BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
tap3ah75

#14276 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by tap3ah75 »

Tarhanu ne gotovim ja lično.
Nego mi muka bude kad stanem u prodavnici pored Podravkinih supa.
Pa i begova im je bolja od bilo koje naše
Thorgerson

#14277 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by Thorgerson »

svesuper25 wrote: 08/12/2025 10:50 Problem nasih voda je sto se skroz slabo reklamiraju.Pa gledam po Srbiji ona voda voda se non stop reklamira.Pa de bolan ulozi vise u marketing i ambalazu.Pa ce se i vise bh vode prodavat.Isto tako se prije i Jana non stop reklamirala,tako da je usla u svijest naroda.
Pa zasto se Coca Cola non stop reklamira :? Pa zato da nas omadjija,da nikad ne pomislimo da neku drugu colu.
Kod nas izgleda svaki kanton ima neku svoju vodu.Nema jedne bh vode koja ce pokrit cijelu BH.
Nije marketing samo reklama. Dzaba reklama ako nema distribucije i pozicioniranja u trznim centrima.

Ja ne mogu da vjerujem npr da nema Oaza mineralne. U bingu je vise nema, nisam vidio ni u dr centrima. Barem ne u Sarajevu, ili ja idem na pogresna mjesta. Znaci imas samo donat, mg mivela, knjaz, jamnica, ima onaj jel tesanjski dijamant 2l i kiseljak. Znaci 10 stranih voda i par domacih.

Dakle, evo oaza moze ubit reklamom, al kakva korist? Gdje cu je kupiti?
dječak sa šibicama

#14278 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by dječak sa šibicama »

Sky cola, varijanta bez secera, u 99% prodavnica imaju samo onu malu u konzervici.

I onda kukaju prodaje se Coca Cola. Pa gdje je vasa diet cola.
svesuper25

#14279 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by svesuper25 »

Thorgerson wrote: 12/12/2025 00:09
svesuper25 wrote: 08/12/2025 10:50 Problem nasih voda je sto se skroz slabo reklamiraju.Pa gledam po Srbiji ona voda voda se non stop reklamira.Pa de bolan ulozi vise u marketing i ambalazu.Pa ce se i vise bh vode prodavat.Isto tako se prije i Jana non stop reklamirala,tako da je usla u svijest naroda.
Pa zasto se Coca Cola non stop reklamira :? Pa zato da nas omadjija,da nikad ne pomislimo da neku drugu colu.
Kod nas izgleda svaki kanton ima neku svoju vodu.Nema jedne bh vode koja ce pokrit cijelu BH.
Nije marketing samo reklama. Dzaba reklama ako nema distribucije i pozicioniranja u trznim centrima.

Ja ne mogu da vjerujem npr da nema Oaza mineralne. U bingu je vise nema, nisam vidio ni u dr centrima. Barem ne u Sarajevu, ili ja idem na pogresna mjesta. Znaci imas samo donat, mg mivela, knjaz, jamnica, ima onaj jel tesanjski dijamant 2l i kiseljak. Znaci 10 stranih voda i par domacih.

Kako bolan nije reklama.Pa kad se Sky Cola masovno reklamirala,odmah im je i prodaja dobro krenula.Plus prisutni u cijeloj Bh, a i u Hrvatskoj.
Marketing i samo marketing treba.
nivla

#14280 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by nivla »

drzim prodavnicu i sto bih prodavao nesto sto niko nece kupiti, u lokalnoj prodavnici bilo onih palestine sokova u limenkama, skupi i ruzni, kad je prodao jednu turu vise nije ni prodavao
sto se tice sky ok je ona obicna, ova sa zasladjivacima je katastrofa, ali meni vise odgovara sky narandža
flasiranu vodu ne kupujem i ne moze mi biti jasno kako ima toliko onih koji kupuju flasiranu vodu
kad kupujem gledam da nije jana i olimpija
Thorgerson

#14281 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by Thorgerson »

svesuper25 wrote: 12/12/2025 09:14
Thorgerson wrote: 12/12/2025 00:09

Kako bolan nije reklama.Pa kad se Sky Cola masovno reklamirala,odmah im je i prodaja dobro krenula.Plus prisutni u cijeloj Bh, a i u Hrvatskoj.
Marketing i samo marketing treba.
Ponavljam, marketing nije samo reklama. I fino napisah, a ti po svom.

Evo kakva korist da se npr Oaza Kiseljak oglasava i reklamira, kada je nemam gdje kupiti? Znaci, nije dovoljna samo reklama.

Ti kod koka kole vidis mozda samo - reklamu. Ne vidis brdo mozgova iza koja rade na svemu u detalj.

Bio sam na praksi pola godine u Coli, krenimo samo od toga da se tacno zna gdje ide koja vrsta flase i kojeg soka u frizideru. Barem tada bilo. Zna se kako flasa mora biti okrenuta u frizideru. Zna se gdje treba biti frizider. I milion pravila. A to je samo jedan dio. Pa ugovori sa kaficima, restoranima, hotelima... itd itd. Distribucija haos. Zato nemas mjesta u drzavi da nema tu jebenu kolu. U svijetu da ne govorimo.

Zato ti kazem. Jebo reklamu, ako ti nisi na trzistu i ako nemas distributivne mreze i kanale.
jednonogi_Jack

#14282 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by jednonogi_Jack »

As Holding je najbolji primjer za to. Reklamiraju svuda svoje proizvode, a svaki peti u trgovinama. Distribucija nula. Oazu, koja je njihova, si već spomenuo.
banjaluka078
Moderator

#14283 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by banjaluka078 »

A tek što BiH proizvoda nema u BL/RS... Ne znam je li do toga da distributeri nisu zainteresovani za prodaju ovdje, kupci nisu gadljivi na jeftin(iji) proizvod. Vispaka ima u svakoj desetoj prodavnici, Tešanjskog kiseljaka ima, Princezu pronaći je kao i dobiti na bingu. Vispaka jako malo. Semića ima, Madija isto, ali jako ograničen broj proizvoda.
OK, Violeta je tu i dominira.
Ali u cijeloj BL nema tarhane/trahane, kako je već pišete. Pojavi se u Konzumu/Merkatoru, samo jednog proizvođača i nije neka kvalitetna. Nema je ni Braškove ni bilo kojeg drugog proizvođača iz Krajine. Nešto Edo slad slatkiša ima. Crveni Mikosov kefir je još veći raritet od Princeze...
Za FBiH proizvođače kao da ovih 49% teritorije tržišta ne postoji.
Primjetno je više proizvoda iz kantona/mjesta s hrvatskom većinom. Bolji nos za biznis?

Btw. pravi li Bingo više one svoje piliće? Ovdje ih nema već jako dugo.
jednonogi_Jack

#14284 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by jednonogi_Jack »

U modričkom Bingu se s vremenom promijenila ponuda proizvoda iz Federacije. Na početku nisi mogao ništa naći, sada je puno bolji izbor.
bumerangss

#14285 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by bumerangss »

sheikh wrote: 10/12/2025 08:11 Preporuka za Lasta štrudle narandža
predobre
Inace ne volim kekse punjene limunom ali Lastini kolutići sa makom punjeni limunom su predobri :thumbup:
Plava kesica od oko 200 g trenutno u Konzumu na akciji 2 i nesto KM
bumerangss

#14286 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by bumerangss »

nivla wrote: 12/12/2025 09:17 drzim prodavnicu i sto bih prodavao nesto sto niko nece kupiti, u lokalnoj prodavnici bilo onih palestine sokova u limenkama, skupi i ruzni, kad je prodao jednu turu vise nije ni prodavao
sto se tice sky ok je ona obicna, ova sa zasladjivacima je katastrofa, ali meni vise odgovara sky narandža
flasiranu vodu ne kupujem i ne moze mi biti jasno kako ima toliko onih koji kupuju flasiranu vodu
kad kupujem gledam da nije jana i olimpija
O ukusima ne treba raspravljati
Meni je Sky zreo bolja od coca cole zero! Tacno mi se bolje osjeti onaj karamel okus ali steta sto je ima u samo vecim trznim cemtrima. Cak je ni u bingu u Dallasu nema
Peacean

#14287 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by Peacean »

Da je Rondiniju uvijek ova cijena bio bi vrh.
Naslovnica

#14288 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by Naslovnica »

bumerangss wrote: 14/12/2025 20:45
sheikh wrote: 10/12/2025 08:11 Preporuka za Lasta štrudle narandža
predobre
Inace ne volim kekse punjene limunom ali Lastini kolutići sa makom punjeni limunom su predobri :thumbup:
Kupio ove sa limunom i makom, OK su, nisu loši, ali vala nisu ni nešto za pišnut u gaće.
mc-twin

#14289 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by mc-twin »

Sta li ti ocekujes od punjenjog keksa :? :run:
Naslovnica

#14290 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by Naslovnica »

mc-twin wrote: 20/12/2025 17:46 Sta li ti ocekujes od punjenjog keksa :? :run:
Čuj šta očekujem od punjenog keksa?!
Isto kao da me pitaš "šta očekujem od sjecanog bureka".
suspect_zero

#14291 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by suspect_zero »

Da pohvalim kafu Sušac, mislim da se kod nas negdje u Hercegovini melje/pakuje. Okusom i mirisom bolja od Brazil kafe, bar meni....dok je ne pokvare :oops:
HelaS

#14292 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by HelaS »

suspect_zero wrote: 21/12/2025 15:29 Da pohvalim kafu Sušac, mislim da se kod nas negdje u Hercegovini melje/pakuje. Okusom i mirisom bolja od Brazil kafe, bar meni....dok je ne pokvare :oops:
Ko je prodaje, i po kojoj cijeni?
suspect_zero

#14293 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by suspect_zero »

HelaS wrote: 21/12/2025 21:42
suspect_zero wrote: 21/12/2025 15:29 Da pohvalim kafu Sušac, mislim da se kod nas negdje u Hercegovini melje/pakuje. Okusom i mirisom bolja od Brazil kafe, bar meni....dok je ne pokvare :oops:
Ko je prodaje, i po kojoj cijeni?
Nađoh je u Merkatoru, mislim da je bila 14,45.
Toffee karamela

#14294 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by Toffee karamela »

sabajle krenula da ih pohvalim, prvi put ih jutros kupila. baš su dobri.

zapravo prvo mi prošlo kroz glavu je li Lasta još domaća firma?
Mea_parvitas

#14295 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by Mea_parvitas »

banjaluka078 wrote: 14/12/2025 10:48 A tek što BiH proizvoda nema u BL/RS... Ne znam je li do toga da distributeri nisu zainteresovani za prodaju ovdje, kupci nisu gadljivi na jeftin(iji) proizvod. Vispaka ima u svakoj desetoj prodavnici, Tešanjskog kiseljaka ima, Princezu pronaći je kao i dobiti na bingu. Vispaka jako malo. Semića ima, Madija isto, ali jako ograničen broj proizvoda.
Ali u cijeloj BL nema tarhane/trahane, kako je već pišete. Pojavi se u Konzumu/Merkatoru, samo jednog proizvođača i nije neka kvalitetna. Nema je ni Braškove ni bilo kojeg drugog proizvođača iz Krajine. Nešto Edo slad slatkiša ima. Crveni Mikosov kefir je još veći raritet od Princeze...
Primjetno je više proizvoda iz kantona/mjesta s hrvatskom većinom. Bolji nos za biznis?

Zato sto tamosnji nacionalisti nece kupiti sarajevski Kiseljak prije Knjaz Milosa, eto zato nema ni Vispaka i ostalih...
Mea_parvitas

#14296 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by Mea_parvitas »

Toffee karamela wrote: 22/12/2025 07:50

sabajle krenula da ih pohvalim, prvi put ih jutros kupila. baš su dobri.

zapravo prvo mi prošlo kroz glavu je li Lasta još domaća firma?
Jeste, a u Bingu su ti keksici 1.95 na akciji
banjaluka078
Moderator

#14297 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by banjaluka078 »

Mea_parvitas wrote: 22/12/2025 07:58
Zato sto tamosnji nacionalisti nece kupiti sarajevski Kiseljak prije Knjaz Milosa, eto zato nema ni Vispaka i ostalih...
Ovdje najbolje ide Tešanjski kiseljak. Znači, nije do toga.
Ponudi, daj OK cijenu i ne brini da se neće prodavati.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#14298 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by mk ultra »

Mea_parvitas wrote: 22/12/2025 07:58
banjaluka078 wrote: 14/12/2025 10:48 A tek što BiH proizvoda nema u BL/RS... Ne znam je li do toga da distributeri nisu zainteresovani za prodaju ovdje, kupci nisu gadljivi na jeftin(iji) proizvod. Vispaka ima u svakoj desetoj prodavnici, Tešanjskog kiseljaka ima, Princezu pronaći je kao i dobiti na bingu. Vispaka jako malo. Semića ima, Madija isto, ali jako ograničen broj proizvoda.

gdje? ovo ti je više do toga da ne radi nijedan distributer pića tu osim jednog iz Trna... i jebiga, što ne rade, mrsko im da se vozaju :o
Mea_parvitas

#14299 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by Mea_parvitas »

Biznis ne poznaje mrsko, ja garantujem da 90% ljudi u RS-u nece ni pogledati ni jednu vodu iz FBiH, kao sto ni hrvat nece pogledati ni jednu vodu osim Jane, Vitinke, i da ih zato nema na policama...
tramvajtrojka

#14300 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by tramvajtrojka »

Mea_parvitas wrote: 22/12/2025 09:27 Biznis ne poznaje mrsko, ja garantujem da 90% ljudi u RS-u nece ni pogledati ni jednu vodu iz FBiH, kao sto ni hrvat nece pogledati ni jednu vodu osim Jane, Vitinke, i da ih zato nema na policama...
Pa sam Bingo u RS-u ce svima prije dati priliku nego nasim proizvodjacima :-) :-) , znaci Nas domaci bingo je najveci eksponent srbijanskih robnih marki vise domaćih proizvoda ima u kortu i tropicu nego u bingu u RS-u :roll:
Post Reply