Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Laertes

#15526 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Laertes »

GlumcOm :D
Hakiz

#15527 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 13/11/2025 10:13
Hakiz wrote: 13/11/2025 01:22
Zehran82 wrote: 12/11/2025 18:25

znaci ni doktor koji je najpoznatiji u svijetu po pitanju istrazivanja NDE, koji vodi studije, pise knjige, organizuje seminare itd

ma sta on zna budala :-) :lol:

Previse vi ateisti dajete sebi za pravo da ovako nonsalantno odhebete i to najveceg strucnjaka na svijetu u tom polju....pa koji ste vi faktor u vraziju mater da mozes reci da covjek ne zna sta prica, ili laze, ili blebece gluposti....na osnovu cega vi to mozete zakljuciti sve.

ovo sto si sad napisao samo pokaziva koliko usko vi kao ateisti sve promtrate, nikako da prosirite vidike, da malo pronicljivo stvari sagledate....

umjesto d se ovako zapitas....ako covjek ima preko 4000 intervju NDE , od ljudi iz razlicitih dijelova svijeta, i ako njihove price se poklapaju a niko nikoga ne poznaje.....sta ti to onda govori??? koliki je to tebi dokaz da istinu govore, ako imas jednog amerikanca, jednog australijanca, jednog francuza, jednog egipcaninca, jednog rusa...i svi isto objasnjavaju svoej dozivljaje NDE , raja , pakla i sta sve ostalo vide tamo.

ti si klasican lik nevjernika koje BOg opisiva u Kuranu jos prije 1400 godina

Bog kaze o vasem zanovijetanju jos prije 1400 godina:

17:89. Mi u ovom Kur'anu objašnjavamo ljudima svakojake primjere, ali većina ljudi nikako neće da vjeruje.

90. I govore: "Nećemo ti vjerovati sve dok nam iz zemlje izvor-vodu ne izvedeš."

91. "Ili dok ne budeš imao vrt od palmi i loze, pa da kroz njeg svukuda rijeke provedeš."

92. "Ili dok na nas nebo u komadima ne oboriš, kao što tvrdiš; ili dok Allaha i andjele ne dovedeš pred nas."

93. "Ili dok ne budeš imao kuću od zlata ili dok se na nebo ne uspenješ; a nećemo vjerovati ni da si se uspeo sve dok nam ne doneseš Knjigu da je čitamo." Reci(im Muhammede): "Uzvišen neka je Gospodar moj! - zar ja nisam samo čovjek, poslanik?"
Umjesto tog doktora, evo ti tri imena koji su stručnjaci za religijska pitanja, autoriteti u tom polju. Bolje bi ti bilo da njih pratiš nego bilo koga drugog. Dakle:

George Carlin
Dave Allen
Ricky Gervais

Evo ti tri poučna video klipa u kojima ćeš naučiti o religiji više nego bilo odakle:

https://www.youtube.com/watch?v=2tp0UNcjzl8
https://www.youtube.com/watch?v=jxo81Ok9Urk
https://www.youtube.com/watch?v=mYXenjpefNU

(Nadam se da znaš šta je Gideons International).

Umjesto tog doktora, evo ti tri imena koji su stručnjaci za religijska pitanja, autoriteti u tom polju. Bolje bi ti bilo da njih pratiš nego bilo koga drugog.
stani malo sad

Dajem ti doktora koji radi istrazivanja , prvi mozda u svijetu zajedno sa Sam Parnijom i Bruce Greysonom po pitanju NDE

a ti meni dodjes sa Ricky Gervaisom , glumcom....heeeeeeeeeeeeeeej glumcom....pa jesi li ti lud covjek ba??? :-) :lol: :lol: :lol:
Ti ozbiljan :shock: :lol:
Zehran82

#15528 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Hakiz wrote: 13/11/2025 12:45 ---
ti zejebant neki ovdje ili sta ?? :)

mali bi bio clown, mali bi bio ozbiljan, ne znam jesam li posao ili dosao...malo bi piskio malo bi kakio...ni sam ne znam sta cu vise od sebe :lol: na tom si mi fazonu izgleda.
Hakiz

#15529 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 13/11/2025 13:01
Hakiz wrote: 13/11/2025 12:45 ---
ti zejebant neki ovdje ili sta ?? :)

mali bi bio clown, mali bi bio ozbiljan, ne znam jesam li posao ili dosao...malo bi piskio malo bi kakio...ni sam ne znam sta cu vise od sebe :lol: na tom si mi fazonu izgleda.
Tebi se prilagodio, da možeš razumjeti.
Arminovski

#15530 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Arminovski »

Da se vratimo na temu

Arminovski

#15531 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Arminovski »

Arminovski

#15532 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Arminovski »

Zehran82

#15533 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Arminovski wrote: 29/11/2025 22:39 Da se vratimo na temu

da ti sumiram video ukratko, Puno prica a nista ne kaze....tako bi ti sazetak videa bio :)

a pazi ovo, bolje zivjeti u sumnji i isptivati stvari, nego znati pogresan odgovor :) tako kaze Feynman

ovo je pravi pravcati magloviti odgovor
Zehran82

#15534 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Arminovski wrote: 29/11/2025 22:39
da ti sumiram i ovaj video ukratko

Sagan govori kao jedan osoba iz koja zivi kao u srednjem vijeku drugoj osobi iz srednjeg vijeka, iako su negdhe daleko od moderne civilizacije, i rade p ostariskim obicajima, o nacinu kako dostaviti pismo najbolje, ovaj kaze da se salje sa pouzdanim konjanicima, i ljudima naoruzanim do zuba, a ovaj drugi kaze, eee jarane imamo mi drugim bolji metod, mi naucili golubove da nose precizno pisme i dostave na adresu...

znaci nalaze mahane jedni drugim u nacinu dostave pisma, a niko od njih ne zna da postoji internet mail i mobilni telefoni gdje pismo dodje za sekundu.

eh to je Sagan i videu, prica o religiji kroz prizmu biblije, tuce religiju kroz prizmu Biblije...a islam kao da ne postoji....a daleko je ispred sa religijskim dokazima za postojanje Boga i religijske stvari...jer islam ima svoje dokaze za sta zagovara.
Zehran82

#15535 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Arminovski wrote: 29/11/2025 22:41
ovo je vec trnjesanje gluposti kad kaze da ne znas jeli univerzum ima pocetak...a sav naucni establishment kaze da ima sa Big bangom, i to naucne dokaze imaju za to....

tako da je to cisto preseravanje od Coxa...
Arminovski

#15536 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Arminovski »

Zehran82 wrote: 30/11/2025 16:36
ovo je vec trnjesanje gluposti kad kaze da ne znas jeli univerzum ima pocetak...a sav naucni establishment kaze da ima sa Big bangom, i to naucne dokaze imaju za to....

Šta ćeš ti ovde? Idi na svoje teme. :D

Evo @belfy izvrsne prilike da vidimo da li Zehran zna da promijeni mišljenje i kaže: "Pogriješio sam". :)
belfy

#15537 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by belfy »

tesko da ce biti... ako za sve ove godine nije, onda to upucuje i da sada nece. golem je tu ego, a i sam nezna sta mu njegova Sveta knjiga govori o istom...

sve i kada bi se deset naucnih umova ocitovalo sa "neznamo" on bi ostao na Big Bangu (da se barem zabavi serijom o istoj bilo bi bolje i njemu, a i nama). jer oko toga gradi svoju kulu... nema tu otvorenosti prema drugom i drugacijem misljenju. postoji samo zacrtana linija i debeo ego. da bude zalosnije, ego, da bi narastao, obicno trazi i potvrdu (recimo Trump i Elon, jer je to sada popularno i dobro kao primjer). eh, kada taj ego ne nailazi na potvrdu, onda se cudne stvari desavaju...

zivimo to vreme, hebiga...
John Cleese

#15538 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by John Cleese »

Arminovski wrote: 30/11/2025 20:16 ...da vidimo da li zna da promijeni mišljenje...
Rekao bih da je pogresno nazivati misljenjem spontane histericne reakcije na sve sto se desava izvan avlije omedjene visokim i prakticno posve neprozirnim tarabama od citata i inih "vjerodostojnih" stupidarija :D
Arminovski

#15539 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Arminovski »

deleted
Starog oca sin
Grijem se na: ČUMUR

#15540 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Starog oca sin »

Zehran82 wrote: 30/11/2025 16:36

Big bang nije pocetak univerzuma nego pocetak vremena kakvog ga mi poznajemo. Postoji ogroman broj mogucnosti sta je moglo biti prije big banga ali mi ih ne mozemo istraziti (jos uvijek, jer jos uvijek ne mozemo raditi eksperimente na duzinama manjim od Plankove). Dakle nema sanse da neko ima naucne dokaze o pocetku univerzuma, sad za sad imamo samo ove abrahamske bajkice
Škobo Habu

#15542 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Škobo Habu »

Zehran82 wrote: 30/11/2025 16:34

eh to je Sagan i videu, prica o religiji kroz prizmu biblije, tuce religiju kroz prizmu Biblije...a islam kao da ne postoji....a daleko je ispred sa religijskim dokazima za postojanje Boga i religijske stvari...jer islam ima svoje dokaze za sta zagovara.
Koji su to? Sigurno je nešto epohalno na tragu onih kuranskih ajeta o "morima koja se dodiruju a ne mješaju"?

Šta ćemo sa činjeniciom da je to bilo poznato Starim Rimljanima?

Jednom prilikom sam naletio na netu na pitanje Peziću o svim onim ljudima i civilizacijama koji nisu primili Božiju objavu. Pezić iznosi nekoliko opcija, a, veli, kako je najviše moguća ona o posebnom Sudu takvim - je l', neznabožcima.

Što, eto, znači, po islamskim učenjima i mjerilima, Sokrat ili Aristotel će na poseban Božiji Sud kada dođe Sudnji dan!?

No, postoji tu jedna druga stvar - upravo je islamska civilizacija, na vrhuncu svog "zlatnog doba", izučavala grčke i rimske filozofe, i ona ih je spasila od kompletnog zaborava, jer da ih nisu Arapi prevodili i izučavali, kao posljedica, ne bi bila moguća ni evropska renesansa.

Realno gledajući, po Peziću i sličnoj plaćeničkoj arapsko-cionističkoj ordiji, zlatno doba islamske civilizacije bi moglo na Sudnjem Danu na bude na tasu, jer je utemljeno na filozofima i učenjacima, čija je jedina krivica što nisu rođeni u doba Muhammeda a.s.
Starog oca sin
Grijem se na: ČUMUR

#15543 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Starog oca sin »

Jel realno da je lik rekao da je islam daleko ispred :lol: I njegova knjiga koja tvrdi da postoji samo 8 vrsta domacih zivotinja, da je Muhamed jahao leteceg konja, da je Zemlja ravna ploca koju planine drze u balansu, koja u potpunosti zanemaruje anatomiju zenskih reproduktivnih organa pa tvrdi da smo nastali od nekakvih krvnih ugrusaka i da embrion nastaje od sperme, koja tvrdi da svi organizmi dolaze u parovima itd itd... Vise istine ima u Harry Potteru nego u Kuranu
Post Reply