A nista "jedna vreca zlata za mog Bakira"....?breuer wrote: ↑16/11/2025 10:10iskreno, pametniji od na nije teško biti, ali me zato iznenadilo da su upjeli biti i korumpiraniji od naszigzag wrote: ↑15/11/2025 22:50 Vala pokazali su da su daleko pametniji od nas. Jesu slaveni, imaju zajeba, imaju svega ali uzimaju mjeru putinovcima.
Ukrajinci dobri znaju ko su rusi, šta mogu, šta planiraju i šta treba uraditi da se rusija povali.
Tako da: negdje će se kiksat, negdje će upaliti i negdje će biti neriješeno.
I opet , daleko su rusi od Kijeva . Čak i od Harkova koji je na 30 kilometara od ruske granice.![]()
Ukrajina
- drndalo
#220901 Re: Ukrajina
-
Crvene_brigade
#220902 Re: Ukrajina
Najnovije informacije iz Kupjanska i okoline...
Putinova agresorska vojska postupno gubi kontrolu nad Kupjanskom.
Načelnik odjela za komunikacije Združenih snaga, Trehubov, prisjetio se da je Putin izjavio da su u smjeru Kupjanska "svi okruženi".
"To tada nije bio slučaj, a nije ni sada. Štoviše, postoji tendencija da Rusi postupno gube kontrolu nad gradom, nad područjima gdje su bili - to su sjeverna područja, gdje su ušli i pokušali se učvrstiti, ali im se broj tamo smanjio kao rezultat učinkovitih protumjera. To se još ne može nazvati pobjedom, za sada je to radni proces", napomenuo je glasnogovornik.
-
breuer
#220903 Re: Ukrajina
jarane, Ukrajinski zvaničnici seru u zlatne wc šolje, to realno ni kod nas ne bi prošlodrndalo wrote: ↑16/11/2025 13:39A nista "jedna vreca zlata za mog Bakira"....?breuer wrote: ↑16/11/2025 10:10iskreno, pametniji od na nije teško biti, ali me zato iznenadilo da su upjeli biti i korumpiraniji od naszigzag wrote: ↑15/11/2025 22:50 Vala pokazali su da su daleko pametniji od nas. Jesu slaveni, imaju zajeba, imaju svega ali uzimaju mjeru putinovcima.
Ukrajinci dobri znaju ko su rusi, šta mogu, šta planiraju i šta treba uraditi da se rusija povali.
Tako da: negdje će se kiksat, negdje će upaliti i negdje će biti neriješeno.
I opet , daleko su rusi od Kijeva . Čak i od Harkova koji je na 30 kilometara od ruske granice.![]()
- Čitalac
#220904 Re: Ukrajina
Pavlo Kazarin: Na odmoru...
Godišnji odmor postaje prozor u predratnu slobodu: petnaest obveznih dana u godini, plus dva za put. Vojska oduzima čovjeku slobodu – i stoga ga uči da je cijeni. Godišnji odmor vam vraća najrjeđe stvari: pravo da birate svoju geografiju, raspored i okolinu. Čak i jedenje i spavanje na godišnjem odmoru postaju oblik neovisnosti: ponovno preuzimate kontrolu. Vojnički dopust je samo 360 sati slobode. Petnaest doručaka, ručkova i večera. Petnaest izlazaka sunca i petnaest zalazaka sunca.
Rat previše uzima vojniku. Jedino što vas drži na površini je osjećaj da ste na pravoj strani povijesti i etike. Da ljudi u pozadini cijene vašu žrtvu. Da će se prije ili kasnije vaši napori isplatiti simboličnim dividendama. Stoga je najgora stvar koju vojnik može čuti na odmoru prijedlog da se sastanak odgodi "za neki drugi put". I nije samo stvar u tome da treba preživjeti do sljedećeg puta. Radi se i o tome da je mobilizacija svojevrsna društvena smrt. Naša vojska sastoji se od jučerašnjih civila. Svaki od njih sanja o povratku svog života i dočeku časne demobilizacije. Kad god vaš posao, raspored ili raspoloženje ne ostavljaju prostora za susret s osobom u uniformi, to zvuči kao omalovažavanje.
Osim toga, pozadina i fronta međusobno se generaliziraju. Za civile, svaka osoba u uniformi postaje lice Oružanih snaga Ukrajine. A za vojnika, svako iskustvo komunikacije s civilima pretvara se u potvrdu njegovih najboljih ili najgorih sumnji. Svaki prezir koji susretnete tijekom odmora, smanjuje motivaciju, a ona je na kraju četvrte godine invazije već u manjku...
U početku vas lako živcira sve. Kontrast prvih dana je previše uočljiv da ga ne biste osjetili. Bit ćete u iskušenju generalizirati, a svako komunikacijsko iskustvo doživljavat ćete kao test empatije. Samo jedno ovisi o vama - po kome ćete svakoga suditi: po onima koji prođu taj test ili po onima koji ne prođu.
Od svega što vojska daje, najvažnije je pravo da se ne sramite sebe. Uniforma daje osjećaj vlastite vrijednosti, a glavni rizik je susret s onima koji će obezvrijediti vaš izbor kako bi opravdali svoj. Ako ljudi ne lažu sami sebi, riskirate da primijetite samo neugodne praznine i pauze u razgovorima. Ako se brane napadom, čut ćete argumente o "ekonomskom frontu". Sigurni su da vas je rat promijenio, a vi razumijete da je rat promijenio i njih.
Stoga ćete se često osjećati najbolje pored onih koji su, poput vas, došli tražiti sigurnost u pozadini. S onima kojima ne treba ništa objašnjavati. S onima s kojima se možete šaliti bez straha da ćete biti pogrešno shvaćeni. Udaljenost sa svima ostalima može biti prevelika. Otišli ste kupiti vrijeme za njih, a oni ga nisu iskoristili. Žive na vaš račun, a često su sigurni da vi živite na njihov.
Ako idete kući u potrazi za predratnom stvarnošću, postoji rizik da je ne pronađete. Niste se promijenili samo vi, već i oni koji su odlučili da se ne mijenjaju...
-
zigzag
#220905 Re: Ukrajina
I dođeš kući, žena prigovara šti daješ život i zdravlje. Komšija živi , radi, ide na godišnji u turciju, kupio novo auto... djeca ti odrastaju a ne vidiš ih. I tako godinama. Nije nimalo psihički lako.
Nego...
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/ukra ... /251116082
Čekaj D.DŽ.
B.H je još prošle sedmice rekao da je Pokrosvk gotova stvar.
Nego...
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/ukra ... /251116082
Čekaj D.DŽ.
B.H je još prošle sedmice rekao da je Pokrosvk gotova stvar.
-
HelaS
#220906 Re: Ukrajina
Dangubic wrote: ↑14/06/2022 12:18Te brojke ne znam i ti si pokupio sa interneta ali LNG je prihvatljiv sa ovim cijenama gasa što je i logično, moraš ga brodom prevoziti i koristiti instalacije koje ga hlade i nakon toga ti trebaju terminale za taj gas i onda opet instalacije koje taj gas pretvaraju u gasovito stanje sve si to zaboravio da navedeš i uporedis sa cijenom gasovoda i gasovod se ne pravi za jednu godinu a ovo moras za svaki brod plaćati. Razlika velika.zilog wrote: ↑14/06/2022 12:10Sve je to impresivno, ali ne nudis nikakve konkretne brojke. Ja sam ih stavljao desetine i postavio najvaznije pitanje, kome ce Katar gasovodom prodavati svoj gas? Evi ti primjera konkretnih brojki koje sam postavio:Dangubic wrote: ↑14/06/2022 11:58 Ja radim u petrohemijskoj industriji, radio sam više projekata u Kini i u Americi u Teksasu sam radio a i u Rusiji (otok blizu Japana) tj gdje Shell ima svoja postrojenja, u Kini sam bio više puta. Znam dosta o tome i radim za petrohemijsku kompaniju Shell zato i veoma dobro znam da Evropa blufira i da ih Putin drži za grlo. I u Katar sam trebao da idem ali sam odbio upravo na tim postrojenjima.
zilog wrote: ↑28/03/2022 23:57 Ima li nam jos onih "vrlih strucnjaka" koji su po forumu trubili da je ruski gas, iz gasovoda, najeftinija energija i da je daleko jeftiniji od LNG-a?
Vjerovali, ili ne, 35 LNG tankera klase Mozah (266.000 m3 LNG, ili 161 milion kubika gasa), koji godisnje, iz Perzijskog zaliva, kroz Suec, do sjevera Njemacke (cca 12.000 km u jednom pravcu), mogu prevesti 65 milijardi m3 gasa, vrijedi oko 9 milijardi dolara. Usporedbe radi, samo podmorski dio Sjevernog toka 1, kapaciteta 55 milijardi m3, je kostao 8,8 milijardi Eura (kopneni dio jos 6 milijardi EUR).
Poraz za Hrvatsku i BiH. Hrvatska već ima terminal na Krku. BiH ima ogroman kapacitet za ovakav terminal u Dretelju, ima željezničku prugu kojom može raditi transport plina, a može se i prokopati novi plinovod. Očito da mi nemamo dovoljno dobre lobiste ni pregovarače.Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je danas u Grčkoj memorandum sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom o uspostavi LNG terminala preko kojeg će se Ukrajina snabdijevati gasom, čime će se izbjeći najavljivana energetska kriza.
Stručnjaci procjenjuju da je grčka ruta izvodljiva, ali će zahtijevati značajna ulaganja. U tom pogledu Ukrajina i Grčka potpisale su memorandum o namjeri saradnje u isporuci američkog tečnog prirodnog plina (LNG).
Prema riječima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog već je postignut sporazum o finansiranju kupovine LNG-a u ukupnom iznosu od gotovo 2 milijarde eura. https://www.klix.ba/biznis/privreda/zel ... /251116096
-
zilog
#220907 Re: Ukrajina
Evo, koga interesuje, kako izgleda namot od 40 i 60 kilometara optickog vlakna.
Sto se tezine tice, racunajte da je oko 75% onoga sto vidite namotano - staklo (zapravo kvarc).
Sto se tezine tice, racunajte da je oko 75% onoga sto vidite namotano - staklo (zapravo kvarc).
- drndalo
#220908 Re: Ukrajina
Tacno, kod nas se od vreca zlata napravi SCC, i to prodje...
Njega su nagazili i sto je srao u zlatnu solju, srao je... Za razliku od nas koji smo samo Juku i Cacu otresli, znamo i nakon cega...
Nije pitanje da li se nadje nekih koji ce krasti, nego da li ce sistem raditi da ih zaustavi.
- drug_profi
#220909 Re: Ukrajina
Put iz Grčke obilazi Mađarsku i kraći je.HelaS wrote: ↑16/11/2025 20:22Dangubic wrote: ↑14/06/2022 12:18Te brojke ne znam i ti si pokupio sa interneta ali LNG je prihvatljiv sa ovim cijenama gasa što je i logično, moraš ga brodom prevoziti i koristiti instalacije koje ga hlade i nakon toga ti trebaju terminale za taj gas i onda opet instalacije koje taj gas pretvaraju u gasovito stanje sve si to zaboravio da navedeš i uporedis sa cijenom gasovoda i gasovod se ne pravi za jednu godinu a ovo moras za svaki brod plaćati. Razlika velika.Poraz za Hrvatsku i BiH. Hrvatska već ima terminal na Krku. BiH ima ogroman kapacitet za ovakav terminal u Dretelju, ima željezničku prugu kojom može raditi transport plina, a može se i prokopati novi plinovod. Očito da mi nemamo dovoljno dobre lobiste ni pregovarače.Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je danas u Grčkoj memorandum sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom o uspostavi LNG terminala preko kojeg će se Ukrajina snabdijevati gasom, čime će se izbjeći najavljivana energetska kriza.
Stručnjaci procjenjuju da je grčka ruta izvodljiva, ali će zahtijevati značajna ulaganja. U tom pogledu Ukrajina i Grčka potpisale su memorandum o namjeri saradnje u isporuci američkog tečnog prirodnog plina (LNG).
Prema riječima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog već je postignut sporazum o finansiranju kupovine LNG-a u ukupnom iznosu od gotovo 2 milijarde eura. https://www.klix.ba/biznis/privreda/zel ... /251116096
-
zigzag
#220910 Re: Ukrajina
'Ta priča ovaj! Kakav plin. Preko kojeg kantona, kome pravit, čijim parama, čiji plin,kakav Dretelj, kakve mi logističke veze imamo sa Ukrajinom?
- Čitalac
#220911 Re: Ukrajina
Ukrajina bi naredne godine mogla da proizvede do 20 miliona dronova.
Uz odgovarajuće financiranje, Ukrajina je sposobna proizvesti do 20 milijuna dronova u 2026. godini, kaže ministar vanjskih poslova Ukrajine Andrij Sibiha. Sibiha je napomenuo da moderna utrka u naoružanju nije nuklearno oružje, već milijuni jeftinih dronova.
"Tko god može brže povećati proizvodnju, osigurat će mir. To zahtijeva brzo i dovoljno financiranje ukrajinske obrambene industrije, koja je sada najveći izvor obrambenih inovacija u svijetu. Možemo proizvesti do 20 milijuna dronova sljedeće godine ako dobijemo dovoljno sredstava", rekao je ministar vanjskih poslova.
Prema Sibihi, ruski diktator Vladimir Putin bit će prisiljen prekinuti rat protiv Ukrajine kada izgubi iluzije o mogućnosti pobjede, a cijena nastavka rata postane kritično visoka za njegov režim.
„Zajedno, međunarodna zajednica ima dovoljno kapaciteta da prisili Rusiju da prekine ovaj rat. Moramo prijeći s pristupa 'koliko god treba' na pristup 'što je moguće jače'“, kaže Sibiha.
-
HelaS
#220912 Re: Ukrajina
Pa dobro, nekad treba i pročitati i pokušati razumjeti, ne iskakati iz šume kao divljak s mislima da je šuma samo njegovo stanište
-
zilog
#220913 Re: Ukrajina
Razumijem za Hrvatsku i Omisalj na Krku, ali kako, za Boga milog, ugura BiH i Dretelj u tu pricu?!!HelaS wrote: ↑16/11/2025 20:22SpoilerShowDangubic wrote: ↑14/06/2022 12:18Te brojke ne znam i ti si pokupio sa interneta ali LNG je prihvatljiv sa ovim cijenama gasa što je i logično, moraš ga brodom prevoziti i koristiti instalacije koje ga hlade i nakon toga ti trebaju terminale za taj gas i onda opet instalacije koje taj gas pretvaraju u gasovito stanje sve si to zaboravio da navedeš i uporedis sa cijenom gasovoda i gasovod se ne pravi za jednu godinu a ovo moras za svaki brod plaćati. Razlika velika.Poraz za Hrvatsku i BiH. Hrvatska već ima terminal na Krku. BiH ima ogroman kapacitet za ovakav terminal u Dretelju, ima željezničku prugu kojom može raditi transport plina, a može se i prokopati novi plinovod. Očito da mi nemamo dovoljno dobre lobiste ni pregovarače.Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je danas u Grčkoj memorandum sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom o uspostavi LNG terminala preko kojeg će se Ukrajina snabdijevati gasom, čime će se izbjeći najavljivana energetska kriza.
Hoce li to LNG tankeri uplovljavati u Neretvu, do Dretelja i pretovarati na neke LNG vagone?
Realnije bi bilo pisati o kosmodromu u Dretelju...
-
HelaS
#220914 Re: Ukrajina
Grčka nema ništa. Nema podzemna skladišta, nema adekvatnu željeznicu, a i cestovna infrastruktura je loša. Hrvatska ima sve i još odličnu prugu sve do Užgoroda. BiH može izgraditi plinovod iz luke Ploče do Dretelja, dalje željeznicom.... Transport morem višestruko je jeftininiji od kopnenog, a Krk je visoko u Jadranu. Luka Ploče slično. Ako ne razmiješ priliku za privrednim projektom nemoj ni pisati, nisi ispao pametan sa kosmodromomzilog wrote: ↑16/11/2025 22:27Razumijem za Hrvatsku i Omisalj na Krku, ali kako, za Boga milog, ugura BiH i Dretelj u tu pricu?!!HelaS wrote: ↑16/11/2025 20:22SpoilerShowDangubic wrote: ↑14/06/2022 12:18
Te brojke ne znam i ti si pokupio sa interneta ali LNG je prihvatljiv sa ovim cijenama gasa što je i logično, moraš ga brodom prevoziti i koristiti instalacije koje ga hlade i nakon toga ti trebaju terminale za taj gas i onda opet instalacije koje taj gas pretvaraju u gasovito stanje sve si to zaboravio da navedeš i uporedis sa cijenom gasovoda i gasovod se ne pravi za jednu godinu a ovo moras za svaki brod plaćati. Razlika velika.Poraz za Hrvatsku i BiH. Hrvatska već ima terminal na Krku. BiH ima ogroman kapacitet za ovakav terminal u Dretelju, ima željezničku prugu kojom može raditi transport plina, a može se i prokopati novi plinovod. Očito da mi nemamo dovoljno dobre lobiste ni pregovarače.Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je danas u Grčkoj memorandum sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom o uspostavi LNG terminala preko kojeg će se Ukrajina snabdijevati gasom, čime će se izbjeći najavljivana energetska kriza.
Prema riječima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog već je postignut sporazum o finansiranju kupovine LNG-a u ukupnom iznosu od gotovo 2 milijarde eura. https://www.klix.ba/biznis/privreda/zel ... /251116096![]()
![]()
Hoce li to LNG tankeri uplovljavati u Neretvu, do Dretelja i pretovarati na neke LNG vagone?
Realnije bi bilo pisati o kosmodromu u Dretelju...![]()
-
zigzag
#220915 Re: Ukrajina
Kad krene trolizacija tačno mi bude žao vremena.
Ali očito to skače sa teme na temu.
Ali očito to skače sa teme na temu.
-
HelaS
#220916 Re: Ukrajina
Kad pojedinci zamisle da imaju monopol svojim postovima po određenim temama, tačno čovjek da povrati
-
zigzag
#220917 Re: Ukrajina
Tema Ukrajina. A ne sci-fi na relaciji Ploče-Mostar-Gomelj-Lenjinjgrad.
-
Crvene_brigade
#220918 Re: Ukrajina
Najnovije vijesti: Privremeno okupirani dio Donjecka ostao u mraku nakon večerašnjih napada...
U plamenu je i termoleketrana u Putinistanu...
Gori i u Kursku...
U plamenu je i termoleketrana u Putinistanu...
Gori i u Kursku...
Last edited by Crvene_brigade on 16/11/2025 23:15, edited 1 time in total.
-
zilog
#220919 Re: Ukrajina
Stvarno ne znam sta bih ti odgovorio...HelaS wrote: ↑16/11/2025 22:39Grčka nema ništa. Nema podzemna skladišta, nema adekvatnu željeznicu, a i cestovna infrastruktura je loša. Hrvatska ima sve i još odličnu prugu sve do Užgoroda. BiH može izgraditi plinovod iz luke Ploče do Dretelja, dalje željeznicom.... Transport morem višestruko je jeftininiji od kopnenog, a Krk je visoko u Jadranu. Luka Ploče slično. Ako ne razmiješ priliku za privrednim projektom nemoj ni pisati, nisi ispao pametan sa kosmodromomzilog wrote: ↑16/11/2025 22:27Razumijem za Hrvatsku i Omisalj na Krku, ali kako, za Boga milog, ugura BiH i Dretelj u tu pricu?!!HelaS wrote: ↑16/11/2025 20:22SpoilerShow
Poraz za Hrvatsku i BiH. Hrvatska već ima terminal na Krku. BiH ima ogroman kapacitet za ovakav terminal u Dretelju, ima željezničku prugu kojom može raditi transport plina, a može se i prokopati novi plinovod. Očito da mi nemamo dovoljno dobre lobiste ni pregovarače.![]()
![]()
Realnije bi bilo pisati o kosmodromu u Dretelju...![]()
Ostao sam bez teksta...
Pokusaj makar otvoriti kartu i prebrojati kilometre i granice izmedju Grcke i Ukrajine (560km, dvije EU clanice izmedju).
Sada to isto napravi na potezu Ploce-Dretelj-bilo_koje_mjesto_u_Ukrajini?
-
HelaS
- JMGuti
#220921 Re: Ukrajina
Kad smo kod Kupjanska da se malo prisjetimo kako je to bilo 2022.
Oni koji prate rat od prvog dana, sjetit ce se harkivske protuofanzive 2022, mislim da je Kupjansk bio drugi oslobodjeni grad nakon Balaklije. Kraken ih je tad dobro nagrdio. Serhi Velychko je snimao skidanje ruskih zastava i postavljanje ukrajinskih. Veceras je na zasluzenom odmoru gledao ukrajinsku reprezentaciju sa Shevchenkom.
https://youtu.be/TMOyOaCVN0Q?si=WTP5Dl_ScO39nCTB
- drug_profi
#220922 Re: Ukrajina
Ona napad od prije desetak dana na aerodrom Donjeck.
Potpuno uništeno 4 puna skladišta municije, Shahida/Gerana i izviđačkih te dronova mamaca.
Procjena je da je uništeno oko 1200 komada i da ta baza više ne postoji.
Potpuno uništeno 4 puna skladišta municije, Shahida/Gerana i izviđačkih te dronova mamaca.
Procjena je da je uništeno oko 1200 komada i da ta baza više ne postoji.
- Čitalac
#220923 Re: Ukrajina
Zelenski o velikom ugovoru sa Francuskom: Ukrajina kupuje 100 Rafala.
Ukrajina će od Francuske kupiti zrakoplove Rafale F4, sustave protuzračne obrane SAMP-T, radare za sustave protuzračne obrane, rakete i bombe, objavio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.
"Danas je poseban trenutak, uistinu povijesni za obje nacije - Francusku i Ukrajinu. Zajedno s Emmanuelom Macronom potpisali smo izjavu o namjeri suradnje u području nabave obrambene opreme. Dokument koji našoj zemlji daje mogućnost kupnje vojne opreme od francuske obrambene industrijske i tehnološke baze, posebno 100 zrakoplova Rafale F4 do 2035. za ukrajinsko borbeno zrakoplovstvo, protuzračne obrambene sustave SAMP-T, radare za protuzračne obrambene sustave, rakete zrak-zrak i zračne bombe", objasnio je šef države.
Također, prema Zelenskom, ove će godine započeti zajednički projekti obrambene industrije dviju zemalja.
"Zajednički ćemo proizvoditi dronove presretače, raditi na razvoju kritičnih tehnologija i komponenti koje se mogu integrirati u ukrajinske dronove. Novi zrakoplovi, nova pojačanja, novi koraci za jačanje naše vojske i naše zemlje. Vrlo sam zahvalan Francuskoj, predsjedniku Emmanuelu Macronu i cijelom francuskom narodu", zaključuje predsjednik.
-
Crvene_brigade
#220924 Re: Ukrajina
Trump najavio novu kaznu Rusiji. Kremlj je bijesan
Kremlj je danas reagirao na najavu američkog predsjednika Donalda Trumpa da republikanci u Kongresu pripremaju zakon koji bi uveo sankcije svim državama koje posluju s Rusijom. Glasnogovornik Dmitrij Peskov poručio je da bi Moskva na usvajanje takvog zakona odgovorila vrlo oštro.
"Moskva bi ekstremno negativno reagirala na usvajanje američkog zakona o sankcijama protiv zemalja koje surađuju s Rusijom", rekao je Peskov.
Trump najavio nove sankcije državama koje posluju s Rusijom
Američki predsjednik Donald Trump najavio je kako republikanci u Kongresu pripremaju zakon kojim bi se uvele sankcije svim zemljama koje posluju s Rusijom. Trump je dodao da bi se nove mjere mogle odnositi i na Iran, ključnog vojnog saveznika Moskve, piše Kyiv Independent.
"Svaka zemlja koja posluje s Rusijom bit će vrlo strogo sankcionirana", poručio je Trump novinarima u Palm Beachu na Floridi.
Nastavak pritiska na Moskvu
Nadolazeći zakon nadovezuje se na niz akcija koje je Trumpova administracija poduzela posljednjih mjeseci. U listopadu su objavljene prve sankcije protiv Moskve, usmjerene na dvije najveće ruske naftne kompanije - Rosneft i Lukoil - zajedno s njihovim podružnicama.
Međutim, američko Ministarstvo financija nedavno je odgodilo sankcije Lukoilu, koje su prvotno trebale stupiti na snagu 21. studenog, kako bi se tvrtki dalo vrijeme za prodaju inozemne imovine.
Washington je ranije ove godine također uveo carine od 50 posto na robu iz Indije, jednog od najvećih uvoznika ruske nafte. Kao razlog navedena je ustrajnost New Delhija u kupnji unatoč upozorenjima da bi mogle uslijediti sekundarne sankcije ako Moskva ne pokaže napredak u mirovnim naporima u Ukrajini.
I Iran na meti
Iako Trump nije ponudio dodatne detalje o zakonu koji se priprema, rekao je da će se Iran vjerojatno naći među metama. Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Iran se profilirao kao ključni saveznik Kremlja, opskrbljujući moskovske ratne napore oružjem i vojnom opremom.
Preuzeto sa: https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... i_ostalo_m
-
ketronsd1