Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
last mohicans

#401 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?

Post by last mohicans »

VladaFBiH wrote: 09/12/2025 11:12
last mohicans wrote: 09/12/2025 10:31
VladaFBiH wrote: 09/12/2025 09:07
možda ti je vrijeme za servis aparata :) bez zeze to je aparat star 15tak godina i već je odavno zreo za dobar servis a Jura je poznat po dobrim aparatima.

A što se tiče "jefinijih" kafa a, po meni, dovoljno jakih probaj Tchibo Barista - meni je solidna a cijena zlatna sredina.
Dekalacifikaciju automatski radi sam, nema tu nekog specijalnog servisiranja, mozes ga rastaviti, ja sam na starom sam servisiro, mijenjo dijelove, skido presu, mlin, bojler, samo ga mozes očistiti. Majstor ce ti uzeti pare i reći servisiran. Stoju neki traze..
i nema i ima jer sve to što si nabrojao radim i sam ali ne mogu recimo uraditi ovo:

Kompletno rastavljanje brew unita - brew unit se fabički ne može vaditi bez otvaranja aparata, zamjena svih O-ring gumica

Hidraulični sistem: čišćenje i ispiranje visokotlačnih cijevi, zamjena gumica na spojevima, test pritiska (9–15 bar u zavisnosti od modela), provjera ventila i solenoid ventila - većina se može uraditi ali to nikada ne uradim :)

Sistem za grijanje: čišćenje Thermobloka, provjera senzora temperature, provjera termostata i sigurnosnog termofjuzera - ovdje mogu samo očistiti i to je to :)

Mlin za kafu: zamjena mlinskih diskova (svakih ~5000–7000 kafa) - koliko puta si ih mijenjao :)

Dodatno: provjera senzora nivoa vode, provjera plovka, kalibracija temperature i količine kafe
Skidao sam ja i tu brew unit, vratio, prvi put nije dobro radila, drugi put naštimo. Elem, mogu vam servisirati, :mrgreen: gumice te mijenjo, povratni ventil pritiska bezeze zamijeniti, pumpu mijenjo, bezeze i to, mlin rastavljo, mijenjo, bojler mijenjo, membranu..Svaki put vratio u prvobitno stanje. Youtube majka..
VladaFBiH

#402 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?

Post by VladaFBiH »

last mohicans wrote: 09/12/2025 11:18
last mohicans wrote: 09/12/2025 10:31

Dekalacifikaciju automatski radi sam, nema tu nekog specijalnog servisiranja, mozes ga rastaviti, ja sam na starom sam servisiro, mijenjo dijelove, skido presu, mlin, bojler, samo ga mozes očistiti. Majstor ce ti uzeti pare i reći servisiran. Stoju neki traze..
i nema i ima jer sve to što si nabrojao radim i sam ali ne mogu recimo uraditi ovo:

Kompletno rastavljanje brew unita - brew unit se fabički ne može vaditi bez otvaranja aparata, zamjena svih O-ring gumica

Hidraulični sistem: čišćenje i ispiranje visokotlačnih cijevi, zamjena gumica na spojevima, test pritiska (9–15 bar u zavisnosti od modela), provjera ventila i solenoid ventila - većina se može uraditi ali to nikada ne uradim :)

Sistem za grijanje: čišćenje Thermobloka, provjera senzora temperature, provjera termostata i sigurnosnog termofjuzera - ovdje mogu samo očistiti i to je to :)

Mlin za kafu: zamjena mlinskih diskova (svakih ~5000–7000 kafa) - koliko puta si ih mijenjao :)

Dodatno: provjera senzora nivoa vode, provjera plovka, kalibracija temperature i količine kafe
Skidao sam ja i tu brew unit, vratio, prvi put nije dobro radila, drugi put naštimo. Elem, mogu vam servisirati, :mrgreen: gumice te mijenjo, povratni ventil pritiska bezeze zamijeniti, pumpu mijenjo, bezeze i to, mlin rastavljo, mijenjo, bojler mijenjo..Svaki put vratio u prvobitno stanje. Youtube majka..
svaka čast! ali bez zezanja - jura je pain in ass što se tiče rastavljanja brew unit.

Kakvi su ti "pucks" od kafe? Ja sam na jednom aparatu dobijao lošu kafu jer su diskovi na mlinu bili potrošeni i to je bilo zadnje što mi je palo na pamet - nije fino mljeo kafu i dobijao sam baš slabu
Hakiz

#403 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?

Post by Hakiz »

Mah, šta ja znam...
Last edited by Hakiz on 09/12/2025 11:50, edited 1 time in total.
VladaFBiH

#404 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?

Post by VladaFBiH »

Hakiz wrote: 09/12/2025 11:27 Krups Virtuoso (De Longhi Dedica je sličan), kupljen na sniženju 350 KM. Krups mlin za espresso (aparata i imamo za kupiti, mlinova je baš mali izbor).

Kafe su probane razne, izdvojio bih Davidoff i Kimbo.

Kako kod kućnih aparata čovjek ne može namiještati ništa osim količine vode po dozi, odluka je bila manuelni aparat i poseban mlin. Lako ih je održavati. Šta se može i treba namjestiti, pored izbora kafe:

1. Krupnoću mljevenja. Krupno mljeveno - tanka kafa, presitno mljeveno - stvara se mulj koji blokira prolaz vode.

2. Količinu vode. Aparat dođe sa fabrički namještenom količinom vode po dozi kafe. Na primjer 30 ml za ono šta zovemo "mali espresso", jednu dozu kafe (63 mg). Ali, na aparatu se može namjestiti da po toj dozi aparat da između 25 i 45 ml vode. Slično za duplu dozu kafe.

3. Cijev za paru. Može se namjestiti da mlijeko postane pjena ili kremasto.

Kod mlijeka je, takođe, bitna i tehnika, način na koji se drži cjevčica za paru u mlijeku određuje kako će se vazduh miješati sa mlijekom, a time i kvalitet pjene/kreme.

Treba paziti da mlijeko ne "izgori", kao i da pri mljevenju mlin ne "preprži" kafu. Ako se to desi, kvari se ukus.

Uz to, održavanje aparata je mnogo jednostavnije od održavanja automatskih aparata. Jeste da se mora kafa prvo samljeti, pa staviti u portafilter, pa držati posudicu sa mlijekom dok se pravi krema, ali nije problem, a ušteda u vremenu čišćenja i održavanja čini isplativim.

Uz to je i svojevrsno zadovoljstvo, ritual koji čini iskustvo kafenisanja kompletnim. Nije nešta šta samo pritisnem dugme i gotovo.
Super napisano samo što bih dodao i to da kiselost ekstraktirane kafe raste što je sitnije mljevena pa se i o tome mora voditi računa.

Dugo godina sam koristio Gaggia aparat s ručkom i mlin tako da znam kakav je to ritual i čeif :)
Hakiz

#405 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?

Post by Hakiz »

Hvala.

Da, ima tih "sitnica" koje utiču na kafu koju pijemo.

Ali, kažu da ništa ne znam, pa sam izbrisao post. Da ne pričam kada već ne znam.

Pa, ako ti nije problem, izbriši i ti to šta si me citirao. Da ne čitaju ljudi moja lupetanja.
Last edited by Hakiz on 09/12/2025 12:02, edited 1 time in total.
Altsa

#406 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?

Post by Altsa »

VladaFBiH wrote: 09/12/2025 11:37
Hakiz wrote: 09/12/2025 11:27 Krups Virtuoso (De Longhi Dedica je sličan), kupljen na sniženju 350 KM. Krups mlin za espresso (aparata i imamo za kupiti, mlinova je baš mali izbor).

Kako kod kućnih aparata čovjek ne može namiještati ništa osim količine vode po dozi, odluka je bila manuelni aparat i poseban mlin. Lako ih je održavati. Šta se može i treba namjestiti, pored izbora kafe:

1. Krupnoću mljevenja. Krupno mljeveno - tanka kafa, presitno mljeveno - stvara se mulj koji blokira prolaz vode.

2. Količinu vode. Aparat dođe sa fabrički namještenom količinom vode po dozi kafe. Na primjer 30 ml za ono šta zovemo "mali espresso", jednu dozu kafe (63 mg). Ali, na aparatu se može namjestiti da po toj dozi aparat da između 25 i 45 ml vode. Slično za duplu dozu kafe.

Kod mlijeka je, takođe, bitna i tehnika, način na koji se drži cjevčica za paru u mlijeku određuje kako će se vazduh miješati sa mlijekom, a time i kvalitet pjene/kreme.

Treba paziti da mlijeko ne "izgori", kao i da pri mljevenju mlin ne "preprži" kafu. Ako se to desi, kvari se ukus.

Uz to, održavanje aparata je mnogo jednostavnije od održavanja automatskih aparata. Jeste da se mora kafa prvo samljeti, pa staviti u portafilter, pa držati posudicu sa mlijekom dok se pravi krema, ali nije problem, a ušteda u vremenu čišćenja i održavanja čini isplativim.

Uz to je i svojevrsno zadovoljstvo, ritual koji čini iskustvo kafenisanja kompletnim. Nije nešta šta samo pritisnem dugme i gotovo.
Super napisano samo što bih dodao i to da kiselost ekstraktirane kafe raste što je sitnije mljevena pa se i o tome mora voditi računa.

Dugo godina sam koristio Gaggia aparat s ručkom i mlin tako da znam kakav je to ritual i čeif :)
Zapalo mi je par stvari za oko koje nisu tacne.
last mohicans

#407 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?

Post by last mohicans »

VladaFBiH wrote: 09/12/2025 11:22

Skidao sam ja i tu brew unit, vratio, prvi put nije dobro radila, drugi put naštimo. Elem, mogu vam servisirati, :mrgreen: gumice te mijenjo, povratni ventil pritiska bezeze zamijeniti, pumpu mijenjo, bezeze i to, mlin rastavljo, mijenjo, bojler mijenjo..Svaki put vratio u prvobitno stanje. Youtube majka..
svaka čast! ali bez zezanja - jura je pain in ass što se tiče rastavljanja brew unit.

Kakvi su ti "pucks" od kafe? Ja sam na jednom aparatu dobijao lošu kafu jer su diskovi na mlinu bili potrošeni i to je bilo zadnje što mi je palo na pamet - nije fino mljeo kafu i dobijao sam baš slabu
Misliš na otpad, pa nije mi baš nabijen, više se raspe. Mozda presa ipak ni nabija dobro.
VladaFBiH

#408 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?

Post by VladaFBiH »

last mohicans wrote: 09/12/2025 12:43
VladaFBiH wrote: 09/12/2025 11:22

Misliš na otpad, pa nije mi baš nabijen, više se raspe. Mozda presa ipak ni nabija dobro.
zato i pitam - trebao bi biti kompaktan i imati fin oblik (ok da se poneki raspadne ali ne smiju svi) a ja bih prvo pogledao 2 stvari - presu i mlin (možda prekrupno melje a tu ti možda i leži odgovor zašto ti je slaba kafa) a može biti i do premale količine kafe koju samelje, premalog pritiska pumpe, prebrzog prolaska vode,...
Danguba

#409 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?

Post by Danguba »

Bobi wrote: 08/12/2025 15:50
newklear wrote: 08/12/2025 15:44 Ja sam kupio ovaj, ili ja nešto pogrešno radim ili tako treba, ali meni kafa ni blizu espressa iz kafića, nije jaka ni blizu.. neki savjet?

https://www.philips.hr/c-p/EP2224_40/se ... a-espresso
Stavi mljevenje na tri, ugrij šoljicu najbolje natoci vrele vode u nju i prije upotrebe istresi vodu da bude topla. Jel znas gdje se stima mljevenje? Namjesti da kafa klizi niz stijenku šoljice, ne direkt po sredini. Gore imas štimanje tri nivao kad selektujes prvo espresso, tri novao jačine i pored desno tri nivoa kolicine, sto je duza to je slabija.
Tako nekako ali okus kafe nije isti svaki da.
Vjerujem da je do raspolozenja, kiselosti u ustima, i koje kakvih faktora.
Jedno jutro bas uzivam u kafi pa i mirisem solju kako divno mirise a vec sutra nije isti okus.

Image

5-6 god. imao sam ovaj Philipsov. Nije bio los i onda pocinje da pravi probleme. Predihtovao ga ali i dalje. Bacen.

Kupio sam ovaj

Image

i mogu reci da je za nijansu kvalitetnija kafa. To vidim po izlasku kafe iz lula, nekako je kremastija pa jos ostavi one pjene.

Bas ima dosta razloga da bi kafa bila po necijoj zelji.

Od kafa (najcesce) italijanske.

Nesto mi opadne volja za kafom kada vidim posto je Jura. :D
Momci imaju Simensove i kazu da su dobri.
Danguba

#410 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?

Post by Danguba »

Krupnoca mljevenja se mijenja promjenom kafe.
Na svakom pakovanju stoji otprilike koja krupnoca je optimalna.
Kolicina vode u soljici se podesava po zelji. Kraca jaca, duza tanja.
Toplota vode koja izlazi se podesava.

...tako da ima dosta toga sto utice na kvalitet kafe koju pijes.
18mn97

#411 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?

Post by 18mn97 »

Ovaj Delonghi imamo na poslu i tacno je da je bolji espresso od Philipsa koji imam kuci. Nekako je kremastiji.
problemnatravunu

#412 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?

Post by problemnatravunu »

bez da želim ikoga reklamirati, ali mi upade u oči ovaj osnovni Gorenjev aparat , za male pare , mislim da može poslužiti , kod Binga

Image
PlusSA

#413 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?

Post by PlusSA »

ja evo uskoro ce godina dana tjeram neki polovan krups EA model i odlicno me služi.
Iako sam ga kupio da miksam da ne pijem samo crnu kafu rijetko pijem one fazone cappuccino i latte macchiato.
kad rikne ovaj krups uzimam delonghi aparat samo za espresso kafu dodat malo mlijeka i taman.

Što se tice kafe fakat Espresso Robusta odlicna (ovdje sam procitao preporuke) a jedna od najjeftiniji, prebao sam razne ali Robusta kida :mrgreen:
Naslovnica

#414 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?

Post by Naslovnica »

Od ovih jeftinijih ja često kupim Omcafe strong, apsolutno neloša.
18mn97

#415 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?

Post by 18mn97 »

Omcafe sasvim solidna, mada ja volim da malo saram. Lavazza, Segafredo, Dallmayr. :D
Qler

#416 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?

Post by Qler »

E, gdje ima kupiti oni cjevčicu za pjenu za mlijeko za ove Phillips, da ne koristi se uvijek onaj latteGo, vidio sam da je uz neke dolazila I ona cijevčica...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#417 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?

Post by _BataZiv_0809 »

Dobih preporuke za ovaj

https://tehnomag.com/automatski-aparat- ... zvod-8071/

@VladaFBiH
@problemnatravunu
@tramvajtrojka

Espresso daleko bolji i jaci od Philipsa tako vele i recenzije i AI :mrgreen:
House

#418 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?

Post by House »

mosa dolce gusto.

Image

ovaj espresso i ristretto barista. :thumbup:
VladaFBiH

#419 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?

Post by VladaFBiH »

_BataZiv_0809 wrote: 16/12/2025 21:20 Dobih preporuke za ovaj

@VladaFBiH
@problemnatravunu
@tramvajtrojka

nisam probao nikada kafu sa ovih Siemens automatskih aparata ali ga jedan moj prijatelj hvali - baš ću ga pitati da li je on kupio ili samo negdje probao a pogledaj i ovo jer je odlična cijena za Juru

https://web.simex.ba/artikal/jura-apara ... -15437-e6/
vanjki

#420 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?

Post by vanjki »

Danguba wrote: 09/12/2025 21:10
Bobi wrote: 08/12/2025 15:50
newklear wrote: 08/12/2025 15:44 Ja sam kupio ovaj, ili ja nešto pogrešno radim ili tako treba, ali meni kafa ni blizu espressa iz kafića, nije jaka ni blizu.. neki savjet?

https://www.philips.hr/c-p/EP2224_40/se ... a-espresso
Stavi mljevenje na tri, ugrij šoljicu najbolje natoci vrele vode u nju i prije upotrebe istresi vodu da bude topla. Jel znas gdje se stima mljevenje? Namjesti da kafa klizi niz stijenku šoljice, ne direkt po sredini. Gore imas štimanje tri nivao kad selektujes prvo espresso, tri novao jačine i pored desno tri nivoa kolicine, sto je duza to je slabija.
Tako nekako ali okus kafe nije isti svaki da.
Vjerujem da je do raspolozenja, kiselosti u ustima, i koje kakvih faktora.
Jedno jutro bas uzivam u kafi pa i mirisem solju kako divno mirise a vec sutra nije isti okus.

Image

5-6 god. imao sam ovaj Philipsov. Nije bio los i onda pocinje da pravi probleme. Predihtovao ga ali i dalje. Bacen.

Kupio sam ovaj

Image

i mogu reci da je za nijansu kvalitetnija kafa. To vidim po izlasku kafe iz lula, nekako je kremastija pa jos ostavi one pjene.

Bas ima dosta razloga da bi kafa bila po necijoj zelji.

Od kafa (najcesce) italijanske.

Nesto mi opadne volja za kafom kada vidim posto je Jura. :D
Momci imaju Simensove i kazu da su dobri.
Koliko je bila ova Delonghi i gdje kupiti?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#421 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?

Post by _BataZiv_0809 »

VladaFBiH wrote: 16/12/2025 22:38

@VladaFBiH
@problemnatravunu
@tramvajtrojka

nisam probao nikada kafu sa ovih Siemens automatskih aparata ali ga jedan moj prijatelj hvali - baš ću ga pitati da li je on kupio ili samo negdje probao a pogledaj i ovo jer je odlična cijena za Juru

https://web.simex.ba/artikal/jura-apara ... -15437-e6/
Kaze AI da trazi vise štelovanja za savrsen espresso, a da je Siemens samo pritisni i uzivaj :run:
Luciano88

#422 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?

Post by Luciano88 »

Evo gledam u tehnomagu neka snizenja, pa naletih na ovo DeLonghi Stilosa EC260.BK po cijeni od 199 KM (redovna 399 KM). Može li ruke dat ? :D
tramvajtrojka

#423 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?

Post by tramvajtrojka »

@VladaFBiH
@problemnatravunu
@tramvajtrojka

Bolji od Philipsa 20x puta :thumbup:
Danguba

#424 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?

Post by Danguba »

vanjki wrote: 17/12/2025 05:50
Oko 500 eura,
ne znam gdje zivis.

Na Olixu...https://olx.ba/artikal/60436695
vanjki

#425 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?

Post by vanjki »

Danguba wrote: 17/12/2025 20:02
vanjki wrote: 17/12/2025 05:50
Oko 500 eura,
ne znam gdje zivis.

Na Olixu...https://olx.ba/artikal/60436695
Dobra cijena. U Sa sam. Mislio sam da je mnogo skuplji. Top aparat

Ps . KUPIO DANAS NA EKUPI. DOBRA CIJENA
Post Reply