Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Ateista

#52651 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Laplace wrote: 24/11/2025 13:44
topcam wrote: 21/11/2025 22:49
1Dante1 wrote: 21/11/2025 20:03

Ni jedno ni drugo. Za ubrzanje saobracaja na glavnoj saobracajnici treba uvesti kamere i iscrtati kao u srbiji, pa ko se zatekne u raskrsnici nakon crvenog, ide automatska kazna. Druga stvar je na saobracajnici sa dvije trake uvesti zabranu lijevog skretanja na 90% mjesta.

Trece rjesenje ne vidim.
sApicev patent :D

https://n1info.rs/vesti/sapic-ukinucemo ... nja-ulevo/
Pa kaže:
"Pokušavamo da uradimo ono što je inače tendencija u čitavom svetu, a to su ta skretanja ulevo. Da nije bilo tog nesrećnog skretanja u levo, recimo u Heroja sa Košara, verovatno bi troje ljudi bilo živo danas"
U ovo baš i nisam siguran. Pogledajmo slike ispod:

Image

Lijeva slika je prikaz onoga što se desilo. Zeleno je putanja vozila koje je imalo zeleno, srveno putanja divljaka za volanom, plavo mjesto sudara. Na desnoj slici je istata situacija, ali kada bi se izbjeglo lijevo skretanje. Onda bi zeleni imao putanju prikazanu zelenom linijom i opet bi morao proći kroz mjesto sudara. Ovaj crveni bi ovako i onako propao na crveno, njemu semafor i propisi ionako ne znače ništa.
Ipak nije bas isto. Oduzimanje prvenstva i prolazak kroz crveno nisu isto, taj kad skrece lijevo uglavnom lose procijeni brzinu onoga ko mu ide u susret, ne vidi ga, ili ne poznaje dobro pravila prvenstva na raskrsnici, ali svako zna sta znaci crveno, cak i mala djeca, i to je ipak rijetkost da neko prodje kroz debelo crveno, puno rjedje od oduzimanja prvenstva. Nekako i oni najbahatiji vozaci, rijetko prolaze kroz crveno.
Sve u svemu, mislim da je u pravu da manje lijevih skretanja moze povecati sigurnost u saobracaju, sad koliko je prakticno iz drugih razloga to je vec drugo pitanje. Negdje se to moze implementirati, ali negdje ne bas tako lako.
tokio25

#52652 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

to se moze implementirati u velikom gradovima jer bi onda isao samo desno
i ovo sto je crtao nije znao nacrtati kako treba ako se ukinu lijeva skretanja

u sarajevu je to teze jer imas 4 uzduzno "glavne" ceste i to je to otprilike tako da skretanje desno samo je malo diskutabilno u sarajevu
u beogradu je to vec druga prica jer se prostire na sve 4 strane i odmah imas vise ulica za realizovati taj plan
Laplace

#52653 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Ateista wrote: 24/11/2025 14:08
Pa kaže:
"Pokušavamo da uradimo ono što je inače tendencija u čitavom svetu, a to su ta skretanja ulevo. Da nije bilo tog nesrećnog skretanja u levo, recimo u Heroja sa Košara, verovatno bi troje ljudi bilo živo danas"

Image

Lijeva slika je prikaz onoga što se desilo. Zeleno je putanja vozila koje je imalo zeleno, srveno putanja divljaka za volanom, plavo mjesto sudara. Na desnoj slici je istata situacija, ali kada bi se izbjeglo lijevo skretanje. Onda bi zeleni imao putanju prikazanu zelenom linijom i opet bi morao proći kroz mjesto sudara. Ovaj crveni bi ovako i onako propao na crveno, njemu semafor i propisi ionako ne znače ništa.
Ipak nije bas isto. Oduzimanje prvenstva i prolazak kroz crveno nisu isto, taj kad skrece lijevo uglavnom lose procijeni brzinu onoga ko mu ide u susret, ne vidi ga, ili ne poznaje dobro pravila prvenstva na raskrsnici, ali svako zna sta znaci crveno, cak i mala djeca, i to je ipak rijetkost da neko prodje kroz debelo crveno, puno rjedje od oduzimanja prvenstva. Nekako i oni najbahatiji vozaci, rijetko prolaze kroz crveno.
Sve u svemu, mislim da je u pravu da manje lijevih skretanja moze povecati sigurnost u saobracaju, sad koliko je prakticno iz drugih razloga to je vec drugo pitanje. Negdje se to moze implementirati, ali negdje ne bas tako lako.
U ovom slučaju je vozač po crvenoj putanji prošao na crveno, i to velikom brzinom.

Može se ovo napraviti ako je infrastruktura dovoljno razvijena, ali sam mišljenja da je veći prioritet suzbiti jurnjavu gradskim ulicama. To bi značajnije unaprijedilo bezbjednost na cesti.
Ateista

#52654 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Laplace wrote: 24/11/2025 14:44

Pa kaže:

Image

U ovom slučaju je vozač po crvenoj putanji prošao na crveno, i to velikom brzinom.

Može se ovo napraviti ako je infrastruktura dovoljno razvijena, ali sam mišljenja da je veći prioritet suzbiti jurnjavu gradskim ulicama. To bi značajnije unaprijedilo bezbjednost na cesti.
Zavisi kakva je raskrsnica, ako je onaj tip raskrsnice gdje je posebno zeleno za lijevo i nema kolizije sa onim koji idu pravo, onda je morao proci kroz crveno. Svakako, takvi slucajevi su rijetki, donsno generalno prolazak kroz crveno, vise je oduzimanja prvenstva, ali da bi to bilo tesko implementirati sa skretanjima sami desno, bilo bi, nemamo mi dovoljno sirine za toga.
I dalje mislim da je od jurcanja veci problem oduzimanje prvenstva i drugi prekrsaji, vec smo pricali o tome.
Laplace

#52655 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Ateista wrote: 24/11/2025 15:06
Laplace wrote: 24/11/2025 14:44

Zavisi kakva je raskrsnica, ako je onaj tip raskrsnice gdje je posebno zeleno za lijevo i nema kolizije sa onim koji idu pravo, onda je morao proci kroz crveno. Svakako, takvi slucajevi su rijetki, donsno generalno prolazak kroz crveno, vise je oduzimanja prvenstva, ali da bi to bilo tesko implementirati sa skretanjima sami desno, bilo bi, nemamo mi dovoljno sirine za toga.
I dalje mislim da je od jurcanja veci problem oduzimanje prvenstva i drugi prekrsaji, vec smo pricali o tome.
Koliko sam zapamtio iz diskusija iz vremena kad se to desilo, upravo je takav tip raskrsnice. Čak su odvojene trake za lijevo i imaju poseban interval zelenog.
topcam
Vozim: uzbrdo

#52656 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by topcam »

Image

Na desnoj slici, 2x skrece desno, bukvalno sve isto, cak i gore. Covjek mora otvoriti cetvere oci i racunati na
budale za volanom. Na desnoj slici mozes malu, srednju i veliku Davidovu zvijezdu nacrtati.
topcam

#52657 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by topcam »

Image

Na desnoj slici, 2x skrece lijevo, bukvalno sve isto, cak i gore. Covjek mora otvoriti cetvere oci i racunati na
budale za volanom. Na desnoj slici mozes malu, srednju i veliku Davidovu zvijezdu nacrtati.
Laplace

#52659 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

topcam wrote: 24/11/2025 18:39

Image

Na desnoj slici, 2x skrece lijevo, bukvalno sve isto, cak i gore. Covjek mora otvoriti cetvere oci i racunati na
Okrenuo sam kontra. Mogao je proći pravo pa tri skretanja desno. Kako god, ovaj ili sličan ga je mogao pokupiti sve i da nijednom nije skrenuo lijevo.
veselinovic

#52660 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by veselinovic »

ZoomZoomKiwi wrote: 24/11/2025 18:46
Treba dodati dvije-tri recenice u zakon.
Hitne sluzbe imaju pravo zgurati nepropisno parkirano vozilo koje im smeta. Svu stetu koja nastane kako na neporpisno parkiranom automobilu, okolnim stvarima i vozilu za intervenciju snosi parking papak+drakonska kazna ako je zbog parking papka doslo do kasnjenja-recimo svakih 5 sekundi kasnjenja mjesec zabrane + policajcu odgovornom za rejon u takvim slucajevima 30% plate preusmjeriti u dobrotvorne svrhe narednih godinu dana.
Garantovano, za mjesec dana bi se eliminisali parking papci.
topcam

#52661 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by topcam »

Laplace wrote: 24/11/2025 18:53

Okrenuo sam kontra. Mogao je proći pravo pa tri skretanja desno. Kako god, ovaj ili sličan ga je mogao pokupiti sve i da nijednom nije skrenuo lijevo.
Na pjesackom.

I ja sam kasno skonto da sam pogrijesio u prvoj replici.
noviclan

#52662 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by noviclan »

veselinovic wrote: 25/11/2025 07:02
ZoomZoomKiwi wrote: 24/11/2025 18:46
Treba dodati dvije-tri recenice u zakon.
Hitne sluzbe imaju pravo zgurati nepropisno parkirano vozilo koje im smeta. Svu stetu koja nastane kako na neporpisno parkiranom automobilu, okolnim stvarima i vozilu za intervenciju snosi parking papak+drakonska kazna ako je zbog parking papka doslo do kasnjenja-recimo svakih 5 sekundi kasnjenja mjesec zabrane + policajcu odgovornom za rejon u takvim slucajevima 30% plate preusmjeriti u dobrotvorne svrhe narednih godinu dana.
Garantovano, za mjesec dana bi se eliminisali parking papci.
A ovoga plavoga kretena ili kretenke mase mu ili joj vatrogasac da ide na njega ali ONO jok
DoradO

#52663 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by DoradO »

Image
hopi

#52664 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hopi »

Ma džaba
Mi smo nedokazna stoka.
HelaS

#52665 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by HelaS »

hopi wrote: 06/12/2025 17:59 Ma džaba
Mi smo nedokazna stoka.
Zašto. Šta ako je ostao tu jer nije u stanju vožnje? Šta ako se desu sudar u jednoj traci pa nastane zastoj saobraćaja cijeli sat? Bio bi kolaps sve do Skenderije :-)

Stubiće treba poskidati što prije
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#52666 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mk ultra »

Mi smo nedokazna stoka.
Nismo mi nedokazni, samo policija ne postoji u ovom gradu
hopi

#52667 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hopi »

Šta bolan nije u stanju vožnje :lol:
Šta ne smije se sada reći krivo parkirao, blokirao prolaz itd
Za sve ćemo naći opravdanje i razlog da se ne uvede red u saobraćaju.
HelaS

#52668 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by HelaS »

hopi wrote: 06/12/2025 21:35 Šta bolan nije u stanju vožnje :lol:
Kad se postave stubići ispred "Mrkve" na Kovačićima, prihvatit ću i ove na Grbavici. Na Skenderiji ispred vrtića, ispred RB bankomata kod Selex pumpe, itd.
hopi

#52669 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hopi »

HelaS wrote: 06/12/2025 21:44
hopi wrote: 06/12/2025 21:35 Šta bolan nije u stanju vožnje :lol:
Kad se postave stubići ispred "Mrkve" na Kovačićima, prihvatit ću i ove na Grbavici. Na Skenderiji ispred vrtića, ispred RB bankomata kod Selex pumpe, itd.
Što se mene tiče sutra.
Pored kamera na autobuskim stajalištima
-stubici, prepreke na svim takvim lokacijama
-kamere i oznake na raskrsnici da se ne blokira (m dvor pogotovo)
drug_profi

#52670 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Sva ova kritična mjesta mogu se pokriti policijskim kamerama kao i stajališta.
Ima znak zabranjeno parkiranje. Slikan si, hvala i doviđenja, dođite nam opet.
hali gali halid

#52671 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hali gali halid »

Fakat skinuta kamera kod one dudlaone na Malti :run:
insaneinthebrain

#52672 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by insaneinthebrain »

hali gali halid wrote: 06/12/2025 22:17 Fakat skinuta kamera kod one dudlaone na Malti :run:
:izet: nismo ni sumnjali
noviclan

#52673 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by noviclan »

hali gali halid wrote: 06/12/2025 22:17 Fakat skinuta kamera kod one dudlaone na Malti :run:
Ma nema sanse, nije istona, samo je odnijeli na servis

Selmanović demantuje: Nisam vlasnik "Mahale", ja sam zaposlenik firme za modno rublje, https://avaz.ba/vijesti/bih/1010275/sel ... dno-rublje

Stanari traže da se stane ukraj bahatom Selmanoviću: Atomsko sklonište koristi kao skladište za svoj nargila bar, https://avaz.ba/vijesti/bih/1010266/sta ... argila-bar
noviclan

#52674 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by noviclan »

DoradO wrote: 06/12/2025 16:38 Image
Sta je moze proci, zamin mali se hvalio da su ovo savitljivi stubici i hitna pomoc moze preko njih a da ne moze ovoliki autobus :-D
nepass1

#52675 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

HelaS wrote: 06/12/2025 20:48
Mi smo nedokazna stoka.
Zašto. Šta ako je ostao tu jer nije u stanju vožnje? Šta ako se desu sudar u jednoj traci pa nastane zastoj saobraćaja cijeli sat? Bio bi kolaps sve do Skenderije :-)

Stubiće treba poskidati što prije
Ne siri seljacku demagogiju. Stubice hoces skinute jer ti tu parkiras.
Post Reply