Alija Izetbegović: Lik i djelo
-
DebelinJoe
#1 Alija Izetbegović: Lik i djelo
Kažu mediji ovako:
Nastavnica iz Sarajeva ostala bez posla jer je rekla da je "Alija prodao državu"?
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sar ... u-1093995/
Ovaj slučaj otvorio je staru bošnjačku ranu, ona koja se tiče političkog i društvenog naslijeđa Alije Izetbegovića. Bošnjačko pitanje svih pitanja jeste da li je Alija Izetbegović bio pozitivna ili negativna politička ličnost. Za jedan dio Bošnjaka Alija je bio veliki i mudar državnik, čovjek koji je državu i narod proveo kroz najteži period njihovog postojanja. Za druge, njegova politička i državnička mudrost su upitne, u najtežim momentima, umjesto sposobnim i obrazovanim ljudima okružio se mediokritetima i ljudima čudnih biografija (Juka, Ćelo, Alija Delimustafić, Jusuf Pušina, Haris Silajdžić, Šaja, razni Čengići), zamjera mu se da nije narod i zemlju pripremio za rata, da je pogrešno govorio da se mirno spava i da rata neće biti i kada je rat izbio da je bio kolebljiv, da je vukao pogrešne poteze i na kraju potpisao nepravedan mir. Neki ga optužuju da je izdao državu.
Činjenica je da domaća historiografija o životu i djelu Alije Izetbegovića nije dala konačan sud. I ono što jer napisano, jeste obojeno navijački, kako za jednu stranu, tako i za onu drugu stranu, ima tu i previše hvalospjeva, ali i kritika bez osnova, gdje se zaboravlja da narod kojem je pripadao Alija i nije bogzna kakav narod, ne voli da uči, da čita, da razmišlja, ne voli da radi i ne smatra poštenje vrlinom i korisnom osobinom.
Sa takvim narodom i nije moguće stvoriti jaku i bogatu državu, ko god da je vodi, bili to Alija ili forumaš Joe.
O Aliji mogu reći nešto iz vlastite perspektive. Moja porodica i Izetbegovići su dalji rod i poznajem malo psihologiju i mentalni sklop tih ljudi. Alija je imao dosta osobina mog rahmetli dede, slični su bili po godinama, dedo je bio dvije godina mlađi, ali je imao starijeg brata koji je bio Alijinih godina. Alija i dedin brat skupa su išli u gimnaziju i kasnije zajedno studirali na Pravu. Dedin brat postat će komunista i vjerni sluga, aparatčik komunističkog režima, član raznih komiteta i plenuma, sudija, pravobranilac, sjedio u upravi raznih tadašnjih firmi od Zadrugara do UPI -a itd...
Alija je imao druge planove i možda nevoljko postao prvi čovjek Bosne. Šta lično mislim o Aliji? Mislim da je u duši bio dobar čovjek. Biti dobar čovjek u politici nažalost nije naročito dobra stvar. Mislim da je vjerovao u neki čudan koncept kosmičke pravde, vjerovao je da zlo ne može nadvladati dobro, da sile mraka ne mogu odnijeti pobjedu i da će se neprijatelji Bosne umoriti. Nisu se nažalost umorili i Bosnu napadaju kada god mogu i gdje god mogu. Vjerujem da je bio naivan i vjerovao da će one druga strana igrati pošteno, da će se držati dogovora. Nisu.
Proteklih decenija mnogo se govorilo o Alijinoj viziji države. Ja mislim da je on bio pomalo anarhista, da je prezirao državu kao takvu, vjerujem da je maštao o nekoj mirnijoj verziji svijeta, bez granica, carinika, vojski i zastava, gdje se ljudi univerzalno vole i poštuju. On je prezirao nacionalizam, onaj iz kojega je nastala moderna nacionalna država, ona koja je organizovana kao korporacija sa svoja stuba, pravosudnim, izvršnim i zakonodavnim.
Ako analizirate rad i govore Alije Izetbegovića on nikada nije spominjao institucije, uprave, zavode, sudove institute, poštu, univerzitete, firme. Ne vjerujem da je zabilježeno da je rekao: "Na slobodnoj teritoriji formirat ćemo 10 škola za obuku naših oficira..." ili "Energoinvest umjesto dalekovoda treba proizvesti 100 hiljada pušaka..." Ili "Poljoprivredni fakulteti i instituti trebaju pronaći način kako prehraniti vojsku i narod u ratnim uslovima..."
Vjerovao je da može sa Srbima izaći na kraj. Vjrovao je da će odustati od podrške otrovnom nacionalizmu iz vlastitih redova i prikloniti se ideji Bosne. Vjerujem da je Alija volio Bosnu, barem na neki svoj čudan i drugačiji način, ali je volio.
Šta vi mislite o liku i djelu Alije Izetbegovića?
Molim bez vrijeđanja bilo koga na ovoj temi. Hvala.
Nastavnica iz Sarajeva ostala bez posla jer je rekla da je "Alija prodao državu"?
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sar ... u-1093995/
Ovaj slučaj otvorio je staru bošnjačku ranu, ona koja se tiče političkog i društvenog naslijeđa Alije Izetbegovića. Bošnjačko pitanje svih pitanja jeste da li je Alija Izetbegović bio pozitivna ili negativna politička ličnost. Za jedan dio Bošnjaka Alija je bio veliki i mudar državnik, čovjek koji je državu i narod proveo kroz najteži period njihovog postojanja. Za druge, njegova politička i državnička mudrost su upitne, u najtežim momentima, umjesto sposobnim i obrazovanim ljudima okružio se mediokritetima i ljudima čudnih biografija (Juka, Ćelo, Alija Delimustafić, Jusuf Pušina, Haris Silajdžić, Šaja, razni Čengići), zamjera mu se da nije narod i zemlju pripremio za rata, da je pogrešno govorio da se mirno spava i da rata neće biti i kada je rat izbio da je bio kolebljiv, da je vukao pogrešne poteze i na kraju potpisao nepravedan mir. Neki ga optužuju da je izdao državu.
Činjenica je da domaća historiografija o životu i djelu Alije Izetbegovića nije dala konačan sud. I ono što jer napisano, jeste obojeno navijački, kako za jednu stranu, tako i za onu drugu stranu, ima tu i previše hvalospjeva, ali i kritika bez osnova, gdje se zaboravlja da narod kojem je pripadao Alija i nije bogzna kakav narod, ne voli da uči, da čita, da razmišlja, ne voli da radi i ne smatra poštenje vrlinom i korisnom osobinom.
Sa takvim narodom i nije moguće stvoriti jaku i bogatu državu, ko god da je vodi, bili to Alija ili forumaš Joe.
O Aliji mogu reći nešto iz vlastite perspektive. Moja porodica i Izetbegovići su dalji rod i poznajem malo psihologiju i mentalni sklop tih ljudi. Alija je imao dosta osobina mog rahmetli dede, slični su bili po godinama, dedo je bio dvije godina mlađi, ali je imao starijeg brata koji je bio Alijinih godina. Alija i dedin brat skupa su išli u gimnaziju i kasnije zajedno studirali na Pravu. Dedin brat postat će komunista i vjerni sluga, aparatčik komunističkog režima, član raznih komiteta i plenuma, sudija, pravobranilac, sjedio u upravi raznih tadašnjih firmi od Zadrugara do UPI -a itd...
Alija je imao druge planove i možda nevoljko postao prvi čovjek Bosne. Šta lično mislim o Aliji? Mislim da je u duši bio dobar čovjek. Biti dobar čovjek u politici nažalost nije naročito dobra stvar. Mislim da je vjerovao u neki čudan koncept kosmičke pravde, vjerovao je da zlo ne može nadvladati dobro, da sile mraka ne mogu odnijeti pobjedu i da će se neprijatelji Bosne umoriti. Nisu se nažalost umorili i Bosnu napadaju kada god mogu i gdje god mogu. Vjerujem da je bio naivan i vjerovao da će one druga strana igrati pošteno, da će se držati dogovora. Nisu.
Proteklih decenija mnogo se govorilo o Alijinoj viziji države. Ja mislim da je on bio pomalo anarhista, da je prezirao državu kao takvu, vjerujem da je maštao o nekoj mirnijoj verziji svijeta, bez granica, carinika, vojski i zastava, gdje se ljudi univerzalno vole i poštuju. On je prezirao nacionalizam, onaj iz kojega je nastala moderna nacionalna država, ona koja je organizovana kao korporacija sa svoja stuba, pravosudnim, izvršnim i zakonodavnim.
Ako analizirate rad i govore Alije Izetbegovića on nikada nije spominjao institucije, uprave, zavode, sudove institute, poštu, univerzitete, firme. Ne vjerujem da je zabilježeno da je rekao: "Na slobodnoj teritoriji formirat ćemo 10 škola za obuku naših oficira..." ili "Energoinvest umjesto dalekovoda treba proizvesti 100 hiljada pušaka..." Ili "Poljoprivredni fakulteti i instituti trebaju pronaći način kako prehraniti vojsku i narod u ratnim uslovima..."
Vjerovao je da može sa Srbima izaći na kraj. Vjrovao je da će odustati od podrške otrovnom nacionalizmu iz vlastitih redova i prikloniti se ideji Bosne. Vjerujem da je Alija volio Bosnu, barem na neki svoj čudan i drugačiji način, ali je volio.
Šta vi mislite o liku i djelu Alije Izetbegovića?
Molim bez vrijeđanja bilo koga na ovoj temi. Hvala.
Last edited by DebelinJoe on 29/11/2025 21:39, edited 1 time in total.
-
Vjecita_zavrzlama
#2 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo
Zasto nisi napravio anketu?
-
DebelinJoe
#3 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo
Eto i ankete.
-
Vjecita_zavrzlama
#4 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo
Moj stav? Po meni je bio negativna licnost. Islam mu je bio prioritet broj 1 i za islam se borio. To vjernicima odgovara i zbog toga vjerujem da je medju njima i danas popularan.
Ne mislim da je svjesno unistavao narod, ali je imao veliku naivnost i religioznost koja, po mom misljenju, u nasim uslovima nije bila potrebna. Navodno su ga cak i tadasnji predstavnici iz Turske pitali zasto toliko istice islam i da li je to uopste mudro za Bosnjake.
Ne mislim da je svjesno unistavao narod, ali je imao veliku naivnost i religioznost koja, po mom misljenju, u nasim uslovima nije bila potrebna. Navodno su ga cak i tadasnji predstavnici iz Turske pitali zasto toliko istice islam i da li je to uopste mudro za Bosnjake.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#5 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo
Nije se on borio za islam.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑29/11/2025 21:50 Moj stav? Po meni je bio negativna licnost. Islam mu je bio prioritet broj 1 i za islam se borio. To vjernicima odgovara i zbog toga vjerujem da je medju njima i danas popularan.
Sam Islam ima stanovište da ljudska vjera ne dolazi od ljudi već od Boga.
Sve Alijno se vidi po onome što je ostavio:
- ljude koje se nisu vratili na svoje
- SDA stranku koja je naličje svega što nije islam
- sina i snahu sa diplomom (a i to je on rjesavao)
Dokle ces da ti nabrajam sta je sve SDA uradila?
E to je Alija.
-
DonieBrasco
#6 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo
Stavio je stranku i ljude iz iste ili ljude oko sebe iznad bosnjaka - naroda i drzave, sin je to samo nastavio na novom nivou ludila zajedno sa jos gorim ljudima u stranci i oko sebe.
-
Vjecita_zavrzlama
#7 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo
Ima istine i u tome sto kazesmk ultra wrote: ↑29/11/2025 21:56Nije se on borio za islam.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑29/11/2025 21:50 Moj stav? Po meni je bio negativna licnost. Islam mu je bio prioritet broj 1 i za islam se borio. To vjernicima odgovara i zbog toga vjerujem da je medju njima i danas popularan.
Sam Islam ima stanovište da ljudska vjera ne dolazi od ljudi već od Boga.
Sve Alijno se vidi po onome što je ostavio:
- ljude koje se nisu vratili na svoje
- SDA stranku koja je naličje svega što nije islam
- sina i snahu sa diplomom (a i to je on rjesavao)
Dokle ces da ti nabrajam sta je sve SDA uradila?
E to je Alija.
-
esso_sa
#8 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo
Osim sto je napravio kriminalnu hobotnicu koja je sve sto je dotakla unistila, a unistava nas i danas, bio je slab i nedorastao svojoj funkciji, neodlucan u kljucnim trenucima, okruzen lopovima koji su za njega odlucivali. Puno ljudi je izginulo upravo zbog njegovih odluka… Veliki minus je i islamizacija ABiH u ratu, bradonje i tekbiranje. Sa tim je poslao groznu poruku zapadu, ali i borcima drugih vjera i nacija u njenim redovima. Zakucao posljednji klin u sansu postojanja BiH kao normalne zemlje. Da nije bilo tih sranja, mozda bi nam zapad dao drugaciju podrsku, priliku za bosansku “Oluju” i danas normalno ustrojenu zemlju koja bi vec bila u EU…
Po meni je napravio vise stete od Mladica, Karadzica i Milosevica zajedno. Jer oni su nas unistavali 4 godine, a Alija nas je sa svojom ekipom takodjer unistavao te 4 godine ali iznutra, plus ostavio “nasljedstvo” i sistem koji nas unistava i danas, 30 godina nakon rata…
Po meni je napravio vise stete od Mladica, Karadzica i Milosevica zajedno. Jer oni su nas unistavali 4 godine, a Alija nas je sa svojom ekipom takodjer unistavao te 4 godine ali iznutra, plus ostavio “nasljedstvo” i sistem koji nas unistava i danas, 30 godina nakon rata…
-
DebelinJoe
#9 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo
MIslim da je najveća Alijina greška katastrofalan odabir saradnika i savjetnika. Nije mi jasno šta je čovjek iz građanke, gospodske, bogate porodice imao tražiti u društvu likova kao što su Šaja, Juka, Ćelo i slično.
Nešto razmišljam o razilaženju sa Adilom Zulfikarpašićem. Adil ovakav ili onakav je bio trgovac oružjem. Lijepo je bilo tapšanje svijeta po ramenu, lijepo je bilo imati prijatelje poput Bone Voxa, ali nama je trebalo oružje, ono moderno i to mnogo njega. Naši neprijatelji priznavali su samo silu, ništa rezolucije, ništa konvencije, ništa apeli za mir, samo sila. Adil Z. nam je to oružje bez većih problema mogao nabaviti.
Nešto razmišljam o razilaženju sa Adilom Zulfikarpašićem. Adil ovakav ili onakav je bio trgovac oružjem. Lijepo je bilo tapšanje svijeta po ramenu, lijepo je bilo imati prijatelje poput Bone Voxa, ali nama je trebalo oružje, ono moderno i to mnogo njega. Naši neprijatelji priznavali su samo silu, ništa rezolucije, ništa konvencije, ništa apeli za mir, samo sila. Adil Z. nam je to oružje bez većih problema mogao nabaviti.
-
Nisamsdaali
#10 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo
Najveću krivicu onog što je SDA danas i proteklih 20+ godina ima njeno članstvo, a medju istim njegovi predsjednici i lideri
Last edited by Nisamsdaali on 30/11/2025 11:44, edited 1 time in total.
-
moimoi
#11 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo
Mescini da vecina nije procitala niegovu “islamsku deklaraciju”
- Skijaš
#12 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo
Anketa o Aliji u kojoj mogu ucestvovati Abdicevci, vojnici VRS-a i simpatizeri HDZ-a
Ono sto je relevantno su cinjenice, a cinjenica je da je Alijin ulazak u politiku spasio Bosnj.... Muslimane od nestanka. Alternative Aliji, standardno pripiti Durakovic koji nije sacuvao kontrolu ni nad vlastitom strankom, ili velikosrpski agent Abdic, u stvari i nisu bili alternative. U tom je vakuumu Alijin ulazak u politiku u stvari bio najbolje sto se Bosnj... Muslimanima moglo desiti.
-
Vjecita_zavrzlama
#13 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo
Negiraju se ankete negiraju se fb komentari i komentari javnosti , negira jer sve ukazuje da Alija i nije nestp bog zna omiljen kod bosnjakaSkijaš wrote: ↑30/11/2025 13:13Anketa o Aliji u kojoj mogu ucestvovati Abdicevci, vojnici VRS-a i simpatizeri HDZ-aE jake ti ankete.
Ono sto je relevantno su cinjenice, a cinjenica je da je Alijin ulazak u politiku spasio Bosnj.... Muslimane od nestanka. Alternative Aliji, standardno pripiti Durakovic koji nije sacuvao kontrolu ni nad vlastitom strankom, Ili velikosrpski agent Abdic, u stvari i nisu bili alternative. U tom je vakuumu Alijin ulazak u politiku u stvari bio najbolje sto se Bosnj... Muslimanima moglo desiti.
- ElRe
#14 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo
Samo da je iz razlogo što nas je oslobodio ralja u kojima smo mogli zavšiti, što je vratio islam medju narod, što je pozicionirao Bošnjake na kartu Evrope dovoljno je da bude pozitivna ličnost.
- Rothmans
-
kolegione
#16 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo
Kako mislis on te oslobodio? Kojih ralja?
Je li bilo zrtava?
Jel se CG oslobodila ralja bez metka?
Jel se Kosovo bolje oslobodilo?
Zasto mislis da je islam nesto sto pomaze drzavotbornosti?
-
caseytron
#17 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo
Sta ja znam. Neutrlano misljenje. Valjda zbog tog sto me ne zanimaju ljudi koji su bili i prosli. Ko sto me ne zanima Napoleon Bonaparte
- Skijaš
#18 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo
Beograd je izgubio Crnu Goru i Kosovo upravo zbog otpora Sarajeva velikosrpskoj masineriji.... Kako bi izgledalo izvlacenje Crne Gore ispod sape Beograda da je Sarajevo pristalo biti velikosrpski vazal i ratovati po Hrvatskoj ?
- ElRe
#19 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo
Velikosrpskih i velikohrvatskih.
Da, ništa ne može proći bez žrtava.
Ko je rekao da se oslobodila? Danas je u CG veći velikosrpski fašizam nego u najgorem periodu 90ih.
Ko je rekao da se uopšte oslobodilo, uz ogromne žrtve? Da li su punopravna evropska država, članica medjunarodnih organizacija...?
Islam pomaže muslimanima, Bošnjacima. Zašto to smeta ostalima? Bošnjacima je 90 godina bilo zabranjeno da budu Bošnjaci, da budu muslimani vjernici, da budu ravnopravni sa ostalima, iako su bisli većina. Da li Bošnjaci trebaju bolje lidere? - Apsolutno da. I lidere i kvalitet života i način razmišljanja...
- sefket_ramadani
#20 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo
cojk koji je citav rat imao fikreta muslimovica u kabinetu,
na kraju orden od franje tudjmana, jebiga, valjo mu je
na kraju orden od franje tudjmana, jebiga, valjo mu je
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#21 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo
Alija im kriv, a covjeka nema 25 godina.
Sta ste vi uradili poslije njegove smrti da popravite stanje u svojoj avliji, ulici, mjesnoj zajednici, opstini, gradu, kantonu, entitetu, državi? Sta?
Zavrcete državu gdje možete, ne plaćate racune, ne plaćate RTV taksu, tramvajsku kartu, radite na crno, ne prijavljujete pune prihode, glasate za ove političare, okrecete glavu od nepravilnosti, od kradje, od dilanja droge, kad komsija leši zenu... ma mogao bi do sutra nabrajati.
Ali Alija je kriv, covjek lezi u zemlji preko 20 godina.
Sta ste vi uradili poslije njegove smrti da popravite stanje u svojoj avliji, ulici, mjesnoj zajednici, opstini, gradu, kantonu, entitetu, državi? Sta?
Zavrcete državu gdje možete, ne plaćate racune, ne plaćate RTV taksu, tramvajsku kartu, radite na crno, ne prijavljujete pune prihode, glasate za ove političare, okrecete glavu od nepravilnosti, od kradje, od dilanja droge, kad komsija leši zenu... ma mogao bi do sutra nabrajati.
- ElRe
#22 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo
Bravo! Nema se šta dodati.sime_cipol wrote: ↑30/11/2025 13:32 Sta ste vi uradili poslije njegove smrti da popravite stanje u svojoj avliji, ulici, mjesnoj zajednici, opstini, gradu, kantonu, entitetu, državi? Sta?
-
kolegione
#23 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo
Zar nije bilo bolje da su izgubili Bosnu zbog recimo otpora u Pristini ?
Da li smo pomudjeni da krenemo sa Hrvatskom i Alija je to odbio?
Rekao da nije to nas rat?
- Skijaš
#24 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo
Nisam Bosnjak, ali oni s kojima sam u kontaktu kazu da Bosnjaka danas ne bi bilo bez Alije. Ti mozda razgovaras s onima kojima smeta termin Bosnjaci i zale za vremenima kad su bili Muslimani.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑30/11/2025 13:14Negiraju se ankete negiraju se fb komentari i komentari javnosti , negira jer sve ukazuje da Alija i nije nestp bog zna omiljen kod bosnjakaSkijaš wrote: ↑30/11/2025 13:13Anketa o Aliji u kojoj mogu ucestvovati Abdicevci, vojnici VRS-a i simpatizeri HDZ-aE jake ti ankete.
Ono sto je relevantno su cinjenice, a cinjenica je da je Alijin ulazak u politiku spasio Bosnj.... Muslimane od nestanka. Alternative Aliji, standardno pripiti Durakovic koji nije sacuvao kontrolu ni nad vlastitom strankom, Ili velikosrpski agent Abdic, u stvari i nisu bili alternative. U tom je vakuumu Alijin ulazak u politiku u stvari bio najbolje sto se Bosnj... Muslimanima moglo desiti.
- Skijaš
#25 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo
Otpora u Pristini ne bi ni bilo. Sarajevo je imalo iskustva sa slanjem policije na Kosovo da bije demonstrantekolegione wrote: ↑30/11/2025 13:34Zar nije bilo bolje da su izgubili Bosnu zbog recimo otpora u Pristini ?
Last edited by Skijaš on 30/11/2025 13:41, edited 1 time in total.