Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Cherry-Cherry

#12051 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Šta kaže, u zatvor ko kupuje nedeljom :lol: :lol:
Hakiz

#12052 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Ako neko sahrani NS, to će biti Hasičević.
VladaFBiH

#12053 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

Hakiz wrote: 23/12/2025 12:20 Ako neko sahrani NS, to će biti Hasičević.
najgore je što ih je već ubio i sahranio samo im niko nije još javio
peca777

#12054 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by peca777 »

Dilibus wrote: 22/12/2025 14:48 Jest vas ljepota gledat kako pjenite zbog nedelje. Da bogda i subotu ukinuli.
Eto vas ko pokvareni politicari. Niko ne pjeni zbog zabrane prodaje nedjeljom u trgovinama. Pjeni radi nacina kako je doneseno, koji su uslovi i na kraju koji su benefiti za taj dio radnika.

Evo za tebe konkrento pitanje, koju pricu cete okrenuti sada kada uvedu da se moze raditi 18 nedjelja godisnje? Koja vam je prica nakon bingovog dragstora?
Hakiz

#12055 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

VladaFBiH wrote: 23/12/2025 12:23
A gore od najgoreg (sic) je to da više revolta izaziva sve ono šta radi i govori nakon zakona, ne sam zakon.

Zakon smo napali, ali reakcija na kritike, način na koji brani taj zakon je ono šta ljudima čini ministra mrskim, a posljedično i stranku koju predstavlja.
Last edited by Hakiz on 23/12/2025 12:44, edited 1 time in total.
DebelinJoe

#12056 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by DebelinJoe »

Baš tako. Nisu svjesni da su već bivši. Ne znam kojom kombinatorikom su od toliko finog svijeta kojeg ima NS oni su za ministra izabrali provincijskog patuljka (mentalnog patuljka) sa držanjem alkoholičara i agresivno - sadističkim stilom nastupa. Dužnosnik stranke koja se titulira liberalnom ne prijeti građanima policijskom represijom i zatvorom jer nešto prodaju i kupuju nedjeljom. Glasači i simpatizeri Naše stranke su obrazovani ljudi i njima ne prolazi priča o prženju hrenovki na benzinskoj.

U igru ulazi i Ivana Marić, inače heroj u očima obespravljenih radnica iz granapa.

VladaFBiH

#12057 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

DebelinJoe wrote: 23/12/2025 12:44
Baš tako. Nisu svjesni da su već bivši. Ne znam kojom kombinatorikom su od toliko finog svijeta kojeg ima NS oni su za ministra izabrali provincijskog patuljka (mentalnog patuljka) sa držanjem alkoholičara i agresivno - sadističkim stilom nastupa. Dužnosnik stranke koja se titulira liberalnom ne prijeti građanima policijskom represijom i zatvorom jer nešto prodaju i kupuju nedjeljom. Glasači i simpatizeri Naše stranke su obrazovani ljudi i njima ne prolazi priča o prženju hrenovki na benzinskoj.

U igru ulazi i Ivana Marić, inače heroj u očima obespravljenih radnica iz granapa.

Image
Naša stranka je zaboravila ko su njihovi glasači i da su oni daleko više zahtjevniji od "desnih" glasača koje ima opozicija i da ne praštaju glupe greške kao ni *určenje pojedinaca jer su samim tim što su im dali glas bili dovoljno pismeni da sami vide da je potrebna promjena i da zahtijevaju da se stvari drugačije i bolje rješavaju.

Dodatno me zabrinjava nizak IQ botova trojke a posljedično i naše stranke koji rade isto što i "opozicija" i doslovno tjeraju glasače od sebe nadajući se da će privući široke narodne polupismene mase koje će po "defaultu" glasati protiv njih bez obzira šta oni uradili.
zippoo87

#12058 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Dosao zeleni nacionalista da dijeli savjete socijal-liberalnim biracima i da im govori sta je dobro za njih... 🤣🤣🤣
Ludilo mozga
nivla

#12059 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by nivla »

nije bilo siromastva samo se brasno, ulje i ostalo uzimalo na kantar i imao si bonove, gorivo takodjer, bogata zemlja bila ta bivsa drzava
zippoo87

#12060 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

nivla wrote: 23/12/2025 15:57 nije bilo siromastva samo se brasno, ulje i ostalo uzimalo na kantar i imao si bonove, gorivo takodjer, bogata zemlja bila ta bivsa drzava
Bilo je nego sta,svi smo imali nekog starijeg u kuci,nene i jdedove da pricaju o krizi,siromastvu i zivotu poslije WW2 ...mislim da je SFRJ stala na noge i bila utopija samo tamo u 80tim godinama proslog stoljeca...mozda i od polovine sedamdesetih.
Onda umire Drug,onda krece prvo ekonomski raspad,krece nacionalizam,krecu ratovi i sranja na Balkanu koja traju i dan danas,zbog istih tih koji su i u ratu bili faktori.
TI politicari se i dalje ponasaju kao da je rat,samo su polozili oruzje a sve ostale taktike ratovanja i dalje se koriste...od spijunaze,ubijanja,ispiranja mozga nacionalizmom,propagande ...razlika je samo sto su sada ti tzv. neprijatelji usli dublje u "saranju" i talove i kradje...prije se radio sverc komerc a sada su napravili zakone gdje je svako unistavanje,kradja i degradacija "po zakonu".
Zato sve nacionalne stranke blokiraju napredak BiH prema EU...znaju sta to znaci za njih i njihovu imovinu.
drug_profi

#12061 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Sredinom sedamdesetih je Juga procvjetala i ekonomski i kulturno. Vrhunac je vjerovatno tad dosegla. Od tad ide ravna linija i onda lagani pa sve brzi pad...
Ja sam dijete radnicke porodice. Znaci dvije "onako" plate. Starci su nekad sedamdesetih malo napredovali u sluzbi pa se i bolje zvijelo. Stan smo dobili 1973. Uselili, kupili namjestaj na kredit 24 mjeseca. Sjecam se da je bilo guravo i da se nije islo na more te dvije godine vec na Boracko sa izvidjacima.
1976. su kupili novog R4. I opet dvije godine tezeg zivota.... :lol:
Ali od 1979 pamtim samo lijepe dane. Istina 1983 bonovi, tackice, ali nije dugo trajalo cca. dvije godine. Od 1984. sam i ja poceo zaradjivati preko ljeta i moglo se od toga na more sa rajom i po 20 dana u kamp.
Školu završio te godine, posao stalni našao godinu poslije. Usput studirao, ali posao bio interesantan i moglo se zaraditi ako hoces raditi, tako da mi je skola postajala sve manje vazna. 1987. kupio 5 godina starog stojadina, Comfort 1,3. 3500 maraka. Otprilike mojih 8-9 plata. Toliko sam ustedio za dvije godine (uz dosta trece smjene i rada nedjeljom).

Toj zemlji je nedostajalo nesto, ali je imala sve potrebno. Samo nepravilno poredano.
zippoo87

#12062 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Ja nemam licna iskustva sa Jugom...ja sam prve spoznaje o svijetu docekao u sklonistu i ratu. I ovo poslijeratno vrijeme i samo jedna plata u kuci ,poslijeratna ...nije bilo bas bajno sa finansijama ali se zivjelo a i radilo. Ja sam poceo rano raditi,svaki raspust od 15. godine sam radio...tako zaradim 1-2 platice neke,da imam za svoje potrebe,vec tada se ono pomalo i trosilo,izadje se malo ili treba kupiti tene i torbu za skolu. Poslije srednje se malo stalo sa finansijama,malo fax,malo se radilo i momacki zivot,tada se bas hodalo,sjedilo,pilo,koncerti,vikendice...nije da se nije zivjelo :D

Sada se ima svega,nije frka...ima i nekretnina ako zapne ne daj Boze,ali prije da ce se umnozavati,nego da ce se prodavati :D
Dilibus

#12063 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dilibus »

peca777 wrote: 23/12/2025 12:25
Dilibus wrote: 22/12/2025 14:48 Jest vas ljepota gledat kako pjenite zbog nedelje. Da bogda i subotu ukinuli.
Eto vas ko pokvareni politicari. Niko ne pjeni zbog zabrane prodaje nedjeljom u trgovinama. Pjeni radi nacina kako je doneseno, koji su uslovi i na kraju koji su benefiti za taj dio radnika.

Evo za tebe konkrento pitanje, koju pricu cete okrenuti sada kada uvedu da se moze raditi 18 nedjelja godisnje? Koja vam je prica nakon bingovog dragstora?
Cuj koji su benefiti? Pitaj radnike koji su radili u trgovinama nedeljom. Evo godinu dana vas slusam kako ce se uvest te 14 te 12 te sad et 18 radnih nedelja godisnje. Nece se nikad uvest, ostat ce ovako. A vi grizite mu*a svoja i dalje i pjenite sto ne mozete sopingovat nedeljom. Nikad mi nece biti jasni ljudi koji gledaju samo svoj interes bez empatije za druge. Posao mi je takav da ne radim vikend, ali apsolutno podrzavam neradnu nedelju. Covjeka treba staviti ispred profita i zarade. Ja cu se snaci za nedelju, prosetam, obidjem familiju. Ne moram kupovat nedeljom, nije mi problem. Dovoljno sam sposoban da zavrsim svoje obaveze tokom sedmice i pokupujem sta mi treba i imam dovoljno kvalitetan zivot da ne moram nedeljom boraviti po trznim centrima.
Mea_parvitas

#12064 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Mea_parvitas »

Pa ovdje bi vise radnici u trgovini trebali imati empatiju prema vecini koja ne radi nedjeljom i omoguciti im komfor druzenja sa porodicom uz casu hladne cole, cokoladu koja im je prahnula u nedjelju navece, za hladnu pivu za iznenadni rostilj, itd. Zasto nemaju empatiju i gledaju samo sebe... :wink: :wink:
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#12065 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

drug_profi wrote: 23/12/2025 22:23
Toj zemlji je nedostajalo nesto, ali je imala sve potrebno. Samo nepravilno poredano.
Nedostajali su joj časni i odgovorni ljudi.

Zato je sahranjena.
benzapen

#12066 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by benzapen »

Neradna nedelja je izašla iz glava hdz i katoličke crkve. Što bi rekao Bošković sveta nedjelja. S obitelji na misu pa na ručak, bez odlaska u recimo šoping. Koalicioni im partneri su to podržali dijelom što su morali (pošto hdz upravlja preko Šmita i Vladom FBiH), a dijelom iz populizma (čitaj pokušaj kupovine glasova) jer oni kao fol su "štovatelji" radničkih prava, utalili se sa sindikatima i pumpadžijama,itd, itd. To su sve gole činjenice.
Radnicima se definitivno pomoći treba, ne dozvoljavati robovlasništvo koje smo doživljavali do unazad zadnjih 10 godina. Ali se to ne radi zabranjivanjem rada, već striktnom kontrolom poslodavaca koji narušavaju prava radnika. Npr. izmjeniš zakon na način da kažeš da je za rad nedeljom obavezna dupla dnevnica. I da se radnik ne može tjerati na rad nedeljom bez svog pristanka. Pa će onda neke trgovine možda raditi, druge neće, ali će svi donijeti slobodno odluku kakva im odgovara. Bez da im država bilo šta nameće. Jer valjda je ovo sve slobodno tržište. Ili smo se vratili u 1965 godinu bez da nam je neko to "priopćio".
drug_profi

#12067 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Ovdje je zpravo zabranjena kupovina nedjeljom izgleda. To je kažnjivo zakonom po mišljenju mnogih forumaša.

Džaba logika, džaba sve.
peca777

#12068 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by peca777 »

Dilibus wrote: 24/12/2025 08:07 Cuj koji su benefiti? Pitaj radnike koji su radili u trgovinama nedeljom
Moji komentari i dolaze iz razgovora sa ljudima. Meni je ZAO jer su IMALI JEDAN SLOBODAN DAN i kao benefit su dobili OPET DA IMAJU SAMO JEDAN SLOBODAN DAN.

Ko to ne konta, boze moj, taj bi radio i za 300KM i govorio suti dobro je da se ne puca.

Sto se tice radnih nedjelja, da biti ce, to ti mogu evo “forumski garantovati”. samo ne znam broj.

Onda cete se usutiti kao sto je vecina botina usucena kada je bimgno otvorio dragstor, pa se vidi da “nije bitno sta ce radnik, ne misli se o radniku i sl”.
Dilibus

#12069 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dilibus »

peca777 wrote: 24/12/2025 09:47
Dilibus wrote: 24/12/2025 08:07 Cuj koji su benefiti? Pitaj radnike koji su radili u trgovinama nedeljom
Moji komentari i dolaze iz razgovora sa ljudima. Meni je ZAO jer su IMALI JEDAN SLOBODAN DAN i kao benefit su dobili OPET DA IMAJU SAMO JEDAN SLOBODAN DAN.

Ko to ne konta, boze moj, taj bi radio i za 300KM i govorio suti dobro je da se ne puca.

Sto se tice radnih nedjelja, da biti ce, to ti mogu evo “forumski garantovati”. samo ne znam broj.

Onda cete se usutiti kao sto je vecina botina usucena kada je bimgno otvorio dragstor, pa se vidi da “nije bitno sta ce radnik, ne misli se o radniku i sl”.
S kakvim ti ljudima razgovaras da mi je znati. Bukvalno sve i jedna prodavacica iz trgovine s kojom sam imao priliku razgovarati, je potvrdila da je zadovoljna s neradnom nedeljom jer moze provest vremena s djecom koja vjerovao ili ne radnim danima imaju skolu i treninge i slobodna su samo vikendom. A ja tebi garantujem da nema nista od radnih nedelja, da je sve to pokusaj nametanja diskursa bezuspjesan, barem dok je ova vlast. Najvise smeta budjetskim parazitima koji ni ne znaju sta znaci zaraditi platu, pa kontaju da je radniku nedeljom isto ko njemu svaki radni dan, ima efektivnog rada sat i po, ako i toliko. Na vasu zalost, a na radost mnogih normalnih ljudi neradna nedelja je nova realnost na koju cete se morat naviknuti htjeli ne htjeli.
peca777

#12070 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by peca777 »

Dilibus wrote: 24/12/2025 10:01 e potvrdila da je zadovoljna s neradnom nedeljom jer moze provest vremena s djecom koja vjerovao ili ne radnim danima imaju skolu i treninge i slobodna su samo vikendom.
hehehe

a da upitas teta mamu "A dobro teta mama, kada idete na informacije, kada idete sa djetetom u shopping, kada idete u kino ili pozoriste, kada ide...".

I iskreno da ti kazem, jebo ti nas ako je "provodjenje vremena nejdeljom sa porodicom" vrh vrhova.

Pricam s onima koji smiju da kazu i koji se ne plase instantnog otkaza, jer eto kazu nesto sto se ne svidja sefu seficu menadzeru menadzercicu.

I na kraju da ti kazem, meni nedjelja ne utice na komfor, jer ja imam izbor. Da li cu za 5 ili 15 minuta kupiti nesto nedjeljom, apsolutno mi je svejedno, samo ponavljam IMALI JEDAN DAN, DOBILI JEDAN DAN.
Dilibus wrote: 24/12/2025 10:01 A ja tebi garantujem da nema nista od radnih nedelja, da je sve to pokusaj nametanja diskursa bezuspjesan, barem dok je ova vlast
Sta sada ti hoces, da ti ja pokazem interni dokument da ima i da to zadovolji tebe? E pa plasim se da ces morati pricekati odluku koja je javna :) Radi se o HR modelu.
Dilibus wrote: 24/12/2025 10:01 Na vasu zalost, a na radost mnogih normalnih ljudi neradna nedelja je nova realnost na koju cete se morat naviknuti htjeli ne htjeli.
Ima nas koji koristimo svoju glavu i koji znamo da zatvaranje nije rjesenje.
Dilibus

#12071 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dilibus »

peca777 wrote: 24/12/2025 10:08
Dilibus wrote: 24/12/2025 10:01 e potvrdila da je zadovoljna s neradnom nedeljom jer moze provest vremena s djecom koja vjerovao ili ne radnim danima imaju skolu i treninge i slobodna su samo vikendom.
hehehe

a da upitas teta mamu "A dobro teta mama, kada idete na informacije, kada idete sa djetetom u shopping, kada idete u kino ili pozoriste, kada ide...".

I iskreno da ti kazem, jebo ti nas ako je "provodjenje vremena nejdeljom sa porodicom" vrh vrhova.

Pricam s onima koji smiju da kazu i koji se ne plase instantnog otkaza, jer eto kazu nesto sto se ne svidja sefu seficu menadzeru menadzercicu.

I na kraju da ti kazem, meni nedjelja ne utice na komfor, jer ja imam izbor. Da li cu za 5 ili 15 minuta kupiti nesto nedjeljom, apsolutno mi je svejedno, samo ponavljam IMALI JEDAN DAN, DOBILI JEDAN DAN.
Dilibus wrote: 24/12/2025 10:01 A ja tebi garantujem da nema nista od radnih nedelja, da je sve to pokusaj nametanja diskursa bezuspjesan, barem dok je ova vlast
Sta sada ti hoces, da ti ja pokazem interni dokument da ima i da to zadovolji tebe? E pa plasim se da ces morati pricekati odluku koja je javna :) Radi se o HR modelu.
Dilibus wrote: 24/12/2025 10:01 Na vasu zalost, a na radost mnogih normalnih ljudi neradna nedelja je nova realnost na koju cete se morat naviknuti htjeli ne htjeli.
Ima nas koji koristimo svoju glavu i koji znamo da zatvaranje nije rjesenje.
Takvi ko ti je ovda prodefilovalo na desetine sto imaju insajderske informacije. Ja se necu hvaliti, samo cu reci sa sigurnoscu da od toga nema nista.
Kao sto ni do sada nije bilo nista. Pocet ce se pricati o drugom neradnom danu, da bi se amortizovala javnost oko ostatka neradne nedelje, isto kao i za minimalnu platu. Kada je doslo vrijeme da se potvrdi odluka pocela se prica o minimalcima koji bi isli do 1200KM do 1600KM u zavisnosti od strucne spreme, i sta bi nista. Prakticki minimalac se nije dirao, ekonomija nije propala. Zivot ide dalje. Provjerena ti je info da ce ti isto biti u ovom slucaju. A citamo se nakon nekog vremena da vidimo ko je bio upravu. A ti i dalje koristi glavu za sta si i do sad koristio. :thumbup:
benzapen

#12072 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by benzapen »

Dilibus wrote: 24/12/2025 10:01

S kakvim ti ljudima razgovaras da mi je znati. Bukvalno sve i jedna prodavacica iz trgovine s kojom sam imao priliku razgovarati, je potvrdila da je zadovoljna s neradnom nedeljom jer moze provest vremena s djecom koja vjerovao ili ne radnim danima imaju skolu i treninge i slobodna su samo vikendom. A ja tebi garantujem da nema nista od radnih nedelja, da je sve to pokusaj nametanja diskursa bezuspjesan, barem dok je ova vlast. Najvise smeta budjetskim parazitima koji ni ne znaju sta znaci zaraditi platu, pa kontaju da je radniku nedeljom isto ko njemu svaki radni dan, ima efektivnog rada sat i po, ako i toliko. Na vasu zalost, a na radost mnogih normalnih ljudi neradna nedelja je nova realnost na koju cete se morat naviknuti htjeli ne htjeli.
Nije baš to tako. Prije petnaestak dana sam u Bingu na Otoci slušao 3 radnice u dijelu gdje su sirevi i salame (subota navečer), kako se žale jedna drugoj da poginuše subotom i da ne mogu nedeljom doći sebi koliko se slome. Pričale su onako baš glasno. Svako ih je mogao čuti. Čuo svojim ušima dok sam u koloni čekao da uzmem neke stvari.
Vjecita_zavrzlama

#12073 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Vjecita_zavrzlama »

benzapen wrote: 24/12/2025 10:29

Nije baš to tako. Prije petnaestak dana sam u Bingu na Otoci slušao 3 radnice u dijelu gdje su sirevi i salame (subota navečer), kako se žale jedna drugoj da poginuše subotom i da ne mogu nedeljom doći sebi koliko se slome. Pričale su onako baš glasno. Svako ih je mogao čuti. Čuo svojim ušima dok sam u koloni čekao da uzmem neke stvari.
Moja tetka radi u prodavnici i kune one koji su protiv neradne nedjelje
Dilibus

#12074 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dilibus »

benzapen wrote: 24/12/2025 10:29

Jel i ti imas informacije da ce ukinuti neradnu nedelju i da ti je zao radnika na pumpi i konobara?
Dilibus

#12075 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dilibus »

:roll:
Locked