Dešavanja u Srbiji

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#72976 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Hame_ »

Nenad Čanak - Protokoli Panonskih Mudraca

U novom videu donosimo članak Nenada Čanka – političara, publiciste i glasnog kritičara nacionalizma i historijskih zabluda na Balkanu.
Čanak ponovo otvara teme o kojima se godinama ćutalo: odgovornost, suočavanje sa prošlošću, manipulacija emocijama naroda, ali i šansa da se region oslobodi politike straha i podjela.

Šta to tačno poručuje?
Zašto njegove riječi izazivaju i aplauze i napade?
I jesmo li kao društvo konačno spremni da čujemo ono što nije “popularno”, ali jeste nužno?
U videu analiziramo ključne dijelove teksta, argumente i poruke — hladno, konkretno i bez mitova.
Ako želimo drugačiji Balkan, prvo moramo razgovarati o istini, bez obzira koliko ona nekad boljela.
DonieBrasco

#72977 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by DonieBrasco »

Image

:lol:
MMM1977

#72978 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by MMM1977 »

banjaluka078 wrote: 15/11/2025 20:57 :D

:lol: :lol: :lol: :run:
skupljac_zeljeza

#72979 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by skupljac_zeljeza »

Image
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#72980 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Hame_ »

Koje epohalno i ponizno kmečanje pičkoustog Americi (a ruski prozor sve biliži) :mrgreen: :thumbup:

Vučić: Banke i kreditni rejting su ugroženi

Predsjednik Vučić otkrio je da je razgovarao s američkim dužnosnicima koji su ga upozorili na ugroženost srpskih financijskih institucija. "Amerikanci su dali rok za promjenu vlasničke strukture do veljače, ali nam onemogućavaju korištenje Janafa. Hrvati nisu htjeli čekati ni sekunde i riskirati bilo što, već su prekinuli dotok nafte preko Janafa", rekao je Vučić.

Naglasio je kako Srbija cijelo vrijeme riskira zbog odnosa koje ima s Rusijom. "Riskiraju i naše banke. Razgovarao sam s američkim dužnosnicima i upozorili su me na opasnost za naše financijske institucije. Molio sam ih za još 7 do 8 dana. Mislim da sam to uspio dobiti. Potvrdu ću dobiti danas tijekom dana", kazao je.

"To znači - da nam banke ne bi bile sankcionirane, da nam kreditni rejting ne bi bio ugrožen - mi moramo izaći iz toga. Da ne bismo ugrozili najbolju banku, cijeli financijski sustav", dodao je Vučić.

Najavio je da će danas razgovarati s potencijalnim europskim i azijskim partnerima s kojima ruska strana pregovara o promjeni vlasništva. Ukoliko se ne dogovore oko cijene, ponovio je Vučić, država će ponuditi višu jer je spremna i preplatiti NIS, ali da nikome ništa ne otima.

"Odluku moramo donijeti do kraja tjedna, što se tiče financija. Ja se nadam da će azijski i europski partneri uspjeti u pregovorima s Rusijom. Mi ćemo potpisati sve i poslati SAD-u na odobrenje. Mi smo nakon 13. veljače u totalnom kolapsu", zaključio je Vučić.

SAD odbio molbu ruskih vlasnika

Podsjetimo, SAD je već odbio molbu ruskih vlasnika NIS-a upućenu američkom Uredu za kontrolu strane imovine (OFAC) za produljenjem licence za rad. U molbi je bilo navedeno kako je ruska strana spremna prepustiti kontrolu i utjecaj nad kompanijom trećoj osobi, no američka je strana to odbila.

Sjedinjene Države uvele su punu primjenu sankcija protiv NIS-a 9. listopada zbog većinskog ruskog vlasništva u kompaniji.

Izvor: seebiz.eu
dječak sa šibicama

#72981 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by dječak sa šibicama »

Ja sam uvjeren da je Dragan kapetan uzivao u zatvoru.

Taj je sapun bacao samo da se naguzi :oops:
HelaS

#72982 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by HelaS »

Srbijanski advokat Čedomir Stojković tvrdi da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u ratnim zbivanjima oko opkoljenog Sarajeva noseći famozni "kišobran" zapravo učestvovao u "Sarajevo safariju" odnosno planskom ubijanju civila grada Sarajeva.
Image
https://www.klix.ba/vijesti/regija/srbi ... /251116124
Može li italijanska istraga doći i do Vučića u Srbiji?
banjaluka078
Moderator

#72983 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by banjaluka078 »

Kod komšija standardno.

banjaluka078
Moderator

#72984 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by banjaluka078 »

mayab

#72986 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by mayab »

https://informer.rs/politika/vesti/1067 ... -pregovori
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je da tri kompanije pregovaraju sa Rusima o kupovini kompanije NIS.
Vučić je prisustvovao danas regionalnoj poslovnoj konferenciji Ujedinjenog Kraljevstva i Zapadnog Balkana "Building Futures" nakon čega je odgovarao na pitanja medija.

Jedno od pitanja ticalo se Zdravka Ponoša, koji je rekao da se ne treba još radovati zbog toga što su Rusi pristali da prodaju NIS, jer nije jasno čijim novcem će biti kupljen, i da li je to novac građana Srbije.

- Pošto slušam ljude koji nešto kritikuju... NIS je u vlasništvu ruske državne kompanije 56 posto. Rusi su vlasnici, ne mi, zahvaljujući blokaderima koji su to prodali 2008. Pitam se svakog dana, šta od nas tražite? Devet meseci na moje molbe oni su to pomerali, jer su ti odnosi došli do takvih granica. Od geopolitike sve postaje geobiznis. Trudite se i borite danonoćno da bismo obezbedili dovoljno goriva i normalan život. Danas je 41 dan od kada su sankcije uvedene i niko od vas nije osetio da mi ne dobijamo naftu od Janafa
No Mind

#72987 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by No Mind »

mayab wrote: 20/11/2025 11:41 https://informer.rs/politika/vesti/1067 ... -pregovori
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je da tri kompanije pregovaraju sa Rusima o kupovini kompanije NIS.
Vučić je prisustvovao danas regionalnoj poslovnoj konferenciji Ujedinjenog Kraljevstva i Zapadnog Balkana "Building Futures" nakon čega je odgovarao na pitanja medija.

Jedno od pitanja ticalo se Zdravka Ponoša, koji je rekao da se ne treba još radovati zbog toga što su Rusi pristali da prodaju NIS, jer nije jasno čijim novcem će biti kupljen, i da li je to novac građana Srbije.

- Pošto slušam ljude koji nešto kritikuju... NIS je u vlasništvu ruske državne kompanije 56 posto. Rusi su vlasnici, ne mi, zahvaljujući blokaderima koji su to prodali 2008. Pitam se svakog dana, šta od nas tražite? Devet meseci na moje molbe oni su to pomerali, jer su ti odnosi došli do takvih granica. Od geopolitike sve postaje geobiznis. Trudite se i borite danonoćno da bismo obezbedili dovoljno goriva i normalan život. Danas je 41 dan od kada su sankcije uvedene i niko od vas nije osetio da mi ne dobijamo naftu od Janafa
Blokaderi kiborzi B-800, uz pomoc tajne NATO tehnologije, a neki drugi iz satanisticke struje blokadera, pomocu vatikanske crne magije, putuju kroz vreme da raskuce domacinsku srbiju!
emigrazione

#72988 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by emigrazione »

Pa nije Vučić prodao NIS nije to nikakva tajna, ali bilo mu je drago kada se prodao rusima ni to nije nikakva tajna...
No Mind

#72989 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by No Mind »

Svejedno... Bolesno je da sadasnje neprijatelje "blokadere", "teleportira" u 2008u, da se koristi takvim konstrukcijama i uopce tim sulcajem za obracun sa demonstrantima u 2025.
Odnosno, oni koji prihvacaju takve konstrukcije su zreli za lijecenja.
giovanni008

#72990 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by giovanni008 »

Crvene_brigade

#72991 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Crvene_brigade »

Vratile se u potpunosti Miloševićeve godine…

pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#72992 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by pici »

RAFINERIJA nafte u Pančevu, jedina rafinerija u Srbiji, obustavila je proizvodnju i pogoni su ušli u tzv. toplu cirkulaciju, javlja N1 Srbija.

Topla cirkulacija je termin kada sustavom cirkulira jedna količina sirovina kako bi sustav ostao funkcionalan.

Do ovog najnovijeg razvoja događaja dolazi četrdeset osmi dan otkako su na snazi američke sankcije Naftnoj industriji Srbije. Srbija očekuje odluku Washingtona za novu licencu, kako bi NIS nastavio s radom, piše RTS.

Ranije se pisalo da sirove nafte u pančevačkoj rafineriji ima samo do danas.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izvanredno se obraća javnosti. To je obraćanje zakazano za 11 sati.
Sad ce dramoser o blokaderima, usrašama, soroševcima, vatikancima, vanzemaljcima itd itd. Ko je kriv
svesuper25

#72993 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by svesuper25 »

Pa sta bi vucic bez vanrednog obracanja :lol: pa svi svijetski diktatori nisu nikad bili ovoliko na tv-u, sa vanrednim ,a i redovnim obracanjima.
Vucic je podigao letvicu koju ce tesko iko moc dostici.Ovo majka radja samo jedanput.Mislim da ce i vanzemaljici nekad ulovit signal sa vucicevim likom,pa ce mislit da su svi zemljani takvi.
SmokingMan

#72994 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by SmokingMan »

Prilike oko NIS.a je poremetila priča oko Sarajevo Safarija, tako su skovali novu tezu u Srpskom Telegrafu. Ako je Vučić pomene to će biti iz razloga što su sa "dvije" strane "neprijatelji Srbije i Srba" udarili na njegovu (bez)ličnost.
HelaS

#72995 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by HelaS »

"Ni krivi ni dužni postali smo predmet ucena velikih sila". Aleksandar Vučić
okanomalo

#72996 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by okanomalo »

banjaluka078 wrote: 17/11/2025 23:11 Kod komšija standardno.

na zalost i kod nas standardno. handre nas kako ko stigne. kod njih bar ima talasanja kod mladih sto budi nadu u promjene, kod nas cak ni to.
emigrazione

#72997 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by emigrazione »

Pa kod nas su se desile promjene, ne kontam sta hoces...da ti neko pokuca na vrata i donese 3 miliona eura?!
Crvene_brigade

#72998 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Crvene_brigade »

Uzbuna i dramatično obraćanje u Ćacilendu: Vučić objavio katastrofalne vijesti za Srbiju: Imamo još četiri dana do potpunog zaustavljanja rafinerije. Prijeti i nestašica struje
Kako je rekao samo četiri dana su ostala da pokušaju promijeniti trenutnu situaciju...
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopćio je teške vijesti za susjednu zemlju tokom obraćanja javnosti javnosti nakon uvođenja američkih sankcija Naftnoj industriji Srbije (NIS).

Kako je Vučić rekao, rafinerija NIS-a su u "tihom hodu", nižem režimu rada, te da je Srbiji ostalo još samo četiri dana do potpunog zaustavljanja rafinerije.

"Želimo da vas obavijestimo da rafinerija NIS-a se nalazi u tehnološkom procesu tzv. tople cirkulacije ili u nekoj vrsti tihog hoda, još nije zatvorena ali je to već niži režim reada u odnosu na uobičajeni. Imamo još četiri dana do potpunog zaustavljanja refinerije ukoliko ne dođe do odobravanja licence od strane američkog OFAC-a.

Mi smo se nadali i očekivali da ćemo jučer dobiti licencu ali razumjeli smo iz brojnih razloga koje smo noćas vodili sa različitim američkim partnerima da postoje još mnoge stvari koje oni žele da čuju, vide i dobiju da bi mogli da razmatraju i eventualno donesu pozitivnu odluku o davanju pozitivne licence za naredni period od 45 do 60 dana", rekao je Vučić.

Kako je rekao samo četiri dana su ostala da pokušaju promijeniti trenutnu situaciju.

"Ako dođe četvrtak rafijerija se zaistavlja. Posljedice su takve da nam je potrebno 124 dana da se ponovo pokrene a svakako je to uvijek više od toga. To znači da je izvjesno da do nove godine a pitanje kako bi bilo i poslije, rafinerija ne bi radila", naveo je on.

Između ostalog, kazao je i da Srbiji prijeti nestašica struje, da će se cijela zemlja naći u problemu - rast će troškovi transporta, povećat će se inflacija što će donijeti nove nevolje susjednoj zemlji.

"Šta su posljedice? Prije svega, tzv. sekundarne, sporedne sankcije. Narodna banka je dobila upozorenje, kao i sve poslovne banke koje posluju sa NIS.

To znači da može doći do potpune obustave platnog prometa i usluga prema stanovništvu, prestanka funkcionisanja platnih kartica, prestanka funkcionisanja izdavanja kredita i svega drugog.

Lično sam dobio usmene garancije Amerikanaca da neće biti takvih sankcija. Kao što vidite taj usmeni dogovor će funkcionisati dok Amerikanci ne obavijeste javnost da li su prihvatili ili odbili. Ukoliko odbiju ovaj dogovor bit ćemo ugroženi zbog nestašice, funckonisanja zdravstvenog sistema, Hitne pomoći", kazao je on.

Preuzeto sa portala Rapport
mishic

#72999 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by mishic »

"Guvernerka Srbije: Imamo 52,3 tone zlata, više od svih zemalja bivše Jugoslavije zajedno"

Obzirom da ste decenijama krali i pljačkali malo imate.

Računa li se u taj saldo i Cecina ogrlica i kompletan Arkanov sef? Ili se to još čuva u tajnosti kako ljudi nebi prepoznavali svoje najdragocijenije primjerke?
zilog

#73000 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by zilog »

Crvene_brigade wrote: 25/11/2025 20:20 Uzbuna i dramatično obraćanje u Ćacilendu: Vučić objavio katastrofalne vijesti za Srbiju: Imamo još četiri dana do potpunog zaustavljanja rafinerije. Prijeti i nestašica struje
Kako je rekao samo četiri dana su ostala da pokušaju promijeniti trenutnu situaciju...
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopćio je teške vijesti za susjednu zemlju tokom obraćanja javnosti javnosti nakon uvođenja američkih sankcija Naftnoj industriji Srbije (NIS).

Kako je Vučić rekao, rafinerija NIS-a su u "tihom hodu", nižem režimu rada, te da je Srbiji ostalo još samo četiri dana do potpunog zaustavljanja rafinerije.

"Želimo da vas obavijestimo da rafinerija NIS-a se nalazi u tehnološkom procesu tzv. tople cirkulacije ili u nekoj vrsti tihog hoda, još nije zatvorena ali je to već niži režim reada u odnosu na uobičajeni. Imamo još četiri dana do potpunog zaustavljanja refinerije ukoliko ne dođe do odobravanja licence od strane američkog OFAC-a.

Mi smo se nadali i očekivali da ćemo jučer dobiti licencu ali razumjeli smo iz brojnih razloga koje smo noćas vodili sa različitim američkim partnerima da postoje još mnoge stvari koje oni žele da čuju, vide i dobiju da bi mogli da razmatraju i eventualno donesu pozitivnu odluku o davanju pozitivne licence za naredni period od 45 do 60 dana", rekao je Vučić.

Kako je rekao samo četiri dana su ostala da pokušaju promijeniti trenutnu situaciju.

"Ako dođe četvrtak rafijerija se zaistavlja. Posljedice su takve da nam je potrebno 124 dana da se ponovo pokrene a svakako je to uvijek više od toga. To znači da je izvjesno da do nove godine a pitanje kako bi bilo i poslije, rafinerija ne bi radila", naveo je on.

Između ostalog, kazao je i da Srbiji prijeti nestašica struje, da će se cijela zemlja naći u problemu - rast će troškovi transporta, povećat će se inflacija što će donijeti nove nevolje susjednoj zemlji.

"Šta su posljedice? Prije svega, tzv. sekundarne, sporedne sankcije. Narodna banka je dobila upozorenje, kao i sve poslovne banke koje posluju sa NIS.

To znači da može doći do potpune obustave platnog prometa i usluga prema stanovništvu, prestanka funkcionisanja platnih kartica, prestanka funkcionisanja izdavanja kredita i svega drugog.

Lično sam dobio usmene garancije Amerikanaca da neće biti takvih sankcija. Kao što vidite taj usmeni dogovor će funkcionisati dok Amerikanci ne obavijeste javnost da li su prihvatili ili odbili. Ukoliko odbiju ovaj dogovor bit ćemo ugroženi zbog nestašice, funckonisanja zdravstvenog sistema, Hitne pomoći", kazao je on.

Preuzeto sa portala Rapport
Tihi hod i topla cirkulacija, u rafineriji za proizvodnju NISta... :pisnuo:

Treba Nadrealiste uvesti kao predmet u skolama i na fakultetima... :roll:

Post Reply