EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ja71

#7001 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ja71 »

geralt wrote: 08/12/2025 16:10 Prelazak na EV nema nikakve veze sa fosilnim gorivima, globalnim zagrijavanjem i ekologijom.
Prelazak na EV je strateski interes drzava koje nemaju znacajna nalazista nafte u svojim granicama i cije ekonomije su ovisne o uvozu energenata. Zbog toga tu pricu guraju Kina i EU, a opiru se Amerika i Rusija. Kada tako poslozis stvari, mnogo toga ti bude jasnije.
slazem se ja sa tobom po pitanju interesa ali prelazak na EV ce imati direktan pozitivan efekat na ekologiju.
Naravno dugorocno gledano.
I globalno gledano. Lokalno ce naravno imati lose posljedice na oblasti gdje se otkopava litijum.
geralt

#7002 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by geralt »

ja71 wrote: 08/12/2025 16:26
geralt wrote: 08/12/2025 16:10 Prelazak na EV nema nikakve veze sa fosilnim gorivima, globalnim zagrijavanjem i ekologijom.
Prelazak na EV je strateski interes drzava koje nemaju znacajna nalazista nafte u svojim granicama i cije ekonomije su ovisne o uvozu energenata. Zbog toga tu pricu guraju Kina i EU, a opiru se Amerika i Rusija. Kada tako poslozis stvari, mnogo toga ti bude jasnije.
slazem se ja sa tobom po pitanju interesa ali prelazak na EV ce imati direktan pozitivan efekat na ekologiju.
I globalno gledano. Lokalno ce naravno imati lose posljedice na oblasti gdje se otkopava litijum.
Naravno, prvo ce Sarajevo prodisati od smoga. Ugodno s korisnim.

Ono sto sam htio reci je da primarna motivacija iza politickih odluka i pritiska na autoindustriju nije ekologija.
canvra888

#7003 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by canvra888 »

Jest, baš će Sarajevo prodisati od smoga kad nestanu auta SUS...

Kao da ta ista SUS auta nisu tu i tokom proljetnih i ljetnih mjeseci pa tog smoga uopće nema ni na vidiku. Zna se šta je glavni uzrok smoga u BH gradovima, a to nisu auta.
kravamuzara

#7004 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by kravamuzara »

geralt wrote: 08/12/2025 16:28

Ono sto sam htio reci je da primarna motivacija iza politickih odluka i pritiska na autoindustriju nije ekologija.
Sta cemo sa cumurom. ugljem, gumama, planinama koje blokiraju cirkulaciju zraka, temperaturnom inverzijom ?
geralt

#7005 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by geralt »

kravamuzara wrote: 08/12/2025 16:45

Sta cemo sa cumurom. ugljem, gumama, planinama koje blokiraju cirkulaciju zraka, temperaturnom inverzijom ?
Busiti tunele kroz Ivan.
Zakalwe
Grijem se na: struju

#7006 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

ja71 wrote: 08/12/2025 16:26 Prelazak na EV je strateski interes drzava koje nemaju znacajna nalazista nafte u svojim granicama
Koja li bijase zemlja sa najvecim udjelom BEV na cijelom dunjaluku? Norveska. Cega ima Norveska puno i na cemu se obogatila?

A koja je ono zemlja koja pravi milione automobila, nema kapi nafte i dalje nece da proizvedu posten BEV vec pokusavaju i dalje da guraju ICE? Japan... :D
Kinezi kupuju naftu od Rusa skoro dzabe, ali i pored toga vide da SUS ne fercera na duge staze i da bi se ugusili kad bi svaki kinez vozio SUS auto.

Po meni je to ne samo do strateskog interesa vec i apetita za promjenu. Japan je konzervativna zemlja. Ko i Bosna, samo sto su Japanci marljivi i znaju iskopirati i usavrsiti kad vide sta fercera.
ja71

#7007 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ja71 »

@Zakalwe
Ja to gore nisam napisao
Zakalwe

#7008 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

ja71 wrote: 08/12/2025 20:02 @Zakalwe
Ja to gore nisam napisao
Pardon, quote zahebao. To je napisao mr. geralt. Moje izvinjenje.
ZoomZoomKiwi

#7009 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

Šta ćemo sa rudarenjem litija i nepostojećom reciklažom baterija?

Kakva ekologija i kurci
melac

#7010 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by melac »

ZoomZoomKiwi wrote: 07/12/2025 11:41
sime_cipol wrote: 07/12/2025 11:38
tuitamo wrote: 06/12/2025 22:09 Psi laju a BMW iX3 na testu prešao 1077km bez punjenja.

Koliki će dometi EV-a biti za 5godina?
Šta reći kad bude 2000, 3000km?

Nekad kontam da je najveći izazov EV-a naftni lobi. I navika. Ljudi su robovi navike.
Ja, i?
Dizelska Škoda Superb postavila rekord: Vozač prešao 2831 kilometar bez zaustavljanja za točenje
Nakon toga punjenje od 3' i deri dalje.
O tome ti pričam.

I sigurno mu je u njoj bilo ugodnije/toplije i sigurno je brže išao od sve ijednog EV-a :lol:
Hoce li taj sto predje 2800km nekad stati odmoriti, ili samo deri guzove?
geralt

#7011 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by geralt »

Zakalwe wrote: 08/12/2025 18:46
ja71 wrote: 08/12/2025 16:26 Prelazak na EV je strateski interes drzava koje nemaju znacajna nalazista nafte u svojim granicama
Koja li bijase zemlja sa najvecim udjelom BEV na cijelom dunjaluku? Norveska. Cega ima Norveska puno i na cemu se obogatila?
Nafte, koje ce im prema trenutnim procjenama ili nestati do 2050. ili ce pasti na trecinu sadasnje proizvodnje. Takodjer i jeftine struje iz hidroelektrana koje im ne moze nestati.
A koja je ono zemlja koja pravi milione automobila, nema kapi nafte i dalje nece da proizvedu posten BEV vec pokusavaju i dalje da guraju ICE? Japan... :D
Japanci, konkretno Toyota, su prvi krenuli sa ulaganjima u alternative za ICE. Prvo hibridno auto u masovnoj proizvodnji je bio Toyota Prius, plus sto su ulozili bukvalno milijarde u tehnologiju hidrogenskih celija. Ispostavilo se da su se kladili na pogresnu tehnologiju.
melac

#7012 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by melac »

Evolution_IV wrote: 07/12/2025 14:35 odakle vam struja tolika, infrastruktura tapka u mjestu a nuklearki sve manje???
Ogromni potrosaci elektricne energije su rashladni uredjaji, koji su nadjidjani po raznim trznim centrima u zadnjih 20-30 godina, i vjerovatno EV nikad ne moze dositici tu potrosnju sve da svaki bude EV, mozda jedino ako se i brodovi prebace na baterija sa agregata da bi to sve izbalansirali. Nisam te cuo da argumentiras protiv rashladnih uredjaja koji se dozivili pomamu zadnjih 30 godina, ili cak zadnjih 20 godina. Svaka prcvarnica ima npr frizidera, ako nista za sok i vodu da hlade, a da ne pricamo o klimatizaciji svih tih objekata. Mi smo u Europi podigli potrosnju za nekih 30% samo zahvaljujuci rashladnim sistemima, a jos kada na to dodamo data centre onda ode sve k vragu. Jer pored data centara i rashladnih sistema, potrosnja EV nikad ne moze dostici taj nivo potrosnje elektricne energije. Eh sad sta je bitnije da svaka prcvarnica ima rashladjen sok i da mozemo palamuditi po facebooku i drkati kurac po forumu, ili da imamo elektricne auta, sta je tebi prioritet od te 3 stvari, komfort ili smanjenje zagrijavanja planete?
melac

#7013 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by melac »

kravamuzara wrote: 07/12/2025 16:42
tokio25 wrote: 07/12/2025 16:40
kravamuzara wrote: 07/12/2025 15:37 Gdje mi je 400kw punjac ?
Zapravo ima li vise od 50kw igdje prije zagreba ?

Koliki je realni domet na 140km/h ? (ne 100% do 0% nego stvarno kad treba stati i puniti)
200km ?
pa u rajlovcu imas 150kw
imas u slavonskom brodu 250 kwh
Koliko, jedan ? Sta ako hocu puniti a ti ga zauzeo ?
Taj argument je smijesan, kada i ako bude vise vozila biti ce vise i infrastrukture, nekad u Sarajevu bilo 10 benzinskih, sada 110 ( karikiram ). I sada zato sto je bilo samo 10, nije trebalo kupovati ICE aute zato sto nema infrastrukture, smijesno do bola ako je to jedini argument.
melac

#7014 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by melac »

harisl wrote: 07/12/2025 17:07 Mah, EV tehnologija nema puno mana kada radi, ali trenutno ima taj nedostatak (kraci domet i duze punjenje) u poredjenju sa SUS motorima. Taj problem ce se rjesavati u hodu. Jedan dio ce odraditi mediji, potplaceni od strane autokompanija, tako da ce se pola sata ili sat na "pumpi" uciniti normalnim, a i voznja sa naizgled besmislenim taktiziranjem ce postati normalna . Kao sto je "buffering" postao normalan za danasnju televiziju i par sekundi da se prebaci sa jednog na drugi kanal (a prije je to bila milisekunda), ali se sada ima 250 kanala (od kojih se gledaju cetri) i niko se ne buni.

Imam osjecaj da bi bolje bilo da se moze "nastiklati" baterija na pumpi, dodati/ zamijeniti neku manju "emergency" bateriju da se produzi domet za nekih 60- 70 km, da se moze otici do pumpe i donijeti to dodatno punjenje ako auto stane neih 5 km do pumpe ili kuce. Baterija nije izvor energije, kao benzin, nego je "kanister" u koji se naspe energija i to je jedan od problema.

Neminovno je da ce EV tehnologija zamijeni SUS motore. Mozda prvo u gradovima, gdje se ne vozi 500 km, pa onda dalje. Imam prijatelja koji imaju po dva auta (jedno EV i drugo "normalno") i kazu da je to super. Neki imaju ove hibridne, koji su isto tako dobra ideja.
To je to, potrebna je propaganda da se stvari proguraju cak i kada su bolje. Ali najbolji primjer kako smo odustali od necega sto je prakticnije u smislu punjenja, je mobitel, prije jedno punjenje 7 dana, minimalno 5 dana, sada kad dan izgura Amerika.
melac

#7015 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by melac »

kravamuzara wrote: 07/12/2025 17:21
sime_cipol wrote: 07/12/2025 16:59 Nemoj me vise uciti zivota ti. :lol:
400kW punjac, 100kWh baterija, puna za 15 minuta, logicno :lol:

Kad ih slusas svi prelaze 500 kilometara sa jednim punjenjem od 10 maraka, a u stvarnosti se cimaju svako 200 i skuplje nego gorivo.
Ja vozim hibrid, benzin+el, i kada je hladno, jedva predjem 350-400km i moram tankati, sta cemo sada?
tokio25

#7016 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

ZoomZoomKiwi wrote: 08/12/2025 20:17 Šta ćemo sa rudarenjem litija i nepostojećom reciklažom baterija?

Kakva ekologija i kurci
inace benzin i dizel raste na benzinskim?
nema zagadjenja od samih busotina do rafinerija pa i samih benzinskih?

"problem" sa baterijama su rijesili da one poslije automobila budu kao powerbank po kucama firmama gdje god za solarne panele i sl
melac

#7017 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by melac »

sime_cipol wrote: 08/12/2025 01:32 Kad bi svi presli na el auta, sa prosjekom od 15k km godisnje i prosječnom potrošnjom od 20 kwh na 100km. Nek imamo milion vozila.
Nama treba 4000 GWh struje. To je +33% koliko sada proizvodimo.
Preciznije oko 23%, jer proizvodimo oko 17 000 GWh. Najmanje toliko ti sada trose rashladni uredaji po trgovinama i klimatizacija istih, koja prije 20tak godina nije haman ni postojala. A ljeti to sigurno ide prema 30, a mozda i do 40%.
melac

#7018 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by melac »

ZoomZoomKiwi wrote: 08/12/2025 20:17 Šta ćemo sa rudarenjem litija i nepostojećom reciklažom baterija?

Kakva ekologija i kurci
Milion prepreka jos stoji na putu, ali barem imamo izgradjenu mrezu magistrala i autoputeva, vec taj trosak je izbjegnut, a koji je morao biti placen zarad voznje i prodaje ICE vozila. :D
melac

#7019 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by melac »

geralt wrote: 08/12/2025 20:38
Zakalwe wrote: 08/12/2025 18:46
Nafte, koje ce im prema trenutnim procjenama ili nestati do 2050. ili ce pasti na trecinu sadasnje proizvodnje. Takodjer i jeftine struje iz hidroelektrana koje im ne moze nestati.
Japanci, konkretno Toyota, su prvi krenuli sa ulaganjima u alternative za ICE. Prvo hibridno auto u masovnoj proizvodnji je bio Toyota Prius, plus sto su ulozili bukvalno milijarde u tehnologiju hidrogenskih celija. Ispostavilo se da su se kladili na pogresnu tehnologiju.
Hidrogen nije neka opcija, jer trosis elektricnu energiju da bi dobio hidrogen, a mnogo efikasnije da se odmah spremi el energija u baterija. Ali hidrogen ima svoju primjenu u proizvodnji celika i aluminija, gdje eleminira upotrebu koksa i povezanih ugljikovodika.
Zakalwe

#7020 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

pa napisao je coék da su se "kladili na pogresnu tehnologiju". Auta na vodonik laiku zvuci kao super ideja. Ali, (pisem ovo peti put): end-to-end efikasnost vodonika je <30%. Auto "na vodonik" nije nista drugo nego PHEV gdje je SUS motor i rezervoar zamjenjem celijama i visokotlacnom bocom.
Kompleksitet/cijena visoka, ucinak slab. Ono malo Toyota Mirage sto je islo po Norveskoj je bilo sve na lizing.

Toyota jos ne prihvata da je prosao voz. Japanska kultura je posao od skole do groba. Njima je tesko da priznaju sami sebi da svi silni pogoni, livnice, hale za masinsku obradu i svi ti ljudi koji tu rade i prave klipove, blokove, qrce palce mozda vise nece biti potrebni. Zato razvlace sa pravim BEV i godinu za godinom lazu/obecavaju solid-state bateriju koja dolazi, eto, sljedece godine. Nissan i Mazda vec pomalo pukli.
Optimist

#7021 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Optimist »

tuitamo wrote: 08/12/2025 13:52
Hakiz wrote: 08/12/2025 13:38
tuitamo wrote: 08/12/2025 13:21 EV hejteri na ovoj temi smjenjuju razloge pa stalno traže da ih se razuvjeri. Došlo se do problema sa kapacitetom mreže.

To je kao npr. da neko prije 80god kaže, ne možemo imati puno auta sa SUS motorima, gdje ćemo točiti gorivo. Još gore, pa koliko zemalja nema naftu. Pa su onda nicale rafinerije, benzinske itd na svakom čošku.

Pa za sve ima vrijeme, razvoj i prilagodba. EV će se penjati sukceesivno a time i visoko i srednje-naponska mreža razvijati. Prvi korak je u javnom prevozi, taxi, kuriri, servisna vozila, auto-parkovi firme sa punjačima u depou. Ljudi koji imaju mjesta u podzemnim garažama, kućama itd. Korak po korak.
Samo što ne ide korak po korak. Kada EU izda naredbu 2035. više neće biti SUS automobila, to je presjecanje, ne korak po korak. Sami proizvođači automobila kažu da to ne mogu izvesti.

Nadam se da nam je svima jasno da na mostu dobiješ, na ćupriji izgubiš. Izbjeći ćemo fosilna goriva, ali će presjecanja tokova rijeka zbog novih hidroelektrana, uništavanje površina na kojima će biti vjetro i solarne elektrane itd koje ćemo morati graditi da isporuče potrebnu energiju dovesti do drugih oblika ekoloških i zdravstvenih problema. Da ne ulazimo u zagađenja koja uzrokuje proizvodnja baterija i opasnosti od samih baterija.

Kao što bolesti nekih ogana liječimo lijekovima koji uništavaju zdravlje drugih organa. Samo ćemo jedan problem zamijeniti drugim.
2035. neće nestati auta sa SUS motorima nego će se prestati proizvoditi. Za 10godina. Ostaće ih milijarda još nekoliko desetina godina u upotrebi.
Niste jos culi da je EU ukinula uvedenu zabranu prodaje SUS motora iza 2035te god?
tuitamo

#7022 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tuitamo »

Optimist wrote: 09/12/2025 03:37
tuitamo wrote: 08/12/2025 13:52
Samo što ne ide korak po korak. Kada EU izda naredbu 2035. više neće biti SUS automobila, to je presjecanje, ne korak po korak. Sami proizvođači automobila kažu da to ne mogu izvesti.

Nadam se da nam je svima jasno da na mostu dobiješ, na ćupriji izgubiš. Izbjeći ćemo fosilna goriva, ali će presjecanja tokova rijeka zbog novih hidroelektrana, uništavanje površina na kojima će biti vjetro i solarne elektrane itd koje ćemo morati graditi da isporuče potrebnu energiju dovesti do drugih oblika ekoloških i zdravstvenih problema. Da ne ulazimo u zagađenja koja uzrokuje proizvodnja baterija i opasnosti od samih baterija.

Kao što bolesti nekih ogana liječimo lijekovima koji uništavaju zdravlje drugih organa. Samo ćemo jedan problem zamijeniti drugim.
2035. neće nestati auta sa SUS motorima nego će se prestati proizvoditi. Za 10godina. Ostaće ih milijarda još nekoliko desetina godina u upotrebi.
Niste jos culi da je EU ukinula uvedenu zabranu prodaje SUS motora iza 2035te god?
Nismo čuli zato što nije ukinuto. Govori se o tome ali za sada stoji. Mnogo toga je prema toj odluci već učinjeno pa sam skeptičan da će se odluka ukinuti. Možda korigovati isl.
azdralovic

#7023 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by azdralovic »

geralt wrote: 08/12/2025 16:10
tuitamo wrote: 08/12/2025 13:21 EV hejteri na ovoj temi smjenjuju razloge pa stalno traže da ih se razuvjeri. Došlo se do problema sa kapacitetom mreže.

To je kao npr. da neko prije 80god kaže, ne možemo imati puno auta sa SUS motorima, gdje ćemo točiti gorivo. Još gore, pa koliko zemalja nema naftu. Pa su onda nicale rafinerije, benzinske itd na svakom čošku.

Pa za sve ima vrijeme, razvoj i prilagodba. EV će se penjati sukceesivno a time i visoko i srednje-naponska mreža razvijati. Prvi korak je u javnom prevozi, taxi, kuriri, servisna vozila, auto-parkovi firme sa punjačima u depou. Ljudi koji imaju mjesta u podzemnim garažama, kućama itd. Korak po korak.

Prelazak na EV nema nikakve veze sa fosilnim gorivima, globalnim zagrijavanjem i ekologijom. Prelazak na EV je strateski interes drzava koje nemaju znacajna nalazista nafte u svojim granicama i cije ekonomije su ovisne o uvozu energenata. Zbog toga tu pricu guraju Kina i EU, a opiru se Amerika i Rusija. Kada tako poslozis stvari, mnogo toga ti bude jasnije.

Btw, Kina ce svoj masovni prelazak na EV zavrsiti u narednih 5-10 godina, jer imaju najvise nacina da svoje stanovnistvo na to natjeraju. SUS auta su im vec manje od 50% prodaje novih auta. Nakon toga ce svoje proizvodne kapacitete okrenuti prema izvozu, i to ce biti kraj autoindustrije koju danas poznajemo.
Amerika se opire a najveci proizvodjac EV dolazi od tamo :D
emko1234

#7024 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by emko1234 »

Jel stvarno postoje pismeni ljudi s pristupom internetu i informacijama svih vrsta koji u 2025.godini vjeruju u ovo?
Iskreno mislio sam da je ovo zajebancija.

Električna auta i ekologija? Iskopavanja litija, šteta u procesu, pravljenje baterija, ugradnja istih, proces nastanka energenta koji će se nalaziti u tim baterijama da bi bile funkcionalne, eksploatacija tih vozila, zastarijevanje tehnologije, odglaganje tih baterija, prestanak upotrebe vozila sa svim komponentama koje su razvijene da bi takvo vozilo bilo operativno. Sve te procese vi poistovjecujete sa ekologijom i zaštitom okoliša?

Jedini smisao električnih auta je kontrola. Uspostavljanje globalnog totalitarnog režima koji će ti sutra u svakom jebenom momentu reći kad smiješ, gdje smiješ i koliko smiješ voziti. A sve to je umotano u jedan fini celofan glupanima koji pričaju o ekologiji, piju macha kafu, uske farmerke do gležnjeva i nose patagonija prsluke i pitaju žene kakvu će frizuru danas napraviti kad krenu iz kuće.
geralt

#7025 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by geralt »

azdralovic wrote: 09/12/2025 10:12
geralt wrote: 08/12/2025 16:10

Prelazak na EV nema nikakve veze sa fosilnim gorivima, globalnim zagrijavanjem i ekologijom. Prelazak na EV je strateski interes drzava koje nemaju znacajna nalazista nafte u svojim granicama i cije ekonomije su ovisne o uvozu energenata. Zbog toga tu pricu guraju Kina i EU, a opiru se Amerika i Rusija. Kada tako poslozis stvari, mnogo toga ti bude jasnije.

Btw, Kina ce svoj masovni prelazak na EV zavrsiti u narednih 5-10 godina, jer imaju najvise nacina da svoje stanovnistvo na to natjeraju. SUS auta su im vec manje od 50% prodaje novih auta. Nakon toga ce svoje proizvodne kapacitete okrenuti prema izvozu, i to ce biti kraj autoindustrije koju danas poznajemo.
Amerika se opire a najveci proizvodjac EV dolazi od tamo :D
Nisam znao da je BYD iz Amerike.
Post Reply