Valjda je red cut i drugu stranu
Narod i Pravda (Konakovic)
- muha_sa
#40751 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Valjda je red cut i drugu stranu
-
pemanapemani
#40752 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Naravno da jeste.Point. wrote: ↑18/12/2025 07:05Je li "nije fer da Hrvatima biramo člana Predsjedništva" isto suptilni uvod legitimnog predstavljanja u javnu upptrebu?pemanapemani wrote: ↑17/12/2025 18:59
Rečenicom - ako neće Srbi..., umjesto - ako ne prodje procedure u institucijama BiH - bukvalno se uvodi legitimno predstavljanje naroda u svakodnevnu upotrebu.
Znači, Bakir potpise legitimno predstavljanje u mostarskom sporazumu i još ga javnim istupima suptilno uvodi u javnu upotrebu.
Sve je to isti velikosrpski narativ koji se polako prihvata.
Samo mi je licemjerno da je Bakir referentna vrijednost.
Znači, Bakir koji je izjavio - nije fer da Hrvatima biramo predstavnike, nećemo u NATO ako neće Srbi i usput počinio veleizdaju sa revizijom presude protiv Srbije, ispada bolji od Konakovic koji je rekao - nije fer da Hrvatima biramo predstavnike.
Kad Konakovic bude uradio nešto poput revizije presude i mostarskog sporazuma, možemo ih staviti u istu ravan.
Ali ovdje se hladno u istu ravan stavlja izdaja revizije i sastanak na Dodikovoj farmi, i diskusija sa Zovko i potpisivanje mostarskog sporazuma.
To je Vuciceva metodologija.
- Skijaš
#40753 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Nema SDA-ovca, ni bivse ni sadasnjeg, protiv kojeg nema nekakvog materijala. A to da mu SDA povjeri na upravljanje citav kanton a da lik ostane cist .... pa pobogu kolega
Vengo, sta rece, hoces li mu nositi grozdje u zatvor
-
pemanapemani
#40754 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Šta da ti kažem, pravo zajebanHakiz wrote: ↑18/12/2025 12:17Lukav si ti. I opasan po BiH.pemanapemani wrote: ↑17/12/2025 21:13Kakav soft language. U prethodnom postu taksativno navedes koje institucije BiH odlučuju o NATO, ali tebi i Bakir više odgovara velikosrpska i velikohrvatska metodologija, po kojoj o svemu odlučuju narodi, a institucije države su u najboljem slučaju sekundarne.Hakiz wrote: ↑17/12/2025 20:39
A, ti bi da koristimo ono šta George Carlin zove "soft language". Politička korektnost, da se neko ne naljuti. Žao mi je, ovu zemlju su napravili taocrm tri etnije, Srbi sr protive ulasku u NATO i to je činjenica.
Koliko god htio da to uviješ u šećernu vunu i posližiš uz zaslađenu limunadu.
To. Isto kažu Dodik i Covic, institucije države su samo za izvlačenje para, a krucijalan je dogovor naroda i njihovih legitimnih predstavnika.
Ako iza spominjanja samo institucija sakriješ činjenicu da narodi odlučuju, da su institucije robovi naroda, robovi konstitutivnosti, nikada to nećeš promijeniti.
I zato tako i pišeš. Da se zaboravi da narodi odlučuju, pa da se prestane tražiti promjena te činjenice.
Neće ti ta osovina Čović-Dodik proći.
Zato ćemo tvojom, Covicevom i Dodikovim metodom potenciranja konstitutivnih naroda i izbjegavanjem spominjanja institucija BiH, sjebati konstitutivnost.
Ako sutra budeš imao trećinu proBiH Hrvata u DN Federacije i izaberu Vladu bez HDZ, da li će u tom slučaju odlučivati narod ili DN FBiH.?
- Danguba
#40755 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Kada moze Bakir moze i on.pemanapemani wrote: ↑18/12/2025 19:57Naravno da jeste.Point. wrote: ↑18/12/2025 07:05Je li "nije fer da Hrvatima biramo člana Predsjedništva" isto suptilni uvod legitimnog predstavljanja u javnu upptrebu?pemanapemani wrote: ↑17/12/2025 18:59
Rečenicom - ako neće Srbi..., umjesto - ako ne prodje procedure u institucijama BiH - bukvalno se uvodi legitimno predstavljanje naroda u svakodnevnu upotrebu.
Znači, Bakir potpise legitimno predstavljanje u mostarskom sporazumu i još ga javnim istupima suptilno uvodi u javnu upotrebu.
Znači, Bakir koji je izjavio - nije fer da Hrvatima biramo predstavnike, nećemo u NATO ako neće Srbi i usput počinio veleizdaju sa revizijom presude protiv Srbije, ispada bolji od Konakovic koji je rekao - nije fer da Hrvatima biramo predstavnike.![]()
Kad Konakovic bude uradio nešto poput revizije presude i mostarskog sporazuma, možemo ih staviti u istu ravan.
Ali ovdje se hladno u istu ravan stavlja izdaja revizije i sastanak na Dodikovoj farmi, i diskusija sa Zovko i potpisivanje mostarskog sporazuma.
- muha_sa
#40756 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Skijaš wrote: ↑18/12/2025 20:02Nema SDA-ovca, ni bivse ni sadasnjeg, protiv kojeg nema nekakvog materijala. A to da mu SDA povjeri na upravljanje citav kanton a da lik ostane cist .... pa pobogu kolega![]()
Vengo, sta rece, hoces li mu nositi grozdje u zatvorJa sam kroz svoju forumsku karijeru podrzavao i razne SDP-ovce, i Komsica, i Kojovica, ali ovo tvoje guranje tog Covicevog giliptera je bas fanatizam
![]()
- Danguba
#40757 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Muha, ba...moro sam djecu u drugu sobu skloniti kad izleti ova slika.
Je li mu se iTko izvinio u Zagrebu za bljuvotine od Primorca i Zovko?...pitam za jarana.
...ili se i oni slazu sa svim izrecenim.
Helez je za njih penicilin.
Je li mu se iTko izvinio u Zagrebu za bljuvotine od Primorca i Zovko?...pitam za jarana.
...ili se i oni slazu sa svim izrecenim.
Helez je za njih penicilin.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#40758 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Muha...čim te drže? pretpostavljam neko je zapošaljavanje u pitanju
- Point.
#40759 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Bakir je budala i nesposoban političar, to je jasno. Ja se samo pitam zašto Konaković upada u tu zamku "nije fer" legitimnosti?pemanapemani wrote: ↑18/12/2025 19:57Naravno da jeste.Point. wrote: ↑18/12/2025 07:05Je li "nije fer da Hrvatima biramo člana Predsjedništva" isto suptilni uvod legitimnog predstavljanja u javnu upptrebu?pemanapemani wrote: ↑17/12/2025 18:59
Znači, Bakir koji je izjavio - nije fer da Hrvatima biramo predstavnike, nećemo u NATO ako neće Srbi i usput počinio veleizdaju sa revizijom presude protiv Srbije, ispada bolji od Konakovic koji je rekao - nije fer da Hrvatima biramo predstavnike.![]()
- Skijaš
#40760 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
1. Nije se Max Primorac jedan dan probudio i iz cista mira poceo siriti tezu kako je vrijeme za formiranje Treceg, taj narativ u kontinuitetu guraju Zagreb i Covic. Ne upada Max kao padobranac koji bi da kvari nekakvu harmoniju na relaciji HDZ-Sarajevo, nego samo verbalizuje ono sto Covic gura niz grlo nehrvatskom stanovnistvu Stoca recimo. Razdvajanje djece po skolama, nazivanje bosanskog jezika bosnjackim, nametanje hrvatskog identiteta posti, sportskom klubu i javnoj firmi, sve su to simptomi zlocinacke ideje da je OK gaziti druge ..... a to nije nova stvar koju Max Primorac pokusava nametnuti, to se radi vec decenijama. Drzati gard prema Maxu Primorcu a Covica predstavljati kao partnera sa kojim se moze je ..... sizofrenija ? Ako ista, Max Primorac za razliku od Covica nije slao dopis upravniku koncentracionog logora da mu posalje logorase na prisilni rad.muha_sa wrote: ↑18/12/2025 20:28“Demantovali smo sve laži Maksa Primorca.”Skijaš wrote: ↑18/12/2025 20:02Nema SDA-ovca, ni bivse ni sadasnjeg, protiv kojeg nema nekakvog materijala. A to da mu SDA povjeri na upravljanje citav kanton a da lik ostane cist .... pa pobogu kolega![]()
Vengo, sta rece, hoces li mu nositi grozdje u zatvorJa sam kroz svoju forumsku karijeru podrzavao i razne SDP-ovce, i Komsica, i Kojovica, ali ovo tvoje guranje tog Covicevog giliptera je bas fanatizam
![]()
2. Svi mi, pa i trogodisnje dijete na tuti, ne bi trebali imati problem shvatiti kako je zamisljeno troclano Predsjednistvo, te da izbor Komsica i, nadam se, Slavena Kovacevica, nije bas u skladu sa tim zamislima. Ali, sve dok se NE odustane od tog zapisavanja teritorije, ne moze se ljudi govoriti o Covicevoj viziji legitimnog predstavljanja. Davno je receno o kakvom se paradoksu radi ....
-hajde da promjenimo izborni zakon kako bi se uvelo malo vise pravde u sistem
-ok, mozemo li prije toga prvo prestati krsiti postojeci ustavni okvir nametanjem hrvatskog identiteta posti, Stocu, bogu ocu
-ne moze, javne ustanove i kant.... zupanije ce zadrzati samo hrvatski identitet iako je neustavno
-dakle tebi smeta nesto sta ja radim u skladu sa ustavom, i tu hoces izmjenu pravila, a ne vidis problem u svom neustavnom ponasanju ?
-pa da, a tebi je jel' stalo da postoji privid funkcionisanja sistema, pa moras popustiti
I sad, umjesto da se na to odgovori sa, "ma idi jebi mater", i onda se potrbusis dok ne skontas kako gnjidi dodatno ograniciti manevarski prostor, ti (tj. Dino), places po medijima kako rjesenje lezi u otvaranju puta HDZ-u u Predsjednistvo. To nije drzavnicki, to nema veze sa odbranom interesa drustva i multietnickih vrijednosti nego se radi o standardnoj podjeli tala. Evo Cavari gotovina, evo HDZ-u pozicija s koje je sutnut SDA-ovac i koju je trebao popuniti NIP-ovac. Evo im i nek' vam guze zene. Dadni Covicu sve. Opet ce biti malo jer dok se ne isposluje ono sto je dogovoreno u Karadjordjevu, apetite ideologa Herceg Bosne se nece moci zadovoljiti. Ti si njemu samo cvijece. Ako su spremni sa takvom okrutnoscu stati na glavu Hrvatima van zamisljene Herceg Bosne, ti si im jos manje bitan i neces ih odobrovoljiti ustupcima. Odgovarati Maxu a uvazavati Dragana je izgubljeno brkanje prioriteta.
I sad kad se vise ne moze lagati da je SDA kljucna prepreka te da se sa Dodikom i Covicem moze, Trojkasi moraju sjesti sa ostalim strankama u Sarajevu i zakopati ratne sjekire. Stvar koja je u razvoju je vaznija od necijeg ega. Ko zna, mozda Dino i izbjegne zatvor, kad je mogla Jelka Milicevic, valjda ce moci i Dino.
-
pemanapemani
#40761 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Vjerovatno jer je nesvjesno prihvatio velikosrpsku mantru o narodu kao vrhovnoj vrijednosti. U takvoj stvarnosti svaki narod mora imati svoj omedjeni "svet".Point. wrote: ↑19/12/2025 00:30Bakir je budala i nesposoban političar, to je jasno. Ja se samo pitam zašto Konaković upada u tu zamku "nije fer" legitimnosti?pemanapemani wrote: ↑18/12/2025 19:57Naravno da jeste.
To su isto izjavili Silajdzic, oba reisa i još bruku javnih ličnosti. Neki nesvjesno, a neki duboko svjesni, jer im odgovara podjela države.
Pogledaju hronologiju
Od kraja agresije do 2013., 2014.g., građanska ideja je bila vrlo živa i agilna, može se reći da je u najsirem smislu podržavalo blizu 70% građana.
Onda u javnost dolazi ideja o balansu između etničkog, kojeg lagano kroz eter izjednačavaju sa nacijom, i kao građanskog.
Sada imamo kulminaciju te famozne ideje.
Realno stanje na terenu jeste da danas imaš vjerovatno + 60% građana kojima je narod najbitnija identifikacija, pa religija i onda možda država.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#40762 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Popis 2013. je pokazao sta narod misli i koja identifikacija mu je primarna i kljucna.
- drug_profi
#40763 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Ma popis je maksimalno ispolitiziran bio._BataZiv_0809 wrote: ↑19/12/2025 10:29 Popis 2013. je pokazao sta narod misli i koja identifikacija mu je primarna i kljucna.
Administrativna statistička stvar se dovela do političkog obračuna i onda se ljudi izjašnjavali "u inat" raznom propagandom.
Stvorila se tenzija da ako se ne izjasnis po ENV matrici da si fakticki izdajnik.
U nekoj relaksiranijoj priči bi bilo i više neopredjeljenih za ENV.
-
pemanapemani
#40764 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Fazon je u izjednačavanju pojmova etničko i nacionalno na popisu._BataZiv_0809 wrote: ↑19/12/2025 10:29 Popis 2013. je pokazao sta narod misli i koja identifikacija mu je primarna i kljucna.
Mislim da je ovo jedno 500 - ti puta na forumu od 2013.,da sam ovo napisao.
Dio Bosnjaka je prihvatio da je bolje i etnički i nacionalno biti Bosnjak, nego etnički Bosnjak, a nacionalni Bosanac i Hercegovac.
Tako su prihvatili SANU ideologiju.
Tako danas nemamo uopće građansku ideju, a većina stanovništva smatra najbitniju etničku pripadnost i izjednačavaju je sa pojmom nacija. U takvoj postavci stvari nema izgradnje države, jer većini nije prioritet.
- Haris.ba
#40765 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Ja zaista ne vidim sta je problem da se nacionalno bude Bosnjak. Bosnjak je samo arhaicni naziv za Bosanca, etnicki naziv nastao iz historijskih razloga.pemanapemani wrote: ↑19/12/2025 10:41 Dio Bosnjaka je prihvatio da je bolje i etnički i nacionalno biti Bosnjak, nego etnički Bosnjak, a nacionalni Bosanac i Hercegovac.
Tako danas nemamo uopće građansku ideju, a većina stanovništva smatra najbitniju etničku pripadnost i izjednačavaju je sa pojmom nacija. U takvoj postavci stvari nema izgradnje države, jer većini nije prioritet.
Oni koji ne zele drzavu danas da sutra Bosnjaci krenu da se izjasnjavaju kao Poturice isto bi se ponasali.
- Prpa.ba
#40766 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Drugovi i ostali akcioni heroji nikako da prezale bosnjacku vecinu na popisu 2013. 
S obzirom na njihove etnicke pozadine, sasvim razumljivo da ulazu decenije svog zivota u relativizaciju popisa kao i etnickog izjasnjavanja Bosnjaka uopste. Ono, zamisli, likovi veze nikakve sa Bosnjacima nemaju, ali prosvjetljuju ljude po forumu da ne trebaju biti Bosnjaci.
S obzirom na njihove etnicke pozadine, sasvim razumljivo da ulazu decenije svog zivota u relativizaciju popisa kao i etnickog izjasnjavanja Bosnjaka uopste. Ono, zamisli, likovi veze nikakve sa Bosnjacima nemaju, ali prosvjetljuju ljude po forumu da ne trebaju biti Bosnjaci.
- dr_Evil
#40767 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
I ja se 100% slazem s tobom.pemanapemani wrote: ↑19/12/2025 10:41Fazon je u izjednačavanju pojmova etničko i nacionalno na popisu._BataZiv_0809 wrote: ↑19/12/2025 10:29 Popis 2013. je pokazao sta narod misli i koja identifikacija mu je primarna i kljucna.
Mislim da je ovo jedno 500 - ti puta na forumu od 2013.,da sam ovo napisao.
Dio Bosnjaka je prihvatio da je bolje i etnički i nacionalno biti Bosnjak, nego etnički Bosnjak, a nacionalni Bosanac i Hercegovac.
Ali... s tim recenim, ne mozes nista uradit po tom pitanju
Iako mi se naravno svidja ideja Kurtcehajica o promociji 4 etnije, ili po nasem nacije, to je zapravo jedini prijedlog izlaza iz Daytonske ludjacke kosulje koji sam cuo od rata, sam nikad ne bih prihvatio da krenem tim putem.
-
pemanapemani
#40768 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Definitivno bi se isto ponašali i to je pticama na grani jasno.Haris.ba wrote: ↑19/12/2025 10:50Ja zaista ne vidim sta je problem da se nacionalno bude Bosnjak. Bosnjak je samo arhaicni naziv za Bosanca, etnicki naziv nastao iz historijskih razloga.pemanapemani wrote: ↑19/12/2025 10:41 Dio Bosnjaka je prihvatio da je bolje i etnički i nacionalno biti Bosnjak, nego etnički Bosnjak, a nacionalni Bosanac i Hercegovac.
Oni koji ne zele drzavu danas da sutra Bosnjaci krenu da se izjasnjavaju kao Poturice isto bi se ponasali.
Fazon je u onih malo ostalih i malom dijelu etničkih Srba i Hrvata kojima je BiH domovina.
Imamo dva koncepta
1.Bosnjaci narod i nacija - 50% građana BiH
2. Bosnjaci narod - BiH nacija = Bosnjaci, ostali i manji dio Srba i Hrvata = +60%, sa potencijalom za rast.
- Prpa.ba
#40769 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Nema tu nikakvog fazona. Organizujte se i radite na svojim ciljevima i interesima, samo se nemojte kaciti stalno na Bosnjake kao nekog ko treba da mijenja sebe kako bi rjesavao vase "probleme".pemanapemani wrote: ↑19/12/2025 11:10 Fazon je u onih malo ostalih i malom dijelu etničkih Srba i Hrvata kojima je BiH domovina.
- drug_profi
#40770 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Mislim da se podcjenjuje broj građana BiH koji se osjećaju Bosancima, a nemaju muslimanski background.
Barem ih ja lično poznajem mnogo.
Barem ih ja lično poznajem mnogo.
- Prpa.ba
#40771 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Na popisu 50.1% Bosnjaka, 50.7% muslimana.
Ako nista, precjenjuje se broj "ostalih" koji nisu muslimani.
Ako nista, precjenjuje se broj "ostalih" koji nisu muslimani.
- dr_Evil
- Haris.ba
- dr_Evil
#40774 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
-
Novak20
#40775 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Konaković biti politički umjetnik ako preživi svakodnevne avazovštine do izbora 2026.
https://avaz.ba/vijesti/bih/1012920/kon ... tudij-2014
Konaković diplomirao 2008., a završio studij 2014.
https://avaz.ba/vijesti/bih/1012920/kon ... tudij-2014
Konaković diplomirao 2008., a završio studij 2014.