Kojih terminala?
Recimo, terminali Ine u Brezi. Kad prodjem znam vidjeti voz.
Terminali u Zenici Hifini. Je li to Hifa uvozi preko kamiona, iako bi bilo joj jeftinije vozom?
Moderator: anex
Blažuj, Živinice, Mostar, Bihać
Iako je pitka prica da su kamiondzije obnovu istih blokirali kroz politiku, sta cemo sa postojecim terminalima koje sam spomenuo? Valjda se vec sada uvozi nafta tamo vozom ako je jeftinije.
Zaluta nekad voz od po 20-25 cisterni dizela ili mazuta na Hifin terminal u Zenici. Dizel obično iz Pančeva, mazut iz Slovačke.
Zašto ŽFBiH šute o ovome?Izmjenama reda vožnje ŽFBH/HŽPP za 2025. godinu koje na snagu stupaju 9. studenoga, na pruzi Sarajevo-Ploče u međunarodnom putničkom prometu uvode se sljedeći vlakovi:
B15600 Ploče-Sarajevo; prometuje subotom od 15.11. do 13.12. s polaskom iz Ploča u 05:05 i dolaskom u Sarajevo u 08:35
B15601 Sarajevo-Ploče; prometuje nedjeljom od 16.11. do 13.12. s polaskom iz Sarajeva u 07:15 i dolaskom u Ploče u 10:36
B15602 Ploče-Sarajevo; prometuje nedjeljom od 9.11. do 13.12. s polaskom iz Ploča u 15:40 i dolaskom u Sarajevo u 19:07
B15603 Sarajevo-Ploče; prometuje petkom od 14.11. do 13.12. s polaskom iz Sarajeva u 16:46 i dolaskom u Ploče u 20:14
S dva polaska te isto tako dva dolaska u Ploče, ovime dobivamo prvu nesezonsku liniju na pruzi M304 od ukidanja međunarodnih brzih vlakova između Sarajeva i Ploča 2013. godine.
Milion i 200 tona s tim što dođe na 2 puta zbog prekoračenja težine voza. Sad su konkretno bile 22 cisterne po 600 tona neto.
Da, jedna cifra mi u glavi, a drugo pišem. Hvala na ispravci
Najveći spremnik goriva u INA terminalu u Podlugovima ima kapacitet 10 mil litara. Onih nekoliko manjih su po 1,6 mil litara, podzemni još manji.ShnjaZZZ wrote: ↑06/11/2025 17:51 Terminal Blažuj, kapaciteta 42.000 m³ (42 miliona litara nafte i benzina), nakon završenih radova i pribavljenih dozvola danas je primio prve količine goriva željeznicom.
U proteklom periodu urađena je sanacija pružnog prelaza i industrijskog kolosijeka, a putem javne nabavke odabran je i dobavljač goriva za funkcionalnu probu.
Time je Federacija BiH, po prvi put nakon 30 godina, dobila mogućnost dopreme velikih količina nafte i derivata željeznicom, njihovog skladištenja i pretovara na autocisterne. Povezivanjem morskog terminala u Pločama i kopnenog terminala u Blažuju osigurava se siguran transport i jačaju kapaciteti za obavezne rezerve u skladu s EU direktivama.
.Nakon pribavljenih dozvola i završenih radova na infrastrukturi naftnog terminala Blažuj, danas je željeznicom iz terminala Ploče u terminal u Blažuju dopremljeno 42 miliona litara nafte i benzinahttps://www.klix.ba/biznis/privreda/nak ... /251106199
.
Prvi međunarodni voz na novoj željezničkoj liniji Sarajevo-Ploče-Sarajevo krenuo je u nedjelju iz stanice Ploče u 15.40 sati, čime je i službeno uspostavljena nova linija koju su zajednički pokrenule Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBiH) i Hrvatske željeznice Putnički prijevoz (HŽPP)
Bolje da se produži do Zagreba i Ljubljane.HelaS wrote: ↑09/11/2025 20:14.
Prvi međunarodni voz na novoj željezničkoj liniji Sarajevo-Ploče-Sarajevo krenuo je u nedjelju iz stanice Ploče u 15.40 sati, čime je i službeno uspostavljena nova linija koju su zajednički pokrenule Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBiH) i Hrvatske željeznice Putnički prijevoz (HŽPP)
Da ima mogućnosti da se ovaj voz produži do Osijeka, i nazad
To svakako, nego sam mislio na osječko područje i turiste sa Istoka Hrvatske, koji mogu željeznicom na Srednji i Južni jadran. Bliže im je nego voziti okolo. Još da se neko sjeti da uvede u promet i vagone za automobile...Better Man wrote: ↑10/11/2025 09:05Bolje da se produži do Zagreba i Ljubljane.HelaS wrote: ↑09/11/2025 20:14.
Da ima mogućnosti da se ovaj voz produži do Osijeka, i nazad
Velika Britanija bi mogla pomoći izgradnju brze pruge od Beograda do Tuzle
- Ja bih, recimo, volio, a vjerujem da nam vi Britanci možete pomoći po tom pitanju, da uredimo brzu prugu. To bi bio Beograd, Ruma, ali prije svega Ruma, Bijeljina, Tuzla. Time bismo povezali Beograd sa Semberijom, ali i s Tuzlom kao drugim najvećim gradom, dijeli drugo i treće mjesto sa Zenicom, u Bosni i Hercegovini - kazao je u četvrtak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na regionalnoj poslovnoj konferenciji Ujedinjenog Kraljevstva i Zapadnog Balkana "Building Futures", te dodao kako bi se u tom slučaju iz Beogradu u Tuzlu putovalo devedeset minuta.
https://avaz.ba/vijesti/region/1007610/ ... a-do-tuzle
HelaS wrote: ↑20/11/2025 16:55Velika Britanija bi mogla pomoći izgradnju brze pruge od Beograda do Tuzle
- Ja bih, recimo, volio, a vjerujem da nam vi Britanci možete pomoći po tom pitanju, da uredimo brzu prugu. To bi bio Beograd, Ruma, ali prije svega Ruma, Bijeljina, Tuzla. Time bismo povezali Beograd sa Semberijom, ali i s Tuzlom kao drugim najvećim gradom, dijeli drugo i treće mjesto sa Zenicom, u Bosni i Hercegovini - kazao je u četvrtak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na regionalnoj poslovnoj konferenciji Ujedinjenog Kraljevstva i Zapadnog Balkana "Building Futures", te dodao kako bi se u tom slučaju iz Beogradu u Tuzlu putovalo devedeset minuta.
https://avaz.ba/vijesti/region/1007610/ ... a-do-tuzle
Nekada, davno, prije rata, postojao je voz prozvan Olimpik. Vozio je na releacijama Sarajevo-Beograd i Sarajevo-Banjaluka, pa i dalje. Bio je tačan, brz, milina u odnosu na autobuse u kojima su djeca povraćala, a ponekad i odrasli. Danas postoje neki vozovi, pa sam putovao tako putničkim vozom Banjaluka-Doboj. Uživao sam, kad vam kažem. Volim da gledam krajeve kuda prolazimo. Ali, da kažem još nešto, napisao sam malu reportažu o jednom putovanju iz Sarajeva u Banjaluku. A mogao bih i da pričam o putovanju Sarajevo-Beograd. Sidran i ja putujemo i igramo šah napamet, uhvati nas san, probudimo se i nastavimo partiju, ali obično zaboravimo neku figuru. Putovao sam i Olimpikom iz Banjaluke u Beograd, sa presjedanjem u Doboju. Sa mnom je bio inžinjer Vrbica, poznati voćar, koji mi je govorio da nikada ne štedim na putovanju, spavanju i obuvanju. Uman čovjek. Eh, vrmenea stara. Pročitajte ovu malu putnu crticu, putopis. Fotografija pokazuje tadašnji Olimpik.
Deset slika iz "Olimpika"
Čak i ako nije, poput slavnog Imanuela Kanta, maknuo iz
svoga grada, čovjek svoj cijeli život putuje. Putuje kroz
vrijeme, kroz sjećanje. Svaka asocijacija vodi ga na put. Ali tek
moderna saobraćajna sredstva stavila su čovjeka u neobičnu
situaciju, da veoma brzo savlađuje nepojamna prostranstva. Naiz-
gled, on se ne mijenja, ali suštinski, on je postao drugačiji.
Putovanje postaje oblik života. Ali ja takva putovanja sve manje
volim, privlače me ona mala, jedva vidljiva, gdje se promjene i
slike mjere sitnicama. Jer u sitnicama se vježba naša sposobnost
posmatranja, u sitnicama otkrivamo beskraj u svemu, pa i u nama
samima.
"Olimpik" je poslovni voz u kome se vidi sasvim bjelodano
kako mi to zamišljamo poslovan svijet. Poslovan, naravno, na naš,
balkanski način. Ako nešto nudi, on nudi agresivno ne pitajući
onoga koji prima hoće li to, ako uskraćuje onda se ne obazire na
činjenicu da je to obećano. Od Sarajeva, do Banje Luke, mnogo je
slika, svaki putnik ima svoje, svaka slika vuče poneku asocija-
ciju, a , kako kaže pjesnik Duško Trifunović: "kakav čovjek takva
asocijacija". Za ovaj put, izabrao sam deset slika i zovem vas da
zajedno ponovo proputujemo od Sarajeva do našega grada. Pri tome
ne koristim sjećanje, niti pak slike nekih drugih putovanja koje
su, možda, bile mnogo upečatljivije.
1. Momci idu u vojsku, oko njih trojice skupilo se dvadese-
tak onih što su pratnja. Ko je tu pijan a ko se samo pretvara ne
zna se, tek galama je straobalna, njih tridesetoro kao cijeli
voz, i još malo više.
2. Zavalio sam se naumivši da malo dremuckam, ali nesnosan
ton s TV aparata ne dopušta mi. I cijeli put tako, majstor na
videu obožava narodnu muziku. Dva puta, kao naročitu poslasticu,
pušta šou-program Halida Bešlića. Zahvalan sam mu na tome!
3. Ipak me je san prevario, ali neumitna ruka stjuardese
budi me iz svijeta snova, kao da mi kaže: Kud si pobjegao? Pita
me, ni grubo ni nježno:"šta želite?" "Ništa", odgovaram. "Dajte
mi vaš odrezak od rezervacije i recite, kafu ili čaj?" A san više
ne mogu dozvati - video nastavlja svoj posao. Ni s mislima se
a kamoli sa snovima, više ne mogu sastati.
3. Niko ni s kim ne razgovara, to je nemoguće, niko ne gleda
kroz prozor, svi pogledi upravljeni su samo prema osvijetljenoj
kutiji iznad njih.
4. Kupe je za nepušače, što znači da se u njemu puši više
nego u drugim kupeima, čak momci koji idu u vojsku traže od mene ortodoksnog nepušača šibicu.
5. Voz stoji na otvorenoj pruzi. Jedna stalna rečenica
prisutna je uvijek u ovakvim slučajevima: "Zašto niko ne
obavještava putnike o razlogu stajanja?" Kao da bi im bilo lakše
da to znaju.
6. Zenica. Odmah do kolosijeka, s druge strane željezničke
stanice stambene zgrade, petospratnice, žene na balkonima. Život
s vozovima, svakog trena. Da li oni požele da otputuju negdje,
daleko od svojih stanova, daleko od ove željezničke stanice,
daleko od Zenice? Ali snovi su jedno a ovo što gledam nešto
sasvim drugo.
7. Voz prestiže automobil, ali umjesto vozača prvo vidim
raširene novine. Naprosto ne vjerujem tome što vidim, ali nema