Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Bodkin

#30176 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

tokio25 wrote: 15/11/2025 14:02
Bodkin wrote: 15/11/2025 13:58
tokio25 wrote: 15/11/2025 13:52

4000 franaka?
a ne vidim problem i u 4000 maraka
bar znas u kakvoj si drzavi dok se ne snadjes dalje
eto zasto je tema bitna. da mi brat rodjeni ide za 3000 franaka rekao bih mu da sjedi kuci
e vidis u tome jeste problem sto ti mislis da 3000 franaka je nista a za onoga ko radi za 1000 u bih je itekako puno i sigurno bilji uslovi nego u
bih

u ovoj mojoj gore prici si ti onaj koji radi za 3000 u bih
druze ne mislim da je nista. mislim da ima toliko faktora. ako si u nekim odredjenim godinama, nece ti biti bolje za te pare, pogotovo ako ti je lova razlog odlaska. pogledaj zadnjih 50 stranica teme
ako ti pare nisu bitne, onda nije bitno na koliko ides. ako pare odredjuju da li je negdje "puno bolje", onda to nije 3k franaka
tokio25

#30177 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

Bodkin wrote: 15/11/2025 14:27

eto zasto je tema bitna. da mi brat rodjeni ide za 3000 franaka rekao bih mu da sjedi kuci
e vidis u tome jeste problem sto ti mislis da 3000 franaka je nista a za onoga ko radi za 1000 u bih je itekako puno i sigurno bilji uslovi nego u
bih

druze ne mislim da je nista. mislim da ima toliko faktora. ako si u nekim odredjenim godinama, nece ti biti bolje za te pare, pogotovo ako ti je lova razlog odlaska. pogledaj zadnjih 50 stranica teme
ako ti pare nisu bitne, onda nije bitno na koliko ides. ako pare odredjuju da li je negdje "puno bolje", onda to nije 3k franaka
3000 je bolje od 1000 plus ostali faktori
mozda cista racunica 1000 vs 3000 nije puno bolje al ako uzmemo da u svicarskoj nemas dodike bakire i sl da nemas smrkove i sl da nemas x stvari koje ovdje imas itekako je bolje
moimoi

#30178 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

tokio25 wrote: 15/11/2025 13:52

4000 franaka?
a ne vidim problem i u 4000 maraka
bar znas u kakvoj si drzavi dok se ne snadjes dalje
bih

Haj svica… mozes naci nekoga da te vrati dzaba kuci… ako nista na istom si kontinentu. Al ti ie razmisljanje pogresno. Tako ljudi odu na istok jer im se 4000-5000 KM cini k’o kuca. Na kraju mu dijaspora sa dobrim poslovima skuplja lovu za avio kartu.
Jer tamo s tom lovom ne mozes nista.
tokio25

#30179 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

moimoi wrote: 15/11/2025 14:40

bih

Haj svica… mozes naci nekoga da te vrati dzaba kuci… ako nista na istom si kontinentu. Al ti ie razmisljanje pogresno. Tako ljudi odu na istok jer im se 4000-5000 KM cini k’o kuca. Na kraju mu dijaspora sa dobrim poslovima skuplja lovu za avio kartu.
ma ko jos ide na istok da se ne lazemo
ok dubai eto nesto privlacan al znamo svi manje vise kakvo je tamo stanje i sta te tamo ceka otprilike
upravo to je poenta onih sto podrzavaju rusiju i ko zna sta a u njemacku idu da zarade
tako da to o istoku mozemo pricati jedino ako ides kao kakav inzinjer arhitekta i sl pa si tamo neko i nesto a ne radnik obicni
moimoi

#30180 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

tokio25 wrote: 15/11/2025 14:42

bih

ok dubai eto nesto privlacan al znamo svi manje vise kakvo je tamo stanje i sta te tamo ceka otprilike
upravo to je poenta onih sto podrzavaju rusiju i ko zna sta a u njemacku idu da zarade
tako da to o istoku mozemo pricati jedino ako ides kao kakav inzinjer arhitekta i sl pa si tamo neko i nesto a ne radnik obicni
Arhitekte i nemaju tako visoka primanja. Imaju ok ali nix woow.

Zagrizu nasi ljudi.. pogotovo fitnes treneri, kuhari, … pa se opeku. .. pa onda ili zovinporodicu da im kartu kupi ili se skuplja preko ambasade.

A zavalili su ih i neke nase gradjevinske firme…
tokio25

#30181 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

moimoi wrote: 15/11/2025 14:50

Zagrizu nasi ljudi.. pogotovo fitnes treneri, kuhari, … pa se opeku. .. pa onda ili zovinporodicu da im kartu kupi ili se skuplja preko ambasade.

ma istok je posebna prica posebno arapske zemlje
zato i pricamo o zapadu
ma dobro arhitektu sam naveo za primjer jer ono uvrijezeno misljenje je arhitekta nesto veliko itd al uglavnom kad si tako neka civija da kazem onda nije problem otici manje vise bilo gdje
a s tim poslom ne vjerujem ni da ovdje nemas neku finu cifru tako da oni i ne trebaju toliko razmisljati o odlasku
i upravo o tome govorimo
taj nas "arhitekta" bi trebao imati bas dobru ponudu da ode vani

a to za gradjevinske firme vjerujem da ima zavala i na zapadu al u daleko manjem broju
moimoi

#30182 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

tokio25 wrote: 15/11/2025 14:54

zato i pricamo o zapadu
ma dobro arhitektu sam naveo za primjer jer ono uvrijezeno misljenje je arhitekta nesto veliko itd al uglavnom kad si tako neka civija da kazem onda nije problem otici manje vise bilo gdje
a s tim poslom ne vjerujem ni da ovdje nemas neku finu cifru tako da oni i ne trebaju toliko razmisljati o odlasku
i upravo o tome govorimo

a to za gradjevinske firme vjerujem da ima zavala i na zapadu al u daleko manjem broju
Mlad covjek, pogotovo bez porodice, zagrize na cifre koje se kod nas cine wooow. E kada dodjes, pa sa tim parama jedva sobu mozes izrentati.. kada svaki dan jedes sendvice i konzerve.. onda skontas da je sve relativno :)
tokio25

#30183 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

moimoi wrote: 15/11/2025 15:02

zato i pricamo o zapadu
i upravo o tome govorimo

Mlad covjek, pogotovo bez porodice, zagrize na cifre koje se kod nas cine wooow. E kada dodjes, pa sa tim parama jedva sobu mozes izrentati.. kada svaki dan jedes sendvice i konzerve.. onda skontas da je sve relativno :)
vjerujem da ima toga
al valjda se bar malo raspitas gdje ides jbg
cak i na zapad kad ides raspitas se a ne u emirate i sl
dole je mozda jedina prednost sto si bijelac pa nisi tretiran kao oni indijci pakistanci i sl bar sto se tice javnog prostora
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#30184 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

bih

Pa sto ces sa Balkana ici u Rusiju kad su ti na par sati voznje udaljene neke od top 10 ekonomija svijeta?

Pitaj centralnu Aziju ide li u Rusiju.
NediM17

#30185 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by NediM17 »

Nek' ide u Japan. :mrgreen:
jeza u ledja

#30186 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Pa dobro, poenta je da postoji odredjena cifra za koju bi se otislo vani. Za razlicite zemlje i razlicite ljude ta cifra varira.

Ja na troskove gledam i sa strane onoga koliko mi ostane (hobije, izlaske, zajebanciju, putovanje). Recimo da je sve 3 puta skuplje i da je plata 3 pita veca. Kada platis sve sto moras (stan, zdravstveno, racune, hranu, stednja, itd), ostane ti 3 puta vise nego u BiH.
E sad, i te ostale stvari cesto kostaju visestruko vise nego u BiH, medjutim mnoge kostaju isto, ako ne i jeftinije. Neke specijalizovane stvari ili hobiji su i tesko dostupni u BiH, ili ih je tesko/skupo nabaviti. Da otputujes negdje karta kosta isto, ako ne i manje (ovisno gdje). I naravno cijene u toj trecoj zemlji su iste za svakoga.
Postoje iznimke koje su specificne za BiH, ali njih nije puno.

Poenta je da ako je sve ostalo isto kao i u BiH sto se tice troskova, onaj dodatni dio primanja koji ostane nakon obaveznih troskova - pruza mnogo vise mogucnosti za komforniji zivot.

Neki ljudi, bar iz mog iskustva, uopste ne razumiju kakve mogucnosti se otvaraju sa tim dodatnim primanjima.

Znaci ovo da ne ulazimo uopste u druge aspekte zivota u uredjenijem drustvu, cisto finansijski.
Da ne ulazimo ni u to da prosjek u jednoj zemlji nije isto kao prosjek u BiH (kada govorimo o prosjecnom stanu, prosjecnim uslugama, itd.)

A naravno da nisu svi u istoj situaciji, nekome je dobro u BiH zbog specificnih razloga za njega. I naravno nije sve u parama.
tokio25

#30187 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

_BataZiv_0809 wrote: 15/11/2025 15:31

Pa sto ces sa Balkana ici u Rusiju kad su ti na par sati voznje udaljene neke od top 10 ekonomija svijeta?

pa to govorim za one koji smatraju europu neprijateljskom a rusiju i sl prijateljske
europa nas nece jer smo muslimani
tamo vladaju iluminati rotsildi itd

upravo to je njihovo licemjerje
tokio25

#30188 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

upravo to
vecina nas gleda na to iz svoje perspektive i kaze ne valja tamo a ovamo neki siromah nema za hljeba radi 12 sati kod nekog privatnika koji ga izrabljuje i sl za karikiram 500 maraka
Bodkin

#30189 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

100 strana iste price. Sta znaci “bolje”. I usput, najveca kova se uzima na bliskom istoku. Odakle to “niko nece na istok”. Ali normalno je da ce ljudi ici na 10 sati autom gdje vecina ima familiju ili poznanike i dodjes sebi jako brzo.

Sto opet ne znaci da je “bolje” lako definisati
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#30190 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Na BI odes par godina da natuces keša.
Osim ako si mlada zgodna i atraktivna zenska osoba sa puno slobodnog vremena
Onda ides par puta godisnje na Dubai ture :mrgreen:
Bodkin

#30191 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote: 15/11/2025 18:15 Na BI odes par godina da natuces keša.
Slazem se. Ali ako je do para odes, uzmes pare i vratis se u bosnu.
Samo komentarisem ovo “niko ne ide na istok” to je zato sto 8/10 keramicara ide u njemacku i austriju.

Ja znam licno barem 10 nasih ljudi sto su po singapuru/kini/jugoistocnoj aziji
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#30192 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Bodkin wrote: 15/11/2025 19:00
_BataZiv_0809 wrote: 15/11/2025 18:15 Na BI odes par godina da natuces keša.
Slazem se. Ali ako je do para odes, uzmes pare i vratis se u bosnu.
Samo komentarisem ovo “niko ne ide na istok” to je zato sto 8/10 keramicara ide u njemacku i austriju.

Ja znam licno barem 10 nasih ljudi sto su po singapuru/kini/jugoistocnoj aziji
Na BI pored atraktivnih dama uglavnom idu visokoobrazovani (doktori, inzinjeri) koji na BI mogu za par godina zaradit stan.
Ozimician

#30193 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Mislim da svako treba da ode, posebno danas kad su vrata otvorena i ko misli da treba ići, a nije otišao, znači da nije sposoban za samostalan život uopšte.

Gdje nam je @ZoomZoomKiwi, kakvo je ljeto na NZ, ima li updates, ne javljaš se nigdje osim na automobilima.
ZoomZoomKiwi

#30194 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Pa šta da pišem, sve već prežvakano milion puta.

Šta god da napišem bit će da sam hejter.

Suština je u tome, živite tamo gdje vam je lijepo. Ako mislite da je negdje bolje, priuštite sebi da probate, godinu, dvije. Samo iz vlastitog iskustva možete znati da li vam odgovara promjena ili ne.
Ja sam zahvalan samom sebi što sam probao, jer da nisam, sigurno ne bih uživao u životu na način na koji sad uživam.

Ista stvar je i za posao, radite ono što volite ako ikako možete, jer samo tako ćete biti u potpunosti sretni i ispunjeni.

Vrijeme je prelijepo, doduše bilo je kiše ovih dana, uveliko kosim i prejako mi je da ću za sređivanje dvorišta pred Novu godinu pored lampica raditi i na travnjaku. A o trešnjama u decembru da ne pričam :mrgreen:

Da sam neki ljubitelj elektrotehnike, i nisam, ali dobro je plaćena zajebancija, a posao je banja realno, ne umorim se, ljepota da kucnem o’ drvo.
Ipak, ja sam krenuo ganjati neke zajebancije da iznajmim jednu staru garažu i počnem vikendom malo na autima raditi. Vidjet ćemo, šta će biti od toga.

Malac je pokazao interes za karting, ali je još premlad da se učlani u lokalni klub. Za par godina :-D

Obilazimo naizmjenično, jedan vikend izlet u prirodu, drugi vikend neki od auto-događaja. Nedavno bijaše Drift takmičenje blizu, dio državnog prvenstva i priprema za Formula Drift. Malac po kući evo drifta HotWheelse hahaha.
Još malo dok naraste bit će neka Sylvia u dvorištu garant :lol:

Žena ima par novih ponuda za posao, a brzo će i ponovo polagati IELTS, ako uspije sve segmente imati na C1 najmanje, na jesen bi mogla biti učiteljica i to u školi udaljenoj 15 minuta pješke :-D

Fali ljudi ovdje defitivno, u sve i jednoj mogućoj branši.

Aotearoa :thumbup:
Ozimician

#30195 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Što bi bio hejter - ako je iko na ovoj temi hejter - ja sam. :D

Meni je iskreno uživancija čitati tvoje priče sa NZ.

Ono što me fascinira (iz njemačke perspektive) u svemu tome jeste koliko su procesi priznavanja kvalifikacija jednostavni.
Fali i u Njemačkoj učitelja samo tako, konstantno se o tome priča, ali da neki stranac (sa stranim kvalifikacijama, posebno non-EU) radi taj posao u državnoj školi - svi komentarišu sa: jednostavnije je da ispočetka završi fakultet.
belfy

#30196 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

ZoomZoomKiwi wrote: 15/11/2025 23:56 Pa šta da pišem, sve već prežvakano milion puta.

Šta god da napišem bit će da sam hejter.

Suština je u tome, živite tamo gdje vam je lijepo. Ako mislite da je negdje bolje, priuštite sebi da probate, godinu, dvije. Samo iz vlastitog iskustva možete znati da li vam odgovara promjena ili ne.
Ja sam zahvalan samom sebi što sam probao, jer da nisam, sigurno ne bih uživao u životu na način na koji sad uživam.

Ista stvar je i za posao, radite ono što volite ako ikako možete, jer samo tako ćete biti u potpunosti sretni i ispunjeni.

Vrijeme je prelijepo, doduše bilo je kiše ovih dana, uveliko kosim i prejako mi je da ću za sređivanje dvorišta pred Novu godinu pored lampica raditi i na travnjaku. A o trešnjama u decembru da ne pričam :mrgreen:

Da sam neki ljubitelj elektrotehnike, i nisam, ali dobro je plaćena zajebancija, a posao je banja realno, ne umorim se, ljepota da kucnem o’ drvo.
Ipak, ja sam krenuo ganjati neke zajebancije da iznajmim jednu staru garažu i počnem vikendom malo na autima raditi. Vidjet ćemo, šta će biti od toga.

Malac je pokazao interes za karting, ali je još premlad da se učlani u lokalni klub. Za par godina :-D

Obilazimo naizmjenično, jedan vikend izlet u prirodu, drugi vikend neki od auto-događaja. Nedavno bijaše Drift takmičenje blizu, dio državnog prvenstva i priprema za Formula Drift. Malac po kući evo drifta HotWheelse hahaha.
Još malo dok naraste bit će neka Sylvia u dvorištu garant :lol:

Žena ima par novih ponuda za posao, a brzo će i ponovo polagati IELTS, ako uspije sve segmente imati na C1 najmanje, na jesen bi mogla biti učiteljica i to u školi udaljenoj 15 minuta pješke :-D

Fali ljudi ovdje defitivno, u sve i jednoj mogućoj branši.

Aotearoa :thumbup:
kakav im je engleski naglasak tamo? isti kao australijanski ili drugaciji?
KraljicaIzJajca

#30197 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by KraljicaIzJajca »

tokio25 wrote: 15/11/2025 15:10
moimoi wrote: 15/11/2025 15:02

zato i pricamo o zapadu
i upravo o tome govorimo

vjerujem da ima toga
al valjda se bar malo raspitas gdje ides jbg
cak i na zapad kad ides raspitas se a ne u emirate i sl
dole je mozda jedina prednost sto si bijelac pa nisi tretiran kao oni indijci pakistanci i sl bar sto se tice javnog prostora
Njihove avio kompanije čuvaju pasoše svih njihovih radnika!

Niko normalan neće raditi u UAE, Katar , govna od država !
ZoomZoomKiwi

#30198 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Ozimician wrote: 16/11/2025 00:23 Što bi bio hejter - ako je iko na ovoj temi hejter - ja sam. :D

Meni je iskreno uživancija čitati tvoje priče sa NZ.

Ono što me fascinira (iz njemačke perspektive) u svemu tome jeste koliko su procesi priznavanja kvalifikacija jednostavni.
Fali i u Njemačkoj učitelja samo tako, konstantno se o tome priča, ali da neki stranac (sa stranim kvalifikacijama, posebno non-EU) radi taj posao u državnoj školi - svi komentarišu sa: jednostavnije je da ispočetka završi fakultet.
Hvala :)

Nope, bitan je jezik, to je prvo.

Elektrotehnika ide jako brzo, ženina diploma je malo duže trajala i sad joj je uslov još taj jezik.

E ne znam za humane/medicinske nauke, sigurno je to najteže, iako nam i tog kadra fali hronično.
A te stvari sigurno zavise od statistike (koliko im zapravo koje struke fali) i od situacije u pojedinoj državi. Australija je isto što se toga tiče jako jednostavna, opet kažem, ne znam za te humane i medicinske zajebancije.

Ovdje to većinom radiš kroz “udruženje” te struke, ne znam kako da to nazovem. Autoritet za priznavanje svih diploma je NZQA, do njih možeš sam ili tako uz pomoć kolega, što je mnogo lakše, jer njihova "preporuka" uveliko ubrza taj proces.
Npr. ja sam svoje papire poslao prvo kolegama u ENZ. Nakon upoznavanja i intervjua s njima, brzo sam dobio pisanu preporuku koju sam onda proslijedio u NZQA i jako brzo dobio priznanje diplome na NZQF level 7, te da ispunjavam uslove da mogu postati Chartered Professional Engineer.
Nedavno, nakon šest mjeseci, mi je firma i to završila pa sam sada i registrovan kao CPE od strane Engineering NZ.

Za ženu je slično, samo to nismo radili unaprijed, nego lagano kad smo došli. Sve smo dokumente imali prevedene i ovjerene, iako većinom ovdje rade sa skeniranim, tj. e-dokumentima, ne gledaju plaho na pečate :lol:
Za nju isto ide preko NZQA koji izdaju tu potvrdu o priznanju kvalifikacije, a što se tiče procesa to ide opet kroz Teaching Council of Aotearoa New Zealand. Oni pregledaju sve i kažu može ili ne, a po njihovom se onda NZQA ravna. Žena je baš početkom proljeća bila kod njih na intervjuu uživo, i kaže da su kliknuli. Najviše joj je pomoglo što im je pokazala fotografije svojih prijašnjih radova i snimke priredbi i tako te zajebancije.
Uglavnom, ona ima IELTS B2, i ima pola godine da položi C1 da bi dobila sve što treba. Priprema se kao luda, a ja mislim da to može već sad dobiti ali eto neće još da ide na ispit, bit će jedan termin pred Božić pa će na taj vjerovatno. Pošto joj je sve ostalo odobreno, računam kad priloži taj C1 certifikat da će odmah dobiti potvrdu pa bi mogla možda već krajem ljeta da se zaposli u svojoj struci.
Ovdje je obrazovanje pravo dobro koncipirano, i mislim da će se ona vrlo brzo uklopiti u to sve jer je iznimno kreativna i znam da je voljela svoj posao i u BiH.

Ja ću možda upisati master ali MBA, ne elektrotehniku, ili ću se uhvatit gedora :mrgreen: (ovo drugo hopefully)

@belfy nije baš identičan naglasak Ozziejima, ja lako prepoznam ko je Aussie a ko "naš" :mrgreen:
Dosta uticaja ima Te Reo Māori ovdje, i jako mi je lijep taj jezik, trudim se da ga naučim, i većina normalnih ljudi u svakodnevnoj konverzaciji koristi dosta riječi iz njihovog vokabulara. :)
komsinica_s_drugog

#30199 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by komsinica_s_drugog »

Kako se ne isplati, moj Doboj, vazda ovakva sranja. Hvala Bogu pa ne zivim vise dole, nikad vise

https://crna-hronika.info/bh-navijac-tv ... z9qz_GtwZQ
dr_Evil

#30200 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

_BataZiv_0809 wrote: 15/11/2025 15:31

Vjerovatno mi je zivotna greska sto ne prihvatih posao u Rusiji prije nekih 7-8 godina :D Da se ne lazemo, ko uleti u neku od njihovih naftnih kompanija, i ako te trebaju u nekom trenutku - to je zivot. KAd se sjetim dosli mi, i sad oni ko domacini zaduzili citav hotel za nas(manji neki), i sad proslava i ono kazu kad podjes u sobu proberi sebi koliko hoces i koje hoces :D

A ja mlad i sa velikim nadama u karijeru odem u sobu da odrzim profesionalizam :D

Sjecam se da smo morali ostaviti mobitele kuci prije putovanja, i svi kupiti one sta nisu smart sa novim brojem :D Kao navodno cim udjes u Rusiju skenira ti se telefon i napravi back-up, cim se spoji na mrezu, ja slusam i kontam na koju foru bi to fizicki bilo izvodljivo, ali hajd rekoh i nije mi vazno tih para dana
Post Reply