Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Cicmil+1

#22726 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Cicmil+1 »

Haris033 wrote: 22/11/2025 11:42 Kod mene od jutros 4x isla u defrost. :roll:

Evo sta kaze ChatGPT:

potpuno je normalno da Mitsubishi LN (i generalno inverter klime) pri temperaturi oko 0 °C, uz stalne padavine snijega i visoku vlažnost, ulazi u defrost češće nego inače. Nula stepeni + velika vlaga/snijeg = idealni uslovi za brzo stvaranje leda na vanjskoj jedinici.

✅ Zašto se defrost dešava 5× od 05h?
• Kod mokrog, teškog snijega, lamela spoljne jedinice se brzo zaledi.
• Kod 0 °C vazduh je najzasićeniji vlagom, pa se led stvara mnogo brže nego na –5 ili –10.
• Mitsubishi LN ima jako osjetljive senzore i ulazi u defrost čim prepozna pad protoka ili zaleđene lamelice.

U takvim uslovima potpuno je uobičajeno da ide u defrost svakih 30–60 minuta, ponekad i češće.

❄️ Da li treba gasiti inverter?

Ne — inverter se NE gasi u ovim uslovima.
Ako je budeš gasio i palio, samo ćeš napraviti više leda i pogoršati rad. Uređaj sam reguliše rad i odleđivanje.

Gasi se samo ako:
• se led nagomila toliko da blokira ventilator,
• snijeg zatrpa donji dio spoljne jedinice,
• defrost uopšte ne odradi i klima počne puhati stalno mlako/hladno.

🧊 Savjeti da smanjiš broj defrost ciklusa
• Provjeri da snijeg ne udara direktno u spoljnju jedinicu (ako je potrebno, napravi mali vizir).
• Očisti blagi sloj snijega ako se uhvati oko baze.
• Obavezno postavi radni mod na HEAT, ne AUTO.
• Ventilator unutrašnje jedinice može biti na MANUAL (npr. 2–3 crte), što smanjuje površinsko zaleđivanje.
Kod mene je ft50, prvi put se ove godine grijem na klimu. Sprat kuce otvorenog tipa 82kv, cijeli dan je -1,-2 i snijeg pada neprestano. Od jutros 3 puta je isla u defrost i do 15h je od 00h potroslila 23kv. Sad jel puno ja ne znam, do 00h ce biti oko 35kw. Jbg. planina 900m nadmorka
Haris033

#22727 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Haris033 »

Stvarno, kako sam podigao fan na 3, nije niti jednom otisla u defrost.
zposao

#22728 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by zposao »

Raja imam problem sa vlagom u dijelu kuce koji se ne grije. Krenuo sam da gledam oDvlaživače zraka pa kad sam vidio cijene zamislio sam se da li mi je pametnije kupiti još jednu inverter klimu nego odvlaživač. Nisam siguran bi li sa time postigao željeni efekat pa da vas pitam za mišljenje.
Već se grijem na klimu, 7kW. Ali se sobe u kojima se spava ne griju i u njima ne problem sa vlagom.
Može li kakav savjet je li pametnije kupovati odvlaživač (ne vjerujem da bi pomogli ulazni modeli) ili klimu pa da se moze iskoristiti i za dodatno grijanje i hlađenje?
Dajte prijedloge koje marke/modele?
mirsek

#22729 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by mirsek »

Pozdrav svima. Moze li preporuka za bestbuy klimu do 1300-1400 KM uz obaveznu garanciju 5 godina ?
Koristice se u stanu tako da grijanje ne mora biti nesto extremno kvalitetno ali ako se moze uklopiti u cijenu sto da ne.
Koristice se za dnevnu i kuhinju/trpezariju, to je oko 30-40 m2.
mirota

#22730 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by mirota »

mirsek wrote: 23/11/2025 05:01 Pozdrav svima. Moze li preporuka za bestbuy klimu do 1300-1400 KM uz obaveznu garanciju 5 godina ?
Koristice se u stanu tako da grijanje ne mora biti nesto extremno kvalitetno ali ako se moze uklopiti u cijenu sto da ne.
Koristice se za dnevnu i kuhinju/trpezariju, to je oko 30-40 m2.
Gree ili Midea, imam obje, savrseno rade, a uklapa se u cijenu
strax

#22731 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by strax »

Najjače i najbolje za te novce je Perl Premium od haiera a zatim Midea all Easy pro, malko slabija ali i dalje odlicna.
Haier 1100 maraka, Mideaa stotinak do 200 skuplja.
Garancije ne znam.
rovac13

#22732 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Forum je uvijek bio mac sa dvije ostrice.

Klime koje neki nebi nikad vise uzeli,mnogi vratili zbog raznoraznih problema.....drugima rade savrseno.

Treba dobro provjerit u koju skupinu korisnika spadate :)
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#22733 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by gentoo »

zposao wrote: 23/11/2025 01:04 Raja imam problem sa vlagom u dijelu kuce koji se ne grije. Krenuo sam da gledam oDvlaživače zraka pa kad sam vidio cijene zamislio sam se da li mi je pametnije kupiti još jednu inverter klimu nego odvlaživač. Nisam siguran bi li sa time postigao željeni efekat pa da vas pitam za mišljenje.
Već se grijem na klimu, 7kW. Ali se sobe u kojima se spava ne griju i u njima ne problem sa vlagom.
Može li kakav savjet je li pametnije kupovati odvlaživač (ne vjerujem da bi pomogli ulazni modeli) ili klimu pa da se moze iskoristiti i za dodatno grijanje i hlađenje?
Kupi odvlazivac. Klima ne radi ono sto radi odvlazivac. Manje-vise svi "klimasi" imaju problem s vlagom. Odvlazivac kupi zrak oko sebe, hladi ga na temp. koja je potrebna da zrak pretvori u vodu i onda taj isti zrak zagrijava za 4-5-6C i ispuhuje ga. Ja se u svojim manjim sobama i ne toliko niskim temperaturama nekad grijem na odvlazivac :mrgreen:

Trotec je dobar, ovaj takodje https://planet.ba/kucanski-aparati/2045 ... zraka.html . Za crni petak uhvatis mozda jos jeftinije.. Iako ovo oko 300KM je best buy

Ps.

Ovaj Xiaomi kad radi trosi cca 160W, drugi neki manji Trotec model oko 135-140W. LN25 grije skoro 40M2 i trosi 320-330W pa imaj u obziru i to :zoka:
mirsek

#22734 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by mirsek »

rovac13 wrote: 23/11/2025 11:11 Forum je uvijek bio mac sa dvije ostrice.

Klime koje neki nebi nikad vise uzeli,mnogi vratili zbog raznoraznih problema.....drugima rade savrseno.

Zato ja gledam samo one sa 5 godina garancije.. barem 5 godina da sam rahat.
Idemedosumom

#22735 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Idemedosumom »

zposao wrote: 23/11/2025 01:04 Raja imam problem sa vlagom u dijelu kuce koji se ne grije. Krenuo sam da gledam oDvlaživače zraka pa kad sam vidio cijene zamislio sam se da li mi je pametnije kupiti još jednu inverter klimu nego odvlaživač. Nisam siguran bi li sa time postigao željeni efekat pa da vas pitam za mišljenje.
Ja imam Trotec TTK 99 Hepa, pokriva do 90m2, na sredini stana, s otvorenim vratima od soba može regulisati vlažnost po cijelom stanu. Može se naravno pomijerati po potrebi. Osuši onaj štrik pun veša za nekoliko sati-> da sam znak za ovo, ne bih kupovao kombinovanu mašinu za veš, već samo perilicu :D
rovac13

#22736 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

5 godina garancija na uredjaj ne znaci da si rahat i da ce uredjaj radit kako treba.

To znaci samo da ako nesto crkne oni bi trebali to zamijenit popravit.

A problem u radu kao kod kineskih klima ostaje,jer klima radi tako kako radi.Ako ti pase ok.Ako se ne mozes pomirit neki su uspjeli vratit pa kupit nesto drugo.Neko ne uspije.
strax

#22737 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by strax »

Japanci ti u 95% garantuju odsustvo glavobolje i nisku modulaciju u radu, al jbg, Japanac kao taj Pearl Premium kosta 2000 maraka (kgtg fuji, panapsojic eherea, mitsubushi neke nize srednje serije)...
Mozes ici na ulazne Japance, slabiji od all easy pro i Pearl premium, ali mogućnost glavobolje minimalna :)
zposao

#22738 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by zposao »

gentoo wrote: 23/11/2025 11:18
Kupi odvlazivac. Klima ne radi ono sto radi odvlazivac. Manje-vise svi "klimasi" imaju problem s vlagom. Odvlazivac kupi zrak oko sebe, hladi ga na temp. koja je potrebna da zrak pretvori u vodu i onda taj isti zrak zagrijava za 4-5-6C i ispuhuje ga. Ja se u svojim manjim sobama i ne toliko niskim temperaturama nekad grijem na odvlazivac :mrgreen:

Trotec je dobar, ovaj takodje https://planet.ba/kucanski-aparati/2045 ... zraka.html . Za crni petak uhvatis mozda jos jeftinije.. Iako ovo oko 300KM je best buy

Ps.

Ovaj Xiaomi kad radi trosi cca 160W, drugi neki manji Trotec model oko 135-140W. LN25 grije skoro 40M2 i trosi 320-330W pa imaj u obziru i to :zoka:
Hvala ti na detaljnom odgovoru!
Neznam nikoga oko sebe ko ima odvlazivač a čitao sam po forumima da se uvijek treba uzeti veći kapacitet od onog koji piše jer proizvođači pisu deklaraciju na osnovu idealnih uvjeta. Zbog toga ne znam koju jačinu bi trebao kupiti.
Imam dvoje sobe po cca 25m2 koje su hladne i pune vlage.
Pretpostavljam da u isto vrijeme ne bi moglo izvlaciti vlagu sa hodnika. Pa me interesuje koja jači a odvlazivača bi mi trebala i po koliko sati dnevno u svakoj sobi da radi?
rovac13

#22739 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Odvlazivaci puno slabije rade u hladnom prostoru.Kapacitet je naveden pri +30 i 80% vlaga.Ako imas +5 +10 onda spec odvlazivaca mozes bacit u smece.

Nije normalno da unutar stana imas prostorije koje su bez grijanja,ledene,tu je kondenza na sve strane.

Sto nebi drzao otvorena vrata,pa izmjeris temperaturu i vlaznost u tim sobama.Mozda budu samo koji stepen hladnije od dnevnog boravka.
mirsek

#22740 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by mirsek »

strax wrote: 23/11/2025 12:00 Japanci ti u 95% garantuju odsustvo glavobolje i nisku modulaciju u radu, al jbg, Japanac kao taj Pearl Premium kosta 2000 maraka (kgtg fuji, panapsojic eherea, mitsubushi neke nize srednje serije)...
Mozes ici na ulazne Japance, slabiji od all easy pro i Pearl premium, ali mogućnost glavobolje minimalna :)
Kakve su daikin sensira ? Imaju sad neku akciju za kes, 20tica ili 25tica kosta oko 1500 KM. doduse nije 5 godina garancije..
dekara

#22741 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by dekara »

Idemedosumom wrote: 23/11/2025 11:21
Ja imam Trotec TTK 99 Hepa, pokriva do 90m2, na sredini stana, s otvorenim vratima od soba može regulisati vlažnost po cijelom stanu. Može se naravno pomijerati po potrebi. Osuši onaj štrik pun veša za nekoliko sati-> da sam znak za ovo, ne bih kupovao kombinovanu mašinu za veš, već samo perilicu :D
Najbolje ti je objasnio Rovac slabo ces se pomoci u hladnom prostoru sa odvlazivacem zraka.Bolje ti je uzet jos jednu klimu pa da grijes i te sobe u kojima spavas otvori vrata da sve zagrijes.Svako jutro obavezno prozraci sobe ako je previse hladno vani barem 5min.ako je toplije 10-15min.
dekara

#22742 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by dekara »

mirsek wrote: 23/11/2025 13:50
strax wrote: 23/11/2025 12:00 Japanci ti u 95% garantuju odsustvo glavobolje i nisku modulaciju u radu, al jbg, Japanac kao taj Pearl Premium kosta 2000 maraka (kgtg fuji, panapsojic eherea, mitsubushi neke nize srednje serije)...
Kakve su daikin sensira ? Imaju sad neku akciju za kes, 20tica ili 25tica kosta oko 1500 KM. doduse nije 5 godina garancije..
Ozbiljni proizvodjaci daju max do 2- 3 godine.Vivax daje 5g. ali moras zvati svake god. da ti produze i naplate.Fujiair attakai jedini daje 7g.jeftin i niko ne kupuje da se fali sa njom.
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#22743 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by bordo gandalf »

Evo ja imam daikin ulazni model i premium gree, ne mogu se porediti. Hansol jede daikin. Glavobolja bi bila da imam dva ulazna daikina. Nisam pobornik ni jednog brenda, kada ova gree ili daikin daju svoje zamjenit cu ih najvjerovatnije sa mitshu-om ali do tada long live gree hansol.

Da se nadovezem gore za vlagu, dok sam se samo jednom klimom grijao(prvu sezonu) pojavila se vlaga u udaljenim dijelovima kuce pa sam ugradio lunos sistem i ubacio jos jednu daikin u spavacu tako da sam rijesio problem vlage i hladnih dijelova, razlike u sobama su nekad 1 stepen nekada jednake temperature. Dvije klime su zakon
skupljac_zeljeza

#22744 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by skupljac_zeljeza »

bordo gandalf wrote: 23/11/2025 17:04 Dvije klime su zakon
Ako si u stanu da, ako si u kući, onda i više od dvije. Mene gore neki ismijavaju zbog računa, kao da li mi kuća ima krov, a pokušao sam ja prvo sa dvije pa ni blizu radijatorima kojih imam 8 i koji su u svakoj sobi pa onda ubacim i treću i tek sa četvrtom popunim one hladne ćoškove. I onda mi ovdje kažu pa puno je 160 KM za grijanje, mogao bi se ti grijati sa 60 KM. Pa ne može, a neću zbog 100 KM koje inače potrošim nekada za dan u gluposti da cijeli mjesec sjedim u dugim gaćama pod el. dekicom i deveram sa vlagom po ćoškovima. Svi oni koji ugrađuju toplotne pumpe ugrađuju ne dva radijatora nego u svaku sobu plus podno. Moja koleginica na poslu ugradila toplotnu pumpu i troši mjesečno 400 KM struje i kažem joj da je mnogo i ona da joj je jeftinije od peleta na koji se grijala, ali sada ne mora da opslužuje peć što joj je bitnije od svega. Ako sam nekada plaćao 250-280 t uglja i morao se prljati prašinom. ćađama i šljakom i pratiti da se vatra ne ugasi valjda mi je ovo sada i jeftinije i komfornije za puno manje para, a čuvam planetu. :mrgreen:
strax

#22745 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by strax »

bordo gandalf wrote: 23/11/2025 17:04
Evo ja imam daikin ulazni model i premium gree, ne mogu se porediti. Hansol jede daikin. Glavobolja bi bila da imam dva ulazna daikina. Nisam pobornik ni jednog brenda, kada ova gree ili daikin daju svoje zamjenit cu ih najvjerovatnije sa mitshu-om ali do tada long live gree hansol.

Da se nadovezem gore za vlagu, dok sam se samo jednom klimom grijao(prvu sezonu) pojavila se vlaga u udaljenim dijelovima kuce pa sam ugradio lunos sistem i ubacio jos jednu daikin u spavacu tako da sam rijesio problem vlage i hladnih dijelova, razlike u sobama su nekad 1 stepen nekada jednake temperature. Dvije klime su zakon
Da li je najjaca najskuplja Dacia brza/jaca od najjeftinijih mercedesa?
Naravno da je snaga bitna i moras porediti jednaku klazu, ali po pravilu Japanci rade mnogo ugladjenije i mnogo se manje kvare.

Daikin je generalno daleko preskup uopšteno, sa drugim japancima marka za marku dobijaš vise snage.

Skupljac ne ismijavam te, ali ti je potrosnja stvarno nerealno velika, eto meni kuca, 87 m2, tri vanjska zida, cetvrti do negrijanog dupleksa, ispod negrijani prostor, pa oktobar 25 KM struje. Tebi je krov vjerovatno go, ili imas neke grdne Kineze koji ne znaju modulirati ispod 400-500 w pa stalno srcu kao ludi.
Cime ti je izolovana ploča ili ispod krova?
Naravno da je komotnije i lakse nego da se gambas sa drvetom/ugljem/peletom, ali mora biti i tog momenta obzira prema okolini.
Ta kolegica takodje ima go krov, pa ja ne mogu 400 KM za cijelu sezonu sve i da hocu potrošiti 😱😱😱
skupljac_zeljeza

#22746 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

strax wrote: 23/11/2025 21:30

Skupljac ne ismijavam te, ali ti je potrosnja stvarno nerealno velika, eto meni kuca, 87 m2, tri vanjska zida, cetvrti do negrijanog dupleksa, ispod negrijani prostor, pa oktobar 25 KM struje. Tebi je krov vjerovatno go, ili imas neke grdne Kineze koji ne znaju modulirati ispod 400-500 w pa stalno srcu kao ludi.
Drugi je sprat, na tavanu staklena vuna u rolni (najlon pa vuna pa najlon), stiropor, plastična stolarija, 120 m2, dnevni sa kuhinjom, trepezarijom je 50 m2 i visine je 3m plus 3 spavaće sobe, kupatilo i špajz sa unutrašnjim stubištem sa dosta stakla, hodnici. Imam vani preko 40 m2 tarasa i mislim da tu nije dobro urađena izolacija i moguće je da podna ploča vuče hladnoću. Ali u odnosu na potrošnju uglja ili drva, ovo mi je sada ušteda. Na stranu što ne moram zvati odžačara, pratiti pregrijavanje, stvaranje smole u peći ili u frci ložiti da se vatra ne ugasi etc....etc..

Klime su Mitsubishi FT50 i AY35, Hitachi Takai 50, i Midea 19.000 BTU.
toska

#22747 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by toska »

strax wrote: 23/11/2025 21:30 Skupljac ne ismijavam te, ali ti je potrosnja stvarno nerealno velika, eto meni kuca, 87 m2, tri vanjska zida, cetvrti do negrijanog dupleksa, ispod negrijani prostor, pa oktobar 25 KM struje. Tebi je krov vjerovatno go, ili imas neke grdne Kineze koji ne znaju modulirati ispod 400-500 w pa stalno srcu kao ludi.
da nisi i ti iz Mostara pa potrošio 25KM, imali smo i takve.

nešto veći stan sa centralnim i hrpom vrućih gusanih radijatora pa klima za održavanje 24-25C, potrošila toliko u oktobru.
razlog, uvijek je jedan prozor (kuhinja) otvoren na kant ili min. kant noću jer se puši, a i oduvijek je tako bio običaj kod mojih.
bolja opcija bi bilo povremeno luftiranje, ali sad...
nepass1

#22748 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by nepass1 »

rovac13 wrote: 23/11/2025 11:11 Forum je uvijek bio mac sa dvije ostrice.

E sad mi treba pomoc
Isao na put i onaj odvod sto ide iz klime ne razmisljajuci ostavio dio kao slovo U. Ostavio klime da rade tri dana, sinoc dosao sve zaledilo. Jer se voda nakupljala tu. Haj ja sam to odledio sinoc. Jutros fino postavio ali je predugacko pa je sad bilo kao slovo L. I opet sve zaledilo. Je li samo do polozaja tog crijeva ili moze neki veci problem biti? Sinoc kad sam odledio i postavio. Normalno je voda curila.
Ovo sto gugl kaze je sve ok osim moje greske sa crijevom.
Danas cu skratiti i ostaviti samo da visi. Da bude maksimalno slobodni pad vode.
strax

#22749 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by strax »

skupljac_zeljeza wrote: 23/11/2025 21:50
strax wrote: 23/11/2025 21:30

Drugi je sprat, na tavanu staklena vuna u rolni (najlon pa vuna pa najlon), stiropor, plastična stolarija, 120 m2, dnevni sa kuhinjom, trepezarijom je 50 m2 i visine je 3m plus 3 spavaće sobe, kupatilo i špajz sa unutrašnjim stubištem sa dosta stakla, hodnici. Imam vani preko 40 m2 tarasa i mislim da tu nije dobro urađena izolacija i moguće je da podna ploča vuče hladnoću. Ali u odnosu na potrošnju uglja ili drva, ovo mi je sada ušteda. Na stranu što ne moram zvati odžačara, pratiti pregrijavanje, stvaranje smole u peći ili u frci ložiti da se vatra ne ugasi etc....etc..

Klime su Mitsubishi FT50 i AY35, Hitachi Takai 50, i Midea 19.000 BTU.

Čoovječe pa koliko si ti uložio u to, čuj 18 Takai i 18FT :shock:
Meni je doslovce do nekidan 12KMCC sam grijao ovo sve, dolje 24 stepena a gore je držao 21.5-22... Isto imam tri terase, ali propisno izolovano je sve.
Znači ti za jednu etažu kuće, imaš 4 uređaja, ukupne snage na +7 nekih 20 KW toplote :o :shock: Pa ti bi trebao duplu kvadraturu grijati s time, ja doslovce sa 4 KW pokrivam sve dok je iole normalno, eto recimo +2 do +4.
Nemoj isključiti mogućnost da su majstori pravili tačkasto ljepljenje stiropora i time ti umanjili učinak. Takođe, podovi neizolovani izvlače kao ludi ili tvoja varijanta terasa koje uzimaju kao lude ako nisu skroz izolovane...
skupljac_zeljeza

#22750 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

strax wrote: 24/11/2025 08:53
Čoovječe pa koliko si ti uložio u to, čuj 18 Takai i 18FT :shock:
One godine kada su Banovići sav ugalj izvozili za Srbiju nisam mogao dobiti ni tone iako je bila 300 KM za domaće tržište valjda što su kamiondžije potplaćivale na kapiji. Ušao u zimu bez uglja i pozovem majstora da mi uvede toplotnu pumpu. Kada mi je napravio otprilike projekcije koliko bih mjesečno trošio struje jer nemam podno nego samo radijatore, nemam solarne panele i meni to iazšlo puno mjesečno. Onda sam počeo eksperiment sa klimama kao primarnim grijanjem i malo po malo došao do ovoga. Trošim manje nego prije, nikakva truda, a griju koliko i kako ja poželim. Trenutno zadovoljan i potrošnjom i učinkom. Kada imaš više klima, a kod mene su pozicionirane svaka na jedan vanjski zid, ne znači da sve rade istovremeno nego se jedna drugoj miješaju u njihovo područje tako što dopire mlaki zrak koji im nije problem dougrijati moduliranjem. Od 4 uvijek 1 digne krilca i odmara pa poslije dodaje. Nema ishlađivanja zidova jer sve rade 24h. Čak sada i na ovim minusima. Ipak su to inverteri, a ne kvarcne grijalice.

Imam dvojicu komšija koji koriste Vaillant električni kotao i imaju 3-4x veće račune, ali može im se. Dobili dozvole od Elektrodistribucije jer to vuče da je iskakao osigurač na trafo dok nisu nešto sredili.
Post Reply