Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

nepass1

#25676 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

Shvatate li da trole i tramvaji ne mogu nasvojiti toliki broj ljudi. Pa vec treca stanica na dobrinji i tu je trola ujutro popunjena. A fakat voze svakih 10min. Jedan razred medicinske ili uposlenika kcus udje na dobrinji u trolu i tu je kraj. Sve ostalo naguravanje.
Neki dan ne znam je li bilo 11-11:30
Tri tramvaja u roku 5-6 min dolaze kod rtv. Ne mozes ni u jedan uci od skolaraca. E sad zamisli samo jos 200 ljudi parkira na ilidzi i krene na tramvaj da dodje u 8h na posao.
Komercijala u ponedeljak do otoke 45min. Tj do saveza, tu izasao i isao pjeske da ne zakasnim. Stigao prije komercijale.
Stanicu prije nogometnog saveza majke mi 7min samo naplacivao karte
Sve je to fino na papiru, ali valja to sve izvesti. A ne mozes pustiti ni svake 2min da vozi tramvaj ili trola
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#25677 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

netko je fulio projektiranje grada? :kiss:
kabal1337

#25678 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kabal1337 »

mk ultra wrote: 27/11/2025 08:16 netko je fulio projektiranje grada? :kiss:
para vrti gdje burgija nece
Trappist

#25679 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Trappist »

nepass1 wrote: 27/11/2025 08:11 Shvatate li da trole i tramvaji ne mogu nasvojiti toliki broj ljudi. Pa vec treca stanica na dobrinji i tu je trola ujutro popunjena. A fakat voze svakih 10min. Jedan razred medicinske ili uposlenika kcus udje na dobrinji u trolu i tu je kraj. Sve ostalo naguravanje.
Neki dan ne znam je li bilo 11-11:30
Tri tramvaja u roku 5-6 min dolaze kod rtv. Ne mozes ni u jedan uci od skolaraca. E sad zamisli samo jos 200 ljudi parkira na ilidzi i krene na tramvaj da dodje u 8h na posao.
Komercijala u ponedeljak do otoke 45min. Tj do saveza, tu izasao i isao pjeske da ne zakasnim. Stigao prije komercijale.
Stanicu prije nogometnog saveza majke mi 7min samo naplacivao karte
Sve je to fino na papiru, ali valja to sve izvesti. A ne mozes pustiti ni svake 2min da vozi tramvaj ili trola
ma jok, ne konta to narod, oni vidjeli clanak na klixu kako se u becu ljudi voze javnim prevozom i sad upitnik sto se i kod nas ne voze
tokio25

#25680 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by tokio25 »

ima naravno do grasa do infrastrukture i svega al da se ne lazemo ima i do ljudi
gdje ce gospodja da se vozi javnim prevozom jer sta ce joj reci kolege ako je muz ne doveze ili ne dodje u svojoj opel korsi bijele boje
VladaFBiH

#25681 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Thorgerson wrote: 26/11/2025 12:37 Mi smo naopaki.

Prvo, ne znamo koliko nas ima uopste.

Dakle, da li bi Kanton smio uraditi popis stanovnistva? Ili na neki drugi nacin utvrditi koliko nas ima i ostale podatke, ali kako. Popis ostaje jedino rjesenje. Cekati na drzavni, bog zna kad ce doci na red.

Hajd, na stranu eto to sto ne znamo znaci koliko nas je, mozemo utvrditi barem koliko ima auta u kantonu, gradu.

Kad imamo taj podatak, popisati sva parking mjesta u gradu.

I da vidimo omjer. Sta fali, koliko fali, gdje fali. Oporezovati dodatno drugo auto u kuci. Jbt ja imam rodjake, istina zive u kuci, ali rade, vozaju se. Jedna kuca
, jedna porodica 3 jebena auta imaju. Druga kuca dva. Dvije kuce 5 auta. Halo ba. 5 ljudi voza 5 auta. Zive u dvije kuce. To je luksuz da se mene pita. Il barem supruznik u kuci, drugo auto da bude debelo oporezovano.

I onda planirati i traziti rjesenja. Da li je to neki parking na ulazu i grad, da tu dropas auto upadnes na tramvaj i sl. Ili ne znam sta, ali ovako je prepusteno opstinama da oni prave parkinge, za sta nemaju sredstva niti strategiju, plan. Ovo se treba gledati na kantonalnom nivou. Pa i te silne kamere, valjda se i tu moze pratiti kretanje vozila i sl.

Pobogu nema nas 30 miliona jbt.

Takodjer, kjkp rad sa ovih par garaza kojima upravljaju je jedna besqrac firma sa hrpom uljupa i neradnika. Spratovi garaza zjape prazni na Dobrinji jer ti uhljupi to ne popravljaju. I u istom periodu Efendic unistava zelene povrsine i pravi parkinge npr 100m od tih garaza jer ovi ne zele da ih poprave. I one koje su funkcionalne nisu okrecili od 96. Rupe po zidovima od gelera i metaka.

To je idiotizam koji granici sa ludilom.
Samo jedan mali komentar na to da su dva auta luksuz - jednostavno nisu jer recimo imaš situaciju gdje jedan supružnik radi u Vogošći a drugi na doslovno drugom kraju grada a oboje žive u recimo Novom Sarajaevu - bez 2 auta nema šanse da bi stigli na posao ili bi svaki dan bilo po min 2+ sata vožnje gradskim prevozom samo da odu i da se vrate na posao. 2 auta odavno nisu luksuz ali bih sve natjerao da moraju imati obezbijeđeno barem jedno parking mjesto prije nego što nabave 2 auta.
VladaFBiH

#25682 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Qler wrote: 23/11/2025 14:07
1Dante1 wrote: 22/11/2025 20:24
noviclan wrote: 22/11/2025 13:00 Pa jbg mozda treba ipak obezbijediti parking
Parking obezbijedis sebi licno, na nacin da nadjes negdje placeno. Grupno obezbjedjenje parkinga moze biti samo ako ste vlasnici zemlje na kojoj je zgrada i prostora oko nje, te tu napravite parking. Sve ostalo je komercijalno, te se tako treba tretirati.

Ako nema parkinga na nekoj lokaciji, pakriraj 100m dalje, ako nema ni tu, 500m dalje i sl.
A gdje na teritoriji pola grada možeš obezbijediti parking? Nema ni da platiš. Ja znam X ljudi na Malti koji bi rado platili, ali nema gdje... jedino da plaća na Vojničkom možda pa da prošeta do Malte... Treba stanari da imaju parking mjesta, idealno uz neku simboličnu naknadu, i da se zagrade parkinzi i gosti plaćaju... evo u H.Čemerlića sad kako je vlada Federacije tu, haos.. u 17h možeš parkirati kako hoćeš, u 15:55 zlatom da plaćaš nema mjesta...
Podzemna garaža između pošte i veterine a gore veliki opštinski trg (koncept Vijećnica parking) - zamislim da samo neko ima viziju da ono sredi i riješi problem parkinga većem dijelu naselja
tokio25

#25683 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by tokio25 »

pa ja bih samo tako i trazio
podzemna garaza a gore trg park svejedno
nista gore parking
jedino tako da ide ako se radi namjenska garaza 5 spratova u visinu i 2 u dubinu i da ima kapacitet lupam 1000 automobila i takve 2 garaze a ostalo ove podzemne i onda samo pucati kazne neproprisno parkiranim
breuer

#25684 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by breuer »

VladaFBiH wrote: 27/11/2025 08:45
Qler wrote: 23/11/2025 14:07
1Dante1 wrote: 22/11/2025 20:24

Parking obezbijedis sebi licno, na nacin da nadjes negdje placeno. Grupno obezbjedjenje parkinga moze biti samo ako ste vlasnici zemlje na kojoj je zgrada i prostora oko nje, te tu napravite parking. Sve ostalo je komercijalno, te se tako treba tretirati.

Ako nema parkinga na nekoj lokaciji, pakriraj 100m dalje, ako nema ni tu, 500m dalje i sl.
A gdje na teritoriji pola grada možeš obezbijediti parking? Nema ni da platiš. Ja znam X ljudi na Malti koji bi rado platili, ali nema gdje... jedino da plaća na Vojničkom možda pa da prošeta do Malte... Treba stanari da imaju parking mjesta, idealno uz neku simboličnu naknadu, i da se zagrade parkinzi i gosti plaćaju... evo u H.Čemerlića sad kako je vlada Federacije tu, haos.. u 17h možeš parkirati kako hoćeš, u 15:55 zlatom da plaćaš nema mjesta...
Podzemna garaža između pošte i veterine a gore veliki opštinski trg (koncept Vijećnica parking) - zamislim da samo neko ima viziju da ono sredi i riješi problem parkinga većem dijelu naselja
definitivno su najveći glupani ispali stanovnici naselja u Kranjčevićevoj, sve u ime zaštite zelenila iznad zabranili izgradnju podzemne garaže i sad imaju sveopšti krkljanac u naselju veći dio dana...ljudi za primjera o štetnosti demokratije...
Qler

#25685 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Qler »

Ono je baš debilizam bio, al čisti... nikad mi nije bilo jasno što su bili protiv..
nepass1

#25686 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

Mislim, koliko sam u pravu ne znam, da guzve samo tranzit oko sarajeva moze ublaziti. Pola rs u is ide kroz sarajevo, onda istok zapad sve kroz sarajevo. Vjerujem da bi dosta rasteretilo.
Sto se tice jgs njega ubrzati. Ne znam, traka samo za autobuse i trole. Kad god je udarno pusti dvije trole jednu za drugom. U petak se na drveniji napunila trola ne mogu vrata da se zatvore. 1h20min carsija-dobrinja. Nije guzva u saobracaju strasna. Ali na stanici po 5min.
Za ilidzu bus svakih 1h vozi i to do 18h?! Nedjarici-dobrinja svakih 1h. Setnicu ilidza dobrinja nemas da odes bajkom na posao. Ili pjeske u krajnjoj nuzdi. Prinudjen si auto upaliti i jebati se sa guzvom.
I to su ove rute koje ja prolazim. Tamo oko autobuske, safeta zajke i te ulice mislim da je tu jos veca havarija.
Ili evo npr moram sutra u hotel grand. Pa to je avantura sa javnim prevozom.
El_comadante

#25687 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by El_comadante »

nepass1 wrote: 27/11/2025 09:23
Mislim, koliko sam u pravu ne znam, da guzve samo tranzit oko sarajeva moze ublaziti. Pola rs u is ide kroz sarajevo, onda istok zapad sve kroz sarajevo. Vjerujem da bi dosta rasteretilo.
Sto se tice jgs njega ubrzati. Ne znam, traka samo za autobuse i trole. Kad god je udarno pusti dvije trole jednu za drugom. U petak se na drveniji napunila trola ne mogu vrata da se zatvore. 1h20min carsija-dobrinja. Nije guzva u saobracaju strasna. Ali na stanici po 5min.
Za ilidzu bus svakih 1h vozi i to do 18h?! Nedjarici-dobrinja svakih 1h. Setnicu ilidza dobrinja nemas da odes bajkom na posao. Ili pjeske u krajnjoj nuzdi. Prinudjen si auto upaliti i jebati se sa guzvom.
I to su ove rute koje ja prolazim. Tamo oko autobuske, safeta zajke i te ulice mislim da je tu jos veca havarija.
Autobus Ilidža Dobrinja radi do 23h, nedavno produženo radno vrijeme.
nepass1

#25688 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

El_comadante wrote: 27/11/2025 10:19
Na ap kad sam radio na ilidzi u novembru pisalo do 18:15 jbg
Vracao se kuci tramvajem pa cekaj ovaj dobrinja nedjarici.
Preko 1h mi trebalo do kuce. Sutra naravno auto.
El_comadante

#25689 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by El_comadante »

nepass1 wrote: 27/11/2025 10:32

Ja sam ga lično koristio još u oktobru, nema ni na njihovim papirima, idalje piše da je zadnji u 18h a u stvarnosti je drugačije. Na puni sat je sa Ilidže, 18, 19, 20h i takođe 23h na pola sa Dobrinje, pa eto da znaš
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#25690 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JoseMujica »

zavisi na šta gledaš....ovo sve što se i dan danas vrti su projekti zamišljeni u vrijeme SFRJ, s time da su odustali od tunela kroz Vraca i širenja grada na prostoru današnjeg iStočnog Sarajeva, dio koje je orginalno trebala uvezati i ova tramvajska pruga što se gradi prema Hrasnici.

Niko tada nije previdio ovoliki broj automobila, što je za Sarajevo, zbog same konfiguracije terena, ludilo koje će teško iko riješiti ikada. Već sada smo zakasnili sa proširenjem i glavne, a i sporednih gradskih saobraćajnica za još po jednu traku na potezu istok-zapad.

Sačekajte tek pravo ludilo ako krenu s ovom "brilijantnom" idejom da skroz zatvore Vils :-)
nepass1

#25691 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

El_comadante wrote: 27/11/2025 10:59
nepass1 wrote: 27/11/2025 10:32

Ja sam ga lično koristio još u oktobru, nema ni na njihovim papirima, idalje piše da je zadnji u 18h a u stvarnosti je drugačije. Na puni sat je sa Ilidže, 18, 19, 20h i takođe 23h na pola sa Dobrinje, pa eto da znaš
:thumbup:
Hvala, mogli su vala to promjeniti
tramvajtrojka

#25692 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by tramvajtrojka »

JoseMujica wrote: 27/11/2025 11:05
zavisi na šta gledaš....ovo sve što se i dan danas vrti su projekti zamišljeni u vrijeme SFRJ, s time da su odustali od tunela kroz Vraca i širenja grada na prostoru današnjeg iStočnog Sarajeva, dio koje je orginalno trebala uvezati i ova tramvajska pruga što se gradi prema Hrasnici.

Niko tada nije previdio ovoliki broj automobila, što je za Sarajevo, zbog same konfiguracije terena, ludilo koje će teško iko riješiti ikada. Već sada smo zakasnili sa proširenjem i glavne, a i sporednih gradskih saobraćajnica za još po jednu traku na potezu istok-zapad.

Sačekajte tek pravo ludilo ako krenu s ovom "brilijantnom" idejom da skroz zatvore Vils :-)
Problem je bio sto smo u komunizmu bili mrtva sirotinja pa se zaostajalo i za bg i zg po broju ličnih automobila, jer je smjehotresna cifra da si 1990 imao toliki broj stanovnika a toliko malo auta na cestama
JoseMujica

#25693 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JoseMujica »

tramvajtrojka wrote: 27/11/2025 12:20

Problem je bio sto smo u komunizmu bili mrtva sirotinja pa se zaostajalo i za bg i zg po broju ličnih automobila, jer je smjehotresna cifra da si 1990 imao toliki broj stanovnika a toliko malo auta na cestama
jebga...tada se mi ko djeca komforno igrali na cesti između zgrada i nikom nismo smetali....u danu ti možda 2-3 auta naiđu....danas ne možeš ni hodati po trotoarima od auta

ipak, tadašnji naš standard, u odnosu na svjetki prosjek, je bio neka tanja sredina...ne smijemo nikada zaboraviti s koje tačke smo krenuli 1945-te
Thorgerson

#25694 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

kakaljin wrote: 27/11/2025 07:55
mistek wrote: 27/11/2025 01:07 Podzemna garaža preko puta Vijećnice je od otvaranja pod kraj 2019. godine (dakle, nepunih 5 godina) ostvarila prihod preko 4 miliona KM.
Dakle, rok povrata će biti manji od 10 godina, kada se sve uračuna.

Ne mora na drugim lokacijama ni biti tako, neka bude 30 godina, ali to je sasvim ok.

Parking garaža ispod Trga oslobođenja - AI, parking garaža ispod Metalca, parking garaža kod Narodnog pozorišta i još jedna ogromna garaža na MD - ovo bi vrijedilo sutra zadužiti se 30-40 miliona i navaliti.
Ispod trga oslobodjenja okolni stanari su se bunili da tu bude podzemna garaza, kao sto swe stanari bune da ispod parka hastahana bude podzemna. A niti jedni niti drugi nemaju dovoljno parking mjesta da parkiraju svoja vozila.

Da se te podzemne naprave to bi drasticno rasteretilo saobracaj, plus na rubnim dijelovima grada isto tako parkinge blizu autobuskih, tramvajski stanica.
Mislim da se ide pogresnom pravcu, kada mi cekamo da kanton ili opstinu da prave garaze. Ne znam zasto se to radi. To jeste super da to bude i dalje javno vlasnistvo, ali ocito ne moze. Ne ide. Kanton nije u stanju da obnovi postojece garaze.

Imamo primjer privatne garaze na Dobrinji. Krcata. Kanton nema novca i gnjavi sa pravljenjem i kad krenu. Ova kod hitne garaza sjetimi se koliko se pravila. Nebitno opstina, kanton ko god da je radio.

Zasto kanton ne odredi interesne parcele gdje bi se mogla praviti podzemna i samo podzemna garaza. Gore da se ostavi sta je bilo i prije. Zelenilo ili sta vec. Raspisi tender pa da vidimo. Siguran sam da bi bilo privatnih investirora. Eto Dolac Malta. Nadji parcelu, park. Nek se pravi garaza ispod i da se gore vrati u prvobitno stanje. Pa jel to neka nauka? Il nebitno. Postojeci parking digni, naprabi jos -3 ispod.

Raja na Dobrinji placa 100 KM. Blize gradu su spremni platiti i vise. Na Dolac Malti eto siguran sam da bi raja rado dala 130 KM i vise za garazu. 400 mjesta je 600.000 godisnje. 10 godina to je 6 miliona. Jel toliko kosta garaza? Pa to je super isplativa investicija.

I da to bude transparentno. Dakle, samo garaza i kraj price. Nista, dodatni objekat, bla bla da se uvali. Garaza podzemna, iznad se vraca sta je bilo - do u travku.
VladaFBiH

#25695 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Thorgerson wrote: 27/11/2025 13:00
mistek wrote: 27/11/2025 01:07 Podzemna garaža preko puta Vijećnice je od otvaranja pod kraj 2019. godine (dakle, nepunih 5 godina) ostvarila prihod preko 4 miliona KM.
Dakle, rok povrata će biti manji od 10 godina, kada se sve uračuna.

Ne mora na drugim lokacijama ni biti tako, neka bude 30 godina, ali to je sasvim ok.

Parking garaža ispod Trga oslobođenja - AI, parking garaža ispod Metalca, parking garaža kod Narodnog pozorišta i još jedna ogromna garaža na MD - ovo bi vrijedilo sutra zadužiti se 30-40 miliona i navaliti.
Ispod trga oslobodjenja okolni stanari su se bunili da tu bude podzemna garaza, kao sto swe stanari bune da ispod parka hastahana bude podzemna. A niti jedni niti drugi nemaju dovoljno parking mjesta da parkiraju svoja vozila.

Da se te podzemne naprave to bi drasticno rasteretilo saobracaj, plus na rubnim dijelovima grada isto tako parkinge blizu autobuskih, tramvajski stanica.
Mislim da se ide pogresnom pravcu, kada mi cekamo da kanton ili opstinu da prave garaze. Ne znam zasto se to radi. To jeste super da to bude i dalje javno vlasnistvo, ali ocito ne moze. Ne ide. Kanton nije u stanju da obnovi postojece garaze.

Imamo primjer privatne garaze na Dobrinji. Krcata. Kanton nema novca i gnjavi sa pravljenjem i kad krenu. Ova kod hitne garaza sjetimi se koliko se pravila. Nebitno opstina, kanton ko god da je radio.

Zasto kanton ne odredi interesne parcele gdje bi se mogla praviti podzemna i samo podzemna garaza. Gore da se ostavi sta je bilo i prije. Zelenilo ili sta vec. Raspisi tender pa da vidimo. Siguran sam da bi bilo privatnih investirora. Eto Dolac Malta. Nadji parcelu, park. Nek se pravi garaza ispod i da se gore vrati u prvobitno stanje. Pa jel to neka nauka? Il nebitno. Postojeci parking digni, naprabi jos -3 ispod.

Raja na Dobrinji placa 100 KM. Blize gradu su spremni platiti i vise. Na Dolac Malti eto siguran sam da bi raja rado dala 130 KM i vise za garazu. 400 mjesta je 600.000 godisnje. 10 godina to je 6 miliona. Jel toliko kosta garaza? Pa to je super isplativa investicija.

I da to bude transparentno. Dakle, samo garaza i kraj price. Nista, dodatni objekat, bla bla da se uvali. Garaza podzemna, iznad se vraca sta je bilo - do u travku.
a još sigurno možeš prodati pola mjesta odmah za finu cifru i u startu skoro otplatiti investiciju
Javier Pena

#25696 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Javier Pena »

Jedna od gorih ideja u gradu u zadnjih 10 godina. Kakvo sve smeće se pita i donosi odluke. :roll:
JoseMujica

#25697 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JoseMujica »

Javier Pena wrote: 27/11/2025 13:38
Jedna od gorih ideja u gradu u zadnjih 10 godina. Kakvo sve smeće se pita i donosi odluke. :roll:
sjednu likovi u kafanu, žderu i piju na račun države i krenu pametovat...e tu se ovakve ideje rađuju među trenutnim nafuranim polusvijetom

da se razumijemo isto koncept kod prethodnika, samo na postdžumanskim i iftarskim susretima

a svaka od ovih silnih "brilijantnih ideja" se isključivo podređuje interesima ahbaba :skoljka:
tokio25

#25698 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by tokio25 »

VladaFBiH wrote: 27/11/2025 13:03
Thorgerson wrote: 27/11/2025 13:00

a još sigurno možeš prodati pola mjesta odmah za finu cifru i u startu skoro otplatiti investiciju
pa mjesta se krecu oko 30ak hiljada u tibri nova otoka znaci komotno mozes i na malti prodati 30k
neka se proda pola
200 x 30000 to je vec 6 miliona
izbjeglica_iz_besmisla

#25699 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Na socijalnom parking mjesta idu preko 40.000 vec
neki

#25700 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by neki »

vi koji bi davali koncesije privatnicima za izgradnju garaža za mjesečni najam, evo vam jednostavna računica.
Danas da se izgradi kvalitetno isprojektovana garaža na dvije podzemne etaže treba investirati samo u izgradnju (bez cijene zemljišta, kapitala i koncesije) cca 30.000KM po parking mjestu.
Dakle, kako neko gore navede da bi mjesečni najam bio 130KM, trebalo bi 20 godina da se isplati samo izgradnja, a na to dodati cijenu zemljišta/koncesije, održavanje, amortizaciju..
Post Reply