Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
- Thorgerson
#6601 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Mi necemo ovo nikada rijesiti. Zapamtite dobro - nikada!
Ovo je mogao rijesiti onaj sistem. Gdje je naredjeno prelazis na plin - kraj. Nema izbora. I krenulo se s tim, da se nastavilo da nije bilo rata i demokratije nesto bi se napravilo.
Sada. Pa ko ce ikome ista zabraniti? Plus, niko ne zeli svoj komfor da dotakne.
Vidjeli smo na drugim temama. Kamere koje kaznjavaju parkiranje na stajalistima, halubuka zasto? Hej, dakle nesto sto je zakonom izricito zabranjeno, pronadjen efikasan sistem kazne - i ono se opet buni zasto i kako.
To smo mi.
Kome ces zabraniti da lozi?
Bio sam po ovim brdskim naseljima. Ljudi, sta se sve lozi, neka nam je dragi bog na pomoci. Znam dosta ljudi koji se zimi izvlace na planine, vikendice, apartmane i tamo ostaju dok je zima. I ja isto planiram iducu zimu, ovu sam zakasnio. Al ni to nije rjesenje. Opet moram djecu u grad dovuci u skolu. Posao. Al nebitno. Barem dio dana nek udise normalan zrak.
Vjerujte mi, ovo nikako nije dobro. Ali nikako. Doktori i ostali, naredjeno im je da sute. Suti i ne pricaj, ne talasaj.
Dolazili su mi neki prijatelji proslu zimu iz Norveske, kazu da bi kod njih sve stalo da se ovo desava. Sve! Drzava bi stala dok se ne rijesi pitanje zraka, covjece, zraka! Znaci lik se sjebao kad je vidio zagadjenje i kako djeca idu u skolu, kao da je sve normalno. Neko ce reci, panicari. Jest, al qrac. Procitati bilo kakav tekst, poslusati pulmologa ili bilo kojeg doktora sta ove cestice rade. A mi ih udisemo svakodnevno.
Mi smo ovdje kuhane zabe. Nismo svjesni sta radimo sebi. Ovo nam ne predoceno da je normalno. Normalno je zimi da se gusimo. Hajde ba, izdrzat cemo do proljeca.
Ovo je mogao rijesiti onaj sistem. Gdje je naredjeno prelazis na plin - kraj. Nema izbora. I krenulo se s tim, da se nastavilo da nije bilo rata i demokratije nesto bi se napravilo.
Vidjeli smo na drugim temama. Kamere koje kaznjavaju parkiranje na stajalistima, halubuka zasto? Hej, dakle nesto sto je zakonom izricito zabranjeno, pronadjen efikasan sistem kazne - i ono se opet buni zasto i kako.
To smo mi.
Bio sam po ovim brdskim naseljima. Ljudi, sta se sve lozi, neka nam je dragi bog na pomoci. Znam dosta ljudi koji se zimi izvlace na planine, vikendice, apartmane i tamo ostaju dok je zima. I ja isto planiram iducu zimu, ovu sam zakasnio. Al ni to nije rjesenje. Opet moram djecu u grad dovuci u skolu. Posao. Al nebitno. Barem dio dana nek udise normalan zrak.
Vjerujte mi, ovo nikako nije dobro. Ali nikako. Doktori i ostali, naredjeno im je da sute. Suti i ne pricaj, ne talasaj.
Dolazili su mi neki prijatelji proslu zimu iz Norveske, kazu da bi kod njih sve stalo da se ovo desava. Sve! Drzava bi stala dok se ne rijesi pitanje zraka, covjece, zraka! Znaci lik se sjebao kad je vidio zagadjenje i kako djeca idu u skolu, kao da je sve normalno. Neko ce reci, panicari. Jest, al qrac. Procitati bilo kakav tekst, poslusati pulmologa ili bilo kojeg doktora sta ove cestice rade. A mi ih udisemo svakodnevno.
Mi smo ovdje kuhane zabe. Nismo svjesni sta radimo sebi. Ovo nam ne predoceno da je normalno. Normalno je zimi da se gusimo. Hajde ba, izdrzat cemo do proljeca.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6602 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
sve to stoji ali dolaskom na ilidžu locirao sam deset baba koje već 13. godinu ne umiru
u medjuvremenu su umrla dva 100 godiđnjaka za koje nisam ni znao da postoje
jedna od 92 poslije žene od 78 koja ju je pazila
nebrojna plejada ljudi od 88 godina
to je masa ljudi koji žive iznad prosjeka
kako njih to nije zahvatilo
-
konami666
#6603 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Živa istina sve, ja došao u Sa na par dana, jedva čekam da se vratim u švedsku. Neću vise nikad doći u Bosnu u periodu od kasne jeseni do kasnog proljeća. Ovakvo zagađenje da je u Švedskoj sve bi stalo. Pa tamo gdje živim zimi PM2.5 čestice ne prelaze 10 a preporuka je da su ispod 30. U Sarajevu 250. I moji mi kažu šta ćeš, tako nam je. Ja da sam još u Bosni bi se preselio iz Sarajeva jer znam da se ovaj problem nikad neće riješiti. Gledam po svojima kao sto kažeš prave kuhane žabe.Thorgerson wrote: ↑16/12/2025 11:41 Mi necemo ovo nikada rijesiti. Zapamtite dobro - nikada!
To smo mi.
Nikako ne mogu da skontam taj mentalitet da svakoga boli kurac za zdravlje.
- Truba
#6604 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
a reci ti meni umiru li inače ljudi u švedskoj
i koja je godina prosjek
da usporedimo sa sarajevom
ajdmo iskopajte
i koja je godina prosjek
da usporedimo sa sarajevom
ajdmo iskopajte
-
konami666
#6605 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ovo najviše oštećuje mlada pluća koja se još razvijaju kao npr.djeca i pubertetsku generaciju. Oni će imati mnogo problema u budućnosti. Svjesno se truju buduće generacije, truju se vlastita i tudja djeca. A svima usta puna Bosne i patriotizma. Sve dok ne treba zimu predeverati.Truba wrote: ↑16/12/2025 11:57 sve to stoji ali dolaskom na ilidžu locirao sam deset baba koje već 13. godinu ne umiru
-
konami666
-
HelaS
#6607 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Mnogi bi bili sretni...konami666 wrote: ↑16/12/2025 11:59.... ja došao u Sa na par dana, jedva čekam da se vratim u švedsku. Neću vise nikad doći u BosnuThorgerson wrote: ↑16/12/2025 11:41SpoilerShowMi necemo ovo nikada rijesiti. Zapamtite dobro - nikada!
To smo mi.
Mi smo ovdje kuhane zabe. Nismo svjesni sta radimo sebi. Ovo nam ne predoceno da je normalno. Normalno je zimi da se gusimo. Hajde ba, izdrzat cemo do proljeca.SpoilerShowu periodu od kasne jeseni do kasnog proljeća. Ovakvo zagađenje da je u Švedskoj sve bi stalo. Pa tamo gdje živim zimi PM2.5 čestice ne prelaze 10 a preporuka je da su ispod 30. U Sarajevu 250. I moji mi kažu šta ćeš, tako nam je. Ja da sam još u Bosni bi se preselio iz Sarajeva jer znam da se ovaj problem nikad neće riješiti. Gledam po svojima kao sto kažeš prave kuhane žabe.
Nikako ne mogu da skontam taj mentalitet da svakoga boli kurac za zdravlje.
- Truba
#6608 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
to je zbog lažnog popisa
a postoje i druge bolesti sem ovih u vezi sa zagađenjem
znači zemlja je bolja 10 puta a živi se samo 5-6 najgorih godina života dulje
zagadjenje je ogromno evolutivnim procesima većina građana sarajeva nema nikakve posljedice od zagađenja
niti zagađenje utjece na doseljavanje ekonomiju stanogradnju itd
postoji li mogućnost da su u jednom trenutku odlucili da je zagađenje od lupam 30 ogromno pa su spustili dozvoljeno na 20 a prihavtljivo na 10
isto kosto su neke druge pojave brisali iz evidencije medincinskih bolesti
-
konami666
#6609 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Profesore odmah da vas prekinem, neću reci da vam je priča glupa ali nemate pojma o cemu govorite.Truba wrote: ↑16/12/2025 12:13to je zbog lažnog popisa
zagadjenje je ogromno evolutivnim procesima većina građana sarajeva nema nikakve posljedice od zagađenja
postoji li mogućnost da su u jednom trenutku odlucili da je zagađenje od lupam 30 ogromno pa su spustili dozvoljeno na 20 a prihavtljivo na 10
isto kosto su neke druge pojave brisali iz evidencije medincinskih bolesti![]()
-
Naslovnica
#6610 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Nije tu u pitanju bolikurcizam nego nemogućnost promjene.
Nemamo svi para za Poljine, Roof Gardens Trebević ili apartman na Bjelašnici.
Ustvari, većina nema mogućnosti za bilo kakvu zdraviju alternativu.
Nemamo svi para za Poljine, Roof Gardens Trebević ili apartman na Bjelašnici.
Ustvari, većina nema mogućnosti za bilo kakvu zdraviju alternativu.
- nepass1
#6611 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pa i da obeca brzo se okani, pa glasas za drugog i kad krene nrsta drugih deset mu podapinje gdje moze.Haris.ba wrote: ↑16/12/2025 11:29Pa dok ne pocnemo glasati za onoga ko obeca konkretnim koracima da ce rijesiti problem, po evolucijskoj teoriji i trebamo pocrkati.dječak sa šibicama wrote: ↑16/12/2025 11:22 Dok mi filozofski serendamo ko i svake zime, nadlezni peru ulice a zrak smrdi ko kuga.
Bukvalno nema magle, samo smrdljivi dim. Svi cemo pocrkati ovako.
Evo da kazes necemo ugalj daj hidroelektranu odmah 20 nvo i protesti. Hajmo nuklearku eto ih 50 da se lijepi za asfalt.
Ukini ugalj u ks protesti, daj poticaj za plin ali uslov uknjizeno otpade 70% kuca.
Tako da ostaje smog i bezizlazna situacija
Ovo je tema kao o autoputu
Milion godina se pise isto
- VladaFBiH
#6612 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
U prosjeku količina smoga bi bila vjerovatno manja jer bi i manji vjetar mogao nešto istog izgurati dok ovako doslovno imaš čep gdje je potreban sve jači i jači vjetar za istoHaris.ba wrote: ↑16/12/2025 11:14
Kakav je otisak te zgrade? Na smog nikakav u sustini. Da nema te zgrade ista bi bila kolicina smoga u kotlini dok nema temperature da se podigne poklopac koji je iznad grada. Tada polozaj te zgrade dolazi do izrazaja jer onda sprecava brze provjetravanje. Ali, za smog je isto.
A, priznaces. Nije isto polozaj zgrade i visina. Sta da je ona zgrada u kontra polozaju? Moze li onda?
Pa ja i potenciram da je 300.000 nista u smisu subvencija i kolicine problema. Ako hocemo barem 3000 ljudi godisnje da predje na plin - mora se odvojiti omo 40 miliona svake godine (pa da mozemo racunati sa cifrom od nekih 30.000 korisnika za 10 godina). Znaci, nema sanse da te pare nadju u budzetu.
Ne znam sta ti uopce znaci primjer iz Kine. Nisam napisao da ne mozemo iz Kine dovuci toplovod. Vec, da ne mozemo iz Kaknja iz tehnickih razloga.
Jer, ne moze toplovod za Sarajevo na trenutnu termoelektranu. Mora se nova praviti. A, od toga nema nista.
Nisam znao da je zabrana prodaje cumura ukinuta. Ja mislio da je ta odluka jos na snazi. E, svasta. Kad su je tacno ukinuli?
Pa po tom principu ni tramvaj i trola nisu najsretnije rjesenje jer se zagadjuje Kakanj i Tuzla proizvodnjom struje da bi Sarajevo bilo manje zagadjeno i imalo elektricni javni prevoz.
Što se tiče Kine mislio sam da se referiraš na toplovod (već godinama čitamo kako je to nemoguće napraviti a vidimo da je to neistina) a ne na termoelektranu koja bi se svakako morala "revitalizirati" ako bi se isti pravio. Suština je što je moguće napraviti toplovod iz Kaknja ako to žele ali, kao što si rekao, mora se praviti i nova TE. Obzirom da su sve TE u raspadu a blok 7 nesposobnošću vlastodržaca zauvijek propao jedino što se može i mora uraditi je "revitalizacija" postojećih termoelektrana ako želimo da imamo našu struju.
Za KS ne bi bilo ništa da u budžetu odvoji 10-20 miliona svake godine za rješavanje individulanih ložišta i za 7-8 godina ne bi imao niti jedno (kraće vrijeme nego što je trojka na vlasti)
Zabrana potpune prodaje ili upotrebe uglja kao goriva u Kantonu Sarajevo nije pravno ukinuta zato što takva potpuna zabrana formalno nikada nije stupila na snagu kao obavezujući i primjenjiv propis.
Tramvaj prevozi 180 i više putnika a Trolejbus 130 i više putnika a u jednom autu imamo 1 max 2 putnika. Dodatno tramvaj nema baterija koje su zapravo najgori dio stvaranja zagađenja dok neke trole imaju a neke ne a količina potrošene el. energije je po putniku je daleko na strani tramvaja i trolejbusa za razliku od el. auta koja su teška po 2 tone a voze 1 osobu.
- VladaFBiH
#6613 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
ama Truba malo trola - izgleda da mu je danas dosadnokonami666 wrote: ↑16/12/2025 12:21Profesore odmah da vas prekinem, neću reci da vam je priča glupa ali nemate pojma o cemu govorite.Truba wrote: ↑16/12/2025 12:13to je zbog lažnog popisa
isto kosto su neke druge pojave brisali iz evidencije medincinskih bolesti![]()
- Truba
#6614 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
ne fakat...da ljudi krenu padat po ulici opet se ne bi nista poduzelo
znamo da govno smrdi i znamo da oni najtanji u karici najebu
ali je cinjenica kako zivotni vijek raste i raste
znaci ne napada vecinu
ne znam vise sto napisati da ne krenete vrijedjati trolovanje i profesore
znamo da govno smrdi i znamo da oni najtanji u karici najebu
ali je cinjenica kako zivotni vijek raste i raste
znaci ne napada vecinu
ne znam vise sto napisati da ne krenete vrijedjati trolovanje i profesore
- Truba
#6615 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
bolan za početak olx treba blokirati prodaju drvnog građevinskog otpada i ivierice
daju upozrenja kad pogrijesis rubriku za knjigu
a oni slobodno truju ljude nikom nista
kakav ugalj...blokirati preprodaju građevinskog otpada
daju upozrenja kad pogrijesis rubriku za knjigu
a oni slobodno truju ljude nikom nista
kakav ugalj...blokirati preprodaju građevinskog otpada
-
HelaS
#6616 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Jednom kad ga izglasaš, zabetonirao si ga i još armirao, za naredne četiri godine. U početku sve obeća, kad postigne vlast ne jebe više živu silu.Haris.ba wrote: ↑16/12/2025 11:29Pa dok ne pocnemo glasati za onoga ko obeca konkretnim koracima da ce rijesiti problem, po evolucijskoj teoriji i trebamo pocrkati.dječak sa šibicama wrote: ↑16/12/2025 11:22 Dok mi filozofski serendamo ko i svake zime, nadlezni peru ulice a zrak smrdi ko kuga.
Bukvalno nema magle, samo smrdljivi dim. Svi cemo pocrkati ovako.
Onda kad zakon dozvoli prijevremene izbore i za najmanju grešku, pa taman se začešljao naopako, tada će i vlast biti drugačija, ozbiljnija i odgovornija, i tek tada će u svrsi biti demokratija. Evo ti očit primjer sa zakonom i odlukama o zaštiti kvaliteta zraka. Od 2016. godine niko ništa, a pare samo teku...
- JanuaryJones
#6617 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Jedan od top 3 razloga sto smo se odselili iz Sa je bila bronhopulmonarna astma mog sina koji je od rodjenja do kraja vrtica bio na inhalatoru, ventolinima, adrenalinima i raznoraznim cistacima pluca od oktobra do marta. Sad zivimo u mjestu koje je zimi "u zelenom" i u zadnjih 6 godina nismo upalili inhalator.konami666 wrote: ↑16/12/2025 12:04Ovo najviše oštećuje mlada pluća koja se još razvijaju kao npr.djeca i pubertetsku generaciju. Oni će imati mnogo problema u budućnosti. Svjesno se truju buduće generacije, truju se vlastita i tudja djeca. A svima usta puna Bosne i patriotizma. Sve dok ne treba zimu predeverati.Truba wrote: ↑16/12/2025 11:57 sve to stoji ali dolaskom na ilidžu locirao sam deset baba koje već 13. godinu ne umiru
- Haris.ba
#6618 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Nema sta vjetar puhati specijalno. Nema mrdanja dok temperatura ne ucini da se digne poklopac sa kotline.VladaFBiH wrote: ↑16/12/2025 13:01
U prosjeku količina smoga bi bila vjerovatno manja jer bi i manji vjetar mogao nešto istog izgurati dok ovako doslovno imaš čep gdje je potreban sve jači i jači vjetar za istoa da je samo drugačije postavljena i da ima oblik koji ne smeta strujanju zraka ne bi predstavljala neki problem spomena vrijedan (u svijetu imamo odlične primjere i većih zgrada koje ne prave ovakva *ranja) a ovako je spomenik ljudskoj pohlepi i gluposti.
Što se tiče Kine mislio sam da se referiraš na toplovod (već godinama čitamo kako je to nemoguće napraviti a vidimo da je to neistina) a ne na termoelektranu koja bi se svakako morala "revitalizirati" ako bi se isti pravio. Suština je što je moguće napraviti toplovod iz Kaknja ako to žele ali, kao što si rekao, mora se praviti i nova TE. Obzirom da su sve TE u raspadu a blok 7 nesposobnošću vlastodržaca zauvijek propao jedino što se može i mora uraditi je "revitalizacija" postojećih termoelektrana ako želimo da imamo našu struju.
Za KS ne bi bilo ništa da u budžetu odvoji 10-20 miliona svake godine za rješavanje individulanih ložišta i za 7-8 godina ne bi imao niti jedno (kraće vrijeme nego što je trojka na vlasti)
Zabrana potpune prodaje ili upotrebe uglja kao goriva u Kantonu Sarajevo nije pravno ukinuta zato što takva potpuna zabrana formalno nikada nije stupila na snagu kao obavezujući i primjenjiv propis.
Tramvaj prevozi 180 i više putnika a Trolejbus 130 i više putnika a u jednom autu imamo 1 max 2 putnika. Dodatno tramvaj nema baterija koje su zapravo najgori dio stvaranja zagađenja dok neke trole imaju a neke ne a količina potrošene el. energije je po putniku je daleko na strani tramvaja i trolejbusa za razliku od el. auta koja su teška po 2 tone a voze 1 osobu.
Javi Elektroprivredi da samo trebaju revitalizirati termoelektranu. Jer, oni tvrde da se mora napraviti novi blok planiran za toplovod.
A, ja nisam ni siguran da je pametno polagati nade u firmu sa postrojenjem izvan KS oko grijanja, sa tehnologijom koja je ugalj.
Pa uzeli su nedavno 50 milioncica za sprecavanje zagadjenja. Eto, mogu odmah subvencije isplatiti. Ali, jok. Para ima, ali kad se ne krade.
Poenta oko porjekla struje i baterija je da zagadjenje se gura nekome drugo. Struja za tramvaj dolazi od zagadjenja Kaknja i Tuzle. Baterija u elektricnim autima od zagadjenja Kine.
-
moimoi
-
BadBoy
#6620 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ljudi puno je lakše smanjiti zagađenje sa 3-4 centralizovane lokacije (Termoleketrane) nego sa 100.000 malih pokretnih zagađivača (automobili). Znači elektrifikacija saobraćaja je apsolutno jedan od pravaca u kojem se mora djelovati, a to da se zagađenje premješta na drugo mjesto je crvena haringa.
Na prvom mjestu je zabrana loženja čvrstih goriva i implementacija mjera energetske efikasnosti.
Međutim, sve ovo puno košta i traje dugo a to su stvari za koje mi nikako nismo spremni. Mi bi što jeftinije da je ikako moguće odmah.
Na prvom mjestu je zabrana loženja čvrstih goriva i implementacija mjera energetske efikasnosti.
Međutim, sve ovo puno košta i traje dugo a to su stvari za koje mi nikako nismo spremni. Mi bi što jeftinije da je ikako moguće odmah.
- Truba
#6621 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
kod mene sirotinja sto lozi drva ima veći stan i garažu 
nek prodaju i pređu u manji stan na centralo
ali jok
i da predju to bi uklonilo radijatore i tužilo se s toplanama
ali bi ložilo drva
nek prodaju i pređu u manji stan na centralo
ali jok
i da predju to bi uklonilo radijatore i tužilo se s toplanama
ali bi ložilo drva
-
zigzag
- Peacean
#6623 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ima onaj video kako u Delhiju cisternama prskaju vodu u užem krugu oko mjerača kako bi pokazivao manju vrijednost 
- VladaFBiH
- Ozimician
#6625 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Meni nije jasno zasto se iskljucivo ova lista sa IQ Air stalno postavlja kao referentna?
Firma koja prodaje uredjaje za preciscavanje zraka mi ne izgleda nimalo reliable source.
Firma koja prodaje uredjaje za preciscavanje zraka mi ne izgleda nimalo reliable source.
Last edited by Ozimician on 16/12/2025 15:42, edited 1 time in total.