Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
betametazon
#46776 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Sta kupiti za 15, 16 milja? Vozio sam prethodno golf 6 iz 2011 godine za ove pare se ne može nešto naročito kvalitetnije i mlađe uzeti a cilj mi je da je mlađi i malo veci...
- House
#46777 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
kontam.
ja C4 iz 2007 ne zelim da zaboravim- WRC edition
ja C4 iz 2007 ne zelim da zaboravim- WRC edition
-
el_bake007
#46778 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
treba ti 25 da kupis mladje auto vece klase, drzi se golfabetametazon wrote: ↑05/12/2025 02:00 Sta kupiti za 15, 16 milja? Vozio sam prethodno golf 6 iz 2011 godine za ove pare se ne može nešto naročito kvalitetnije i mlađe uzeti a cilj mi je da je mlađi i malo veci...
-
izbjeglica_iz_besmisla
#46779 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Znaci ove zalbe na vozljivost karavana su ustvari samo hejt prema tom karoserijskom obliku. Cim vidim rijec "lubenicar" znam s kim pricam.
Ja bih prije dobrog karavana a la Mazda 6 ili BMW 3 ili Arteon Shooting Brake ili eto taj Audi gore nego SUV. Manje kosta, vise prostora, a bolje se vozi. Bar dok nisam ostario pa mi treba visok ulaz/izlaz.
Srecom kod nas je to lakse kupiti. I ocito se manje i krade, i lopovi ce reci da je lubenicar
Ja bih prije dobrog karavana a la Mazda 6 ili BMW 3 ili Arteon Shooting Brake ili eto taj Audi gore nego SUV. Manje kosta, vise prostora, a bolje se vozi. Bar dok nisam ostario pa mi treba visok ulaz/izlaz.
Srecom kod nas je to lakse kupiti. I ocito se manje i krade, i lopovi ce reci da je lubenicar
-
Tabakmalac
#46780 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Za mene iskreno su samo Passati oni pravi seljački lubeničari jer svaki šmokljo ih vozi.
A ostali karavani su gotivni jer jbg, druge marke.
A ostali karavani su gotivni jer jbg, druge marke.
- beco
#46781 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Karavan million % bolji od SUV i korisniji.
- hopi
#46782 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja stavrno ne mogu vjerovati koliko se uvijek upalite i ubjeđujete ostale da su Karavani bolji, superiorniji od ostalih auta u svakom pogledaju, ljepši, skuplji, bolje se voze bla bla.
Eto jeste tako, ali pustite ljude da voze šta žele, imaju drugačije potrebe od vas, njihov novac njihove želje.
Eto jeste tako, ali pustite ljude da voze šta žele, imaju drugačije potrebe od vas, njihov novac njihove želje.
- nivla
#46783 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
karavan je praktican, ljudima su karavani ruzni i to je to, cesto cujem opravdanja dugi, nepregledni, tesko ih parkirati, a u sustini sramota ih voziti karavan zbog lubenicarahopi wrote: ↑05/12/2025 08:51 Ja stavrno ne mogu vjerovati koliko se uvijek upalite i ubjeđujete ostale da su Karavani bolji, superiorniji od ostalih auta u svakom pogledaju, ljepši, skuplji, bolje se voze bla bla.
suv sa prednjim pogonom je smijesan, ali eto ljudi zbog njih i crossovera imaju mokre snove
- Haris.ba
#46784 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Vozao sam oktaviju karavana 7 dana. Fino auto.nivla wrote: ↑05/12/2025 09:01karavan je praktican, ljudima su karavani ruzni i to je to, cesto cujem opravdanja dugi, nepregledni, tesko ih parkirati, a u sustini sramota ih voziti karavan zbog lubenicarahopi wrote: ↑05/12/2025 08:51 Ja stavrno ne mogu vjerovati koliko se uvijek upalite i ubjeđujete ostale da su Karavani bolji, superiorniji od ostalih auta u svakom pogledaju, ljepši, skuplji, bolje se voze bla bla.
suv sa prednjim pogonom je smijesan, ali eto ljudi zbog njih i crossovera imaju mokre snove
Tesko ih jeste parkirati u smislu sto imas manji izbor mjesta nego manje duze auto. Ne znam sta je tu cudno.
Da je praktican svakome ne znam. Ne znam za sta ce mi onoliki gepek. Mozda samo kada idem na more. Ono, komocija. Razumijem. Ali, idem na more i sa kompaktom, pa sve ok. Cak mi i bolje sto je manji gepek pa ne ponesem vise gluposti.
Mozda nekome zatreba, ali jos nisam skontao sta ce mi taj dodatni prostor koji daje karavan. Jer, oktavija limuzina ima peta vrata.
Mislim da su na pasatu pravili peta vrata ko na oktaviji da ne bi karavan bio popularniji.
I ja sam prije desetak godina bio stava da je suv sa prednjim pogonom smijesan. Ali, tada je i ponuda suvova bila drugacija.
Svakome su bitne neke sitnice. Nekome je bitan taj prostor kod karavana. Meni je npr.bitnije kada mi stari roditelj ulazi i izlazi iz auta se ne pati.
Ko kupuje auto sta ce narod reci neka kupuje. Nebitno.
- nepass1
#46785 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pa valjda kad upali svijetla automatski gasi dnevna?House wrote: ↑05/12/2025 00:17najbolji odgovor.Evolution_IV wrote: ↑04/12/2025 23:58naravno da ce ugasit da ne smetas ostalim po noci
masa debilkosa u bijednim autima vozi na drl po noci, jer su A)glupi i coravi i B)proizvodjacu je jako skupo senzor da stavi i TNS relej![]()
vidim peugeot 2008 redovno voze sa dnevnim svjetlima po noći.
čudno.
- nepass1
#46786 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ima li i jedan forumas da vozi karavana?hopi wrote: ↑05/12/2025 08:51 Ja stavrno ne mogu vjerovati koliko se uvijek upalite i ubjeđujete ostale da su Karavani bolji, superiorniji od ostalih auta u svakom pogledaju, ljepši, skuplji, bolje se voze bla bla.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#46787 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
pa nema smece auto svjetla i senzornepass1 wrote: ↑05/12/2025 09:17Pa valjda kad upali svijetla automatski gasi dnevna?House wrote: ↑05/12/2025 00:17najbolji odgovor.Evolution_IV wrote: ↑04/12/2025 23:58
naravno da ce ugasit da ne smetas ostalim po noci
masa debilkosa u bijednim autima vozi na drl po noci, jer su A)glupi i coravi i B)proizvodjacu je jako skupo senzor da stavi i TNS relej![]()
vidim peugeot 2008 redovno voze sa dnevnim svjetlima po noći.
čudno.
ne znam za koji qrc stavljao onda drl i koja je svrha toga..
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#46788 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
eno ona mazda 3 sto sam postavio, 2014 2.0 benzinbetametazon wrote: ↑05/12/2025 02:00 Sta kupiti za 15, 16 milja? Vozio sam prethodno golf 6 iz 2011 godine za ove pare se ne može nešto naročito kvalitetnije i mlađe uzeti a cilj mi je da je mlađi i malo veci...
- nivla
#46789 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
u gepeku sad imam dvoje sanki, 2 romobila, 2 sklopive stolice, ne moze to u kompakt, isao sam ja i sa kompaktom ali to su zaista egzibicije kad sve trebas spakovati i preslozitiHaris.ba wrote: ↑05/12/2025 09:12Vozao sam oktaviju karavana 7 dana. Fino auto.nivla wrote: ↑05/12/2025 09:01karavan je praktican, ljudima su karavani ruzni i to je to, cesto cujem opravdanja dugi, nepregledni, tesko ih parkirati, a u sustini sramota ih voziti karavan zbog lubenicarahopi wrote: ↑05/12/2025 08:51 Ja stavrno ne mogu vjerovati koliko se uvijek upalite i ubjeđujete ostale da su Karavani bolji, superiorniji od ostalih auta u svakom pogledaju, ljepši, skuplji, bolje se voze bla bla.
Tesko ih jeste parkirati u smislu sto imas manji izbor mjesta nego manje duze auto. Ne znam sta je tu cudno.
Da je praktican svakome ne znam. Ne znam za sta ce mi onoliki gepek. Mozda samo kada idem na more. Ono, komocija. Razumijem. Ali, idem na more i sa kompaktom, pa sve ok. Cak mi i bolje sto je manji gepek pa ne ponesem vise gluposti.
Mozda nekome zatreba, ali jos nisam skontao sta ce mi taj dodatni prostor koji daje karavan. Jer, oktavija limuzina ima peta vrata.
Mislim da su na pasatu pravili peta vrata ko na oktaviji da ne bi karavan bio popularniji.
I ja sam prije desetak godina bio stava da je suv sa prednjim pogonom smijesan. Ali, tada je i ponuda suvova bila drugacija.
Svakome su bitne neke sitnice. Nekome je bitan taj prostor kod karavana. Meni je npr.bitnije kada mi stari roditelj ulazi i izlazi iz auta se ne pati.
Ko kupuje auto sta ce narod reci neka kupuje. Nebitno.
nisam imao problema sa parkiranjem, nije a8 ili s klasa pa da je tesko
-
esso_sa
#46790 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ma pusti ga ba. Za njega je Subaru najbolji auto na svijetu i zdra'oartur morgan wrote: ↑04/12/2025 20:31Ti kazes neudoban ja kazem da nije jer neravnine mnogo bolje prolazi i podnosi od limuzineEvolution_IV wrote: ↑04/12/2025 20:22ma neudobno auto, kakva je svrha upravljivog SUV koji je los mimo asfalta, za razliku od x5 koji plovi, i to bez adaptivnog ovjesaartur morgan wrote: ↑04/12/2025 20:20
Ma daj pretjerujes![]()
Nemam zamjerki na ovjes pa ni na udobnost. Zadnja klupa mozda je neugodnija ali se nisam vozio pozadi. Da bi auto bilo toliko upravljivo mora biti jak na ovjesu. Zamjerke ako vec pitas su malo M sjedista tvrda su dosta sa jakom bocnom potporom koju srecom mozes ispuhati pa je ugodnije ko ima sira ledja na duzim putovanjima. Suvozac moze osjetiti malo nelagode u ledjima zbog tezine vozila ako se zaigras u zavojima.![]()
![]()
Svrha kod bmw-a je ponudit SUV sa sportskim karakterom ko to zeli prije limuzine tipa serije 3.
X5 je drugaciji veci prostraniji udobniji i dosta skuplji. I on se vozi dobro iako ga ja nikad nisam vozio.
Nema BMW nista u ponudi sto sluzi mimo asfalta niti im je to vazno.
Kakva je svrha Porsea Macana ?
Vozim SUV-a (X3 30d) i za nase potrebe auto je beton. Trazili smo auto da ima prostora, da se dobro vozi, da je poviseno i ima pogon na sva 4 zbog cestih odlazaka na planinu. I uklapa se u tu pricu ko budali samar. Blaga povisenost po snijegu dodje taman, X-Drive radi svoj posao i vise nego odlicno (navozao sam se Lade Nive pa imam xsolidnu referencu za poredjenje pogona), vozna svojstva za klasu bolja od nekih popularnih limuzina i kompakta kojih sam se takodjer navozao. 30d motor pun pogodak - maksimalno rasterecen, manje trosi nego neki 2.0TDI, puca od snage i momenta skoro kroz cijeli raspon obrtaja.
Dakle skroz univerzalno auto - moze biti porodicna vozilica sa dosta prostora, super se vozi po snijegu i klizavoj podlozi, a sa druge strane se vozi i ubrzava kao neki manji, sportski auto tipa Golf GTI
Ako bude kakvih para, onda kupiti i kakvu limuzinu sa B58 motorom. Onako za svoju dusu ćuning
Last edited by esso_sa on 05/12/2025 09:39, edited 1 time in total.
- Qler
#46791 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
E klasa all terrain, Audi A6 allroad, Volvo V90 cross country... sve I jedno bolje od bilo kojeg SUV-a... a gdje bilo koji suv izađe, izaći će i ovi, ako ne i lakše...
a auto normalno se vozi kad treba
a ne ko na trešnji...
a auto normalno se vozi kad treba
-
esso_sa
#46792 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Dodao bi tu i 530d XDrive karavana. Odličan auto, a možda i najljepši u klasi karavana
Ja nisam fan karavana, zato je izbor za svakodnevnicu pao na SUV
- beco
#46793 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja sam vozio karavan. Ne znam o čemu pričate o parkingu, parkiras ko svako drugo auto, nije kamion jbg i lakse parkirati od SUV-a.
Moderni SUV je samo moderna varijanta karavana, nema to veze sa džipom, a SUV sa prednjim pogonom ne bih ni komentarisao.
Karavan pokriva 99% potreba pogotovo ljudi sa porodicom i pojedini modeli karavana se jako lijepo voze. Čast izuzetcima tipa BMW pričati o SUV i voznim karakteristikama je smiješno, to je samo veliki karavan sa visokom tackom težišta, znači njišem se njišem.
Moderni SUV je samo moderna varijanta karavana, nema to veze sa džipom, a SUV sa prednjim pogonom ne bih ni komentarisao.
Karavan pokriva 99% potreba pogotovo ljudi sa porodicom i pojedini modeli karavana se jako lijepo voze. Čast izuzetcima tipa BMW pričati o SUV i voznim karakteristikama je smiješno, to je samo veliki karavan sa visokom tackom težišta, znači njišem se njišem.
- Qler
#46794 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja sam jedno vrijeme imao Mondeo MK3 limuzina a službeni bio isti samo karavan. Prešao pa minimum 300k sa karavanom, isti đavo kao limuzina na cesti. Samo ga lakše bilo bez senzora parkirati
jer je preglednije nazad 
-
artur morgan
#46795 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Upravo takoesso_sa wrote: ↑05/12/2025 09:33Ma pusti ga ba. Za njega je Subaru najbolji auto na svijetu i zdra'oartur morgan wrote: ↑04/12/2025 20:31Ti kazes neudoban ja kazem da nije jer neravnine mnogo bolje prolazi i podnosi od limuzineEvolution_IV wrote: ↑04/12/2025 20:22
ma neudobno auto, kakva je svrha upravljivog SUV koji je los mimo asfalta, za razliku od x5 koji plovi, i to bez adaptivnog ovjesa![]()
![]()
Svrha kod bmw-a je ponudit SUV sa sportskim karakterom ko to zeli prije limuzine tipa serije 3.
X5 je drugaciji veci prostraniji udobniji i dosta skuplji. I on se vozi dobro iako ga ja nikad nisam vozio.
Kakva je svrha Porsea Macana ?Kada kupi neko novo azijsko govno, onda ce okrenuti pricu u tom pravcu i smarati kako je sve ostalo smece
![]()
Vozim SUV-a (X3 30d) i za nase potrebe auto je beton. Trazili smo auto da ima prostora, da se dobro vozi, da je poviseno i ima pogon na sva 4 zbog cestih odlazaka na planinu. I uklapa se u tu pricu ko budali samar. Blaga povisenost po snijegu dodje taman, X-Drive radi svoj posao i vise nego odlicno (navozao sam se Lade Nive pa imam xsolidnu referencu za poredjenje pogona), vozna svojstva za klasu bolja od nekih popularnih limuzina i kompakta kojih sam se takodjer navozao. 30d motor pun pogodak - maksimalno rasterecen, manje trosi nego neki 2.0TDI, puca od snage i momenta skoro kroz cijeli raspon obrtaja.
Dakle skroz univerzalno auto - moze biti porodicna vozilica sa dosta prostora, super se vozi po snijegu i klizavoj podlozi, a sa druge strane se vozi i ubrzava kao neki manji, sportski auto tipa Golf GTII da, ovaj 30d N57 trosi oko litar manje nego npr 2.0 TDI/HDI koji imaju duplo manje snage
Ako bude kakvih para, onda kupiti i kakvu limuzinu sa B58 motorom. Onako za svoju dusu ćuning![]()
Univerzalno auto koje ima više dobrih bolje reći sjajnih aduta. I onda kad neko kaže koja mu je svrha
I ja se nadam nekad možda bude M340i ( B58 ) i poslije toga mi ništa više ne treba
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#46796 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Kod nekih auta drl se po noći priguše, ali i dalje radeEvolution_IV wrote: ↑05/12/2025 09:26pa nema smece auto svjetla i senzor![]()
ne znam za koji qrc stavljao onda drl i koja je svrha toga..
-
hecim
#46797 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Vidi Ford Mondeobetametazon wrote: ↑05/12/2025 02:00 Sta kupiti za 15, 16 milja? Vozio sam prethodno golf 6 iz 2011 godine za ove pare se ne može nešto naročito kvalitetnije i mlađe uzeti a cilj mi je da je mlađi i malo veci...
- beco
#46798 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja bih čak rekao da je lakse karavan parkirati, zadnji branik ti 5 cm iza stražnjeg stakla.
- Qler
#46799 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pa ja, nazad vidiš tačno dokle si.
-
lavic
#46800 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Kod mene je X4, 3.5i i dobar je ali mi je zao E60-ke!artur morgan wrote: ↑05/12/2025 09:59Upravo takoesso_sa wrote: ↑05/12/2025 09:33Ma pusti ga ba. Za njega je Subaru najbolji auto na svijetu i zdra'oartur morgan wrote: ↑04/12/2025 20:31
Ti kazes neudoban ja kazem da nije jer neravnine mnogo bolje prolazi i podnosi od limuzine![]()
Kakva je svrha Porsea Macana ?Kada kupi neko novo azijsko govno, onda ce okrenuti pricu u tom pravcu i smarati kako je sve ostalo smece
![]()
Dakle skroz univerzalno auto - moze biti porodicna vozilica sa dosta prostora, super se vozi po snijegu i klizavoj podlozi, a sa druge strane se vozi i ubrzava kao neki manji, sportski auto tipa Golf GTII da, ovaj 30d N57 trosi oko litar manje nego npr 2.0 TDI/HDI koji imaju duplo manje snage
Ako bude kakvih para, onda kupiti i kakvu limuzinu sa B58 motorom. Onako za svoju dusu ćuning![]()
![]()
Univerzalno auto koje ima više dobrih bolje reći sjajnih aduta. I onda kad neko kaže koja mu je svrhaMeni je nevjerovatno koliko je dobro upravljiv auto za tu masu i visinu. Da nisam vozio ne bi vjerovao. U poređenju sa BMW G20 koji vozim i koji je među najboljim po voznim svojstvima, ima razlike ali nije nešto posebno. Čak zbog naših cesta cimanja zbog loše ceste sa X3-com si slobodniji bolje to podnosi jer je robusniji. Vrlo su slični i gotovo isto se voze. I X3ca nije malo auto, većinom je sasvim uredu za porodicu. Prava mjera ko želi i za sebe auto i za porodicu.
I ja se nadam nekad možda bude M340i ( B58 ) i poslije toga mi ništa više ne treba![]()
I gledo sam M340i polovan kod Tomica, i nisam mogao naci zajednicki jezik sa ukucanima... jbg