Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
milojicabrzi

#4301 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by milojicabrzi »

Dobri moj druže, kad sam "izvalio" 41,5 kKM za auto, ličim li ti na nekoga ko planira održavanje auta "kod Mehe", nakon bilo koliko godina. Sad imam Daciju koja ima 8 godina, davno izvan garancije, sijalica joj nije zamijenjena izvan ovlaštenog servisa.

Vrte se ovi 1.5 motori, već 5-10 godina, nisam čuo da je neko imao ozbiljnihih problema sa njima, kao što su utvrđeni i opisani problemi sa nekim drugim modelima i motorima :)

Ne vjerujem da bi ozbiljna firma sebe "ukopavala" nekim izbjegavanjima garancije u ovakvim situacijama, jer loš glas, brzo se daleko čuje.

Ako i ukinu garanciju nakon 5 i po godina, što sumnjam da će se desiti, to bi bio veliki šamar za giganta tipa Toyote :)
mirota

#4302 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by mirota »

ocito ne gasas, cim si uzeo slabasan motor... :D ali brate u 21, vijeku manuelac, oooooo, no, nismo svi isti, ne bi vise manuelca nema trika
kravamuzara

#4303 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by kravamuzara »

I jos jedna velika kvaka koju vecina zaboravlja:
Osnovni uslovi za aktiviranje Toyota Relax programa je održavanje vozila u redovnim propisanim servisnim intervalima prema uputama proizvođača** u odabranom ovlaštenom Toyota servisu.

Toyota Relax program vrijedi samo ako se vozilo održava u skladu s planom održavanja proizvođača, a za održavanje se koriste isključivo originalni Toyotini dijelovi isporučeni od ovlaštenog Toyota servisa koji je pružio uslugu održavanja.

U slučaju tehničke neispravnosti, svi postojeći nedostaci moraju se popraviti Toyotinim originalnim rezervnim dijelovima o trošku vlasnika vozila kako bi se vozilo uključilo u Toyota Relax program.
Potrosis pakne, pravac ovlasteni, odu amortizeri, pravac ovlasteni, ode nosac motora, pravac ovlasteni, stabilizatori, kugle, akumulator, diskovi, kvacilo, auspuh, dihtunzi, farovi itd itd.

A cijena toga je 3 puta veca nego kod mehe.

Toyota Relax je mazanje ociju.
husoboss

#4304 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by husoboss »

Sa srećom da bude Toyota da posluži i da se za koju godinu ovdje opet javiš sa dilemom oko kupovine novog :-D
Automat jeste praktičniji, ali nekad jednostavno ljudi imaju navike, ne prelaze puno ili je bas velika razlika u cijeni.
Meni na autu koje trenutno vozim fali automat više nego li sam se nadao u početku, ali šta je tu je
mirota

#4305 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by mirota »

ma ok, prelazim 30000 najmanje godisnje blize 35 ne bi s manuelcem nema trika...a ne msm da bi bilo drugacije i da prelazim 10 000, nebo i zemlja, odmori me automatik
milojicabrzi

#4306 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by milojicabrzi »

kravamuzara wrote: 06/12/2025 20:36 I jos jedna velika kvaka koju vecina zaboravlja:
Osnovni uslovi za aktiviranje Toyota Relax programa je održavanje vozila u redovnim propisanim servisnim intervalima prema uputama proizvođača** u odabranom ovlaštenom Toyota servisu.

Toyota Relax program vrijedi samo ako se vozilo održava u skladu s planom održavanja proizvođača, a za održavanje se koriste isključivo originalni Toyotini dijelovi isporučeni od ovlaštenog Toyota servisa koji je pružio uslugu održavanja.

U slučaju tehničke neispravnosti, svi postojeći nedostaci moraju se popraviti Toyotinim originalnim rezervnim dijelovima o trošku vlasnika vozila kako bi se vozilo uključilo u Toyota Relax program.
Potrosis pakne, pravac ovlasteni, odu amortizeri, pravac ovlasteni, ode nosac motora, pravac ovlasteni, stabilizatori, kugle, akumulator, diskovi, kvacilo, auspuh, dihtunzi, farovi itd itd.

I sve to ode u privih 5-10 godina i manje od 100 kkm, ma daj :run: :thumbup: :bih:
mirota

#4307 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by mirota »

naravno da nece vecina od toga, mozda i nista...pusti price uzivaj u novom
milojicabrzi

#4308 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by milojicabrzi »

mirota wrote: 06/12/2025 21:18 ma ok, prelazim 30000 najmanje godisnje blize 35 ne bi s manuelcem nema trika...a ne msm da bi bilo drugacije i da prelazim 10 000, nebo i zemlja, odmori me automatik
Hvala drugar!

Sve ja razumijem, svako ima svoje prioritete... Moj kolega ima problema sa kičmom, njemu je najvažnije kakva je lumbalna podrška i podešavanje sjedenja, ne gleda on ni metalik boju ni senzore za pariranje, samo je bitno da se lako uđe i izađe iz auta, njega iz ovih nižih auta, poslije par sati vožnje, moraju dvojica iznositi...mladom momku koji nema stan a hoće da "zigu" najvažnije je koliko dobro se obaraju sjedišta...uglavnom, svako ima svoje prioritete :run: :thumbup: :bih:
izbjeglica_iz_besmisla

#4309 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Pakne i diskovi hoce sigurno otici u prvih 5 godina, akumulator, amortizeri, nosac motora i pokoji dihtung ce otici u 10 godina.. Za ostalo su manje sanse.

Al dobro, s obzirom da je tebi pouzdanost i predvidljivost odrzavanja kriterij broj jedan, mislim da si dobru marku odabrao. Navozao se dabogda pa opet novo uzimao :thumbup:
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 06/12/2025 21:25, edited 1 time in total.
mirota

#4310 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by mirota »

Hvala drugar!

Sve ja razumijem, svako ima svoje prioritete... Moj kolega ima problema sa kičmom, njemu je najvažnije kakva je lumbalna podrška i podešavanje sjedenja, ne gleda on ni metalik boju ni senzore za pariranje, samo je bitno da se lako uđe i izađe iz auta, njega iz ovih nižih auta, poslije par sati vožnje, moraju dvojica iznositi...mladom momku koji nema stan a hoće da "zigu" najvažnije je koliko dobro se obaraju sjedišta...uglavnom, svako ima svoje prioritete

tacno tako
kravamuzara

#4311 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by kravamuzara »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 06/12/2025 21:24 Pakne i diskovi hoce sigurno otici u prvih 5 godina, akumulator, amortizeri, nosac motora i pokoji dihtung ce otici u 10 godina.. Za ostalo su manje sanse.

Al dobro, s obzirom da je tebi pouzdanost i predvidljivost odrzavanja kriterij broj jedan, mislim da si dobru marku odabrao. Navozao se dabogda pa opet novo uzimao :thumbup:
Znam jednog koji je u EU platio 1500 eura zamjenu kocnica za neku jeftinu Kiu, samo zbog garancije, poklonio doslovce 1000 eura samo za jednu stavku.

Kod nas nisu tako drasticne cifre, ruke servisa su povoljnije ali opet kad sve saberes ostavis finih para ganjajuci "garanciju" izmedju 3 i 10 godina starosti.
mirota

#4312 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by mirota »

meni u Fordu trazili za veliki servis 1000 eur a kod mehe 600 eur, pogadjate koga sam izabrao, doduse do kraja garancije ostalo 4 mjes
kravamuzara

#4313 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by kravamuzara »

mirota wrote: 06/12/2025 21:36 meni u Fordu trazili za veliki servis 1000 eur a kod mehe 600 eur, pogadjate koga sam izabrao, doduse do kraja garancije ostalo 4 mjes
Ima i do tog koliko ko planira zadrzati auto, ko ce 4-5 godina onda je fino kad imas sta prikazati kupcu, ako ces 10 jebi je.

Bio je onaj nas jucuber koji novu kiu nije nikako vozio na servis, od pocetka sam odradjivao servise.
drndalo

#4314 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by drndalo »

kravamuzara wrote: 06/12/2025 20:36 I jos jedna velika kvaka koju vecina zaboravlja:

Covjek ti vec odgovorio da ga boli dupe za sve to sto trubis, JER NECE ICI NIGDJE OSIM U OVLASTENI.

STA TI NIJE JASNO ??? On glup, a ti pametan? Ta prica?
drndalo

#4315 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by drndalo »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 06/12/2025 21:24 Pakne i diskovi hoce sigurno otici u prvih 5 godina, akumulator, amortizeri, nosac motora i pokoji dihtung ce otici u 10 godina.. Za ostalo su manje sanse.

Pakne i diskove ces u prvih 5 godina umjesto u ovlastenom mijenjati kod "Mehe" sa kineskim?
kravamuzara

#4316 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by kravamuzara »

drndalo wrote: 06/12/2025 22:42

Covjek ti vec odgovorio da ga boli dupe za sve to sto trubis, JER NECE ICI NIGDJE OSIM U OVLASTENI.

Citanje je teska nauka, ne moras vristati ako ne znas citati.
canvra888

#4317 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by canvra888 »

drndalo wrote: 06/12/2025 22:42

Poseban je to mozak ovdje na forumu, nemoj da te čudi njegova navalentnost u svojim stavovima :)
izbjeglica_iz_besmisla

#4318 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

drndalo wrote: 06/12/2025 22:44

Pakne i diskove ces u prvih 5 godina umjesto u ovlastenom mijenjati kod "Mehe" sa kineskim?
Gdje to pise? Covjek ce ih mijenjati u ovlastenom, sam je to rekao vise puta. Ovo moje je samo grubi spisak kad sta obicno dolazi na red i na novim autima.

Citanje s razumijevanjem je korisna vjestina, probaj nekad.
tokio25

#4319 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by tokio25 »

glavni argument cijena
jbt isto kao kad bih ja bill gatesu govorio nemoj bolan to znas li koliko je servis u ovlastenom koliko kod mehe
mozda je milojica dzambic pa ima para za ovlasteni i nece da misli je li meho pravilno zavrnuo saraf ili nije je li dotegao maticu ili nije i sl i ako se desi onda da se ubjedjujes sa njim nisi jesam i sl

jedan od nasih problema svijet ravnamo po sebi
ZoomZoomKiwi

#4320 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by ZoomZoomKiwi »

tokio25 wrote: 07/12/2025 10:25 glavni argument cijena
jbt isto kao kad bih ja bill gatesu govorio nemoj bolan to znas li koliko je servis u ovlastenom koliko kod mehe
mozda je milojica dzambic pa ima para za ovlasteni i nece da misli je li meho pravilno zavrnuo saraf ili nije je li dotegao maticu ili nije i sl i ako se desi onda da se ubjedjujes sa njim nisi jesam i sl

Sve to stoji.

Samo postoji jedan mali problem u svemu tome.

Niko ti ne garantuje da Hamo iz ovlaštenog zna išta bolje od lokalnog Mehe.

Naslušao sam se priča o fušeraju iz ovlaštenih servisa, i o ne znanju istih. Tako da, zdrava doza opreza svakako, gdje god.
tokio25

#4321 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by tokio25 »

ZoomZoomKiwi wrote: 07/12/2025 10:31

Sve to stoji.

Naslušao sam se priča o fušeraju iz ovlaštenih servisa, i o ne znanju istih. Tako da, zdrava doza opreza svakako, gdje god.
ok ali iza toga stoji toyota bmw mercedes koji vec automobil kupis kad odes na reklamaciju a ovamo ne stoji niko
zato hamo iz ovlastenog mozda dobije otkaz ili neka kazna sto je fuserio i sl a ti dobijes popravak o njihovom trosku
kod mehe mozes plakati ako nisi neki "itevac"
ZoomZoomKiwi

#4322 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by ZoomZoomKiwi »

tokio25 wrote: 07/12/2025 10:33
ZoomZoomKiwi wrote: 07/12/2025 10:31

Sve to stoji.

ok ali iza toga stoji toyota bmw mercedes koji vec automobil kupis kad odes na reklamaciju a ovamo ne stoji niko
zato hamo iz ovlastenog mozda dobije otkaz ili neka kazna sto je fuserio i sl a ti dobijes popravak o njihovom trosku
kod mehe mozes plakati ako nisi neki "itevac"
Naravno.

Zato ideš kod provjerenog Mehe kad ti auto jednom izađe iz garancije.

A što se tiče tog stoji firma iza posla, stoji stoji, k'o što je Hastorova ASA stajala iza hiljade neodrađenih a naplaćenih servisa. Koliko su samo ojadili vlasnika i Audija i VW-a.
O govnaru Bunji da ne pričam.
mirota

#4323 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by mirota »

zato ovlasteni servis uz Ford servis Grandautomotive a to je Power DOO na Ilidzi nikad ni najmanji problem snjima...ljudi posteni, kulturni, sve po PS u
neki

#4324 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by neki »

Frajer nas uči da je bolje imati garanciju na novo auto 3 godine nego 10 godina :-)
I to zato da bi nakon 3 godine mogao novo auto servisirati kod priučenog mahalskog sveznalice :-)
Genijalno zaista :bih:
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#4325 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by sime_cipol »

Ne držim muzarinu stranu, nek milojica za svoje pare održava auto gdje god zeli i treba da održava u ovlaštenom ako moze.
Ali muzara je u pravu u drugoj stvari, ovo nije garancija 10 godina i dosta stvari Pise malim slovima i gdje se oni ogradjuju i puno nekih uslova.
Post Reply