A da u pravu si i kod mene je tako mux d vise neznas koji je predajnik na 33 kanalu kad je zakucan.Dobro je da si uhvatio bio si ocigledno uporan kao mnogi od nas.
[/quote]
Tako je
Moderator: anex
Tehnički problemi su u pitanju, bilo je na teletekstu RTRS- a.intercepter wrote: ↑20/12/2025 14:10 Zna li neko sta se dešava sa 32 kanalom sa Kozare?Zašto je toliko slab?
Kod mene već duže vremena ne mogu hvatati Kozaru na kanalu 32, sada nije tako ni važno kada radi Vlašić na kanalu 22, ali nešto se događa i to već par mjeseci.intercepter wrote: ↑20/12/2025 14:10 Zna li neko sta se dešava sa 32 kanalom sa Kozare?Zašto je toliko slab?
Grga50 u pitanju su tehnički problemi, radi se na otklanjanju, ali to traje duže vrijeme. RTRS je objavio na svom teletekstu prije dva tri dana.Grga50 wrote: ↑22/12/2025 20:16Kod mene već duže vremena ne mogu hvatati Kozaru na kanalu 32, sada nije tako ni važno kada radi Vlašić na kanalu 22, ali nešto se događa i to već par mjeseci.intercepter wrote: ↑20/12/2025 14:10 Zna li neko sta se dešava sa 32 kanalom sa Kozare?Zašto je toliko slab?
Ljudi ja kao da kineski pišem pa da citiram sam sebe. Po meni Kozari bi za MUX A trebalo da vrate k33. I onda raspale signal sa tog predajnika od 2 kW, vidio bi se i u Brodu. A MUX D Vlašić više nema potrebe da koristi k33. K33 je frekvencija Kozare, ali po novom međunarodnom planu može da ju koristi i Vlašić.Nema više analognog OBN,mux D sa k33 može na k35. Ostane li Kozara na k32 zbog Slovenaca nikada se snaga predajnika neće moći da koristi u punom kapacitetu. Nadam se da će neko iz RAK-a da ukaže Drašku Milinoviću na problem. Nikom nije u interesu da ostane slab signal RTRS sa Kozare. a kupljen jak predajnik snage skoro kao VlašićBoki Antena wrote: ↑03/12/2025 21:13 Čudne su mi ove dozvole za MUX A i D za glavne predajnike.
MUX A Udrigovo - Majevica k25 16kW ERP
MUX D Udrigovo - Majevica k27 10 kW ERP
MUX A Kozara - k32 8kW ERP
MUX D Kozara . k37 20kW ERP
MUX A Velika Gomila Plješivica k24 10 kW ERP
MUX D Velika Gomila Plješivica k31 5 kW ERP
Zbog toga je Dasto Semtel postavio dodatni GAP filler u Bijeljini, a za MUX A u Banjaluci je na zgradi RTRS. Mreže su različite.
Za Udrigovo mogu da kažem u Brodu kada je proradio MUX A bio je 97/100. MUX D k27 skoro da i nema ga. Žale se ljudi na terenu na slab MUX A s Kozare i MUX D sa Velike Gomile a nije tu do OIV-a i Dasto Semtela nego do dozvola
Drug da stave na 27.kanal pa da ometa MUX D Kraljicu na istom kanalu?? Prebacivanje MUX D Vlašić na k35 uopšte nije komplikovano. A Mađari smetaju to je tačno. Zato i treba da se pređe na drugi kanal. Može i MUX D Vlašić na k29, a FTV analogno da se gasi. Na k46 ne može jer je to u papirima MUX B Vlašić. I ja bih želio da hvatam Kozaru pa da dobijem i ATVZoxPa wrote: ↑23/12/2025 13:52 Jednostavnije je Kozaru Mux A prebaciti na 27 kanal. Ne mora se dirati regija Vlašić. Kanali dodijeljeni Kozari su : 27,32,33,35,37,45
Nemojte zaboraviti i da Mađari imaju svoj Mux na 32 kanalu sa Pečuha, sa 50 kW ERP , kružno bez gušenja, može i on smetati signalu sa Kozare na 32 kanalu.
Vlašić: 22,29,31,33,35,46
Majevica : 25,27,29,31,35,46
Nema smetnji iz Mađarske.Brcak1971 wrote: ↑24/12/2025 08:46 Evo već drugi dan MUX-D kod mene radi bez problema, iako je antena okrenuta suprotno od Udrigova.
Može biti da su uskladiti SFN sa predajnicima u okolini (Gradačac- Novalići, Bijeli Potok), ili za sada nema propagacije iz Mađarske.
Uglavnom, signal je stabilan i nema prekida.
Nažalost, kao da sam urekao ! Signal na 27.kanalu ponovo prekida, pojavi se pa nestane.Brcak1971 wrote: ↑24/12/2025 08:46 Evo već drugi dan MUX-D kod mene radi bez problema, iako je antena okrenuta suprotno od Udrigova.
Može biti da su uskladiti SFN sa predajnicima u okolini (Gradačac- Novalići, Bijeli Potok), ili za sada nema propagacije iz Mađarske.
Gdje su ti antene okrenute, na sjever? Ja sam svoju malo zakrenuo na istok i smanjio upad Mađara na 25 i 27 kanalu.Brcak1971 wrote: ↑24/12/2025 11:56Nažalost, kao da sam urekao ! Signal na 27.kanalu ponovo prekida, pojavi se pa nestane.Brcak1971 wrote: ↑24/12/2025 08:46 Evo već drugi dan MUX-D kod mene radi bez problema, iako je antena okrenuta suprotno od Udrigova.