ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
nauticamid

#5601 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by nauticamid »

mk ultra wrote: 23/12/2025 17:30
nauticamid wrote: 23/12/2025 16:20
mk ultra wrote: 23/12/2025 08:43
EPBiH na 3 firme?
Proizvodnja, snabdijevanje i ODS, odnosno mrezarina.

Zar ti nisi u uvome ili se pravis lood kao u slucaju u par postova iznad oko mrezarine i poskupljenja?
Ja koliko znam distribucija ostaje kao jedno sa ODSom unutar sebe...
Pa o tome i govorim. Distribucija ce biti ODS i firma za sebe koja ce zivjeti od mrezarine. Imat ce svoj racun.
Zato ovi dizu cijenu samo struje jer ce to njima pripadati i vjerovatno se moze ocekivati da nakon dva poskupljenja struje ide poskupljenje mrezarine.

Izgleda da se igraju prljave igre i unutar same EPBIH, odnosno ko ce sebi vise navuci love.
Ci-Nick

#5602 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

mishic wrote: 23/12/2025 17:05 EPBiH je još prošle godine najavljivala znatna ulaganja kreditnih sredstava u izgradnju vjetroparkova između ostalih i onih na Vlašiću.

Danas izlaze sa svojim planovima za naredni period i ni riječi o tim ranije najavljivanim projektima.

Jedno vrijeme davili su se obečanjima o olakšicama prilikom gradnje solarnih mini elektrana a kada se znatan broj ljudi upustio u investiranje u taj segment žestoko su se opekli. Prvo ih je ugušila nedopustivo spora i obimna dokumentacija, potom neizvjesnost i nedefinirani uvjeti otkupa te energije a sada, nakon uloženih znatnih sredstava u te projekte, mnogi se kaju što su uopšte ušli u to i u potpunoj su neizvjesnosti oko dalje perspektive tih projekata.

Na stotine je onih koji su i sami namjeravali ponešto investirati u to a nakon spomenutih iskustava komšija koji su to već uradili odustaju i ne pada im više na pamet da o tome razmišljaju.
https://biznis.ba/vijesti/bih/ikanovic- ... ima/101498

Ima tu ponesto na tu temu.
Nije lako ni između dvije vatre a kamoli između 4.
Drzava i zakoni te usporavaju, rudnici za vratom, narod hoće cijenu ispod proizvodne u nedogled a i ti investitori bi da zarade iako proizvode struju kad je niko ne treba.
Ko napravi mini pumpnu ili smisli kako da akumulira struju u dnevnim a prodaje u noćnim satima taj će biti bogat.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5603 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by _BataZiv_0809 »

@Ci-Nick jesu li realni ovi planovi ulaganja
Ci-Nick

#5604 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

_BataZiv_0809 wrote: 23/12/2025 18:54 @Ci-Nick jesu li realni ovi planovi ulaganja
Kako će biti realni.
Ko će ti dati 1,2 milijarde kredita kad planiras dobit u 2026. od smjesnih 220.000 maraka.
Kako otplatiti kredite ako ne ostvaruješ zaradu nego planiraš 220.000 KM dobiti na 1,3 milijarde KM prihoda a na kraju se to malo dobiti pretvori u 50 miliona gubitka.
Uz sve probleme su još i nesposobni.
Moraš naći načina da zaradiš, imaš kapital koji vrijedi 3 milijarde i nisi sposoban da zaradiš 100 miliona maraka.
Neka prosječna zarada (profitna marza) na kapital je 10%.
Znači trebali bi zaraditi 300 miliona.
kuli1961

#5605 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by kuli1961 »

Molio bih za mišljenje stručnjaka, ali baš stručnjaka za ovu oblast snabdijevanja stanovništva električnom energijom.
Ne znam kako se u FBiH obračunava, koji su parametri cijene i ostalo.
Živim u RS, Banja Luka i struktura računa stanovništvu je sljedeća:
opseg potrošnje je podijeljen u tri grupe, 1) 0-500 kWh, 2) 501-1500 kWh i 3)1501- xx kWh.
Jedinična cijena el.energije po tim grupama je: 1) 0,0675 KM/kWh; 2) 0,1060 KM/kWh i 3) 0,2013 KM/kWh.
Ove cijene važe ako je brojilo jednotarifno; isto je i ako je dvotarifno a obračunava se po srednjoj cijeni, što je moj slučaj.
Ako je čisto dvotarifno- noćni i dnevni režim (22-06 sati, i 06-22) cijene su nešto drugačije.
Na ovaj iznos, tj na potrošnju, dodaje se mrežarina i to :1) prenosna (0,0144/kWh) i 2) distributivna (0,0365 /kWh). Ova cijene vrijede za obračun srednje cijene, bez dijeljena na dnevni i noćni režim.
Na sve ovo se dodaje naknada za OIEE, tj za obnovljive izvore el.energije i to 0,0007 /kWh, a potom -naknada za uslugu snabdijevanja u fiksnom iznosu od 2,48 KM (odnosi se na domaćinstvo) i obračunska snaga (OS)- 3,30 KM x 0,2027 KM za prenosnu i 3,30 KM x 2,8966 KM za distributivnu mrežarinu.
Na sve ovo se obračuna i PDV.
Moj "slučaj": u novembru sam potrošio: 500 kWh u prvoj grupi i 912 kWh u drugoj; ukuno 1412 kWh, u novcu je to 130,42 KM.
Mrežarina me je koštala: prenosna+ OS =21,22 KM, distributivna +OS=9,56 KM ,Sveukuno mrežarina+OS=82,32 KM.

Moje pitanje je: zašto je i cijena mrežarine varijabilna, tj. da konačna cijena zavisi od količine preuzete energije? Razmišljam laički- žica/kabl je kabl, fiksni je, ne mijenja se.. njegovo postojanje ne zavisi od količine energije/struje koja kroz njega prodje do krajnjeg kupca. Zar tada cijena mrežarine ne bi trebala biti ista tj fiksna?
zippoo87

#5606 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by zippoo87 »

Pisem kao repliku vezano za post a ne kao strucnjak u ovoj oblasti,jer to nisam :D
Prijatelju,sve sto ti drzava "prodaje" slobodno mozes jednim imenom nazvati POREZI. Tako ce ti biti lakse "svariti" sve .
Tako da je to sve pobrojano u tom racunu ustvari raznorazni porezi i davanja i svi idu u istu kasu...drzavnu ,tj. entitetsku.
E sada hoce li se taj porez zvati mrezarina,kurcarina,prenosna,distributivna,fiksna,bakarna,aluminijumska...to su sve marketinske karafeke da zavaraju covjeka a ustvari je to sve POREZ.

Kada skontas da je porez,onda neces traziti logiku u porezu,jer tu logika nema nikakvu vezu i ne koristi se.
Kao prije kada su bili kraljevi...kralj se probudi i skonta da uvede novi porez narodu i to je to,nemas se ti tu sta buniti,mozes placati ili ici u zatvor ili van tog poreznog podrucja.
Tako ti je i sada...sav kriminal koji naprave ta preduzeca sa svojim kriminalnim direktorima,se fakturise narodu kroz dodatni porez ili ti ga poskupljenje neke usluge.
Drzava pokradena,pojedinci napunili dzepo milijardama...minus se ponovo nadoknadjuje od gradjana.
I tako je uvijek...ovdje kod nas ne postoji ni P od pravne drzave...jer toliko je kriminala napravljeno,da bi pola drzave zavrsilo u zatvoru.
Ci-Nick

#5607 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

kuli1961 wrote: 23/12/2025 20:09 Molio bih za mišljenje stručnjaka, ali baš stručnjaka za ovu oblast snabdijevanja stanovništva električnom energijom.
Ne znam kako se u FBiH obračunava, koji su parametri cijene i ostalo.
Živim u RS, Banja Luka i struktura računa stanovništvu je sljedeća:
opseg potrošnje je podijeljen u tri grupe, 1) 0-500 kWh, 2) 501-1500 kWh i 3)1501- xx kWh.
Jedinična cijena el.energije po tim grupama je: 1) 0,0675 KM/kWh; 2) 0,1060 KM/kWh i 3) 0,2013 KM/kWh.
Ove cijene važe ako je brojilo jednotarifno; isto je i ako je dvotarifno a obračunava se po srednjoj cijeni, što je moj slučaj.
Ako je čisto dvotarifno- noćni i dnevni režim (22-06 sati, i 06-22) cijene su nešto drugačije.
Na ovaj iznos, tj na potrošnju, dodaje se mrežarina i to :1) prenosna (0,0144/kWh) i 2) distributivna (0,0365 /kWh). Ova cijene vrijede za obračun srednje cijene, bez dijeljena na dnevni i noćni režim.
Na sve ovo se dodaje naknada za OIEE, tj za obnovljive izvore el.energije i to 0,0007 /kWh, a potom -naknada za uslugu snabdijevanja u fiksnom iznosu od 2,48 KM (odnosi se na domaćinstvo) i obračunska snaga (OS)- 3,30 KM x 0,2027 KM za prenosnu i 3,30 KM x 2,8966 KM za distributivnu mrežarinu.
Na sve ovo se obračuna i PDV.
Moj "slučaj": u novembru sam potrošio: 500 kWh u prvoj grupi i 912 kWh u drugoj; ukuno 1412 kWh, u novcu je to 130,42 KM.
Mrežarina me je koštala: prenosna+ OS =21,22 KM, distributivna +OS=9,56 KM ,Sveukuno mrežarina+OS=82,32 KM.

Moje pitanje je: zašto je i cijena mrežarine varijabilna, tj. da konačna cijena zavisi od količine preuzete energije? Razmišljam laički- žica/kabl je kabl, fiksni je, ne mijenja se.. njegovo postojanje ne zavisi od količine energije/struje koja kroz njega prodje do krajnjeg kupca. Zar tada cijena mrežarine ne bi trebala biti ista tj fiksna?
Imaš trošak koji moraš nekako pokriti, podijeliti na kupce pa je najpostenije po KWh.
I elektroprivrede plaćaju NOS-u i Elektroprijenosu usluge po KWh. Postoje i gubici na mrezi od cca 7% i njih treba nekako pokriti, i oni se pokrivaju iz mrezarine.
kuli1961

#5608 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by kuli1961 »

Ci-Nick wrote: 23/12/2025 20:23 Imaš trošak koji moraš nekako pokriti, podijeliti na kupce pa je najpostenije po KWh.
I elektroprivrede plaćaju NOS-u i Elektroprijenosu usluge po KWh. Postoje i gubici na mrezi od cca 7% i njih treba nekako pokriti, i oni se pokrivaju iz mrezarine.
Ako je i trošak, iz čega se sastoji? Svakako se iz cijene energije (prema domaćinstvu) izdvaja dio za održavanje, a održavanje se odnosi i na mrežu.
Obziorm da sam za ovu oblast u tehničkom smislu, laik, čini mi se da je do izdvajanja prenosa kao zasebnog pravnog subjekta iz sistema ranijeg preduzeća ( iranije se u RS radilo o MH- mješovitom holdingu) došlo upravo radi lopovluka i pokrića apetita pojedinaca u vrhuški, što će reći finansiranja liderskih političkih partija.
No, ako je to zahtjev ili standard EU, kako se moglo ponegdje pročitati, tada bi izdvajanjem preduzeća za prenos i distribuciju energije kao samostalne funkcionalne, pravne i ekonomske cjeline, trebalo i moralo doći do smanjenja cijene energije, tako da zbir: struja+prenos= ranija cijena ili vrlo blago povećanje. . To se nije desilo, već je i energija poskupjela, pa kad se doda cijena prenosa, ode to u nebo...
Prije formiranja "prenosa", cijena je bila jedna, tj u cijeni je bio sadržan i trošak prenosa. Sumnjam da do podjele na proizvodnju energije i njenu distribuciju, iz jedinstvene cijene nije bilo izdvajanja za mrežu- održavanje, dalju izgradnju?
Od 1. februara naredne godine u RS cijena obe mrežarine se povećava za 10% za stanovništvo a 6% za privredu, tu opet vidim nelogičnost ,ali eto "tko sam ja da(ti) sudim". Najavljuje se i povecanje cijene energije...
Znajući ko je sve na čelu EP RS, sve svodim na "politiku" (ako je to uopšte politika) i ako zaista dodje do povećanja cijene energije u izbornoj godini- tim nazovi liderima uz čestitke za nastupajuću Novu 2026. godinu, želim da ih se na izborima u oktobru kazni gubitkom vlasti...mada, realno, biračko tijelo je stoka sitnog zuba...
pepeljara

#5609 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by pepeljara »

Meni nije jasno da dodje direktor, napravi gubitak cirka 10-20 mio i ne odgovara, mislim dobije otkaz :-) :-) :-)
kuli1961

#5610 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by kuli1961 »

pepeljara wrote: 23/12/2025 20:51 Meni nije jasno da dodje direktor, napravi gubitak cirka 10-20 mio i ne odgovara, mislim dobije otkaz :-) :-) :-)
nije taj drektor napravio gubitak. On je uspješno usmjerio dio prometa i dobit tog preduzeća u kasu stranke koja ga je tu i postavila, pogovoto ako je "faktor" u toj stranci- npr. gensek ili slično....
Ci-Nick

#5611 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

kuli1961 wrote: 23/12/2025 20:42
Ci-Nick wrote: 23/12/2025 20:23 Imaš trošak koji moraš nekako pokriti, podijeliti na kupce pa je najpostenije po KWh.
Ako je i trošak, iz čega se sastoji? Svakako se iz cijene energije (prema domaćinstvu) izdvaja dio za održavanje, a održavanje se odnosi i na mrežu.
Ne,
Distributer kupuje struju na pragu proizvodnje.
Npr. Elektrokrajina kupuje struju od RiTE Gacko po 8 feninga po KWh i plaća Elektroprijenosu transport do Banja Luke, a onda ima trošak i transporta i odrzavanja niskonaponske mreze sve do brojila kupca.
U Hrvatskoj je mrezarina po KWh oko 13 feninga.
Znaci oni plaćaju samo mrežarinu malo manje nego mi i struju i mrežarinu.
kuli1961

#5612 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by kuli1961 »

Ci-Nick wrote: 23/12/2025 21:03
Ne,
Npr. Elektrokrajina kupuje struju od RiTE Gacko po 8 feninga po KWh i plaća Elektroprijenosu transport do Banja Luke, a onda ima trošak i transporta i odrzavanja niskonaponske mreze sve do brojila kupca.
Ok prvi dio objašnjenja prihvatam, iako nevoljko, ali šta je tu je.
Medjutim, ne mogu prihvatiti bilo kakvo poredjenje sa susjednim zemljama, uključujući Hrvatsku. Ovo iz razloga što po bilo kom mjerljivom parametru- BDP i bilo koji drugi, čisto statistički ili stvarni, daleko smo ispod tih zemalja. Hoću reći, ne vidim realan osnov za poredjenje.
Neovisno od ovoga, ako si stvarni poznavalac ove materije, možeš li objasniti šta je to stvarno "obračunska snaga" i zašto se ona obračunava prema mrežarini, te šta je "naknada za uslugu snabdijevanja".
Inače, hvala za trud u dosadašnjem pojašnjavanju.
Danguba

#5613 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Danguba »

Ne,
A zasto vi to ne preracunate koliko mi krajnji potrosaci moramo platiti po KW a vi se izmedju sebe talite.

Isto kao kod registracije auta, 12 uplatnica.
Recite koliko mene kosta a vi se rastalite sta kome pripada.
Ci-Nick

#5614 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

kuli1961 wrote: 23/12/2025 21:18

Ne,
Ok prvi dio objašnjenja prihvatam, iako nevoljko, ali šta je tu je.
Medjutim, ne mogu prihvatiti bilo kakvo poredjenje sa susjednim zemljama, uključujući Hrvatsku. Ovo iz razloga što po bilo kom mjerljivom parametru- BDP i bilo koji drugi, čisto statistički ili stvarni, daleko smo ispod tih zemalja. Hoću reći, ne vidim realan osnov za poredjenje.
Neovisno od ovoga, ako si stvarni poznavalac ove materije, možeš li objasniti šta je to stvarno "obračunska snaga" i zašto se ona obračunava prema mrežarini, te šta je "naknada za uslugu snabdijevanja".
Inače, hvala za trud u dosadašnjem pojašnjavanju.
Cijena ne odreduje standard stanovnistva nego trošak i trzisna cijena.
U Hrvatskoj imaš 200.000 penzionera koji imaju penzije ispod 500 pa i ispod 400 eura pa plaćaju tu struju po istoj cijeni kao i bogati ljudi.
Struja je proizvod kao i ostali proizvodi. Ne može se tretirati drugacije
Subvencioniranje treba ići od vlasti a ne od proizvođača i distributera jer će propasti.
Uz to ta jeftina struja im je izgovor za propast i pokriće za korupciju.
drug_profi

#5615 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

Moj brate nije šala, planirana dobit 220.000 maraka.
Na milijardu i po prihoda i 3 milijarde imovine.

Ovo ide na doboš, i neka ide.
zippoo87

#5616 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by zippoo87 »

Neka ne ide...ovakva firma NIKADA ne bi trebala biti privatna ili necija,posebno ne stranog kapitala.
I ovakva unistena je za gradjane bolja,jer je struja osnov danas za sve...a kada bi ti stranac pukao neku cifru za struju,gdje bi samo za struju radio...jebes to.

Ono sto treba,je pohapsiti sve u lancu i oduzeti im svu imovinu...ne jer bi to namirilo gubitke i vratilo vrijeme potroseno ,nego bi bar malo vratilo povjerenje u drzavu.
A da se svaka firma moze vratiti i poslovati u plusu ,samo ako se izbaci kriminal i politika iz firme,dokaze je namjenska industrija trenutno,dokaz je Energoinvest ,dokaz je upravljanje recimo bolnicama UKC Sarajevo i ima jako puno drugih firmi i ustanova,koje su se preporodile kada su iz njih istjerani stranacki lopovi i sklonjena politika.
A kako ne treba upravljati UKCom,dokaz je UKC Tuzla,koji je zarobljen SDA mafijom i zaposlena njihova gamad preko stela.

I EP bi se dala sanirati i oporaviti,samo kada bi bila oslobodjenja kriminala i politike.
Ja nisam nikada bio za to da se nesto "daje" strancima,posebno ne nesto od strateskog znacaja
drug_profi

#5617 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

Suverenitet je vezan za kontrolu novčanih tokova, energije i (tele)komunikcija.
Prvo smo već predali. Ostalo ćemo predati.
Jer ne znamo praviti drzavu, jer imamo balijski mentalitet, jer smo potpuno neobrazovani kao nacija.

Znaci mi cemo doci u situaciju da nemamo struju. Onda nije vazno koliko kosta samo daj da je ima.
Ali prije toga ce se stvoriti tolike dubioze da neces moci ni da je kupis.

Tako da ce biti dobos.
zippoo87

#5618 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by zippoo87 »

Sve ja to znam i pratim ali se moramo svi boriti da do toga ne dodje.
Domacinskim upravljanjem se moze spasiti i EP,ali treba zapeti i vidjeti koje su opcije i dogovoriti se da je to najvazniji prioritet u FBiH i samo se o tome zabaviti.
I o Telekomu se nekada pricalo o prodaji a sada je to stabilna profitabilna firma.

Prvo se moramo rijesiti kocnicara a od kocnicara dolaze i direktori koji su unistili EP,od rudnika pa na dalje.

Svaki izbori su vazni a slijedeci su vjerovatno i najvazniji,jer smo na korak od EU i sada treba raditi na sinhronizaciji zakona a to se moze postici samo sa proevropskim strankama iz oba entiteta a nikako sa tronoscem.
Maliodmene

#5619 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Maliodmene »

Pa realno koliko god nepopulisticki potezi bili ovog direktora, oni ce donijet rezultat. Nema vise isplata plata gdje uglja nema, a meni se cini i vise se ugalj vadi.
sumirprimus

#5620 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by sumirprimus »

posto drugi pljackaju a mi se trujemo, nadam se zatvaranju te tz. i to sto brzem.
posto nema bloka sedam, a nece ga ni biti, ovo ispod dole sto nas truje nema potrebe ni da proizvodi elektricnu energiju.
pa nek profite priajvljuju na nekoj drugoj budzestkoj sisi.
zippoo87

#5621 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by zippoo87 »

Maliodmene wrote: 24/12/2025 14:57 Pa realno koliko god nepopulisticki potezi bili ovog direktora, oni ce donijet rezultat. Nema vise isplata plata gdje uglja nema, a meni se cini i vise se ugalj vadi.
Ja sam nedavno slusao intervju ovog novog direktora i jako pozitivno se iznenadio tim intervjuoom,da ustvari nisam ni povjerovao,jer je djelovalo predobro.
Ali covjek je sve konkretno i direktno odgovarao i nabrajao sta je problem,sta je plan. Ne znam o njemu puno ali haman su bas njega prozivali da nema dovoljno obrazovanja iz te struke ili sta vec...ponavljam da mi je covjek anonimus totalni ali ako napravi bilo sta pozitivno,treba cestitati.
Jer toliko toga loseg se nakupilo,toliko neefikasnosti i nerada i kriminala,koji te vuce prema dnu,da je tesko bilo sta popraviti u kratkom vremenu.
Maliodmene

#5622 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Maliodmene »

Ogromna kolicina novca izlazi iz rudnika zbog uhljebljenja, najmanje rudara, najvise zaposlenih u kancelarijama i logicno da ce nabijati minuse.
sumirprimus

#5623 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by sumirprimus »

lol lol lol samo cu to reci.
drug_profi

#5624 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

Lole planiraju 220.000 maraka dobiti na kapital vrijedan 3 milijarde i prihode od milijardu i po.
U svakoj normalnoj zemlji na svijetu lole bi bile s noge na nogu...
Maliodmene

#5625 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Maliodmene »

drug_profi wrote: 24/12/2025 15:57 Lole planiraju 220.000 maraka dobiti na kapital vrijedan 3 milijarde i prihode od milijardu i po.
U svakoj normalnoj zemlji na svijetu lole bi bile s noge na nogu...
Kakve to veze ima ako planiraju uloziti taj novac?
Post Reply