OC Bjelasnica i Igman

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ateista

#1226 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

Image
Vrijeme fenomenalno, staza jos uvijek ok iako ima guzve.
Naslovnica

#1227 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Naslovnica »

BRAVO!
:thumbup:
kobe_meh

#1228 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by kobe_meh »

Image
Desetak žica odrađeno, sve u svemu solidno za početak sezone...
Dugarry

#1229 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Dugarry »

Ufff kako dobro izgleda. Nadam se da ce ostati ovako do Nove godine.
Ateista

#1230 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

Staza se jos solidno drzi, ne znam kad je ovako, mozda i sto je pocetak sezone.
Ja cu gurati do kraja da iskoristim cijeli dan.
BadBoy

#1231 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by BadBoy »

Danas je dan izmišljen za skijanja
Naslovnica

#1232 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Naslovnica »

Zavidim vam...
Meni su koljena u qrtzu, mogu samo gledati.
🥺
kobe_meh

#1233 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by kobe_meh »

Ateista wrote: 30/11/2025 13:00 Staza se jos solidno drzi, ne znam kad je ovako, mozda i sto je pocetak sezone.
Nema šta, solidna je staza. Jedino su se hangovi napravili na strmim dijelovima gdje ljudi više koče. Išao sam čak i tehničkim putem koji je zatvoren, ali može se
Ateista

#1234 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

kobe_meh wrote: 30/11/2025 13:59
Ateista wrote: 30/11/2025 13:00 Staza se jos solidno drzi, ne znam kad je ovako, mozda i sto je pocetak sezone.
Nema šta, solidna je staza. Jedino su se hangovi napravili na strmim dijelovima gdje ljudi više koče. Išao sam čak i tehničkim putem koji je zatvoren, ali može se
Jeste, ali i ti hangovi malo na sredini, sa strana ok.
Ostao sam do zadnje zice i ne znam da je ikad bila ovako dobra na kraju.
Ateista

#1235 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

Naslovnica wrote: 30/11/2025 13:13 Zavidim vam...
Meni su koljena u qrtzu, mogu samo gledati.
🥺
Jbg, zao mi je, to je bas crnjak ko voli a ima problema sa koljenima. :roll:
kobe_meh

#1236 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by kobe_meh »

Ateista wrote: 30/11/2025 17:56
kobe_meh wrote: 30/11/2025 13:59
Jeste, ali i ti hangovi malo na sredini, sa strana ok.
Ostao sam do zadnje zice i ne znam da je ikad bila ovako dobra na kraju.
Tako je, na sredini bilo hangova što se bez problema moglo zaobići sa strane. Kada sam išao na tehnički put, vidio sam da je gornja akumulacija popunjena na 30% kapaciteta. Znači, slabo ima vode za umjetno osnježavanje... :run:
gold'n'brown

#1237 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by gold'n'brown »

Dobro uradjena kolijevka, nema sta. Kamena nisam vidio.
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#1238 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

Danas bio.
Standadnno za vikend guzva od 10 do 12.
Poslije manja.
Ja sam isao na tehnicki danas. Ne znam sto je bio zatvoren.
Masu raje islo jos na tehnicki.
Kako god dobar posao ZOIa.

Kolijevka ce izdrzati do narednih padavina.
Ateista

#1239 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

Vidio sam da su mnogi isli na tehnicki, iako je u par navrata tamo stao redar i nije dao nikom da prodje, cak je vikao za nekom omladinom da se vrate. Ja nisam isao jer sam tek uzeo nove skije, pa mi ih bilo zao odmah unistiti, znam da tuda i kad ga zvanicno otvore zna biti puno kamenja, iako kazu da je bio OK ali se nisam usudio.
Jezero nisam vidio, ali sam isto cuo da je dosta ispraznjeno, nadam se da je tacno ono sto su najavili da ce se sad brze puniti.

Sto se tice kvaliteta staze, znam da su uredjivali jos neke podloge preko ljeta, ali nisam upratio koje tacno, ako su i kolijevku moguce i da je to jedan od razloga sto se ovoliko odrzala juce.

Zanimljivo je i za guzvu da nije bilo tako strasno kako sam ocekivao, cak i u periodu kad je najvise ljudi bilo nije se predugo cekalo na sestosjedu. Malo su i suzili onu traku za prilaz, pa onda red izgleda veci nego sto jeste, a u konacnici brzo prodje. Kasnije se bas rascistila guzva i nije uopste bilo nekog cekanja. Na samoj stazi je naravno standardno guzva, pogotovo na donjem dijelu, a najvise su me uvijek nervirali oni instruktori sa malom djecom sto kad idu cik cak, rade to bukvalno skroz sa jedne strane staze na drugu, od ivice do ivice, pa je nekad bas tesko naci mjesto za prolaz, pogotovo ako je malo vise djece naprave onu zmiju koju bas nemas kuda da prodjes. Bio bi red da ostave malo prostora sa strane za prolaz brzih skijasa. Naravno, idealno bi bilo da puste jedinicu i da se ne mora uopste ici na donju kolijevku.

Sve u svemu odlican dan, malo preko 50km sam napravio na skijama, zato me sad sve boli i jedva hodam. :mrgreen:
SmokingMan

#1240 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by SmokingMan »

Danas skija samo onaj ko ima para, bukvalno.
F&N

#1241 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

Ateista wrote: 01/12/2025 08:33 Vidio sam da su mnogi isli na tehnicki, iako je u par navrata tamo stao redar i nije dao nikom da prodje, cak je vikao za nekom omladinom da se vrate. Ja nisam isao jer sam tek uzeo nove skije, pa mi ih bilo zao odmah unistiti, znam da tuda i kad ga zvanicno otvore zna biti puno kamenja, iako kazu da je bio OK ali se nisam usudio.
Jezero nisam vidio, ali sam isto cuo da je dosta ispraznjeno, nadam se da je tacno ono sto su najavili da ce se sad brze puniti.

Sto se tice kvaliteta staze, znam da su uredjivali jos neke podloge preko ljeta, ali nisam upratio koje tacno, ako su i kolijevku moguce i da je to jedan od razloga sto se ovoliko odrzala juce.

Zanimljivo je i za guzvu da nije bilo tako strasno kako sam ocekivao, cak i u periodu kad je najvise ljudi bilo nije se predugo cekalo na sestosjedu. Malo su i suzili onu traku za prilaz, pa onda red izgleda veci nego sto jeste, a u konacnici brzo prodje. Kasnije se bas rascistila guzva i nije uopste bilo nekog cekanja. Na samoj stazi je naravno standardno guzva, pogotovo na donjem dijelu, a najvise su me uvijek nervirali oni instruktori sa malom djecom sto kad idu cik cak, rade to bukvalno skroz sa jedne strane staze na drugu, od ivice do ivice, pa je nekad bas tesko naci mjesto za prolaz, pogotovo ako je malo vise djece naprave onu zmiju koju bas nemas kuda da prodjes. Bio bi red da ostave malo prostora sa strane za prolaz brzih skijasa. Naravno, idealno bi bilo da puste jedinicu i da se ne mora uopste ici na donju kolijevku.

Sve u svemu odlican dan, malo preko 50km sam napravio na skijama, zato me sad sve boli i jedva hodam. :mrgreen:
Ma nidje veze... ima jos 2/3 vode u jezeru.
Ja sam ljetos vozio se sestosjedom pa sam vidio koliko je ono duboko kad je skroz prazno. Tako da ima jos dosta vode.
VladaFBiH

#1242 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by VladaFBiH »

SmokingMan wrote: 01/12/2025 08:42 Danas skija samo onaj ko ima para, bukvalno.
a vazda je tako bilo - jedan od najskupljih sportova... to što mi imamo sreće pa su nam planine blizu i što se jeftino može uzeti polovna oprema je druga stvar
F&N

#1243 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

VladaFBiH wrote: 01/12/2025 08:53
a vazda je tako bilo - jedan od najskupljih sportova... to što mi imamo sreće pa su nam planine blizu i što se jeftino može uzeti polovna oprema je druga stvar
Ne bih ja rekao da je kod nas puno jeftinije skijanje nego vani. Kada gledamo cijene skijalista dnevne karte, uzmemo u obzir primanja (standard) to je tu.
Kod nas je skijanje na bjelasnici 58 KM.
U Austriji su skijalista od 60 do 120 EUR dnevna karta. Njihove standard je duplo jaci nego nas. Tako da reci da je kod nas to jeftinije nego kod njih ne bih rekao.
Pogotovo ako uzmemo recimo standard Svicarske, Njemacke, onda skontas da je to tu negdje cak je za nas standard 1 dan skijanja skuplji nego njihov.

Gledano s druge strane.
Dnevna karta 58 KM za 7 sati. Po satu te ispadne jeftinije nego kuglanje, padel, termin stonog tenisa, odlazak u kino...
SmokingMan

#1244 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by SmokingMan »

Ako je nešto opet jeftino, malo ti hobi zakinu na kartama i uslugama. :D
VladaFBiH

#1245 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by VladaFBiH »

F&N wrote: 01/12/2025 09:08
Ne bih ja rekao da je kod nas puno jeftinije skijanje nego vani. Kada gledamo cijene skijalista dnevne karte, uzmemo u obzir primanja (standard) to je tu.
Kod nas je skijanje na bjelasnici 58 KM.
U Austriji su skijalista od 60 do 120 EUR dnevna karta. Njihove standard je duplo jaci nego nas. Tako da reci da je kod nas to jeftinije nego kod njih ne bih rekao.
Pogotovo ako uzmemo recimo standard Svicarske, Njemacke, onda skontas da je to tu negdje cak je za nas standard 1 dan skijanja skuplji nego njihov.

Gledano s druge strane.
Dnevna karta 58 KM za 7 sati. Po satu te ispadne jeftinije nego kuglanje, padel, termin stonog tenisa, odlazak u kino...
Maltene u cijelom svijetu na skijanje se ide samo na godišnjem odmoru ili produženi vikendi jer skoro nigdje nemaš situaciju iz Sa gdje ti je Jahorina i Bjelašnica na 40-45 min vožnje (ako gledam neku "sredinu" grada) ili čak manje ako si na čaršiji ili Dobrinji. Skupa je oprema, skup je smještaj, skupa hrana na skijalištima, skupo je sve ono što mi ovdje ne vidimo jer možeš sjesti na autobus i biti cijeli dan na skijalištu za 70tak KM a polovnu opremu kupiš za 300KM. Tako da se mi iz Sa zaista, još uvijek, jeftino možemo skijati dok je to već cifra i za veći dio BiH jer moraju doći ovdje i iznajmiti smještaj i sve plaćati na planini.
Ateista

#1246 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

Da, bas skup sport. Meni je zao sto sam najbolje godine za skijanje propustio jer nisam bio finansijski u mogucnosti ici redovno, jednom do dva puta godisnje, onda jedan period nisam isao nikako.
Sad nam je malo lakse to finansirati, i sa preko 40 godina pokusavam da nadoknadim ono sto sam propustio u mladosti. :mrgreen:
caseytron

#1247 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by caseytron »

Ima li kakva skola skijanja za djecu u decembru?
F&N

#1248 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

caseytron wrote: 02/12/2025 13:13 Ima li kakva skola skijanja za djecu u decembru?
Ne vjerujem prije januara.
Znam samo da ima onih skola preko vikenda se organizuju u februaru ja sam jednom djecu slao. Mada je to bila ponuda za djecu koja su vec prosla skolu skijanja u toku raspusta.

Ja sam djecu slao u skolu skijanja Fliper.
Prezadovoljan sam prije svega kako su brzo proskijali i savladali osnovne tehnike.

Ako treba br telefona javi mi se na pp.
caseytron

#1249 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by caseytron »

F&N wrote: 02/12/2025 15:25
caseytron wrote: 02/12/2025 13:13 Ima li kakva skola skijanja za djecu u decembru?
Ne vjerujem prije januara.
Znam samo da ima onih skola preko vikenda se organizuju u februaru ja sam jednom djecu slao. Mada je to bila ponuda za djecu koja su vec prosla skolu skijanja u toku raspusta.

Ja sam djecu slao u skolu skijanja Fliper.
Prezadovoljan sam prije svega kako su brzo proskijali i savladali osnovne tehnike.

Ako treba br telefona javi mi se na pp.
Ma volio bih prije januara, bar vikendom ako ima. Sibni broj, pa cu pitati.

Hvala na informacijama :thumbup:
F&N

#1250 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

Od pola staze prema gore pada snijeg. Od restorana dole susnjezica.
E sad me interesuje, obzirom da nisu niske temperature da se pale topovi a gore ima puno snijega, moze li se ovaj snijeg koji ima navuci ratracima na ostatak staze.
Post Reply