Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

mishic

#52276 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mishic »

dek wrote: 12/12/2025 10:26 Država je sve, i općina, grad i entitet i nivo BiH.

Realno, država je ono što smo mi, Bošnjaci.
Država su g r a đ a n i a političke partije bi trebale biti posrednici koji u ime tih građana upravljaju državom.

Ali kada se političke partije poistovijete sa građanima (ili narodima i to k o n s t i t u t i v n i m ) onda partijski interes ili interes uskog kruga ljudi se namiruje i na štrtu građana i na štrtu države, a mi smo se toga nagledali kao niko u svijetu.

Sama ova činjenica da se sve gleda i komentira kroz prizmu partijskih odnosa najbolje govori o tome a dok god je to tako umjesto sigurnosti, napretka i prosperiteta mi ćemo gledati međupartijske obračune, kriminal, bezakonje i propast.
JovicSA

#52277 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JovicSA »

Prpa.ba wrote: 12/12/2025 11:11 Neka pritisnu. Ionako tzv. eu gubi inace plebiscitarnu podrsku koju je imala medju Bosnjacima, a trojanerima se smijesi smetljiste historije.

Ustvari, neka gospodina Krnjica pritisnu sto jace. :kiss:
Kako stvari stoje i sami Hrvati u HR navijaju da se EU raspadne i podržavaju Putina tako da pratimo trend susjeda. :mrgreen:
Vjecita_zavrzlama

#52278 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Vjecita_zavrzlama »

JovicSA wrote: 12/12/2025 11:14
Prpa.ba wrote: 12/12/2025 11:11 Neka pritisnu. Ionako tzv. eu gubi inace plebiscitarnu podrsku koju je imala medju Bosnjacima, a trojanerima se smijesi smetljiste historije.

Kako stvari stoje i sami Hrvati u HR navijaju da se EU raspadne i podržavaju Putina tako da pratimo trend susjeda. :mrgreen:
Sanjajte mastajte
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#52279 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JoseMujica »

Vjecita_zavrzlama wrote: 12/12/2025 11:27
JovicSA wrote: 12/12/2025 11:14

Sanjajte mastajte
Image
4L0n3

#52280 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by 4L0n3 »

Novak20 wrote: 12/12/2025 10:45 Uspio sam naći ovo što je vjerojatno rezultat tužbe ili vansudskog poravnanja.

Dobrosusjedski odnosi su narušeni onog momenta kada je sitni šićardžija Zijad Krnjić (SDA) međuentitetski sukob oko novca od poreza koji rješava Sud BiH ucjenom stavio ispred interesa države BiH da otvori novi GP u koji su uložile pare i BiH i Hrvatska.

Premijer Plenković je jučer "namjerno" i nediplomatski uradio što je uradio da pokaže bošnjačkoj politici (SDA) da ta i takva politika nije politika države BiH.

https://www.rtvbn.com/3987129/federacij ... ug-srpskoj
hvala za link, promaklo mi je :thumbup:

hajd makar i ti sam kazes da je potez nediplomatski, i to je nesto. Zanimljivo mi je doduse sto navodis da premijer susjedne drzave pokazuje bosnjackoj politici (unutar BiH) sta je politika drzave BiH :D zaobilazeci svaki protokol, jer je eto bio "radoznao".

Prije bih rekao da je ocigledno premijer pokazao sta je politika drzave Hrvatske prema BiH, sasvim je logicno i bez potrebe za mentalnom gimnastikom.
mishic

#52281 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mishic »

Činjenica da u ovoj zemlji kao i u svim drugim zemljama svijeta postoji ogroman broj građana koji nikada ranije, ni sada, niti će ikada u budučnosti, pripadati ni jednoj partiji (stranci) za ove partijanere je nepojmljiva. Zaboravljaju da samo onaj ko nema nikakvu sopstvenu vrijednost i vrlinu tu vrijednost nalazi u naciji (narodu), kolektivitetu (stranci) kojima pokriva i sakriva svoju frustraciju.

Na ovim prostorima nikakve vrijednosti, vrline i univerzalniji pogledi na svijet i život izvan onih uskostranačkih, egoističnih i usko definiranih golim interesom se ne priznaju, ne poznaju niti se prihvataju i zbog toga se se automatski definira da ako niste s nama onda ste protiv nas pa vas po tom automatizmu trpaju i definiraju stranačkom pripadnošću po svom vlastitom izboru i opredjeljenju.

Zbog toga ste danas jedno, sutra drugo, prekosutra treće i tako redom i u krug jer za te i takve ne postoji nikakav drugi parametar izuzev tog usko-stranačkog kroz koji oni vide i promatraju čitav svijet. Po njima izvan njega ne može se postojati ni obitavati.

I kada ih ove intereščije iz njihova miljea, svojim prelaskom iz jedne u drugu stranku i obilaskom po nekoliko njih dok se negdje ne usidre da namire lični interes, tim svojim "promjenama dresova" poduće da je stranačko opredjeljenje lov na interes a ne principijelna ustrajnost na određenoj političkoj opciji i doktrini (a ovdje izuzev nacionalizma kao konstante ni toga nema) oni i dalje kao bunovni, sanjivi, zaboravni ili mahniti nastave sa svojim nebulozama i etiketiranjem.
Danguba

#52282 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Danguba »

:D
neon-x wrote: 12/12/2025 10:40 Ne razumijem cime se dici ova SDFA botovija kod ovog Hrnjicevog poteza? Time sto je onemogucio otvaranje granicnog prelaza? Kakva je to pobjeda Bosnjaka i Drzave? Nikakve veze ovo nema sa raspodjelom sredstava po povoljnijim koeficijentima jer isti nije ni utvrdjen. Fakat ne kontam u cemu je kvaka.
Uvijek mozes reci kmeeeee. :mrgreen:
dječak sa šibicama

#52284 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dječak sa šibicama »

neon-x wrote: 12/12/2025 10:40 Ne razumijem cime se dici ova SDFA botovija kod ovog Hrnjicevog poteza? Time sto je onemogucio otvaranje granicnog prelaza? Kakva je to pobjeda Bosnjaka i Drzave? Nikakve veze ovo nema sa raspodjelom sredstava po povoljnijim koeficijentima jer isti nije ni utvrdjen. Fakat ne kontam u cemu je kvaka.
Bice mozda jasnije sad kad krenu praznici pa pobjednici iz austrije njemacke zaglave na GP Gradiska po 8 sati.
ljubijankic

#52285 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by ljubijankic »

dječak sa šibicama wrote: 12/12/2025 12:19
Bice mozda jasnije sad kad krenu praznici pa pobjednici iz austrije njemacke zaglave na GP Gradiska po 8 sati.
Ako im smeta cekanje mogu avionom :-D Mislim svake godine je isto, ne vidim sto im je problem stropiti se jos malo, med i mlijeko dolaze :-D
moimoi

#52286 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by moimoi »

Kamioni su se i do sad zaobilazili :)
Maliodmene

#52287 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Maliodmene »

Zakone koje je opozicija iz RSa predlozila su u skladu sa Evropskim normama 1/1 i bolji su od prijedloga HDZa.
Danguba

#52288 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Danguba »

:D
dječak sa šibicama wrote: 12/12/2025 12:19
Sav sam se najezio od te spoznaje. :lol:
Novak20

#52289 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Novak20 »

JovicSA wrote: 12/12/2025 11:13

Isplaćeno je to sve, postavljao sam i ja jučer link. Sjećam se da je tada Dodik urlao kako će sve stopirati ako se ne isplati, kako oni neće da finansiraju F.BiH i Bošnjake...itd. Ovo danas je puno veći iznos i sasvim legitimno od Zijada. Razumijem da neki to vide kao pogrešan potez ali moraju razumjeti isto tako da neki smatraju da je to dobro, ipak ogroman novac je u pitanju plus znamo da su do sada SNSD kadrovi ignorisali sve napore da se mirnim putem to dogovori. Dakle ako čelnici Hrvata u BiH i Vlada Hrvatske smatra da F.BiH ne treba taj novac neka onda Vlada HR uplati u proračun F.BiH taj novac i tako relaksira odnose i pokaže na vlastitom primjeru kako se to radi na Europski način. Jbg. mi smo divljaci i smrdimo mi ne znamo drugačije, jel pošteno?
:-)
Nije pošteno što pišeš u množini da bi nekom drugom kolektivu nametnuo šovinizam koji je opet individualna stvar.

Jbg, kad si pročitao da sam ja napisao mi smo neuredni kmetovi i podstanari koji smrdimo i ne znamo drugačije. :D
Sanjarko

#52290 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Sanjarko »

Novak20 wrote: 12/12/2025 12:42
JovicSA wrote: 12/12/2025 11:13

Isplaćeno je to sve, postavljao sam i ja jučer link. Sjećam se da je tada Dodik urlao kako će sve stopirati ako se ne isplati, kako oni neće da finansiraju F.BiH i Bošnjake...itd. Ovo danas je puno veći iznos i sasvim legitimno od Zijada. Razumijem da neki to vide kao pogrešan potez ali moraju razumjeti isto tako da neki smatraju da je to dobro, ipak ogroman novac je u pitanju plus znamo da su do sada SNSD kadrovi ignorisali sve napore da se mirnim putem to dogovori. Dakle ako čelnici Hrvata u BiH i Vlada Hrvatske smatra da F.BiH ne treba taj novac neka onda Vlada HR uplati u proračun F.BiH taj novac i tako relaksira odnose i pokaže na vlastitom primjeru kako se to radi na Europski način. Jbg. mi smo divljaci i smrdimo mi ne znamo drugačije, jel pošteno?
:-)
Nije pošteno što pišeš u množini da bi nekom drugom kolektivu nametnuo šovinizam koji je opet individualna stvar.

Jbg, kad si pročitao da sam ja napisao mi smo neuredni kmetovi i podstanari koji smrdimo i ne znamo drugačije. :D
Nisi ti ali od vrha do nižih slojeva većina Hrvata o Srbima da ne govorim jeste.

Praviš se toša.
Novak20

#52291 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Novak20 »

4L0n3 wrote: 12/12/2025 11:35
Novak20 wrote: 12/12/2025 10:45 Uspio sam naći ovo što je vjerojatno rezultat tužbe ili vansudskog poravnanja.

Dobrosusjedski odnosi su narušeni onog momenta kada je sitni šićardžija Zijad Krnjić (SDA) međuentitetski sukob oko novca od poreza koji rješava Sud BiH ucjenom stavio ispred interesa države BiH da otvori novi GP u koji su uložile pare i BiH i Hrvatska.

Premijer Plenković je jučer "namjerno" i nediplomatski uradio što je uradio da pokaže bošnjačkoj politici (SDA) da ta i takva politika nije politika države BiH.

hajd makar i ti sam kazes da je potez nediplomatski, i to je nesto. Zanimljivo mi je doduse sto navodis da premijer susjedne drzave pokazuje bosnjackoj politici (unutar BiH) sta je politika drzave BiH :D zaobilazeci svaki protokol, jer je eto bio "radoznao".

Prije bih rekao da je ocigledno premijer pokazao sta je politika drzave Hrvatske prema BiH, sasvim je logicno i bez potrebe za mentalnom gimnastikom.
Tumači kako god hoćeš.

To ne mijenja činjenicu da je za kofrčenje potrebno pokriće koje Zijad i SDA nemaju.
Last edited by Novak20 on 12/12/2025 12:53, edited 1 time in total.
harisl

#52292 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by harisl »

Isti performans bi se izveo i da je GP otvoren, opet bi se klanjalo "predsjedniku" Dodiku. Sto se tice BiH, nista ne bi bilo bolje. Osim sto bi bio otvoren GP. Ista sudbina, isti problemi, iste zelje i ponasanje susjeda, sve isto. Ovako covjek makar ima "razlog" zasto ga susjedi omalovazavaju, sto je bolje nego da ga omalovazavaju nakon saginjanja...
moimoi

#52293 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by moimoi »

Novak20 wrote: 12/12/2025 12:52

Tumači kako god hoćeš.

To ne mijenja činjenicu da je za kofrčenje potrebno pokriće koje Zijad i SDA nemaju.
Sto tebe novace to toliko muci? :D Hos putovati? Svakako ti je blize na st nego preko Bosne… ili je naredba iz kradeze centrale? :D
Rejhana

#52294 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Rejhana »

drug_profi wrote: 11/12/2025 23:12 U daljim komunikacijama sa EU i Briselom, HDZ treba staviti u istu ravan sa Vučićem i Dodikom.

:lol: :lol: :lol:

Pa EU i Brisel ti ovo i radi.

https://www.youtube.com/watch?v=iblXjoj3L0Y

Ili ukratko prevedeno Bošnjake treba kultivisati i pacifizirati, ili što bi Milanović rekao, prvo sapun pa parfem.

A tu ulogu izvođača radova kultivizacije i pacifizacije Bošnjaka upravo provodi službeni Zagreb preko svojih podanika Dodika i Čovića.
palermo

#52295 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

Tumači kako god hoćeš.

Ti lijepo opises osnovnu hrvatsku misao spram BiH I Bosnjaka.
Dva samara iza uha I prestat ce se kofrciti. Mislim Bosnjaci ce prestati
. Zna se.ko samar puca.

Bas lijepo opises. Kulturno.
No Mind

#52296 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by No Mind »

harisl wrote: 12/12/2025 12:52 Isti performans bi se izveo i da je GP otvoren, opet bi se klanjalo "predsjedniku" Dodiku. Sto se tice BiH, nista ne bi bilo bolje. Osim sto bi bio otvoren GP. Ista sudbina, isti problemi, iste zelje i ponasanje susjeda, sve isto. Ovako covjek makar ima "razlog" zasto ga susjedi omalovazavaju, sto je bolje nego da ga omalovazavaju nakon saginjanja...
Naravno... na putu do treceg treba pridobit jednu od strana za raspakivanje Daytona. Samo je belaj ako SNSD ne ostane na vlasti, a opoziciji se vjerovatno dlake na glavi jeze od prizora juce.
Novak20

#52297 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Novak20 »

moimoi wrote: 12/12/2025 13:01

Tumači kako god hoćeš.

Sto tebe novace to toliko muci? :D Hos putovati? Svakako ti je blize na st nego preko Bosne… ili je naredba iz kradeze centrale? :D
Ne pravi se pametna, živa bila. U Zg i dalje uvijek idem preko Gradiške jer mi je najbliže nakon gradnje autoceste od Doboja.

Muči me što jedan pakšu iz SDA koji je u upravnom odboru može da spriječi građane BiH i sve druge obične ljude da koriste novi granični prijelaz koji je koštao para, energije i vremena.
Haris.ba

#52298 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

Pa onda ne vidim u cemu je problem. Pusti djecu da se igraju. :bih:
Novak20 wrote: 12/12/2025 13:18
Muči me što jedan pakšu iz SDA koji je u upravnom odboru može da spriječi građane BiH i sve druge obične ljude da koriste novi granični prijelaz koji je koštao para, energije i vremena.
Bosnjak, a smije da tadi svoj posao po zakonu?

Strasno.
Prpa.ba

#52299 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

To oni za nasu dobrobit kmece.
Haris.ba

#52300 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

Prpa.ba wrote: 12/12/2025 13:21 To oni za nasu dobrobit kmece.
Hahahahahaha..

Nego, sta li danas skontati?
U Zagrebu se danas održava međunarodna konferencija na temu Dejtonskog sporazuma i situacije u Bosni i Hercegovini 30 godina nakon završetka rata. Na konferenciji učestvuju bh. i hrvatski zvaničnici i akademici, ali i američki političari, među kojima i hrvatski lobista Max Primorac.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-zagre ... /251212079
Učesnici panela su bivši hrvatski ministar vanjskih poslova u vrijeme potpisivanja Dejtona i zamjenik šefa tadašnje hrvatske pregovaračke delegacije Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova BiH na početku dejtonskih pregovora Muhamed Sacirbey, član hrvatskog pregovaračkog tima Miomir Žužul, američki kongresmen Mike Turner, bivši savjetnik turskog predsjednika u vrijeme pregovora Mehmet Ali Bayar, bivši šef OHR-ovog kabineta Alexander Rhotert i penzionisani general Hrvatske vojske Krešimir Ćosić.
Učesnici na drugom panelu su bivši reis Islamske zajednice Mustafa Cerić, Sumantra Bose sa Krea Univerziteta iz Indije, Dražen Barbarić sa mostarskog univerziteta, Maja Sahadžić sa univerziteta u Utrechtu, Igor Popović s banjalučkog univerziteta i Max Primorac, lobista iz Heritage Foundation
Tako će mišljenja o BiH na trećem panelu razmijeniti članica Predsjedništva BiH iz RS-a Željka Cvijanović, ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH i lider HDZ-a u BiH Dragan Čović te članica evropskog parlamenta iz Hercegovine Željana Zovko.
Post Reply