Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#46851 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Jedino šemsin vrijedi 25 
-
betametazon
#46852 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Hvala na konstruktivnim misljenjima svima. Cijenim vasa misljenja, zato vas i pitam i polemiziram s vama
Evo, pugov 2.0 hdi od 150ks je odlican motor ali nije ni on nepokvarljiv, ja nisam stekao dojam kroz iskustva vlsnika da je dramaticno pouzdaniji od 2.0 tdi sa 150ks jer i taj motor vlasnici mahom hvale.
Ovo je moje 6 auto u zadnjih 16 godina, mijenjam otprilike svake 3 godine i uvijek je isti zakljucak - tesko je dobro a jeftino, svako je rizicno, vise je stvar srece nego konkretne značke na haubi.
Kad sam kupovao prvo auto sa plivajućim zamajcem ja sam se tresao, znači samo čekao dan kad če to otići. Na kraju ispostavilo se da nikad nije otislo, nakon 3 godine ga prodao u istom stanju.
Kad sam kupovao prvo sa dpf i egr isto tako, samo čekao kad čw otići - nakon dvije godine ga prodao, nisam ni znao da ima to u auto, nikad nikakav problem.
Ispostavilo se da sam se neosnovano plašio.
Jesu li to potencijalni problemi - jesu. Ali mozemo li reci da zbog toga odredjeno auto ne valja nikako...?
Evo, pugov 2.0 hdi od 150ks je odlican motor ali nije ni on nepokvarljiv, ja nisam stekao dojam kroz iskustva vlsnika da je dramaticno pouzdaniji od 2.0 tdi sa 150ks jer i taj motor vlasnici mahom hvale.
Ovo je moje 6 auto u zadnjih 16 godina, mijenjam otprilike svake 3 godine i uvijek je isti zakljucak - tesko je dobro a jeftino, svako je rizicno, vise je stvar srece nego konkretne značke na haubi.
Kad sam kupovao prvo auto sa plivajućim zamajcem ja sam se tresao, znači samo čekao dan kad če to otići. Na kraju ispostavilo se da nikad nije otislo, nakon 3 godine ga prodao u istom stanju.
Kad sam kupovao prvo sa dpf i egr isto tako, samo čekao kad čw otići - nakon dvije godine ga prodao, nisam ni znao da ima to u auto, nikad nikakav problem.
Jesu li to potencijalni problemi - jesu. Ali mozemo li reci da zbog toga odredjeno auto ne valja nikako...?
-
betametazon
- semsasuljakovic
#46854 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ni jedno nije 100% sigurno, ali ako ti rodbina/komšija prodaje auto i znaš za njega da je regularan - takvo auto je najbolje.betametazon wrote: ↑07/12/2025 10:18Ne brate, evo hajmo na drugi nacin onda obrazloziti - evo recite mi ti ili semsasuljakovic koje je to auto 100% sigurno, dobro, kvalitetno, pouzdano, lijepo i ja cu ga kupiti. A sve ostale probleme dok ga budem vozio cete vi snositi, svaki veci kvar ili havariju?izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑07/12/2025 10:11 @semsasuljakovic trebao si covjeku samo reci da je odlicno nasao, i da pozuri kupiti dok neko nije ugrabio ovakvu priliku.
To sto ti imas golfa, to je nebitno - i dalje si forumski kriticar koji ne zeli dobro postenom kupcu koji je nasao jackpot. Sta god da napises, dzaba - icekivanja su skroz druga
Bukvalno za auto za koje znaš da je pouzdano iz prve ruke, vrijedi dati i nešto više novca. A obično će takvo auto rodbina/komšija dati i jeftinije upravo jer su rodbina/komšija.
@Leon16v i to je spuštena cijena.
-
betametazon
#46855 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Evo glava ako i na to ne dobijem odgovor - ako si lud uzmiVelkoski wrote: ↑07/12/2025 10:29Golf 7.5 R ili GTI, you're welcomebetametazon wrote: ↑07/12/2025 10:18Ne brate, evo hajmo na drugi nacin onda obrazloziti - evo recite mi ti ili semsasuljakovic koje je to auto 100% sigurno, dobro, kvalitetno, pouzdano, lijepo i ja cu ga kupiti. A sve ostale probleme dok ga budem vozio cete vi snositi, svaki veci kvar ili havariju?izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑07/12/2025 10:11 @semsasuljakovic trebao si covjeku samo reci da je odlicno nasao, i da pozuri kupiti dok neko nije ugrabio ovakvu priliku.
To sto ti imas golfa, to je nebitno - i dalje si forumski kriticar koji ne zeli dobro postenom kupcu koji je nasao jackpot. Sta god da napises, dzaba - icekivanja su skroz druga![]()
-
betametazon
#46856 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Negdje sam i ja tog stava.ZoomZoomKiwi wrote: ↑07/12/2025 10:33 Ne razumijem polemiku.
Ovaj Golf je prejeftin pa zato ili?
Brate pa nijedan Golf 7 sem GTI ili R ne vrijedi više od 16k kako god okreneš.
Sasvim realna cijena.
Polemiziram sa kolegom na poslu koji prodaje Audija A4 iz 2011 godine i kaze "ne dam ga ispod 16k" zato jer su i drugi toliko. I za mjesec i po niko mu nije pokucao na vrata sa kovertom od 16k, prodavace ga dvije godine. Ja pokusavam da mu sugerisem da ok, trziste jeste takvo kakvo jeste ali ljudi moji, auto staro15 godina i cijene se zakucavaju u nebesa, da li je to realno ako niko i ne pita za njega po toj cijeni?
Kazi tojote drze cijenu - ja ih imam par snimljenih, skupe, oko 25k a recimo tipa 2013, 2014 godiste...i prodaju se godinu dana. Ali one "drze cijenu"...
- ZoomZoomKiwi
#46857 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Milion je faktora tu.betametazon wrote: ↑07/12/2025 10:35 Hvala na konstruktivnim misljenjima svima. Cijenim vasa misljenja, zato vas i pitam i polemiziram s vama![]()
Od prijašnjeg održavanja, pa do tebe kao vozača. Naravno da ti neće ni plivajući ni DPF ni EGR pokazati zube ako si normalan vozač i znaš voziti.
No postoje neke, kako bih rekao, konstrukcijske mane koje ne možeš ublažiti da ne znam kako paziš, održavaš i voziš.
Tipa karike na 2.0 TDI CUNA, pa remen u ulju na Fordovim EcoBlue dizelima i PSA 1.2 govnima, pa lančić između bregastih na 1.5 BlueHDI. Onda AdBlue sistem kod sve i jednog proizvođača, pa skoro pa kompletna gama EA888 turbo benzinaca od VW i tako dalje.
Te stvari sigurno treba izbjegavati, ovo ostalo, jebajiga, može se desiti, a možda i neće.
Zato uvijek treba 10-20% budžeta za kupovinu vozila ostaviti sa strane za te nepredviđene/neredovne troškove.
To i jest ustvari ona razlika između šta možeš kupiti i šta si možeš priuštiti.
- ZoomZoomKiwi
#46858 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
A i to opet sve zavisi koliko mu je bitno da ga proda.betametazon wrote: ↑07/12/2025 10:42Negdje sam i ja tog stava.ZoomZoomKiwi wrote: ↑07/12/2025 10:33 Ne razumijem polemiku.
Ovaj Golf je prejeftin pa zato ili?
Brate pa nijedan Golf 7 sem GTI ili R ne vrijedi više od 16k kako god okreneš.
Sasvim realna cijena.
Polemiziram sa kolegom na poslu koji prodaje Audija A4 iz 2011 godine i kaze "ne dam ga ispod 16k" zato jer su i drugi toliko. I za mjesec i po niko mu nije pokucao na vrata sa kovertom od 16k, prodavace ga dvije godine. Ja pokusavam da mu sugerisem da ok, trziste jeste takvo kakvo jeste ali ljudi moji, auto staro15 godina i cijene se zakucavaju u nebesa, da li je to realno ako niko i ne pita za njega po toj cijeni?
Kazi tojote drze cijenu - ja ih imam par snimljenih, skupe, oko 25k a recimo tipa 2013, 2014 godiste...i prodaju se godinu dana. Ali one "drze cijenu"...
Evo moja punica je prodala ženin Juke 1.5 dci, na kraju smo bili i u plusu na njemu, a jest bio sređen vrhunski i definitivno bez ikakvih ulaganja za duže vrijeme. I žena, a poslije i punica se navozale, i nekad početkom ljeta ga oglasimo, i ja nisam htio spuštati cijenu, jer nam je bilo svejedno hoćemo li ga i kad ćemo ga prodati, bio je među skupljima za to godište. Ali eto prije mjesec dana dođoše ljudi izbrojaše pare i odoše, nisu ništa ni pitali. Tako da jebiga, sve zavisi od individualne situacije.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#46859 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
najjaci argument, ima majstora i dijelova, kao za ostale nema dijelova
a to sto se govna kvare i odlaze stvari koje ne trebaju da odlaze to je ok i normalno
a to sto se govna kvare i odlaze stvari koje ne trebaju da odlaze to je ok i normalno
-
Tabakmalac
#46860 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja čekam House-a da uskoči sa "najbolja je Toyota" i da tu završi svu polemiku. 
- ZoomZoomKiwi
#46861 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Zato smo sad punici uzeli Swifta 1.2 69kW. Ima da je nadživiEvolution_IV wrote: ↑07/12/2025 10:55 najjaci argument, ima majstora i dijelova, kao za ostale nema dijelova![]()
Ali kroz 5-6 postova, nikako jedanTabakmalac wrote: ↑07/12/2025 10:57 Ja čekam House-a da uskoči sa "najbolja je Toyota" i da tu završi svu polemiku.![]()
- basicm
#46862 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Tabakmalac wrote: ↑07/12/2025 10:57 Ja čekam House-a da uskoči sa "najbolja je Toyota" i da tu završi svu polemiku.![]()
I to rijec po rijec, post za postom.
- Optimist
#46863 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Licno sam naklonjen njemackoj autoindustriji, ali medju ove dvije opcije, ne bih imao dileme.betametazon wrote: ↑07/12/2025 10:15Moje je misljenje da ta politika krda moze piti vode kratko vrijeme. Da se odredjena marka tokom vremena pokazala kao duplo nepouzdanija, kvarljivija a istovremeno duplo skuplja za odrzavanje - ne bi ta prica pila vise vode. Nije vw golf savrseno auto koje se ne kvari ali ljudi ocito u prosjeku imaju ipak i dalje vise pozitivna nego negativna iskustva s njima.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑07/12/2025 10:05 I ono sto je zapravo smijesno, svi kupuju svabe jer su "sigurna kupovina" a onda se kao argument navodi laksi servis.![]()
Ako je svabo tako sigurna kupovina i kvalitetno auto, zasto je servis glavna briga? Zato sto niko ne prizna da traze jeftino prije svega, pa onda nadjuu jeftino, i onda se naplacaju para mehi.
Ja sam imao benzinca atmosferca, nema se sta na njemu pokvariti maltene. Sto onda svi ne uzimaju ta auta ako je do servisa? Zato sto je opet do para, ko ce sipati benzinca. I zato sto komsije voze svabe, smijat ce mi se narod.
U principu ljudi nemaju muda svojom glavom misliti, i odluciti sta je njima najvaznije. Nego idu - ako je ostatku krda ovo izbor onda mora da je i za mene to dobar izbor. Posto mi je najveca briga kako toj masi prodati auto nakon par godina, onda je najbolje kupiti isto auto koje ta bezlicna masa vozi.
Ja nemam problema sa drugim markama, imao sam ih. I sada mi je dilema izmedju golfa 2.0 i pug 308 2.0 hdi ali da sam pitao i za puga bilo bi komentara - uvaljujes se, najebao si i sl ani taj pug nije lose auto uopste...
Peugeot 308, 2.0 HDi, Full MAX, 144 000 presao (16 500 KM)
https://olx.ba/artikal/72439907
Izabrao bih 308.
100k manje bi meni bilo dovoljno, da ne gledam ostalo
- beco
#46864 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ma Toyote su stvarno kod nas precijenjene, pogotovo Corolla.
-
Tabakmalac
#46865 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja sam bio zagrijan za Corollu Cross (ne kopiram House-a ali simpatično mi auto kakogod
), međutim za 47k kao startna (fizička dugmad što meni paše, ne želim ekrane za išta), a onoliko "praznih" dugmadi koji se kriju iza jačih paketa opreme, što je odmah skuplje, me je na kraju odbilo od toga.
A opet Corolla Cross za 75-80k mi je suludo dati toliko.
Tako da na kraju će ići Suzuki S-Cross s predzadnjom opremom. Manje para od Yaris Crossa, veće i mnooogo više opreme.
Za ovo gore što se spominje, ne volim ni sekunde Peugeot kokpit, ali kad bih birao, išao bih na 308 isto.
A opet Corolla Cross za 75-80k mi je suludo dati toliko.
Tako da na kraju će ići Suzuki S-Cross s predzadnjom opremom. Manje para od Yaris Crossa, veće i mnooogo više opreme.
Za ovo gore što se spominje, ne volim ni sekunde Peugeot kokpit, ali kad bih birao, išao bih na 308 isto.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
- ZoomZoomKiwi
#46867 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja mu bolje ne tražio.
-
Naslovnica
#46868 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
A kako odmaglite šajbu i sl?semsasuljakovic wrote: ↑07/12/2025 10:21Ima toliko skrivenih mana koje ti majstor neće moći naći.betametazon wrote: ↑07/12/2025 10:08Hvala drug na komentaru. Samo pitanje - na osnovu cega sigurno ulaganje u startu u popravke od 2.000? Mislim auto nema vidljivih poznatih nedostataka i kvarova, majstor ce ga tek pregledati pa eventualno utvrditi da nesto treba raditi ali ko moze reci odmah sad sigurno imas 2000 KM ulaganja? ja cu mu odmah uraditi servis mjenjaca naravno, koji kosta koliko, oko 500 KM i veliki servis isto toliko ali sa time sam miran dok ga ja budem vozio...semsasuljakovic wrote: ↑07/12/2025 09:37
Ja ne bih kupio ovo vozilo. Prejeftino je za ono što nudi + vidim da ga prodaje švercer.
Možeš uzeti ovo vozilo ali nanijjetiti još 2 hiljade u startu za popravke. I to minimalno.
Uglavnom, dobro a jeftino polovno auto ne postoji. Osim u slučaju da je nekom dokurčilo prodavati ga pa ga prodaje ispod cijene jer želi da ga se riješi što prije.
Npr. eto kod mene je isparivač klime bio otišao. To je poznata boljka Golfa 7. Zimi ne možeš ni skontati da ne radi jer ne koristiš klimu. A 800 maraka me koštao popravak.
Takođe, dosta kvarova ima koje možeš otkriti samo ako ga majstor detaljno raspakuje i pregleda auto.
Ovdje možda i nije to slučaj, ali je onda 99% drugi slučaj - da je to vozilo sa nekih pola miliona na satu, skresane kilometraže.
Ne bih ni sam vjerovao šta rade ti šverceri, da mi kolega na poslu nije taj koji godišnje preproda 2-3 auta, i gdje mi otvoreno priznaje da on vrati kilometražu 200-300 hiljada.
Pa se ovom prodavaču isplati prodati ovo auto za 16.000 jer ga je platio bukvalno 7-8 hiljada.
Ja više koristim klimu zimi nego ljeti.
- semsasuljakovic
#46869 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ne odmagljujem. Auto mi je garažirano.Naslovnica wrote: ↑07/12/2025 13:38A kako odmaglite šajbu i sl?semsasuljakovic wrote: ↑07/12/2025 10:21Ima toliko skrivenih mana koje ti majstor neće moći naći.betametazon wrote: ↑07/12/2025 10:08
Hvala drug na komentaru. Samo pitanje - na osnovu cega sigurno ulaganje u startu u popravke od 2.000? Mislim auto nema vidljivih poznatih nedostataka i kvarova, majstor ce ga tek pregledati pa eventualno utvrditi da nesto treba raditi ali ko moze reci odmah sad sigurno imas 2000 KM ulaganja? ja cu mu odmah uraditi servis mjenjaca naravno, koji kosta koliko, oko 500 KM i veliki servis isto toliko ali sa time sam miran dok ga ja budem vozio...
Npr. eto kod mene je isparivač klime bio otišao. To je poznata boljka Golfa 7. Zimi ne možeš ni skontati da ne radi jer ne koristiš klimu. A 800 maraka me koštao popravak.
Takođe, dosta kvarova ima koje možeš otkriti samo ako ga majstor detaljno raspakuje i pregleda auto.
Ovdje možda i nije to slučaj, ali je onda 99% drugi slučaj - da je to vozilo sa nekih pola miliona na satu, skresane kilometraže.
Ne bih ni sam vjerovao šta rade ti šverceri, da mi kolega na poslu nije taj koji godišnje preproda 2-3 auta, i gdje mi otvoreno priznaje da on vrati kilometražu 200-300 hiljada.
Pa se ovom prodavaču isplati prodati ovo auto za 16.000 jer ga je platio bukvalno 7-8 hiljada.
![]()
- kravamuzara
#46871 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Odmah +2000 cijena, ko qwerty nekad kad sta odradi na avdijisemsasuljakovic wrote: ↑07/12/2025 13:44Ne odmagljujem. Auto mi je garažirano.Naslovnica wrote: ↑07/12/2025 13:38A kako odmaglite šajbu i sl?semsasuljakovic wrote: ↑07/12/2025 10:21
Ima toliko skrivenih mana koje ti majstor neće moći naći.
![]()
-
tokio25
#46872 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
ne znam sta je taj isparivac tako da me ne uzimate za rijec al mozda je on samo za hladjenje a ne za grijanje i sl pa se ne pali zimi npr
- canvra888
#46873 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Kad ne znaš respo, nema potrebe da nabadaš i komentarišeš što ne znaš 
-
tokio25
#46874 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
komentarisem ono sto citam
cuj nema potrebe
neko ce mozda objasniti pa ce nauciti i oni sto ne znaju i oni sto se prave da znaju
i gori su oni koji kao znaju i skroz pogresno nekome savjetuju stvari
cuj nema potrebe
neko ce mozda objasniti pa ce nauciti i oni sto ne znaju i oni sto se prave da znaju
i gori su oni koji kao znaju i skroz pogresno nekome savjetuju stvari
- canvra888
#46875 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Google i ChatGPT su ti nadomak prsta, ako si već zagrijan da saznaš. Ali dobro, respo vazda bio i ostao preljevač iz šupljeg u prazno, samo nek se nakuca šta.