Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Haris.ba

#25626 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

noviclan wrote: 22/11/2025 13:00 Pa jbg mozda treba ipak obezbijediti parking, kao npr. sto je sada mibral "uzurpirao" parking za izgradnju rotora i gdje ce domicilno stanovnistvo parkirati kod zeljinog ili na trg heroja pa trolejbusom za grbavicku realno od vecine trotoara moguce je napraviti i parking mjesta i pjesacku zonu ali to vlast ne zanima
Ako cemo biti moderni, postojeca parking mjesta u gradovima se ukidaju, trotoari prosiruju, drvoredi sade.

Ukinuti trotoar ili ga smanjiti se smatra nedopustivim.

P.S.
Ne vidim sto bi drzava nekom obezbjedila parking dzabane.
Last edited by Haris.ba on 22/11/2025 13:19, edited 1 time in total.
izbjeglica_iz_besmisla

#25627 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Vec je krenulo smanjenje besplatnih povrsina za parking, s vremenom cemo postati. ko i svaki veliki grad. Hoces auto ili dva - plati pa parkiraj.
1Dante1

#25628 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by 1Dante1 »

noviclan wrote: 22/11/2025 13:00 Pa jbg mozda treba ipak obezbijediti parking
Parking obezbijedis sebi licno, na nacin da nadjes negdje placeno. Grupno obezbjedjenje parkinga moze biti samo ako ste vlasnici zemlje na kojoj je zgrada i prostora oko nje, te tu napravite parking. Sve ostalo je komercijalno, te se tako treba tretirati.

Ako nema parkinga na nekoj lokaciji, pakriraj 100m dalje, ako nema ni tu, 500m dalje i sl.
drug_profi

#25629 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Nije to bas crno-bijelo. Mora biti besplatnih parkinga za stanare. Ili bar za simboličnu naknadu.
Ali također treba graditi komercijalne parking garaže, nadzirane, obezbjeđene, širih parking mjesta... za građane koji žele svoja skuplja vozila staviti na bezbjedno.
Qler

#25630 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Qler »

1Dante1 wrote: 22/11/2025 20:24
noviclan wrote: 22/11/2025 13:00 Pa jbg mozda treba ipak obezbijediti parking
Parking obezbijedis sebi licno, na nacin da nadjes negdje placeno. Grupno obezbjedjenje parkinga moze biti samo ako ste vlasnici zemlje na kojoj je zgrada i prostora oko nje, te tu napravite parking. Sve ostalo je komercijalno, te se tako treba tretirati.

Ako nema parkinga na nekoj lokaciji, pakriraj 100m dalje, ako nema ni tu, 500m dalje i sl.
A gdje na teritoriji pola grada možeš obezbijediti parking? Nema ni da platiš. Ja znam X ljudi na Malti koji bi rado platili, ali nema gdje... jedino da plaća na Vojničkom možda pa da prošeta do Malte... Treba stanari da imaju parking mjesta, idealno uz neku simboličnu naknadu, i da se zagrade parkinzi i gosti plaćaju... evo u H.Čemerlića sad kako je vlada Federacije tu, haos.. u 17h možeš parkirati kako hoćeš, u 15:55 zlatom da plaćaš nema mjesta...
Capajebo

#25631 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Capajebo »

drug_profi wrote: 22/11/2025 21:02 Nije to bas crno-bijelo. Mora biti besplatnih parkinga za stanare. Ili bar za simboličnu naknadu.
Ali također treba graditi komercijalne parking garaže, nadzirane, obezbjeđene, širih parking mjesta... za građane koji žele svoja skuplja vozila staviti na bezbjedno.
Da li mora biti besplatan parking za stanare po mahalama? Ili eto za simbolicnu naknadu.
drug_profi

#25632 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Capajebo wrote: 23/11/2025 16:59
drug_profi wrote: 22/11/2025 21:02 Nije to bas crno-bijelo. Mora biti besplatnih parkinga za stanare. Ili bar za simboličnu naknadu.
Da li mora biti besplatan parking za stanare po mahalama? Ili eto za simbolicnu naknadu.
Logicno da ne treba. Kuce su na privatnim placevima. Mogla se garaza predvidjeti.
Zgrade u visespratnicama su gradjene zajedno sa povrsinama za javni parking za stanare.
Logovan

#25633 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

Podzemne, nadležne garaže i dio problema riješen. Mali milion problema oko parkinga. Problem su i sitni problemi koji kada se spoje imaš puno izgubljenih parking mjesta. Problem što nema nikakvog parkinga za motore. Problem je što zaposlenici npr. iz RAD-a nemaju svoja mjesta pa se miješaju sa ostalim. Problem je što i dalje imamo gomilu vozila koja su napuštena, uništena, itd. Neuređen grad, jebi ga.
neki

#25634 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by neki »

Kad bi se uklonila neregistrovana i vozila silnih wannabe rent-a-car agencija oslobodilo bi se, bez pretjerivanja, par hiljada parking mjesta u užem urbanom području 4 gradske opštine.
Ministarstvo saobraćaja toga naravno nije svjesno jer je puno nekompetentnih uhljeba
tokio25

#25635 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by tokio25 »

neregistrovanih sigurno ima par hiljada u sarajevu
kad bi stanice tehnickih pregleda takodjer radile posao kako treba oslobodilo bi se desetine hiljada mjesta siguran sam
Capajebo

#25636 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Capajebo »

drug_profi wrote: 23/11/2025 17:51
Logicno da ne treba. Kuce su na privatnim placevima. Mogla se garaza predvidjeti.
Zgrade u visespratnicama su gradjene zajedno sa povrsinama za javni parking za stanare.
I stanovi su privatno vlasnistvo, dok javni parking je javno vlasnistvo.
E jbga, ne mozemo u jednom slucaju uzimati jedan arsin, a u drugom drugi arsin.
Isto tako, oni stanari koji su platili sebi garazu po 30-40-50k KM, da li bi njima trebali onda refundirati te pare ukoliko zele i oni da koriste onda taj parking koji bi bio samo za stanare? :D
drug_profi

#25637 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Brkas babe i zabe. Naselja su gradjena sa pripadajucom parking povrsinom. Ne mozes sad to oduzeti i prodati nekom drugom.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#25638 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

drug_profi wrote: 23/11/2025 18:32 Brkas babe i zabe. Naselja su gradjena sa pripadajucom parking povrsinom. Ne mozes sad to oduzeti i prodati nekom drugom.
to pripada svima,javna povrsina,vlasnik (opstina ili grad) ako odluci moze prodati,nije se na jednom parkingu ili parku napravila zgrada :bih:
drug_profi

#25639 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Jer su stanari dopustili da im se to desi.
bitanga_sa_otesa

#25640 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

zivis u zabludi...nije to vlasnistvo stanara ako ne pise privatni parking .
last mohicans

#25641 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by last mohicans »

Capajebo wrote: 23/11/2025 18:19
drug_profi wrote: 23/11/2025 17:51
I stanovi su privatno vlasnistvo, dok javni parking je javno vlasnistvo.
E jbga, ne mozemo u jednom slucaju uzimati jedan arsin, a u drugom drugi arsin.
Isto tako, oni stanari koji su platili sebi garazu po 30-40-50k KM, da li bi njima trebali onda refundirati te pare ukoliko zele i oni da koriste onda taj parking koji bi bio samo za stanare? :D
U mahalama su gori nego bilo koje naselje sa zgradama..To je horor, osobito SG, nije imuno ni NS i NG, njegovo ba, on tu zivi. Po saobracajnicama reda fosne, kante od Jupola, cigle i manje stijene. Koji bezobrazluk. U stambenim naseljima barem toga nema, a svaki taj papak kad dođe izvan svoje mahale uredno se uvali drugima pred ulaz.
Capajebo

#25642 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Capajebo »

drug_profi wrote: 23/11/2025 18:32 Brkas babe i zabe. Naselja su gradjena sa pripadajucom parking povrsinom. Ne mozes sad to oduzeti i prodati nekom drugom.
Ne moze mu oduzeti nesto sto im zakonski i ne pripada. Razumijem ja sta ti hoces da kazes, ali nije bas tako.
Jednako pravo na taj parking ima onaj sto zivi na Jercedolima kao i onaj koji zivi u zgradi uz koju je taj parking.
last mohicans wrote: 23/11/2025 19:44 U mahalama su gori nego bilo koje naselje sa zgradama..To je horor, osobito SG, nije imuno ni NS i NG, njegovo ba, on tu zivi. Po saobracajnicama reda fosne, kante od Jupola, cigle i manje stijene. Koji bezobrazluk. U stambenim naseljima barem toga nema, a svaki taj papak kad dođe izvan svoje mahale uredno se uvali drugima pred ulaz.
Vjerujes li da sam zbog toga i naveo taj primjer. Jbga, i taj iz mahale ce reci nemam gdje parkirati drugo, ja tu zivim. Isto kao ovi iz stanova.
U cemu je razlika? Ako cemo mi svi platiti da ovaj iz zgrade ima svoje parking mjesto, hajmo onda platiti da i ovaj iz mahale ima svoje parking mjesto.

Jbga, to su sve posljedice nesredjenih stvari iz bivse drzave.
bitanga_sa_otesa

#25643 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

last mohicans wrote: 23/11/2025 19:44

U mahalama su gori nego bilo koje naselje sa zgradama..To je horor, osobito SG, nije imuno ni NS i NG, njegovo ba, on tu zivi. Po saobracajnicama reda fosne, kante od Jupola, cigle i manje stijene. Koji bezobrazluk. U stambenim naseljima barem toga nema, a svaki taj papak kad dođe izvan svoje mahale uredno se uvali drugima pred ulaz.
ljetos, na bistriku nakav stavio kante - zauzeo mjesto ispred trafostanice ,ja sutnem i stanem ,kaze ja tu parkiram :lol: reko sad ja parkiram i ostacu cijeli dan i dolazicu ti svaki dan ,a ti ogradi ako je tvoje i napisi ime ,onda cemo ti zvat muriju.otiso je ko popisan :D
Naslovnica

#25644 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

bitanga_sa_otesa wrote: 23/11/2025 19:52
last mohicans wrote: 23/11/2025 19:44

ljetos, na bistriku nakav stavio kante - zauzeo mjesto ispred trafostanice ,ja sutnem i stanem ,kaze ja tu parkiram :lol: reko sad ja parkiram i ostacu cijeli dan i dolazicu ti svaki dan ,a ti ogradi ako je tvoje i napisi ime ,onda cemo ti zvat muriju.otiso je ko popisan :D
:lol: :lol: :lol:
:thumbup:
last mohicans

#25645 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by last mohicans »

Capajebo wrote: 23/11/2025 19:49
Ne moze mu oduzeti nesto sto im zakonski i ne pripada. Razumijem ja sta ti hoces da kazes, ali nije bas tako.
Jednako pravo na taj parking ima onaj sto zivi na Jercedolima kao i onaj koji zivi u zgradi uz koju je taj parking.
last mohicans wrote: 23/11/2025 19:44 U mahalama su gori nego bilo koje naselje sa zgradama..To je horor, osobito SG, nije imuno ni NS i NG, njegovo ba, on tu zivi. Po saobracajnicama reda fosne, kante od Jupola, cigle i manje stijene. Koji bezobrazluk. U stambenim naseljima barem toga nema, a svaki taj papak kad dođe izvan svoje mahale uredno se uvali drugima pred ulaz.
Vjerujes li da sam zbog toga i naveo taj primjer. Jbga, i taj iz mahale ce reci nemam gdje parkirati drugo, ja tu zivim. Isto kao ovi iz stanova.
U cemu je razlika? Ako cemo mi svi platiti da ovaj iz zgrade ima svoje parking mjesto, hajmo onda platiti da i ovaj iz mahale ima svoje parking mjesto.

Da, ali u SG zauzimaju saobracajnice i trotoare gdje se nemaju gdje kretati pjesaci. Ima toga i u naseljima, ali ipak je veca mogucnost za kretati se i stanari zgrada ne redaju fosne, kante i sve sto što ovima naumpadne. U SG vecina je uzela kucu, a nije rijesila garazu. Smatra da je njegovo preko puta njegove kuce, iako nije parking povrsina uopce.
HelaS

#25646 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

Capajebo wrote: 23/11/2025 19:49

Prije nekoliko dana ovdje smo pisali da bi rješenje bilo parkiranje na mjerenje vremena, ne na 60 minuta kao sada, već na 15 ili 30-minutni interval, i da je 15 minuta 0,50 KM ili interval od pola sata da je 1,00 KM. I da po isteku vremena uz 5-10 min toleranciju da se plaća visoka kazna. Može se potpuno precizno pratiti prekoračenje parking vremena, kao u Beogradu npr. Istovremeno ukinuti one parking ugrađene prepreke i zakup parking mjesta na saobraćajnicama. Moraju biti jednaki uslovi za sve. A u noćnim satima parkiranje da je besplatno.
Na Grbavici ispred DM trgovine već godinama ocrtano je 10-tak parking mjesta. Lokalni stanovnici uzurpiraju ta mjesta i danima drže parkirana vozila pa onaj ko usput treba na 10-15 min u DM ili bilo gdje u blizini, nema mjesta za parkiranje i stane na kolovoz. Nikom ne bi bio problem platiti 0,50-1,00 KM za 15-30 min parkiranja, i promet bi bio veći i bilo bi više javnog novca.
Capajebo

#25647 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Capajebo »

HelaS wrote: 23/11/2025 20:08 Prije nekoliko dana ovdje smo pisali da bi rješenje bilo parkiranje na mjerenje vremena, ne na 60 minuta kao sada, već na 15 ili 30-minutni interval, i da je 15 minuta 0,50 KM ili interval od pola sata da je 1,00 KM. I da po isteku vremena uz 5-10 min toleranciju da se plaća visoka kazna. Može se potpuno precizno pratiti prekoračenje parking vremena, kao u Beogradu npr. Istovremeno ukinuti one parking ugrađene prepreke i zakup parking mjesta na saobraćajnicama. Moraju biti jednaki uslovi za sve. A u noćnim satima parkiranje da je besplatno.
Na Grbavici ispred DM trgovine već godinama ocrtano je 10-tak parking mjesta. Lokalni stanovnici uzurpiraju ta mjesta i danima drže parkirana vozila pa onaj ko usput treba na 10-15 min u DM ili bilo gdje u blizini, nema mjesta za parkiranje i stane na kolovoz. Nikom ne bi bio problem platiti 0,50-1,00 KM za 15-30 min parkiranja, i promet bi bio veći i bilo bi više javnog novca.
Ma i to je skupo. Sve sto je u naseljima bi stavio sat 0.5 KM, mjesecna 35-40 KM i rijeseno. Drugo je gdje je ascare komercijalna garaza i to, tu deri slobodno. Jbga, nije isto parkirati na Otoci, Hrasnom ili Grbavici ili za nocni izlazak na carsiji.
Najveci je problem sto se uopste i ne prave te garaze. Jebemu je li toliko tesko napraviti garazu sa 300-400 parking mjesta po naselju da se ovo bar koliko toliko rastereti.
drug_profi

#25648 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Capajebo wrote: 23/11/2025 19:49 Jednako pravo na taj parking ima onaj sto zivi na Jercedolima kao i onaj koji zivi u zgradi uz koju je taj parking.
Naravno da ima. To je javno dobro. Ne moze to niko prisvojiti. Evo ja da hocu da kupim parking mjesto, mislis li da bi mi neko dopustio?
1Dante1

#25649 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by 1Dante1 »

Qler wrote: 23/11/2025 14:07 Ja znam X ljudi na Malti koji bi rado platili, ali nema gdje... jedino da plaća na Vojničkom možda pa da prošeta do Malte
Da imamo sistem, to bi bilo normalno. Fino parkiras, pa sjednes u JGS. Ako je to ekstremno, imali bi sistem gdje imamo podzemne i nadzemne garaze, no kako nemamo sistem, nemamo ni parkig mjesta.

Sto opet ne govori da nam neko treba nesto obezbijediti. Ako ne trazimo i ne izborimo se, samo mozemo ovako filozofirati na netu i boriti se za parking.
Haris.ba

#25650 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

1Dante1 wrote: 23/11/2025 21:41 Da imamo sistem, to bi bilo normalno. Fino parkiras, pa sjednes u JGS. Ako je to ekstremno, imali bi sistem gdje imamo podzemne i nadzemne garaze, no kako nemamo sistem, nemamo ni parkig mjesta.

Sto opet ne govori da nam neko treba nesto obezbijediti. Ako ne trazimo i ne izborimo se, samo mozemo ovako filozofirati na netu i boriti se za parking.
Boriti se za parking? Puskama? Nozevima?

Kod hitne je 165 mjesta kostalo 6 miliona maraka.

Ko ce to da plati?
Post Reply