Ono što mi je zanimljivo da FT50 ima deklarirani minimum oko 0,9 kW, u praksi također zna pasti na 100–300 W dok slabija AY35 ima deklarirani minimum oko 1,03 kW, ali u praksi može pasti i na 150–300 W. FT50 je mrcina za AY35, ali može bolje štedjeti u prelaznom periodu.
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- skupljac_zeljeza
#22801 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
-
Lenk
#22802 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Peugeot2008 wrote: ↑11/01/2024 19:15Mozes li mi sa tehnicke strane objasniti zasto bi Mitsubishi AY35 koji sa montazom dodje 2500 km bila bolja od Vivax Y 12ke(prepakovani Oasis plus) koji je 2000 sa montazom Osim super tihe vanjske jedinice kod Mitsubishija za iole vecu kvadraturu.Ermin ZM wrote: ↑11/01/2024 18:32Ja bih prije uzeo Mitsubishi AY 35 (nasljednik AP), ista cijena ali je sigurno bolja klima od ove na eKupi.Peugeot2008 wrote: ↑11/01/2024 17:46 Ne valja ni jedna od te dvije. Ako se mozes pruzit
Pogledaj proizvod na eKupi:
https://www.ekupi.ba/p/EK000571825
-Max kapacitet Vivax 12ke Y designa je 7.2 kwH, max kapacitet Mitsu AY35 je 4.6kwH
-AY35 ima jednoredi izmjenjivac u vanjskoj, Vivax Y12 design dvoredi,
-Vivax Y12 design ima grijac tacne
-Vivax Y12 design ima 10 centi siru unutrasnju jedinicu, koja je 3 kg teza i troredi izmjenjivac u njoj
-Vivax Y12 na -15 izbacuje 4 kwH, mitsubishi AY35 2.2 kwh
-Vivax Y design 12ka ima 9.8cm3 kompresor, Mitsubishi AY35 ako se sjecam 7 2 cm3.
Vivax ne proizvodi klime, rebrendiraju. Y design je ustvari rebrand Midea Oasis Plusa.
Uz to dodajem, za Vivax Y vec licno znam 2 iakustva i oba su pozitivna. Brutalna klima za vece kvadrature
Da si rekao FT35VgHz od Mitsubishi to bi bila vec druga prica, ali AY35 nije nikakav snagator niti sigurica za grijanje
Kako se pokazao ovaj Vivax Y12? Drugar mislio da uzme klimu pa je htio AY35, ima li smisla uzimati pored tog Vivaxa onda?
Koliko vidim ovaj Peugeot2008 je prilicno upucen, ne vjerujem da grijesi?
-
Peugeot2008
#22803 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Nije više Peugeot2008 sad je Mercedes Benz, a što se tiče ove dvije klime to ti je isto.
-
Lenk
#22804 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Mercedes Benz... al koje godiste?
Ima li smisla ici na Hitachi Takai 12-ku u odnosu na tog mitsubishija (AY35), ili je i to tu negdje?
Ima li smisla ici na Hitachi Takai 12-ku u odnosu na tog mitsubishija (AY35), ili je i to tu negdje?
- Idemedosumom
#22805 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Takai je top klima, evo drugu sezonu grijem stan s 18-kom. Na papiru je ekonomičnija i od čini mi se Mitsu ST ekvivalenta. Postavljali smo lani tabele/usporedbe.
Kolega skupljac ima obje, pa može više reći iz prve ruke oko usporedbi.
Lični mislim da izmedju AY serije i Takai-a nema diskusije.
-
strax
#22806 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Opšte je poznato da cak i najjefriniji Daikin ili Mitaubishi od 25 kg vanjske i deklarisan na 3.5-4 kW toplote, uzduž i poprijeko dere i uništava sve deuge brendove ko pitanju isporučene toplotne, pa čak kad se suprotstavii 18kama ili 24kama, a da pri tom gotovo da uopšte ne trosi struju.Lenk wrote: ↑04/12/2025 15:25Peugeot2008 wrote: ↑11/01/2024 19:15Mozes li mi sa tehnicke strane objasniti zasto bi Mitsubishi AY35 koji sa montazom dodje 2500 km bila bolja od Vivax Y 12ke(prepakovani Oasis plus) koji je 2000 sa montazom Osim super tihe vanjske jedinice kod Mitsubishija za iole vecu kvadraturu.
-Max kapacitet Vivax 12ke Y designa je 7.2 kwH, max kapacitet Mitsu AY35 je 4.6kwH
-AY35 ima jednoredi izmjenjivac u vanjskoj, Vivax Y12 design dvoredi,
-Vivax Y12 design ima grijac tacne
-Vivax Y12 design ima 10 centi siru unutrasnju jedinicu, koja je 3 kg teza i troredi izmjenjivac u njoj
-Vivax Y12 na -15 izbacuje 4 kwH, mitsubishi AY35 2.2 kwh
-Vivax Y design 12ka ima 9.8cm3 kompresor, Mitsubishi AY35 ako se sjecam 7 2 cm3.
Vivax ne proizvodi klime, rebrendiraju. Y design je ustvari rebrand Midea Oasis Plusa.
Uz to dodajem, za Vivax Y vec licno znam 2 iakustva i oba su pozitivna. Brutalna klima za vece kvadrature
Da si rekao FT35VgHz od Mitsubishi to bi bila vec druga prica, ali AY35 nije nikakav snagator niti sigurica za grijanje
Kako se pokazao ovaj Vivax Y12? Drugar mislio da uzme klimu pa je htio AY35, ima li smisla uzimati pored tog Vivaxa onda?
Koliko vidim ovaj Peugeot2008 je prilicno upucen, ne vjerujem da grijesi?
Sala, ali masa ljudi ne poštuje osnovne zakone fizike i misli da je Daikin od 1500 maraka jači nego nela čestita kineska mašina koja ga šije po svakom parametru, osim po Scopu.
-
Lenk
#22807 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Nista znaci ako su slicne cijene ipak na Takai da se ide, osim ako neko nema protuargument 
- skupljac_zeljeza
#22808 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Kod mene je AY35 i Takai 50 pa je to neuporedivo. Takai je izgleda osmišljena više za grijanje. Kod 18-ke vanjska je 50 kg i hvale njene materijale kod izrade kompresora što povezuju sa izdžljivošću. Kod Takai je 2,2 kW je najniža deklarirana toplinska snaga, ali električna potrošnja može biti znatno manja oko 200–500 W kada puše mlak zrak. Kod jače AY50 minimalni deklarirani rad je 1,8 kW, što znači da i ona može povući, ali nema energije bez energije.
AY 35 je za utopljene prostore manje površine i idealna jer je tiha i može bolje štedjeti u prelaznom periodu pa je kod mene u spavaćoj koja je 4,5x5, ali pokriva i dio hodnika. Ko hoće da se ugrije ne može promašiti sa Takai. Ako se mene pita, meni je FT vrh po optimizaciji jer ima veliki raspon od 0,9 – 7,8, ali FT50 ima 10 kg lakšu vanjsku od Takai 50. Takai ima neke prednosti još kao što je 'oko' ili po pisanju izbacuje čišći zrak. Ima samočiščenje.
-
Lenk
#22809 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ovdje je u pitanju manja kucica (1 sprat ima), do nekih 35kv
Mogla bi se spavaca zatvoriti recimo pa bi bilo nesto manje kvadrata (ne znam sad tacno koliko samo prenosim),
a u krajnjem slucaju i wc kad bi bas bio minus da klima ne moze da iznese
Brine ga jedino posto je kuca, znaci ne grije ispod nista kao kod stanova, dal ce AY35 moci da iznese ako spadne temperatura do nekih -7 ili -10 max
Nema neke izolacije na zidovima, s tim da su prozori ok
Pa zato kontam da je mozda bolje taj Takai, pogotovo ako i on vec moze da modulira do nekih 200w kako kazes (mozda 12ka mogne i nize, ali i 200 je ok)
Sad ne znam dal Takai ima nekih bitnijih mana u odnosu na AY35, mozda je vanjska glasnija ili jos nesto, vidjecu koliko mu je bitno
Mogla bi se spavaca zatvoriti recimo pa bi bilo nesto manje kvadrata (ne znam sad tacno koliko samo prenosim),
Brine ga jedino posto je kuca, znaci ne grije ispod nista kao kod stanova, dal ce AY35 moci da iznese ako spadne temperatura do nekih -7 ili -10 max
Pa zato kontam da je mozda bolje taj Takai, pogotovo ako i on vec moze da modulira do nekih 200w kako kazes (mozda 12ka mogne i nize, ali i 200 je ok)
Sad ne znam dal Takai ima nekih bitnijih mana u odnosu na AY35, mozda je vanjska glasnija ili jos nesto, vidjecu koliko mu je bitno
-
Peugeot2008
#22810 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Reci mi molim te kakva je kultura rada jedne naspram druge ?skupljac_zeljeza wrote: ↑05/12/2025 11:03 Kod mene je AY35 i Takai 50 pa je to neuporedivo. Takai je izgleda osmišljena više za grijanje. Kod 18-ke vanjska je 50 kg i hvale njene materijale kod izrade kompresora što povezuju sa izdžljivošću. Kod Takai je 2,2 kW je najniža deklarirana toplinska snaga, ali električna potrošnja može biti znatno manja oko 200–500 W kada puše mlak zrak. Kod jače AY50 minimalni deklarirani rad je 1,8 kW, što znači da i ona može povući, ali nema energije bez energije.AY 35 je za utopljene prostore manje površine i idealna jer je tiha i može bolje štedjeti u prelaznom periodu pa je kod mene u spavaćoj koja je 4,5x5, ali pokriva i dio hodnika. Ko hoće da se ugrije ne može promašiti sa Takai. Ako se mene pita, meni je FT vrh po optimizaciji jer ima veliki raspon od 0,9 – 7,8, ali FT50 ima 10 kg lakšu vanjsku od Takai 50. Takai ima neke prednosti još kao što je 'oko' ili po pisanju izbacuje čišći zrak. Ima samočiščenje.
-
Peugeot2008
-
Peugeot2008
#22812 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Na osnovu ovoga što si sad napisao ja bih uzeo FT bez razmišljanja.Lenk wrote: ↑05/12/2025 11:41 Ovdje je u pitanju manja kucica (1 sprat ima), do nekih 35kv
-
Lenk
#22813 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Realno koliko je potreban FT35 u odnosu na Takai? Tesko da bi pristao na tako neku investiciju, stariji je covjek a nema neka primanja
Kontam da bi Takai u tih par dana minusa mogao bar 20c izvuci?
Kontam da bi Takai u tih par dana minusa mogao bar 20c izvuci?
- skupljac_zeljeza
#22814 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Misliš na Takai 50 i FT50? AY35 nije u njihovoj kategoriji teškaša i nije uporediva što znam da znaš. Što se tiče vanjske jedinice Takai ima povremeno blago zujanje koje se čuje samo ispod nje, ali ne prenosi u zidove poput nekih Midea. Vanjska od Misubishi se ne čuje uopšte osim što sam čuo vani rad ventilatora par puta u dvije godine i vjerovatno je tada više tjerala. Što se tiče unutarnjih, obje su tihe na niskom FAN-u, Takai je tiša nešto malo na srednjem, a FT je opet malo tiša na maksimalnom. FT ima duži kontinuitet dok Takai češće mijenja snagu, ali to može biti do mojih uvjeta jer je Takai bliža fizički drugim klimama koje je pometaju. FT kod mene radi stalno, a Takai uključim samo kada hoću da dougrijem i da stigne do svih ćoškova i ima perioda kada radi kao FT u Powerfulu i ne isključuje se nakon 20 minuta. Divljakuša se ne umara jer to je valjda što pišu da je kompresor urađen od boljih materijala zbog čega je vanjska teža za 10 kg od FT. Takai ima stabilniji rad na srednjim i visokim opterećenjima. FT u tom modu odmara nakon 20 minuta. Imam osjećaj da inženjeri Misubishija su vodili brigu da nema opterećenja koja bi je oštetila jer je to dio marketinga da se može reći: Mitsubishi se manje kvari. Zato čim je pod većim opterećenjem zbog rada kuhinjske nape kada bukvalno prži vrelim zrakom, uključuje drugu lampicu upozorenja. Definitivno obje su dobre, samo moje subjektivno je da FT ima taj finiji rad plus raspon rada ide u korist FT pa po papirima Hitachi Takai 50 ima minimalnu snagu grijanja oko 2,2 kW, dok Mitsubishi FT50 može modulirati znatno niže, već od oko 0,9 kW. Hitachi Takai 50 raspon grijanja 2,2 – 7,0 kW, a Mitsubishi FT50 raspon grijanja 0,9 – 7,8 kW što FT čini nešto snažnijom na minusima. Čak i na nižoj potrošnji u praksi Takai može imati električnu potrošnju od oko 200–500 W dok FT se kreće u rasponu 100–300 W. Bitno u prelaznom periodu jer se mogu ostvariti neke sitne uštede, ali te situacije su rijetke pa možda i nebitne.
-
Cicmil+1
#22815 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Mislim da si u pravi sto se tice zastite kompresora ili vec cega. Kod mene se cesto desava da posle defrosta odradi 20-30 minuta punom snagom, przi pod njom i onda ode u kontrolni defrost na 4-5 min,digne krilca, smanji ventilator na minimum i nastavlja sa radom.skupljac_zeljeza wrote: ↑05/12/2025 14:15Misliš na Takai 50 i FT50? AY35 nije u njihovoj kategoriji teškaša i nije uporediva što znam da znaš. Što se tiče vanjske jedinice Takai ima povremeno blago zujanje koje se čuje samo ispod nje, ali ne prenosi u zidove poput nekih Midea. Vanjska od Misubishi se ne čuje uopšte osim što sam čuo vani rad ventilatora par puta u dvije godine i vjerovatno je tada više tjerala. Što se tiče unutarnjih, obje su tihe na niskom FAN-u, Takai je tiša nešto malo na srednjem, a FT je opet malo tiša na maksimalnom. FT ima duži kontinuitet dok Takai češće mijenja snagu, ali to može biti do mojih uvjeta jer je Takai bliža fizički drugim klimama koje je pometaju. FT kod mene radi stalno, a Takai uključim samo kada hoću da dougrijem i da stigne do svih ćoškova i ima perioda kada radi kao FT u Powerfulu i ne isključuje se nakon 20 minuta. Divljakuša se ne umara jer to je valjda što pišu da je kompresor urađen od boljih materijala zbog čega je vanjska teža za 10 kg od FT. Takai ima stabilniji rad na srednjim i visokim opterećenjima. FT u tom modu odmara nakon 20 minuta. Imam osjećaj da inženjeri Misubishija su vodili brigu da nema opterećenja koja bi je oštetila jer je to dio marketinga da se može reći: Mitsubishi se manje kvari. Zato čim je pod većim opterećenjem zbog rada kuhinjske nape kada bukvalno prži vrelim zrakom, uključuje drugu lampicu upozorenja. Definitivno obje su dobre, samo moje subjektivno je da FT ima taj finiji rad plus raspon rada ide u korist FT pa po papirima Hitachi Takai 50 ima minimalnu snagu grijanja oko 2,2 kW, dok Mitsubishi FT50 može modulirati znatno niže, već od oko 0,9 kW. Hitachi Takai 50 raspon grijanja 2,2 – 7,0 kW, a Mitsubishi FT50 raspon grijanja 0,9 – 7,8 kW što FT čini nešto snažnijom na minusima. Čak i na nižoj potrošnji u praksi Takai može imati električnu potrošnju od oko 200–500 W dok FT se kreće u rasponu 100–300 W. Bitno u prelaznom periodu jer se mogu ostvariti neke sitne uštede, ali te situacije su rijetke pa možda i nebitne.
- saiks
#22816 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Takai vanjska i unutrsnja rasklopljene
- skupljac_zeljeza
#22817 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Hitachi nije štedio bakar što se i osjeti. 
-
Peugeot2008
-
Lenk
#22819 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Dosao majstor covjeku i kaze da je to vlazno podrucje dosta, da mu je najbolje neku 18ku staviti
Sad ne znam ima li smisla na 22kv prostoriju staviti 18ku, hoce li da se pali / gasi stalno
Vidim na prosloj stranici Strax je predlozio Haier pearl premium 18ku da dobro modulira
Dal bi moglo da posluzi u ovoj situaciji (moze on jos sobu da otvori da bude vise kvadrata, al otvoren prostor je nekih 20-22kv)
(i do koliko otprilike moze da modulira taj haier 18ka ako neko zna)
Sad ne znam ima li smisla na 22kv prostoriju staviti 18ku, hoce li da se pali / gasi stalno
Vidim na prosloj stranici Strax je predlozio Haier pearl premium 18ku da dobro modulira
Dal bi moglo da posluzi u ovoj situaciji (moze on jos sobu da otvori da bude vise kvadrata, al otvoren prostor je nekih 20-22kv)
- saiks
#22820 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
@Peugeot2008 12-ka
- skupljac_zeljeza
#22821 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Po papirima koje dobijamo od proizvođača. Tačan COP se nekako može izvući od servisera pa tek onda računati. Ovako na osnovu nama dostupnih informacija.
Nnajniža modulacija kod te Haier je oko 2,0 kW, a električna potrošnja u tom režimu iznosi približno 400–600 W. U već ugrijanom prostoru inverter kompresor može dodatno spustiti potrošnju čak i na 200–300 W, dok unutarnja jedinica puše mlak zrak samo radi održavanja temperature. @Strax je u pravu.
- nepass1
#22822 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Kod mene 12ka grije djeciju sobu, hodnik i wc. Pa ima 30ak m² i cini mi se da je previseLenk wrote: ↑06/12/2025 11:57 Dosao majstor covjeku i kaze da je to vlazno podrucje dosta, da mu je najbolje neku 18ku staviti
-
strax
#22823 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Grije i meni 12ka i to ne pretjerano jaka cijelu kuću cca 85 kvadrata do +4, ali nije svaka situacija ista...
Majstor nije valjda blesav ni napamet govorio, ako je gola kuća bez izolacije, soba na sjeveru i sa puno šajbni/prozora, velika nadmorska visina, vjetrovito, to su sve faktori koji odlučuju, i gdje bi bilo OK ići na 18ku, ali neku nejaku kinesku. Bilo koja ozbiljnija je ubistvo za tu kvadraturu, pogotovo jeftin kinez koji neće moći da modulira nisko i održava ugodno temperaturu..
Ako si u brizi da će faliti snage, skočiš na 12ku Flexis Plus, nekih 1300 KM, ali i dalje džaba, za dvoredne izmjenjivače toplote, spoljnju od 30 kg, grijač vanjske, wifi i sve ostale ljepote... Po njihovim tabelama kapaciteta, na -7 dobijaš 4 kW toplote za 1400 W električne energije, veoma dobra pogodba
Tabela malo ažurirana, dodano još Hitachi i Haier modela
Majstor nije valjda blesav ni napamet govorio, ako je gola kuća bez izolacije, soba na sjeveru i sa puno šajbni/prozora, velika nadmorska visina, vjetrovito, to su sve faktori koji odlučuju, i gdje bi bilo OK ići na 18ku, ali neku nejaku kinesku. Bilo koja ozbiljnija je ubistvo za tu kvadraturu, pogotovo jeftin kinez koji neće moći da modulira nisko i održava ugodno temperaturu..
Ako si u brizi da će faliti snage, skočiš na 12ku Flexis Plus, nekih 1300 KM, ali i dalje džaba, za dvoredne izmjenjivače toplote, spoljnju od 30 kg, grijač vanjske, wifi i sve ostale ljepote... Po njihovim tabelama kapaciteta, na -7 dobijaš 4 kW toplote za 1400 W električne energije, veoma dobra pogodba
Tabela malo ažurirana, dodano još Hitachi i Haier modela
- shape of despair
#22824 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ja sam na Gree 12-ka cosmo regular, i šta znam, dobio sam tačno što sam i očekivao. Za prelaza odnosno do nekih max 0 stepeni vani, mogu pokriti cijeli stan, sve ispod toga ide vrlo malo dogrijavanje plinom na samo dva radijatora i to kupatila i dječije doba koja je na sjeveru i najodmaknutija je od klime. Izračunao sam bi na toplu vodu i ta dva radijatora za 30 dana došlo 70KM plina, a sad mi je na klimu otpalo oko 50KM.
Klima regularna skroz, potrošnja u održavanju toplote cca. 500-520W. U defrost po najgorem vremenu, vlaga i 0 stepeni je išla tačno svaka 2 sata po 4-5 minuta i onda opet krene.
Klima regularna skroz, potrošnja u održavanju toplote cca. 500-520W. U defrost po najgorem vremenu, vlaga i 0 stepeni je išla tačno svaka 2 sata po 4-5 minuta i onda opet krene.
-
strax
#22825 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Inače, 500-520 W je ogromna modulacija, ova moja se vrti u prosjeku 200-350 na ovih 85+ kvadrata.
U svemu treba biti normalan i umjeren i optimalan. Ne volim fanatičnost i monitoranje 3-4-5 klima uređaja, gdje im mjesto i prilika nisu, niti ekonomska opravdanost.
Staviš u najveću prostoriju i gdje se najviše boravi dobar inverter. Ako ima potrebe, još 1 uređaj i priča završena.
Ako negdje baš ne može da dobaci - gdje je predaleko/loš raspored soba/rijetko se boravi, fino konvektor od 100-150 KM sa termostatom, koji će raditi i dogijavati za taj kraći period od nekoliko dana ili sedmica kada je zaista hladno i posao završen.
To što će potrošiti 400-500 KW za sezonu, a ne 100-150 kao inverter, ti se neće nikad vratiti nazad jer je montaža 250-300 KM i uređaj ispod 600 nemaš da liči na nešto + uvijek će se neko žaliti da "duva" "duva hladno" "bučno" "diže prašinu" "isušuje vazduh"...
U svemu treba biti normalan i umjeren i optimalan. Ne volim fanatičnost i monitoranje 3-4-5 klima uređaja, gdje im mjesto i prilika nisu, niti ekonomska opravdanost.
Staviš u najveću prostoriju i gdje se najviše boravi dobar inverter. Ako ima potrebe, još 1 uređaj i priča završena.
Ako negdje baš ne može da dobaci - gdje je predaleko/loš raspored soba/rijetko se boravi, fino konvektor od 100-150 KM sa termostatom, koji će raditi i dogijavati za taj kraći period od nekoliko dana ili sedmica kada je zaista hladno i posao završen.
To što će potrošiti 400-500 KW za sezonu, a ne 100-150 kao inverter, ti se neće nikad vratiti nazad jer je montaža 250-300 KM i uređaj ispod 600 nemaš da liči na nešto + uvijek će se neko žaliti da "duva" "duva hladno" "bučno" "diže prašinu" "isušuje vazduh"...