Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Treba li zabraniti pušenje na javim mjestima

Poll ended at 16/06/2021 17:06

Obavezno
156
80%
N slučajno
40
20%

Total votes: 196

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3176 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by _BataZiv_0809 »

Nula empatije.
I onda kazu ne daj im neradnu nedjelju.
Labirint

#3177 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Labirint »

izvrsni direktor wrote: 15/11/2025 06:58
Labirint wrote: 14/11/2025 14:32
tokio25 wrote: 14/11/2025 10:33

pa dobro ti je i rekao
zar ne mozes bar 2 minuta kasnije doci
kod nas stvarno nema osjecaja za druge
znamo svi da on tu radi i da je njemu posao da ti objasni i sl al zar ne mozes biti malo obazriv i sacekati da zavrsi
mozda je uhvatio 5 minuta da jede a ti ga i u tome prekidas
Nikakav problem nije, da je rekao nekim normalnim tonom ili kako već, u potpunosti razumijem a ne klošarski
kao da ja zavisim od njega a ne on od mene ( koliko god to grubo zvučalo) .
Nije do njeg sto ti je tako odgovorio vec do tebe sto su trigerovao takav odgovor pa sad places zbog tpna kojim ti je rekao.
Znaci analiziras situaciju, covjek nema pauze da zakljuca radnji i jede, nema mogucnosti da ode u neku drugu prostoriju i u miru jede, vidis da jede i ne pdgovara ti punih usta, i tebi to nije dpstavec ponavljas pitanje...nimalo empatije
Uopste "ne placem" nego sam se i sam stavio u njegovu poziciju i jedno "izvini molim te dvije (pet,sedam devet ) minuta bi bilo sasvim dovoljno a ne drsko "jedem BA". Kuci pa "ba-aj"...
Hakiz

#3178 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hakiz »

izvrsni direktor wrote: 15/11/2025 06:58
Spoiler
Show
Labirint wrote: 14/11/2025 14:32
tokio25 wrote: 14/11/2025 10:33

pa dobro ti je i rekao
zar ne mozes bar 2 minuta kasnije doci
kod nas stvarno nema osjecaja za druge
znamo svi da on tu radi i da je njemu posao da ti objasni i sl al zar ne mozes biti malo obazriv i sacekati da zavrsi
mozda je uhvatio 5 minuta da jede a ti ga i u tome prekidas
Nikakav problem nije, da je rekao nekim normalnim tonom ili kako već, u potpunosti razumijem a ne klošarski
kao da ja zavisim od njega a ne on od mene ( koliko god to grubo zvučalo) .
Nije do njeg sto ti je tako odgovorio vec do tebe sto su trigerovao takav odgovor pa sad places zbog tpna kojim ti je rekao.
Znaci analiziras situaciju, covjek nema pauze da zakljuca radnji i jede, nema mogucnosti da ode u neku drugu prostoriju i u miru jede, vidis da jede i ne pdgovara ti punih usta, i tebi to nije dpstavec ponavljas pitanje...nimalo empatije
Pauza za ručak je po zakonu ako je radnik na radnom mjestu duže od 6 sati. Ako je kraće od 6 sati, ne može imati pauzu, neka jede prije posla.

Ako radi duže od 6 sati, u tom slučaju bi ili trebao otići negdje da jede (ne nužno restoran, nego neka prostorija u firmi, park ako je lijepo vrijeme itd) a ako takve prostorije u firmi nema nema, zaključa vrata da se u radnju ne može ući dok jede.

Ostaviti otvoreno da mušterije uđu, a onda "Vidiš ba da jedem" je nepristojno, pored toga što je neprofesionalno.

Ako radnik ne smije zatvoriti radnju dok jede, ne može napustiti radno mjesto da jede, za to je kriv gazda, nije stvorio uslove radniku. A to radnik rješava sa gazdom, ne istresa se na mušteriju.

Ako može i smije zaključati ili otići negdje, ali mu je mrsko, onda je kriv radnik.

Kako god bilo, "Vidiš ba da jedem" ili ignorisanje mušterije je neprihvatljiv odgovor.

Mušterija sačeka gazdu i kaže mu da je ušao u radnju, radnik ga, pa faktički, mršnuo, zbog toga u tu radnju više neće doći i svima će ispričati šta se desilo, da i drugi ne dolaze. To bi radniku bilo u korist, sigurno.
Naslovnica

#3179 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Naslovnica »

Labirint wrote: 13/11/2025 10:26 Mala digresija , nema veze sa pušenjem nego sa "ponašanjem" zaposlenika u prodavnici.

Bolikurac sjedi za pultom i objeduje neki sendvič, ja prilazim sa artiklom i pitanjem za pojašnjenje kratko
o korištenju lik gleda negdje ispred sebe u prazno, žvače, hajde reko pričekaću da proguta pa da ponovim pitanje.
Ponavljam pitanje on podiže glavu i hladno kaže "jedeeem ba" i gleda me :D

reko prijatno i dovidjenja ... :D
Papak trgovac.
Thorgerson

#3180 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Thorgerson »

Meni ovo s duhanom nista nije jasno.

Stvoren je dodatni kontraefekat, da su sada obicne baste prosirene, ustakljene i to ni na sta ne lici. Valjda da dobiju prostor za pusace.

U tri cafe restorana gdje odem ponekad to je uradjeno. Ok, ja sjednem gdje se ne pusi. Bolje je nego prije, barem na miru popijem kafu i pojedem nesto, a da ne smrdim kao pepeljara poslije toga.

Al kazem, ti objekti su unakazili okolo sve. Ustaklili baste, dodatno prosirili po zelenoj povrsini. Blago receno - uzas.

Ili je zabranjeno. Ili nije. Al ne moze kod nas nista, daj samo ostavi rupe, nedorecenosti u zakonu.
Gli invincibili

#3181 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Gli invincibili »

Portofino, bivši Aquarius Grbavica, lafo imaju odvojen pušački i nepušački a puši se svugdje, čak je i konobar debil zapalio dok radi. Katastorfa, zatucani mentalitet. I onda kad mi počnu priču sto nam je drzava kakva jest, krivi oni krivi ovi, Evropa kurva blabla...sve je do nas. Tako nam je jer tako smo si sami napravili
HelaS

#3182 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by HelaS »

Gli invincibili wrote: 17/11/2025 08:58 Portofino, bivši Aquarius Grbavica, lafo imaju odvojen pušački i nepušački a puši se svugdje, čak je i konobar debil zapalio dok radi. Katastorfa, zatucani mentalitet. I onda kad mi počnu priču sto nam je drzava kakva jest, krivi oni krivi ovi, Evropa kurva blabla...sve je do nas. Tako nam je jer tako smo si sami napravili
Da nadležna inspekcija radi nadzor kako joj je propisan, bilo bi bezbroj prekršajnih kazni. Znalo bi se i mnogi bi zazirali od ovakvog pušenja. Obzirom da inspekcija slabo radi, da nema prekršaja, zna se, i zato se i puši. Ljudi nisu bez osnova prikazali "mačku i miša" :-)
Thorgerson

#3183 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Thorgerson »

Gli invincibili wrote: 17/11/2025 08:58 Portofino, bivši Aquarius Grbavica, lafo imaju odvojen pušački i nepušački a puši se svugdje, čak je i konobar debil zapalio dok radi. Katastorfa, zatucani mentalitet. I onda kad mi počnu priču sto nam je drzava kakva jest, krivi oni krivi ovi, Evropa kurva blabla...sve je do nas. Tako nam je jer tako smo si sami napravili
Upravo tako.

Jedna Turska ima zabranjeno pusenje. Ne moze se pusiti i gotovo ba.

Kod nas. Daj ti zakon, ali haj nesto cemo skontati da moze. Neradna nedjelja, al haj nesto cemo skontati da se ipak moze raditi..

Pa jebote ili donesi zakon ili ga ne donosi nikako. Presjeci ga vec jednom u pm.
tokio25

#3185 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by tokio25 »

po meni ovo je bukvalno zakon za koji ce te vjerovatno kazniti ako ti se nameraci inspektor ili kad ne mogu eventualno naci nista drugo
naravno ne vjerujem da su svi inspektori takvi al ono bukvalno se koristi samo za to a ne zbog same zabrane pusenja
Didier

#3186 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Didier »

Sinoć sam bio u kafiću Blind Tiger u Dalmatinskoj, i baš sam ugodno iznenađen. Puna kafana, a niko ne puši, povremeno raja izađu ispred da zapale. I sve normalno funkcioniše.

Baš je bilo super.
elk

#3187 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by elk »

To je izuzetak, ne pravilo ili zakon ono bijese? :roll:
U barem 90 posto objekata je u dlaku isto kao i prije.
Rothmans

#3188 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Rothmans »

U kafanama se najnormalnije pusi
zigzag

#3189 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by zigzag »

Bilo je za očekivati da se neće presjeći preko noći. Biće ovdje borbe još najmanje nekoliko godina. Ali svi će biti dovedeni u red.
Nekidan sam večerao u jednom restoranu po prvi put se disalo punim plućima a ne sa četvrtinom daha. A to mjesto sam izbjegavao maksimalno radi oblaka dima.

Obzirom da inspekcije godinama tjeraju mak na konac i da traže svaku sitnicu da naplate kaznu, svaki pametnjaković vlasnik objekta će se naplaćati kazni jer je ovo inspekciji zicer.
thekupus

#3190 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by thekupus »

Rothmans wrote: 07/12/2025 13:29 U kafanama se najnormalnije pusi
Kako kojoj. One do 50ak kvadrata sve redom. Ove preko recimo 20 % još puši bez promjena, većina ostalih je podijelila prostor, samo mali broj skroz ukinuo
last mohicans

#3191 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by last mohicans »

Rothmans wrote: 07/12/2025 13:29 U kafanama se najnormalnije pusi
Plus sto niko nije uradio one ventilacije, samo nalijepe naljepnicu. Takvi su Ort, Central, vidim sad i Numin haver sto je uzeo bivsi Idlio na čvili, sad Academia, u cijelom objektu se puši, čak nema ni oznake. U Downtown se jede, a puši se i dalje.
Peacean

#3192 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Peacean »

Narodna skupština Republike Srpske će naredne sedmice održati sjednicu na kojoj će, između ostalog, raspravljati i glasati o Prijedlogu zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji će značiti zabranu pušenja u zatvorenim prostorijama
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zabrana ... /251214119
HelaS

#3193 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by HelaS »

Peacean wrote: 14/12/2025 21:40
Narodna skupština Republike Srpske će naredne sedmice održati sjednicu na kojoj će, između ostalog, raspravljati i glasati o Prijedlogu zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji će značiti zabranu pušenja u zatvorenim prostorijama
Sa'će Srbi iz RS na kafu u federalne kafiće, gdje se puši unatoč zabranama i zakonu. Tamo neće smjeti, inspekcija je rigorozna.

Nekidan u Mostaru, nema ugostiteljskog objekta gdje se ne unutra puši. Pizzeria, restoran, bilo kakva hrana, caffe.... ne može se ući unutra. Sreća pa imaju sunčane dane pa ima i neka bašta
konami666

#3194 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by konami666 »

Meni je smiješno kako u Bosni mnogi kažu da su Indijci (i mnogi drugi) prljavi i peksini dok se u Bosni najnormalnije puši u mnogim objektima unatoč zabranama, čak i u objektima gdje se sluzi hrana, kvalitet zraka je ko u Delhiju a i smeće se baca po ulici umjesto u kontejner i naravno, ništa se ne sortira nego se smeće zakopava.
Naslovnica

#3195 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Naslovnica »

Peacean wrote: 14/12/2025 21:40
Zabranjeno sve, uključujući i ona smrdljiva govna na struju!
Didier

#3196 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Didier »

konami666 wrote: 15/12/2025 07:40 Meni je smiješno kako u Bosni mnogi kažu da su Indijci (i mnogi drugi) prljavi i peksini dok se u Bosni najnormalnije puši u mnogim objektima unatoč zabranama, čak i u objektima gdje se sluzi hrana, kvalitet zraka je ko u Delhiju a i smeće se baca po ulici umjesto u kontejner i naravno, ništa se ne sortira nego se smeće zakopava.
Kako si ti samo jedan nesretan čovjek, tačno mi bude žao...
konami666

#3197 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by konami666 »

Didier wrote: 29/12/2025 10:00
konami666 wrote: 15/12/2025 07:40 Meni je smiješno kako u Bosni mnogi kažu da su Indijci (i mnogi drugi) prljavi i peksini dok se u Bosni najnormalnije puši u mnogim objektima unatoč zabranama, čak i u objektima gdje se sluzi hrana, kvalitet zraka je ko u Delhiju a i smeće se baca po ulici umjesto u kontejner i naravno, ništa se ne sortira nego se smeće zakopava.
Sretniji sam nego sto mozes da zamisliš, tako da nema potrebe da ti bude zao. :thumbup:
Didier

#3198 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Didier »

konami666 wrote: 29/12/2025 10:44
Sretniji sam nego sto mozes da zamisliš, tako da nema potrebe da ti bude zao. :thumbup:
Jesi kurac.
canvra888

#3199 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by canvra888 »

Didier wrote: 29/12/2025 12:07

Jesi kurac.
Lik je toliko sretan da nakon i što je napustio BiH, ima konstantno potrebu da ovdje na forumu soli drugima pamet u kakvom je rasulu BiH. Čim neko ima potrebu da nešto tako radi, odmah ti je jasno koliko je "sretan". Da je istinski sretan, ne bi mu ovaj forum ni naumpao iz daleke dijaspore, a kamoli da mu naumpadne spika kakva mu je redovna ovdje :)
konami666

#3200 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by konami666 »

canvra888 wrote: 29/12/2025 15:21
Didier wrote: 29/12/2025 12:07

Jesi kurac.
Lik je toliko sretan da nakon i što je napustio BiH, ima konstantno potrebu da ovdje na forumu soli drugima pamet u kakvom je rasulu BiH. Čim neko ima potrebu da nešto tako radi, odmah ti je jasno koliko je "sretan". Da je istinski sretan, ne bi mu ovaj forum ni naumpao iz daleke dijaspore, a kamoli da mu naumpadne spika kakva mu je redovna ovdje :)
Ja iako sam otišao iz Bosne, imam dosta stvari koje me vezu za Bosnu. Ja bi najviše volio da je BiH u EU, da vlada vladavina prava i da se primjenjuju zakoni te da zakoni prate one u EU. A ti vidim da si zajebao Sigmunda Frojda, sve ti znaš.
Post Reply