Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#46651 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
necemo nista, ja bolujem od premijum znakova, kad vidim lexusa pisnem u gace i userem se, takodje trenutno oslijepim i tako ne vidim nikakve falinke ni probleme
-
artur morgan
#46652 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Koliko sam razumio Mazda naplaćuje sve to što je navedeno u članku a što BMW nudi besplatnocanvra888 wrote: ↑04/12/2025 12:37https://www.motor1.com/news/729233/mazd ... scription/izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑04/12/2025 07:42 @canvra888 Nisam upratio, za sta je Mazda pocela naplacivati pretplatu za opremu?
Nisu baš karte u pitanju. A suština je u tome da je bilo džaba pa više nije.
-
lavic
#46653 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moram ti odgovorit bez obzira sto si ljut i ne zelis dalje razgovarat.Evolution_IV wrote: ↑04/12/2025 12:23kako da ne, vrijedi 10 puta vise, bmk za bmw, postujem sta su radili i sta rade mehanicki, ova sranja i gluposti su samo dobri ljubiteljima i slijepcima(a oslijepe od znaka)lavic wrote: ↑04/12/2025 12:12@amare, tebi je debilna marka koja vrijedi 2x vise no mazda i subaru zajedno, i to iz razloga sto se to tebi nesto ne svidja....( da se razumijemo ni ja nisam ljubitelj ovi novotarija)Evolution_IV wrote: ↑04/12/2025 11:39 hajmo srat zamisao, pokusali da ustede ogtomne pare na proizvodnji i homologacijama al nece to kupac tako![]()
to samo debilne marke rade
U tom debilnom BMW-u sjede ljudi koji bar 10 godina u naprijed razvijaju poslovne strategije i koji zarade za godinu sto ja ili ti necemo za zivota i ti kazes debilna marka.... e jbg
hajd od mazde, ali subaru, pogon nikad nece imat ko subaru, to nek je jasno i tebi i forumu cijelom i ne kontam tu pricu odma, odma neko podcjenivanje i meni kontra
i gdje im je bgti taj silni kvalitet i pozdabost, u podrumu eto gdje je, al glavno rec 2x je bolji od 2 marke zajedno
mozes mislit ljudi, jos su vece budale kupci koji prihvataju te glupatije i novi dizajn, a opet radi znaka samo
i nek vrijedi, meni ne vrijedi
drugacije poglede imamo na aute, ovime zavrsavam diskusiju
Prva ispravka navoda je da nisam rekao bolji vec da vise vrijedi, razlika je drasticna!
Druga stvar, uhvatio si se 4x4 pogona kod Subarua,,,, vozis ga jedva mjesec i vec znas da je najbolji, imas ogromno iskustvo voznje 4x4 pogona na Relly-u????
i za kraj treca, moj dobar drug je prije nekih 10-tak godina kupio novog forestera i u trecoj godini dozivi ozbiljan kvar na kardanima... koji se mjerio tisucama eura, ali jbg desi se. Zar zaista mislis da velike i bogate marke nemaju mogucnost kupovine ili bar kopiranja Subaruovog pogona????
Za tvoj info pogledaj testiranje 4x4 pogona na nekim novijim modelima koje je radio neko tamo blize Aziji, Hunday je najbolji a Subi nije mogao "meda"
-
artur morgan
#46654 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Postoje različiti 4x4 pogoni sa različitim karakteristikama u vožnji
Oni koji su više za teže uvjete u pravom smislu mehanički raniji uglavnom 4x4 pogoni, drugi nastali u novije vrijeme prilagođeni karakteru vozila stalni 4x4 pogoni koji su više prilagođeni sportskoj vožnji kao kod bmw-a omjera 60:40 uz mogućnost prebacivanja 100% pozadi ili sve češći hibridni nepravi pogoni i sl.
Biraš ono što želiš i što ti treba.
Oni koji su više za teže uvjete u pravom smislu mehanički raniji uglavnom 4x4 pogoni, drugi nastali u novije vrijeme prilagođeni karakteru vozila stalni 4x4 pogoni koji su više prilagođeni sportskoj vožnji kao kod bmw-a omjera 60:40 uz mogućnost prebacivanja 100% pozadi ili sve češći hibridni nepravi pogoni i sl.
Biraš ono što želiš i što ti treba.
- Evolution_IV
#46655 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Kakva je razlika, vrijedi on jedino u parama i nekim luksuznim stvarima, ostalo je debelo prosjecno, M divizija na stranu, to je nesto posebno. Ja tako to gledam i potpuno mi je smijesno da se bilo sta ozbiljno pokvari na tako skupim autima. Isto mislim i za rangerover al on makar moze na Mjesec izac kad je ispravan.lavic wrote: ↑04/12/2025 12:52Moram ti odgovorit bez obzira sto si ljut i ne zelis dalje razgovarat.Evolution_IV wrote: ↑04/12/2025 12:23kako da ne, vrijedi 10 puta vise, bmk za bmw, postujem sta su radili i sta rade mehanicki, ova sranja i gluposti su samo dobri ljubiteljima i slijepcima(a oslijepe od znaka)lavic wrote: ↑04/12/2025 12:12
@amare, tebi je debilna marka koja vrijedi 2x vise no mazda i subaru zajedno, i to iz razloga sto se to tebi nesto ne svidja....( da se razumijemo ni ja nisam ljubitelj ovi novotarija)
U tom debilnom BMW-u sjede ljudi koji bar 10 godina u naprijed razvijaju poslovne strategije i koji zarade za godinu sto ja ili ti necemo za zivota i ti kazes debilna marka.... e jbg
hajd od mazde, ali subaru, pogon nikad nece imat ko subaru, to nek je jasno i tebi i forumu cijelom i ne kontam tu pricu odma, odma neko podcjenivanje i meni kontra
i gdje im je bgti taj silni kvalitet i pozdabost, u podrumu eto gdje je, al glavno rec 2x je bolji od 2 marke zajedno
mozes mislit ljudi, jos su vece budale kupci koji prihvataju te glupatije i novi dizajn, a opet radi znaka samo
Prva ispravka navoda je da nisam rekao bolji vec da vise vrijedi, razlika je drasticna!
Druga stvar, uhvatio si se 4x4 pogona kod Subarua,,,, vozis ga jedva mjesec i vec znas da je najbolji, imas ogromno iskustvo voznje 4x4 pogona na Relly-u????
i za kraj treca, moj dobar drug je prije nekih 10-tak godina kupio novog forestera i u trecoj godini dozivi ozbiljan kvar na kardanima... koji se mjerio tisucama eura, ali jbg desi se. Zar zaista mislis da velike i bogate marke nemaju mogucnost kupovine ili bar kopiranja Subaruovog pogona????
Za tvoj info pogledaj testiranje 4x4 pogona na nekim novijim modelima koje je radio neko tamo blize Aziji, Hunday je najbolji a Subi nije mogao "meda"
Zaista mislim, quattro torsen i simetricni subaru, boljih nema u obicnim autima, vec sam probao sve i svasta, samo mi fale a/t gume
Ne moze druze, sto zbog polozaja motora sto zbog ostalih stvari, oduvijek je x drive bio on demand tj. po potrebi kao i nissan attesa i mnogi drugi (nisu u stanju makar nazad speru da stave nego elektronikom kao nesto blokira)
kome je isto stalni 4x4 50/50 i po potrebi vecinom 35/65 ili 70/30 i slicno taj veze i pojma nema
odakle karadani kad ima samo jedan? to hiljade eura je moglo samo bit ako je otisao centralni diferencijal i sa sobom povukao i viscous coupler tj. reduktor
subi je unisten od toyote, o tome sam vec pisao, novi forester je sranje
ja ti kazem da je neli debil u bmw progurao te gluposti i ovi prihvatili i zajebali se, pa ukinuli
- kravamuzara
#46656 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Quattro ultra 100/0 
-
lavic
#46657 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Quatro/torsen je "mehanika" dok i kod Subarua imas kvacilo/lamele koje podesavaju kolicini snage koja se salje na prednje /zadnje tockove.Evolution_IV wrote: ↑04/12/2025 13:31Kakva je razlika, vrijedi on jedino u parama i nekim luksuznim stvarima, ostalo je debelo prosjecno, M divizija na stranu, to je nesto posebno. Ja tako to gledam i potpuno mi je smijesno da se bilo sta ozbiljno pokvari na tako skupim autima. Isto mislim i za rangerover al on makar moze na Mjesec izac kad je ispravan.lavic wrote: ↑04/12/2025 12:52Moram ti odgovorit bez obzira sto si ljut i ne zelis dalje razgovarat.Evolution_IV wrote: ↑04/12/2025 12:23
kako da ne, vrijedi 10 puta vise, bmk za bmw, postujem sta su radili i sta rade mehanicki, ova sranja i gluposti su samo dobri ljubiteljima i slijepcima(a oslijepe od znaka)
Zaista mislim, quattro torsen i simetricni subaru, boljih nema u obicnim autima, vec sam probao sve i svasta, samo mi fale a/t gume
Ne moze druze, sto zbog polozaja motora sto zbog ostalih stvari, oduvijek je x drive bio on demand tj. po potrebi kao i nissan attesa i mnogi drugi (nisu u stanju makar nazad speru da stave nego elektronikom kao nesto blokira)
kome je isto stalni 4x4 50/50 i po potrebi vecinom 35/65 ili 70/30 i slicno taj veze i pojma nema
odakle karadani kad ima samo jedan? to hiljade eura je moglo samo bit ako je otisao centralni diferencijal i sa sobom povukao i viscous coupler tj. reduktor
ja ti kazem da je neli debil u bmw progurao te gluposti i ovi prihvatili i zajebali se, pa ukinuli
Vrlo je slicno Xdrive, princip rada je isti, samo je subaru spojio mjenjac, prednji dif i transfer case u jedno kuciste.... opet elektronika kontrolise sve....
- Evolution_IV
#46658 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Nema kod mene je mehanika, difetencijal centralni pomocu fluida tj.ulja zakljucava, isto tako spera nazad na bazi fluida, dao Bog zdravlja i para pa cu postavit i naprijed sper i zamjeniti coupler za pojacanu verziju koja brze "zakljucava"lavic wrote: ↑04/12/2025 15:04Quatro/torsen je "mehanika" dok i kod Subarua imas kvacilo/lamele koje podesavaju kolicini snage koja se salje na prednje /zadnje tockove.Evolution_IV wrote: ↑04/12/2025 13:31Kakva je razlika, vrijedi on jedino u parama i nekim luksuznim stvarima, ostalo je debelo prosjecno, M divizija na stranu, to je nesto posebno. Ja tako to gledam i potpuno mi je smijesno da se bilo sta ozbiljno pokvari na tako skupim autima. Isto mislim i za rangerover al on makar moze na Mjesec izac kad je ispravan.lavic wrote: ↑04/12/2025 12:52
Moram ti odgovorit bez obzira sto si ljut i ne zelis dalje razgovarat.
elektronika je u modelima sa CVT mjenjacem
Vrlo je slicno Xdrive, princip rada je isti, samo je subaru spojio mjenjac, prednji dif i transfer case u jedno kuciste.... opet elektronika kontrolise sve....
Modelinsa CVT mjenjacima su elektronika
I zakovan je 50/50, s tim da moze u nekim rijetkim situacijama bit 60/40
X drive nikad ne vrti sve tockove konstantno, nego na osnovu g, yaw i abs senzora salje dio snage naprijed, odlicna stvar za stazu i trke na asfaltu, za offroad i otezane uslove nije neka sreca(ne tvrdim da ne moze posluzit)
-
lavic
#46659 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ma nema ni potrebe sa xdrivom hargat po gudurama, to je samo za stari defender, discovery, LC i Nivu.Evolution_IV wrote: ↑04/12/2025 15:33Nema kod mene je mehanika, difetencijal centralni pomocu fluida tj.ulja zakljucava, isto tako spera nazad na bazi fluida, dao Bog zdravlja i para pa cu postavit i naprijed sper i zamjeniti coupler za pojacanu verziju koja brze "zakljucava"lavic wrote: ↑04/12/2025 15:04Quatro/torsen je "mehanika" dok i kod Subarua imas kvacilo/lamele koje podesavaju kolicini snage koja se salje na prednje /zadnje tockove.Evolution_IV wrote: ↑04/12/2025 13:31
Kakva je razlika, vrijedi on jedino u parama i nekim luksuznim stvarima, ostalo je debelo prosjecno, M divizija na stranu, to je nesto posebno. Ja tako to gledam i potpuno mi je smijesno da se bilo sta ozbiljno pokvari na tako skupim autima. Isto mislim i za rangerover al on makar moze na Mjesec izac kad je ispravan.
X drive nikad ne vrti sve tockove konstantno, nego na osnovu g, yaw i abs senzora salje dio snage naprijed, odlicna stvar za stazu i trke na asfaltu, za offroad i otezane uslove nije neka sreca(ne tvrdim da ne moze posluzit)
Bas bi neko, osim ako nisi lud i bjesan od para sa 19" ili 20" i 2000 KM gumama glumio mangupa na offroad voznji!
- Evolution_IV
#46660 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
fazon je sto on skoro nigdje ne ide dobro, pogotovo na sirokim gumamalavic wrote: ↑04/12/2025 15:48Ma nema ni potrebe sa xdrivom hargat po gudurama, to je samo za stari defender, discovery, LC i Nivu.Evolution_IV wrote: ↑04/12/2025 15:33Nema kod mene je mehanika, difetencijal centralni pomocu fluida tj.ulja zakljucava, isto tako spera nazad na bazi fluida, dao Bog zdravlja i para pa cu postavit i naprijed sper i zamjeniti coupler za pojacanu verziju koja brze "zakljucava"lavic wrote: ↑04/12/2025 15:04
Quatro/torsen je "mehanika" dok i kod Subarua imas kvacilo/lamele koje podesavaju kolicini snage koja se salje na prednje /zadnje tockove.
Bas bi neko, osim ako nisi lud i bjesan od para sa 19" ili 20" i 2000 KM gumama glumio mangupa na offroad voznji!
- ZoomZoomKiwi
#46661 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Upravo to i jest poenta pitanja: čemu onda povišena karoserija?lavic wrote: ↑04/12/2025 15:48Ma nema ni potrebe sa xdrivom hargat po gudurama, to je samo za stari defender, discovery, LC i Nivu.Evolution_IV wrote: ↑04/12/2025 15:33Nema kod mene je mehanika, difetencijal centralni pomocu fluida tj.ulja zakljucava, isto tako spera nazad na bazi fluida, dao Bog zdravlja i para pa cu postavit i naprijed sper i zamjeniti coupler za pojacanu verziju koja brze "zakljucava"lavic wrote: ↑04/12/2025 15:04
Quatro/torsen je "mehanika" dok i kod Subarua imas kvacilo/lamele koje podesavaju kolicini snage koja se salje na prednje /zadnje tockove.
Dobiješ veću masu, lošiju aerodinamiku, više težište, posljednično još uz to dobiješ lošije performanse, veću potrošnju. Znači sve minus do minusa, nigdje upotrebne vrijednosti. Ne dobiješ veću sposobnost van asfalta.
Zašto ne uzeti seriju 5 karavan umjesto X5?
- Evolution_IV
#46662 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
zapinje svugdje, isto ko moja mazda 3, nizak nos, jebo mater imam osjecaja da sve zivo zakaci dok vozim
- kravamuzara
#46663 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Kao da ne znas odgovor.ZoomZoomKiwi wrote: ↑04/12/2025 16:21 Upravo to i jest poenta pitanja: čemu onda povišena karoserija?
Dobiješ veću masu, lošiju aerodinamiku, više težište, posljednično još uz to dobiješ lošije performanse, veću potrošnju. Znači sve minus do minusa, nigdje upotrebne vrijednosti. Ne dobiješ veću sposobnost van asfalta.
- nepass1
#46664 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pa valjda jer je moderno voziti suv jbt. Hoce raja suv, raji je i 3008 suv jos ljepsi od subarua. Hoce raja tri ekrana, digitalnu tablu, android auto wireless, punjac wireless i cetiri usb konektora
90% ljudi misli da je awd sve jedno te isto, da je at sve jedno te isto ne zna ni za duplo kvacilo ni wandler ni cvt samo zna ima nema kvacila i prnd i 1,2,3,4,5,6,r
Vi dodjete ko onaj mim kad babu vodi ona med sestra
Djeca ce nam iznajmljivati auta kao danas romobile, amarov subaru ce im biti ko sad sto je telefon na vrtenje ono kako se ovo koristi
90% ljudi misli da je awd sve jedno te isto, da je at sve jedno te isto ne zna ni za duplo kvacilo ni wandler ni cvt samo zna ima nema kvacila i prnd i 1,2,3,4,5,6,r
Vi dodjete ko onaj mim kad babu vodi ona med sestra
Djeca ce nam iznajmljivati auta kao danas romobile, amarov subaru ce im biti ko sad sto je telefon na vrtenje ono kako se ovo koristi
-
lavic
#46665 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja sam imao 3 limuzine do sad, jedna sa Xdrive, sad imam SAV i iskreno osim povisenog sjedenja i malo vece preglednosti nema nikakve prednosti, po meni!!! ALi kad kupujes koristeno i za odredjenu cifru onda moras pravit kompromis.ZoomZoomKiwi wrote: ↑04/12/2025 16:21Upravo to i jest poenta pitanja: čemu onda povišena karoserija?lavic wrote: ↑04/12/2025 15:48Ma nema ni potrebe sa xdrivom hargat po gudurama, to je samo za stari defender, discovery, LC i Nivu.Evolution_IV wrote: ↑04/12/2025 15:33
Nema kod mene je mehanika, difetencijal centralni pomocu fluida tj.ulja zakljucava, isto tako spera nazad na bazi fluida, dao Bog zdravlja i para pa cu postavit i naprijed sper i zamjeniti coupler za pojacanu verziju koja brze "zakljucava"
- B6Redhell
#46666 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Kiwi. Polozaj i sjedenje vozaca je vaznije 70-80% populacije vozaca nego bilo sta drugo.ZoomZoomKiwi wrote: ↑04/12/2025 16:21 Upravo to i jest poenta pitanja: čemu onda povišena karoserija?
Jednostavno ljudi vole da su na visini. Zato je popularna cuv suv i ostala mehanika.
Pravi offroad’s se rijetko vozaju asfaltom
- semsasuljakovic
#46667 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
I što bi iko dao 18-20 hiljada za Golfa 7 kada može kupiti Golfa 7.5 za 15 hiljada.

- kravamuzara
#46668 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
B6Redhell wrote: ↑04/12/2025 17:48Kiwi. Polozaj i sjedenje vozaca je vaznije 70-80% populacije vozaca nego bilo sta drugo.ZoomZoomKiwi wrote: ↑04/12/2025 16:21 Upravo to i jest poenta pitanja: čemu onda povišena karoserija?
Jednostavno ljudi vole da su na visini. Zato je popularna cuv suv i ostala mehanika.
Pravi offroad’s se rijetko vozaju asfaltom

Zanemariti kacigu
Ovo je otprilike pozicija sjedenja sedan/karavan vs sljuv, ne znam za vas ali meni je prvo sto puta prirodnije i udobnije.
- Haris.ba
#46669 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja sam se sa suva vratio na kompakta. Nikako se ne mogu navici kad ulazim i izlazim iz auta.
U voznji i nije tolika razlika meni.
-
NediM17
#46670 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja meraka sjest za volan Land cruisera, hem visoko, hem 2m haube ispred tebe.
- Evolution_IV
- canvra888
#46672 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
I na ovoj oguljen znak na volanu 
- Evolution_IV
#46673 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ne vidi se fino, nisu kakve slike
ok je cijena
ma uradis foliju i jebat ga, ja ne stigo nikad na svojoj staroj...
ok je cijena
ma uradis foliju i jebat ga, ja ne stigo nikad na svojoj staroj...
- House
#46674 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
kakav izgled auta za 2014 
- B6Redhell
#46675 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Trenutno vozim X5 s tim x drajvom. Jest da je tesko ko tenk i potrosac. Ali ostalo nikakve mane. Sa 285 zadnjim gumama stabilniji i bolje drzi cestu od mnogih sedana karavana i nekih sporckih… X drajv uskoci kad zatreba. Ne penjem se nigdje po zabitima niti imam potrebe.
A kupljen je jako jeftino bas zbog X drajva. Lampice popaljenje pri manjim brzinama preskace. U servisu rekli otiso reduktor koji je jako kompliciran. I cijene zamjene astronomske.
Ja samo odkopcao abs modul prenocio prikopco nazad. I ocistio ABS senzore. Sve lampice pogasene nema vise preskakanja (abs kocio jer nije imao tačan signal od abs sensora i na osnovu istih reduktor radi i rikta vuču). Reduktor odlican i u dobrom stanju. Auto super sa punom opremom.
A kupljen je jako jeftino bas zbog X drajva. Lampice popaljenje pri manjim brzinama preskace. U servisu rekli otiso reduktor koji je jako kompliciran. I cijene zamjene astronomske.
Ja samo odkopcao abs modul prenocio prikopco nazad. I ocistio ABS senzore. Sve lampice pogasene nema vise preskakanja (abs kocio jer nije imao tačan signal od abs sensora i na osnovu istih reduktor radi i rikta vuču). Reduktor odlican i u dobrom stanju. Auto super sa punom opremom.