Ozimician wrote: ↑16/11/2025 00:23
Što bi bio hejter - ako je iko na ovoj temi hejter - ja sam.
Meni je iskreno uživancija čitati tvoje priče sa NZ.
Ono što me fascinira (iz njemačke perspektive) u svemu tome jeste koliko su procesi priznavanja kvalifikacija jednostavni.
Fali i u Njemačkoj učitelja samo tako, konstantno se o tome priča, ali da neki stranac (sa stranim kvalifikacijama, posebno non-EU) radi taj posao u državnoj školi - svi komentarišu sa:
jednostavnije je da ispočetka završi fakultet.
Hvala
Nope, bitan je jezik, to je prvo.
Elektrotehnika ide jako brzo, ženina diploma je malo duže trajala i sad joj je uslov još taj jezik.
E ne znam za humane/medicinske nauke, sigurno je to najteže, iako nam i tog kadra fali hronično.
A te stvari sigurno zavise od statistike (koliko im zapravo koje struke fali) i od situacije u pojedinoj državi. Australija je isto što se toga tiče jako jednostavna, opet kažem, ne znam za te humane i medicinske zajebancije.
Ovdje to većinom radiš kroz “udruženje” te struke, ne znam kako da to nazovem. Autoritet za priznavanje svih diploma je
NZQA, do njih možeš sam ili tako uz pomoć kolega, što je mnogo lakše, jer njihova "preporuka" uveliko ubrza taj proces.
Npr. ja sam svoje papire poslao prvo kolegama u
ENZ. Nakon upoznavanja i intervjua s njima, brzo sam dobio pisanu preporuku koju sam onda proslijedio u NZQA i jako brzo dobio priznanje diplome na NZQF level 7, te da ispunjavam uslove da mogu postati Chartered Professional Engineer.
Nedavno, nakon šest mjeseci, mi je firma i to završila pa sam sada i registrovan kao CPE od strane Engineering NZ.
Za ženu je slično, samo to nismo radili unaprijed, nego lagano kad smo došli. Sve smo dokumente imali prevedene i ovjerene, iako većinom ovdje rade sa skeniranim, tj. e-dokumentima, ne gledaju plaho na pečate

Za nju isto ide preko NZQA koji izdaju tu potvrdu o priznanju kvalifikacije, a što se tiče procesa to ide opet kroz Teaching Council of Aotearoa New Zealand. Oni pregledaju sve i kažu može ili ne, a po njihovom se onda NZQA ravna. Žena je baš početkom proljeća bila kod njih na intervjuu uživo, i kaže da su kliknuli. Najviše joj je pomoglo što im je pokazala fotografije svojih prijašnjih radova i snimke priredbi i tako te zajebancije.
Uglavnom, ona ima IELTS B2, i ima pola godine da položi C1 da bi dobila sve što treba. Priprema se kao luda, a ja mislim da to može već sad dobiti ali eto neće još da ide na ispit, bit će jedan termin pred Božić pa će na taj vjerovatno. Pošto joj je sve ostalo odobreno, računam kad priloži taj C1 certifikat da će odmah dobiti potvrdu pa bi mogla možda već krajem ljeta da se zaposli u svojoj struci.
Ovdje je obrazovanje pravo dobro koncipirano, i mislim da će se ona vrlo brzo uklopiti u to sve jer je iznimno kreativna i znam da je voljela svoj posao i u BiH.
Ja ću možda upisati master ali MBA, ne elektrotehniku, ili ću se uhvatit gedora

(ovo drugo hopefully)
@belfy nije baš identičan naglasak Ozziejima, ja lako prepoznam ko je Aussie a ko "naš"
Dosta uticaja ima Te Reo Māori ovdje, i jako mi je lijep taj jezik, trudim se da ga naučim, i većina normalnih ljudi u svakodnevnoj konverzaciji koristi dosta riječi iz njihovog vokabulara.