DonieBrasco wrote: ↑13/11/2025 16:16
@Hakiz
Ako je neki od 10 vjerovatno nije kompartibilan sa tim emulatorima, povezano sa kablom ili bluetooth drivere provjeri.
Pa, u tome i jeste problem.
Tri najpopularnija emulatora za DOS su:
- DosBox (originalni)
- DosBax-Pure
- DosBox-X
Od ta tri, moj gamepad (USB kabl) bez problema radi na DosBox (original) dok druga dva kraširaju.
Emulatora za računare ima više, ja koristim sljedeća dva
- Altirra (Emulator za Atari računare 400, 800, XL seriju, XE seriju, ST seriju (16-bitnu))
- RetroArch (Platforma na koju se stave emulatori raznih računara i igračih konzola)
Sa Altirra gamepad radi bez problema, RetroArch ima porobleme. RetroArch koristi DosBox-Pure, pa je to razlog. DosBox-Pure je "kernel" RetroAch platforme, pa su ljudi koji su napravili RetroArch odlučili da DosBox-Pure daju i kao samostalnu aplikaciju, ne samo ugrađenu u RetroArch.
To znači da treba napraviti u DosBox-X i Pure, kao i RetroArch neko podešavanje da se taj sukob riješi. Ili u samim Windowsima. Ako je moguće uopšte.
Kako ja nisam uspio skontati kako da riješim taj sukob, pitam da li neko zna kako se to radi. Ne da provjerim, jer sve sam provjerio, ali nisam skontao kako da riješim sukob. Niti sam skontao da li ga je uopšte moguće riješiti.
Pa, ako neko zna, hvala.
Najinteresantnije mi je to da aplikacije koje padaju ne padaju tek kada počnem koristiti gamepad. Potrebno je samo da je gamepad ukopčan u USB ulaz računara, ne moram ni dotaći ga. Ako je gamepad ukopčan, aplikacije padnu čim se dignu. Ako je iskopčan, aplikacije rade. Ako dignem aplikacije i one rade, onog trenutka kada ukopčam gamepad u USB port računara, ne trebam pritisnuti ni jedno dugme, samo ukopčati, dignute aplikacije padnu.
Probao sam na Windows 7 mašini, sve radi. Problem je sa Windows 10 mašinom. Nisam probao na Linuxu.