BiH - Crna hronika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moimoi

#6301 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

Chloe wrote: 26/11/2025 14:35 @moimoi Zadnji post ... :thumbup: a evo taman i vijest u skladu s tvojim postom

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/ital ... /251126059

Slučajevi visoke medijske pažnje, poput ubistva studentice univerziteta Giulie Cecchettin 2023. godine, bili su ključni za široku javnu osudu i debatu o uzrocima nasilja nad ženama u patrijarhalnoj kulturi Italije.

"Dvaput smo povećali sredstva za centre i skloništa protiv nasilja, promovirali hitnu liniju i sproveli inovativne aktivnosti obrazovanja i podizanja svijest. Ovo su konkretni koraci naprijed, ali tu nećemo stati. Moramo nastaviti raditi mnogo više, svaki dan", rekla je Meloni.

Iako je opozicija lijevog centra podržala zakon u parlamentu, istakla je da pristup vlade rješava samo krivični aspekt problema, dok ekonomske i kulturne razlike ostaju neadresirane. Italijanska statistička agencija Istat zabilježila je 106 femicida u 2024. godini, od čega je 62 počinjeno od partnera ili bivših partnera.

Debata o uvođenju seksualnog i emotivnog obrazovanja u školama kao načina prevencije nasilja zasnovanog na spolu postala je žustra u Italiji. Zakon koji je predložila vlada zabranio bi seksualno i emotivno obrazovanje za osnovce i zahtijevao izričitu roditeljsku saglasnost za bilo kakve časove u srednjim školama, piše AP.

Vladajuća koalicija branila je ovu mjeru kao način zaštite djece od ideološkog aktivizma, dok su opozicione stranke i aktivisti opisali zakon kao "srednjovjekovni".

"Italija je jedna od samo sedam zemalja u Evropi gdje seksualno i obrazovanje o odnosima još uvijek nije obavezno u školama, mi pozivamo da to postane obavezno u svim ciklusima obrazovanja. Represija nije dovoljna bez prevencije, koja može početi samo u školama", navela je liderica Italijanske Demokratske stranke, Elly Schlein.
To jw to. Ni talijani ne izmisljaju toplu vodu.
Mnoge skole u sklopu razredne nastave pricaju o mobingu, sigurnosti na netu, strahovima etc.
Bukvalno radionice.
Sanjarko

#6302 Re: BiH - Crna hronika

Post by Sanjarko »

Chmoljo wrote: 26/11/2025 16:00
geralt wrote: 26/11/2025 15:52
drug_profi wrote: 26/11/2025 13:33 za početak, žene nek se naoružaju...
Za pocetak, neka se razvod normalizuje u drustvu. I kcerku i sina planiram uciti sljedece kad malo porastu: ako se dva-tri puta ponovi neoprostiv incident (verbalni, psihicki, fizicki, nebitno), prekidaj sve i ne vracaj se. Zivot se uvijek moze poceti iznova sa novom osobom, a ni biti sam nije tako strasno. U roditeljskoj kuci uvijek imaju mjesta dok je zivih roditelja. Sto se tice djece, od njih te niko ne moze odvojiti osim ako ti to sam ne dopustis, zivimo u vrijeme interneta i mobitela i mogucnosti da odrzavas komunikaciju s bilo kim bilo gdje na svijetu 24h dnevno.

Ako mislis da od oruzja ima neke koristi u takvoj situaciji, varas se, samo stete moze biti. Svako vec ima pristup ako nista drugo onda kuhinjskom nozu.
99% tvojih postova potpisujem ali ovdje nisi u pravu. ne znam jesi li ikad imao priliku vidjeti praksu, ali teške su to situacije i teško je uspjeti.
Ovdje si ti upravu, praksa jedno, stvarnost drugo, to sam i @drug profi i mnogima ovdje govorio isto u vezi što šta čega oni spominju da se to odradi muški.
Hakiz

#6303 Re: BiH - Crna hronika

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 26/11/2025 13:30 Pa dobro, je li rjesavanje problema naoruzavati zene ili vrsiti pritisak na one koji su direktno odgovorni?
Policija koja ocigledno zanemaruje prijave… sudstvo sa blagim ili nikakvim kaznama.. pa konacno do skolstva koje niko ni ne proziva, jer je ocigledno skola ostla bez “odgoja” i postala samo obrazovna institucija.

Ta evolucija, kako si lijepo nazvao, zapocinje prije svega sa mijenjanjem svijesti. Kao sto i sam znas. Ona mora biti podrzana zakonom, sankcijama i obrazovanjem koje oblikuje vrijednosti. Drugim rijecima, bez strozijih kazni kako za pocinitelje tako i za one koji ne rade posao nema ninpromjena.

Problem je sto smo eto uspjeli i profisorima oduzeti prava da odgajaju djecu. Barem je to nekada funkcionisalo kako treba.
Nešta ne vidim da su države koje imaju i smrtnu kaznu slobodne od kriminala.

Kada liku dođe da prebije ženu, ne razmišlja o kazni. Možda o kazni razmišlja neko ko nasilje koristi racionalno, planski. Svodnik koji kontroliše izvor prihoda, na primjer. Ali, kada liku dođe da prebije ili ubije ženu jer misli da se "kurva", ili ga odbija, nema te kazne koja će ga zaustaviti.

Neka budu strožije kazne. Ali, moramo priznati i da oni koji ih traže često ih traže zbog toga da operu savjest, kao, nešta smo napravili, a znaju da u suštini nisu napravili ništa šta zaista rješava problem. Ili ga čak i ne smanjuje.
Haris.ba

#6304 Re: BiH - Crna hronika

Post by Haris.ba »

Hakiz wrote: 26/11/2025 16:13 Neka budu strožije kazne. Ali, moramo priznati i da oni koji ih traže često ih traže zbog toga da operu savjest, kao, nešta smo napravili, a znaju da u suštini nisu napravili ništa šta zaista rješava problem. Ili ga čak i ne smanjuje.
Slazem se.
Hakiz

#6305 Re: BiH - Crna hronika

Post by Hakiz »

A evo i teorija zavjera:

Kako ćemo eliminisati nasilje nad ženama? Trebaju biti riješena dva uslova:

1. Ukinuti izvor, razlog za nasilje, bilo da je razlog iracionalan ili racionalan.

2. Trebamo ukinuti poriv da se stvari rješavaju nasiljem.

Oba je nemoguće riješiti. Tako da će nasilja uvijek biti. Takva smo vrsta.

Neko maltretira moju ženu kada je sama, ne maltretira je kada je sa mnom. Zaključim da je to zato što sam jači od njega. Dakle, rješenje problema je to da ja mogu biti prema njemu mnogo nasilniji nego on prema mojoj ženi. OK, dakle, nasilje rješava problem.
Koliko će proći prije nego što to da sam fizički jači, nasilniji, ne vidim kao rješenje i kada imam ja problem sa svojom ženom?

Nasilje nam je ugrađeno u DNA, karakteristika vrste i nikada ga se nećemo riješiti.

Prvo to moramo priznati, pa onda tražiti rješenje sproblema koji ima taj temelj.
Last edited by Hakiz on 26/11/2025 16:33, edited 1 time in total.
moimoi

#6306 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

Hakiz wrote: 26/11/2025 16:13
moimoi wrote: 26/11/2025 13:30 Pa dobro, je li rjesavanje problema naoruzavati zene ili vrsiti pritisak na one koji su direktno odgovorni?
Policija koja ocigledno zanemaruje prijave… sudstvo sa blagim ili nikakvim kaznama.. pa konacno do skolstva koje niko ni ne proziva, jer je ocigledno skola ostla bez “odgoja” i postala samo obrazovna institucija.

Ta evolucija, kako si lijepo nazvao, zapocinje prije svega sa mijenjanjem svijesti. Kao sto i sam znas. Ona mora biti podrzana zakonom, sankcijama i obrazovanjem koje oblikuje vrijednosti. Drugim rijecima, bez strozijih kazni kako za pocinitelje tako i za one koji ne rade posao nema ninpromjena.

Problem je sto smo eto uspjeli i profisorima oduzeti prava da odgajaju djecu. Barem je to nekada funkcionisalo kako treba.

Kada liku dođe da prebije ženu, ne razmišlja o kazni. Možda o kazni razmišlja neko ko nasilje koristi racionalno, planski. Svodnik koji kontroliše izvor prihoda, na primjer. Ali, kada liku dođe da prebije ili ubije ženu jer misli da se "kurva", ili ga odbija, nema te kazne koja će ga zaustaviti.

Neka budu strožije kazne. Ali, moramo priznati i da oni koji ih traže često ih traže zbog toga da operu savjest, kao, nešta smo napravili, a znaju da u suštini nisu napravili ništa šta zaista rješava problem. Ili ga čak i ne smanjuje.
Zatvora se ne boji samo onaj koji nikada nije lezao u zatvoru. Svi oni ili barem vecina, koja je lezala, pazi da ne zaglavi opet.
Osim ako nije totalni sociopata.
Vise od pola bi se pomirilo sa cinjenicom da veza ne funkcionise, kada bi ih kod prve prijave strpao na jedno 6mj razmisljanja ali da ne mogu otkupiti kaznu.
Hakiz

#6307 Re: BiH - Crna hronika

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 26/11/2025 16:32
Hakiz wrote: 26/11/2025 16:13

Zatvora se ne boji samo onaj koji nikada nije lezao u zatvoru. Svi oni ili barem vecina, koja je lezala, pazi da ne zaglavi opet.
Osim ako nije totalni sociopata.
Vise od pola bi se pomirilo sa cinjenicom da veza ne funkcionise, kada bi ih kod prve prijave strpao na jedno 6mj razmisljanja ali da ne mogu otkupiti kaznu.
Problem je u tome što kada neko prebije ili ubije ženu često mu je to prvi čin zbog kojeg će biti na robiji. Pa strah od prethodnog iskustva, od toga da zna u šta će se vratiti ako opet bude na robiji, nema.

I nikoga ne možeš strpati 6 mjeseci na robiju na osnovu prve prijave. Možeš na osnovu prve osude. Ako bi ljudi robijali samo zato što ih je neko prijavio, a ne zbog toga što je dokazano da su uradili ono za šta su prijavljeni, pa im je dosuđena kazna, ne bi valjalo. Raspao bi se pravni sistem kada bi za robiju bilo dovoljno samo da neko kaže da si nešta uradila.

Može li da i žene leže 6 mjeseci samo na osnovu prijave muškarca?
mali_balon

#6308 Re: BiH - Crna hronika

Post by mali_balon »

Problem nastaje kada se javi potreba da se zena prebije ili ubije....tad je problem kada dodje do cina to su vec posljedice u tada je kasno....taj tuce ili ubije zenu njega nije strah kazne on o tome ne razmislja.....naravo, treba poostriti kazne l, ali treba rijesavati problem a ne baviti se posljedicama.....
Chloe
Photo mod

#6309 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chloe »

geralt wrote: 26/11/2025 15:52
drug_profi wrote: 26/11/2025 13:33 za početak, žene nek se naoružaju...
Za pocetak, neka se razvod normalizuje u drustvu. I kcerku i sina planiram uciti sljedece kad malo porastu: ako se dva-tri puta ponovi neoprostiv incident (verbalni, psihicki, fizicki, nebitno), prekidaj sve i ne vracaj se. Zivot se uvijek moze poceti iznova sa novom osobom, a ni biti sam nije tako strasno. U roditeljskoj kuci uvijek imaju mjesta dok je zivih roditelja. Sto se tice djece, od njih te niko ne moze odvojiti osim ako ti to sam ne dopustis, zivimo u vrijeme interneta i mobitela i mogucnosti da odrzavas komunikaciju s bilo kim bilo gdje na svijetu 24h dnevno.

Ako mislis da od oruzja ima neke koristi u takvoj situaciji, varas se, samo stete moze biti. Svako vec ima pristup ako nista drugo onda kuhinjskom nozu.
Nažalost, rijetki su "zdravi razvodi" bez mentalnih posljedica po djecu, uzrokovanih ucjenama, prepucavanjima, dokazivanja moći nekog od roditelja.
Nisu naši Zakoni loši, ali su loši ljudi koji ih sprovode.

Nedavno je bio slučaj u Bihaću, majka je dane provodila na uici, bez hrane, tražeći pravdu, samo ono što joj po zakonu pripada. Ustrajala je, uspjela je, ali koliko ju je koštalo financijski i zdravstveno.
Već dvije sedmice Bišćanka Amela Bećirspahić štrajkuje glađu na bihaćkom trgu, pokušavajući da vrati dijete nad kojim ima privremeno starateljstvo
Veze i novac su iznad svega. Dotakli smo dno i lagano upadamo u glib.
Chloe
Photo mod

#6310 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chloe »

moimoi wrote: 26/11/2025 16:08
Spoiler
Show
Chloe wrote: 26/11/2025 14:35 @moimoi Zadnji post ... :thumbup: a evo taman i vijest u skladu s tvojim postom

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/ital ... /251126059

Slučajevi visoke medijske pažnje, poput ubistva studentice univerziteta Giulie Cecchettin 2023. godine, bili su ključni za široku javnu osudu i debatu o uzrocima nasilja nad ženama u patrijarhalnoj kulturi Italije.

"Dvaput smo povećali sredstva za centre i skloništa protiv nasilja, promovirali hitnu liniju i sproveli inovativne aktivnosti obrazovanja i podizanja svijest. Ovo su konkretni koraci naprijed, ali tu nećemo stati. Moramo nastaviti raditi mnogo više, svaki dan", rekla je Meloni.

Iako je opozicija lijevog centra podržala zakon u parlamentu, istakla je da pristup vlade rješava samo krivični aspekt problema, dok ekonomske i kulturne razlike ostaju neadresirane. Italijanska statistička agencija Istat zabilježila je 106 femicida u 2024. godini, od čega je 62 počinjeno od partnera ili bivših partnera.

Debata o uvođenju seksualnog i emotivnog obrazovanja u školama kao načina prevencije nasilja zasnovanog na spolu postala je žustra u Italiji. Zakon koji je predložila vlada zabranio bi seksualno i emotivno obrazovanje za osnovce i zahtijevao izričitu roditeljsku saglasnost za bilo kakve časove u srednjim školama, piše AP.

Vladajuća koalicija branila je ovu mjeru kao način zaštite djece od ideološkog aktivizma, dok su opozicione stranke i aktivisti opisali zakon kao "srednjovjekovni".
Spoiler
Show
"Italija je jedna od samo sedam zemalja u Evropi gdje seksualno i obrazovanje o odnosima još uvijek nije obavezno u školama, mi pozivamo da to postane obavezno u svim ciklusima obrazovanja. Represija nije dovoljna bez prevencije, koja može početi samo u školama", navela je liderica Italijanske Demokratske stranke, Elly Schlein.

To jw to. Ni talijani ne izmisljaju toplu vodu.
Mnoge skole u sklopu razredne nastave pricaju o mobingu, sigurnosti na netu, strahovima etc.
Bukvalno radionice.
[/quote]

I to je ok za neke nove generacije. Šta sad?

Vidjeh da je neko spomenuo nasilje nad muškarcima. Pozdravljam otvaranje te tematike, jer su muškarci žrtve i fizičkog nasilja, ne samo psihičkog.

Čini mi se da si napisala da je nebitno o toj problemastici pisati/govoriti pored gorućeg problema Femicida,
a moje je viđenje da treba muškarci poticati na otvaranje, razgovore, da govore o onom što njih muči,
da je potrebno što više uključivati muškarce u aktivnosti ravnopravnosti spolova do samog femicida.

Praktično, u ovo godina koliko sam prisutna na raznim radionicama, predavanjima, seminarima,
muškarci su prisutni - samo po službenoj dužnosti. :)

Na jednoj promociji knjige koja govori o obiteljskom nasilju, istinita priča, sala je bila puna žena,
i samo jedan muškarac. Obratila sam mu se, otac je dvije kćerke, otud zanimanje za ovu tematiku.

Šta je sa drugim očevima, braćom, muževima ... njihovim bližnjima ne može neka budala oduzeti život?

Ne tiče ih se? :-)

Femicid, svaka vrsta nasilja u obitelji - posljedica je muško - ženskih odnosa, samo zajedno možemo uklanjati uzroke,
koliko god problemi žena bili veći, teži, trebamo slušati i njihove. To je ravnopravnost.
moimoi

#6311 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

@Cloe

Nisam rekla da je nebitno vec da treba posmatrati zasebno.

Jedno je kada neko pukne usljed konstantnog verbalnog maltretiranja, sto se desava i kod zena… a drugo je kada neko psihicki i fizicki maltretira osobu te je na kraju i ubije.

Sa jedne strane imas zrtvu koja dozivi zamracenje uma pa pocini zlocin.
Sa druge strane imas sociopatu.

Pristup rjesavanju problema ne moze nikako biti isti.
Negdje se mozda sudaraju.. al ne mozes pristupati zrtvi koja je ubila u samoodbrani isto kao i sociopati.
tokio25

#6312 Re: BiH - Crna hronika

Post by tokio25 »

zena ne moze ubiti muza nakon maltretiranja?
problem je sto se "svi" muskarci posmatraju po default-u kao siledzija i da je svaki tu da maltretira zene
imamo mi muskarce koji su kako ih muskarcine nazivaju papucari rogonje i sl
moimoi

#6313 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

Naravno da moze. Imali smo nedavno nazalost primjer majke i sina monstruma.
tokio25

#6314 Re: BiH - Crna hronika

Post by tokio25 »

e zato to moramo gledati kao jedno a to je
zlostavljanje u bracnoj zajednici
zlostavljanje u vezama i sl
jer to je u 99% slucajeva
ne znam da je iko ubio zensku osobu samo zato sto je zensko a da nisu bili u nekoj vrsti veze
a vjerovatno je tako i sa muskarcima ako je bilo zrtava

znaci to je jedan problem a svaki slucaj je naravno zaseban pa tako ubistvo nizame i ove zadnje zaboravih kako se zove ne mora znaciti da je isti da kazem uzrok iako je na kraju isti motiv bio da oni budu vlasnici gospodari i nazovi kako hoces tih osoba
banjaluka078

#6315 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

Bila sam na stvarno puno edukacija i seminara koje za nas organizuju razne organizacije koje se bave prevencijom nasilja, zaštitom žena, djece, žene iz sigurne kuće...
U zadnje dvije godine se nije prijavio niko od kolega. Rezon je otprilike: nisam žena i nisam zlostavljač, nije to za mene.
tokio25

#6316 Re: BiH - Crna hronika

Post by tokio25 »

pa dobro evo vjerovatno ni ja ne bih se prijavio ovako samovoljno
al kad bi bilo u sklopu firme sigurno bih otisao
podrzavam svaki vid zastite od zlostavljanja ma ko to bio musko ili zensko i takvima bih lupao vece kazne nego kad kriminalac ubije kriminalca ili vise njih
banjaluka078

#6317 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

tokio25 wrote: 27/11/2025 11:01 pa dobro evo vjerovatno ni ja ne bih se prijavio ovako samovoljno
podrzavam svaki vid zastite od zlostavljanja ma ko to bio musko ili zensko i takvima bih lupao vece kazne nego kad kriminalac ubije kriminalca ili vise njih
Jeste u sklopu firme.
banjaluka078

#6318 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

Ubica iz Mostara se pred sudom izjasnio da nije kriv.

https://bljesak.info/vijesti/crna-kroni ... riv/541531
tokio25

#6319 Re: BiH - Crna hronika

Post by tokio25 »

banjaluka078 wrote: 27/11/2025 11:33
tokio25 wrote: 27/11/2025 11:01 pa dobro evo vjerovatno ni ja ne bih se prijavio ovako samovoljno
Jeste u sklopu firme.
pa samo odraz naseg stanja uma naspram svega
al meni je fascinantno da vecinu tih koje boli neka stvar zanima sta si jela s kim si bila jesi li sinoc imao sex ili nisi koliko imas na racunu itd
Billy The Pljuc

#6320 Re: BiH - Crna hronika

Post by Billy The Pljuc »

Kod nas odavno ne funkcioniše osnovna ćelija društva a što jeste porodica i samim tim kućno vaspitanje. Zašto je to tako - svako od nas ponaosob treba da se zapita a da se može nešto uraditi - definitivno se može. Samo se sjetim priča starijih kako je dedo ničim izazvan znao doći kući i prebiti nanu jer je valjda u mogućnosti, da se ne lažemo ovoga je bilo u svakoj familiji i to je tako od pamtivijeka.

Edukacija prije svega, od porodice pa do školskih ustanova.

Izmjene i pooštravanje zakona.

Zašto ne i krizni centri, kantonalni, entitetski pa i državni nivo praćeno osnivanjem posebnih jedinica/timova pri policiji i sudovima a kojima bi to bila primarna djelatnost, sa ovlastima i prioritetnošću reakcije a u cilju izbjegavanja nereagovanja po zaprimljenim prijavama. Ovo posljednje je vrlo bitno jer je isto uglavnom izostajalo u većini slučajeva koji posljednjih godina potresaju javnost.

Kontam da bi se vremenom dobili rezultati a možemo razglabati o ovome još hiljadu godina, nešto treba konkretno učiniti jer je evidentno da su nam i policijske i sudske službe u kurcu, socijalna takođe itd.itd.
JohnnyS

#6321 Re: BiH - Crna hronika

Post by JohnnyS »

moimoi wrote: 26/11/2025 09:32 Kako ste goruci problem, koji je kod nas zaista uzeo nevidjene razmjere, a to je FEMICID, uspjeli okrenuti u pricu o muskarcima koji trpe verbalno nasilje?

Svaka cast.
Očito je. Pametniji smo spol.
Chloe
Photo mod

#6322 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chloe »

banjaluka078 wrote: 27/11/2025 11:33 Ubica iz Mostara se pred sudom izjasnio da nije kriv.

Zanima me kako zakon tretira tipa koji mu je nabavio nelegalno oružje.
Da li će odgovarati samo za nabavku oružja ili i kao saučesnik u femicidu?
DonieBrasco

#6323 Re: BiH - Crna hronika

Post by DonieBrasco »

Po logici trebalo bi ga teretiti za ilegalno nabavku, posjedovanje, drzanje oruzija i stavljanja u ilegalan posjed ti. dalju prodaju drugim licima.

Citav niz nedjela. :mrgreen:
Haris.ba

#6324 Re: BiH - Crna hronika

Post by Haris.ba »

Chloe wrote: 27/11/2025 19:44
banjaluka078 wrote: 27/11/2025 11:33 Ubica iz Mostara se pred sudom izjasnio da nije kriv.

Zanima me kako zakon tretira tipa koji mu je nabavio nelegalno oružje.
Da li će odgovarati samo za nabavku oružja ili i kao saučesnik u femicidu?
Samo za nabavku oruzja. Jedino ako se moze dokazati da je nabavio oruzje znajuci da ide za ubistvo zene.
Chloe
Photo mod

#6325 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chloe »

Ja bih njega i kao saučesnika teretila kao primjer svima koji nabavljaju oružje nelegalno, zanima ih novac, pa nek' osjete i posljedice tog oružja i novca. Ionako, ako su bili poznanici/prijatelji čisto sumnjam da nije skontao namjere ubice.

Pravosuđe ima prvi slučaj na kojem se primjenjuje Krivični zakon o femicidu, baš me zanima ishod.
Post Reply