Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

1Dante1

#25651 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by 1Dante1 »

Haris.ba wrote: 24/11/2025 20:34 Kod hitne je 165 mjesta kostalo 6 miliona maraka.
Fino mjestani izadju i blokiraju sve nadlezne za isti, od jutra do sutra pa dok se ne rijesi. FIno svi odvezu svoja auta na njihova parking mjesta, pa se cerarti...ali jbga nece niko svoj komdoditet narusiti, masno opsuje i idemo dalje.
spree

#25652 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by spree »

To kod hitne mi je najveća misterija. Pola sata džaba a ono i dalje jaše po trotoaru. Nakon toga sat markica, ali puno valjda. Nakon 20h mislim da je sat džaba. Nevjerovatno kakve vratolomije se izvode tu, a da se ne udje na džabni parking. Ne kontam ni ove debile iz opštine što ne urgiraju da murija tu piše.
ReymondReddington

#25653 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by ReymondReddington »

Zakonski natjerati investitore da prave minimalno dva sprata garaze. Jedan moze prodati drugi ne smije. Smije izdavati mjesecno ili po satu. Ako sam shvatio ovo sad samo Tibra radi. Ovime bi se stvorilo dovoljno parking mjesta u buducnosti a i uticalo bi na cijenu najma pa bi tako u dogledno vrijeme cijena rentanja spala na neku pristupacnu cijenu jer sa vecim brojem novih zgrada bi bila veca konkurencija.
Haris.ba

#25654 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

1Dante1 wrote: 24/11/2025 21:18
Haris.ba wrote: 24/11/2025 20:34 Kod hitne je 165 mjesta kostalo 6 miliona maraka.
Fino mjestani izadju i blokiraju sve nadlezne za isti, od jutra do sutra pa dok se ne rijesi. FIno svi odvezu svoja auta na njihova parking mjesta, pa se cerarti...ali jbga nece niko svoj komdoditet narusiti, masno opsuje i idemo dalje.
Koje nadlezne? Nemoj biti ko ti iz tvoje zadnje recenice?

Ko je nadlezan?

Nacelnik ili kanton?

Od koga uzeti 6 miliona za 165 parking mjesta?
ReymondReddington wrote: 24/11/2025 22:25 Zakonski natjerati investitore da prave minimalno dva sprata garaze. Jedan moze prodati drugi ne smije.
Mislis u podzemlje? Jer, tu i prave sad.

Kako mislis ne moze prodati? Mora iznamljivati? Kako to urediti? Kako ograniciti vlasnika sa ne smije da proda.

A, sta ako niko ne iznajmljuje ta parking mjesta? Ko ce to da plati?
moimoi

#25655 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by moimoi »

A zasto ne bi u cijenu stana bilo automatski uracunato i parking mjesto? Isto kao recimo supa. Parking koji ne mozes prodati, ali mozes rentati… ukoliko recimo nemas auto. Dakle, zajedno sa stanom uvijek ide i parking.
izbjeglica_iz_besmisla

#25656 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

I garaza trazi odrzavanje, ciscenje, rasvjetu.

Nije rentabilno da to ko pokriva osim samih vlasnika stanova i garaznih mjesta.
neki

#25657 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by neki »

ReymondReddington wrote: 24/11/2025 22:25 Zakonski natjerati investitore da prave minimalno dva sprata garaze. Jedan moze prodati drugi ne smije. Smije izdavati mjesecno ili po satu. Ako sam shvatio ovo sad samo Tibra radi. Ovime bi se stvorilo dovoljno parking mjesta u buducnosti a i uticalo bi na cijenu najma pa bi tako u dogledno vrijeme cijena rentanja spala na neku pristupacnu cijenu jer sa vecim brojem novih zgrada bi bila veca konkurencija.
Nema problema, ali onda računaj cijenu neto kvadrata stana cca još 200-300KM veću
ReymondReddington

#25658 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by ReymondReddington »

Haris.ba wrote: 25/11/2025 08:55
1Dante1 wrote: 24/11/2025 21:18
Koje nadlezne? Nemoj biti ko ti iz tvoje zadnje recenice?

Ko je nadlezan?

Nacelnik ili kanton?

Od koga uzeti 6 miliona za 165 parking mjesta?
ReymondReddington wrote: 24/11/2025 22:25 Zakonski natjerati investitore da prave minimalno dva sprata garaze. Jedan moze prodati drugi ne smije.
Mislis u podzemlje? Jer, tu i prave sad.

Kako mislis ne moze prodati? Mora iznamljivati? Kako to urediti? Kako ograniciti vlasnika sa ne smije da proda.

A, sta ako niko ne iznajmljuje ta parking mjesta? Ko ce to da plati?
Ma ima li bi oni tu zaradu dobru. Jer i sad imas ljudi koji ne kupe garazu jer je preskupa ili ne planiraju tu zivjeti narednih 20 godina pa da im se isplati kupovina garaze

Onda razni gosti koji dolaze oni bi placali.

Prednost je sto investitor vise ne bi morao praviti parking mjesta ispred zgrade vec bi tu mogao ili neki park, igraliste, ili prosiri zgradu pa dobije jos par stanova.

E kako to uciniti pa nekim zakonom tipa zgrada mora imati x parking mjesta dostupnih za parkiranje. Onda ne moze sve prodati.
Haris.ba

#25659 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

ReymondReddington wrote: 25/11/2025 11:39 Prednost je sto investitor vise ne bi morao praviti parking mjesta ispred zgrade vec bi tu mogao ili neki park, igraliste, ili prosiri zgradu pa dobije jos par stanova.

E kako to uciniti pa nekim zakonom tipa zgrada mora imati x parking mjesta dostupnih za parkiranje. Onda ne moze sve prodati.
Ja sam u nacelu za to. Ali, da vazi za sve bez iznimaka. Pa ko nece - nema izgradnje. :mrgreen:
Thorgerson

#25660 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Mi smo naopaki.

Prvo, ne znamo koliko nas ima uopste.

Dakle, da li bi Kanton smio uraditi popis stanovnistva? Ili na neki drugi nacin utvrditi koliko nas ima i ostale podatke, ali kako. Popis ostaje jedino rjesenje. Cekati na drzavni, bog zna kad ce doci na red.

Hajd, na stranu eto to sto ne znamo znaci koliko nas je, mozemo utvrditi barem koliko ima auta u kantonu, gradu.

Kad imamo taj podatak, popisati sva parking mjesta u gradu.

I da vidimo omjer. Sta fali, koliko fali, gdje fali. Oporezovati dodatno drugo auto u kuci. Jbt ja imam rodjake, istina zive u kuci, ali rade, vozaju se. Jedna kuca
, jedna porodica 3 jebena auta imaju. Druga kuca dva. Dvije kuce 5 auta. Halo ba. 5 ljudi voza 5 auta. Zive u dvije kuce. To je luksuz da se mene pita. Il barem supruznik u kuci, drugo auto da bude debelo oporezovano.

I onda planirati i traziti rjesenja. Da li je to neki parking na ulazu i grad, da tu dropas auto upadnes na tramvaj i sl. Ili ne znam sta, ali ovako je prepusteno opstinama da oni prave parkinge, za sta nemaju sredstva niti strategiju, plan. Ovo se treba gledati na kantonalnom nivou. Pa i te silne kamere, valjda se i tu moze pratiti kretanje vozila i sl.

Pobogu nema nas 30 miliona jbt.

Takodjer, kjkp rad sa ovih par garaza kojima upravljaju je jedna besqrac firma sa hrpom uljupa i neradnika. Spratovi garaza zjape prazni na Dobrinji jer ti uhljupi to ne popravljaju. I u istom periodu Efendic unistava zelene povrsine i pravi parkinge npr 100m od tih garaza jer ovi ne zele da ih poprave. I one koje su funkcionalne nisu okrecili od 96. Rupe po zidovima od gelera i metaka.

To je idiotizam koji granici sa ludilom.
neki

#25661 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by neki »

spratovi na Dobrinji se ne koriste jer su statički nestabilni
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#25662 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

Thorgerson wrote: 26/11/2025 12:37
, jedna porodica 3 jebena auta imaju. Druga kuca dva. Dvije kuce 5 auta. Halo ba. 5 ljudi voza 5 auta. Zive u dvije kuce. To je luksuz da se mene pita. Il barem supruznik u kuci, drugo auto da bude debelo oporezovano.

srecom pa se ti i takvi ne pitate nista...
sta tebe boli q kolko ko ima auta ? ja imam 3 auta ,imas nesto protiv toga ili je samo zavist?
Thorgerson

#25663 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

bitanga_sa_otesa wrote: 26/11/2025 16:12
Thorgerson wrote: 26/11/2025 12:37

srecom pa se ti i takvi ne pitate nista...
sta tebe boli q kolko ko ima auta ? ja imam 3 auta ,imas nesto protiv toga ili je samo zavist?
Samo zavist.
NediM17

#25664 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by NediM17 »

2020. sam kvadrat parking mjesta u podzemnoj garazi platio samo 220 KM manje od kvadrata stana u novogradnji.
Tibra je tad u Bulevaru trazila 8.500 KM za garazno mjesto uz kupovinu stana ciji je kvadrat kostao cca 1.950 KM.
Logovan

#25665 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

Dozvoljeni maksimalni broj vozila bi se valjda trebao gledati je li stan ili kuća, imaš li svoju garažu, a onda koliko u tom/toj stanu/kući ima vozača.
Haris.ba

#25666 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Logovan wrote: 26/11/2025 18:36 Dozvoljeni maksimalni broj vozila bi se valjda trebao gledati je li stan ili kuća, imaš li svoju garažu, a onda koliko u tom/toj stanu/kući ima vozača.
Da se kakva institucija osnuje i zaposle ljudi da prate koliko ko ima vozila....

Zasto komplicirati?

Parkinga ima koliko ima. Jedini nacin da se poveca broj parking mjesta jeste izgradnja istih. Ili u dubinu, i onda imas 6 miliona za 165 mjesta, ili asfaltiranje zelenila sto je jeftinije - ali bi valjda bilo normalno da izbjegavamo.

Sve drugo je samo supljiranje oko problema.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#25667 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

Haris.ba wrote: 26/11/2025 18:52

Da se kakva institucija osnuje i zaposle ljudi da prate koliko ko ima vozila....

mislim da vec postoji :lol: vidim da zaposleni forumaju

Image
Laplace

#25668 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Laplace »

Ko u Kantonu Sarajevo, a i u BiH uopšte, odlučuje koje dionice puteva treba rekonstruisati i po kojem osnovu? Izvlačenjem dionice iz čarape?

U Podlugovima nedavno radili dio ceste oko raskrsnice za Vareš/Brezu, Visoko i Podlugove/Ilijaš. Po ko zna koji put, zastoj od nekih oko mjesec ili duže. Naravno da se nisu sjetili tu staviti kružni tok (koji bi olakšao uključivanje/isključivanje za Vareš/Brezu) i naravno da je taj dio puta poslije rekonstrukcije (skinuli su i asfalt i podlogu i ponovo radili) ostala bukvalno ista kao prije rekonstrukcije (niti je bilo nekih oštećenja da se isplati raditi taj dio niti su išta unaprijedili ili proširili).

Na tom mjestu je jedini problem bio onaj uski most ka Lješevu. Em je uzak em su prilazi loši (oštećen asfalt, rupe i suženje). Pogađate: to je jedini dio puta koji nisu ni dirnuli. Da je sreće pa da taj most prošire (ukidanjem trotoara i gradnjom montažnog mosta bi se to riješilo sa ne previše troška) pa da se isplate zastoji i dva dana blokade saobraćaja kroz Lješevo.

Da se prisjetimo genijalne rekonstrukcije ceste u Lješevu od prije nekoliko godina, kada je prvo autobusko stajalište u Lješevu u smjeru Visokog misteriozno nestalo pa autobusi staju na cesti kako bi ušli/izašli putnici. Znači, ne samo da rekonstrukciju ne iskoriste da nešto unaprijede,oni pri rekonstrukciji unazade dionicu.
Laplace

#25669 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Laplace »

bitanga_sa_otesa wrote: 26/11/2025 19:01
Haris.ba wrote: 26/11/2025 18:52

mislim da vec postoji :lol: vidim da zaposleni forumaju

Image
Ima i ono Ministarstvo za neslušanje naroda aka Ministarstvo obrazovanja.
Haris.ba

#25670 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Laplace wrote: 26/11/2025 19:08 Ko u Kantonu Sarajevo, a i u BiH uopšte, odlučuje koje dionice puteva treba rekonstruisati i po kojem osnovu? Izvlačenjem dionice iz čarape?
Ta cesta koju spominjes ne znam je li kantonalna ili federalna.

Za kanton je nadlezna direkcija za ceste kantona, za ove druge Ceste FBiH.

Oni imaju strucnjake koji bi to trebali da znaju oko prioriteta sanacije, odrzavanja...
Laplace

#25671 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Laplace »

Haris.ba wrote: 26/11/2025 19:10
Laplace wrote: 26/11/2025 19:08 Ko u Kantonu Sarajevo, a i u BiH uopšte, odlučuje koje dionice puteva treba rekonstruisati i po kojem osnovu? Izvlačenjem dionice iz čarape?
Ta cesta koju spominjes ne znam je li kantonalna ili federalna.

Za kanton je nadlezna direkcija za ceste kantona, za ove druge Ceste FBiH.

Oni imaju strucnjake koji bi to trebali da znaju oko prioriteta sanacije, odrzavanja...
Taj dio, doduše ne u cijeloj toj dužini, je nedavno rađen, prije godinu ili dvije. Popravljen je dio na kojem jeste bilo oštećenja. Na ostatku se moglo bez smetnji voziti. A most ostao kakav je bio. Uglavnom, ljudi su nekih mjesec dana imali zastoje ili išli obilaznicama, dva dana imali blokadu prema LJeševu da bi na kraju dobili jedno veliko i masno ništa.
Haris.ba

#25672 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Laplace wrote: 26/11/2025 19:13 A most ostao kakav je bio.
Mostovi se posebno rade.
Laplace

#25673 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Laplace »

Haris.ba wrote: 26/11/2025 19:15
Laplace wrote: 26/11/2025 19:13 A most ostao kakav je bio.
Mostovi se posebno rade.
Da su samo njega radili a sve ostalo ostavili kako je bilo, isplatilo bi se sve ono maltretiranje. To sam htio reći.
mistek

#25674 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mistek »

Podzemna garaža preko puta Vijećnice je od otvaranja pod kraj 2019. godine (dakle, nepunih 5 godina) ostvarila prihod preko 4 miliona KM.
Dakle, rok povrata će biti manji od 10 godina, kada se sve uračuna.

Ne mora na drugim lokacijama ni biti tako, neka bude 30 godina, ali to je sasvim ok.

Parking garaža ispod Trga oslobođenja - AI, parking garaža ispod Metalca, parking garaža kod Narodnog pozorišta i još jedna ogromna garaža na MD - ovo bi vrijedilo sutra zadužiti se 30-40 miliona i navaliti.
kakaljin

#25675 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kakaljin »

mistek wrote: 27/11/2025 01:07 Podzemna garaža preko puta Vijećnice je od otvaranja pod kraj 2019. godine (dakle, nepunih 5 godina) ostvarila prihod preko 4 miliona KM.
Dakle, rok povrata će biti manji od 10 godina, kada se sve uračuna.

Ne mora na drugim lokacijama ni biti tako, neka bude 30 godina, ali to je sasvim ok.

Parking garaža ispod Trga oslobođenja - AI, parking garaža ispod Metalca, parking garaža kod Narodnog pozorišta i još jedna ogromna garaža na MD - ovo bi vrijedilo sutra zadužiti se 30-40 miliona i navaliti.
Ispod trga oslobodjenja okolni stanari su se bunili da tu bude podzemna garaza, kao sto swe stanari bune da ispod parka hastahana bude podzemna. A niti jedni niti drugi nemaju dovoljno parking mjesta da parkiraju svoja vozila.

Da se te podzemne naprave to bi drasticno rasteretilo saobracaj, plus na rubnim dijelovima grada isto tako parkinge blizu autobuskih, tramvajski stanica.
Post Reply