k4mi wrote: ↑25/11/2025 13:10
Hakiz wrote: ↑25/11/2025 12:45
k4mi wrote: ↑25/11/2025 09:17
Zasto bi mjerili prije utrke? Svi krecu sa daskom debljine 1cm. Nije prednost u tome da imas tanju dasku
Zašto je onda mjeriti uopšte?
ako ne trolas evo ukratko:
Daska na podu bolida sluzi tome da bolidi ne budu previse nisko prvenstveno zbog sigurnosti vozaca. Sprijecava da se bolid skroz zalijepi za stazu i potencijalno izgubi kontrola nad bolidom. Cilj svakog tima je da spusti bolid sto je vise moguce jer samim tim si brzi na stazi. Postoji granica od 1mm koliko je dozvoljeno da "potrosis" dasku. Sve preko toga je diskvalifikacija.
To je u F1 uvedeno nakon pogiblje Senne i Ratzenbergera
OK.
I sada na dasci neke površine imam na 30 % površine istrošeno 1 mm, na 20 % površine 2 mm a na 50 % površine nije potrošena uopšte. Diskvalifikacija?
Kada se vozi ulična trka, na cestama za svakodnevni promet, nemoguće je kontrolisati potrošnju daske, ceste su pune neravnih dijelova. Čak su i namjenske piste pune nepravilnosti.
Kažnjavaju se ljudi za nešta na šta ne mogu uticati, ili mogu, ali da izgube performanse, a uzrok tome je što oni koji su trebali nisu napravili pistu bez neravnina koje uzrokuju trošenje daske.
OK, tako je, samo nije pošteno.
Nego, ako je zbog sigurnosti, onda se, barem se nadam, svi bolidi provjeravaju i prije i poslije trke. Jer, neko uđe sa daskom 10 mm pa potroši 1,5 mm, a neko uđe sa daskom 9,1 mm da bude niži, pa potroši 1,5 mm. Treba provjeriti da svi uđu sa 10 mm. I prije i poslije provjera svih.
I još nešta, kakva korist od provjere nakon trke ako uđem u trku sa legalnom daskom, mnogo potrošim dasku u toku trke i pukne mi. Kako će provjera nakon trke pomoći da ne dođe do pucanja u toku trke?
Ali, ne pitam se ja, samo komentarišem.