Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Qler

#22851 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Qler »

Meni godinama govore da LG ne valja, a on godinama evo radi :D da se ne urekne :D
drug_profi

#22852 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by drug_profi »

Qler wrote: 15/12/2025 12:08 Meni godinama govore da LG ne valja, a on godinama evo radi :D da se ne urekne :D
Imam ja jednu LG od 2013. Radi ko zuca od tad. Ljeti se ne gasi par mjeseci. U prelaznim periodima dragocjena, zimi pomaže kad se duže u noć zasjedne...
Što se tiče kvalitete, nemam prijedbi. Još nikakav kvar. Samo održavanje i to ni ono nije baš previše redovno. Jednom u dvije godine.
U međuvremenu ja malo očistim izmjenjivač onim sprejom.
Cicmil+1

#22853 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Cicmil+1 »

Meni da je neko pricao da mogu sa jednom klimom griati cijeli sprat ja mu ni u ludilu ne bi vjerovao. Do sada sam samo jednom pusti pelet samo na radijatore u sobama jer sam radio nekakav meleraj i dugo zracio sobe pa da se zidovi ponovo zagriju.Za novembar ukuna struja 157km.
strax

#22854 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by strax »

Cicimile, ja grijem sa jednom (i to ne baš jakom) dva sprata u kući dok ne siđu temperature ispod 5-6 stepeni...

LG ne valja?
10 godina garancije na Twin Rotary kompresor koji je u svim rasponima veoma stabilan sa snagom i ekonomičan, te koje skoro niko ne stavlja u 12ke osim LG-a, a LG kompresore koristi Fujitsu u nekim modelima (npr u KGTG nimalo naivnoj seriji).
Inverter koji ti garantuje 2.5 kW na -10 sa 12-kom.

Da li je ranije LG bio mnogo skuplji od kineza? Jeste. Tad si i mogao uprijeti prstom i reći da "ne valja" ne u smislu kvaliteta, već u smislu da je preskup o odnosu na to što je nudio prije neki skoro duplo jeftiniji kinez.
Kinezi su sad nabili cijene i prišli ovim kvalitetnijim brendovima, i nema nikakvog smisla ne uzeti jedan LG S12EC za 1000 KM, naspram cjenovno sličnog Tesle/Voxa/Hisensa (dodaj brend po želji).
Cicmil+1

#22855 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Cicmil+1 »

Sprat 82kvm,dole niko gore niko(negrijani prostor), klima 18ka u dnevoj sobi koja ima 43kvm.Jutros na mojoj lokaciji(Pale) -7, zadata temp 24.5 u dnevnoj 24.5 a u sobama 21,8. Ja sam bio ubijedjen da na vecim minusima nece moci postici zadatu temperaturu. Klima se nikako ne gasi vec 3 mjeseca i ne mijenjam zadatu temp. Ako se uzme u obzir da sam prethodnih godina do 20tog decembra trosio 1t peleta plus stuja od 65-75km a sada od septembra do sada da sam platio ukupne struje 350km i potrosio 10kg peleta, sto bi rekli vrh.
Zorge

#22856 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Zorge »

Šta raditi, vlažnost u stanu ispod 40%, probudim se suva usta i para mi grlo.
Klima radi po cijeli dan
saiks

#22857 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by saiks »

strax wrote: 15/12/2025 08:55
saiks wrote: 13/12/2025 10:17
strax wrote: 12/12/2025 19:16 Imas Pearl Premium za 950, to je apsurdno jeftino za takav uredjaj...
Jel ti imas tu klimu ili se vodis samo sta papir kaze?
Je li trebam posjedovati sve i jednu klimu koja postoji na tržištu, da bih mogao imati mišljenje o istoj?
Posjeduje Eurovent certifikat, što mi je samo po sebi prilično dovoljno da znam šta uređaj može, i da se ne "igraju" i ne friziraju previše.

Drugar grije stan u neizolovanoj starogradnji, sjeverozapadne orjentacije, sa 2 balkona u dnevnoj (dvije velike šajbne), prostorija spojena sa kuhinjom i hodnikom, bez ikakvih problema sa ovim uređajem. Naravno, spavaća do koje se ne može fizički vazduh tek tako dobaciti (zbog hodnika i orjetanije vrata) je zakinuta, što je očekivano.
rovac13 wrote: 13/12/2025 11:36 Ovo je pearl premium.
Znaci ovo se danas prodaje za 1000 €
I to apsurdno jeftino 😁

https://ibb.co/21XpRHt0
Za 950 KM, pitanje da li možeš i Vivax pristojan uzeti, ili se mora pošto-po to uzeti ekvivakentan Daikin/Mitsu za 500-700 KM skuplje, i maštati o tome da ti uređaji nekom magijom 1 kW električne energije pretvaraju u 10 kW toplotne, pošto ljudi masovno imaju takve tripove protivne zakonima fizike.
Pa ako vec na 3 foruma svakog poklapas ko trazi misljenje za neku klimu,a ti se ubacivas e uzmi haier,zar ne bi trebao imati iskustvo s tom klimom pa da je preporucas?

Ja stavim za ay35 cijenu ti se javis e ima haier. Te 2 klime se po kulturi rada nisu srele.
Onda ako vec preporucas reci ljudima da vanjska zna biti bucna,reci ljudima da zna cijev dirati kompresor kod tog modela,reci ljudima da je jedan clan morao premjestati istu tu klimu sto preporucas radi buke koju je pravila
Danguba

#22858 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Danguba »

Zorge wrote: 15/12/2025 21:58 Šta raditi, vlažnost u stanu ispod 40%, probudim se suva usta i para mi grlo.
Klima radi po cijeli dan
Cesce provjetravati prostorije.
Lako je podici vlaznost u prostoriji ali je veci problem poslije to rijesiti.
Ubaci strik sa vesom da se susi u prostoriji.
Kuhas li?
skupljac_zeljeza

#22859 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by skupljac_zeljeza »

Zorge wrote: 15/12/2025 21:58 Šta raditi, vlažnost u stanu ispod 40%, probudim se suva usta i para mi grlo.
Ja kada počnem kašljucati znam da je vrijeme za inhalaciju tako što odvrnem tuš i udišem oko minutu čistu paru iz tuša i brzo se smiri kašalj. To mi nekako najbrže. :mrgreen:
rovac13

#22860 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Klima ne isusuje sobu u modu grijanja.
Samo u modu hladjenja odvlazuje,proizvodi kondenz koji iz sobe curi van.

Razlog je negdje drugo.

Razlog moze bit ako se grije na previsoku temperaturu bez obzira koje grijamje bilo.
rovac13

#22861 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Po ovoj tabeli,idealan ugodjaj (zeleno) moze se postic samo do 22 C .

Ako imate 26 C idealno vise nije moguce,a samo 30% do 40% je donekle podnosljivo.50% bi vec bilo u crvenom,

Image
Zorge

#22862 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Zorge »

23 ili 24 mi je temperatura u stanu
U sobi stepen dva manja
strax

#22863 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by strax »

saiks wrote: 15/12/2025 22:16
strax wrote: 15/12/2025 08:55
saiks wrote: 13/12/2025 10:17

Jel ti imas tu klimu ili se vodis samo sta papir kaze?
Je li trebam posjedovati sve i jednu klimu koja postoji na tržištu, da bih mogao imati mišljenje o istoj?
Posjeduje Eurovent certifikat, što mi je samo po sebi prilično dovoljno da znam šta uređaj može, i da se ne "igraju" i ne friziraju previše.

Drugar grije stan u neizolovanoj starogradnji, sjeverozapadne orjentacije, sa 2 balkona u dnevnoj (dvije velike šajbne), prostorija spojena sa kuhinjom i hodnikom, bez ikakvih problema sa ovim uređajem. Naravno, spavaća do koje se ne može fizički vazduh tek tako dobaciti (zbog hodnika i orjetanije vrata) je zakinuta, što je očekivano.
rovac13 wrote: 13/12/2025 11:36 Ovo je pearl premium.
Znaci ovo se danas prodaje za 1000 €
I to apsurdno jeftino 😁

https://ibb.co/21XpRHt0
Za 950 KM, pitanje da li možeš i Vivax pristojan uzeti, ili se mora pošto-po to uzeti ekvivakentan Daikin/Mitsu za 500-700 KM skuplje, i maštati o tome da ti uređaji nekom magijom 1 kW električne energije pretvaraju u 10 kW toplotne, pošto ljudi masovno imaju takve tripove protivne zakonima fizike.
Pa ako vec na 3 foruma svakog poklapas ko trazi misljenje za neku klimu,a ti se ubacivas e uzmi haier,zar ne bi trebao imati iskustvo s tom klimom pa da je preporucas?

Ja stavim za ay35 cijenu ti se javis e ima haier. Te 2 klime se po kulturi rada nisu srele.
Onda ako vec preporucas reci ljudima da vanjska zna biti bucna,reci ljudima da zna cijev dirati kompresor kod tog modela,reci ljudima da je jedan clan morao premjestati istu tu klimu sto preporucas radi buke koju je pravila
Nepravilnu montažu može imati bilo koji inverter i praviti probleme, kao i grešku u proizvodnji/transportu samo što je premiuma "na prste jedne" ruke, pa nemaš pool ljudi koji bi iznio mišljenje i probleme, to je drugi par opanaka.

Poklapam, jer mi je muka od ljudi koji koče tranziciju na toplotne pumpe, upravo zbog vaših svetih krava Mitsubishija i Daikina.

Gomilu ljudi sam sreo, koji ne žele koristiti invertere, jer su preskupi i jer jedna 12-ka košta 2000 KM - zato što su im utuvili sa svih strana da te ništa drugo ne može ugrijati osim Daikina ili Mitsu. Kao da su to čarobnice i eto, za marku struje naprave 100 kilovata toplote, ne osjete minus i ne znam šta sve ne.

Evo u mojoj familiji, niko živ ne bi prešao na TP, da je trebalo dati 2000 po komadu. Ženina majka stavila Vox od 550 KM neizolovana zgrada, petu sezonu grije, nije zucnuo, uzme 300 KM po sezoni.
Je li trebala pući 2000 na Daikin, pa bi imala jedno 30-50 KM razlike u manjem računu na nivou godine?
Drugar svojoj majci u preutopljenom stanu uzeo totalno pretjerano Mitsubishi za 2000, šta misliš kad će isplatiti tu razliku od 1500? Ok, on može to priuštiti jer ima enormna primanja, koliko ih je takvih?

Eto i ti preporučuješ model od 2000, a akoji osim kulture rada, i nešto marginalno više snage (po specifikaciji bježi 10-15% Pearl premiumu), ne daje ništa spektakularno a okruglo duplo je skuplji. Ne sporim da je uređaj kvalitetniji, tiši, uglađeniji, sa manjom šansom za kvarom, ali hajde ti objasni nekome da plati 2 hiljade plus ugradnju?

Eto ti prvi ponudi, uređaj sa barem 26 kg spoljnje, sa grijačima, wifi-jem, filterima zraka, da pri tome ima japanski kompresor, da prebacuje 2.5 kW toplote na -7 i sa pristojnim SCOPOM? Čim to nađeš, ja ću reći - alal vjera, Pearl ipak nije tako dobra kupovina, preporučivaću ubuduće tu drugu.

Puno je korisnije da što više ljudi pređe na TP, to bi barem ovi u Sarajevu i sličnim zagađenim mjestima trebali da osvijeste, da je daleko korisnije i veći efekat da 20 ljudi uzme Pearl za 1000 jer je povoljan i uradiće posao, nego da jedva nađeš jednog koji će dati 2000 za Mitsubishi.

Ja ne sporim kvalitet i superiornost, ali siđite u realni svijet i ono što je izvodivo,
Cilj nam treba biti da zaštitimo zdravlje i okolinu, a to se neće postići time što je dvoje ili troje u 50 ljudi odlučiti da uzme 2 premium invertera za 4000 KM, već time što će 30-40 od njih 50 uzeti skroz budžet za 1500 , ili nešto što je best buy za 2000 (LG, Haier) i dobiti dovoljno toplote za što manje novce.
Peugeot2008

#22864 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Peugeot2008 »

Podno parapetna klima Fujitsu 12, plaćena 2300 KM, legendarni majstor je ugradio, ispalitila se za 3 godine. U modu grijanja može da se "popiša"
na 90 % zidnih klima, tako da svako neka vodi svoju politiku, a ja pišem na osnovu iskustva. Svako neka uzima što smatra da je najbolje za njega i u svojim mogućnostima.
saiks

#22865 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by saiks »

@strax
Ja se trenutno grijem na klimu te cijene sto preporucas zato i necu vise kupiti takvu klimu
strax

#22866 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by strax »

Te klime te cijene nisu namijenjene slabo izolovanim prostorima kao ni TP uopšte - barem ne ako očekuješ ekonomičan i/ili ugodan rad.
Koji konkretno model imaš i šta je problem?
Nije isto uzeti Pearl za 1000, ili LG koji sam pomenuo, i neki grdan kinez nabrijane cijene, a koji realno vrijedi 600-700, što naši ljudi često plate blizu hiljade, pa onda - jooj ružno radi, nema snage...
saiks

#22867 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by saiks »

Prebucna vanjska i buku prenosi na stan,isto kamion da radi ispred stana,gree lomo 12ka
Ona super grije,al ova buka nije normalna
Pudge

#22868 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Pudge »

Po meni, zagrijavanje stambenih prostora predstavlja problem za čije rješavanje je potrebno izdvojiti značajnija novčana sredstva. Pa najobičnija alfa plam peć na drva košta 1500 KM a one malo veće, što se koriste za etažno grijanje, koštaju i po 2500KM a da ne pričam recimo o Jotul gusanim kaminina čije su cijene od 3 do 7 hiljada KM a da ne spominjemo kolika ulaganja su potrebna za ugradnju kotla na pelet i razvođenja cijevi, radijatora i ostalih zajebancija.
Nijednu od ovih investicija ne smatram glupom odlukom jer su to stvari koje će direktno utjecati na kvalitet našeg života. U rješavanju tog pitanja treba što manje dati mjesta kompromisima.To nije ni kupovina mobitela, niti televizora gdje ćemo skupljim modelom nešto značajno dobiti u životu već je to krucijalna stvar u našim životima gdje se zaista većom cijenom može dobiti više. ( Cijene klima uređaja zadnjih 5-7 godina su se enormno povećale ali to je generalno sa svim stvarima danas - cijene nisu realne ali tržište diktira svoje i ne možemo protiv toga ništa. Mnoge te vrhunske klime su se prije 5-6 godina mogle kupiti upola ovih današnjih cijena).
Ja ću evo navesti lične primjere:
Grijem stan površine 70m2 sa dvije klime ( 12ka i 9ka)
Fujitsu LUCA 12 kupljena prije 5-6 godina i stvarno je riječ o vrhunskoj klimi koja je testirana u svim vremenskim uslovima i što se tiče isporuke energije koju ona daju nemam nijedne zamjerke. Na prethodnim stranicama neko je objavio tabelu sa karakteristikama određenih klima i baš sam ugledao i taj model gdje se jasno vidi da je riječ o potentnoj klimi. Nalazi se u dnevnom boravku i stvarno s početka korištenja čovjek nije primjećivao neke stvari ali s vremenom kada su te neke stvari prisutne konstantno, jednostavno počinje ti to smetati.
Prva stvar je buka - unutrašnja jedinica po mojim mjerilima puše bučnije nego što bi meni odgovaralo. To mi je najviše smetalo kada sam u jednom periodu morao spavati u dnevnoj sobi radi renoviranja stana i bukvalno meni kao nekome kome treba tišina da bi zaspao, bilo mi je nemoguće zaspati sa upaljenom klimom i faktički ta klima mi je značajno narušavala komfor življenja. Druga negativna stvar je buka vanjske jedinice. U određenoj modulaciji, recimo kada radi u nepovoljnim vremenskim uslovima kao što su ovi današnji, pa joj se potrošnja kreće od 700-900w, kompresor počne stvarati određene vibracije koje se prenose na zid pa te vibracije čujem čak i u spavaćoj sobi koja je smještena na totalno drugoj stani stana.
Treće je nemogućnost wi fi povezivanja i nema nekih fensi-smensi opcija..klasični radni "nerafinirani" stroj.

Spavaću, dječiju sobu i kupatilo sam do prošle godine zagrijavao konvektorima i odlučio sam da izbacim konvektore i ubacim još jednu klimu za grijanje ovih prostorija. Ovdje mi je bio veliki problem jer jedino mjesto za ugradnju je bila spavaća soba a s obzirom na iskustvo sa fujitsu klimom - bile su velike brige šta čovjek da kupi a da ne poludi zbog tog izbora. Tako da sam se bacio na istraživanje raznih klima uređaja i odlučio sam da ću platiti koliko god bude trebalo samo da dobijem ono što želim. Izbor je pao na parapetni klima uređaj Daikin Perfera FVXM25A koji trenutno a ekupi.ba košta 3680KM a ja sam je za black friday uspio kupiti za 2600 KM. 9ka sa vanjskom jedinicom od 36kg.
Eh, sad ću spomenuti njene prednosti: buka vanjske jedinice - znači bukvalno moraš načuliti uho na kompresor da bi uopće čuo da radi. Unutarnja jedinica stvara minimalnu buku, buku koja čak ni meni nimalo ne smeta i nalazi se u spavaćoj sobi gdje je upaljena 24/7.
Ima wi fi povezivanje, odlican daikin onecta program gdje imam sve opcije, pratim njenu potrošnju i slično.
U sebi ima ugrađen Daikin flash streamer koji dobro dođe za uništavanje alergena, virusa i raznih onečišćivača. To nam svima u današnje vrijeme treba. Prosječno troši oko 300w/h.
Ona jeste poskupa ali nakon početka njenog korištenja i benefita koje ostvarujes,(a ti benefiti nisu samo sposobnost ispuhivanja toplog zraka i priče o tome kako je to sve u "pet deka"), ni sekunde nisam pomislio da sam nešto preplatio.
Brat je prije 2 godine ugradio Vivax Aeri (na moju preporuku). Želio je dati maksimalno 1000KM i pronašao sam taj model kao dobar izbor za ono što platiš.
Najveća mana tog modela je loš softver, tj. loše moduliranje navedene klime. Recimo kad je naštima na 26 stepeni i kada se upali, klima radi 5-10 minuta na svom maksimumu i grije odlično da bi nakon tih 5-10 minuta otišla u prenisku modulaciju i smanjila puhanje i bukvalno ispuhivala mlak zrak. Isto je i kad stavi 27 i 28 stepeni. Prebrzo je softver šalje u nisko moduliranje..znači ne može naći neku sredinu, klima troši ili 1300w ili u niskoj modulaciji 300-400w kada nema sposobnost da grije taj prostor i sada mu jedino rješenje ostalo da mu uvijek stoji na 30 stepeni ali zato ima dnevnu potrošnju od 30kw što je previše. Samim time često ide u defrost, i u ovim vremenskim uslovima izuzetnu bučan kompresor. Nedavno su mu stavljali i amortizacione gume pa je malo utišala. On sam govori, da mu je sad ovu pamet, dao bi i duplo više para samo da nema ovih problema.

Uredu je, zaista, potrošiti i 5-10hiljada(i kreditno se zadužiti - zašto da ne!) KM da bismo kvalitetno riješili problem grijanja. Mislim da to nije nikakvo bacanje para već ulaganje u kvalitet i komfor vlastitog života. Smatram da jeftiniji klima uređaji mogu obavljati svoj posao ali da time pristaješ na mnogo kompromisa.
Ne vidim razlog, ako si spreman dati za neki šporet 2000KM ili za kamin 3000 ili 5000KM, zašto bi bio problem dati 2500KM za klimu i to vrhunsku?
strax

#22869 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by strax »

saiks wrote: 16/12/2025 14:09 Prebucna vanjska i buku prenosi na stan,isto kamion da radi ispred stana,gree lomo 12ka
Ona super grije,al ova buka nije normalna
Što nas opet vraća na temu loše montaže - da li su poštovali dužinu instalacije, da li imaju podloške adekvatne ili "Bilo kakve" il nemaju uopšte (što jefitniji uređaj, veća potreba za podloškom), kvalitet samih nosača (deblji lim, manje rezonuje), da li je u vinklu, da se nije olabavio koji šraf tokom vremena...

Image
axe22

#22870 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by axe22 »

Pudge wrote: 16/12/2025 14:17
Brat je prije 2 godine ugradio Vivax Aeri (na moju preporuku). Želio je dati maksimalno 1000KM i pronašao sam taj model kao dobar izbor za ono što platiš.
Najveća mana tog modela je loš softver, tj. loše moduliranje navedene klime. Recimo kad je naštima na 26 stepeni i kada se upali, klima radi 5-10 minuta na svom maksimumu i grije odlično da bi nakon tih 5-10 minuta otišla u prenisku modulaciju i smanjila puhanje i bukvalno ispuhivala mlak zrak. Isto je i kad stavi 27 i 28 stepeni. Prebrzo je softver šalje u nisko moduliranje..znači ne može naći neku sredinu, klima troši ili 1300w ili u niskoj modulaciji 300-400w kada nema sposobnost da grije taj prostor i sada mu jedino rješenje ostalo da mu uvijek stoji na 30 stepeni ali zato ima dnevnu potrošnju od 30kw što je previše. Samim time često ide u defrost, i u ovim vremenskim uslovima izuzetnu bučan kompresor. Nedavno su mu stavljali i amortizacione gume pa je malo utišala. On sam govori, da mu je sad ovu pamet, dao bi i duplo više para samo da nema ovih problema.

Jel koristi I-feel opciju?

Klima dosta bolje radi, tise, nema tih oscilacija u temperaturi s ukljucenom opcijom. Bez te opcije zna se zaletit i onda poslje nekog vremena samo digne usmjerivac (ugasi kompresor) i vrti turbinu, ocitava temperaturu i cim padne ispod neke granice opet pali kompresor, zaleti se (sto kazu) i tako sve u krug. To se nece desavati toliko ako joj je tesko odrzavati zadanu temperaturu ako je lakse onda se desava taj problem.

S I-feel opcijom rijetko kad se ugasi, u vecini slucajeva spusti nisko modulaciju (koliko moze) i odrzava zadanu temperaturu. Dosta ugodnije, cak i kad se ostavi i fan na auto ne osjeti se puhanje a grije.

(Moje kratko iskustvo, i nije mi primarni izvor grijanje tako da se se pali samo u prelaznom periodu ili kad se desi neki kvar u gradskom grijanju. Najnize sto sam je korisito je bilo oko -6 i oko 35 kvadrata grijala je bez problema + otvore se nekad vrata od ostatka kuce (ima jos jedna klima za te prostorije ali je off-on, 25 C s I-feel opcijom, bez te moram postavit na 27 i opet nije ugodno)
strax

#22871 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by strax »

Pudge wrote: 16/12/2025 14:17 Po meni, zagrijavanje stambenih prostora predstavlja problem za čije rješavanje je potrebno izdvojiti značajnija novčana sredstva. Pa najobičnija alfa plam peć na drva košta 1500 KM a one malo veće, što se koriste za etažno grijanje, koštaju i po 2500KM a da ne pričam recimo o Jotul gusanim kaminina čije su cijene od 3 do 7 hiljada KM a da ne spominjemo kolika ulaganja su potrebna za ugradnju kotla na pelet i razvođenja cijevi, radijatora i ostalih zajebancija.
Nijednu od ovih investicija ne smatram glupom odlukom jer su to stvari koje će direktno utjecati na kvalitet našeg života. U rješavanju tog pitanja treba što manje dati mjesta kompromisima.To nije ni kupovina mobitela, niti televizora gdje ćemo skupljim modelom nešto značajno dobiti u životu već je to krucijalna stvar u našim životima gdje se zaista većom cijenom može dobiti više. ( Cijene klima uređaja zadnjih 5-7 godina su se enormno povećale ali to je generalno sa svim stvarima danas - cijene nisu realne ali tržište diktira svoje i ne možemo protiv toga ništa. Mnoge te vrhunske klime su se prije 5-6 godina mogle kupiti upola ovih današnjih cijena).

Uredu je, zaista, potrošiti i 5-10hiljada(i kreditno se zadužiti - zašto da ne!) KM da bismo kvalitetno riješili problem grijanja. Mislim da to nije nikakvo bacanje para već ulaganje u kvalitet i komfor vlastitog života. Smatram da jeftiniji klima uređaji mogu obavljati svoj posao ali da time pristaješ na mnogo kompromisa.
Ne vidim razlog, ako si spreman dati za neki šporet 2000KM ili za kamin 3000 ili 5000KM, zašto bi bio problem dati 2500KM za klimu i to vrhunsku?
Ja govorim o prosjeku populacije - gdje kuća ili stan već posjeduju sistem grijanja, dakle, već je investirano, i vjeruj mi na moja iskustva, ili provedi lično anketu, pa pitaj ljude da li bi bili spremni dati recim 5000 na dvije vrhunske klime, ili 1500-2000 za dvije "dostatne" koje će ih ogrijati pošteno, uz te neke kompromise koje navodiš.
Takođe, kuća će teško moći bez centralne TP ili barem 2 jedinice po stanu, a to je već velika igranka i primičemo se petocifrenim brojkama.
Taj prosjek u kući ima šporet/peć koji je plaćen 500-1000 KM, nikakav Jotul, i spremni su gambati se sa drvima i svim cimanjem i prljanjem i loženjem svako malo, misliš da bi njima nešto puno smetalo ako ima neke dodatne buke?
piplica
Grijem se na: Ćumur

#22872 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by piplica »

Vidiš to je tkz. "kratkovidno" razmišljanje, to je odlika naroda sa ovog dijela kontinenta.
Za većinu stvari se ne žali osim za "normalne" stvari.

Daj roštilja, igranke i sl. sranja, a šta će biti sutra nije bitno.

Čovjek je fino napisao, kvalitetno rješavanje, jer nama nije teško dati svake godine 1500KM za drva, ali nam je teško uzeti kredit i utopliti se, i dugoročno riješiti problem.
Jer zima ionako možda ne bude hladna!
strax

#22873 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by strax »

Ne, to je razmišljanje "spasavaj šta se spasti može".
Skoro svako domaćinstvo ima barem jednu on offaru ili inverter, u prosjeku otužnog kineza.
Dodavanjem jednog iole poštenijeg (Pearl/LG ili poštena Midea) za oko 1000 do 1200 KM, pokrio si im gotovo svo grijanje i više neće čaditi i daviti sve oko sebe (i sebe).
Takve nećeš da si Tito nagovoriti da uzmu uređaj od 2000-2500, ili da ide na centralnu TP koja je čak i u kineskoj varijanti 6000-8000 minimalno.
Dakle "go with the flow" da bi što više osoba prešlo na TP.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#22874 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by gentoo »

strax wrote: 17/12/2025 09:50 Dakle "go with the flow" da bi što više osoba prešlo na TP.
Sta cemo sa strujom strucnjak ? Hocemo li svi i na el. auta preci? Od cega se pravi struja u Tuzli/Kaknju ? Imamo li je dovoljno ili je polako i uvozimo ? Sta cemo poslije 2050 i te "zelene" struje ?

Slazem se ja u nacelu, ali nemoj ziv bio da svi prelaze na Pearl od 1000 jer nece biti struje ni frizider da mi radi onda.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#22875 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by piplica »

Nije bitno o kojem energentu se radi, bitno je optimirati potrošnju, jer svako umanjenje ima smisla.
A da bi se to desilo moraju se gubitci eliminisati ili svesti na optimalni nivo.

Lože i skandinavci vatru, ali imaju tople kuće i hodaju u džemperima po istima, ali nije to kod njih od juče, to je kolektivna svijest koja se razvija generacijama.
Post Reply