Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- stubrijez
#30251 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma neka ga... dobro je imati takvog ovde moze valjat ako zatreba prevod sa hohdojča na mauritaniski.
- jeza u ledja
#30252 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nihongo? Jel to japanski?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#30253 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Au dirnuo si Balkancu u Njemacku.stubrijez wrote: ↑18/11/2025 22:01Drugar, kolko ti to pricas jezika i kako, mislim i u dijalekte si krenuo. Ja sam aktivno na poslu pricao engleski 7 godina i ne bih se usudio upustiti u razlike NZ i AU a mauri tu nemam koment, pa koliko si dugo dole???ZoomZoomKiwi wrote: ↑18/11/2025 09:51izvrsni direktor wrote: ↑18/11/2025 08:01
tako i ja ucim svabski njemacki. ono, ne kazem da mi je lijep
![]()
![]()
Ne postoji dijalekt Njemačkog jezika da je lijep, definitivno.
Al’ to je i nebitno u svakodnevnici, svakako.
Triggered
Imam C1 italijanskog. Razumijem dosta kad ih slusam pod uslovom da iole razgovijetno govore.
Kad ja pricam, svi italijani su mi rekli da govorim spanski sa italijanskim primjesama.
Kao kod nas da neko govori slovenacki ili makedonski u miksu sa BHS otprilike
A spanski sam ucio na ulici dok sam radio u turizmu.
Znam da je anegdotalni primjer, ali sigurno nisam jedini koji bolje govori jezik kojeg je ucio na ulici od jezika kojeg je ucio u skoli jezika.
-
moimoi
- dr_Evil
#30255 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ali zamisli da na facebooku napises da dajes punu podrsku Izraelu u ubijanju djece u Palestini. Vjerovatno bi dobio dozivotnu penziju jer podrzavas vrijednosti Njemackemoimoi wrote: ↑20/11/2025 09:02 Veliki brat vas prati![]()
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/musk ... /251119203
-
moimoi
#30256 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
dr_Evil wrote: ↑20/11/2025 09:05Ali zamisli da na facebooku napises da dajes punu podrsku Izraelu u ubijanju djece u Palestini. Vjerovatno bi dobio dozivotnu penziju jer podrzavas vrijednosti Njemackemoimoi wrote: ↑20/11/2025 09:02 Veliki brat vas prati![]()
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/musk ... /251119203![]()
Nijemac ba ne smije vic na racun jevreja ispricati…a kamo li neki sirijac.
Be real.
E sada postavljam pitanje… da srbi isto tako zakonski pocnu kaznjavati negatore genocida, da ne smiju pisnuti protiv muslimana.. Bi li branio slobodu govora?
Nisu svabe glupe.. svjesni su svoje istorije… znaju da bi prvo njih prozivali… pa tako ni protiv podrzavanja fasistickog izraela nece pisnuti.
- dr_Evil
#30257 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ovdje se ne radi o vicevima, nego o realnom zivotu. Dakle ako das podrsku Hamasu onda podrzavas teroriste - ok slozit cu se. Ako das podrsku genocidu i kazes da Izrael obavlja prljavi posao za sve nas onda si kancelar. Dakle pricamo o vrijednostima - i ja cu onda da upitam sve nase ljude, zasto pobogu zele da idu u te vrijednosti, postoje i neke druge drzave gdje ima uredjen sistem i moze se zaradit, ili je ono "ja sam za noc u Bosni" vaznije od vrijednosti.moimoi wrote: ↑20/11/2025 09:36dr_Evil wrote: ↑20/11/2025 09:05Ali zamisli da na facebooku napises da dajes punu podrsku Izraelu u ubijanju djece u Palestini. Vjerovatno bi dobio dozivotnu penziju jer podrzavas vrijednosti Njemackemoimoi wrote: ↑20/11/2025 09:02 Veliki brat vas prati![]()
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/musk ... /251119203![]()
Be real.
E sada postavljam pitanje… da srbi isto tako zakonski pocnu kaznjavati negatore genocida, da ne smiju pisnuti protiv muslimana.. Bi li branio slobodu govora?
Nisu svabe glupe.. svjesni su svoje istorije… znaju da bi prvo njih prozivali… pa tako ni protiv podrzavanja fasistickog izraela nece pisnuti.
Ne znam kako Srbi i muslimani idu u istu recenicu - ali ako podjem od toga da mislis o genocidu nad Bosnjacima onda cu ti odgovoriti da ovo sta se desilo nema veze sa slobodom govora.
Svako ko negira genocid nad zidovima treba biti kaznjen, osim ako se radi o akademskim zajednicama i njihovim raspravama. Svako ko negira bilo koji drugi genocid takodjer treba biti kaznjen - opet osim ako se radi o akademskim zajednicama.
Ne radi se o tome jesu li svabe glupe, iskreno vjerujem da je neko ko poznaje taj mentalitet jednostavno ga iskoristio kao rafal, i usmjerio u zeljenom pravcu. Nekad su to bili zidovi, danas je to neko drugi. Nije ovo strah, mene je strah onoga sta oni osjecaju.
-
moimoi
#30258 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Realan zivot su ti i vicevi. U njem je zabranjeno i bukvalno te neko moze prijaviti ukoliko ispricas vic na racun jevreja.
Sto ne znaci da se nijemci slazu sa politikom koju sprovodi izrael… vec su nauceni da ne smiju zucnuti protiv jevreja.
A to ovi naravno koriste.
Sto ne znaci da se nijemci slazu sa politikom koju sprovodi izrael… vec su nauceni da ne smiju zucnuti protiv jevreja.
A to ovi naravno koriste.
- dr_Evil
#30259 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da bogda da si upravu, ali realnost je nazalost nesto sasvim drugo. ALi ne sekiraj se, sto bi rekle kolege forumasi eto nam uskoro WWIII.
-
Bodkin
#30260 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
pa to ti kazem. turcin sto radi na doner standu u hofenheimu nakon 6 mjeseci dolaska u njemacku bolje govori od mene koji idem na kurs i polozim za b2 nakon godinu dana._BataZiv_0809 wrote: ↑20/11/2025 08:27Au dirnuo si Balkancu u Njemacku.stubrijez wrote: ↑18/11/2025 22:01Drugar, kolko ti to pricas jezika i kako, mislim i u dijalekte si krenuo. Ja sam aktivno na poslu pricao engleski 7 godina i ne bih se usudio upustiti u razlike NZ i AU a mauri tu nemam koment, pa koliko si dugo dole???ZoomZoomKiwi wrote: ↑18/11/2025 09:51
![]()
Triggered
Imam C1 italijanskog. Razumijem dosta kad ih slusam pod uslovom da iole razgovijetno govore.
Kad ja pricam, svi italijani su mi rekli da govorim spanski sa italijanskim primjesama.![]()
Kao kod nas da neko govori slovenacki ili makedonski u miksu sa BHS otprilike![]()
Znam da je anegdotalni primjer, ali sigurno nisam jedini koji bolje govori jezik kojeg je ucio na ulici od jezika kojeg je ucio u skoli jezika.
ne umanjujem certifikate ni sekunde samo mislim da nisu jedini pokazatelj
-
Bodkin
#30261 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
sve se to svodi na recenicu "who is watching the watchers". ko odredjuje koja tema je dobra za drustvo, a koja ne? u kini, to je CKdr_Evil wrote: ↑20/11/2025 09:46Pa ovdje se ne radi o vicevima, nego o realnom zivotu. Dakle ako das podrsku Hamasu onda podrzavas teroriste - ok slozit cu se. Ako das podrsku genocidu i kazes da Izrael obavlja prljavi posao za sve nas onda si kancelar. Dakle pricamo o vrijednostima - i ja cu onda da upitam sve nase ljude, zasto pobogu zele da idu u te vrijednosti, postoje i neke druge drzave gdje ima uredjen sistem i moze se zaradit, ili je ono "ja sam za noc u Bosni" vaznije od vrijednosti.moimoi wrote: ↑20/11/2025 09:36
Be real.
Ne znam kako Srbi i muslimani idu u istu recenicu - ali ako podjem od toga da mislis o genocidu nad Bosnjacima onda cu ti odgovoriti da ovo sta se desilo nema veze sa slobodom govora.
Svako ko negira genocid nad zidovima treba biti kaznjen, osim ako se radi o akademskim zajednicama i njihovim raspravama. Svako ko negira bilo koji drugi genocid takodjer treba biti kaznjen - opet osim ako se radi o akademskim zajednicama.
Ne radi se o tome jesu li svabe glupe, iskreno vjerujem da je neko ko poznaje taj mentalitet jednostavno ga iskoristio kao rafal, i usmjerio u zeljenom pravcu. Nekad su to bili zidovi, danas je to neko drugi. Nije ovo strah, mene je strah onoga sta oni osjecaju.
evo ti primjera, jel treba zakon za svaki dogadjaj u ljudskoj historiji plus sve sto se desava danas? ko ce odrediti da li je negiranje genocida nad armenima dovoljno za oduzimanje drzavljanstva
elem bas duboka tema za temu "da li ici u njemacku ako je postavljanje keramike 3 puta skuplje nego u zenici"
- Ozimician
-
KraljicaIzJajca
#30263 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hvala, ali ga ne treba obnavljati ako si već radno u sredini tog jetlzika.izvrsni direktor wrote: ↑19/11/2025 08:462 godine sluzbeno. poslije ti certifikat moze samo sluziti da odusevis nekog onako, pogotovo ako aktivno ne koristis jezikKraljicaIzJajca wrote: ↑19/11/2025 08:06Koliko dugo vrijede certifikati? Sigurna sam da imaju rok trajanja. Ja imam iz Njemačkog jezika.ZoomZoomKiwi wrote: ↑18/11/2025 23:47
Ne razumijem pitanje. Šta je sad zabranjeno znati jezike ili?
Pored BHS, imam certifikat za Engleski (IELTS) na nivou C1 i koristim ga maltene cijeli život, njemački (Goethe-Institut) na nivou B2 i slovenački (ESS) na nivou B1, sve sa papirom.
I itekako ima razlike između Aotearoe i Australije, kao i ostatka svijeta gdje je Engleski u upotrebi.
Pored toga znam i talijanski sigurno za A2 ali nemam papir. I opet znam podosta sintaksi Napulitana, čak da se i kolege iz Italije iznenade.
Kad smo kod dijalekata, pored Hochdeutsch znam vrlo dobro razlikovati i Schwiizerdütsch ali i Österreichisch, kao i Bairich i da ne nabrajam dalje.
Cilj mi je svakako još naučiti kako treba Te Reo Māori kao i Talijanski do B2, a poslije možda i Španski, što ne bi trebao biti veliki problem nakon Talijanskog.
Volio bih naučiti i Nihongo ali sumnjam da ću ikad imati vremena za to.
Kao prevodilac imam iz engleskog jezika, taj je doživotno, jer sam radila sa imigracionim uredom.
Gdje si uzimao iz Slovenackog jezika? Koje izvore učenja? Yt i web stranice?
-
KraljicaIzJajca
-
konami666
#30265 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nadam se da će biti vise ovakvih slučajeva.moimoi wrote: ↑20/11/2025 09:02 Veliki brat vas prati![]()
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/musk ... /251119203
- stubrijez
- stubrijez
#30267 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja ne razumijem nikako u cemu je problem... evo jedna paralela za razmisljanje: zar ne bi bilo krasno da za nekih 5-6 godina Srbi ne smiju zucnuti protiv Bosnjaka?
- stubrijez
#30268 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nindza ne znam jel ovo bilo na moj racun, ako jest citaj opet jer trigger nije bio dojc vec english. Nije ni to vec je covjek nakon standardnih bajki presao u naucnu fantastiku pa sam malo reagovao naglo bez razmisljanja. Necu vise da ne kvarim suzivot..._BataZiv_0809 wrote: ↑20/11/2025 08:27Au dirnuo si Balkancu u Njemacku.stubrijez wrote: ↑18/11/2025 22:01Drugar, kolko ti to pricas jezika i kako, mislim i u dijalekte si krenuo. Ja sam aktivno na poslu pricao engleski 7 godina i ne bih se usudio upustiti u razlike NZ i AU a mauri tu nemam koment, pa koliko si dugo dole???ZoomZoomKiwi wrote: ↑18/11/2025 09:51
![]()
Triggered
Kad ja pricam, svi italijani su mi rekli da govorim spanski sa italijanskim primjesama.![]()
Kao kod nas da neko govori slovenacki ili makedonski u miksu sa BHS otprilike![]()
-
belfy
#30269 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ja sve lijepo ispisah i objasnih u svojima postovima prije ove vijesti koja dodje kao potvrda recenog. pa mi prvo rekose da ne razumijem sta pise, pa da ne znam procitati ugovor...
o tempora, o mores...
ali karma je Evropa...
o tempora, o mores...
ali karma je Evropa...
- geralt
#30270 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Na temu keramike, to svako moze sam sebi postaviti, nije nauka nikakva, i ja sam je sebi radio. Pogledas dva YouTube videa, kupis alat i materijal, i udri.
Druga je prica hoce li izgledati lijepo i profesionalno uradjeno. Ja sam postavljao plocice koje se ne vide puno tako da mi je bilo svejedno.
- stubrijez
-
belfy
#30272 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- stubrijez
#30273 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mi tu imamo OCD. Ja sam se u Njemacloj nagledo lose uradjene gradjevine, keramike i svega ostalog... niko se puno oko toga ne opterecuje, bitna je funkcija. Kod nas mora biti perfektno i lupaj svakih 5 godina sasvim ispravno kupatilo.geralt wrote: ↑21/11/2025 14:51Na temu keramike, to svako moze sam sebi postaviti, nije nauka nikakva, i ja sam je sebi radio. Pogledas dva YouTube videa, kupis alat i materijal, i udri.
Druga je prica hoce li izgledati lijepo i profesionalno uradjeno. Ja sam postavljao plocice koje se ne vide puno tako da mi je bilo svejedno.
-
moimoi
#30274 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A ja bih rekla upravo suprotno. Ja sam se kod nas nagledala katastrofa radiva. Ugnjavanih coskova… Dok vani sve po ps-ustubrijez wrote: ↑22/11/2025 08:59Mi tu imamo OCD. Ja sam se u Njemacloj nagledo lose uradjene gradjevine, keramike i svega ostalog... niko se puno oko toga ne opterecuje, bitna je funkcija. Kod nas mora biti perfektno i lupaj svakih 5 godina sasvim ispravno kupatilo.geralt wrote: ↑21/11/2025 14:51Na temu keramike, to svako moze sam sebi postaviti, nije nauka nikakva, i ja sam je sebi radio. Pogledas dva YouTube videa, kupis alat i materijal, i udri.
Pa se pitam vazda sto kod nas ne rade kako treba a ascare znaju.
- stubrijez
#30275 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
... mozda sam corav il se ne razumijem u majstorluk, sve je moguce. Helem, jos jedan razlog sto se isplati iseljenje u druge drzave.moimoi wrote: ↑22/11/2025 10:28A ja bih rekla upravo suprotno. Ja sam se kod nas nagledala katastrofa radiva. Ugnjavanih coskova… Dok vani sve po ps-ustubrijez wrote: ↑22/11/2025 08:59Mi tu imamo OCD. Ja sam se u Njemacloj nagledo lose uradjene gradjevine, keramike i svega ostalog... niko se puno oko toga ne opterecuje, bitna je funkcija. Kod nas mora biti perfektno i lupaj svakih 5 godina sasvim ispravno kupatilo.geralt wrote: ↑21/11/2025 14:51
Na temu keramike, to svako moze sam sebi postaviti, nije nauka nikakva, i ja sam je sebi radio. Pogledas dva YouTube videa, kupis alat i materijal, i udri.
Druga je prica hoce li izgledati lijepo i profesionalno uradjeno. Ja sam postavljao plocice koje se ne vide puno tako da mi je bilo svejedno.![]()
Pa se pitam vazda sto kod nas ne rade kako treba a ascare znaju.