Istočno Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HelaS

#7451 Re: Istočno Sarajevo

Post by HelaS »

nepass1 wrote: 20/11/2025 10:52
HelaS wrote: 20/11/2025 09:16
nepass1 wrote: 20/11/2025 07:36

Kupi a dalje prijavljen u ks, 95% takvih
Bukvalno ostavlja pare u is a trosi lovu od ks (zdravstvo, skola)

Ja jos ne razumijem da neko moze otici tamo sjesti na kafu medju 15 srba i osjecati se ugodno, fuj
Nemaš pravo svoje lične frustracije, spram ljudi koji imaju drugačiju etničku pripadnost i drugačiju religiju od tvoje, nemaš pravo ponižavati takve ljude i diskreditirati njihovo. To se zove šovinizam, fašizam, a zapravo je teški seljakluk, onaj primitivni koji je i napravio mnoge zločine iz mržnje tokom rata i poslije
Naravno da mogu i da uvjek hocu
Nije seljakluk napravio zlocine vec srbi
Nisu ni bošnjaci popalili Hrvate u Drežnici... Takav mentalni (ra)sklop je i bio osnov za ratne zločine iz mržnje. Seljakluk balkanski.
nepass1

#7452 Re: Istočno Sarajevo

Post by nepass1 »

"Harun’s Top-15 (so far) survival lessons of genocide in Bosnia (and maybe elsewhere too):
1) Be extremely well armed and organized. Nobody else will save you but you.
2) Never ever give up weapons to someone promising you’ll be safe when you disarm. (see: why Srebrenica fell and why Goražde didn’t)
3) When they say you’re being taken for prisoner exchange, you aren’t. You’re being taken to execution. Consider yourself dead already and fight back even if futile. (see: Hrastova Glavica Massacre)
4) Your neighbors have killed you off and on for 150 years, their reasons and excuses for committing genocide haven’t gone away, therefore it’ll happen again. Don’t assume anyone has changed especially since there hasn’t been a reconciliation movement where they have proven and demonstrated their change on Individual and cultural level.
5) It only takes 2-3% of the population to physically commit genocide, but it wouldn’t be possible unless 40-50% of others enabled it directly (aid and abet) or indirectly (they were “neutral” I.e. indifferent to you dying)
6) Your neighbors practice “keep your friends close but enemies closer” philosophy. I have found at least 10 instances of a family wedding godfather killing the family and their godchildren (see: Suha Bratunac massacre). Because someone befriended you an poses as your family doesn’t mean that’s what they really are. Assumption is, as they say, mother of all fuckups. (see: Mokronoge Massacre)
7) Spaking of assumptions… assuming villages will be safer than a city is a bad assumption (see: Hasan Nuhanovic’s book)
8 ) If you’re on the run, cemeteries are a good place to sleep, nobody seems to expect the living there. (see: Nedžad Avdić story of survival)
9) If you’re chosen to be the trench digger you’re not safe theyll kill you eventually (see: Oborci Massacre)
10) Be self sufficient: food, water, power.
11) Practice culture of remebrance not culture of amnesia. Not heeding the lessons of past dooms them to repeat (see: Kulen Vakuf massacres of 1873, 1941, 1992)
12) Hiding somewhere and they yell to you to surrender and you’ll be safe. No you won’t. Stay hiding. (see: Prhovo Massacre, Srebrenica Massacre)
13) Escaped an execution? Don’t return to where they kidnped you to begin with. (see: Ibrahim Ferhatovic survival story)
14) They roll into your town asking for men only to surrender. No, everyone just run they can’t chase everyone down. (see: Biljani Massacre)
15) Run while you have a chance when you know danger is coming, don’t live in denial and false hopes that it’ll be ok then get going too late. (see: Kulen Vakuf Massacre)

Thanks for attending my TED talk."
Harun Mehmedinovic
Evo nauci sta helasu
leki hz

#7453 Re: Istočno Sarajevo

Post by leki hz »

nepass1 wrote: 20/11/2025 17:18 "Harun’s Top-15 (so far) survival lessons of genocide in Bosnia (and maybe elsewhere too):
1) Be extremely well armed and organized. Nobody else will save you but you.
2) Never ever give up weapons to someone promising you’ll be safe when you disarm. (see: why Srebrenica fell and why Goražde didn’t)
3) When they say you’re being taken for prisoner exchange, you aren’t. You’re being taken to execution. Consider yourself dead already and fight back even if futile. (see: Hrastova Glavica Massacre)
4) Your neighbors have killed you off and on for 150 years, their reasons and excuses for committing genocide haven’t gone away, therefore it’ll happen again. Don’t assume anyone has changed especially since there hasn’t been a reconciliation movement where they have proven and demonstrated their change on Individual and cultural level.
5) It only takes 2-3% of the population to physically commit genocide, but it wouldn’t be possible unless 40-50% of others enabled it directly (aid and abet) or indirectly (they were “neutral” I.e. indifferent to you dying)
6) Your neighbors practice “keep your friends close but enemies closer” philosophy. I have found at least 10 instances of a family wedding godfather killing the family and their godchildren (see: Suha Bratunac massacre). Because someone befriended you an poses as your family doesn’t mean that’s what they really are. Assumption is, as they say, mother of all fuckups. (see: Mokronoge Massacre)
7) Spaking of assumptions… assuming villages will be safer than a city is a bad assumption (see: Hasan Nuhanovic’s book)
8 ) If you’re on the run, cemeteries are a good place to sleep, nobody seems to expect the living there. (see: Nedžad Avdić story of survival)
9) If you’re chosen to be the trench digger you’re not safe theyll kill you eventually (see: Oborci Massacre)
10) Be self sufficient: food, water, power.
11) Practice culture of remebrance not culture of amnesia. Not heeding the lessons of past dooms them to repeat (see: Kulen Vakuf massacres of 1873, 1941, 1992)
12) Hiding somewhere and they yell to you to surrender and you’ll be safe. No you won’t. Stay hiding. (see: Prhovo Massacre, Srebrenica Massacre)
13) Escaped an execution? Don’t return to where they kidnped you to begin with. (see: Ibrahim Ferhatovic survival story)
14) They roll into your town asking for men only to surrender. No, everyone just run they can’t chase everyone down. (see: Biljani Massacre)
15) Run while you have a chance when you know danger is coming, don’t live in denial and false hopes that it’ll be ok then get going too late. (see: Kulen Vakuf Massacre)

Thanks for attending my TED talk."
Harun Mehmedinovic
Evo nauci sta helasu
:thumbup:
leki hz

#7454 Re: Istočno Sarajevo

Post by leki hz »

1Dante1 wrote: 20/11/2025 00:13 Odgovor na ovakve i slicne nije emocija, vec kupoovina jos vise nekretnina u manjem blentitetu.

Ali hej, nas coek je glup, pa to ne konta.

Ja jos ne razumijem da neko moze otici tamo sjesti na kafu medju 15 srba i osjecati se ugodno, fuj
Upravo tako. I ne mogu shvatiti da neko može živjeti tamo, a gledati na balkonima izvješene trobojke. Vjerovatno oni sa podaničkim mentalitetom, krizom identiteta i bez trunke samopoštovanja mogu da to gledaju svaki dan i da im je svjedno. Ko nas bre zavadi :-?
leki hz

#7455 Re: Istočno Sarajevo

Post by leki hz »

HelaS wrote: 20/11/2025 09:16
1Dante1 wrote: 20/11/2025 00:13 Odgovor na ovakve i slicne nije emocija, vec kupoovina jos vise nekretnina u manjem blentitetu.

Nemaš pravo svoje lične frustracije, spram ljudi koji imaju drugačiju etničku pripadnost i drugačiju religiju od tvoje, nemaš pravo ponižavati takve ljude i diskreditirati njihovo. To se zove šovinizam, fašizam, a zapravo je teški seljakluk, onaj primitivni koji je i napravio mnoge zločine iz mržnje tokom rata i poslije
Ekši. Ma ja, mi Bošnjaci smo najveći zločinci :zzzz:
mirota

#7456 Re: Istočno Sarajevo

Post by mirota »

eto ima i normalnih koji ne zagledaju zastave, prc, crknite dusmani, nije kokarda, nego trobojka
leki hz

#7457 Re: Istočno Sarajevo

Post by leki hz »

mirota wrote: 20/11/2025 19:09 eto ima i normalnih koji ne zagledaju zastave, prc, crknite dusmani, nije kokarda, nego trobojka
:lol:
Didier

#7458 Re: Istočno Sarajevo

Post by Didier »

leki hz wrote: 20/11/2025 17:47

Upravo tako. I ne mogu shvatiti da neko može živjeti tamo, a gledati na balkonima izvješene trobojke. Vjerovatno oni sa podaničkim mentalitetom, krizom identiteta i bez trunke samopoštovanja mogu da to gledaju svaki dan i da im je svjedno. Ko nas bre zavadi :-?
Pa što im ne daš da se odvoje onda?
1Dante1

#7459 Re: Istočno Sarajevo

Post by 1Dante1 »

nepass1 wrote: 20/11/2025 10:50
1Dante1 wrote: 20/11/2025 09:07 Ako Bog da da se odcijepe. Da ne sjedimo i da ne troosimo novac medju crbima.
Niko ne prica o otchepljenju, osim naravno srba. A otcjepit se nece nikad.
Pricam o finansiranju rs-a
Ne znam kako ne mozete razluciti te dvije stvari. U kojem svijetu zivite? Poslusate li izjave politicara i naroda u rs-u. Pogledate li kako je povratnicima i koje muke muce?
Jeste li gluhi, slijepi ili jednostavno glupi?
a kako ti zamisljas ovu drzavu? Oni su takvi, mi smo takvi, oni treci su onakvi. Kako ocekujes od njih kada nesto urade, kada mi u svojim prcijama ne mozemo? Mahir protiv Mirze, Mirza protiv Mahira, jbo drzavu.

Kako ocekujess da promijenimo neki dio drzave ako ga naseljavamo? Kako ocekujes nesto bolje, ako ne podrzavamo ljude koji imaju snage, volje i zelje da "naseljavaju" taj dio u svakom smislu?

Kako zamisljas ovu drzavu evo nakon 30 godina? Da se sabijemo, pa ostalo sta bude bude, kako smo i navikli, da gledamo odakle puse kakav vjetar?

Ako ne mozemo s njima, zar nije onda logicno da dignemo ruke i da se odcijepe, ili sta ti preostaje, etnicko ciscenje? Ni jedno ni drugo nije rjesenje niti ce biti, no molim te za trece rjesenje?
Didier

#7460 Re: Istočno Sarajevo

Post by Didier »

1Dante1 wrote: 20/11/2025 23:34
nepass1 wrote: 20/11/2025 10:50
1Dante1 wrote: 20/11/2025 09:07 Ako Bog da da se odcijepe. Da ne sjedimo i da ne troosimo novac medju crbima.
Niko ne prica o otchepljenju, osim naravno srba. A otcjepit se nece nikad.
Pricam o finansiranju rs-a
Ne znam kako ne mozete razluciti te dvije stvari. U kojem svijetu zivite? Poslusate li izjave politicara i naroda u rs-u. Pogledate li kako je povratnicima i koje muke muce?
Jeste li gluhi, slijepi ili jednostavno glupi?
a kako ti zamisljas ovu drzavu? Oni su takvi, mi smo takvi, oni treci su onakvi. Kako ocekujes od njih kada nesto urade, kada mi u svojim prcijama ne mozemo? Mahir protiv Mirze, Mirza protiv Mahira, jbo drzavu.

Kako ocekujess da promijenimo neki dio drzave ako ga naseljavamo? Kako ocekujes nesto bolje, ako ne podrzavamo ljude koji imaju snage, volje i zelje da "naseljavaju" taj dio u svakom smislu?

Kako zamisljas ovu drzavu evo nakon 30 godina? Da se sabijemo, pa ostalo sta bude bude, kako smo i navikli, da gledamo odakle puse kakav vjetar?
Bosna cijela iz tri dijela, to je njihova mantra otkako su nastali od SDA.
Dino79

#7461 Re: Istočno Sarajevo

Post by Dino79 »

ljubijankic wrote: 20/11/2025 12:15
Mea_parvitas wrote: 20/11/2025 12:12
ljubijankic wrote: 20/11/2025 12:04

U Perli niko ne smije belaj napraviti sve i kad bi neko htio :lol:
Nije valjda da Orić drži
Aco Makedonac
Pogledajte profil one novinarke Nataše i šta žena objavljuje.
Vidjećete bratstvo i jedinstvo među kriminalcima na kojem bi im pozavidio i drug TITO.
Javier Pena

#7462 Re: Istočno Sarajevo

Post by Javier Pena »

Dino79 wrote: 21/11/2025 16:17
Vidjećete bratstvo i jedinstvo među kriminalcima na kojem bi im pozavidio i drug TITO.
Bratstvo i jedinstvo je u svakoj formi biznisa, gdje se obrću neke pare sve ide glat. Rijetko kad ćeš čuti od nekog bošnjaka nešto loše za srbina kada je u pitanju biznis i lova :thumbup:
ucenik1234

#7463 Re: Istočno Sarajevo

Post by ucenik1234 »

Ne mozes jer si ograničen druže, ja redovno pijem kafu tamo, popravljam auto, namirujem se, svaki dan sam tamo. Mnogo ljepše naselje od većine Sarajevskih, a odrastao sam u Hrasnom. Ne smeta mi niti jedna zastava jer me ne dotiče. boli me neka stvar i za BH zastavom, šahovnicom, trobojkom....

Nacionalizam je tema do 500Eur dohotka, kad to prebaciš, kuri te bolac za zastave, linije, picke materine.

Za mene je i država samo linija na papiru, ekonomija ne poznaje granice i trebamo se tome okrenuti, ali ne, ovdje je toliko zatrovano sve mržnjom i sujetom da je to nenormalno. Obrazovan svijet i finansijski stabilan svijet ne priča o ovome, sarađuje se i živi normalno. Nikad ni najmanji problem nisam kao Bošnjak imao, a vi pričajte šta hoćete.

Ljudi se dijele na dobre i loše, a ne na bošnjake, srbe, hrvate itd. jebale vas te podjele. Dajte da normalno svi živimo, zajebite i političare i njihovo zagrijavanje atmosfere (samo to i znaju raditi zarad vlastitog dupeta).
HelaS

#7464 Re: Istočno Sarajevo

Post by HelaS »

ucenik1234 wrote: 21/11/2025 18:06

Ne mozes jer si ograničen druže, ja redovno pijem kafu tamo, popravljam auto, namirujem se, svaki dan sam tamo. Mnogo ljepše naselje od većine Sarajevskih, a odrastao sam u Hrasnom. Ne smeta mi niti jedna zastava jer me ne dotiče. boli me neka stvar i za BH zastavom, šahovnicom, trobojkom....

Nacionalizam je tema do 500Eur dohotka, kad to prebaciš, kuri te bolac za zastave, linije, picke materine.

Za mene je i država samo linija na papiru, ekonomija ne poznaje granice i trebamo se tome okrenuti, ali ne, ovdje je toliko zatrovano sve mržnjom i sujetom da je to nenormalno. Obrazovan svijet i finansijski stabilan svijet ne priča o ovome, sarađuje se i živi normalno. Nikad ni najmanji problem nisam kao Bošnjak imao, a vi pričajte šta hoćete.

Ljudi se dijele na dobre i loše, a ne na bošnjake, srbe, hrvate itd. jebale vas te podjele. Dajte da normalno svi živimo, zajebite i političare i njihovo zagrijavanje atmosfere (samo to i znaju raditi zarad vlastitog dupeta).
Bravo. Upravo tako :thumbup:
tuitamo

#7465 Re: Istočno Sarajevo

Post by tuitamo »

Zanemaruješ zločine i opkoljeno Sarajevo od tih i njima bliskim. Koliko naivan možeš biti u pm

Idući put odnesi kesu para direktno policiji da ti mogu bolje čuvati zločince.
mirota

#7466 Re: Istočno Sarajevo

Post by mirota »

svaka cast na postu, doslovce isto mislim i isto kad kao Srbin radim u Mostaru, Sarajevu, Konjicu...za 11 god nikad ni najmanji problem
1Dante1

#7467 Re: Istočno Sarajevo

Post by 1Dante1 »

Neces ni imati problema jer se ne druzis i nisi u drustvu tokmaka. Ti tokmaci misle da je vrhunski patroitizam ne potrositi pare, ili ne ici/boraviti/ziviti u svakom dijelu drzave. Jos takav tokmak dodje i kaze "a joj je li neko misli na povratnike"" :lol:
dječak sa šibicama

#7468 Re: Istočno Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Dzeko prvi visi u RS lokalima kad je u gradu, ili je bar visio ne znam sada jel ostario uozbiljio se porodicni covjek :D

Tamo su kafici i restorani nesto opusteniji nego u gradu, cijene do nedavno prihvatljivije ali i oni dizu polako jer imaju klijenata. Meni se svidja sirina, nije zbijeno, a zastave me ne interesuju. Njihove su, sta da im radim.

Ako moze Naser plandovati sa Zdralom, mogu i ja popiti pice :D
ucenik1234

#7469 Re: Istočno Sarajevo

Post by ucenik1234 »

mirota wrote: 21/11/2025 18:41

svaka cast na postu, doslovce isto mislim i isto kad kao Srbin radim u Mostaru, Sarajevu, Konjicu...za 11 god nikad ni najmanji problem
Razumijemo se doktore :thumbup:
mirota

#7470 Re: Istočno Sarajevo

Post by mirota »

:izet: :izet: :thumbup: :bih:
benzapen

#7471 Re: Istočno Sarajevo

Post by benzapen »

Po ove koji "ne vide zastave", kojim su zastave nebitne, će bratija s tim zastavama prve doći. Bio, vidio, osjetio, sad svjedočim. Ti su bratiji najdraži.
1Dante1

#7472 Re: Istočno Sarajevo

Post by 1Dante1 »

Nece, stitit ce nas ovi "tvoji" koji imaju "prave" zastave i koji su za 30 godina napraivli svicu ovdje gdje smo mi, da ne idemo tamo gdje su oni. Pajel?
leki hz

#7473 Re: Istočno Sarajevo

Post by leki hz »

benzapen wrote: 21/11/2025 20:12 Po ove koji "ne vide zastave", kojim su zastave nebitne, će bratija s tim zastavama prve doći. Bio, vidio, osjetio, sad svjedočim. Ti su bratiji najdraži.
Treba da idem tamo i sretnem nekog od divnih komšija, ovaj preko puta mene odmah uzeo pušku, a ovaj drugi na osmicama snimljen. Promijenili nam bravu na haustoru i dali samo Srbima ključeve. I takve da gledam i s njima sjedim, ne hvala.
Thorgerson

#7474 Re: Istočno Sarajevo

Post by Thorgerson »

tuitamo wrote: 21/11/2025 18:27 Zanemaruješ zločine i opkoljeno Sarajevo od tih i njima bliskim. Koliko naivan možeš biti u pm

Idući put odnesi kesu para direktno policiji da ti mogu bolje čuvati zločince.
Nije ok da generalizujes. Niko nista ne zanemaruje.

Ja znam i imam prijatelje srbe koji su sa mnom rat proveli u gradu. Pucano po njima kao i po meni. Roditelji im bili na liniji kao i nasi. Srbi. Preselili se u Istocno.

I ti ces sutra sresti takve, zvat ce se recimo Marko ili Slavica i reci ces da su zlocinci i agresori, a ljudi mozda cijeli rat proveli na nasoj strani.

Pazi malo sta pises.

P.S. vezano za zlocince, sjedenje po kafama i sk. Pa sta ti znas bolan s kim sjedis u gradu na carsiji? Jel to ti znas ko je srbin, hrvat odmah kad vidis? Znas li koliko te raje iz istocnog isto tako dolazi na carsiju, u grad. Rade tu. Izlaze u pozorista, kina idu na utakmice....

Nevjerovatne konzerve ovdje zive.

Zlocinci se znaju imenom i prezimenom. Ako ti imas neka saznanja, fino u tuzilastvo i pricaj. Nazivati tek tako nekoga zlocincem, jer se zove tako i tako, zivi tu gdje zivi ne vodi nigdje.

Ovo je sve jedna zemlja, i sa takvim pricama samo idete njima na ruku, onima koji hoce da je dijele.
Thorgerson

#7475 Re: Istočno Sarajevo

Post by Thorgerson »

leki hz wrote: 21/11/2025 22:16
benzapen wrote: 21/11/2025 20:12 Po ove koji "ne vide zastave", kojim su zastave nebitne, će bratija s tim zastavama prve doći. Bio, vidio, osjetio, sad svjedočim. Ti su bratiji najdraži.
Treba da idem tamo i sretnem nekog od divnih komšija, ovaj preko puta mene odmah uzeo pušku, a ovaj drugi na osmicama snimljen. Promijenili nam bravu na haustoru i dali samo Srbima ključeve. I takve da gledam i s njima sjedim, ne hvala.
Pa ne moras. Ali evo sta ako oni dodju kod tebe? Evo dodju u grad na kafu. Mislim, vjerovatno i dolaze. Sta? Ovo je slobodna drzava? Valjda?

Znam. Jeste tesko. Da su sudovi sve razrijesili, osudili koga su trebali na vrijeme, mi ne bi bili ovdje gdje jesmo. Ali pobogu, ne mozemo se jos vise dijeliti. Sta su djeca dodjena poslije rata kriva? Bilo cija? Sta? To su ljudi koji sad imaju bolan 30 godina.
Post Reply