Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
strax

#22751 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by strax »

mirsek wrote: 23/11/2025 13:50
strax wrote: 23/11/2025 12:00 Japanci ti u 95% garantuju odsustvo glavobolje i nisku modulaciju u radu, al jbg, Japanac kao taj Pearl Premium kosta 2000 maraka (kgtg fuji, panapsojic eherea, mitsubushi neke nize srednje serije)...
Mozes ici na ulazne Japance, slabiji od all easy pro i Pearl premium, ali mogućnost glavobolje minimalna :)
Kakve su daikin sensira ? Imaju sad neku akciju za kes, 20tica ili 25tica kosta oko 1500 KM. doduse nije 5 godina garancije..
Da ne bude da pljujem Daikin (nije nipošto loš, ali daleko preksup za te novce)

20-ka to jest sedmica ti na +7 daje 2.5 kW, dok 9-ka daje 2,84.

Fizika je neumoljiva, to jeste Daikin, zadržaće mnogo kapaciteta i u minusu, ali to naprosto nije dovoljno kW toplotne energije.

Za te novce od Fujija dobijas 4 kW , Hitachi Airhome600 dosta jači i masivniji od obje a ide oko 1500.
LG s12EC će ti dati takođe više a za mnogo manje novca (a imaš twin rotary kompresor) za nekih 1100-1200 KM.

Da ne pominjem da od kineza i to dobrih, dobiješ skoro duplo više za 1600 KM (haier, midea)...

Imaš ovdje pa malo uporedi, koliko koja gura u plusu i minusu, i šta možeš naći najpovoljnije ili na crnom petku.

Image

Skupljac, koliko si ti tona energenta trošio prije invertera? Ako je to tu negdje, onda objekat troši toliko i nema mnogo pomoći.
skupljac_zeljeza

#22752 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by skupljac_zeljeza »

strax wrote: 24/11/2025 11:43

Skupljac, koliko si ti tona energenta trošio prije invertera? Ako je to tu negdje, onda objekat troši toliko i nema mnogo pomoći.
Nemam ja problem, stavio sam ja to davno ad acta. Klime nisu nuklearne elektrane, skonta se njihov rad za par mjeseci od pozicija koje sam mijenjao, od snage koju sam mijenjao, modela koje sam mijenjao i eksperimentisanja sa krilcima dok nisam došao do ovoga. Nije se jednom desilo da sam u dnevnom u januaru morao isključiti potpuno zbog gostiju jer je dovoljno ugodne topline dolazilo iz hodnika. Ako nestane struje tu je u pričuvi i dalje kotlovnica, radijatori i drva, a AI savjetuje da na jakim minusima pomognem rad klima bar sa 30% kotlom. Dao sam mu sve podatke pa je on računao kako mogu pokušati ostvariti veće uštede na hibridni način. Opet se sve to vrati na moje jer zakoni fizike su takvi da nema energije bez energije. :mrgreen: Ova tri naredna mjeseca povuku svakome više bilo koji energent da koristi i kasnije se opet normalizuje u tom nekom prelaznom periodu koji je duži od hladnog.
rovac13

#22753 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Neko ko ima za rezervu kotlovnicu i drva......mogao je kupit najjeftinije klime.....i ponekad im pomoci,.....tad bi se ulozene pate vratile brzo.

Skrhaas tolke pare u skupe klime,treba ti puno vremena da te pare ustedis.......ako tolko puno trosis,taman dok ustedis mozda dodje vrijeme popravaka ulaganja ili kupovanja nove 😀

Zvuci naopako skrhat puno para u klime koje su skupe radi toga sto dobro griju i na -25 .....i onda lozit drva.......tako se moglo i sa jeftinim modelima.

U svoje vrijeme sam platio daikince 900 KM koje radi savrseno do 0C vani.Grije i na -15 ok ali tu se vjerovatno moze stosta prigovorit,naspram skupih modela
skupljac_zeljeza

#22754 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

rovac13 wrote: 24/11/2025 14:01 Neko ko ima za rezervu kotlovnicu i drva......mogao je kupit najjeftinije klime.....i ponekad im pomoci,.....tad bi se ulozene pate vratile brzo.
Zato što sam se prošli cijeli mjesec grijao klimama za oko 150 KM koliko košta 1 m3 i ne može izdržati ni pola mjeseca pa sam napisao da su mi klime pramarno grijanje i zato su takvog kapaciteta i kvaliteta. Kotlovnicu čuvam jer 'ne jede leba' ako nestane struje ili osjetim da bi mogla pomoći klimama na -17°kakve smo imali prošle godine. A ovo ganjanje hoću li uštedjeti 40 ili 50 KM mjesečno na uštrb komfora me ne zamara. Vrlo često jeftinije ispadne skuplje.
rovac13

#22755 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Meni je drago zbog tebe,sto si sretan s tim.
Nisam mislio nista lose,da nebi pomislio.

Samo mi zao sto toliko trosis,i sto pitaj boga kad ce se otplatit tolko ulaganje.

Moji roditelji u 90m2 sa izolacijom zida 5 cm bez izolacije stropa,gore je tavan koji ispod lima na krovu ima 5 cm vunu.......izolacija nije nesto......prosli mjesec daj boze ds su potrosili vise od 30 KM.......a klima ssmo jedna Daikin 50 placena oko 1500 KM u to vrijeme.

Cini se da nikom nije jasno zasto te kolje grijanje.
strax

#22756 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by strax »

Lični izbori su lični izbori, znam ljudi koji troše potpuno bespotrebno 10 tona peleta na izolovanu kuću od cca 200 m2, gdje mogu proći sa 5-6 maksimalno, ali ih ne interesuje da optimizuju sistem, koriste na najneefikasniji mogući način i boli ih briga.

Mada jeste krajnje neobično da uz tako efikasne uređaje kao što su Mitsubishi i Hitachi i izolovanu kuću imaš tolike gubitke, jedino ako držiš 28 stepeni ostvarene sobne i možda i poneki prozor na luft :D

Rovac ovdje ima potpunu poentu - sa nekoliko kineza, pa čak i "najsmješnijih", recimo neke malo jače TCLove, si mogao dobiti donekle sličan efekat uz istu potrošnju struje, a kad "pricvrlji" minus, gurnuti malo iz kotlovnice. Samo što bi 4 jedinice platio 2-3x jeftinije i ostalo bi ti uštede da se 7-8 godina griješ na struju iz razlike,a svaki kinez će ohladiti i davati 3.5 kW na hlađenju.

No, čovijek cijeli život uči.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#22757 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by piplica »

strax wrote: 24/11/2025 15:29
Rovac ovdje ima potpunu poentu - sa nekoliko kineza, pa čak i "najsmješnijih", recimo neke malo jače TCLove, si mogao dobiti donekle sličan efekat uz istu potrošnju struje, a kad "pricvrlji" minus, gurnuti malo iz kotlovnice. .

No, čovijek cijeli život uči.
E to je poenta priče, to malo je puno, puno rada, puno smrada, puno obaveza...i opet je polovično rješenje.

On ima cjelovito rješenje koje očito njemu radi, i to je super.
saiks

#22758 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by saiks »

@skupljac_zeljeza i koja od te 3 japanske klime je po tebi najtisa sto se tice vanjske jedinice
skupljac_zeljeza

#22759 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

saiks wrote: 24/11/2025 21:18 @skupljac_zeljeza i koja od te 3 japanske klime je po tebi najtisa sto se tice vanjske jedinice
Od onih koje sam ja koristio Mitsubishi MUZ serija definitivno bilo da je 12-ka ili 18-ka. Midee koje sam ja imao znale su tako zabrundati i prenositi vibracije u zid i sa podlošcima da nije ugodno uhu, posebno noću. Poslije tog iskustva kada sam zakačio Mitsubishi bilo mi smiješno kada sam stojao pored njih vani i vidim da se unutra okreće propeler brzo, ali nikakva zvuka. Što se tiče unutrašnje nije laž u reklamama da je AY35 jedna od najtiših sa početnih 18 dB, ali i na srednjem FAN-u je ugodna uhu. Hitachi se čuje pomalo vani da radi, ali ne prenosi vibracije i ne čuje se unutra ništa.

Čuo sam da su mnogi modeli Toshibe i Daikina dosta tihi, a ima ovdje korisnika pa neka ti prenesu.
Pauza

#22760 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Pauza »

skupljac_zeljeza wrote: 24/11/2025 23:24
saiks wrote: 24/11/2025 21:18 @skupljac_zeljeza i koja od te 3 japanske klime je po tebi najtisa sto se tice vanjske jedinice
Od onih koje sam ja koristio Mitsubishi MUZ serija definitivno bilo da je 12-ka ili 18-ka. Midee koje sam ja imao znale su tako zabrundati i prenositi vibracije u zid i sa podlošcima da nije ugodno uhu, posebno noću. Poslije tog iskustva kada sam zakačio Mitsubishi bilo mi smiješno kada sam stojao pored njih vani i vidim da se unutra okreće propeler brzo, ali nikakva zvuka. Što se tiče unutrašnje nije laž u reklamama da je AY35 jedna od najtiših sa početnih 18 dB, ali i na srednjem FAN-u je ugodna uhu. Hitachi se čuje pomalo vani da radi, ali ne prenosi vibracije i ne čuje se unutra ništa.

Čuo sam da su mnogi modeli Toshibe i Daikina dosta tihi, a ima ovdje korisnika pa neka ti prenesu.
Što se tiče prenošenja zvuka i vibracija kroz zidove, tzv. "strukturna buka" najgora je stvar koja vas može zadesiti, koja je ekstremno iritantna, da previše utiče na svakodnevnicu i normalan život, te iz iskustva mogu reći da uređaji proizvođača "GREE" su među prvima koje doprinose stvaranju ove "strukturne buke". Dakle, kod njih se moraju troduple izolacije postaviti i to ne samo između uređaja i metalnog nosača, već i izmešu nosača i zida na koji je kačite, postoje specijalni dibloivi i gumirani šarafi. NAbolja opcija je, ako postoji mogućnost, da se izlije malo temelja/betona pored objekata, a ne da se kači na objekat )ko živi u kući, naravno ovo ne može u zgradama).
strax

#22761 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by strax »

Doprinose i neodgovorni monteri koji skrate maksimalno instalaciju, ne potrefe u vinkl uređaj, pa onda osim te "muzike" dobiješ i milozvuk koji dopire iz unutrašnje jedinice u vidu raaaznih zvukova koji se šire po prostoriji :-) :hitna:
BlackCaviar

#22762 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by BlackCaviar »

Kod mene je Gree 18tka, zuji čuje se negdje u daljini u kući. Naravno na zidu na kojem se nalazi se čuje najviše, al stubište je to svakako pa i ne smeta.

Pred kraj prošle zime otišao sam na Vlašić kod kolege, izašao na balkon apartmana i vidim Mitsubishi 12tka ne znam koji model. Stojim bukvalno ispred, facom na 20 centi od vanjske jedinice i ne čujem je, a vrti ko luda. Doduše jest nova, friško ugrađena bila al opet, i moj Gree je frišak a čujem ga :D
bumerangss

#22763 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by bumerangss »

shape of despair wrote: 05/10/2025 21:41 Ah žene. Nekad im na 20 vruće, nekad na 25 hladno, ko bi im ugodio :D .
Pošto mi je raspored stana jako loš za inverter, pomoću običnog ventilatora koji gura hladan zrak iz dječije sobe u toplu dnevnu, sam postigao skok od 2 stepena u roku odma. Malo mi je pomogao chatGPT, pa sam ventilator umjesto iz dnevne da tjera toplo prema spavaćoj, postavio obratno, da hladni zrak ide prema toploj sobi, i efekat je nevjerovatan. Zapravo sam samo dobio povoljno strujanje toplog i hladnog zraka.
A sinoć sam i sam upalio plin na kratko, ma ljepota jedna. Al hoću namjerno da vidim koliko ću gurati sa klimom.
Klima je odlicna stvar za grijati ali samo ako svaka prostorija ima svoju unutarnju jedinicu
Ne stavla se đabe i radijator u svaku prostoriju
Kod hlađenja je i poželjno da je klima npr u hodniku i da lagano osvježava sve prostorije. Naravno mana je sto vrata moraju biti otvorena tj bez privatnosti...
bumerangss

#22764 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by bumerangss »

drug_profi wrote: 07/10/2025 10:59 Ma grijanje je ovdje centralno kao primarno. Klime su za prelazne periode, te za ljetne vreline i tropske noći.
Meni je klima jedino grijanje i prezadovoljan sam
Doduše živim sam u 55 kvadrata ali mi je klima Daikin sensira 12ka u dnevnom boravku 18 kvadrata gdje boravim sve vrijeme i spavam. Cesto izlazim u wc i kuhinju tako da mi je i u hodniku stalno oko 19 20C
Bas u januaru kad je vani -15 u hodniku padne na 14 15 a u sobi gdje grijem održava na 24c po danu a po noci smanjim na 22C i stalno sam samo u gačama :mrgreen:
Zadnji racun za period 10.10 - 10.11 je 41 KM 62kw skupe i 170 kw jeftine
Veš-mašinu bojler usisavanje... gledam da je po jeftinoj
Kad krenem na posao ugasim klimu i cim dođem upalim
Znaci ne radi po 9 10 sati ali tem u sobi padne za samo 3 4 stepena jer kuća je sa dobrom pvc stolarijom i 8 cm stiropor fasada. Sprat ispod i iznad mene se griju.
Ovo mi je treća zima da se grijem na klimu i prezadovoljan i komforom i racunima. Decembar bude oko 100 a januar i februar oko 120 140 km racun za struju :thumbup:
strax

#22765 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by strax »

Ne, meni se 4 prostorije plus hodnik u potkrovlju griju jednom fujitsu 14-kom i saavim je lijepo svugdje.
Naravno, ako hoces idealno da bude, trebale bi dvije, ali uzmes jednu gluperdu od 500-600 KM i pokrpis gdje fali. Jos bolje, običan konvektor sa termostatom i to je to.
shape of despair

#22766 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by shape of despair »

Došao račun. Prije klime cca potrošnja 45-55KM. Sad za novembar okruglo 101KM. Na klimu potrošeno 240kWh(neznam odnos skupe jeftine ali je to cca 40-45KM). Veš mašina non stop, sušilica non stop, rerna svaka 2-3 dana itd.
Plin sam upalio ali samo na 2 radijatora (ostali zavrnuti) 3 puta u mjesecu po 20 minuta, potrošeno oko 2-3m3, znači ne računam. Stan 60 kvadrata jako nezgodan za klimu. U dnevnoj gdje je klima cca oko 23-24 stepena, u spavaćoj najudaljenijoj sobi oko 20-22 stepena.
Suma sumarum, ugrijao sam se ovaj mjesec za 50KM što je fenomenalno s obzirom na plin
nepass1

#22767 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by nepass1 »

shape of despair wrote: 27/11/2025 08:49 Došao račun. Prije klime cca potrošnja 45-55KM. Sad za novembar okruglo 101KM. Na klimu potrošeno 240kWh(neznam odnos skupe jeftine ali je to cca 40-45KM). Veš mašina non stop, sušilica non stop, rerna svaka 2-3 dana itd.
Plin sam upalio ali samo na 2 radijatora (ostali zavrnuti) 3 puta u mjesecu po 20 minuta, potrošeno oko 2-3m3, znači ne računam. Stan 60 kvadrata jako nezgodan za klimu. U dnevnoj gdje je klima cca oko 23-24 stepena, u spavaćoj najudaljenijoj sobi oko 20-22 stepena.
Suma sumarum, ugrijao sam se ovaj mjesec za 50KM što je fenomenalno s obzirom na plin
Ja sam plin namjestio da se pali na 22⁰. Na klimi ima opcija ako ne detektuje pokrete da smanji rad i to po noci ostavim. Jutros se plin upalio u 5:50. Ja ustao u 6 i klima pocela jace raditi. Plin se iskljucio oko 6:05. Vec bilo 23 stepena.

Majstor mi je dobru zavrzlamu napravio, jbg kad se ja ne razumijem. Montirao vanjske jednu ispod druge. Slauf za odvod od gornje stavio u donju i da sve izlazi preko donje jedinice. Ja sam konto to ima posebno spoj. Jes kurac on zagurao nazad slauf, voda se skupljala ispod donje jedinice i ulazila u njen slauf. Zato mi je sve i poledilo dok sam bio na putu. Skocila mi potrosnja na 19kw dnevno. Jos stavio klime na 22⁰ samo da odrzavaju.

Ja sam raspetljao, napravio dva odvoda kako i treba. Evo danas po minusu dvije jedinice od ponoci do 10h potrosile 6kw.
Ova gornja 4-5 puta dnevno u defrost isla. Nekad uhvatim u 30min 2x defrost. Od ponedeljka kako sam ovo namjestio ni jednom nisam vidio da je isla u defrost.
Onda mi preko noci od 23h do 6h ujutro 5l vode napuni kanister i prelije, sad u tri dana nije ni 3l vode bilo.
saiks

#22768 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by saiks »

Zbog te buke koju gree prenosi na stan moram klimu mjenjati. Ili daljinski cijeli dan drzati u ruci kad klima trosi 600w ili je pojacati za stepen dva ili smanjiti da spusti ili digne postrosnju da predje tih famoznih 600w,+-50w jer samo na toj potrosnji prenosi buku. Haos znaci,vakumiranje,3m cijevi,sve po psu.

E sad imam problem sta uzeti. Komsija isti stan kao moj i on uzeo neku mideu 18ku cini mi se all easy pro model. Ta klima da nema ifeel ne bi mogla raditi jer gore na klimi nabije temperaturu a oni se dole smrzose. A japanci nemaju ifeel. Uzeo bi nesto japansko jer ne bi htio rizikovati da opet kupim klimu i opet istu buku slusam. I ja bi isao na 18ku jer ipak je 50m2 stan. Ili neku micu 14ku ubost ili hitachi
Haris033

#22769 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Haris033 »

nepass1 wrote: 27/11/2025 10:29
shape of despair wrote: 27/11/2025 08:49 Došao račun. Prije klime cca potrošnja 45-55KM. Sad za novembar okruglo 101KM. Na klimu potrošeno 240kWh(neznam odnos skupe jeftine ali je to cca 40-45KM). Veš mašina non stop, sušilica non stop, rerna svaka 2-3 dana itd.
Ja sam plin namjestio da se pali na 22⁰. Na klimi ima opcija ako ne detektuje pokrete da smanji rad i to po noci ostavim. Jutros se plin upalio u 5:50. Ja ustao u 6 i klima pocela jace raditi. Plin se iskljucio oko 6:05. Vec bilo 23 stepena.

Majstor mi je dobru zavrzlamu napravio, jbg kad se ja ne razumijem. Montirao vanjske jednu ispod druge. Slauf za odvod od gornje stavio u donju i da sve izlazi preko donje jedinice. Ja sam konto to ima posebno spoj. Jes kurac on zagurao nazad slauf, voda se skupljala ispod donje jedinice i ulazila u njen slauf. Zato mi je sve i poledilo dok sam bio na putu. Skocila mi potrosnja na 19kw dnevno. Jos stavio klime na 22⁰ samo da odrzavaju.

Ja sam raspetljao, napravio dva odvoda kako i treba. Evo danas po minusu dvije jedinice od ponoci do 10h potrosile 6kw.
Ova gornja 4-5 puta dnevno u defrost isla. Nekad uhvatim u 30min 2x defrost. Od ponedeljka kako sam ovo namjestio ni jednom nisam vidio da je isla u defrost.
Onda mi preko noci od 23h do 6h ujutro 5l vode napuni kanister i prelije, sad u tri dana nije ni 3l vode bilo.
Kod mene danas baš troši puno i radi ludo :lol:
Image

Kod staraca suprotno :roll:
Image
Cicmil+1

#22770 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Cicmil+1 »

Haris033 wrote: 27/11/2025 20:09

Image

Image
Jesu li iste klime? Ne znam kako da ubacim sliku da posaljem svoju potrosnj za danas. Ako moze pomoc?
Haris033

#22771 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Haris033 »

Nisu. Moja LN35, od staraca FT35.

Kako uploadovati i postaviti sliku na forum Klix:
1.Otvori stranicu: https://postimages.org/
2.Uradi upload slike:
Klikni na Choose images i izaberi sliku sa računara ili mobitela.
3.Kopiraj direktni link (Direct link):
Nakon što se slika uploaduje, pojavit će ti se više linkova i
kopiraš onaj koji piše “Direct link”.
4.Na forumu Klix otvori polje za pisanje posta.
5.U alatima iznad teksta klikni na ikonicu “slika” (Image).
6. Otvorit će se tagovi [(img) (/img]
7.Između ta dva taga zalijepi direct link koji si kopirao sa PostImages:
8.Pošalji post, slika će se pojaviti uredno u temi.
Cicmil+1

#22772 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Cicmil+1 »

Image
Haris033 wrote: 27/11/2025 22:33 Nisu. Moja LN35, od staraca FT35.

Kako uploadovati i postaviti sliku na forum Klix:
1.Otvori stranicu: https://postimages.org/
2.Uradi upload slike:
Klikni na Choose images i izaberi sliku sa računara ili mobitela.
3.Kopiraj direktni link (Direct link):
Nakon što se slika uploaduje, pojavit će ti se više linkova i
kopiraš onaj koji piše “Direct link”.
4.Na forumu Klix otvori polje za pisanje posta.
5.U alatima iznad teksta klikni na ikonicu “slika” (Image).
6. Otvorit će se tagovi [(img) (/img]
7.Između ta dva taga zalijepi direct link koji si kopirao sa PostImages:
8.Pošalji post, slika će se pojaviti uredno u temi.
Image FT50
Hvala ti puno za pomoc! :thumbup:
nepass1

#22773 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by nepass1 »

Haris033 wrote: 27/11/2025 20:09

Image

Image
Jucer 15,5kw kod mene dvije klime.
Haris033

#22774 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Haris033 »

Na koju temperaturu postavljaš klime?

Interesantno je šta kaže ChatGPT za grijanje u Sarajevu.

Na koju temperaturu je optimalno postaviti klimu (zimi)?

Za stanove u Sarajevu, zimi idealne postavke su:
• 21–22°C za normalno grijanje
• 23–24°C samo ako voliš toplije ili ako prostor nije dobro izolovan

Što je temperatura na klimi viša, kompresor radi pod sve većim opterećenjem.
Razlika izmedu 21°C i 24°C je ogromna — u potrošnji može biti i 30–50% više, naročito kada vani ima magle, vlage ili minus temperature.

Ti si to i dokazao:
• 24°C → velika potrošnja
• 21°C → skoro nikakva potrošnja

To je potpuno normalno.
Zašto kod tvojih roditelja mala potrošnja iako drže 24°C?
Tu je vrlo vjerovatno razlika u poziciji i mikroklimi oko vanjske jedinice.
1. Kod njih je vanjska jedinica zaklonjena (unutra na balkonu)
• manji vjetar
• manja vlaga i snijeg
• stabilniji pritisak u sistemu
• manja učestalost defrosta

Zaklon = bolji COP = manja potrošnja.
2. Okrenuta prema jugu
Južna strana je toplija i suša, što znači da klima radi u boljim uslovima.

3. Kod tebe je vanjska jedinica izložena i okrenuta ka istoku
• istok = hladnije jutro
• više vlage → više leda → više defrosta
• direktan vjetar = klima se hladi → gubi efikasnost
• potrošnja raste i do +30–40%

Sasvim normalno.

Šta možeš uraditi da smanjiš potrošnju?

1. Drži na 21–22°C (idealno).
2. Mode obavezno HEAT, nikako AUTO.
3. Ventilacija (fan) – LOW ili AUTO, nikako HIGH.
4. Ako možeš: napraviti mali zaklon od vjetra za vanjsku jedinicu
• ali da ima slobodan ispuh (naprijed)
• i slobodan usis (sa strane)

Ima ogroman efekat u Sarajevskoj klimi (vlaga + minus).

Ukratko

Rezultat (21°C = mala potrošnja) je potpuno normalan i očekivan.
Razlika u instalaciji između tebe i roditelja objašnjava zašto kod njih 24°C troši manje nego kod tebe 24°C.
nepass1

#22775 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by nepass1 »

Kad svi ujutro odemo na 22, a u 14h se dize na 24. I tako je do ujutro. Zbog lose izolacije. A vanjske jedinice su unutra na balkonu.
Termostat od plina pokazuje 23⁰ dok klima pokazuje da je 26-27⁰ unutra. Termostat mi je pouzdaniji
Kad dostignu temp obje trose oko 30kw, kad pusu trose 400-600kw a kad se tek upale ode i do 2500kw potrosnja
Post Reply