Ako tim činom postajemo punopravni NATO član, moje mišljenje je da je bolje ginuti po Donbasu nego po Podrinju.
Ukrajina
- drndalo
#221578 Re: Ukrajina
Zamalo samoubistvo iz zasjede...
- drndalo
#221579 Re: Ukrajina
Papa Franjo pomaze posthumno.
- HarTar
#221580 Re: Ukrajina
U Kijevu, maskirani policajci SBU-a zaustavili su muslimane na putu do džamije na molitvu petkom.
Provjeravali su dokumente i sprječavali ljude da uđu radi molitve.
Ova džamija i njena zajednica oduvijek su podržavali nezavisnost Ukrajine.
Glavni imam, Said Ismagilov, trenutno služi u ukrajinskoj vojsci.
Hiljade muslimanskih vojnika poginulo je braneći Ukrajinu, a upravo je ova džamija ranije oštećena ruskim granatiranjem.
Pa ipak, SBU uopće ne blokira puteve niti provjerava dokumente u crkvama Moskovskog patrijarhata.
Ovakav tretman je nepravedan i selektivan.
Hiljade muslimanskih vojnika poginulo je braneći Ukrajinu, a upravo je ova džamija ranije oštećena ruskim granatiranjem.
Pa ipak, SBU uopće ne blokira puteve niti provjerava dokumente u crkvama Moskovskog patrijarhata.
-
DebelinJoe
#221581 Re: Ukrajina
Putine, budalo jedna ćorava
- drndalo
#221583 Re: Ukrajina
Jel to dosao ferman o zakuhavanju s muslimanima? Prosla guzva sa korupcijom, pa da se sta zakuha?HarTar wrote: ↑03/12/2025 22:56 U Kijevu, maskirani policajci SBU-a zaustavili su muslimane na putu do džamije na molitvu petkom.
Moskovska patrijarsija...? Je samo zakonom zabranjena, pa ako sta radi, radi iza zakljucanih vrata.
Elem, pametnije bi bilo da nijesi nista ni stavljao od sefova na internet.
- drug_profi
#221584 Re: Ukrajina
A ne zapita se niko da mozda nije neka dojava bila o napadu na dzamiju ili sl?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#221585 Re: Ukrajina
kolegi forumašu teže pada rokanje tankera po crnom moru, nego bušenje civila u kijevu. otud i postavljanje ovih sranja.
- JMGuti
#221587 Re: Ukrajina
Jadni muslimani.HarTar wrote: ↑03/12/2025 22:56 U Kijevu, maskirani policajci SBU-a zaustavili su muslimane na putu do džamije na molitvu petkom.
- Ironmen
#221589 Re: Ukrajina
Tajnik američke vojske ponovno se sastao s ukrajinskom delegacijom i praktički ponovio da je poraz neizbježan ukoliko se ne prihvati mirovni plan.
Sve je veći vanjskopolitički pritisak na ukrajinskog predsjednika, što se očituje kroz razne kritične tekstove i analize u zapadnim medijima. Recimo, prvi put od rata se vraća narativ o Ukrajini kao "najkorumpiranijoj europskoj državi", iako je jasno da ova priča nije od jučer.
Gdje je pomoć od smrada Mertza koji je obećao milijarde Ukrajini ?
Sve je veći vanjskopolitički pritisak na ukrajinskog predsjednika, što se očituje kroz razne kritične tekstove i analize u zapadnim medijima. Recimo, prvi put od rata se vraća narativ o Ukrajini kao "najkorumpiranijoj europskoj državi", iako je jasno da ova priča nije od jučer.
Gdje je pomoć od smrada Mertza koji je obećao milijarde Ukrajini ?
-
zigzag
#221590 Re: Ukrajina
Oj poraz neizbježan a Kijev na drugoj strani svijeta. Neće ovi mongoli vidjeti Kijeva za života. Pregovori će trajati dugo i dobro je da su počeli. Sad treba malo peglati i velikočetničke sujete i tražiti najbolja rješenja. A nisu ni oni u sjajnoj situaciji iako glume veliku silu.
-
mishic
#221591 Re: Ukrajina
Najbolji potez koji bi mogao napraviti Zelenski bio bi dodatno mobiliziranje većeg broja vojnika čime bi zaustavio ovo puževsko napredovanje Rusa ali i dao do znanja da je u stanju ratovati do trenutka dok ne plane u Rusiji kojoj dogorijeva do nokata.
-
mishic
#221592 Re: Ukrajina
Putinova poruka Evropi: "Evropa pred teškom odlukom, iz Rusije stigla zastrašujuća prijetnja: "To ćemo shvatiti kao povod za rat" govori da ovaj slijepac ništa ne vidi i ništa ne razumije izvan sile. Njega se jedino silom može urazumiti.
- drndalo
#221593 Re: Ukrajina
Zamisli koja ugrozenost, zaustavljali su ih i provjeravali dokumenta...JMGuti wrote: ↑04/12/2025 10:40Jadni muslimani.HarTar wrote: ↑03/12/2025 22:56 U Kijevu, maskirani policajci SBU-a zaustavili su muslimane na putu do džamije na molitvu petkom.
Sto je puno gora ugrozenost od npr. ugrozenosti RU bombardovanjem raznim raketama, dronovima, atomskim bombama...
- JMGuti
#221594 Re: Ukrajina
Da. Već sam pomislio na to, ali zamisli još goru situaciju. Ugrožen si zbog bombardovanja a još si i musliman... Pa tu Ukrajinu treba predati odmah Turskoj ili Iranu.
- drndalo
#221595 Re: Ukrajina
B.H. se vratio iz Donj(ih)bas gaca...
Bas sam se upitao kada ce nam opet Medjedev priprijetiti atomskom bombom...
- Point.
#221596 Re: Ukrajina
Sasrali se sise belgijanci.
BREAKING: Belgium Prime Minister says frozen Russian assets will "eventually be returned" to Russia, once again rejecting EU plan to fund Ukraine with €90 billion in frozen Russian assets
-
zigzag
#221597 Re: Ukrajina
Ovo je promjena višedecenijske strategije. Zlo dolazi sa istoka i nikad neće prestati dolaziti. Tako da neće više biti pružanja prijateljske ruke istoku odnosno ide spremanje za ozbiljnu konfrontaciju.Evropska unija postavila je jasan rok: do kraja 2027. godine okončat će sav uvoz ruskog plina, čime počinje najdublja transformacija evropskog energetskog sistema u posljednjih nekoliko decenija.
- karanana
#221598 Re: Ukrajina
a jedna (ako sam skonto dobro) od 28 tacaka je i ta da se normalizira ekonomska i sva druga saradnja sa rusijom, kao da se vrate kupci energenata.
-
zigzag
#221599 Re: Ukrajina
Pa niko se neće odreći trgovine ali u odnosu na "merkelovski i šrederovski" pristup sada se evropa postavlja drugačije. I ovo nije odsijecanje preko noći nego idu velike pripreme. Neće više dati da ih neki srednjevijekovni divljak sa istoka drži za muda. I imaju i lekciju i iz USA sa ovim šizofrenicima.
- Čitalac
#221600 Re: Ukrajina
Manko: Neprijatelj ima nezamislive gubitke, ali nažalost i puno više ljudskih resursa. Mi smo negdje pogriješili/ Kritičari, dođite na front i pokažite nama budalama kako se ratuje/Treba nam 70 hiljada ljudi mjesečno.

Pukovnik Valentin Manko, Heroj Ukrajine, načelnik Odjela jurišnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine („Vatrogasna brigada Sirskog“)
Vojnici 102. brigade Teritorijalne obrane (Ivano-Frankivska oblast), koji su više od tri godine držali položaje u području Guljajpolja, počeli su se povlačiti pod pritiskom Rusa. Kako bi stabilizirali situaciju, zapovjedništvo je prebacilo 225. jurišnu pukovniju i druge snage.
- Na smjeru Guljajpolje nakon 2022. godine bila je stacionirana samo 102. brigada Teritorijalne obrane. Neprijatelj uvijek ispituje frontu u malim skupinama i bira nekoliko smjerova gdje postoje praznine u obrani. Oko 16% sukoba duž cijele linije fronta odvija se u Guljajpolju. To je od 20 do 40 okršaja dnevno.
- Ta jedna brigada nije mogla izdržati nalet neprijatelja. Kada smo mi došli, zaustavili smo neprijatelja u Rivnopolju, ali neki drugi jednostavno nisu mogli izdržati i cijele bojne su se počele povlačiti na, kako kažu, „povoljnije položaje“. Nitko nam nije došao s leđa, Rusi su napredovali frontalno. Ponovno smo uspostavili liniju i sada zadržavamo neprijatelja, ali situaciju kompliciraju magle i kiše, zahvaljujući kojima neprijatelj uspijeva napredovati. To se ne događa u kolonama ili velikim skupinama, jer ih uništavamo. Sada imaju drugačiju taktiku – infiltraciju. U trenutnoj situaciji svima je potrebna jača pozicija u pregovorima…
- Neprijatelj je jak i ima ih puno. Već su otvoreni postupci o tome kako su se naše jedinice na ovom smjeru branile. Situaciju su znatno pogoršale i izjave nekih stručnjaka koji su tvrdili da su Rivnopolje i Zeleni Gaj bili okruženi. Te su izjave nastale na osnovu riječi vojnika. Naravno, kada želiš da dezertiraš, izmislićeš bilo što. Borim se već 11 godina. Mislite li da ne razumijem situaciju? Najgore je što ljudi napuštaju svoje položaje što dovodi do velikih gubitaka…
- Isto je bilo u Kurskoj oblasti, i tada su neki tvrdili da smo okruženi. Pa Sumi, pa Kamjansko, bilo je izvešća da Rusi stižu do Zaporižja. To je bilo u svibnju. Od tada se linija tamo nije pomjerila. Takve „informacije“ uvijek pokupe „bot farme“ i postoje ljudi koji zbilja vjeruju da su momci okruženi. Sad pišu da sam ja nešto krivo napravio za 102. brigadu. Ja zapovijedam jurišnim trupama, što ja imam s ovom brigadom?!
- Mogu samo zahvaliti DeepState-u što iskreno kaže gdje je i tko je napustio položaje, jer si ne mogu priuštiti reći takve stvari...
- Rusi su pokušali ući u Guljajpolje kada se povukla treća bojna. Mi sada stojimo tamo, ali nemamo toliko ljudi da bismo postavili neprekidnu liniju od 6-7 kilometara i spriječili infiltraciju neprijatelja. Za to su potrebne tisuće ljudi. Rusi sada šalju 3-4 čovjeka sa zastavaom. Uvuku se u grad po magli, a kad se magla digne odmah ih uništavamo. To se dešava stalno. Rusi ne prestaju, samo bacaju meso…
- Veliki ruski plan bio je zauzeti Pokrovsk i cestu Donbas-Zaporižje. Glavni zadatak je Zaporižje. Htjeli su napraviti veliki manevar. S lijevog boka zaustavili smo ih kod Kamjanskog, s desnog kod Dobropilja i Pokrovska. Zamislite kakav su komad htjeli odgristi! Trpe velike gubitke, opseg plana je izgubljen, i sada pokušavaju barem nešto izvesti. Ući i zabiti zastavu. Nismo izgubili ništa tako veliko…
- Na svom lijevom boku ulaze u Stepnogirsk već šest mjeseci. U Guljajpolju su, nažalost, pronašli slabu točku. Ali daleko od toga da su u dobroj poziciji…
- Odnos snaga na tom sektoru fronte je ponekad 1:8. Zadatak mojih jedinica je izaći na aktivnu poziciju, stabilizirati, zatim negdje protunapasti i pokušati ići dalje. Neprijatelj ima nevjerojatne gubitke, ali puno više ljudskih resursa…
- Rusi nisu idioti, daleko od toga. Poznaju vojne poslove, sustavno rade na obuci. S druge strane, mi smo negdje pogriješili, trebali smo povećati vojsku. Uglavnom smo sami krivi...Vrlo je teška situacija s držanjem položaja. Imamo ogroman broj dezertera, čak ni Rusi ih nemaju toliko...
- Što se tiče kritika, želio bih reći svakom kritičaru: ako znate kako poboljšati stanje na frontu, dođite u Oružane snage. Zašto kritizirate iz fotelje? Dođite ovamo! Ako ste takvi stručnjaci, dođite i recite nama, budalama, kako se treba boriti. Je li vojska barem jednom pohvaljena od strane tih stručnjaka? Jesu li nekad rekli da se sjajno držimo, da držimo Sumi, Kupjansk ili hrpu drugih pravaca gdje nas neprijatelj napada većim snagama? Nisam vidio da itko to hvali…
- Jesam li malo učinio za državu u proteklih 11 godina? Nisam dobio titulu Heroja Ukrajine tek tako. Imao sam 4 teške ozljede i hrpu kontuzija. Borim se za svaki komadić ukrajinske zemlje. Radim najbolje što znam. Moje jurišne trupe bore se na više od 40 smjerova i sve to moram kontrolirati. Imamo jednu pukovniju koja se može boriti u 5, 7, 12 različitih smjerova. Dođite i živite sa mnom barem jedan dan…
- Da naša mjesečna mobilizacija nije 30 tisuća ljudi nego 70 tisuća, sve bi se jedinice akumulirale. Mi, na kraju, možda i imamo dovoljnu mobilizaciju, ali je problem što puno ljudi dezertira...
- Osobno me sada najviše brinu mirovni sporazumi. Hoće li oni stvarno osigurati mir ili ćemo se samo povući, a sutra će protiv nas početi ofenziva, kao 2022. godine? Znam jedno: nakon što se proglasi mogući mir, moji dečki i ja morat ćemo ga u stvarnosti osiguravati još mnogo, mnogo mjeseci. Dobro se sjećam Minskih sporazuma...Ne vjerujem Rusima. Možda bih vjerovao u mir kada bi nam vratili jedino oružje koje ga može osigurati...