Alija Izetbegović: Lik i djelo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Alija Izetbegović je bio pozitivna ličnost za BiH i Bošnjake

Da
56
41%
Ne
62
46%
Ne znam
9
7%
Ne zanima me
9
7%

Total votes: 136

kolegione

#26 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by kolegione »

ElRe wrote: 30/11/2025 13:27
kolegione wrote: 30/11/2025 13:22 Kako mislis on te oslobodio? Kojih ralja?
Je li bilo zrtava?
Jel se CG oslobodila ralja bez metka?
Jel se Kosovo bolje oslobodilo?

Zasto mislis da je islam nesto sto pomaze drzavotbornosti?
Velikosrpskih i velikohrvatskih.
Da, ništa ne može proći bez žrtava.
Ko je rekao da se oslobodila? Danas je u CG veći velikosrpski fašizam nego u najgorem periodu 90ih.
Ko je rekao da se uopšte oslobodilo, uz ogromne žrtve? Da li su punopravna evropska država, članica medjunarodnih organizacija...?

Islam pomaže muslimanima, Bošnjacima. Zašto to smeta ostalima? Bošnjacima je 90 godina bilo zabranjeno da budu Bošnjaci, da budu muslimani vjernici, da budu ravnopravni sa ostalima, iako su bisli većina. Da li Bošnjaci trebaju bolje lidere? - Apsolutno da. I lidere i kvalitet života i način razmišljanja...
Vidi ja bih te zamolio da odgovaras sa cinjenicama.

CG je clanica NATO Bosna nije
CG je Suverena, Bosna kao sto smo vidjeli nijd
CG niko poginuo nije, STO GOVORI DA MOZE BEZ ZRTAVA
Ako ti mislis da su crnogorski Srbi veci fastisti od bosanskih Srba onda zaista nemas pojma sta pises.

Sad mi objasni logiku da su Bosnjaci kao i Hrvati htjeli da izadju iz te unije, kakva je tu zasluga Alije?
Bosnjaci bi izasli da je bio i moj ili tvoj Babo???

Drugi dio posta nema veze sa logikom.
caseytron

#27 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by caseytron »

sime_cipol wrote: 30/11/2025 13:32 Alija im kriv, a covjeka nema 25 godina.
Sta ste vi uradili poslije njegove smrti da popravite stanje u svojoj avliji, ulici, mjesnoj zajednici, opstini, gradu, kantonu, entitetu, državi? Sta?
Zavrcete državu gdje možete, ne plaćate racune, ne plaćate RTV taksu, tramvajsku kartu, radite na crno, ne prijavljujete pune prihode, glasate za ove političare, okrecete glavu od nepravilnosti, od kradje, od dilanja droge, kad komsija leši zenu... ma mogao bi do sutra nabrajati.
Ali Alija je kriv, covjek lezi u zemlji preko 20 godina.
Pokusao sve da uspijem. Kada sam vidio i okusio nepradvu, spakovao se i otisao. Izgradio se vani, odskolovao. Nigdje ljepse zemlje a gore drzave :bih:
Skijaš

#28 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by Skijaš »

kolegione wrote: 30/11/2025 13:40 CG niko poginuo nije, STO GOVORI DA MOZE BEZ ZRTAVA
Haj'mo polako i korak po korak ... sta se desilo prije, hapsenje Milosevica ili nezavisnost Crne Gore ?
kolegione

#29 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by kolegione »

Skijaš wrote: 30/11/2025 13:46
kolegione wrote: 30/11/2025 13:40 CG niko poginuo nije, STO GOVORI DA MOZE BEZ ZRTAVA
Ako ti mislis da su crnogorski Srbi veci fastisti od bosanskih Srba onda zaista nemas pojma sta pises.
Haj'mo polako i korak po korak ... sta se desilo prije, hapsenje Milosevica ili nezavisnost Crne Gore ?
Pa Milo majstor, nas lider nije bio takav majstor, pricamo o Aliji kao historijskoj licnosti, ako mozemo da pricamo realno.

Recimo meni je pozitivno sto je okupio islamske zemlje (sije i sunije su nas podrzavali) to sto je ta karta kao sto vidimo losa karta to nije do Alije :)
Skijaš

#30 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by Skijaš »

kolegione wrote: 30/11/2025 13:48
Pa Milo majstor, nas lider nije bio takav majstor, pricamo o Aliji kao historijskoj licnosti, ako mozemo da pricamo realno.

Recimo meni je pozitivno sto je okupio islamske zemlje (sije i sunije su nas podrzavali) to sto je ta karta kao sto vidimo losa karta to nije do Alije :)
... sta se desilo prije, hapsenje Milosevica ili nezavisnost Crne Gore ?
ElRe

#31 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by ElRe »

kolegione wrote: 30/11/2025 13:40

Sad mi objasni logiku da su Bosnjaci kao i Hrvati htjeli da izadju iz te unije, kakva je tu zasluga Alije?

CG je suverena isto koliko i BiH, možda i manje. Mafijaška država na periferiji Evrope do 2020. Nakon 2020. beogradska guberinija. Ja sam rodjen u Južnom Sandžaku i odlično znam koliko je CG “država”.
I BiH će biti u NATOu, ako je to neko mjerilo.
Porediti put CG i BiH do nezavisnosti može samo uz veliki dozu bezobrazluka. Da je BiH čekala danas u Sarajevu ne bi bilo džamija, ne bi bilo bosanskog jezika, Bošnjaka, Nemanja Kusturica bi bio gradonačelnik a Nele Karajlić ministar.
Jesu li Bošnjaci napali Sarajevo ili oni sa kojima se trebalo kao pregovarati?
kolegione

#32 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by kolegione »

@skijas

Prijatelju kakve to veze ima, mozda ne bi bio ni uhapsen da smo mi odigrali drugacije karte.

Poslije Milo je sacekao pravi trenutak da bez ispaljenog metka sve dobije.

Zasto je Alija pustio narod da bude goloruk ako je znao sta ide (nije znao, ja vjerujem da nije znao jer nije dobar lider)
ElRe

#33 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by ElRe »

Da li je Alija trebao da po uzoru na Mila, podrži Karadžića, JNA, granatiranje Dubrovnika, Vukovar, Sarajevo, genocid?
kolegione

#34 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by kolegione »

ElRe wrote: 30/11/2025 13:50
kolegione wrote: 30/11/2025 13:40

CG je suverena isto koliko i BiH, možda i manje. Mafijaška država na periferiji Evrope do 2020. Nakon 2020. beogradska guberinija. Ja sam rodjen u Južnom Sandžaku i odlično znam koliko je CG “država”.
I BiH će biti u NATOu, ako je to neko mjerilo.
Porediti put CG i BiH do nezavisnosti može samo uz veliki dozu bezobrazluka. Da je BiH čekala danas u Sarajevu ne bi bilo džamija, ne bi bilo bosanskog jezika, Bošnjaka, Nemanja Kusturica bi bio gradonačelnik a Nele Karajlić ministar.
Jesu li Bošnjaci napali Sarajevo ili oni sa kojima se trebalo kao pregovarati?
Je li to nema dzamija i muslimana u sandzaku danas?
logsa

#35 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by logsa »

Sta ste vi uradili poslije njegove smrti da popravite stanje u svojoj avliji, ulici, mjesnoj zajednici, opstini, gradu, kantonu, entitetu, državi? Sta?
Zavrcete državu gdje možete, ne plaćate racune, ne plaćate RTV taksu, tramvajsku kartu, radite na crno, ne prijavljujete pune prihode, glasate za ove političare, okrecete glavu od nepravilnosti, od kradje, od dilanja droge, kad komsija leši zenu... ma mogao bi do sutra nabrajati.
To sto si nabrojao nije do ljudi nego do sistema. Niko nece raditi nesto ili placati nesto zato sto je patriota ili sto mu je stalo do drzave, to je floskula i glupost.

Institucije su te koje trebaju natjerati ljude da placaju i kartu za tramvaj i RTV taksu itd…

A Alija umjesto da se bavio jacanjem tih institucija on i ljudi oko njega su se bavili jacanjem SDA hobotnice, talovima, privatizacijama itd…

Svakako preorucujem knjigu Why Nations Fail gdje ces vidjeti da su zapravo reforme te koje tjeraju ljude da postuju pravila.

Nazalost SDA se samo bavila sa sobom, a ne reformama koje su korisne za drustvo.
kolegione

#36 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by kolegione »

ElRe wrote: 30/11/2025 13:53

Da li je Alija trebao da po uzoru na Mila, podrži Karadžića, JNA, granatiranje Dubrovnika, Vukovar, Sarajevo, genocid?
Alija sto se mene tice, je trebao da zna ( a nije znao) da ce doci do krvoprolica, ili je trebao da presjecemo JNA na vrijeme sa Hrvatima, treca opcija je bila ko Milo. Opciju koju je izabrao mnogo nas je kostala.

Potkapacitiran lider
Vjecita_zavrzlama

#37 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by Vjecita_zavrzlama »

Skijaš wrote: 30/11/2025 13:36
Vjecita_zavrzlama wrote: 30/11/2025 13:14
Skijaš wrote: 30/11/2025 13:13

Anketa o Aliji u kojoj mogu ucestvovati Abdicevci, vojnici VRS-a i simpatizeri HDZ-a :-D E jake ti ankete.

Ono sto je relevantno su cinjenice, a cinjenica je da je Alijin ulazak u politiku spasio Bosnj.... Muslimane od nestanka. Alternative Aliji, standardno pripiti Durakovic koji nije sacuvao kontrolu ni nad vlastitom strankom, Ili velikosrpski agent Abdic, u stvari i nisu bili alternative. U tom je vakuumu Alijin ulazak u politiku u stvari bio najbolje sto se Bosnj... Muslimanima moglo desiti.
Negiraju se ankete negiraju se fb komentari i komentari javnosti , negira jer sve ukazuje da Alija i nije nestp bog zna omiljen kod bosnjaka
Nisam Bosnjak, ali oni s kojima sam u kontaktu kazu da Bosnjaka danas ne bi bilo bez Alije. Ti mozda razgovaras s onima kojima smeta termin Bosnjaci i zale za vremenima kad su bili Muslimani.
To je manjina.SdA glasaci,mislim relativna su vecina sda glasaci ali apsolutna manjina :D
Skijaš

#38 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by Skijaš »

kolegione wrote: 30/11/2025 13:51 Zasto je Alija pustio narod da bude goloruk ako je znao sta ide
Ne vjerujem da je znao. A nekih ozbiljnijih priprema za rat nije moglo biti jer bi ga Bosnj... Muslimani prvi objesili. Sjecas se snimke sa Spegeljom? Zamisli da su snimili Aliju :-D
ElRe

#39 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by ElRe »

kolegione wrote: 30/11/2025 13:54
Cilj rata u BiH je bio istjerati muslimane, pobiti, pokrasti ih i od Beograda i Zagreba.

Da su to uspjeli, ne bi džamija bilo ni u Sandžaku.

Muslimani nikoga nisu napali, ali su se svim sredstvima branili i uspješno odbranili. I Ejup Ganić koji nije bio za SDA, tokom agresije bio je uz Aliju. Imaš njegovo gostovanje na Hayat Podcastu pa poslušaj. Mi Bošnjaci, uz izuzetak rahmetli Muftije koji je bez konkurencije, nemamo lidere kakvi su bili rahmetli Alija i Haris Silajdžić.
Skijaš

#40 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by Skijaš »

kolegione wrote: 30/11/2025 13:51 @skijas

Prijatelju kakve to veze ima, mozda ne bi bio ni uhapsen da smo mi odigrali drugacije karte.
Bravo, da BiH nije branila nezavisnost, Milosevic ne bi bio uhapsen a Milo bi mu ostao pod sinjelom. Pobjednicki tim se ne napusta. Zato je prica o crnogorskom modelu kao ispravnom u stvari pogresna.
avetinja

#41 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by avetinja »

Zaboravlja se ili se namjerno preskače da je nad nama izvršena agresija i da nismo imali alternativu. To je isto kao da danas kažemo da su Poljaci pogriješili što nisu Nijemcima dopustili da napadnu SSSR sa njihove teritorije, a upravo to je jednim dijelom spasilo Europu i svijet od ropstva, kao što su druge države jednim dijelom dobile svoju samostalnost na otporu Bosne i Hercegovine i zločinima nad njom, jer da nije bilo tog otpora, ovi drugi ne bi mogli dobiti samostalnost. Događaje treba posmatrati u okolnostima u kojima su se desile, a ne sa današnjeg stanovišta, jer se ne može dobiti realna slika. O tome šta je narod mislio o Aliji za perioda do nakon rata najbolje govore izborni rezultati i pobjede od preko 80%. Period nakon rata i uspostava sistema su druga priča i tu ima mnogo grešaka, ali i drugi snose veliki dio odgovornosti, kao i sam narod, jer je Alija umro 2003. godine i bilo je dovoljno vremena da se ispravi ono što je on pogrešno uradio, a niti su političari ispravljali, niti je narod to tražio.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#42 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by sime_cipol »

logsa wrote: 30/11/2025 13:55
To sto si nabrojao nije do ljudi nego do sistema. Niko nece raditi nesto ili placati nesto zato sto je patriota ili sto mu je stalo do drzave, to je floskula i glupost.

Institucije su te koje trebaju natjerati ljude da placaju i kartu za tramvaj i RTV taksu itd…

A Alija umjesto da se bavio jacanjem tih institucija on i ljudi oko njega su se bavili jacanjem SDA hobotnice, talovima, privatizacijama itd…

Svakako preorucujem knjigu Why Nations Fail gdje ces vidjeti da su zapravo reforme te koje tjeraju ljude da postuju pravila.

Nazalost SDA se samo bavila sa sobom, a ne reformama koje su korisne za drustvo.
Koji ti je pravi nick, puno pametujes za samo 45 postova?
Ova drzava je od nezavisnosti duze bez Alije nego sa Alijom. Najmanje je do njega.
logsa

#43 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by logsa »

sime_cipol wrote: 30/11/2025 14:14
logsa wrote: 30/11/2025 13:55

Koji ti je pravi nick, puno pametujes za samo 45 postova?
Ova drzava je od nezavisnosti duze bez Alije nego sa Alijom. Najmanje je do njega.
Kakve veze ima broj postova sa bilo cim?

To sto ti imas 20000 postova ne daje ti nikakav kredibilitet.

Ciljenica je da Alija nije uspio da udari temelje na drzavu da bude bez korupcije, kriminala, talova.

Njima je bio samo cilj da je SDA jaka i da se obogate pojedinci.
esso_sa

#44 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by esso_sa »

ElRe wrote: 30/11/2025 14:04
kolegione wrote: 30/11/2025 13:54
Cilj rata u BiH je bio istjerati muslimane, pobiti, pokrasti ih i od Beograda i Zagreba.

Da su to uspjeli, ne bi džamija bilo ni u Sandžaku.

Muslimani nikoga nisu napali, ali su se svim sredstvima branili i uspješno odbranili. I Ejup Ganić koji nije bio za SDA, tokom agresije bio je uz Aliju. Imaš njegovo gostovanje na Hayat Podcastu pa poslušaj. Mi Bošnjaci, uz izuzetak rahmetli Muftije koji je bez konkurencije, nemamo lidere kakvi su bili rahmetli Alija i Haris Silajdžić.
Prvo, nisu se samo muslimani branili nego su se branili ljudi svih vjera, nacija, etnija koji su skontali kakvo je zlo sa druge strane. Bezobrazno je tako pisati, jer dosta ljudi drugih vjera je polozilo zivote za Bosnu.
Drugo, Alija je glumio francusku sobaricu dok su se njemu pod nosom praznila skladista oruzja TO. Krenuli pokolji po Bijeljini, Zvorniku, ukopava se vojska oko Sarajeva - on kaze “mirno spavajte, rata nece biti”. Sravnise selo Ravno, kaze “to nije nas rat”. Primjera radi u Hrvatskoj su se prije pocetka belaja tamo vec naoruzavali, trazili varijante da sto spremnije docekaju rat, jer je bilo vise nego jasno sta dolazi.
Pa ili je bio potpuno glup (u sta sumnjam), ili je svjesno sve radio i pustio da se u rat udje goloruko i nespremno. Licno smatram da je ovo drugo, ali pomrsise mu se planovi kada se ljudi sami organizovase i odbranise.
Trece, muslimani su bili i prije Alije. Bile dzamije, klanjalo se, vjerovalo, slavili Bajrami, niko ti nije branio. Ali drzava (bivsa) jeste odvajala vjeru od institucija i politike i po meni je bilo odlicno sto je bilo tako.
Sada imamo nikad vise vjere a manje postenja i morala. SDA vam je dala dzamiju, vjeru (pod njihovom kontrolom) pa vi selamajte, muminajte, klanjajte, dok oni u miru kradu. Hljeba i igara.
Ne kazu dzaba - sto manje razvijena drzava, to vise vjere ali i korupcije. I obrnuto.
Alija nas je *ebao da ce nam trebati najmanje vijek-dva da se sastavimo kao zemlja. Ako je tada bude uopste
Vjecita_zavrzlama

#45 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by Vjecita_zavrzlama »

Ispada da su rat zapoceli jer su mrzili islam a ne jer su mrzili nezavisnu Bosnu
neraaaa

#46 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by neraaaa »

DebelinJoe wrote: 29/11/2025 21:34 Kažu mediji ovako:

Nastavnica iz Sarajeva ostala bez posla jer je rekla da je "Alija prodao državu"?

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sar ... u-1093995/

Ovaj slučaj otvorio je staru bošnjačku ranu, ona koja se tiče političkog i društvenog naslijeđa Alije Izetbegovića. Bošnjačko pitanje svih pitanja jeste da li je Alija Izetbegović bio pozitivna ili negativna politička ličnost. Za jedan dio Bošnjaka Alija je bio veliki i mudar državnik, čovjek koji je državu i narod proveo kroz najteži period njihovog postojanja. Za druge, njegova politička i državnička mudrost su upitne, u najtežim momentima, umjesto sposobnim i obrazovanim ljudima okružio se mediokritetima i ljudima čudnih biografija (Juka, Ćelo, Alija Delimustafić, Jusuf Pušina, Haris Silajdžić, Šaja, razni Čengići), zamjera mu se da nije narod i zemlju pripremio za rata, da je pogrešno govorio da se mirno spava i da rata neće biti i kada je rat izbio da je bio kolebljiv, da je vukao pogrešne poteze i na kraju potpisao nepravedan mir. Neki ga optužuju da je izdao državu.

Činjenica je da domaća historiografija o životu i djelu Alije Izetbegovića nije dala konačan sud. I ono što jer napisano, jeste obojeno navijački, kako za jednu stranu, tako i za onu drugu stranu, ima tu i previše hvalospjeva, ali i kritika bez osnova, gdje se zaboravlja da narod kojem je pripadao Alija i nije bogzna kakav narod, ne voli da uči, da čita, da razmišlja, ne voli da radi i ne smatra poštenje vrlinom i korisnom osobinom.

Sa takvim narodom i nije moguće stvoriti jaku i bogatu državu, ko god da je vodi, bili to Alija ili forumaš Joe.

O Aliji mogu reći nešto iz vlastite perspektive. Moja porodica i Izetbegovići su dalji rod i poznajem malo psihologiju i mentalni sklop tih ljudi. Alija je imao dosta osobina mog rahmetli dede, slični su bili po godinama, dedo je bio dvije godina mlađi, ali je imao starijeg brata koji je bio Alijinih godina. Alija i dedin brat skupa su išli u gimnaziju i kasnije zajedno studirali na Pravu. Dedin brat postat će komunista i vjerni sluga, aparatčik komunističkog režima, član raznih komiteta i plenuma, sudija, pravobranilac, sjedio u upravi raznih tadašnjih firmi od Zadrugara do UPI -a itd...

Alija je imao druge planove i možda nevoljko postao prvi čovjek Bosne. Šta lično mislim o Aliji? Mislim da je u duši bio dobar čovjek. Biti dobar čovjek u politici nažalost nije naročito dobra stvar. Mislim da je vjerovao u neki čudan koncept kosmičke pravde, vjerovao je da zlo ne može nadvladati dobro, da sile mraka ne mogu odnijeti pobjedu i da će se neprijatelji Bosne umoriti. Nisu se nažalost umorili i Bosnu napadaju kada god mogu i gdje god mogu. Vjerujem da je bio naivan i vjerovao da će one druga strana igrati pošteno, da će se držati dogovora. Nisu.

Proteklih decenija mnogo se govorilo o Alijinoj viziji države. Ja mislim da je on bio pomalo anarhista, da je prezirao državu kao takvu, vjerujem da je maštao o nekoj mirnijoj verziji svijeta, bez granica, carinika, vojski i zastava, gdje se ljudi univerzalno vole i poštuju. On je prezirao nacionalizam, onaj iz kojega je nastala moderna nacionalna država, ona koja je organizovana kao korporacija sa svoja stuba, pravosudnim, izvršnim i zakonodavnim.

Ako analizirate rad i govore Alije Izetbegovića on nikada nije spominjao institucije, uprave, zavode, sudove institute, poštu, univerzitete, firme. Ne vjerujem da je zabilježeno da je rekao: "Na slobodnoj teritoriji formirat ćemo 10 škola za obuku naših oficira..." ili "Energoinvest umjesto dalekovoda treba proizvesti 100 hiljada pušaka..." Ili "Poljoprivredni fakulteti i instituti trebaju pronaći način kako prehraniti vojsku i narod u ratnim uslovima..."

Vjerovao je da može sa Srbima izaći na kraj. Vjrovao je da će odustati od podrške otrovnom nacionalizmu iz vlastitih redova i prikloniti se ideji Bosne. Vjerujem da je Alija volio Bosnu, barem na neki svoj čudan i drugačiji način, ali je volio.

Šta vi mislite o liku i djelu Alije Izetbegovića?

Molim bez vrijeđanja bilo koga na ovoj temi. Hvala.
Izdajnik, srpski špijun, radikalni islamista, taliban, Dobricin prijatelj i pobratim, karcinom Bosne i Bošnjaka.

Eto šta mislim o tom aliji.

Vise nam je zla nanio nego svi okupatori od sultana, cara, poglavnika, maršala,…
PixelDrifter

#47 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by PixelDrifter »

Alija niti je imao lik, a ni djelo. Jedino što je poslao vlastiti narod na klaonicu. Nesposoban i kratkovid. Nije bio dobar ni za mindera.
moimoi

#48 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by moimoi »

Je li ovo stvarno mislis?
Pa njegova snaha nema magistarsku diplomu, a radila je kao prof.dr?
Ko je nakon rata pozaposljavao, dodjeljivao funkcije ljudima koji nemaju ni všs.. pa se naknado zavrsavali kojekakvi privatni fakulteti.. tj kod mnogih prvo i vecernje srednje skole
moimoi

#49 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by moimoi »

PixelDrifter wrote: 30/11/2025 14:54 Alija niti je imao lik, a ni djelo. Jedino što je poslao vlastiti narod na klaonicu. Nesposoban i kratkovid. Nije bio dobar ni za mindera.
Ne bih se slozila da je bio nesposoban. Upravo je dobio ono sto je htio. Uostalom kao i tudjman/milosevic… par bogatih familija koje ce upravljati drzavom.
PixelDrifter

#50 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by PixelDrifter »

moimoi wrote: 30/11/2025 14:58
PixelDrifter wrote: 30/11/2025 14:54 Alija niti je imao lik, a ni djelo. Jedino što je poslao vlastiti narod na klaonicu. Nesposoban i kratkovid. Nije bio dobar ni za mindera.
Ne bih se slozila da je bio nesposoban. Upravo je dobio ono sto je htio. Uostalom kao i tudjman/milosevic… par bogatih familija koje ce upravljati drzavom.
Kao državnik nesposoban. Ne kao kokošar i seoska varalica.
Locked