Alkohol (All About)

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

DonieBrasco

#1 Alkohol (All About)

Post by DonieBrasco »

Da pokrenem temu o alkoholu pa da razglabamo o svemu vezano za isti, od konzumirnja 1-2 case ili vise tokom sedmice ili u mjesec dana pa do ozbiljnih problema (adikcije) i svega vezanog sa istim.

Ja ga gotovo nikako ne konzumiram, cu poceti sa pitanjem - sta mislite da li je uredu ne piti ga nikako, pod time mislim casu piva, vina, zestine, bilo cega, ali ok ga koristiti pri spremanju hrane, samo ga ne piti nikako mimo toga.

P.S. Ovo ne vazi za one cokoladne bajardere sto imaju tragove i arome alkohola od voca i slicno.
JohnnyS

#2 Re: Alkohol (All About)

Post by JohnnyS »

Treba ga ili piti da se olešiš ili ga ne piti nikako. Od čaše dvije vina ili boce piva dnevno nemaš ništa osim trbušine.
HelaS

#3 Re: Alkohol (All About)

Post by HelaS »

DonieBrasco wrote: 16/11/2025 11:03 Da pokrenem temu o alkoholu pa da razglabamo o svemu vezano za isti, od konzumirnja 1-2 case ili vise tokom sedmice ili u mjesec dana pa do ozbiljnih problema (adikcije) i svega vezanog sa istim.

Ja ga gotovo nikako ne konzumiram, cu poceti sa pitanjem - sta mislite da li je uredu ne piti ga nikako, pod time mislim casu piva, vina, zestine, bilo cega, ali ok ga koristiti pri spremanju hrane, samo ga ne piti nikako mimo toga.

P.S. Ovo ne vazi za one cokoladne bajardere sto imaju tragove i arome alkohola od voca i slicno.
Ne piše se "uredu" jbt, naučite konačno :-)
mali_balon

#4 Re: Alkohol (All About)

Post by mali_balon »

DonieBrasco wrote: 16/11/2025 11:03 Da pokrenem temu o alkoholu pa da razglabamo o svemu vezano za isti, od konzumirnja 1-2 case ili vise tokom sedmice ili u mjesec dana pa do ozbiljnih problema (adikcije) i svega vezanog sa istim.

Subhanallah.....pa zar se i Bosni pije......zar Bosnjaci piju....
Ja od tih vocnih aroma volim samo krusku i jabuku....a od zitaricastih (@HelaS jel se ovako pise) samo sok od jecma I hmelja
NediM17

#5 Re: Alkohol (All About)

Post by NediM17 »

HelaS wrote: 16/11/2025 13:13

Baš se u ovom slučaju piše tako.
Ne stoje u redu.
Haj grk sad nazad u školu.
ZoomZoomKiwi

#6 Re: Alkohol (All About)

Post by ZoomZoomKiwi »

:lol:

Sa ženom obavezno popijem čašu vina skoro svaku drugu noć. One noći između popijem jednu pivu prije spavanja. Odnosno, pivo mogu sam, vino mi bolje leži u društvu.

Stomaka nema, jer vazda radim nešto po dvorištu tako da nema se kad nataložit'. :mrgreen:

I tako u toku dana, dok radim ili u dvorištu ili u garaži popije se jedna do dvije pive.

Nisam se napio ne pamtim, ali i ne fali mi ni pijanstvo ni mamurluk, prošao sam toga dovoljno hahah.

Ali da mi sjeda dobro vino ili dobra piva, sjedne mi itekako, nekad bolje nego sok neki.

U Zenici sam ostavio strašnu kolekciju vina, koju sam godinama na putovanjima skupljao. Sve su posebne i limitirane edicije vrhunskih nagrađivanih vina, koje su se nakupile kroz tri godine dok je žena bila trudna i dok je malac dojio, pa se nije konzumiralo skoro pa tri godine ukupno.

Sad ovdje kupujem većinom domaća, Napier regija ima stvarno vrhunska vina, meni svakako draža od francuskih. Samo mi Pošip s Brača fali iskreno, a nisam vidio da ga iko ovdje uvozi.

Pridike od modernih BH mumina nikad nisam slušao, jer su obično bile takve da mi neki kockar priča kako alkohol ne valja, ili mi neki uz pivu govori kako ne treba jest svinjetinu. Takva licemjerja me ne zanimaju.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7 Re: Alkohol (All About)

Post by Truba »

Nit pijem nit me zanima
NediM17

#8 Re: Alkohol (All About)

Post by NediM17 »

Truba wrote: 16/11/2025 14:18 Nit pijem nit me zanima
Makar misno vinceko?
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#9 Re: Alkohol (All About)

Post by anex »

Nemoj da spamamo odmah temu...fina je, može se razraditi.
Ko ne pije, neka ne dolazi na temu....a nas koji smo kontra toga, ne zanima ko pije a ko ne.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#10 Re: Alkohol (All About)

Post by _BataZiv_0809 »

Svojevremeno sam cugao ko smuk. Pilo sve sve od štoka do vode iz pegle :lol:

Sad s vremena na vrijeme poslije posla i rucka zdrmam casu crvenog vina. Isto tako poslije vecere u restoranu. Ne uz jelo, ne godi mi i nikad mi nije godio alkohol uz jelo.

Kad sam sa rajom u kafani, ako zadajemo svu noc, obicno gledamo da svi marisemo isto da se moze flasa odmah naruciti.

Tad obicno ide viski kola ili gin tonic.

Ako se necu duze zadrzavati onda moze piva dvije tri maksimale. Gledam da je neka belgijska ale varijanta.

Koliko sam nekad pio ovo danas se moze smatrati da ne pijem uopste.
problemnatravunu

#11 Re: Alkohol (All About)

Post by problemnatravunu »

Uglavnom konzumiram u onim "preporučenim , zdravim količinama", uz plavu ribu čaša dvije crnog vina , uz bijelu ribu čaša dvije bijeloga.
Inače , uz drugu hranu , čaša dvije gemišta , ili jedno pivo , neko malo bolje...zaista volim da mi piće ima ukusa i mirisa , da nije baš neko smeće, "vodurina" , jer onda mogu i čašu vode popiti, isto mi dođe.
Što se tiče žeste , volim ponekad neke voćne rakije , ono, 0.3 čašica , lagano pomalo "liskati" , bez eksiranja .... :mrgreen:
Opijanja su davno iza mene (mladost ludost :lol: ) , možda se zalomi ljeti na moru da se jednom-dva puta malo jače "potegne" do kasno u noć :pijani:
HelaS

#12 Re: Alkohol (All About)

Post by HelaS »

Meni je opijanje težak oblik seljakluka. Piti i opiti se, odvesti svoje tijelo, mozak, u stanje neuračunljivosti ili smanjene neuračunjljivosti, a ne biti bolesnik - alkoholičar, je teški primitivizam.
toska

#13 Re: Alkohol (All About)

Post by toska »

Alkohol je vid samolječenja i nametnuta ispomoć u nekim socijalnim situacijama, proslave, derneci i sl.
Samolječenje je primarna upotreba.

Nešto drugo, besmisao kategorizacije alkoholnih pića po kvaliteti.
Baš niko ih ne pije rade ukusa, arome itd. već zbog zajedničkog sastojka, koštalo 5 ili 500KM.

Zato licemjerje nije samo za jednu stranu.
stubrijez

#14 Re: Alkohol (All About)

Post by stubrijez »

Ja nikad nisam uspio popiti casu vina navecer, ni uz veceru ni nako. Jedno pivo isto...
Naslovnica

#15 Re: Alkohol (All About)

Post by Naslovnica »

Kilo belog i sifon, petkom i(li) subotom.
:thumbup:
MMM1977

#16 Re: Alkohol (All About)

Post by MMM1977 »

Pijem 2-3 puta sedmično po bocu 0.75 crvenog vina. Ponekad se zalome i 2 boce. Vino mi godi za raspoloženje, spavanje i probavu tako da sam ja sebi utripao da mi je to lijek za sve.
MMM1977

#17 Re: Alkohol (All About)

Post by MMM1977 »

toska wrote: 17/11/2025 07:29 Alkohol je vid samolječenja i nametnuta ispomoć u nekim socijalnim situacijama, proslave, derneci i sl.
Samolječenje je primarna upotreba.

Nešto drugo, besmisao kategorizacije alkoholnih pića po kvaliteti.
Baš niko ih ne pije rade ukusa, arome itd. već zbog zajedničkog sastojka, koštalo 5 ili 500KM.

Zato licemjerje nije samo za jednu stranu.
Kako bolan ne pijem radi ukusa i arome? Pa kad je vino dobro onda naprosto uživam upravo u tome, da mi je cilj da se olešim kupovao bih brlju od 5 km a ne vino od 40.
mirota

#18 Re: Alkohol (All About)

Post by mirota »

10 ak godina se lesio, sad nikako, nije to za mene, dugo sam mogao piti kontrolisano, a onda 5 god bez mjere i onda je dosao kraj...nikad vise...zavidim ljudima koji znaju stati na 1-2 case vina, nisam od tih
MMM1977

#19 Re: Alkohol (All About)

Post by MMM1977 »

mirota wrote: 19/11/2025 22:33 10 ak godina se lesio, sad nikako, nije to za mene, dugo sam mogao piti kontrolisano, a onda 5 god bez mjere i onda je dosao kraj...nikad vise...zavidim ljudima koji znaju stati na 1-2 case vina, nisam od tih
Čuj čaša ili dvije, to je isto kao da jebeš i onda ga izvadiš prije nego svršiš i kažeš meni dosta :D
HelaS

#20 Re: Alkohol (All About)

Post by HelaS »

MMM1977 wrote: 19/11/2025 22:30 Pijem 2-3 puta sedmično po bocu 0.75 crvenog vina. Ponekad se zalome i 2 boce. Vino mi godi za raspoloženje, spavanje i probavu tako da sam ja sebi utripao da mi je to lijek za sve.
Mislio sam da se vino gušta po čašu-dvije dnevno, nisam znao da je za podizanje raspoloženja 2-3 puta sedmično po dvije boce :lol:

Tačno se sjetim one žabe i konja, ali Nušić mi ne izlazi iz misli :lol:
MMM1977

#21 Re: Alkohol (All About)

Post by MMM1977 »

HelaS wrote: 19/11/2025 22:40
MMM1977 wrote: 19/11/2025 22:30 Pijem 2-3 puta sedmično po bocu 0.75 crvenog vina. Ponekad se zalome i 2 boce. Vino mi godi za raspoloženje, spavanje i probavu tako da sam ja sebi utripao da mi je to lijek za sve.
Mislio sam da se vino gušta po čašu-dvije dnevno, nisam znao da je za podizanje raspoloženja 2-3 puta sedmično po dvije boce :lol:

Tačno se sjetim one žabe i konja, ali Nušić mi ne izlazi iz misli :lol:
Jebiga, meni te dvije čaše ne znače ništa i ako bi me neko ograničio na to onda ne bih ni pio. A nije uvijek 2 boce, to je baš rijetko.

Sinoć su bile 3 :D
canvra888

#22 Re: Alkohol (All About)

Post by canvra888 »

Ovo je ono kad poletiš ispasti pametan, a ispadneš... Trk pravopis u ruke.
HelaS

#23 Re: Alkohol (All About)

Post by HelaS »

canvra888 wrote: 19/11/2025 22:42

Jesi li upravu ili ukrivu :D
canvra888

#24 Re: Alkohol (All About)

Post by canvra888 »

HelaS wrote: 19/11/2025 22:47
canvra888 wrote: 19/11/2025 22:42

Jesi li upravu ili ukrivu :D
Sve to pomenuto su prilozi. Kada rastaviš na dva člana, dobijaju neko drugo značenje i nije to više ista vrsta riječi.
mayab

#25 Re: Alkohol (All About)

Post by mayab »

Vidim ja ovdje ima hedonista ,
ali čini mi se još više latentnih alkoholičara :izet: ,
kad vidim rečenice tipa " ko to još pije zbog ukusa i mirisa", " neću piti nikako , kad ne mogu puno :lol: " i tako dalje i tako bliže! :mrgreen:

Zaista , ko ne može ćejfiti i guštati u alkoholu , i ostati (ipak) bistre glave , bolje da nikako i ne pije :thumbup:
Post Reply