Pa normalno da pomazu. @Drugclanbiblioteke je nazalost bas ekstreman slucaj loseg djelovanja lijeka. Nadam se da je oporavio jetru.
HOLESTEROL - sve o tome
Moderator: anex
- Altsa
#276 Re: HOLESTEROL - sve o tome
-
mali_balon
#277 Re: HOLESTEROL - sve o tome
Otkako znam za sebe masna jetra i povisen holesterol.....e pio tozar mozda 1g I evo 6mjeseci vise ne pijem, kaze dr haj 3mjseca prestani sa tozarom, nakon tri.mjesecq badim nalaze holesterol u parametrima i jetra mi vise nije masna, ovo za jetru sam se pravo sjebo jer imam taj problem jos od 25 godine......nista nisam u prehrani mjenjao, pojedem pitu, burek, cevape, nikakve dijete.....od sporta samo terminal
Ubacio sam omega 3 svaki drugi dan jedna tableta I kontam da je to poboljsanje jetre i holesterola zbog omega 3
Evo sad vidjeh da sam imao post na ovoj temi prije 6mjeseci I sta je sve bila terapija.....
Ubacio sam omega 3 svaki drugi dan jedna tableta I kontam da je to poboljsanje jetre i holesterola zbog omega 3
Evo sad vidjeh da sam imao post na ovoj temi prije 6mjeseci I sta je sve bila terapija.....
- Danguba
#278 Re: HOLESTEROL - sve o tome
Ima nesto na sto ne mozemo utjecati a to je metabolizam i razliciti organizmi.
Mozemo svi jesti isto ali ce organizam razlicito da preradjuje.
Mozemo svi jesti isto ali ce organizam razlicito da preradjuje.
- insaneinthebrain
#279 Re: HOLESTEROL - sve o tome
dosta je i genetskih predispozicija. ali ishrana je najvaznija.
- Altsa
#280 Re: HOLESTEROL - sve o tome
I ja isto od kada znam za sebe imam masnu jetru. Smrsao 15 kg i jetra opet masna. Jetreni enzimi uvijek u granici normale. Stari mi mrsava osoba i uvijek na UZ masna jetra. Pijem nonstop razlicite biljne preparate za jetru i uvijek manje ili vise masna.
- Danguba
#281 Re: HOLESTEROL - sve o tome
Jesi li probao sirutkom ali oprezno, 2dl na dan i mladi sir?
- Altsa
#282 Re: HOLESTEROL - sve o tome
- banjaluka078
#283 Re: HOLESTEROL - sve o tome
Čuvaj se i biljnih preparata, nisu svi ni provjereni ni bezazleni, jer su registrovani kao dodatak u prehrani, a ne kao lijek i zbog toga ne prolaze kontrole koje prolaze lijekovi.
Kad sam završila na gastro zbog jako visokih vrijednosti enzima, prvo su me pitali za alkohol, pa za biljne preparate, pa tek onda za kolu i lijekove.
Čak sam upozorena i na surutku, da radije uzmem mladi sir, nego nju.
Masnu jetru imam "sto godina" i povišen holesterol i LDL. U februaru su brojke bile tako visoke da je kardiolog predložio statine, ali hepatolog se nije složio. Na kraju sam krenula koristiti Biostatin forte, fermentisana crvena riža, par mjeseci pijem, pa pauza, i već 2.5 mjeseca su sve masnoće u normalnim granicama.
- Altsa
#284 Re: HOLESTEROL - sve o tome
Trenutno pijem leviker koji se pije 3 mjeseca i onda se pravi pauza.banjaluka078 wrote: ↑09/12/2025 22:17Čuvaj se i biljnih preparata, nisu svi ni provjereni ni bezazleni, jer su registrovani kao dodatak u prehrani, a ne kao lijek i zbog toga ne prolaze kontrole koje prolaze lijekovi.
Kad sam završila na gastro zbog jako visokih vrijednosti enzima, prvo su me pitali za alkohol, pa za biljne preparate, pa tek onda za kolu i lijekove.
Čak sam upozorena i na surutku, da radije uzmem mladi sir, nego nju.
Masnu jetru imam "sto godina" i povišen holesterol i LDL. U februaru su brojke bile tako visoke da je kardiolog predložio statine, ali hepatolog se nije složio. Na kraju sam krenula koristiti Biostatin forte, fermentisana crvena riža, par mjeseci pijem, pa pauza, i već 2.5 mjeseca su sve masnoće u normalnim granicama.
https://eapoteka.ba/proizvod/leviker-30 ... snu-jetru/
- banjaluka078
#285 Re: HOLESTEROL - sve o tome
Ja sam čula za Hepalife, ali neću na svoju ruku, pitaću na sljedećoj kontroli.Altsa wrote: ↑09/12/2025 22:23
Trenutno pijem leviker koji se pije 3 mjeseca i onda se pravi pauza.
https://eapoteka.ba/proizvod/leviker-30 ... snu-jetru/
Kod mene vjerovatno genetika čini svoje s masnoćama, mamini su svi s povišenim vrijednostima. Kod nje nije bilo rezultata bez statina, na Yarameru je super reagovala. Prate joj jetru, dobro podnosi.
-
mali_balon
#286 Re: HOLESTEROL - sve o tome
A pijes li omega 3.....a imal stresa
- Altsa
#287 Re: HOLESTEROL - sve o tome
Pijem omegu 3 a stres ko i kod svakoga ali ne mogu reci da je nesto to izrazeno.
- apsidejzi
#288 Re: HOLESTEROL - sve o tome
Ako su ti nalazi u granicama normale, u cemu je problem? Nemas masnu jetru. Nalazi su ti u granicama normale. Sta nije jasno? Cak i da su malo iznad gornje granice ne znaci nista. Problem je kad je pet puta vece od gornje granice. Svaka cast za gubitak 15 kg. Ne moras se sikirati za jetru. Nalazi su u granicama NORMALE.
- Altsa
#289 Re: HOLESTEROL - sve o tome
Ocito si ti obavio UZ moje jetre pa znas da mi jetra nije masna. Hvala na obavijesti.apsidejzi wrote: ↑10/12/2025 22:30 Ako su ti nalazi u granicama normale, u cemu je problem? Nemas masnu jetru. Nalazi su ti u granicama normale. Sta nije jasno? Cak i da su malo iznad gornje granice ne znaci nista. Problem je kad je pet puta vece od gornje granice. Svaka cast za gubitak 15 kg. Ne moras se sikirati za jetru. Nalazi su u granicama NORMALE.
- stubrijez
#290 Re: HOLESTEROL - sve o tome
Na koje upale misli? Ja nemam upale, jedem manje-vise kako je rekao 15 godina i imam uvijek kolesterol na granici.Danguba wrote: ↑09/12/2025 20:50HelaS wrote: ↑21/11/2025 17:34Danguba wrote: ↑17/06/2025 23:11 Sve je to kompleksno.
Treba promijeniti dosta toga u zivotu da bi doveo holesterol a i druge probleme(secer, pritisak...) u normalu.
Jako je bitna ishrana, redovna, zdrava i koja je u balansu. Dorucak, rucak i vecera zna se sta se smije a sta ne ako zelis da imas zdrav zivot i dosta toga u normali.
Fizicka aktivnost jako bitna.
Avokado, orasasti plodovi(orasi, bademi), riba(losos sa dobrim mastima), mahunarke...sve dobro za balans holesterola.![]()
Sve receno.
- Danguba
#291 Re: HOLESTEROL - sve o tome
Ne misli bukvalno na upale nego na nezdravu hranu koja ce prouzrociti stetu.
Sta bi bilo da ne jedes ovako kako on prica, otisao bi holesterol u tacku.
Slican problem imam ali mislim da mi jetru remeti pivo dva svako vece i onda holesterol ide gore.
Ne znam sta bi drugo bilo.
- stubrijez
#292 Re: HOLESTEROL - sve o tome
Ja se ponavljam mozda, ne znam jesam li ovde pisao to... ali zadnjih 15 godina sam prosao faze od bas zdrave prehrane (bez mlijeka, secera, bijelog brasna, crnog mesa i alkohola) pa do zdrave u nekim normalnim okvirima sto traje i danas. Mrsav sam, uvijek je neki sport tu. Za svo to vrijeme mi je kolesterol uvijek negdje tu na granici bude 6 pa 6.5 itd. Zadnje vrijeme ne pazim toliko ali ni ne mjerim cesto kao prije pa ne znam... ja mislim da to nije od pive, nema sanse. Neka genetika je u pitanju mozda... kako drugacije da objasnim, na sebi sam sve isprobao.Danguba wrote: ↑11/12/2025 22:16Ne misli bukvalno na upale nego na nezdravu hranu koja ce prouzrociti stetu.
Sta bi bilo da ne jedes ovako kako on prica, otisao bi holesterol u tacku.
Slican problem imam ali mislim da mi jetru remeti pivo dva svako vece i onda holesterol ide gore.
Ne znam sta bi drugo bilo.
- banjaluka078
#293 Re: HOLESTEROL - sve o tome
Na hronične upalne procese cijelog tijela, na koje reaguje imuni sistem, što organizam uvodi u stres i zamor i za rezultat ima razna oboljenja.
https://krenizdravo.dnevnik.hr/zdravlje ... mate-li-je
- Danguba
#294 Re: HOLESTEROL - sve o tome
Losos jedem 2-3 puta sedmicno, samo integralno pecivo, smedji secer, maslinovo ulje, avokada sam pojeo traktor(svako jutro jedan), jaja svaki dan(samo jedno zumanjce)...tako da je ostala samo genetika.
Na tabletama sam od 40 mg a ona hoce da mi poveca pa smo se dogovorili do sredine januara da malo eksperimentisem.
Nije visok nego varira(trigliceridi dobri ali losi malo povisen a dobrog fali), malo gore malo dole a ja uporan da ide dole.
Na tabletama sam od 40 mg a ona hoce da mi poveca pa smo se dogovorili do sredine januara da malo eksperimentisem.
Nije visok nego varira(trigliceridi dobri ali losi malo povisen a dobrog fali), malo gore malo dole a ja uporan da ide dole.
- banjaluka078
#295 Re: HOLESTEROL - sve o tome
Kako pripremaš hranu? Pečeš, pržiš, kakva mesa jedeš (but da, vrat ne, tako meni rekoše), skidaš li kožu s piletine...
U principu, kuhanje, mahunarke i zelenilo bi trebalo da je osnova.
- Danguba
#296 Re: HOLESTEROL - sve o tome
Airfrajer u zadnje vrijeme. Znaci bez ulja a ako se nesto sprema na ulju, vecinom je maslinovo.banjaluka078 wrote: ↑11/12/2025 22:57 Kako pripremaš hranu? Pečeš, pržiš, kakva mesa jedeš (but da, vrat ne, tako meni rekoše), skidaš li kožu s piletine...
Crveno meso skoro da smo izbacili iz upotrebe, piletina u neogranicenim kolicinama(pogotovu prsa-bjelancevine), piletina bez koze(u njoj je sva masnoca), cesto mohunje(boranija), grah, zelene salate...stvarno smo promijenili nacin ishrane.
Nista salame, hrenovke, sirevi(samo mocarela), sudzuk, suho meso...nista od preradjevina.
Suplementi svaki dan pa i crvena riza sa Q enzimom.
Svako jutro pocinje sa 3 jaja(jedno zumanjce), jedan avokado i dvije integralne kifle.
- banjaluka078
#297 Re: HOLESTEROL - sve o tome
Meni nutricionista (dr medicine, tražila sam nekog ko je ljekar, s obzirom na neke moje boljke), reče da u svaki obrok uključim svježu salatu, čak i uz doručak, paradajz, krastavac...i da izbjegavam bilo kakvo pečenje, uključujući tave koje se ne lijepe i na papiru u rerni, jer ni žuč ni jetra ne vole pečeno nego kuhano.
Ja ću probati tako sad, pa ću vidjeti.
- Danguba
#298 Re: HOLESTEROL - sve o tome
Upravo tako.banjaluka078 wrote: ↑11/12/2025 23:27 Meni nutricionista (dr medicine, tražila sam nekog ko je ljekar, s obzirom na neke moje boljke), reče da u svaki obrok uključim svježu salatu, čak i uz doručak, paradajz, krastavac...i da izbjegavam bilo kakvo pečenje, uključujući tave koje se ne lijepe i na papiru u rerni, jer ni žuč ni jetra ne vole pečeno nego kuhano.
I bez holesterola ulazi se u godine a organizam ne moze vise da preradi hranu kao ranije.
Kod nas je salata(mijesana) svaki dan. Nekada sa jabukovim sircetom a nekada pozelim sa pavlakom(sto manje masnim).
Nekada samo nasijecemo paradajz, krastavac, luk na tanjir.
- stubrijez
#299 Re: HOLESTEROL - sve o tome
Ne treba pretjerivat... ja sam velim sve isprobao, dijelim iskustva iz najbolje namjere. Salata, svjeze voce i povrce to nezaobilazno ne samo zbog mascuge. Maslinovo ulje i riba..?.. OK, ipak ja mislim to je sve malo prenapuhano. Ispade maslinovo ulje zemzem voda onda prodje par godina ni ono ne valja... Kod doktora kojeg god sam bio znam sta od nalaza jedino nije dobro i znam sta ce da kazu, pustim ih i onda kazem to je sve vac tako imate li neki drugi savjet? Onda sute pa kazu lijekovi itd.Danguba wrote: ↑11/12/2025 23:36Upravo tako.banjaluka078 wrote: ↑11/12/2025 23:27 Meni nutricionista (dr medicine, tražila sam nekog ko je ljekar, s obzirom na neke moje boljke), reče da u svaki obrok uključim svježu salatu, čak i uz doručak, paradajz, krastavac...i da izbjegavam bilo kakvo pečenje, uključujući tave koje se ne lijepe i na papiru u rerni, jer ni žuč ni jetra ne vole pečeno nego kuhano.
Ja ću probati tako sad, pa ću vidjeti.![]()
I bez holesterola ulazi se u godine a organizam ne moze vise da preradi hranu kao ranije.
Kod nas je salata(mijesana) svaki dan. Nekada sa jabukovim sircetom a nekada pozelim sa pavlakom(sto manje masnim).
Nekada samo nasijecemo paradajz, krastavac, luk na tanjir.
- Danguba
#300 Re: HOLESTEROL - sve o tome
meni je dobri holesterol bio u manjku, zato mi treba dobrih masnoca(riba, maslinovo ulje...).