Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Vjecita_zavrzlama

#53551 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Vjecita_zavrzlama »

BAK-eV wrote: 17/12/2025 16:34
Vjecita_zavrzlama wrote: 17/12/2025 16:20 Dokle ovo ide :-)

SDA u naletu desekularizacije: Selmanović traži da se djeca puštaju iz škole na džumu. Hoće li Hota-Muminović i to odobriti?

Zastupnik SDA Faruk Selmanović tražio je od Vlade KS da omogući djeci da izađu iz škole na džuma-namaz.

Selmanović ovim nastavlja politiku desekularizacije svojih stranačkih kolega uvodeći najnoviji presedan.

"Danas (jučer, op.a.) sam podnio inicijativu kojom od Skupštine Kantona Sarajevo zahtijevam da Ministarstvo za odgoj i obrazovanje bez odlaganja svim školama u Kantonu Sarajevo dostavi jasne i precizne upute za postupanje u slučaju zahtjeva učenika da ispovijedaju svoju vjeru, posebno kada je riječ o obavljanju džuma-namaza.

Suštinski, da se svakom učeniku omogući njegovo temeljno ljudsko pravo zagarantovano Ustavom BiH, Ustavom KS i zakonskim propisima. Roditelji su u proteklom periodu tražili da se njihovoj djeci omogući obavljanje vjerskog obreda džuma-namaza. Do danas škole nemaju sistemsko rješenje, a učenici ne mogu ostvariti ono što im pripada po zakonu.

Ne postoji opravdanje da pravo na vjeru zavisi od dobre volje direktora ili nastavnika. Zato, očekujem hitnu reakciju i konkretne korake. Nastavit ću insistirati dok se ovo pitanje ne riješi u potpunosti", naveo je Selmanović.

Iako se radi o apsurdnoj inicijativi, ne bi bilo čudno da se ona i odobri od ministrice osnovnog obrazovanja Naide Hote-Muminović (NiP) koja je već dobrim dijelom obrazovanje podredila religiji
Tebi nisu problem dva citava dana, subota i nedelja, a jeste sat vremena petkom.

Katolici su sebi napravili kalendar i uredili sedmicu i po tebi mi taj sistem vremena, rada i odmora po Starom i Novom zavjetu trebamo 1:1 prihvatiti.

Isto tako trebamo zaboraviti da smo muslimani.
Ko kaze da smo? Koliko znam BIh se nalazi na kontinentu koji ke 98% krscanski ako cemo realno.A i sama Bosna je jedva 50% muslimanska.Dakle manjina si teska
dr_Evil

#53552 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Manjina smo teska, potpuno majorizirani, i opet malo :D
Vjecita_zavrzlama

#53553 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Inace UAE,Dubai uveo slobodnu subotu i nedjelju a oni su sko ista u sred islamskog svijeta,ali se gleda prakticnost ekonomija i realnost
Vjecita_zavrzlama

#53554 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

dr_Evil wrote: 17/12/2025 16:43 Manjina smo teska, potpuno majorizirani, i opet malo :D
Ti kao bivsi musliman se zalazes za veca prava islama, a ovako serijat gleda otpadnike:

„Krv muslimana nije dozvoljena osim u tri slučaja: oženjeni preljubnik, život za život, i onaj koji napusti vjeru i napusti zajednicu.“
(Buhari i Muslim)
dr_Evil

#53555 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Vjecita_zavrzlama wrote: 17/12/2025 16:46
dr_Evil wrote: 17/12/2025 16:43 Manjina smo teska, potpuno majorizirani, i opet malo :D
Ti kao bivsi musliman se zalazes za veca prava islama, a ovako serijat gleda otpadnike:

„Krv muslimana nije dozvoljena osim u tri slučaja: oženjeni preljubnik, život za život, i onaj koji napusti vjeru i napusti zajednicu.“
(Buhari i Muslim)
Ne zalazem se ja za veca prava vjernika, nego se zalazem da je to unutarnja stvar BiH, SOA i BIA valjda imaju dovoljno svojih obaveza, ne znam kako stizete.

S druge strane zasto da pricamo o tome, hajde da pricamo jel svecenik blagoslovio koju ambulantu po Dalmaciji, i evo da mi kazes gdje mogu da uplatim da obradujem kakvu obitelj za Bozic.

A ovo islam i to, pusti, imamo Zehrana i JoseMujicu za te teme. Lahko cu ja sa njima se prepirat oko toga.
Vjecita_zavrzlama

#53556 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

dr_Evil wrote: 17/12/2025 16:51

(Buhari i Muslim)
Ne zalazem se ja za veca prava vjernika, nego se zalazem da je to unutarnja stvar BiH, SOA i BIA valjda imaju dovoljno svojih obaveza, ne znam kako stizete.

S druge strane zasto da pricamo o tome, hajde da pricamo jel svecenik blagoslovio koju ambulantu po Dalmaciji, i evo da mi kazes gdje mogu da uplatim da obradujem kakvu obitelj za Bozic.

A ovo islam i to, pusti, imamo Zehrana i JoseMujicu za te teme. Lahko cu ja sa njima se prepirat oko toga.
Uporan si pa uporan, bosnjak sam kao i ti
dr_Evil

#53557 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Vjecita_zavrzlama wrote: 17/12/2025 16:53

(Buhari i Muslim)

Samo za zabavu forumskih masa, a sutra cu procitat. Reci mi sta te cini Bosnjakom? Koja odrednica tvog zivota kaze da si Bosnjak, da nisi Hrvat, Srbin, ili ostali. Cak je i sumir bio bosanac iz Tuzle(koja sizofrenija), ali eto nije sceo da se naziva Bosnjakom u svojoj ublehi.

Valjda svako od nas u BiH ima neki razlog zasto je odabrao etnicku odrednicu, nicija ne pije vode, ali ima neki razlog zasto je odlucio da prati jedan od tri projekta razgradnje Jugoslavije pa danas Bosne.

A ja prihvatam sve identitete onakve kakvi ljudi za sebe kazu da jesu - to je polazna tacka buduceg mira i drustvenog ugovora Balkana.
4L0n3

#53558 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by 4L0n3 »

Dobit ces jedno kotrljanje ocima ko i ja kad sam to isto pitao prije par mjeseci :lol:
Vjecita_zavrzlama

#53559 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

dr_Evil wrote: 17/12/2025 16:58

Samo za zabavu forumskih masa, a sutra cu procitat. Reci mi sta te cini Bosnjakom? Koja odrednica tvog zivota kaze da si Bosnjak, da nisi Hrvat, Srbin, ili ostali. Cak je i sumir bio bosanac iz Tuzle(koja sizofrenija), ali eto nije sceo da se naziva Bosnjakom u svojoj ublehi.

Valjda svako od nas u BiH ima neki razlog zasto je odabrao etnicku odrednicu, nicija ne pije vode, ali ima neki razlog zasto je odlucio da prati jedan od tri projekta razgradnje Jugoslavije pa danas Bosne.

A ja prihvatam sve identitete onakve kakvi ljudi za sebe kazu da jesu - to je polazna tacka buduceg mira i drustvenog ugovora Balkana.
Iskreno na popisu cu napisati Bosanac.ali sam iz bosansko muslimanske aka bosnjacke kuce.Gdje mjesanih brakova nije zapamceno, eto na taj nacin mislim.Na proslom popisu sam se izjasnio Bosnjak

Ali….zar nije cudno da stavovi politicki i vjerski i gdje se nalazis u skali(ljevicar desnicar) odlucuje sta si kod nas? Danas u Bosni nema Bosnjaka ljevicara, a krivi su prije svega IZ i SDA.. jer odmah te protjeraju.Radi toga je Bosnjak prije svega politicka orijentacija.

Ne vidim da neko preispituje hrvata lgbt-a koji mrzi Thompsona itd itd, mozda ga psuju smatraju izdajnikom ali je i dalje hrvat
Hakiz

#53560 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

Pojedem za ručak jelo koje je izmislio Italijan (picu), popijem piće koje je izmislio Gruzijac (vino), uz ručak mi svira muzika koji je napravio, recimo, Britanac (Na primjer Floydi), na meni je odjeća koju je napravio Amerikanac (farmerke), i vjernik sam religije koju je izmislio (po današnjim granicama) Saudijac. A u hrani, odjeći, kullturi, vjerovanju, sistemu vrijednosti, uopšte svemu šta smatram autentičnom svojom kulturom, kada zagrebem, vidim uticaje kultura sa raznih krajeva planete.

A da ne spominjem ljubavne i (ne)bračne odnose sa pripadnicama "drugih" naroda.

I o takvom svom Bošnjaštvu pišem uređajem koji je osmislio napravio Britanac/Amerikanac a napravio Kinez.

Čak ni jezik kojim govorim i pismo kojim pišem nisu endemski, i oni su "uvezeni", ili barem zajednički sa nekim drugim narodima.

Tipičan autentični Bošnjak. Ništa na meni, u meni, oko mene nema sa strane, sve isključivo sa područja današnje Bosne (i Hercegovine).

I to isto važi za (skoro) sve ljude i sve narode na planeti.

Mi svi svojim vrijednostima bilo čime šta koristimo u svakodnevnom životu itd, ni na jednom "kosmičkom sudu" ne bismo mogli dokazati bez razumne sumnje da smo "pravi, autentični" pripadnici nekog naroda. Jedino šta nas čini pripadnikom u tom slučaju je naša izjava. Samo ona je relevantna.

I zbog toga bazirati bilo šta na etničkoj pripadnosti, neko pravo, moć, bilo šta, u današnje vrijeme je besmisleno. Prije, kada se ljudi nisu kretali, nisu imali izvore informacija pa nisu znali i i nisu mogli preuzimati djeliće drugih kultura (hranu, muziku, odjeću, vjerovanja itd) insistirati na pripadnosti narodu i "čistoći" te pripadnosti je možda i moglo proći.

Danas, nema smisla više.

Istorijskim kretanjima su uspostavljen ranice držav, njih treba priznati takve kakve su i ne mijenjati ih, a sva prava izvlačiti iz državljanstva i međunarodnih propisa.

Narode, religije itd, to treba ostaviti za kulturno-umjetnička društva i vjerske svetkovine. U "realnom" svakodnevnom životu, pogotovo političkom, to ne treba biti relevantno.

Znam da je utopija, ali, ako imam ljudska prava, imam pravo i na utopiju.
muha_sa

#53561 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by muha_sa »

moimoi

#53562 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by moimoi »

Vi pisete kao da 50% onih koji se izjasnjavaju kao bosnjaci su muslimani?
Jesu zaista vjernici? Da je tako, kako vi tumacite.. petkom bi po ulici tj izvan dzamija ljudi klanjali… jer nema mjesta.

Kako mislite da se nadoknade ta tri sata (a sigurno bise izgubila tri sata) dzume? Dakle, manjina… koja ide na dzumu… diktira vecini?
Brate, ako ti je vjera toliko bitna u zivotu idi u skolu sa vjerskim predznakom.
kakabanja213

#53563 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kakabanja213 »

Vjecita_zavrzlama wrote: 17/12/2025 17:13

Iskreno na popisu cu napisati Bosanac.ali sam iz bosansko muslimanske aka bosnjacke kuce.Gdje mjesanih brakova nije zapamceno, eto na taj nacin mislim.Na proslom popisu sam se izjasnio Bosnjak

Ali….zar nije cudno da stavovi politicki i vjerski i gdje se nalazis u skali(ljevicar desnicar) odlucuje sta si kod nas? Danas u Bosni nema Bosnjaka ljevicara, a krivi su prije svega IZ i SDA.. jer odmah te protjeraju.Radi toga je Bosnjak prije svega politicka orijentacija.

Ne vidim da neko preispituje hrvata lgbt-a koji mrzi Thompsona itd itd, mozda ga psuju smatraju izdajnikom ali je i dalje hrvat
Moze li Hrvat lgbt biti musliman??? Ili su Hrvati samo katolici??
muha_sa

#53564 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by muha_sa »

moimoi wrote: 17/12/2025 18:00 Vi pisete kao da 50% onih koji se izjasnjavaju kao bosnjaci su muslimani?
Jesu zaista vjernici? Da je tako, kako vi tumacite.. petkom bi po ulici tj izvan dzamija ljudi klanjali… jer nema mjesta.

Kako mislite da se nadoknade ta tri sata (a sigurno bise izgubila tri sata) dzume? Dakle, manjina… koja ide na dzumu… diktira vecini?
Brate, ako ti je vjera toliko bitna u zivotu idi u skolu sa vjerskim predznakom.
Da je nedeljom poluprazne dzamije bi bile :D petak podne, šucur :thumbup: --ode s posla i ne tivra se--osim nekih koji baš baš moraju.

Bježim dok me nisu napali :run: :lol:
Vjecita_zavrzlama

#53565 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

kakabanja213 wrote: 17/12/2025 18:04
Vjecita_zavrzlama wrote: 17/12/2025 17:13

Moze li Hrvat lgbt biti musliman??? Ili su Hrvati samo katolici??
Moze logicno
Vjecita_zavrzlama

#53566 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

moimoi wrote: 17/12/2025 18:00 Vi pisete kao da 50% onih koji se izjasnjavaju kao bosnjaci su muslimani?

Treba im uvesti da moraju doci 3 sata subotom da nadoknade.Vidjeli bi koliko je bitno iliti nebitno :D ili bar petkom da im casovi traju duze 3 sata
moimoi

#53567 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by moimoi »

muha_sa wrote: 17/12/2025 18:06

Da je nedeljom poluprazne dzamije bi bile :D petak podne, šucur :thumbup: --ode s posla i ne tivra se--osim nekih koji baš baš moraju.

Bježim dok me nisu napali :run: :lol:
I ja sam “iftarila” na fakultetu :D
Cim profa kaze.. oni koji iftare mogu ici… ja preko vrata.
talijan97

#53568 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by talijan97 »

Sto bi se reklo, bolje da gledaju kako poboljsati poziciju bosnjaka u drzavi, ekonomski/politicki...

Bave se nekim stvarima koje ne pomjera situaciju ni lijevo ni desno.
DonieBrasco

#53569 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DonieBrasco »

talijan97 wrote: 17/12/2025 20:15 Sto bi se reklo, bolje da gledaju kako poboljsati poziciju bosnjaka u drzavi, ekonomski/politicki...

Bave se nekim stvarima koje ne pomjera situaciju ni lijevo ni desno.
Ko Sdfa, Trojka, to da rade pored svojih fotelja, tendera, interesa, para i samo para, bezobrazne pljacke, sisanje buđeta, prehljebljavanja sire rodbine i nerođene djece ?

:lol:
no_sekirli

#53570 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by no_sekirli »

Dobar Ivo Komsic na N1.
dale cooper

#53571 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dale cooper »

no_sekirli wrote: 17/12/2025 20:20 Dobar Ivo Komsic na N1.
Bolje da su pro BiH stranke sjele, dogovorile i zajednički nominirale njega za predsjedništvo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#53572 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Truba »

Hakiz zvani kobasicar
Skrati ribu da procitamo
JohnnyS

#53573 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JohnnyS »

Truba wrote: 17/12/2025 21:08 Hakiz zvani kobasicar
Skrati ribu da procitamo
John Lennon za sirotinju :D
no_sekirli

#53574 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by no_sekirli »

dale cooper wrote: 17/12/2025 21:07
no_sekirli wrote: 17/12/2025 20:20 Dobar Ivo Komsic na N1.
Bolje da su pro BiH stranke sjele, dogovorile i zajednički nominirale njega za predsjedništvo.
Apsolutno se slazem s tobom.
drug_profi

#53575 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

U vezi sa Trgovskom gorom. Planirano je odlaganje nisko i srednje radioaktivnog otpada.
Tu spada potroseni radni materijal, filteri, odjeca, smole sa jonoizmjenjivaca (za omeksavanje vode) itsl. Također radioaktivni otpad iz bolnica (onkoloski aparati).
Taj se materijal zamjesan sa betonom smjesta u čeličnu burad. Ta se burad opet pakuju u beton u podzemlju.
Samo gorivo i materijal iz reakotra spada u visoko radioktivni otpad i smjesta se u bazenima in situ, a Slovenija planira duboko geolosko zakopavanje, vjerovatno negdje u alpama.
Eto ako sam koga utjesio. A najbolje bi bilo da se ovo nekako promjeni diplomatski.
Post Reply