Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

tramvajtrojka

#50326 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by tramvajtrojka »

Hakiz wrote: 20/11/2025 22:26
tramvajtrojka wrote: 20/11/2025 21:55
Rejhana wrote: 20/11/2025 21:35

Kupovat će se Ruski gas prepakovan i preko američke firme (izraelski vlasnici ili ti Kabiri i njegovi HDZ kompanjoni) koji će biti 50 - 90 % skuplji.

Sljedeća stavka koju će naši ministri donijeti je zabrana uglja i ogrijevnog drveta tako da izbjegnu eskiviranje od dijela BiH populacije. Čudna li čuda baš interesantno ko je nejveći korisnik gasa - a ko će nam ga naplaćivati.
A sto me cudi da ti koja imas proistocne narative si protiv južne konekcije :mrgreen: :mrgreen: sasvim slučajno kad se skidaju okovi sa ventila na palama da je zabrinuta prica oko cijene tog istog plina, a nije se iskazivala zabrinutost kad bi elek u sred zime zavrnuo ventil i trazio sulude cijene

Bolje i 20% skuplji od amera nego paljanski ljubitelji jednozicanog instrumenta da imaju kontrolu nad plinom u Sarajevu :oops:
Obećavaš, garantuješ samo 20%?

I, koliko puta smo se smrznuli, a koliko puta platili, kada je Elek zatvarao ventile i tražio sulude cijene?

Svaki put kada to uradi, "čudom božijim" problem bude riješen.

Kada Amer kaže da je plin 100% skuplji, nema "čuda božijeg". Amer nije Elek, toliko će se platiti.

Naravno da bi najbolje bilo da BH Gas sve kontroliše, ali situacija je takva da ne kontroliše. Ništa.

Pa se pripremimo na sulude cijene. Ovaj put neizbježne.
Imas opciju americki skupi il Nikakav Gas od 2027 i 28e jer nema kuda vise da ruski gas dodje do nas jednostavno sve države osim Srbije do kojih je dolazio ruski gas su ga jednostavno ukinule od nabavki za dvije godine potpisali svi ugovore vrijedne stotine miliona dolara i eura sa zapadnim dobavljačima

Nova zeljezna zavjesa i blokovska podjela je zavrsena i to ovaj put u energetskom sektoru tjt. nema dalje nema vise dobrodošli u novu stvarnost

Image

Svi su prethodna tri mjeseca citali sta ce Dodik rec dok je vecini u cosku prosla najveca preraspodjela energetskih potreba od pada berlinskog zida, mi smo potpali pod američku šapu i tjt.
Hakiz

#50327 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

tramvajtrojka wrote: 20/11/2025 22:33
tramvajtrojka wrote: 20/11/2025 21:55

A sto me cudi da ti koja imas proistocne narative si protiv južne konekcije :mrgreen: :mrgreen: sasvim slučajno kad se skidaju okovi sa ventila na palama da je zabrinuta prica oko cijene tog istog plina, a nije se iskazivala zabrinutost kad bi elek u sred zime zavrnuo ventil i trazio sulude cijene

Bolje i 20% skuplji od amera nego paljanski ljubitelji jednozicanog instrumenta da imaju kontrolu nad plinom u Sarajevu :oops:
Obećavaš, garantuješ samo 20%?

I, koliko puta smo se smrznuli, a koliko puta platili, kada je Elek zatvarao ventile i tražio sulude cijene?

Svaki put kada to uradi, "čudom božijim" problem bude riješen.

Kada Amer kaže da je plin 100% skuplji, nema "čuda božijeg". Amer nije Elek, toliko će se platiti.

Naravno da bi najbolje bilo da BH Gas sve kontroliše, ali situacija je takva da ne kontroliše. Ništa.

Pa se pripremimo na sulude cijene. Ovaj put neizbježne.
Imas opciju americki skupi il Nikakav Gas od 2027 i 28e jer nema kuda vise da ruski gas dodje do nas jednostavno sve države osim Srbije do kojih je dolazio ruski gas su ga jednostavno ukinule od nabavki za dvije godine potpisali svi ugovore vrijedne stotine miliona dolara i eura sa zapadnim dobavljačima

Nova zeljezna zavjesa i blokovska podjela je zavrsena i to ovaj put u energetskom sektoru tjt. nema dalje nema vise dobrodošli u novu stvarnost

Image

Svi su prethodna tri mjeseca citali sta ce Dodik rec dok je vecini u cosku prosla najveca preraspodjela energetskih potreba od pada berlinskog zida, mi smo potpali pod američku šapu i tjt.
Pa da.

Nema birati, veži konja gdje ti aga kaže. Skupo? Nikoga nije briga.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#50328 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

vee-jay wrote: 20/11/2025 21:48
Chmoljo wrote: 20/11/2025 19:06
vee-jay wrote: 20/11/2025 18:07

vidimo kako arapi ulazu pare u susjedne drzave gdje zive "njihovi"
da ne gnjavim sa off-om
ko se nada trumpu - on ne razumije trumpa
sutra ce on on to prodati RUSIMA za dobru cijenu
Ko je rekao da smo mi njihovi? Ja ti upravo govorim da bi ulagali iz interesa. Ni sijama nismo njihovi pa su davali lovu, a sta tek reci za pakistance.
Necu u off, samo naglasavam da je nada u Trumpa mjerna jedinica za glupost.
Psihopata koja ima samo i iskljucivo svoje interese u fokusu.
Intersi USA, tradicija, istorija ... nista mu nije sveto.
Napravi i pokloni mu novi pozlaceni hotel u Sarajevu.
Ali ne energiju.
Pa sta sam ja gore napisao bogati?
Rejhana

#50329 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Rejhana »

Jedina bitna info ovdje je da BH gas nije dio projekta niti će biti...
A_A_AKCIJA

#50330 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by A_A_AKCIJA »

HelaS wrote: 20/11/2025 22:31
A_A_AKCIJA wrote: 20/11/2025 22:24 ...Nasankali ga naši najboljim rješenjem.

Jačanje USA uticaja, slabljenje ruskog, odlično. Ovako znamo u kojoj smo sferi od te dvije, kao što znamo da USA i Rusija dijele Evropu kao kolač.

Samo da napomenem, da podsjetim, da nam je "jak američki utjecaj" donio Dayton, kojim smo svi sretni i berićetni. Ruski nije, pa kakav je god
Ti mi pokaži gdje možemo birati neki treći, da idemo zajedno.

U Ukrajini, Srbiji jasno vidim kakav je drugi i neka hvala, ne bih ni u ludilu.
HelaS

#50331 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by HelaS »

A_A_AKCIJA wrote: 20/11/2025 22:44
A_A_AKCIJA wrote: 20/11/2025 22:24 ...Nasankali ga naši najboljim rješenjem.

Jačanje USA uticaja, slabljenje ruskog, odlično. Ovako znamo u kojoj smo sferi od te dvije, kao što znamo da USA i Rusija dijele Evropu kao kolač.

Samo da napomenem, da podsjetim, da nam je "jak američki utjecaj" donio Dayton, kojim smo svi sretni i berićetni. Ruski nije, pa kakav je god

Nema, ne možemo, nažalost, ali to ne znači da slijepo trebamo saginjati glavu i podvijati rep samo zato što je neko jak. Rješenje je da sami sebi organiziramo život, bez unutrašnjih tenzija i besmislenih rasprava i da ojačamo, privredom, ekonomijom i demografijom. Slabiće ne voli niko i svi ih guze
N.N.

#50332 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by N.N. »

Jedina sustina svega, Ameri nas nisu pustili niz vodu. Dobro je haman.
Maliodmene

#50333 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Maliodmene »

HelaS wrote: 20/11/2025 22:48

Nema, ne možemo, nažalost, ali to ne znači da slijepo trebamo saginjati glavu i podvijati rep samo zato što je neko jak. Rješenje je da sami sebi organiziramo život, bez unutrašnjih tenzija i besmislenih rasprava i da ojačamo, privredom, ekonomijom i demografijom. Slabiće ne voli niko i svi ih guze
Dobro brate, reci ovim ljudima onda da se mrznu, jer mi smo Bosanci prkosan narod, pa eto mozda te i poslusaju.
no_sekirli

#50334 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by no_sekirli »

HelaS wrote: 20/11/2025 22:48

Od prvih "demokratskih" izbora smo imali priliku. Djeca rodjena te godine vec imaju svoju djecu. I jos se ne mozemo dogovoriti za rijeci jebene himne.

To sto ti pises je utopija, koju je jako lijepo procitati, ali realizirati je nemoguce.
A_A_AKCIJA

#50335 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by A_A_AKCIJA »

HelaS wrote: 20/11/2025 22:48 Nema, ne možemo, nažalost, ali to ne znači da slijepo trebamo saginjati glavu i podvijati rep samo zato što je neko jak. Rješenje je da sami sebi organiziramo život, bez unutrašnjih tenzija i besmislenih rasprava i da ojačamo, privredom, ekonomijom i demografijom. Slabiće ne voli niko i svi ih guze
Ja ne vidim ni jednu dimenziju slabića.

Nismo skinuli gaće i ponudili da prave Trump tower umjesto Begove džamije, što recimo radi Srbija.

Nije se popustilo Čoviću, dapače, dobro smo ga nasankali.
Njegova nacionalistička retorika je obezvrijeđena.

Kompromis sa davanjem ikakvog uticaja HDZ-u je sto puta gori scenarij od ovog.

Trump će proći.

A rješenje je ekonomski dobro.
Rješavaš jako bitan energent, tako što dovodiš strani kapital da ga obezbijedi. Stani kapital ne dolazi bez zaštite.

Zapravo, ne vidim ni jednu lošu dimenziju ovoga.
BH gas bi bio lošija opcija.
Uhljebi, domaći "stručnjaci"...
HelaS

#50336 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by HelaS »

A_A_AKCIJA wrote: 20/11/2025 23:08
HelaS wrote: 20/11/2025 22:48 Nema, ne možemo, nažalost, ali to ne znači da slijepo trebamo saginjati glavu i podvijati rep samo zato što je neko jak. Rješenje je da sami sebi organiziramo život, bez unutrašnjih tenzija i besmislenih rasprava i da ojačamo, privredom, ekonomijom i demografijom. Slabiće ne voli niko i svi ih guze

Nismo skinuli gaće i ponudili da prave Trump tower umjesto Begove džamije, što recimo radi Srbija.

Trump će proći.

Rješavaš jako bitan energent, tako što dovodiš strani kapital da ga obezbijedi. Stani kapital ne dolazi bez zaštite.

Ako je dobijemo takvu, "američku Južnu" i ne bude druge, imat ćemo je monopolističku i bit će opravdani @Hakizovi strahovi i prigovori. Slažem se za investiciju, pa i upravljanje 30-50 godina, svejedno je, ali mislim da moramo imati još jednu, nečiju drugu "plinsku interkonekciju", čisto radi balansa i spriječavanja monopolizma, koliko god Ameri bili moćni i utjecajni.
tramvajtrojka

#50337 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by tramvajtrojka »

HelaS wrote: 20/11/2025 23:13
A_A_AKCIJA wrote: 20/11/2025 23:08

Trump će proći.

Ako je dobijemo takvu, "američku Južnu" i ne bude druge, imat ćemo je monopolističku i bit će opravdani @Hakizovi strahovi i prigovori. Slažem se za investiciju, pa i upravljanje 30-50 godina, svejedno je, ali mislim da moramo imati još jednu, nečiju drugu "plinsku interkonekciju", čisto radi balansa i spriječavanja monopolizma, koliko god Ameri bili moćni i utjecajni.
Koju drugu plin nije hava da ga svako ima u tolikim količinama u Evropi je to Rusija i USA sa svojim satelitima Katarom i ostalom kompanijom , Rusi u potpunosti prekrizeni iz evrope po tom pitanju i sta ti ostaje od ta dva čimbenika
dale cooper

#50338 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dale cooper »

I treba nam pretektorat kada nismo ni za kurca, kamo sreće da su ga od početka nametnuli, a ne da se igramo demokratije i mrcvarimo i ovu
državu i sebe već 30 godina.
A_A_AKCIJA

#50339 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by A_A_AKCIJA »

HelaS wrote: 20/11/2025 23:13 Ako je dobijemo takvu, "američku Južnu" i ne bude druge, imat ćemo je monopolističku i bit će opravdani @Hakizovi strahovi i prigovori. Slažem se za investiciju, pa i upravljanje 30-50 godina, svejedno je, ali mislim da moramo imati još jednu, nečiju drugu "plinsku interkonekciju", čisto radi balansa i spriječavanja monopolizma, koliko god Ameri bili moćni i utjecajni.
Ti si svjestan da ti danas ruku na ventilu gasa iz Rusije drži sirovina Elek, zvanični počasni ambasador Bjelorusije?

Svjestan si da je to monopol?
I to kakav!?

Isto ko da smo se grijali na fuzijske reaktore, pa nam neko došao da uvali američki plin.

Ljudi, treba porediti karte koje su na stolu.
SF je na drugoj temi
talijan97

#50340 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by talijan97 »

Jedino dobro je sto se ovom investicijom i fizicki zaokruzuje prostor kao Americki.
MMM1977

#50341 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by MMM1977 »

talijan97 wrote: 20/11/2025 23:59 Jedino dobro je sto se ovom investicijom i fizicki zaokruzuje prostor kao Americki.
:thumbup:

I šanse za neke sukobe padaju za makar 50%. Treba Amere nagovoriti da naprave bazu ovdje koja će im čuvati plinovod :D
Vjecita_zavrzlama

#50342 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Vjecita_zavrzlama »

talijan97 wrote: 20/11/2025 23:59 Jedino dobro je sto se ovom investicijom i fizicki zaokruzuje prostor kao Americki.
Ovdje ni rusija ni kina ni turska ni niko nisu imali realne sanse ne znsm sta se ima zaokruzavat
HelaS

#50343 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by HelaS »

A_A_AKCIJA wrote: 20/11/2025 23:53
HelaS wrote: 20/11/2025 23:13 Ako je dobijemo takvu, "američku Južnu" i ne bude druge, imat ćemo je monopolističku i bit će opravdani @Hakizovi strahovi i prigovori. Slažem se za investiciju, pa i upravljanje 30-50 godina, svejedno je, ali mislim da moramo imati još jednu, nečiju drugu "plinsku interkonekciju", čisto radi balansa i spriječavanja monopolizma, koliko god Ameri bili moćni i utjecajni.
Ti si svjestan da ti danas ruku na ventilu gasa iz Rusije drži sirovina Elek, zvanični počasni ambasador Bjelorusije?

Svjestan si da je to monopol?
I to kakav!?

Isto ko da smo se grijali na fuzijske reaktore, pa nam neko došao da uvali američki plin.

Ljudi, treba porediti karte koje su na stolu.
SF je na drugoj temi
Meni je ova ideja o američkoj interkonekciji spram Elekove identična priči o Kurti i Murti. A nijedan nam nikom ne odgovara, ni Kurta ni Murta, i mislim da svima nama u BiH treba potpuna neovisnost od nečijih hirova ili ekonomskih interesa. Ne znam nešto pretjerano tržišta plina u Svijeti niti ko je slobodan i spreman ulagati kapital u Bosni, ali logikom razmišljajući mislim da uvijek neko postoji ko bi i ko može dovesti još jedan plin naspram američkog i ko može prokopati cjevovode sve do Srbije i Mađarske...
Ozimician

#50344 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ozimician »

drug_profi wrote: 20/11/2025 16:11
skupljac_zeljeza wrote: 20/11/2025 16:05
drug_profi wrote: 20/11/2025 15:59
I ti tako 80 i neko jelde?
Il ne znaš sva slova pa si pročitao ono što nigdje ne piše.
Pa da ne bi ovako 2x, ali izgleda hoćemo. Pa koji period izdvajaš? Svi oni iz KP ove ili KP one su promijenili knjižice i sa fukcija koje im je Partija dala prešli na funkcije koje su im novoosnovane stranke dale. I ponijeli sa sobom svijest i navike onog sistema....3 pravnika na jednog radnika. Sada 180 ministarstava na 2,5 miliona ljudi. U čemu je razlika, a u čemu sličnost?
Hajmo samo o sadržaju mog posta.
Dakle mi koji pamtimo dobro SFRJ znamo da je postojala država na svakom pedlju i u svakoj sekundi vremena.
Znamo da je obrazovni sistem bio jedan od najkvalitetnijih jer su naši inženjeri i ljekari svuda dobro prolazili kad odu odavde.
Naši srednjoškolci su bili daleko obrzaovaniji u prosjeku. Zato smo bili poželjna radna snaga u Njemačkoj i sl.

Disciplinovani dovoljno, navikli na red i pravila, edukovani, operisani od retrogradnih ideja.
BIlo je korupcije i svega, ali ni blizu kao danas.

Samo to sam rekao, a svi ovi koje si ti nabrojao jesu produkti tog sistema, ali nusprodukti koji su u tom sistemu bili po zatvorima i jedva su čekali da ga sruše.
Sve ovo je mit.

Naši ljudi s diplomama, kao ratne izbjeglice, su radili fizičke poslove u Njemačkoj i Danskoj.
Ozimician

#50345 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ozimician »

Nisamsdaali wrote: 20/11/2025 20:08
Hakiz wrote: 20/11/2025 20:00 Poželit će Bosanci jeftinog plina, ali jeftinog plina biti neće...
Evo evropa se smrzava bez ruskog plina. Ko što je Slovenija bankrotirala bez srbijanskih jabuka
Nažalost.
drug_profi

#50346 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Ozimician wrote: 21/11/2025 00:32 Naši ljudi s diplomama, kao ratne izbjeglice, su radili fizičke poslove u Njemačkoj i Danskoj.
Neki manje sposobni. Nije svaka diploma dokaz znanja. Znaš i sam. Neko uči samo da položi. Neko uči da nauči.
skupljac_zeljeza

#50347 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by skupljac_zeljeza »

Nije ovo loše u perspektivi. Političke odluke su promjenjive.

Povezivanje na LNG terminal (Krk) daje najveću fleksibilnost jer LNG može doći od bilo kojeg globalnog dobavljača (Qatar, USA, Alžir, itd.) preko brodova — dakle veliki broj dobavljača može „prikačiti“ svoje isporuke preko terminala i regasifikacije. Zato upravo veza na Krk često spominjana kao ključ.

Mnoge od planiranih “južnih interkonekcija” (npr. South Interconnection / BiH–HR pipeline, IAP koji povezuje Ionsko-jadransku trasu i veza na TAP) su dizajnirane da budu bidirekcionalne ili da omoguće dolazak plina iz različitih pravaca — to znači da fizički mogu primiti plin iz različitih izvora ako su spojene na odgovarajući izvor (LNG terminal na Krku, TAP/TANAP ili IAP).

Kapaciteti koje se spominju su u milijardama m³ godišnje; npr. projicirana kapaciteta južne interkonekcije i IAP su dovoljno velike da omoguće znatnu diverzifikaciju, ali sve ovisi o konkretnim brojevima i pritiscima u mreži.

Da bi Turska, Iran, Katar, SAD (LNG), Azerbejdžan itd. isporučili plin kroz te rute potrebno je: dogovor između operatora mreže (TSO), kapaciteti za prijenos (booking/firm capacity), usklađenost s pravilima Energy Community / ENTSOG ili EU (certifikacija, tarife), te često političke odluke. ENTSOG/GRIP dokumenti i međunarodni MOU pokrivaju ove principe.
drug_profi

#50348 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Nemam stav jasan o ovome. Bolje i ovo nego stranačka firma, ali šta ćemo sa BH Gasom i Energoinvestom.
Žive od ruskog gasa. Znači gasimo puno radnih mjesta u Sarajevu i otvaramo puno u Mostaru.
I nešto mi se čini da znam koja će etnička grupa biti donja tu.
Nisamsdaali

#50349 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Nisamsdaali »

drug_profi wrote: 21/11/2025 01:23 Nemam stav jasan o ovome. Bolje i ovo nego stranačka firma, ali šta ćemo sa BH Gasom i Energoinvestom.
Žive od ruskog gasa. Znači gasimo puno radnih mjesta u Sarajevu i otvaramo puno u Mostaru.
I nešto mi se čini da znam koja će etnička grupa biti donja tu.
Ovakav test i treba Trojci. SDA sam najviše zamjerao zapostavljanje Hercegovine, pa i Srednje Bosne s obzirom na ono šta Bošnjaci imaju a šta bi trebali imati.

Ako i ovi Mostar označe kao “stolni grad Hrvata” poput njihovih prethodnika, piši propalo da će probosanska strana ikad odmaći od čuvanja begovata
Maliodmene

#50350 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Maliodmene »

– Otpravnik poslova ponudio jednu ideju da nam ponudi rješenje kroz investitora iz SAD koji bi preuzeo čitav projekat, što smo svesrdno već u pripremama, prihvatili. Sad treba vidjeti kako to formalno urediti koncesijski, kako dati koncesiju na 30 godina. Sada ostaje lakši posao da se mi u FBiH dogovorimo kako riješiti pitanje BH Gasa, odnosno da imamo jedan dio unutar BH Gasa koji će se baviti Južnom interkonekcijom, u najgorem slučaju ako to neće biti nova tvrtka. Bila je izravna veza s Washingtonom, teško je bilo naći bilo kakvu manjkavost kada vam neko kaže da investitor iz SAD želi uraditi taj projekat – rekao je Čović.

Jel ovo nova izdaja trojke :lol:
Post Reply