Istina o Bogu

Rasprave o vjerskim temama.
-Chesterfield-

#2676 Re: Istina o Bogu

Post by -Chesterfield- »

Hakiz wrote: 24/12/2025 22:36
Ali, nije stvar u mogućnosti nego u vjerovatnoći, a vjerovatnoća je izuzetno mala, mi ateisti kažemo da je vjerovatnoća jednaka nuli, nepostojeća.
​Ako vjeruješ u Boga, a On postoji, tvoj dobitak je beskonačan.
​Ako ne vjeruješ, a On postoji, tvoj gubitak je beskonačan.
​Matematički gledano, u svakoj igri gdje je potencijalni dobitak beskonačan, ulog je opravdan bez obzira na to koliki je procenat vjerovatnoće.
Hakiz

#2677 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

-Chesterfield- wrote: 25/12/2025 00:23
Ali, nije stvar u mogućnosti nego u vjerovatnoći, a vjerovatnoća je izuzetno mala, mi ateisti kažemo da je vjerovatnoća jednaka nuli, nepostojeća.
​Matematički gledano, u svakoj igri gdje je potencijalni dobitak beskonačan, ulog je opravdan bez obzira na to koliki je procenat vjerovatnoće.
A da ne postoji nije opcija? :lol:
teodati

#2678 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

teodati wrote: 24/12/2025 18:15 Danas se kod nas slabi Badnjak, a sutra Božić, rođenje Mesije Sina Božjega Isusa Krista.

Da li postoji i najmanja mogućnost da je ta priča istinita?

Ako jeste istina, onda postoje daleko starija i naprednija bića od nas ljudi, i to toliko stara koliko i sama naša dimenzija u kojoj i svemir i mi postojimo.

A ako je netko toliko star, onda može ono što nitko od ljudi ne može.

Recimo napraviti jedan svemir, e da! :thumbup:
Mogućnost uvijek postoji, sve je moguće. I nemoguće je moguće (barem bi svemogućem i svemoćnom bogu trebalo biti :mrgreen: ).

Pa i ti tvoji stariji od boga s kojima nas daviš već mjesecima imaju vjerovatnoću postojanja jednaku nuli.
Slab si u logici, ako postoji i najmanja mogućnost za to, onda to nije jednako nuli, ajde počni zdravorazumski razmišljati, pa ćeš više shvatiti o čemu pričam.
teodati

#2679 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 24/12/2025 23:05
teodati wrote: 24/12/2025 18:04
Zehran82 wrote: 22/12/2025 21:12 🕋 50 kratkih opisa Allaha prema Tahavijskoj akidi

Allah postoji bez početka (Qadīm)

Allah postoji bez kraja (Bāqī)

Allah je Vječan

Allah je Jedan (Aḥad)

Allah je Jedinstven, nema sudruga

Allah nema sličnog Sebi

Allah nije stvoren

Allah ne zavisi ni od koga

Allah je Samodostatan (Ṣamad)

Allah nije tijelo

Allah nije supstanca

Allah nije ograničen

Allah nije obuhvaćen prostorom

Allah nije obuhvaćen vremenom

Allah ne liči ni na šta stvoreno

Allah nema granica

Allah nema organa kao stvorenja

Allah ima svojstva savršenstva

Allah je Živ (Ḥayy)

Allah nikada ne umire

Allah je Sveznajući (ʿAlīm)

Allah zna sve prije nego što se desi

Allahovo znanje nema granica

Allah je Moćan (Qadīr)

Ništa Ga ne može nadvladati

Allah sve stvara Svojom voljom

Allah ima Volju (Irāda)

Ništa se ne dešava bez Njegove volje

Allah je Onaj koji govori (Mutakallim)

Allahov govor nije kao govor stvorenja

Kur’an je Allahov govor, nije stvoren

Allah je Onaj koji čuje (Samīʿ)

Allah čuje sve, bez ušiju

Allah je Onaj koji vidi (Baṣīr)

Allah vidi sve, bez očiju

Allah je Pravedan

Allah nikome ne čini nepravdu

Allah je Milostiv (Raḥmān)

Allah je Samilostan (Raḥīm)

Allah daje i uskraćuje s mudrošću

Allah je Gospodar svega

Sve je pod Njegovom vlašću

Allah stvara bez napora

Allah upravlja bez umora

Allah se ne mijenja

Allah ne postaje nešto drugo

Allah ne nalikuje stvorenjima ni u čemu

Allah je iznad svake manjkavosti

Allah je iznad onoga što ljudi zamišljaju

Allah je onakav kako je Sebe opisao, bez pitanja kako (bilā kayf)
OK, još samo fali da Allah nije svjesno biće, pa je sve istina, e da! :thumbup:
ti bi da imas Boga koji je ujedno jedan i nije jedan....a uisto vrijeme da niko od njih, tih tvoji izmisljenih bogova nije svjestan sebe, kao kakve programirane masine....

zamisli se ti te sumanosti...vjerovati u boga koji nije svjestan sebe, a stvori produkt koji se svjestan sebe i tog Boga, tj covjeka stvori. :-) ludosti teodatija nemaju kraja.
Rekao sam ti da Allah nije svjesno biće, i to će se i dokazati, što ćeš onda, jel, mudrače? :-D
teodati

#2680 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Hakiz wrote: 25/12/2025 00:32
-Chesterfield- wrote: 25/12/2025 00:23
A da ne postoji nije opcija? :lol:
Jeste i ta opcija, ali je samo pola-pola, ak se to ne zna da li postoji ili ne, opet ti i matematika i logika naveliko štekaju, samo kažem.
teodati

#2681 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Ako je moja "teorija svega" točna, onda postoji Prvo biće, koje je jednako staro kao i sama naša dimenzija prostor.-vremena, i to biće je zapravo i početak i svršetak svega postojanja, zanimljivo je da to isto tvrdi i Isus Krist za sebe:

Otkrivenje 1,8 Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak, govori Gospodin Bog, koji jest, i koji bijaše, i koji će doći, Svemoćni.

Onda su i Veliki prasak, isto kao i neka vječna bića samo bajke koje su ljudi izmislili. 8-)
Zehran82

#2682 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 25/12/2025 12:14 ----
Rekao sam ti da Allah nije svjesno biće, i to će se i dokazati, što ćeš onda, jel, mudrače? :-D
a kao to je nuzno istina sto ti kazes i natamburas gluposti ovdje nama iz svog fantaziranja i nelogicnosti
i to će se i dokazati
to ti dokazati, tako sto postanes kao DOzer, kazes

Ja kazem Allah nije svjesno bice....a posto sam ja to rekao, to je meni dokaz a treba da bude i tebi i svima vama dokaz na forumu....ono sto ja kazem to je dokaz samo po sebi.... :lol:
Zehran82

#2683 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 25/12/2025 12:18 Ako je moja "teorija svega" točna, onda postoji Prvo biće, koje je jednako staro kao i sama naša dimenzija prostor.-vremena, i to biće je zapravo i početak i svršetak svega postojanja, zanimljivo je da to isto tvrdi i Isus Krist za sebe:

Otkrivenje 1,8 Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak, govori Gospodin Bog, koji jest, i koji bijaše, i koji će doći, Svemoćni.

Onda su i Veliki prasak, isto kao i neka vječna bića samo bajke koje su ljudi izmislili. 8-)
ako je ovo ako je ono ako je ovo ako je ono.....e da :lol: :lol:

samo napisi ovo E DA jos jednom tacno cu nekoga spucati sakom :lol: :lol: :lol:
Zehran82

#2684 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 25/12/2025 12:18 Ako je moja "teorija svega" točna, onda postoji Prvo biće, koje je jednako staro kao i sama naša dimenzija prostor.-vremena, i to biće je zapravo i početak i svršetak svega postojanja, zanimljivo je da to isto tvrdi i Isus Krist za sebe:

ako je moja nana isplela crveni dzemper to znaci da je amerika mala

na tom nivou je argumentacija tvoja :-) znaci nigdje veze s vezom
teodati

#2685 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 25/12/2025 14:08

ako je moja nana isplela crveni dzemper to znaci da je amerika mala

na tom nivou je argumentacija tvoja :-) znaci nigdje veze s vezom
Tebi je logika strana, što se mučiš onda s nečim što ne razumiješ, ozbiljno pitam? :?
teodati

#2686 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 25/12/2025 14:05
a kao to je nuzno istina sto ti kazes i natamburas gluposti ovdje nama iz svog fantaziranja i nelogicnosti
i to će se i dokazati

Ja kazem Allah nije svjesno bice....a posto sam ja to rekao, to je meni dokaz a treba da bude i tebi i svima vama dokaz na forumu....ono sto ja kazem to je dokaz samo po sebi.... :lol:
Dokazao sam ti već na jednom primjeru da vječno svjesno biće ne postoji, jesi shvatio, nisi, onda dalje vjeruj u tu bajku, meni ne smeta. :-D
Zehran82

#2687 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 25/12/2025 14:57
i to će se i dokazati

Dokazao sam ti već na jednom primjeru da vječno svjesno biće ne postoji, jesi shvatio, nisi, onda dalje vjeruj u tu bajku, meni ne smeta. :-D
nista ti nisi dokazao, osim sto nas izludjujes ovdje budalastinama.
teodati

#2688 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 25/12/2025 15:10
teodati wrote: 25/12/2025 14:57

nista ti nisi dokazao, osim sto nas izludjujes ovdje budalastinama.
Pročitaj si što sam ti napisao o Bogu i svjesnosti, i o Muji i ljubavniku, ista nemoguća rečenica i jedno i drugo, neću ponavljati, jok! :)
teodati

#2689 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Kako su Prva bića napravila svemir, ako zbilja ta bića postoje?

Tako što su različito raspodijelili čistu svjetlost (to nije foton, nego nešto zbilja najmanje fizičko što postoji u našem prostor-vremenu), po prostoru koji obuhvaća današnji svemir, ništa preteškoga za napraviti, samo treba vremena za to.

Ako je tako, onda je vladar tih bića zbilja Gospodar ne samo sve materije koja postoji u svemiru, nego i daleko dalje od svemira, i to na sve strane koliko god ima prostora, jasno, koliko su prostora mogli do sada preoblikovati u materiju.

Tako da nema čuda u stvaranju svemira, sve se svodi na znanje Prvih bića.

A zanimljivo je da to upravo tvrde i sve najpoznatije svete knjige čovječanstva, Vede, Tora, Biblija, Kuran, da nije jedno biće napravilo svemir, nego množina. :thumbup:
teodati

#2690 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Kao što sam već rekao, i Vede, i Tora, i Biblija, čak i Kuran, sve te knjige tvrde da je naš svemir množina napravila, mnoštvo bića, a ne jednina, ne samo jedno biće, kako su to olako službene religije shvatile, zašto su to krivo shvatile?

Zato jer se treba razumjeti u metafiziku da se to ispravno shvati.

Tko se u to ne razumije, onda vjeruje u bajke o nekom nepostojećem vječnom svjesnom biću.

Naveo sam sve karakteristike kojim te svete knjige opisuju Boga, a to sigurno nije neko svjesno biće, već upravo suprotno, doslovno NIŠTA.

E sada, kako iz toga bilo što dobiti, je tajna, ali za mene više nije, jer sam to saznao, i kako i zašto je bilo što nastalo, a sve to dakako će se moći i čuti i objasniti na prvom predavanju o mojoj "teoriji svega", a nešto kasnije i pročitati u knjižici, koja će ukratko sve ono najvažnije i objasniti, ovo samo najavljujem, da ne bi netko rekao da nije čuo, da zbilja netko od ljudi ZNA kako je sve nastalo, druga je stvar, ako neke to ne zanima, zato je to poruka onima koje to i te kako zanima, seveda. :)
dr_Evil

#2691 Re: Istina o Bogu

Post by dr_Evil »

teodati

#2692 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

dr_Evil wrote: 26/12/2025 13:31
I treba da svi ljudi međusobno miroljubivo razgovaraju, i iznose svoje argumente, jedino tako se može doći do ujedinjenja, i prave istine o postanku svih nas, nema drugog puta, garant. :)
teodati

#2693 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Eto što su ti Bogovi koji su napravili svemir, i život na Zemlji, govorili ljudima kada su došli na Zemlju:

https://jiva.org/hr/is-krishna-the-crea ... he-worlds/

https://biblija-govori.hr/sveto-pismo-u ... sus-jahve/

https://mojkuran.com/21

Znači iako različite religije, o istoj se inteligentnoj Sili radi. :thumbup:
Last edited by teodati on 27/12/2025 19:36, edited 1 time in total.
Zehran82

#2694 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 27/12/2025 14:46 Eto što su ti Bogovi koji su napravili svemir, i život na Zemlji, govorili ljudima kada su došli na Zemlju:

Znači iako različita religije, o istoj se inteligentnoj Sili radi. :thumbup:
de ti nama prvo rec i ko je najjaci od tih bogova...i ko je absolut medju njima?
teodati

#2695 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 27/12/2025 15:14
teodati wrote: 27/12/2025 14:46 Eto što su ti Bogovi koji su napravili svemir, i život na Zemlji, govorili ljudima kada su došli na Zemlju:

de ti nama prvo rec i ko je najjaci od tih bogova...i ko je absolut medju njima?
Postoji kralj Bogova, i već sam to rekao desetke puta, tko je to točno, jedino od svih Njih, samo je Isus Krist to tvrdio, nije to tvrdio ni Krišna, ni Jahve, ni bilo tko drugi, dapače.
teodati

#2696 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Vidim da mnogi ne shvaćaju o čemu ja pričam, pa onda da laički iznesem što je zapravo istina o postanku svih nas.

Uzrok svega nije svjesno osobno biće, već doslovno NIŠTA, i kada se stvore uvjeti (o tome kako i zašto, u samoj "teoriji svega" objašnjavam), nastaju različita prostor-vremena, svaka u točno određeno vrijeme (ne može ni prije od toga a ni kasnije, objasniti će se zašto), i prvo što nastaje u svakom prostor-vremenu, i to u samom središtu je Prvo inteligentno biće, kada se to biće pokrene iz središta, rađa se drugo i tak dalje, sva inteligentna bića su u tom središtu nastala pa i mi ljudi (govorim o nastanku svijesti, a ne o materijalom životu koji dolazi daleko kasnije na red, pa i mi ljudi).

Tako je prvo biće u našem prostor-vremenu poznato kod nas na Zemlji kao Isus Krist. Znači, nije On sam radio svemir i život na Zemlji, nego nebrojeno mnogo tih Prvih bića, kojima je kralj i vladar (kao Prvo i najstarije biće u našem prostor-vremenu).

Materijala su za stvaranje svemira imali su koliko god su htjeli, jer se u samom središtu prostor-vremena, stalno rađa čista svjetlost (to nisu fotoni), a materija nije ništa drugo nego spoj različite čiste svjetlosti (svjetlosti postavljene na različite udaljenosti daju različite čestice ali i boje koje vidimo), i tame našega prostor-vremena.

Dakle Isus Krist govorio je istinu, i u to ćemo se svi mi koji danas živimo uskoro i uvjeriti, eto toliko za sada. :)
Dozer

#2697 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

I onda neko kaze da perpetuum mobile ne postoji...
Ova dvojica su zivi dokaz da postoji :D
Zehran82

#2698 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 27/12/2025 19:38

Postoji kralj Bogova, i već sam to rekao desetke puta, tko je to točno, jedino od svih Njih, samo je Isus Krist to tvrdio, nije to tvrdio ni Krišna, ni Jahve, ni bilo tko drugi, dapače.
Postoji kralj Bogova
znaci postoji glavni i onda postoje manje glavni, minibogovi koje glavni bog stvorio.....

nema kraja tvom ludilu :-)
teodati

#2699 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 28/12/2025 22:55
teodati wrote: 27/12/2025 19:38

Postoji kralj Bogova
znaci postoji glavni i onda postoje manje glavni, minibogovi koje glavni bog stvorio.....

nema kraja tvom ludilu :-)
Nije glavni nikoga stvorio, nego je omogućio da nastanu, nije to isto, sve ti je lijepo objašnjeno malo prije, pa neću ponavljati, dapače. :)
Dozer

#2700 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Znaci, nastali su sami od sebe, u nekim uslovima koje je stvorio/pripremio glavni?
Post Reply