Armin2013 wrote: ↑26/11/2025 16:40
Hakiz wrote: ↑26/11/2025 16:21
Armin2013 wrote: ↑26/11/2025 16:16
Penzioneri treba prvo da očiste svoje redove, masa je penzionera koji su otišli u prijevremenu penziju i sada rade na minimalcu.
Ja ne mogu da svatim logiku da nekome dozvoliš prijevremenu penziju i da radi, ok za redovne penzije, čovjek radio 40 godina ostvario pravo a želi još da radi. Ali odeš u penziju sa 20 godina staža i nastaviš radit.
Pa, ljudi idu u prijevremenu penziju zbog toga što ne žele da rade, ili što žele da rade kada hoće, a kada im se ne radi da imaju osiguran prihod. I, naravno, ako su zaista nesposobni za rad, ali oni nisu predmet kritike, ti neće raditi pored penzije jer ne mogu.
Niko ne bi radio da je penzija sa 20 godina rada dovoljna za život. Nije ni ova od 40/65, kamoli prijevremena. Učinimo penzije dovoljnim za dostojanstven život, riješit ćemo problem. Ili ga barem samnjiti na mnogo manju mjeru.
Ako ćemo tako i ja bi sa 40 godina starosti da odem u penziju, ne radi mi se, pa bi malo opet radio sa strane, jel može tako?
Ne možeš očekivat veće penzije kada je skoro jedan penzioner na jednog radnika, neko mora zaradit penziju
Pa, znaš kako je vlast riješila problem da ne bude jedan penzioner na jednog radnika? Tako što je, to znam lično, firma osobu držala na plati 3 godine, a da osoba nije radila. Komisija joj nije htjela dati prijevremenu penziju, a osoba bukvalno nije mogla raditi. Ako nemaš štelu, skoro je nemoguće dobiti prijevremenu penziju, naročito invalidsku.
A onda ti se natovare na kosti poslodavci koji kažu, nema ti para od nas ako ćeš nam natovariti nesposobne, mi smo firma, socijalu rješava država, odoše naše pare tvojoj opoziciji ako nam radnike koji praktično ne mogu raditi ostaviš na brigu.
Stvar je da kada si zaposlen, firma ne može gledati da li si ti danas sposoban raditi ili ne. Ako odeš u prijevremenu penziju, pa jednom u 10 dana osjetiš da možeš malo raditi i radiš da si popraviš finansije, to je jedno. Ako radiš svaki dan, ima za to rješenje, inspekcije, zatvor i za tebe i za onoga ko te je u penziju poslao a sposoban si.
Nećemo mi na forumu riješiti taj problem, pogotovo kada mu prilazimo sa našim predubjeđenjima ili i predrasudama. Prekomplikovano je to.