INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- dječak sa šibicama
#26851 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ici ce novo ubleharenje penzionerima i silna obecanja, pa kao i prosli put kad dodje red na povecanje penzija, onda nema para.
- okanomalo
#26852 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
ja racunam opet 3,9% i nista vise.dječak sa šibicama wrote: ↑01/12/2025 16:15 Ici ce novo ubleharenje penzionerima i silna obecanja, pa kao i prosli put kad dodje red na povecanje penzija, onda nema para.
- dječak sa šibicama
#26853 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ako do sada nisu, do kraja godine moraju donijeti raspored "uskladjivanja penzija", sto je vjerovatno tih mizernih par %.
Eventualno neko vanredno.
Nema para u budzetu, i treba napuniti usta azbahe.
Eventualno neko vanredno.
Nema para u budzetu, i treba napuniti usta azbahe.
- SmokingMan
#26854 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Druže, zažalit ćemo mi zbog rata u Ukrajini, sve se to moglo izbalasirati da su ljudi hladne glave sjedili u Briselu i Moskvi, a Brisel je sve više počeo ličiti na Američki kongres, trguje se sa interesima i ne obraća pažnja na dalekosežne posljedice. Danas je poljuljano povjerenje u EU upravo zbog loših politika, i ne čudi me što su najglasniji među njima oni koji su svoj ekonomski točak pogonili na jeftinom ruskog gasu i nafti. Najglasniji su baš skrenuli još desnije, što dodatno destabilizira EU. Svaka negativnost se odražava na lokalnu, kontinentalnu i globalnu ekonomiju, no mi zbog svih turbolencija koje smo pregrmili sa Kovidom, ne vidimo kakve je blagodati progresa EU prokockala. Kako su svi sa velikim entuzijazmom dočekali prelaz u novi mileniji, puni nade da možemo napraviti nešto veliko. Danas se tog vremena mnogi sjećaju sa nostalgijom, kao da smo nešto propustili da uradimo kako bi smo spriječili da se desi nešto što je nedugo zatim promijenilo tok budućeg niza događaja.
-
Hakiz
#26855 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Rat u Ukrajini je izgovor. Naprosto su korporacije odlučile da žele više para. I naredile političarima da im pare stvore. Da nije bila Ukrajina, bilo bi nešta drugo.SmokingMan wrote: ↑01/12/2025 17:59Druže, zažalit ćemo mi zbog rata u Ukrajini, sve se to moglo izbalasirati da su ljudi hladne glave sjedili u Briselu i Moskvi, a Brisel je sve više počeo ličiti na Američki kongres, trguje se sa interesima i ne obraća pažnja na dalekosežne posljedice. Danas je poljuljano povjerenje u EU upravo zbog loših politika, i ne čudi me što su najglasniji među njima oni koji su svoj ekonomski točak pogonili na jeftinom ruskog gasu i nafti. Najglasniji su baš skrenuli još desnije, što dodatno destabilizira EU. Svaka negativnost se odražava na lokalnu, kontinentalnu i globalnu ekonomiju, no mi zbog svih turbolencija koje smo pregrmili sa Kovidom, ne vidimo kakve je blagodati progresa EU prokockala. Kako su svi sa velikim entuzijazmom dočekali prelaz u novi mileniji, puni nade da možemo napraviti nešto veliko. Danas se tog vremena mnogi sjećaju sa nostalgijom, kao da smo nešto propustili da uradimo kako bi smo spriječili da se desi nešto što je nedugo zatim promijenilo tok budućeg niza događaja.
- Thorgerson
#26856 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Daj ba netflix obicni paket, malo skuplji od kutije cigara. Mjesecno!!! Na dva klika gledas hrpu serija, filmova, dokumentaraca itd. Smijesno.dječak sa šibicama wrote: ↑01/12/2025 15:54 Piraterija je i ozivila, po ko zna koji put, jer su streaming servisi pohlepne barabe.
Platis netflix premium 4 profila, hoces koristiti na drugoj lokaciji, kaze niste u dometu obiteljskog wi fi. I ne mozes gledati, mozes se jebat, drugim rijecima plati nalog po lokaciji, nema veze sto sin daje roditeljima profil ili ima dvije lokacije jednostavno, kucu i stan.
Kofol daju ti opciju da kroz email potvrdis da je lokacija tvoja, ali u praksi ne mozes jer "pretpostavka je da si nekome prodao profil".
Piraterisem do iznemoglosti, nabijem ih.
Jebavati se sa torrentima, kodije, glupostima, trazi titlove, syncaj ih, jebaji se. Ne znam. To mi je bilo zanimljivo kao studentu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#26857 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Thorgerson wrote: ↑01/12/2025 19:56Daj ba netflix obicni paket, malo skuplji od kutije cigara. Mjesecno!!! Na dva klika gledas hrpu serija, filmova, dokumentaraca itd. Smijesno.dječak sa šibicama wrote: ↑01/12/2025 15:54 Piraterija je i ozivila, po ko zna koji put, jer su streaming servisi pohlepne barabe.
Platis netflix premium 4 profila, hoces koristiti na drugoj lokaciji, kaze niste u dometu obiteljskog wi fi. I ne mozes gledati, mozes se jebat, drugim rijecima plati nalog po lokaciji, nema veze sto sin daje roditeljima profil ili ima dvije lokacije jednostavno, kucu i stan.
Kofol daju ti opciju da kroz email potvrdis da je lokacija tvoja, ali u praksi ne mozes jer "pretpostavka je da si nekome prodao profil".
Jebavati se sa torrentima, kodije, glupostima, trazi titlove, syncaj ih, jebaji se. Ne znam. To mi je bilo zanimljivo kao studentu.
Pogledaj ovaj video i vidjet ces koliko grijesis.
Onog trenutka kad je Netflix postao komplikovaniji od torrenta, tad je izgubio.
-
Hakiz
#26858 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nije to samo streaming filmova i muzike. Platiš knjigu na Amazonu, kaže ti da nije tvoja, platio si samo čitanje, ne posjedovanje. Nije se jednom desilo da neko hoće ponovo da pročita knjigu koju je platio Amazonu da je ima na Kindleu i vidi da knjige nema. Amazon mu je.izbrisao sa Kindlea. Zatim, sav softver koji više ne dobiješ kao instalaciju nego "vučeš" sa clouda. Itd.Thorgerson wrote: ↑01/12/2025 19:56Daj ba netflix obicni paket, malo skuplji od kutije cigara. Mjesecno!!! Na dva klika gledas hrpu serija, filmova, dokumentaraca itd. Smijesno.dječak sa šibicama wrote: ↑01/12/2025 15:54 Piraterija je i ozivila, po ko zna koji put, jer su streaming servisi pohlepne barabe.
Prije nekoliko godina je čelnik BMW-a govorio da treba napraviti sistem u kojem ljudi neće posjedovati automobile, nego će ih iznajmljivati.
Ljudima se uzimaju pare za stvari koje im se ne daju u posjed. A stvari koje iznajmljuju su često skuplje i goreg kvaliteta nego nekadašnje koje su posjedovali. I još te uslovljava kako ćeš to koristiti, ne može kako ti hoćeš, čak ako tu mogućnost ima.
I na to se pristaje bez pogovora.
Nije slučajno nastala izreka “If buying isn’t owning, piracy isn’t stealing”
Ne treba čekati distopijsku budućnost, već je živimo.
-
zippoo87
#26859 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Mislim da Mercedes u autima ima upravo te neke funkcije koje se plate pa koriste. Neki dan sam bas na YT gledao neke recenzije ili one restauracije,sta ti vec znam i neko bas to spomenu.
A prije 5 godina, Mercedes je bio krenuo u kampanju upravo ovog novog "poslovnog modela"...gdje ces u autu placati za funkcije koje zelis koristiti.
Ne znam je li im se i BMW prikljucio u tome i da li je zazivjelo,jer mislim da ih je korona u tome usporila/sprijecila.
Sada nakon sto im je prodaja totalno grohnula,mislim da se ne misle vracati na taj model ...imaju sada drugih briga,kako da sustignu kineze.
O prestizanju necemo pricati jos barem 5 godina.
To je ta pohlepa...sve koji budu previse pohlepni,karma ce ugasiti...da ne kazem "visa sila".
I ovi pomenuti streaming servisi...dok je cijena bila ok i prihvatljiva narodu i bez uslovljavanja,mnogi su koristili ...sada kada su cijenu utrostrucili i uveli ti milion nekih ogranicenja,narod namjerno poceo otkazivati.
A prije 5 godina, Mercedes je bio krenuo u kampanju upravo ovog novog "poslovnog modela"...gdje ces u autu placati za funkcije koje zelis koristiti.
Ne znam je li im se i BMW prikljucio u tome i da li je zazivjelo,jer mislim da ih je korona u tome usporila/sprijecila.
Sada nakon sto im je prodaja totalno grohnula,mislim da se ne misle vracati na taj model ...imaju sada drugih briga,kako da sustignu kineze.
To je ta pohlepa...sve koji budu previse pohlepni,karma ce ugasiti...da ne kazem "visa sila".
I ovi pomenuti streaming servisi...dok je cijena bila ok i prihvatljiva narodu i bez uslovljavanja,mnogi su koristili ...sada kada su cijenu utrostrucili i uveli ti milion nekih ogranicenja,narod namjerno poceo otkazivati.
- xoklix
#26860 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Da je samo Netflix...gdje su HBO,Amazon,Disney i još par njih.Thorgerson wrote: ↑01/12/2025 19:56Daj ba netflix obicni paket, malo skuplji od kutije cigara. Mjesecno!!! Na dva klika gledas hrpu serija, filmova, dokumentaraca itd. Smijesno.dječak sa šibicama wrote: ↑01/12/2025 15:54 Piraterija je i ozivila, po ko zna koji put, jer su streaming servisi pohlepne barabe.
Ma treba ti 100€ mjesečno da imaš pristup čemu imaš na Stremio/Kodi.
Da ne pričam kako npr. na Netflixu nikad nećeš moći pogledati film težak 90-100 GB već 4K ripove od 10ak GB.
I sve to za 32 eura godišnje (Real Debrid).
-
Hakiz
#26861 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne govorim o tome da imaju zaključane funkcije, platiš, otključaju ti. Govorim o tome da i kada platiš i otključaju ti, uvijek ti mogu opet zaključati. Ne kada ti je istekla pretplata, nego čak i kada je jednokratno plaćanje, samo ti zaključaju. Razlog oni znaju. Na primjer, odlučili su da ta funkcija ne treba više postojati. A tebi baš odgovara.zippoo87 wrote: ↑01/12/2025 20:43 Mislim da Mercedes u autima ima upravo te neke funkcije koje se plate pa koriste. Neki dan sam bas na YT gledao neke recenzije ili one restauracije,sta ti vec znam i neko bas to spomenu.
Svi govore o kvalitetu digitalnog signala, brzini itd. Niko ne želi da vidi da ta digitalizacija u kombinaciji sa modelom pretplate umjesto posjedovanja više koristi pružaocu usluge nego korisniku.
Kada imaš instalacijski softver, iskopčaš radni kompjuter sa interneta, instališeš i koristiš instalisani softver u potpunosti. Sa modelom pretplate uvijek moraš biti on-line i pružalac usluge ti je uvijek može prekinuti ili barem izmijeniti. Napravio si puno posla koristeći jednu funkciju softvera, stekao ime, ugovorio si novi posao za koji ti ta funkcija treba, obnovio si pretplatu za softver, a onda vidiš te funkcije više nema. A kako softver vučeš sa servera, nemaš instalacioni disk stare verzije koja tu funkciju ima. Uvijek vučeš onu verziju koju ti provajder softvera u tom trenutku da. Drugu je nemoguće imati.
Da ne govorimo o tome da ti harver postane preslab za novu verziju, a nemaš instalaciju stare sa kojom si na starom hardveru super radio i stekao reputaciju zbog kojeg baš tebe klijent uzme za posao. Pa, ako i imaš funkciju koja ti treba, moraš baciti stari i kupiti novi hardver iako ti stari dobro radi i sa starim softverom bi kvalitetno i brzo mogao uraditi posao.
Tako da ti pretplata, alat, počne kontrolisati kako radiš svoj posao, izgubiš kontrolu nad svojim biznisom, svojom sudbinom.
Počelo je prije dvadesetak godina, korona je drastično ubrzala i ogolila, ali mi svaki dan gubimo sve više slobode i kontrole nad svojim životima.
To je druga strana medalje digitalne tehnologije. Ali, ko će pisati pismo i čekati 15-30 dana na isporuku kada eMail stiže za djelić sekunde
Kada smo kod eMaila. Dobijem eMail od prijatelja. Pružalac usluge (Yahoo) je uključio AI koji je taj eMail pročitao, i napravio sažetak eMaila, napravio jedan pasus koji ukratko navodi šta u eMailu piše.
Pa pazite šta kome pišete, čitaju vam se eMailovi
- Thorgerson
#26862 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Druze, ne radi se o pohlepi. Ok, ne samo o pohlepi. Radi se o tome da se odrzi posao. Eto nek ima jedan, dva vlasnika i veci dionicari koji ce klepati profit. Al imas hiljade ljudi ispod koji rintaju. Hiljade i hiljade.zippoo87 wrote: ↑01/12/2025 20:43 Mislim da Mercedes u autima ima upravo te neke funkcije koje se plate pa koriste. Neki dan sam bas na YT gledao neke recenzije ili one restauracije,sta ti vec znam i neko bas to spomenu.
Naravno da su pribjegli cloudu, streamingu i rentanju jer su vidjeli da ne vodi nigdje to sto ce ti dati npr. software i to je to. I hajd evo da ti daju, da ces ti kupiti. Koliko je ljudi imalo prije 15ak godina kod nas eto bilo sta orginalno na racunaru? Niko. Sad? Jbg, vec je teze malo. Slicni je i za igre npr, i za pc i ps. Tesko je i prakticno nemoguce vise piratske verzije koristiti. O tome se radi. Sad, ti mozes nazvati pohlepom. Ja bih to prije nazvao zastitom autorskog djela. Evo, zamisli ti da izmislis neki software, app i neko ti ga hladno uzme i zaradjuje na njemu? Tebi bi to bilo ok? Ako bi trazio da zastitis, da ga samo ti prodajes - to je po tvom misljenju pohlepa? Zanimljivo.
Mislim, znam. Zvuci glupo. Ali jbg, ljudi od necega moraju zivjeti. Pored toga, sav taj novac koji se zaradi, dalje se investira i razvoj i istrazivanje. Ok, ode dobar dio vlasniku tajkunu. Jbg, to je kapitalizam.
-
zippoo87
#26863 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Legendo,pohlepa je kada prodajes nesto za 10 dolara i zaradjujes milijarde i odjednom odlucis podici to isto na 20 dolara.
Dakle,nisi nista vise ulagao u istrazivanje,nisi zaposlio hiljade novih ljudi,nisi nicim povecao troskove...samo si odlucio da dupliras zaradu...ti kao vlasnik ili dionicari,apsolutno je nebitno.
Ja ovdje ne pricam uopste o krekovanom softwareu,pirateriji i ostalom...nego o legalnim sistemima i pretplatama koje su mnogi koristili a sada zbog pohlepe nece vise da koriste.
Pa milioni ljudi su otkazali pretplatu na Netflix,kada je zadnji put poskupilo.
Isto tako i za Spotify.
A vjerovatno i ostale servise...
Isto je to sa svakom robom...evo kod nas hljeb, skupi 2 puta godisnje,iako svi imputi ostaju isti...psenica dodzaba,hljeb kao u Njemackoj
Jednostavno pohlepa,nema druge rijeci da se opise pohlepa...to nije biznis i nije poslovni model,posebno nije u drzavama kao kod nas,gdje je fakticki svaka bransa monopol...dogovore se 2-3 najveca igraca o cijenama i svi podignu cijene u isto vrijeme i onda ne vazi ona glavna stavka ekonomije...ima konkurencija,kupuj gdje je bolje a jeftinije,jer jeftinije ne postoji.
Dakle,nisi nista vise ulagao u istrazivanje,nisi zaposlio hiljade novih ljudi,nisi nicim povecao troskove...samo si odlucio da dupliras zaradu...ti kao vlasnik ili dionicari,apsolutno je nebitno.
Ja ovdje ne pricam uopste o krekovanom softwareu,pirateriji i ostalom...nego o legalnim sistemima i pretplatama koje su mnogi koristili a sada zbog pohlepe nece vise da koriste.
Pa milioni ljudi su otkazali pretplatu na Netflix,kada je zadnji put poskupilo.
Isto tako i za Spotify.
A vjerovatno i ostale servise...
Isto je to sa svakom robom...evo kod nas hljeb, skupi 2 puta godisnje,iako svi imputi ostaju isti...psenica dodzaba,hljeb kao u Njemackoj
Jednostavno pohlepa,nema druge rijeci da se opise pohlepa...to nije biznis i nije poslovni model,posebno nije u drzavama kao kod nas,gdje je fakticki svaka bransa monopol...dogovore se 2-3 najveca igraca o cijenama i svi podignu cijene u isto vrijeme i onda ne vazi ona glavna stavka ekonomije...ima konkurencija,kupuj gdje je bolje a jeftinije,jer jeftinije ne postoji.
- Quaresma
#26864 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne pije ti vode ta nikako osim ovog zadnjeg, a to je kapitalizam.Thorgerson wrote: ↑02/12/2025 00:25Druze, ne radi se o pohlepi. Ok, ne samo o pohlepi. Radi se o tome da se odrzi posao. Eto nek ima jedan, dva vlasnika i veci dionicari koji ce klepati profit. Al imas hiljade ljudi ispod koji rintaju. Hiljade i hiljade.zippoo87 wrote: ↑01/12/2025 20:43 Mislim da Mercedes u autima ima upravo te neke funkcije koje se plate pa koriste. Neki dan sam bas na YT gledao neke recenzije ili one restauracije,sta ti vec znam i neko bas to spomenu.
Naravno da su pribjegli cloudu, streamingu i rentanju jer su vidjeli da ne vodi nigdje to sto ce ti dati npr. software i to je to. I hajd evo da ti daju, da ces ti kupiti. Koliko je ljudi imalo prije 15ak godina kod nas eto bilo sta orginalno na racunaru? Niko. Sad? Jbg, vec je teze malo. Slicni je i za igre npr, i za pc i ps. Tesko je i prakticno nemoguce vise piratske verzije koristiti. O tome se radi. Sad, ti mozes nazvati pohlepom. Ja bih to prije nazvao zastitom autorskog djela. Evo, zamisli ti da izmislis neki software, app i neko ti ga hladno uzme i zaradjuje na njemu? Tebi bi to bilo ok? Ako bi trazio da zastitis, da ga samo ti prodajes - to je po tvom misljenju pohlepa? Zanimljivo.
Mislim, znam. Zvuci glupo. Ali jbg, ljudi od necega moraju zivjeti. Pored toga, sav taj novac koji se zaradi, dalje se investira i razvoj i istrazivanje. Ok, ode dobar dio vlasniku tajkunu. Jbg, to je kapitalizam.
Njima je bitno da sto vise para zarade i to je to, a sad na koji nacin, to je vec druga prica.
Opet pokusavam shvatiti tvoju poveznicu softvera i pretplate sto sad guraju u auta. Pretplata za cruise control nije nikakav nov softver ili aplikacija. Postoji to jako dugo vremena i svaki brend na trzistu ga ima. Zasto ovo sad gurati u pretplatu?
Ok, evo sve i da se slozimo oko placanje pretplate. Ovi fičri se oslanjaju na mercedesove servere. Dakle, ti kupiš auto od 100k maraka, uz njega naravno dodje opcija i za cruise control, ali moras uplatiti pretplatu. I tako placas ti pretplatu, i nakon 10 godina, kaze mercedes gasimo servere, više nije dovoljno odrzivo, i tebi kita na kraju. Hardver je tu, ali ne mozes mu pristupiti jer serveri vise ne rade. Dok onaj sto je kupio auto prije 20 godina i dalje ima ono šta je platio.
Sad ces vjerovatno reci, pa to je malo vjerovatno da se desi, da, ali ne i nemoguce. Imas dosta primjera u IT sektoru gdje ugase servere, otkazu podrsku a ti kao consumer ne mozes nista tu.
-
svesuper25
#26865 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Konacno i ti progledao,pa dobro jutro kolumbo.Uvidio si sta je nakaradna odluka o minimalcu donjela,da nam je sve skuplje i skuplje.Naravno da niko nije protiv povecanja minimalca,ali niko iz vlade ne spominje vise smanjivanja doprinosa.
Vlada je opet slagala,nista ne rade za fiskalnu reformu,samo su populisticki smanjili doprinose od jula mjeseca za 80 KM.Danas na 1000 KM,moras platit 650 KM doprinosa.Naravno sa povecanjem minimalca,automatski ce se i doprinosi povecat.A to ce dovest do jos veceg poskupljenja.
Vlada je diletantska,nikakav plan i program.Ho ruk odluke.Sindikat je vladin,pa i on populisticki lupa sa ciframa.
- pepeljara
#26866 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
bolje 3x nego sa proslom vlastisvesuper25 wrote: ↑02/12/2025 11:54Konacno i ti progledao,pa dobro jutro kolumbo.Uvidio si sta je nakaradna odluka o minimalcu donjela,da nam je sve skuplje i skuplje.Naravno da niko nije protiv povecanja minimalca,ali niko iz vlade ne spominje vise smanjivanja doprinosa.
Vlada je opet slagala,nista ne rade za fiskalnu reformu,samo su populisticki smanjili doprinose od jula mjeseca za 80 KM.Danas na 1000 KM,moras platit 650 KM doprinosa.Naravno sa povecanjem minimalca,automatski ce se i doprinosi povecat.A to ce dovest do jos veceg poskupljenja.
Vlada je diletantska,nikakav plan i program.Ho ruk odluke.Sindikat je vladin,pa i on populisticki lupa sa ciframa.
-
ljubijankic
#26867 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
jel vi fakat mislite da cijene ne bi rasle da nije bilo odluke o minimalc?

-
svesuper25
#26868 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
tjesi se botu,dobro moze bit jedino politicarima,koji su prvo sebi povecali plate.pepeljara wrote: ↑02/12/2025 11:56bolje 3x nego sa proslom vlastisvesuper25 wrote: ↑02/12/2025 11:54Konacno i ti progledao,pa dobro jutro kolumbo.Uvidio si sta je nakaradna odluka o minimalcu donjela,da nam je sve skuplje i skuplje.Naravno da niko nije protiv povecanja minimalca,ali niko iz vlade ne spominje vise smanjivanja doprinosa.
Vlada je diletantska,nikakav plan i program.Ho ruk odluke.Sindikat je vladin,pa i on populisticki lupa sa ciframa.![]()
-
svesuper25
#26869 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
cijene su rasle i prije 2025 g .naravno,ali botu pravis se budala ,kao da ne znas da nam je tvoj njiva napravio i internu inflaciju sa nakaradnom odlukom pred samu novu godinu.Od januara 2025 poceo si sve skuplje i skuplje placat.Od rezija,hrane,vrtica..... Samo se vi trojkini botovi pravite da to ne vidite.Nastavite branit neobranjeno .ljubijankic wrote: ↑02/12/2025 11:58 jel vi fakat mislite da cijene ne bi rasle da nije bilo odluke o minimalc?![]()
![]()
![]()
-
svesuper25
#26870 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nevjerovatno kako su ekonomski nepismeni,da ni nakog godinu dana ne znaju ,da uz platu se moraju i doprinosi platit.Misle samo se plata isplacuje,i to lupaju nekakve cifre .Ma daj svima po 5000 platu,a onda ce kukat,kako hljeb 10 KMdječak sa šibicama wrote: ↑01/12/2025 13:56 Kad je narod nepismen, moze sve.
Glupavi puk ce aplaudirati, a kad hljeb ode na 5 maraka, onda ce plakati svi i proklinjati drzavu.
- dječak sa šibicama
#26871 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Znam da nisu po zadatku, nisu placeni za botovanje za vladajuce stranke, sto je jos gore jer makar kad dobiju pare ili sendvic znas da to rade iz interesa.
Dobro, mnogi imaju interes od trojke ili bilo koje druge vladajuce strukture, mimo botovanja. Uhljebljavanje im je svima omiljeni sport. A "zaradjenu" poziciju treba braniti.
Neko od te galopirajuce inflacije ima i koristi. Uostalom, izadjes na ulicu i vidis sve te skupocjene automobile koji su se koncentrirali po glavnom gradu, sto bi bata rek`o ima narod para. Imaju, ovi sto u 12 i u 1 i u 3 popodne paradiraju gradom, nisu na radnom mjestu, a auto su zaradili na cesti i u trgovackom centru.
Dobro, mnogi imaju interes od trojke ili bilo koje druge vladajuce strukture, mimo botovanja. Uhljebljavanje im je svima omiljeni sport. A "zaradjenu" poziciju treba braniti.
Neko od te galopirajuce inflacije ima i koristi. Uostalom, izadjes na ulicu i vidis sve te skupocjene automobile koji su se koncentrirali po glavnom gradu, sto bi bata rek`o ima narod para. Imaju, ovi sto u 12 i u 1 i u 3 popodne paradiraju gradom, nisu na radnom mjestu, a auto su zaradili na cesti i u trgovackom centru.
-
svesuper25
#26872 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nek botovi izadju malo i pred javne kuhinje,pa ce i tamo vidit pojacan broj korisnika.Uglavnom sve sto je vlada napravila je haos.Nikakve strategije nemaju.Nazalost bice jos gore populisticke nakaradne odluke,jer ulazimo u izbornu godinu .dječak sa šibicama wrote: ↑02/12/2025 12:05 Znam da nisu po zadatku, nisu placeni za botovanje za vladajuce stranke, sto je jos gore jer makar kad dobiju pare ili sendvic znas da to rade iz interesa.
- pepeljara
#26873 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
.........samo pljuj pljuj,m hejt hrak
Nije ni cudo sto nam ode narod vani jer ne moze da slusa hejt sa svih strana, al bukvalno sa svih.
Hajde malo stanite pa sagledajte saituaciju iz svih uglova prije nego se ide iz krajnosti u krajnost.
Da nas inflacija podera, podera.
Da je lose, jeste.
Da je losije - NIJE, bolje je nego prije, ali je lose za danas i da treba bolje.
Sta je to sto treba bolje ? Sta uradiit osim nas koji mozemo glasati zas novu vlast koja god to bila, vj jos pohlepnija nego bivsa i trenutna.
1000 pta receno, sve je do naroda, nije do vlasti.
Vlast je ogledalo naroda. Imas jeb---u pomamu na pumpi, bingo ko da se djaba prodaje svaki fkin dan. Guzve, otimaju cim je prekrizena trenutna cijena i stavljeno akcija, nema veze sto nije....A opet najveci problem je sto nista ne proizvodimo, mozda samo lafinu.
Uvoz nam je
Elem nije mi poenta da se sa vama prepirem, nego sam na forumu vj duze od svih vas i svaki put se svodi na hejtanje ovih, onih, to su vasi, to su nasi itd... bez veze... a korist imaju bas svi ti koji su na vlasti. Konstruktivne ideje krecu od nas, jer su svi oni tu da rade za nas, ocigledno smo misljenja da ce tek tako raditi sami od sebe (nismo njemacka, pa cak i tam imas sranja na nivou politicara).
Forum ce sluziti ocigledno za ispucavanje frustracija, ali prava borba je na ulici, u praksi svih nas pojedinaca.
1. ne kupuj visak
2. ignorisi sve te koji pumpaju cijene
3. pokupi smece za sobom i baci ga
4. prijavi svaku neregularnost - ne glumi nije to moj posao i tako dalje...
p.s. pored ovog prebacivanja izmedju nas sto je ocigledno cilj svih tih zavadi pa vladaj, bolje da se ovdje fokusiramo kako da sirimo ideje kako da maksimalno izbjegnemo odredjene nelagodnosti povecanih cijena preporukama, savjetima nas malih ljudi kao ispomoc u svakodnevnom zivotu.
Hajde malo stanite pa sagledajte saituaciju iz svih uglova prije nego se ide iz krajnosti u krajnost.
Da nas inflacija podera, podera.
Da je lose, jeste.
Da je losije - NIJE, bolje je nego prije, ali je lose za danas i da treba bolje.
Sta je to sto treba bolje ? Sta uradiit osim nas koji mozemo glasati zas novu vlast koja god to bila, vj jos pohlepnija nego bivsa i trenutna.
1000 pta receno, sve je do naroda, nije do vlasti.
Vlast je ogledalo naroda. Imas jeb---u pomamu na pumpi, bingo ko da se djaba prodaje svaki fkin dan. Guzve, otimaju cim je prekrizena trenutna cijena i stavljeno akcija, nema veze sto nije....A opet najveci problem je sto nista ne proizvodimo, mozda samo lafinu.
Trenutno imas ako statistika kaze cirka 65 inspektora aktivnih - na nivou federacije da bi bilo uradjeno oko "fingiranja cijena i slicno".Do avgusta 2025: izvoz ≈ 11,125 milijardi KM, uvoz ≈ 19,661 milijardi KM — izvoz čini ≈ 56,6 % uvoza; trgovinski deficit ≈ 8,536 milijardi KM.
Prema izvještaju iz jeseni 2025: u periodu januar–septembar 2025, izvoz je iznosio 12,9 milijardi KM, a uvoz 22,6 milijardi KM — deficit je porastao na oko 9,65 milijardi KM.
Uvoz nam je
Elem nije mi poenta da se sa vama prepirem, nego sam na forumu vj duze od svih vas i svaki put se svodi na hejtanje ovih, onih, to su vasi, to su nasi itd... bez veze... a korist imaju bas svi ti koji su na vlasti. Konstruktivne ideje krecu od nas, jer su svi oni tu da rade za nas, ocigledno smo misljenja da ce tek tako raditi sami od sebe (nismo njemacka, pa cak i tam imas sranja na nivou politicara).
Forum ce sluziti ocigledno za ispucavanje frustracija, ali prava borba je na ulici, u praksi svih nas pojedinaca.
1. ne kupuj visak
2. ignorisi sve te koji pumpaju cijene
3. pokupi smece za sobom i baci ga
4. prijavi svaku neregularnost - ne glumi nije to moj posao i tako dalje...
p.s. pored ovog prebacivanja izmedju nas sto je ocigledno cilj svih tih zavadi pa vladaj, bolje da se ovdje fokusiramo kako da sirimo ideje kako da maksimalno izbjegnemo odredjene nelagodnosti povecanih cijena preporukama, savjetima nas malih ljudi kao ispomoc u svakodnevnom zivotu.
- dječak sa šibicama
#26874 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Koliko je bolje, vidjecemo na narednim izborima.
Uskoro su. Trojkasima ostalo jos malo vremena za pljacku, sumnjam da ce imati novu priliku.
Uskoro su. Trojkasima ostalo jos malo vremena za pljacku, sumnjam da ce imati novu priliku.
-
Hakiz
#26875 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
To šta si ti napisao upravo potvrđuje ono šta ja govorim. Da je sve to napravljeno u korist kompanija, ne korisnika. I da će korisnici, koji plaćaju, imati sve manje kontrole nad alatima koje koriste. Proizvođač alata će određivati šta ćeš ti moći raditi.Thorgerson wrote: ↑02/12/2025 00:25Druze, ne radi se o pohlepi. Ok, ne samo o pohlepi. Radi se o tome da se odrzi posao. Eto nek ima jedan, dva vlasnika i veci dionicari koji ce klepati profit. Al imas hiljade ljudi ispod koji rintaju. Hiljade i hiljade.zippoo87 wrote: ↑01/12/2025 20:43 Mislim da Mercedes u autima ima upravo te neke funkcije koje se plate pa koriste. Neki dan sam bas na YT gledao neke recenzije ili one restauracije,sta ti vec znam i neko bas to spomenu.
Prije 15-ak i više godina, kada nije bilo pretplate softvera, u zapadnoevropskim državama je bilo manje piratskog softvera nego kod nas. Više nego danas, ali manje nego kod nas. I to kod pojedinaca, u kompanijama još manje.
Šta znači da sama mogućnost da koristiš piratski softver nije glavni razlog zbog kojeg ga ljudi koriste. Sa druge strane, to znači i da su kompanije, ali i policija, države, imale efikasniji način sprečavanja piratstva nego što je bio kod nas. Uz to, svjesnost zbog čega je bolje imati legalan softver je u tim državama veća, ljudi su imali korist od toga da plate legalan softver umjesto da koriste piratski. I na kraju psihologija, ne treba mi Photoshop da obradim fotografije sa odmora, ni legalan ni piratski, koristit ću besplatni legalan Gimp, dovoljan je za takvu, amatersku upotrebu. A ako mi Photoshop baš treba zbog posla, kupit ću legalan jer će mi posao biti u opasnosti ako i kada se otkrije da koristim piratski. Ako mi baš treba za školu ili studij, sa statusom učenika puno mi je jeftiniji. Sve se to mora uzeti u obzir.
Većina ljudi kod nas koristi kompjuter na način za koji im je super besplatan Linux i softver za njega. Zašto svi hoće Windows ili Mac i onda se upuštaju u pirateriju jer im je legalan preskup, to je stvar psihologije, ne objektivne potrebe.
A da bi kupili legalan, ili da bi kupili novi hardver koji im treba za nove verzije (Vidi Windows 11) treba im povećati minimalac. Zbog toga povećanje minimalca ne da nije greška, nužnost je.