Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moimoi

#6776 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by moimoi »

Kako mislis “isprazne price” o zagadjenju? Imas masu gradova, metropola.. dakle sa visemilionskim stanovnistvom, koje su stale u kraj zagadjenju.. ili ga svele na neku podnosljivu razinu za grad.
London je nekad bio vjerovatno najzagadjeniji grad u evropi.. zabranili ugalj.. London ti je sada u zelenom.
Kina isto tj Peking..
Dakle-moze se kada se hoce.
BadBoy

#6777 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Test1234 wrote: 18/12/2025 10:16
muha_sa wrote: 18/12/2025 07:53 Dok sam bio mali djecak ja (davno je to bilo :D ) Sarajevo je uz London bio najzagadjeniji grad :-) nije bilo ni deseti dio auta kao danas što ima--al su magle bile takve da ne vidiš prst pred nosom :-)
Kad sam porastAo pa poceo radit u TASU vracajuci se iz druge smjene (ponoc) moj jaran vozi a ja ispred auta idem jer se bukvalno ne vidi ama baš ništa--pa se malo zamjenimo--on hoda a ja zimvo :D mnogi u jarku završili :-)
Sad me na tehnickom kažnjavaju što vozim auto na plin--50 maraka skuplja registracija samo što imam plin :-)
Baš sam o tome mislio neki dan..
Da interneta nije i ovih svih čuda današnjih ne bi se znalo za mnoge "pametnjakoviće", a da na govorim o zagađenju nekadašnjem, maglama, smogu, česticama, sumporu itd.. kad se ložio isključivo ugalj, pa bio više crni nego bijeli snijeg (dok ga je bilo). bez plina, struje, toplotnih pumpi i svih modernih inovacija..
Ali svake godine iznova i iznova čitam i gledam ove isprazne priče o zagađenju..
:thumbup:
A što ti ne ugasiš internet i prodaš auto pa se vrati u 1800tu i živi tako?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6778 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

meni je fascinantno kako ovi bogatasi i uticajni ljudi ne poguraju kakav zakon
kao u nekim drugim stvarima

nisu vam dovoljne vikendice na planinama :D
AleksoMKD

#6779 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by AleksoMKD »

Opa, vodimo danas u regionu.

Bas zaostajete.

https://www.iqair.com/newsroom/skopje-a ... 12-17-2025

Image
Truba

#6780 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

vidimo da se kina dobro izborila :D
Hakiz

#6781 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hakiz »

Riješit će zagađenje kada riješe i bespravnu gradnju, pušenje, parkiranje na trotoarima itd.

Bilo bi intersantno imati podatke koliko uglja, iverice, plastike se loži u bespravnim objektima?

Ima li to veze sa karakterom? Da li neko ko potroši i vrijeme i novac da izgradi legalnu kuću također će grijati tu kuću na ekološki prihvatljiv način, a neko ko ne mari za propise, pa izgradi kuću bez dozvole, neće takođe mariti ni za ekologiju, pa će ložiti ivericu, gume itd?

Eno u BCC u Sarajevu, zatvorena radnja šminkerske sportske odjeće, a pored nje S'Oliver takođe zatvaraju.

Nema narod novca već sada. Energenti i hrana i dalje poskupljuju. Bit će još manje novca za "zeleno" grijanje. Električni automobili skuplji od "prljavih". Itd.

Bit će još gore.
moimoi

#6782 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by moimoi »

Truba wrote: 18/12/2025 11:45 vidimo da se kina dobro izborila :D
Jbte peking 22mil stanovnika… to ti je 10mil auta.
Gdje nije dobar?

Citavo sarajevo ko jedno naselje u pekingu.
Truba

#6783 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

svoj ti poso
:mrgreen:
Peacean

#6784 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Peacean »

Čudi me da je Peking u crvenom s obzirom na ogromnu količinu resursa koji su upumpali u kvalitet zraka, mislim da je tamo u potpunosti električni prijevoz. Fabrike su izmjestili van grada i zasadili gomilu zelenila, trebalo bi bolji rezultat da imaju.
Thorgerson

#6785 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

Pa eno gledam Travnik bio 230 index.

Koliko to u Travniku ima auta i saobracaja. :-)

A hajmo pogledati drugu stranu, koliko ljudi u Travniku se grije na centralno grijanje (imaju li uopste toplane) ili neko drugo etazno grijanje (struja, plin i sl).
Logovan

#6786 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Logovan »

Naslovnica wrote: 17/12/2025 20:55 Image
Ma dobro je ovo rekao, samo što nije u pravu
Thorgerson

#6787 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

Logovan wrote: 18/12/2025 14:14
Pa sta je pogresno rekao? Na koji nacim gradnja direktno utice na zrak? Evo pojasni?

Da nemamo lozista i ovoliko auta bez ikakve kontrole ispusnih gasova, zrak opet ne bi bio cist zbog zgrada? Jel to hoces da kazes?

Opet, sve teze o masovnoj gradnji pobije neki gradic naselje poput Doboja ili Travnika, gdje nema te masovne gradnje i zrak je za qrac kvalitetom. Ili gradovi po kotlinama u svicarskoj i austriji koji imaju hrpu gradnje i imaju super kvalitet zraka. Kako to jbmu.
Logovan

#6788 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Logovan »

Hoću da kažem da se zajebavam :mrgreen: U kontru sam sebi kao i on
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#6789 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Slo Burner »

Nuzno je povecati akcize na ugalj i vozila sa nizim euro normama prilikom registracije, budzeti puniji, zrak cisci. Ne moze nam dodik to zabraniti
doktor78

#6791 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by doktor78 »

Ima li ko iskustva sa ovim pročišćivačima zraka i koji preporučujete? Na zrak vani ne mogu puno uticati, da probam barem na zrak u stanu...
Thorgerson

#6792 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

Ne znam, ostaje nam jedino ona gljivina ideja da razbijemo ivan sedlo.

I ta ideja mi do sada izgleda vise vjerovatna nego ostale. Tj. Ostalih i nema.

Ovo zamjena pec po pec ne bih komentarisao. Na takav nacin necemo za 150 godina imati cist zrak.
Thorgerson

#6793 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

doktor78 wrote: 18/12/2025 14:56 Ima li ko iskustva sa ovim pročišćivačima zraka i koji preporučujete? Na zrak vani ne mogu puno uticati, da probam barem na zrak u stanu...
Ja imam dva mi air purifier 4 pro. Rade non stop. Itekako se osjeti razlika. Vani kad izadjem ne mogu da disem, vec u haustoru. Unutra u kuci je top. Mislim, nije ni ovo najidealnije, ali u ovom trenutku nemas bolje opcije. Ako vec moras boraviti u gradu, stanu, kuci.

Otvorim balkon, mjerac skace automatski na 150-200.

I najbitnije zrak u stanu barem ne smrdi kao vani. Dok ih nisam imao, u stanu se itekako osjetilo. Naravno, ne kao kada izadjes napolje, ali udje jbg. Otvori tu i tamo prozor ponekad i eto ti. A nije nista hermeticki zatvoreno da ne ulazi.
Edin H.

#6794 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Edin H. »

Ne znam u Sarajevu, ali u Engleskoj VW prestao da pere kada odvedeš auto na servis.

Umjesto pranja zasade drvo.
Filter

#6795 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Filter »

Thorgerson wrote: 18/12/2025 14:16
Pa sta je pogresno rekao? Na koji nacim gradnja direktno utice na zrak? Evo pojasni?

Da nemamo lozista i ovoliko auta bez ikakve kontrole ispusnih gasova, zrak opet ne bi bio cist zbog zgrada? Jel to hoces da kazes?

Opet, sve teze o masovnoj gradnji pobije neki gradic naselje poput Doboja ili Travnika, gdje nema te masovne gradnje i zrak je za qrac kvalitetom. Ili gradovi po kotlinama u svicarskoj i austriji koji imaju hrpu gradnje i imaju super kvalitet zraka. Kako to jbmu.

Nekad se ovdje spominjao innsbruck kao mjesto sa slicnom klimatskom pozicijom kao sarajevo. Sad maxuz odem da vidim kad bgmi i tamo ima mjeraca sa po 300+

https://www.iqair.com/austria/tyrol/innsbruck

Odskrolas dole do mape i vidi cuda. Na vrhu 23
VladaFBiH

#6796 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by VladaFBiH »

Thorgerson wrote: 18/12/2025 14:16

pa naravno da ne utiče ali utiće na brzinu njegovoh "ispuhivanja" i mijenjanjem za čisti... jedno od drugog je neodvojivo jer da nema vjetra džaba ti sve što radiš kada bi se zagađenje samo "akumuliralo" na tom mjestu.

Pojednostavljeno: Prneš u zatvorenoj prostoriju i ostaneš tamo sa zatvorenim prozorima šta misliš kad će prestati smrditi - kada smrad tvoja pluća filtriraju otprilike? Ako prostorija ima prozore fino ih otvoriš i izračiš i više ne smrdi i sad mi reci da jedno nema veze s drugim :D :D :D :D
moimoi

#6798 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by moimoi »

Pa i beton pobogu zagadjuje.
I nije samo stvar gradnje.. ti isti stanovi se moraju grijati.. dakle potrebne su i nove kotlovnice.
Laplace

#6799 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Laplace »

banjaluka078 wrote: 14/12/2025 11:13
neraaaa wrote: 14/12/2025 11:02 Zabraniti loženje drva, uglja i guma, uvrstiti u kritični zakon i zaprijetiti do 10 godina zatvora ko naloži ugalj i riješen problem.

Nema saobraćaj ništa sa ovim. Ljeti je mnogo visše automobila, dolazi i dijaspora pa nema magli i smoga.

Samo zabraniti čvrsta ložišta i problem je riješen. Ovo mogu uraditi bukvalno preko noći.
Alternativa je?
Višeslojna debela odjeća, spavanje pod tri jorgana u dubokim zimskim cipelama sa mačkom ili psom pod jorganima, mnogo fizičke aktivnosti i hrana puna nezasićenih, zasićenih i poluzasićenih masti.
insaneinthebrain

#6800 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by insaneinthebrain »

a drastiĆne razlike napolju. kako je vjetar fino raspuhao :izet:
Post Reply