Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
svesuper25 wrote: ↑04/12/2025 12:48
Da je Tito slusao ove nase samoprozvane ekologe za rijeke,ni jedna HE u BIH se ne bi izgradila.Pa van svake pameti je ne iskoristitit hidropotencijal u BiH.
Zaista ne znam sta ti znaci ova izjava.
De, konkretno. Koji hidropotencijal. Koji to projekat nismo iskoristili?
Između ostalog, gornji tok Neretve, prije rata planirane 4 elektrane sa 500+ MW instalisane snage..
Da ne pominjemo tok une između Bihaća i B. Krupe, Gornji tok Vrbasa, Bosnu..
A vezano za "ekologe", da sutra neko kaže idemo rušiti brane na neretvi i isušiti jezera, vratiti tok u prirodno stanje, prvi bi se pobunili samozvani ekolozi
Da je Tito slusao ove nase samoprozvane ekologe za rijeke,ni jedna HE u BIH se ne bi izgradila.Pa van svake pameti je ne iskoristitit hidropotencijal u BiH.
Između ostalog, gornji tok Neretve, prije rata planirane 4 elektrane sa 500+ MW instalisane snage..
A vezano za "ekologe", da sutra neko kaže idemo rušiti brane na neretvi i isušiti jezera, vratiti tok u prirodno stanje, prvi bi se pobunili samozvani ekolozi
ti samozvani ekolozi su strani placenici,boli njih dupe za rijekama.Pa rijeka Bosna kanalizacija,sto se protiv toga ne bune.Proizvodnja struje na rijekama ne zagadjuje rijeke.Rijeke nastavljaju dalje,ne isparava.
Rijeka Drava koja izvire u Italiji je povoljna za energetsko korištenje pa su na njoj izgrađene ukupno 22 hidroelektrane: 11 u Austriji, 8 u Sloveniji, 3 u Hrvatskoj (HE Varaždin, HE Čakovec i HE Dubrava).
Cuj koji hidropotencijal Pa gdje ti zivis Puna BH rijeka,imas ogroman hidropotencijal na rijeci Bosni i Drini.a da ne pricamo o drugim jos rijekama.
Ta prica puna Bosna rijeka je ko ona puna Bosna vode, ali kada treba da se izveze flasica vode u vecim kolicinama - nema.
Na rijeci Bosni nema sanse napraviti ijednu elektranu. Na Drini je uglavnom entitet RS, druga elektroprivreda.
I to je sada blokirano zbog drzavne imovine.
Na kojoj rijeci realno mozes ocekivati da se slijedecih 5 godina napravi hidroelektrana?
neki wrote: ↑04/12/2025 13:07
To sto su prije rata planirane ne znaci nista. Planiane su i dvije nuklearke u Bosni.
Na gornjem toku Neretve ce biti blokirano zbog raftinga.
Unu isto nece dirati zbog turizma.
Gornji tok Vrbasa isto sumnjam da ce iko ozbiljan u to krenuti.
Last edited by Haris.ba on 04/12/2025 13:23, edited 1 time in total.
Truba wrote: ↑04/12/2025 13:19
rijeka ko kanalizacija može
rijeka kao proizvodnja struje ne može
kofol šteti ribama i pticama ali ne kao arf deobad i motorno ulje
Tacno tako,pa malo malo bude pomor ribe u Bosni.To samozvanim ekolozima ne smeta.Na izvoru rijeke Bosne fekalije ,ni to im ne smeta.E kad je za proizvodnju struje,onda smeta,odmah dodje i dubioza da pjeva
Cuj koji hidropotencijal Pa gdje ti zivis Puna BH rijeka,imas ogroman hidropotencijal na rijeci Bosni i Drini.a da ne pricamo o drugim jos rijekama.
Ta prica puna Bosna rijeka je ko ona puna Bosna vode, ali kada treba da se izveze flasica vode u vecim kolicinama - nema.
Na rijeci Bosni nema sanse napraviti ijednu elektranu. Na Drini je uglavnom entitet RS, druga elektroprivreda.
Na kojoj rijeci realno mozes ocekivati da se slijedecih 5 godina napravi hidroelektrana?
Mozes masu manjih HE gradit na Bosni,protocne elektrane.Cuj ne moze
Izgradnja hidroelektrana Janjići i Vranduk predviđena je strateškim dokumentima Federacije BiH kao i Planom poslovanja JP Elektroprivreda BiH za period od 2025.-2027. godina, kojim su i planirana sredstva za njihovu izgradnju.
Last edited by svesuper25 on 04/12/2025 13:28, edited 1 time in total.
svesuper25 wrote: ↑04/12/2025 13:24
Mozes masu manjih HE gradit na Bosni,protocne elektrane.Cuj ne moze
Moze. Moze Bosna imati i svemirski program. Sve moze.
Ali, je li realno? Nece nadod hidrocentrale. Evo, hajde de. Reci lokaciju gdje bi je pravio. Odmah ces imati blokade okolnih stanovnika.
Izgradnja hidroelektrana Janjići i Vranduk predviđena je strateškim dokumentima Federacije BiH kao i Planom poslovanja JP Elektroprivreda BiH za period od 2025.-2027. godina, kojim su i planirana sredstva za njihovu izgradnju.
svesuper25 wrote: ↑04/12/2025 13:28
U praksi Elektroprivreda pokusava samo u Konjicu i Ustikolini. Javi im da procitaju to.
Inace, mrtvo slovo na papiru.
svesuper25 wrote: ↑04/12/2025 13:29
cuj nece narod ok onda ce placat skuplju struju,pa nece ti ove dotrajale TE vjecno proizvodit struju
svesuper25 wrote: ↑04/12/2025 13:28
U praksi Elektroprivreda pokusava samo u Konjicu i Ustikolini. Javi im da procitaju to.
Inace, mrtvo slovo na papiru.
svesuper25 wrote: ↑04/12/2025 13:29
cuj nece narod ok onda ce placat skuplju struju,pa nece ti ove dotrajale TE vjecno proizvodit struju
Pa tako ce i biti.
Trazio si projekat ,ja ti dao, ko ba pita narod,drzavne su rijeke ,a ne nekog ekologa.Sto se narodi u Austriji,Svici,Sloveniji,Norveskoj.... ne buni protiv HE
mishic wrote: ↑04/12/2025 13:36
Ažurnost Elektroprivrede BiH i u onome što realno može je takva da se teško dočeka.
Davno su najavili vjetroparkove na Vlašiću pa ništa ni od toga.
Pa kako ce ista bit,kad je direktor EP BiH lik koji se nikad nije sreo sa strujom.Lik bio direktor vodovoda i kanalizacije u Srebreniku.
neki wrote: ↑04/12/2025 13:07
To sto su prije rata planirane ne znaci nista. Planiane su i dvije nuklearke u Bosni.
Na gornjem toku Neretve ce biti blokirano zbog raftinga.
Unu isto nece dirati zbog turizma.
Gornji tok Vrbasa isto sumnjam da ce iko ozbiljan u to krenuti.
Svuda će biti blokirano iz nekog, samo nama poznatog, razloga
Ali hidropotencijal na nabrojanim rijekama nije ni izbliza iskorišten kako ti govoriš.
Nadati se da ćemo u nekoj bližoj budućnosti imati manje populističku vlast koja će pokrenuti planirane projekte.
trenutno po tom pitanju idemo samo ka gorem..
Stranke su davno shvatile da su njihovi kadrovi univerzalni experti koji sve znaju i u sve se razumiju pa ta politika i daje ovakve rezultate u svemu. A posebna vrsta univerzalnih experata je među onima koji su do diploma došli na načine kako i sami stranački šefovi poputfamoznog Kifle.
mayab wrote: ↑02/12/2025 21:14
Meni je jedino žao što FBiH nije napravila neku HE , eno za onaj Vranduk se više puta slikalo za početak gradnje i sve šuplja priča predizborna...
Ne znam ima li išta u planu da se naprvi od neke nove HE
Entite RS gradi onaj HE Ulog , ali ogromne kontroverze se čuju svakodnevno....
Imaju u planu u Konjicu i mislim Ustikolini.
Sumnjam da ce napraviti ijednu.
Nase drustvo je odlucilo da ne zeli skoro pa nijedan veliki energetski objekat.
Prebacice se na vjetrenjace gdje se narod nece stici buniti i solare na prostorima rudnika.
Mi imamo samo srecu da imamo od koga kupiti struje, inace bi nam bilo ko na Kubi ili Juznoj Africi.
Drugo je koja ce cifra biti.
Sve po zaslugama.
Čije društvo. Kad je odlučilo, kojim aktom, kako Imaš li pouzdane informacije, ili opet volejom, pa gdje pogodi
svesuper25 wrote: ↑04/12/2025 13:39
Trazio si projekat ,ja ti dao,
Nije to projekat. To je lista zelja da se nesto napise.
Procitaj prijasnje strategije. Jesu li one realizirane?
Je li iko odgovarao sto nisu realizirane?
ko ba pita narod,drzavne su rijeke ,a ne nekog ekologa.Sto se narodi u Austriji,Svici,Sloveniji,Norveskoj.... ne buni protiv HE
Rijeke mozda jesu drzavne, ali okolno zemljiste nije i tu narodu smeta. Je li demokratija ili nije?
neki wrote: ↑04/12/2025 13:52
Ali hidropotencijal na nabrojanim rijekama nije ni izbliza iskorišten kako ti govoriš.
Opet taj pojam - hidropotencijal.
Haman nema lokacije gdje se moze graditi. Jednostavno nema. I ono sto se pokusava se isto sabotira. Odijum je na izgradnju hidrocentrala iz niza razloga.
To je realnost.
Mi nemamo hidropotencijala. Mi imamo potencijal da se skoro svaki energetski objekat ne zeli napraviti.
ko ba pita narod,drzavne su rijeke ,a ne nekog ekologa.Sto se narodi u Austriji,Svici,Sloveniji,Norveskoj.... ne buni protiv HE
Rijeke mozda jesu drzavne, ali okolno zemljiste nije i tu narodu smeta. Je li demokratija ili nije?
Haman nema lokacije gdje se moze graditi. Jednostavno nema. I ono sto se pokusava se isto sabotira. Odijum je na izgradnju hidrocentrala iz niza razloga.
To je realnost.
Mi nemamo hidropotencijala. Mi imamo potencijal da se skoro svaki energetski objekat ne zeli napraviti.
U Mostaru protestvuju protiv solara kud ces dalje da ce ih pobiti
mishic wrote: ↑04/12/2025 13:53
Stranke su davno shvatile da su njihovi kadrovi univerzalni experti koji sve znaju i u sve se razumiju pa ta politika i daje ovakve rezultate u svemu. A posebna vrsta univerzalnih experata je među onima koji su do diploma došli na načine kako i sami stranački šefovi poputfamoznog Kifle.
Imali smo mi na funkcijama raznoraznih stručnjaka sa visoko prestižnih univerziteta, pa šta smo dobili!?? Je li nam bilo bolje, općenito, kvalitet zraka, života!??
Zato pustite tu priču, univerzitet ovaj onaj, stručnjak k.. palac.
Nešto je duboko gore u ovom društvu..
Test1234 wrote: ↑05/12/2025 08:03
Imali smo mi na funkcijama raznoraznih stručnjaka sa visoko prestižnih univerziteta, pa šta smo dobili!?? Je li nam bilo bolje, općenito, kvalitet zraka, života!??
Zato pustite tu priču, univerzitet ovaj onaj, stručnjak k.. palac.
Nešto je duboko gore u ovom društvu..
To je realnost.
U Mostaru protestvuju protiv solara kud ces dalje da ce ih pobiti
Mnogo si smijesan decko.
U Mostaru protestuju protiv solara jer ih je neko nakacio nelegalno i pri tome na drzavnu imovinu koja je zasticena. U Mostaru protestuju protiv solara jer je neko okupirao zemlju gdje treba da se razvija bosnjacko selo(jedan od primjera, ima ih i oko hrvatskih sela).
Sve neki jebenjaši analitičari energetičari kurci palci a prostu logiku ne vide. Odnosno neće da vide. Svi od njih pričaju kako im 100 KM legne na račun.
Jel se to cijela država treba dignuti na noge, svi parlamenti, sve institucije i vjerovatno se zadužiti nekoliko stotina miliona KM ako ne milijardu da bi se hazimu u Jajce i Bugojno doveo plin sa drugog kraja planete
Hazim i rodbina koji žive u megapolisima oko Bugojna su dobri potrošači i plaćaće plin po cijenama sa NYMEX berze.
A kao briga za diverzifikaciju , Sarajeva kao najvećeg potrošača nigdje na mapi. :lol