BHRT - javni servis, državna radio-televizija

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
lacrima

#3776 Re: BHT

Post by lacrima »

Mislim da ovo nipodostavnje BHT-a nikako nije fer.
Ljudi sta vam je, to je namjenska industrija, legitimni vojni cilj. Kad se bombarduje zemlja prvo se bombarduje radio-televizija (vidjeti npr. Beograd). Zasto zele S i H faktor da to uniste, upravo zbog ovog razloga. Jedino zasto prezivljava je entuzijazam trecine od ovih 800 zaposlenih, ove ostale 2/3 bi najradije srusili zgradu i poravnali bagerima. Sutra kad nas opet okruze pa nam ne bude RTV da prenosi nasu patnju u svijet onda cete vidjet koliko ste nefer bili.
yoyoyo96

#3777 Re: BHT

Post by yoyoyo96 »

Trazio sam od chat gpt da mi uporedi zaposlenike u drzavnim javnim servisima u regionu. Mi smo izgleda tanki po tom pitanju. Vidim da Hrv, Slo i Srb imaju preko 2000.

Izgledala mi je ta brojka abnormalna, ali izgleda da im treba yoliki broj. Samo pretpostavljam da je kod nas vecina tog kadra administracija..
toska

#3778 Re: BHT

Post by toska »

lacrima wrote: 17/11/2025 14:01 Mislim da ovo nipodostavnje BHT-a nikako nije fer.
Ljudi sta vam je, to je namjenska industrija, legitimni vojni cilj. Kad se bombarduje zemlja prvo se bombarduje radio-televizija (vidjeti npr. Beograd). Zasto zele S i H faktor da to uniste, upravo zbog ovog razloga. Jedino zasto prezivljava je entuzijazam trecine od ovih 800 zaposlenih, ove ostale 2/3 bi najradije srusili zgradu i poravnali bagerima. Sutra kad nas opet okruze pa nam ne bude RTV da prenosi nasu patnju u svijet onda cete vidjet koliko ste nefer bili.
Traži se rješenje, ne objašnjenje situacije, nije svaka kritika zlonamjerna.
yoyoyo96 wrote: 17/11/2025 15:12 Trazio sam od chat gpt da mi uporedi zaposlenike u drzavnim javnim servisima u regionu. Mi smo izgleda tanki po tom pitanju. Vidim da Hrv, Slo i Srb imaju preko 2000.

Izgledala mi je ta brojka abnormalna, ali izgleda da im treba yoliki broj. Samo pretpostavljam da je kod nas vecina tog kadra administracija..
Sve je to ista škola samo imaju bolje prihode.

Da ponovim, preko takse EPBiH finasiraju se dva emitera.
Zato imamo dva različita dnevnika, dva jutarnja programa i sve ostalo.
Sanjarko

#3779 Re: BHT

Post by Sanjarko »

yoyoyo96 wrote: 17/11/2025 15:12 Trazio sam od chat gpt da mi uporedi zaposlenike u drzavnim javnim servisima u regionu. Mi smo izgleda tanki po tom pitanju. Vidim da Hrv, Slo i Srb imaju preko 2000.

Pa imamo i mi ako se doda "RTRS". Mislim da se tu radi o površini, a ima i @toska pravo.

Ja davno gledao kako u Danskoj snimaju emisije. Sve voditelj radi.

Snimatelj je, tonac je, voditelj je itd. Više poslova u jednom radi.

Naravno neki program se ne može na takav način raditi.

Treba tim ljudi.
tramvajtrojka

#3780 Re: BHT

Post by tramvajtrojka »

toska wrote: 17/11/2025 15:26
lacrima wrote: 17/11/2025 14:01 Mislim da ovo nipodostavnje BHT-a nikako nije fer.
Traži se rješenje, ne objašnjenje situacije, nije svaka kritika zlonamjerna.

Sve je to ista škola samo imaju bolje prihode.

Da ponovim, preko takse EPBiH finasiraju se dva emitera.
Zato imamo dva različita dnevnika, dva jutarnja programa i sve ostalo.
Pogledas ovaj forum udjes na sekciju pravo i na tom dijelu imas temu RTV taksa od sto stranica gdje pravnici govore i podrzavaju otvoreno neplaćanje rtv takse

Prvo podjemo od sebe
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#3781 Re: BHT

Post by sime_cipol »

toska wrote: 17/11/2025 13:40 Otkud 40+ predajnika sa posadom?

Nije to samo za TV. Pored TV imas i prijenos telekomunikacija (telekomi, policija, vojska). Signal mora biti u svakom kutku.
toska

#3782 Re: BHT

Post by toska »

sime_cipol wrote: 19/11/2025 00:55

Nije to samo za TV. Pored TV imas i prijenos telekomunikacija (telekomi, policija, vojska). Signal mora biti u svakom kutku.
JS nema ništa niti bilo kakvu obavezu sa nabrojanim i da tu završimo.

Bhrt mora opstati ali ne postoji zadati okvir, samo je informativna uloga obavezna i ta neka međunarodna, a da bi se izbjegla pristrasnost i očuvala nezavisnost finansira se neovisno od vlasti i države kao i privatnog kapitala, zato je taksa najbolji način.
Sav ostali program je poželjan ali ne i neophodan, pogotovo kad si kokuz.
Sad, može se i gospodski propadati čekajući pomoć koje nema.

P. s. Postoji i druga krajnost koju vidimo u Hrvatskoj, prebogat i time prejak JS tako da pored HRTa ni jedna privatna Tv ne može opstati.
Dominacija HRTa napravila je novo jednoumlje u Hr, a privid demokratičnosti tog medija je upravo to, samo privid.
Ovako jak HRT više šteti hrvatskom društvu nego što pomaže, ali nije vise 20. vijek i tv gubi primat.
Better Man

#3783 Re: BHT

Post by Better Man »

toska wrote: 19/11/2025 07:18

Bhrt mora opstati ali ne postoji zadati okvir, samo je informativna uloga obavezna i ta neka međunarodna, a da bi se izbjegla pristrasnost i očuvala nezavisnost finansira se neovisno od vlasti i države kao i privatnog kapitala, zato je taksa najbolji način.

P. s. Postoji i druga krajnost koju vidimo u Hrvatskoj, prebogat i time prejak JS tako da pored HRTa ni jedna privatna Tv ne može opstati.
Dominacija HRTa napravila je novo jednoumlje u Hr, a privid demokratičnosti tog medija je upravo to, samo privid.
Ovako jak HRT više šteti hrvatskom društvu nego što pomaže, ali nije vise 20. vijek i tv gubi primat.
I takav HRT ne može parirati Novoj TV i RTL-u kad je u pitanju Dnevnik i njegova kvaliteta i gledanost.
Altsa

#3784 Re: BHT

Post by Altsa »

Better Man wrote: 19/11/2025 11:29

I takav HRT ne može parirati Novoj TV i RTL-u kad je u pitanju Dnevnik i njegova kvaliteta i gledanost.
Na kojim si ti drogama. Mozda si fan Ljubav je na selu ili takvih slicnih odron emisija sa RTL-a pa ne vidis hrtova 4 kanala na kojima svega ima osim ljubavi na selu, superpara ili gole privlacnost. Ubjedljivo najbolji javni servis je HRT.
Better Man

#3785 Re: BHT

Post by Better Man »

Altsa wrote: 19/11/2025 12:14

Na kojim si ti drogama. Mozda si fan Ljubav je na selu ili takvih slicnih odron emisija sa RTL-a pa ne vidis hrtova 4 kanala na kojima svega ima osim ljubavi na selu, superpara ili gole privlacnost. Ubjedljivo najbolji javni servis je HRT.
Vidi to smeće me ne interesira. Govorim samo o centralnoj informativnoj emisiji Dnevnik i tu HRT ne može parirati Novoj TV i RTL-u. Dok u ostalim stvarima su daleko bolji. Posebno u filmskom programu na HRT3, dokumentarnim serijama i muzičkom programu, pri tom ne mislim na komercijalno smeće od muzike.
neraaaa

#3786 Re: BHT

Post by neraaaa »

Mi imamo vise zaposlenih.

Pretraži kao Javni servis, tu nije samo BHT, nego i FTV, RTRS, BH Radio 1, Federalno radio, sve je to jedan Javni servis.
toska

#3787 Re: BHT

Post by toska »

Ne znam da li su im bolji dnevnici ali ovo da su gledaniji od Hrtovog ne djeluje realno.

Moj upis je bio o tome da je HRT napravio monopol u Hr i uništio konkurenciju što i nije teško kad dobijaš stotine miliiona eura u tako maloj državi.
RTL i Nova su faktički samo strane podružnice u vlasništvo United grupe, kao i još neke druge dvije tv, i profitabilnost ne mora biti glavni motiv njihovog postojanja.
Imaju li neku domaću relevantnu Tv?
Kada je na HRT rađeno istraživačko novinarstvo ili kritika vlasti?
Sve se svodi na "volim Hrvatsku" i Hr je raj na zemlji, sunce sija trava zeleni, to nije uspijevalo ni KP u najbolja doba.
Better Man

#3788 Re: BHT

Post by Better Man »

toska wrote: 19/11/2025 17:59
Ne znam da li su im bolji dnevnici ali ovo da su gledaniji od Hrtovog ne djeluje realno.

Moj upis je bio o tome da je HRT napravio monopol u Hr i uništio konkurenciju što i nije teško kad dobijaš stotine miliiona eura u tako maloj državi.
RTL i Nova su faktički samo strane podružnice u vlasništvo United grupe, kao i još neke druge dvije tv, i profitabilnost ne mora biti glavni motiv njihovog postojanja.
Imaju li neku domaću relevantnu Tv?
Kada je na HRT rađeno istraživačko novinarstvo ili kritika vlasti?
Sve se svodi na "volim Hrvatsku" i Hr je raj na zemlji, sunce sija trava zeleni, to nije uspijevalo ni KP u najbolja doba.
Dnevnik Nove tv je daleko gledaniji od HRT dnevnika. Također imaju odličnu istraživačku emisiju Provjereno. RTL ima odličnu emisiju s Mojmirom Pastorčić i imaju odličnu emisiju sa Zoranom Šprajcom. S druge strane, HRT je bolji kad su u pitanju dokumentarističke emisije, kulturni i filmski program.
svesuper25

#3789 Re: BHT

Post by svesuper25 »

HRT je jos od doba Dzele Hadziselimovica zadrzao odlcan odabir dokumentaraca,filmova i serija.Jednostavno to je tradicija HRT-a. i ranije tvz.
Nostalgija kad se na kraju odlicnog dokumentarca kaze "odabrao Dzelo Hadziselimovic"
sime_cipol

#3790 Re: BHT

Post by sime_cipol »

neraaaa wrote: 19/11/2025 13:12

Mi imamo vise zaposlenih.

Pretraži kao Javni servis, tu nije samo BHT, nego i FTV, RTRS, BH Radio 1, Federalno radio, sve je to jedan Javni servis.
BHRT kompletan ima cca 800 zaposlenih. Tu spada BHT, BH Radio 1, Tehnika, predajnici, IT centri... Dakle sve. Federalna mislim oko 350. Ali oni nemaju tehniku i tehničko osoblje nego im BHRT pruza uslugu.

RTRS ne znam, ali vjerovatno kad ih sve saberes ima tu blizu 2000 ljudi. Samo sto se RTRS skroz odvojio, ne žele imati nista sa druga dva emitera.

Javni servis u Srbiji (RTS + RTV) ima 3700 zaposlenih.
sime_cipol

#3791 Re: BHT

Post by sime_cipol »

Ajdinn4

#3792 Re: BHT

Post by Ajdinn4 »

Danas nemaju redovan program zbog protesta.
dennxster

#3793 Re: BHT

Post by dennxster »

Iskreno me pogađa stanje u kojem se našao BHRT. Teško je gledati da javni servis Bosne i Hercegovine, sa svim svojim profesionalcima, znanjem i iskustvom, dođe u situaciju da zaključa vrata – nešto što se gotovo nigdje u svijetu ne dešava.

Uprkos tome što rade u teškim uslovima i s ograničenom opremom, ljudi na BHRT-u godinama održavaju kvalitetan program i javni interes. Još je teže shvatiti kako dugovanja koja prelaze stotine miliona, uz presude i mehanizme naplate, i dalje ostaju neriješena.

Tužno je i zabrinjavajuće gledati urušavanje institucije koja bi trebala biti stub informisanja i kulture. Nadam se da će se konačno pronaći pravedno i trajno rješenje, jer javni servis je potreban svima nama.

I ja BHRT doživljavam kao svoju televiziju, svoj Javni servis!
mayab

#3794 Re: BHT

Post by mayab »

Problem je u kleronacionalističkim mafijašima u vlasti , da se ima istinska želja i volja , to bi se sve lako , brzo i efikasno riješilo.
Ovo prikupljanje sredstava naplatom tzv. RTV takse je samo izmišljeno da zakomplikuje sve , i da bude način da mnogi to ne plaćaju, i da se samim time javni servis , a posredno i država BiH urušava i obesmišljava.
Razumno rješenje je izdvajanje iz državnog budžeta novca za finansiranje javnih servisa, eto, ako je sve zasnovanu na broju domaćinstava sa strujnim priključkom,
fino , broj strujnih priključaka u državi , puta mjesečni iznos takse, puta 12 mjeseci i dođe se do iznosa koji se izdvoji iz budžeta, i onda pola od toga za BHRT , po 25% za RTRS i FTV , kao je sad propisana podjela prikupljene takse...
Para ima , tu se ne treba ništa snebivati , u smislu kako namaknuti te potrebne pare .....
Šta znam , kad već imamo visokog predstavnika , ovo je idealna stvar da on to dovede u red , jer smo pokazali da se mafija iz vlasti glede toga ne želi dogovoriti.
Uostalom, koliko sam upratio , i prvu odluku i zakon o osnivanju javnog servisa je VP morao nametnuti prije 20 i kusur godina
DebelinJoe

#3795 Re: BHT

Post by DebelinJoe »

mayab wrote: 30/11/2025 09:34 Problem je u kleronacionalističkim mafijašima u vlasti , da se ima istinska želja i volja , to bi se sve lako , brzo i efikasno riješilo.
Ovo prikupljanje sredstava naplatom tzv. RTV takse je samo izmišljeno da zakomplikuje sve , i da bude način da mnogi to ne plaćaju, i da se samim time javni servis , a posredno i država BiH urušava i obesmišljava.
Razumno rješenje je izdvajanje iz državnog budžeta novca za finansiranje javnih servisa, eto, ako je sve zasnovanu na broju domaćinstava sa strujnim priključkom,
fino , broj strujnih priključaka u državi , puta mjesečni iznos takse, puta 12 mjeseci i dođe se do iznosa koji se izdvoji iz budžeta, i onda pola od toga za BHRT , po 25% za RTRS i FTV , kao je sad propisana podjela prikupljene takse...
Para ima , tu se ne treba ništa snebivati , u smislu kako namaknuti te potrebne pare .....
Šta znam , kad već imamo visokog predstavnika , ovo je idealna stvar da on to dovede u red , jer smo pokazali da se mafija iz vlasti glede toga ne želi dogovoriti.
Uostalom, koliko sam upratio , i prvu odluku i zakon o osnivanju javnog servisa je VP morao nametnuti prije 20 i kusur godina

Ja koliko znam da Edin Forto koji je u vlasti, nije kleronacionalistički mafijaš. S Fortom i ekipom sam se davno razišao i imam im mnogo toga zamjeriti, ali oni jesu vlast ali nisu kleronacionalisti.
mayab

#3796 Re: BHT

Post by mayab »

Pa jasno je , da ne mislim na taj dio ekipe u vlasti , valjda je jasno na koga se odnosi pojam "kleronacionalistički mafijaši "
tramvajtrojka

#3797 Re: BHT

Post by tramvajtrojka »

Kakav patriotski prilog nase drzavne televizije ni RTS ne bi ovako pristrano napravio prilog sa sve komentarima od ambasade Srbije i KS Srbije u jos dovukli sve i jednog srbina sto su mogli naci da komentira o zlim navijacima iz Sarajeva :lol: :lol:

I onda ce kmecati da se placa pretplata da se ne ugase i srceparajuce tekstove prostirati a imaju obraza ovakav prilog napraviti proglasavajuci jedinim osobama koji im placaju pretplatu malte ne ekstremistima
insaneinthebrain

#3798 Re: BHT

Post by insaneinthebrain »

ugasiti ih sto prije
dennxster

#3799 Re: BHT

Post by dennxster »

insaneinthebrain wrote: 02/12/2025 17:30 ugasiti ih sto prije
Osnivač Javnog servisa je Parlament BIH, i jedini mogući način da BHRT prestane sa radom je da Parlament donese propis kojiim se to reguliše.

Javni servis postoji i postojat će i dalje!
DebelinJoe

#3800 Re: BHT

Post by DebelinJoe »

Post Reply