Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
-
moimoi
#6776 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Kako mislis “isprazne price” o zagadjenju? Imas masu gradova, metropola.. dakle sa visemilionskim stanovnistvom, koje su stale u kraj zagadjenju.. ili ga svele na neku podnosljivu razinu za grad.
London je nekad bio vjerovatno najzagadjeniji grad u evropi.. zabranili ugalj.. London ti je sada u zelenom.
Kina isto tj Peking..
Dakle-moze se kada se hoce.
London je nekad bio vjerovatno najzagadjeniji grad u evropi.. zabranili ugalj.. London ti je sada u zelenom.
Kina isto tj Peking..
Dakle-moze se kada se hoce.
-
BadBoy
#6777 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
A što ti ne ugasiš internet i prodaš auto pa se vrati u 1800tu i živi tako?Test1234 wrote: ↑18/12/2025 10:16Baš sam o tome mislio neki dan..muha_sa wrote: ↑18/12/2025 07:53 Dok sam bio mali djecak ja (davno je to bilo) Sarajevo je uz London bio najzagadjeniji grad
nije bilo ni deseti dio auta kao danas što ima--al su magle bile takve da ne vidiš prst pred nosom
![]()
Kad sam porastAo pa poceo radit u TASU vracajuci se iz druge smjene (ponoc) moj jaran vozi a ja ispred auta idem jer se bukvalno ne vidi ama baš ništa--pa se malo zamjenimo--on hoda a ja zimvomnogi u jarku završili
![]()
Sad me na tehnickom kažnjavaju što vozim auto na plin--50 maraka skuplja registracija samo što imam plin![]()
Da interneta nije i ovih svih čuda današnjih ne bi se znalo za mnoge "pametnjakoviće", a da na govorim o zagađenju nekadašnjem, maglama, smogu, česticama, sumporu itd.. kad se ložio isključivo ugalj, pa bio više crni nego bijeli snijeg (dok ga je bilo). bez plina, struje, toplotnih pumpi i svih modernih inovacija..
Ali svake godine iznova i iznova čitam i gledam ove isprazne priče o zagađenju..
![]()
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6778 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
meni je fascinantno kako ovi bogatasi i uticajni ljudi ne poguraju kakav zakon
kao u nekim drugim stvarima
nisu vam dovoljne vikendice na planinama
kao u nekim drugim stvarima
nisu vam dovoljne vikendice na planinama
- AleksoMKD
- Truba
#6780 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
vidimo da se kina dobro izborila 
-
Hakiz
#6781 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Riješit će zagađenje kada riješe i bespravnu gradnju, pušenje, parkiranje na trotoarima itd.
Bilo bi intersantno imati podatke koliko uglja, iverice, plastike se loži u bespravnim objektima?
Ima li to veze sa karakterom? Da li neko ko potroši i vrijeme i novac da izgradi legalnu kuću također će grijati tu kuću na ekološki prihvatljiv način, a neko ko ne mari za propise, pa izgradi kuću bez dozvole, neće takođe mariti ni za ekologiju, pa će ložiti ivericu, gume itd?
Eno u BCC u Sarajevu, zatvorena radnja šminkerske sportske odjeće, a pored nje S'Oliver takođe zatvaraju.
Nema narod novca već sada. Energenti i hrana i dalje poskupljuju. Bit će još manje novca za "zeleno" grijanje. Električni automobili skuplji od "prljavih". Itd.
Bit će još gore.
Bilo bi intersantno imati podatke koliko uglja, iverice, plastike se loži u bespravnim objektima?
Ima li to veze sa karakterom? Da li neko ko potroši i vrijeme i novac da izgradi legalnu kuću također će grijati tu kuću na ekološki prihvatljiv način, a neko ko ne mari za propise, pa izgradi kuću bez dozvole, neće takođe mariti ni za ekologiju, pa će ložiti ivericu, gume itd?
Eno u BCC u Sarajevu, zatvorena radnja šminkerske sportske odjeće, a pored nje S'Oliver takođe zatvaraju.
Nema narod novca već sada. Energenti i hrana i dalje poskupljuju. Bit će još manje novca za "zeleno" grijanje. Električni automobili skuplji od "prljavih". Itd.
Bit će još gore.
-
moimoi
- Truba
- Peacean
#6784 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Čudi me da je Peking u crvenom s obzirom na ogromnu količinu resursa koji su upumpali u kvalitet zraka, mislim da je tamo u potpunosti električni prijevoz. Fabrike su izmjestili van grada i zasadili gomilu zelenila, trebalo bi bolji rezultat da imaju.
- Thorgerson
#6785 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pa eno gledam Travnik bio 230 index.
Koliko to u Travniku ima auta i saobracaja.
A hajmo pogledati drugu stranu, koliko ljudi u Travniku se grije na centralno grijanje (imaju li uopste toplane) ili neko drugo etazno grijanje (struja, plin i sl).
Koliko to u Travniku ima auta i saobracaja.
A hajmo pogledati drugu stranu, koliko ljudi u Travniku se grije na centralno grijanje (imaju li uopste toplane) ili neko drugo etazno grijanje (struja, plin i sl).
- Logovan
#6786 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ma dobro je ovo rekao, samo što nije u pravu
- Thorgerson
#6787 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pa sta je pogresno rekao? Na koji nacim gradnja direktno utice na zrak? Evo pojasni?
Da nemamo lozista i ovoliko auta bez ikakve kontrole ispusnih gasova, zrak opet ne bi bio cist zbog zgrada? Jel to hoces da kazes?
Opet, sve teze o masovnoj gradnji pobije neki gradic naselje poput Doboja ili Travnika, gdje nema te masovne gradnje i zrak je za qrac kvalitetom. Ili gradovi po kotlinama u svicarskoj i austriji koji imaju hrpu gradnje i imaju super kvalitet zraka. Kako to jbmu.
- Logovan
#6788 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Hoću da kažem da se zajebavam
U kontru sam sebi kao i on
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#6789 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Nuzno je povecati akcize na ugalj i vozila sa nizim euro normama prilikom registracije, budzeti puniji, zrak cisci. Ne moze nam dodik to zabraniti
- Peacean
-
doktor78
#6791 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ima li ko iskustva sa ovim pročišćivačima zraka i koji preporučujete? Na zrak vani ne mogu puno uticati, da probam barem na zrak u stanu...
- Thorgerson
#6792 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne znam, ostaje nam jedino ona gljivina ideja da razbijemo ivan sedlo.
I ta ideja mi do sada izgleda vise vjerovatna nego ostale. Tj. Ostalih i nema.
Ovo zamjena pec po pec ne bih komentarisao. Na takav nacin necemo za 150 godina imati cist zrak.
I ta ideja mi do sada izgleda vise vjerovatna nego ostale. Tj. Ostalih i nema.
Ovo zamjena pec po pec ne bih komentarisao. Na takav nacin necemo za 150 godina imati cist zrak.
- Thorgerson
#6793 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ja imam dva mi air purifier 4 pro. Rade non stop. Itekako se osjeti razlika. Vani kad izadjem ne mogu da disem, vec u haustoru. Unutra u kuci je top. Mislim, nije ni ovo najidealnije, ali u ovom trenutku nemas bolje opcije. Ako vec moras boraviti u gradu, stanu, kuci.
Otvorim balkon, mjerac skace automatski na 150-200.
I najbitnije zrak u stanu barem ne smrdi kao vani. Dok ih nisam imao, u stanu se itekako osjetilo. Naravno, ne kao kada izadjes napolje, ali udje jbg. Otvori tu i tamo prozor ponekad i eto ti. A nije nista hermeticki zatvoreno da ne ulazi.
- Edin H.
#6794 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne znam u Sarajevu, ali u Engleskoj VW prestao da pere kada odvedeš auto na servis.
Umjesto pranja zasade drvo.
Umjesto pranja zasade drvo.
- Filter
#6795 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Thorgerson wrote: ↑18/12/2025 14:16Pa sta je pogresno rekao? Na koji nacim gradnja direktno utice na zrak? Evo pojasni?
Da nemamo lozista i ovoliko auta bez ikakve kontrole ispusnih gasova, zrak opet ne bi bio cist zbog zgrada? Jel to hoces da kazes?
Opet, sve teze o masovnoj gradnji pobije neki gradic naselje poput Doboja ili Travnika, gdje nema te masovne gradnje i zrak je za qrac kvalitetom. Ili gradovi po kotlinama u svicarskoj i austriji koji imaju hrpu gradnje i imaju super kvalitet zraka. Kako to jbmu.
Nekad se ovdje spominjao innsbruck kao mjesto sa slicnom klimatskom pozicijom kao sarajevo. Sad maxuz odem da vidim kad bgmi i tamo ima mjeraca sa po 300+
https://www.iqair.com/austria/tyrol/innsbruck
Odskrolas dole do mape i vidi cuda. Na vrhu 23
- VladaFBiH
#6796 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
pa naravno da ne utiče ali utiće na brzinu njegovoh "ispuhivanja" i mijenjanjem za čisti... jedno od drugog je neodvojivo jer da nema vjetra džaba ti sve što radiš kada bi se zagađenje samo "akumuliralo" na tom mjestu.Thorgerson wrote: ↑18/12/2025 14:16Pa sta je pogresno rekao? Na koji nacim gradnja direktno utice na zrak? Evo pojasni?
Pojednostavljeno: Prneš u zatvorenoj prostoriju i ostaneš tamo sa zatvorenim prozorima šta misliš kad će prestati smrditi - kada smrad tvoja pluća filtriraju otprilike? Ako prostorija ima prozore fino ih otvoriš i izračiš i više ne smrdi i sad mi reci da jedno nema veze s drugim
-
konami666
-
moimoi
#6798 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pa i beton pobogu zagadjuje.
I nije samo stvar gradnje.. ti isti stanovi se moraju grijati.. dakle potrebne su i nove kotlovnice.
I nije samo stvar gradnje.. ti isti stanovi se moraju grijati.. dakle potrebne su i nove kotlovnice.
- Laplace
#6799 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Višeslojna debela odjeća, spavanje pod tri jorgana u dubokim zimskim cipelama sa mačkom ili psom pod jorganima, mnogo fizičke aktivnosti i hrana puna nezasićenih, zasićenih i poluzasićenih masti.banjaluka078 wrote: ↑14/12/2025 11:13Alternativa je?neraaaa wrote: ↑14/12/2025 11:02 Zabraniti loženje drva, uglja i guma, uvrstiti u kritični zakon i zaprijetiti do 10 godina zatvora ko naloži ugalj i riješen problem.
Nema saobraćaj ništa sa ovim. Ljeti je mnogo visše automobila, dolazi i dijaspora pa nema magli i smoga.
Samo zabraniti čvrsta ložišta i problem je riješen. Ovo mogu uraditi bukvalno preko noći.
- insaneinthebrain
#6800 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
a drastiĆne razlike napolju. kako je vjetar fino raspuhao