Arminovski wrote: ↑22/11/2025 04:19 @Zehran82 Ne smatram sebe a ni belfiya niti tebe ili bilo kakvog čovjeka kao objektivnog pokazatelja na kojem bi se nešto takvo moglo testirati. Previše je varijabli koje mogu da utiču na ishod takvog testa. Ja mogu npr gledati horror film dan prije i vidjeti stvari koje nisu tu ili obratno, skroz se zatvoriti. Čovjek nije objektivno biće, tu bi se trebali složiti. Zato metodologija ne valja a samim time niti takav test. Fin za tv, ništa više. Odbijam ga, nije valjan.
U vezi valova, možda se približavamo tipu testa. Morao sam da pitam AI u vezi tih valova (Internal waves) jer su mi zvučali poznati ali ništa više. Odgovor je:
Proposed mathematically: ~1850s (Lord Kelvin. Da, taj Kelvin)
First observed in nature: 1870s
Oceanographic confirmation: early 1900s
Deep-ocean “giant” internal waves recognized: 1940s–50s
Fully established science: 1960s–70s
Satellite-confirmed massive internal waves: 1990s–present
Navodni konsenzus za suru An-Nur (24:40)
“Or it is like darknesses in a deep sea, covered by waves upon waves, and above them clouds…” gdje se valovi pominju je da je značenje metafora za vjeru, ustvari odsutnost vjere (ibn-Kathir, Al-Tabari, Al-Qurtubi - tebi ta imena vjerovatno zvuče poznato). Nadalje, ta metafora se ne može bukvalno preslikavati na modernu nauku. Malo mi je bio humorističan zadnji AI odgovor, kao da sam mu bio dosadio:
"It is poetic symbolism, not oceanography."
Žao mi je što možda zvučim kao oni sto kažu "Daj mi dokaz i čudo" pa kad im daš onda "daj još bolje" ali to je tako ako želimo naći neki subjekt oko kojeg možemo razgovarati iako mislim da silim odgovor.
Dakle, da nastavimo o valovima ili da probamo naći nešto drugo? Wikipedija npr ima listu pitanja i problema koje bi mogli izabrati (možda preskočiti one toksične o čemu se svađamo na raznim temama)
https://en.wikipedia.org/wiki/Lists_of_ ... d_problems
Zvuči li ti ijedan problem poznat (izuzev onih toksičnih)?
nema tu previse varijabli, ako ima demona u tijelu ocitovat ce se to itekako, vidjet ces ti vise nego dobro da tu nisu cista posla@Zehran82 Ne smatram sebe a ni belfiya niti tebe ili bilo kakvog čovjeka kao objektivnog pokazatelja na kojem bi se nešto takvo moglo testirati. Previše je varijabli koje mogu da utiču na ishod takvog testa. Ja mogu npr gledati horror film dan prije i vidjeti stvari koje nisu tu ili obratno, skroz se zatvoriti. Čovjek nije objektivno biće, tu bi se trebali složiti. Zato metodologija ne valja a samim time niti takav test. Fin za tv, ništa više. Odbijam ga, nije valjan.
Test je doabr , upecatljiv i lahko dokaziv u koliko se potrefe demoni u tijelu...
U vezi valova, možda se približavamo tipu testa. Morao sam da pitam AI u vezi tih valova (Internal waves) jer su mi zvučali poznati ali ništa više. Odgovor je:
Proposed mathematically: ~1850s (Lord Kelvin. Da, taj Kelvin)
First observed in nature: 1870s
Oceanographic confirmation: early 1900s
Deep-ocean “giant” internal waves recognized: 1940s–50s
Fully established science: 1960s–70s
Satellite-confirmed massive internal waves: 1990s–present
Ko je prvi otkrio duboke valove u morima?
Prvi koji je naučno otkrio i dokazao postojanje dubokih valova (deep-water internal waves) u morima bio je Swante Arrhenius Ekman, poznatiji kao Vagn Walfrid Ekman, švedski fizičar i oceanograf.
Ekman (1874–1954) je bio pionir u istraživanjima:
morskih struja
unutrašnjih valova
vjetrom pokrenutog kretanja vode
Ekmanovog spirala
Ekmanovog transporta
Njegov rad je postavio temelje moderne fizikalne oceanografije.
Ekman je prvi:
Matematički opisao duboke (unutrašnje) valove u morima – tzv. internal waves
Pokazao da se oni javljaju između vodenih slojeva različitih gustoća, duboko ispod površine
Dokazao da duboki valovi mogu biti desetinama kilometara dugi
Otkrićem objasnio mnoge neobjašnjive fenomene u okeanima
Njegovi radovi iz 1904–1905. smatraju se prvim naučnim otkrićem internalnih dubokih valova.
Ako misliš na gigantske duboke valove ispod površine, koji se danas vide satelitima (posebno kod Andamanskog mora i Gibraltarskog tjesnaca) – i oni su potvrde fenomena koji je Ekman prvi teorijski opisao.
Kasnije naučnici koji su potvrdili i proširili njegovo otkriće:
Joseph Proudman
H. Lamb
Arthur Doodson
stoljeće: radovi s MIT-a i Caltech-a
moderni sateliti (MODIS, Sentinel, Landsat) snimaju internal waves direktno
Prvo naučno otkriće dubokih valova u morima pripisuje se švedskom oceanografu Vagn Walfrid Ekmanu oko 1904. godine.
Ako želiš, mogu ti objasniti:
kako duboki valovi nastaju
zašto su skriveni ispod površine
gdje na planeti su najveći
ili poslati slike (NASA / ESA) tih valova viđenih iz svemira.
Kako su naucnici otkrili velike valove velike kao zgrade 2013 godine ?
Naučnici su 2013. prvi put uspjeli snimiti i mjeriti:
→ to su “internal waves” (unutrašnji valovi) duboko ispod površine
→ NE vide se na površini
→ NE razbijaju brodove
→ Često su veći od najvećih površinskih valova
Dakle:
Površinski valovi = max ~15–20 m
Podvodni valovi (internal waves) = do 200 m
Ovi valovi se kreću između slojeva vode različite gustoće (hladna gusta voda ispod → topla manje gusta voda iznad).
U članku piše:
“These waves can reach huge sizes of about 200 meters (650 feet) — taller than a 60-story building.”
Znači:
To su najviši zabilježeni valovi na Zemlji.
Jer su:
nevidljivi izvana
ogromni
kreću se jako sporo (ponekad 1 sat da se “slome”)
miješaju toplotu, hranjive materije i hemiju dubokog mora
kritični za klimatske modele
Turbulencija koju stvaraju je i 1000× jača nego što se prije mislilo.
U:
– 5 km ispod površine
– 210 miliona kubnih stopa vode prolazi kroz uzak kanal (kao 35 Amazona!)
Kada ogromna količina hladne vode teče kroz uski prolaz → nastaju podvodni valovi visoki 100–200 m.
Prije 2013:
nisu postojali instrumenti za mjerenje turbulaicije ispod 3–5 km dubine
sateliti vide samo valove koji dopiru do površine
internal waves su “skriveni” ispod toplijih slojeva
kretali su se presporo za klasične sonare
Tek 2012–2013 ekspedicija (University of Washington) koristila je novu tehnologiju:
microstructure profilers
fino-sonarne mreže
dubinske robote
I zato su ih prvi put direktno “uhvatili”.
To NISU:
To JESU:
2013. naučnici su prvi put snimili unutrašnje podvodne valove visokih 200 metara, koji nastaju duboko ispod površine mora i igraju ogromnu ulogu u miješanju okeanskih slojeva i globalnoj klimi.
Navodni konsenzus za suru An-Nur (24:40)
“Or it is like darknesses in a deep sea, covered by waves upon waves, and above them clouds…” gdje se valovi pominju je da je značenje metafora za vjeru, ustvari odsutnost vjere (ibn-Kathir, Al-Tabari, Al-Qurtubi - tebi ta imena vjerovatno zvuče poznato). Nadalje, ta metafora se ne može bukvalno preslikavati na modernu nauku. Malo mi je bio humorističan zadnji AI odgovor, kao da sam mu bio dosadio:
"It is poetic symbolism, not oceanography."
cekaj malo ne zvaravaj se odmah....dobit ces pojasnjenje...da uzmemo to na bosanski taj ajet prvo
24:40 Ili kao tmine u moru dubokom, prekriva ga talas, iznad njega talas, iznad njega oblaci. Tmine, jedna iznad druge. Kad bi izvadio ruku svoju, jedva bi je vidio! A onaj kome Allah ne načini svjetlo, tad nema za njega svjetla nikakva.
znaci ovdje vidimo da Allah kaze da u dubokom moru imaju valovi, a iznad tih valova imaju drugi valovi na povrsini koje mi vidimo, a te valove u dubokom moru gdje se ne vidi prst pred okom od mraka, imaju valovi...eh ti valovi su detektovani prvi put 2013 godine.
Simbolika je u tome da nevjernike sporedi sa tim mrakom u dubinama mora, znaci nevjernici ne vide nista ispred sebe , ne vide pravi put i istinu...i zato lutaju...tu je simbnolika povezana ateisticko nevjerovanje sa mrakom u dubinama mora....
a nema tu nikakve simbolike u ajetu u vezi talasa, talkas si tu cisto informativna stvar, naucna cinjenica....dok simbolika se veze za mrak u dubinama mora sa ateistickim nevjerovanjem....mrak=ateiticko nevjerovanje, <----to je simbolika
a nema simbolike sa talasima...pa nemoj talas u simboliku uvoditi tu da te i to zavarava
A onaj kome Allah ne načini svjetlo, tad nema za njega svjetla nikakva
Bog govori na drugim mjestima kako su nevjernici u mraku, i nemaju svjetlo, dok Kuran je za Boga svjetlo, koja osijava put...pa je simbolika samo u tome da Bog poistovjecuje nevbjernicko nevjerovanje i neznanje sa mrakom u dubinama mora, nemaju nikakvu orijentaciju bez tog svjetla.