DVB-T u BiH
Moderator: anex
-
elf1904
#4976 Re: DVB-T u BiH
BHRT odbio učestvovati: Edin Forto naredio da RTRS i Banja Luka kontrolišu digitalni signal u Tuzlanskom kantonu!
Ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto potpisao je odluku prema kojoj će digitalnu oblast Majevica umjesto BHRT-a (Sarajevo) napajati RTRS (Banja Luka), saznaje Istraga.ba. Na taj način Forto je digitalnu oblast kojoj pripadaju Tuzlanski i Posavski kanton te Brčko distrikt prepustio Radio-televiziji Republike Srpske. Rukovodstvo BHRT-aje, kako saznajemo, odbilo prihvatiti ovu Fortinu odluku, zbog čega nisu u rad pušteni predajnici koji se, u okviru te digitalne regije nalaze na teritoriji Federacije. Istovremeno, RTRS je pustio sve predajnike iz digitalne regije Majevica koji se nalaze na području Republike Srpske.
Iz Headenda Sarajevo – 1. Bjelašnica, 2. Vlašić, 3. Trovrh
iz Headenda Mostar – 1. Velež, 2 Tušnica, 3 Plješevica
iz Headenda Banja Luka – 1. Kozara, 2. Majevica, 3. Leotar
Ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto potpisao je odluku prema kojoj će digitalnu oblast Majevica umjesto BHRT-a (Sarajevo) napajati RTRS (Banja Luka), saznaje Istraga.ba. Na taj način Forto je digitalnu oblast kojoj pripadaju Tuzlanski i Posavski kanton te Brčko distrikt prepustio Radio-televiziji Republike Srpske. Rukovodstvo BHRT-aje, kako saznajemo, odbilo prihvatiti ovu Fortinu odluku, zbog čega nisu u rad pušteni predajnici koji se, u okviru te digitalne regije nalaze na teritoriji Federacije. Istovremeno, RTRS je pustio sve predajnike iz digitalne regije Majevica koji se nalaze na području Republike Srpske.
-
Refik4
#4977 Re: DVB-T u BiH
Ljudi ovo je za peticije i tužbe. Tužiti sve! Državu, Fortu, Bhrt i ostale u lancu.elf1904 wrote: ↑03/11/2025 20:19 BHRT odbio učestvovati: Edin Forto naredio da RTRS i Banja Luka kontrolišu digitalni signal u Tuzlanskom kantonu!
-
ZoxPa
#4978 Re: DVB-T u BiH
Ne može kod nas bez politike.
Svakom centru idu po 3 regije.
Pola regije Majevica je u FBIH a pola u RS,.
Regije Trovrh najvećim i Vlašić velikim dijelom u RS a upravljaju se iz Sarajeva i to nije problem a problem je što se predajnicima u TK upravlja iz Banja Luke, kao da će ih netko odnijeti. A ide isti signal ( sadržaj muxa) u svim regijama!
Najbolje da su napravili granice regija na entitetskoj crti.
Jedino je problem što signal ne zna za nacije i granice!
Fuj, fuj fuj.
Svakom centru idu po 3 regije.
Pola regije Majevica je u FBIH a pola u RS,.
Regije Trovrh najvećim i Vlašić velikim dijelom u RS a upravljaju se iz Sarajeva i to nije problem a problem je što se predajnicima u TK upravlja iz Banja Luke, kao da će ih netko odnijeti. A ide isti signal ( sadržaj muxa) u svim regijama!
Najbolje da su napravili granice regija na entitetskoj crti.
Jedino je problem što signal ne zna za nacije i granice!
Fuj, fuj fuj.
-
Selco_SA
#4979 Re: DVB-T u BiH
Pa valjda je i BL u BiH.
Država zvana Apsurdistan!
Država zvana Apsurdistan!
-
Refik4
#4981 Re: DVB-T u BiH
Problem se napravio ni iz čega. Što ljudi nepromišljeno rade ...
- Mrvica 77
#4982 Re: DVB-T u BiH
Zbog čega se u Bosni od muhe pravi slon? Eto sad je bitno tko je glavni u kojoj regiji
Ja bih rekao da je jedino bitno da se konačno prešlo na digitalac
Ovo je tragikomično iskreno
Nadam se da to neće utjecati na rok i da će OiV pokazati i dokazati da znaju posao, a znaju...
Evo Vlašić stvarno radi sjajno, pričam naravno o mux A
A ovi se eto nadmeću tko ima dužeg, tako ispada
Gomila gluposti
Bosna je jedna država bez obzira na entitete, kantone i distrikt
Signal ne zna za granicu
Glavno neka radi
Ja bih rekao da je jedino bitno da se konačno prešlo na digitalac
Ovo je tragikomično iskreno
Nadam se da to neće utjecati na rok i da će OiV pokazati i dokazati da znaju posao, a znaju...
Evo Vlašić stvarno radi sjajno, pričam naravno o mux A
A ovi se eto nadmeću tko ima dužeg, tako ispada
Gomila gluposti
Bosna je jedna država bez obzira na entitete, kantone i distrikt
Signal ne zna za granicu
Glavno neka radi
-
MATAH2021
#4983 Re: DVB-T u BiH
Pocetkom oktobra samo MUX ASelco_SA wrote: ↑16/10/2025 13:35Pa jedino da proba uhvatiti signal sa Trebevića Mux D kanal 28 i Mux A kanal 30emirsarajevo wrote: ↑15/10/2025 17:02 Molim za jednu informaciju, Općina Pale, selo Majdani, 13 km putem od Pala. Da li može imati DVB-T signal, da ne kupujem reciver i antenu bez veze? Pitam za kolegu koji ima gore vikendicu...![]()
Ima li tu kakav repetitor? Hvala unaprijed ako neko može locirati repetitor na toj lokaciji!!!
- ClZMAS
#4984 Re: DVB-T u BiH
Moj problem sa d muxom je taj kad na onom televizoru nabijem maksimalno signala bude 100 jacina 90 kvalitet, da kvalitet jako varira cak i onda od 70-90 procenata.Dok a mux kazu da je sa istog antenskog stuba majevica istina ne mogu bez pojacanja da uhvatim al od 1-2 decibela dovoljno je da stavim 3 decibela a mux radi.
Definitivno je nesto sa d muxom u kvaru ili asinhrono.
Pojacanje mi je engel pro preamplikacija 5 decibela jacina je negde oko 10 ak decibela.
Sad sam bas vitlo d mux osim na tv ovima koji imaju jak tuner na drugima nemogu da uhvatim.Tipa ono pokazuje se kockavo i gubi,ulista ih u kanale ali ne mogu se gledati.
Definitivno je nesto sa d muxom u kvaru ili asinhrono.
Pojacanje mi je engel pro preamplikacija 5 decibela jacina je negde oko 10 ak decibela.
Sad sam bas vitlo d mux osim na tv ovima koji imaju jak tuner na drugima nemogu da uhvatim.Tipa ono pokazuje se kockavo i gubi,ulista ih u kanale ali ne mogu se gledati.
-
Refik4
#4985 Re: DVB-T u BiH
Pitam se kako će MUX-D organizovati puštanje kanala po regijama, obzirom da su sada evo već duže vrijeme sve tv stanice u svim regijama? Pitam u kontekstu ove zavrzlame oko MUX-A ... Da li i oni za MUX-D moraju imati te head-e kako se već zovu ... ??!
-
ZoxPa
#4986 Re: DVB-T u BiH
Jedan headend može upravljati sa više digitalnih regija. Tako svaki od 3 headenda u MuxA upravlja sa po 3 digitalne regije.
Problem Mux D je što to oni ne znaju podesiti ili nemaju novca da kupe pravu opremu za to.
Problem Mux D je što to oni ne znaju podesiti ili nemaju novca da kupe pravu opremu za to.
-
mujkoni
#4987 Re: DVB-T u BiH
Gdje treba okrenut antenu u tuzli
I na kojem kanalu gledat
I na kojem kanalu gledat
-
Brcak1971
-
mujkoni
#4989 Re: DVB-T u BiH
Probao sam u tom smjeru mi dodje i ilincica i Vlašić i Ozren al slabo nema signala
-
Refik4
-
mujkoni
#4991 Re: DVB-T u BiH
Imam vanjsku antenu sa pojačivačem
Lokacija sepetari
Probao sam i sa sobnom antenom ali ništa
Ovaj reciver imam
Amiko Set-Top-Box prijemnik, DVB-T2, T765
Lokacija sepetari
Probao sam i sa sobnom antenom ali ništa
Ovaj reciver imam
Amiko Set-Top-Box prijemnik, DVB-T2, T765
-
Brcak1971
#4992 Re: DVB-T u BiH
Gledam na Google earth tvoja lokacija je na blagom uzvišenju, pa bi trebao sa dobrom vanjskom antenom da hvataš MUX-A sa Kraljice, a možda I Vlašić.
Žalosno je to što nije puštena Ilinčica, time bi svi problemi prijema bili riješeni u TK, ali kad politika radi svoje, nažalost.
-
elf1904
#4993 Re: DVB-T u BiH
Ja sa vanjskom antenom iskra 92f i pojacalom hvatam vlasic iz Kalesije i to 100%, 97km vazdusne linije.
Ti bi mogao mux d sa ilincice ,trazi signal na 27 kanalu.
U postavkama idi rucna pretraga,nadjes 27 kanal ,i trazi signal okreci antenu.
- Mrvica 77
#4994 Re: DVB-T u BiH
Vanjska antena je vrlo širok pojam
Vanjska je i loga (riblja kost) od 10 € i yagi s ugrađenim pojačalom (npr. Fagor Rhombus) od 80 €
Ima nas ovdje koji hvatamo vrlo udaljene odašiljače odlično
Čovjek ti govori kako iz Kalesije hvata Vlašić s 97 km zračne udaljenosti sa 100% (Iskra 92 + pojačalo)
Ja ga iz okolice Slavonskog Broda hvatam isto sa 100% a udaljenost 111 km (Iskra 47 + Fagor pojačalo)
I nismo jedini ovdje koji nešto lovimo sa +100 km
S ovime samo hoću reći da nisu sve antene za svako područje, da vjerojatno problem leži u anteni/pojačalu, posebno ako si na povišenoj lokaciji kako reče @Brcak1971
Antena s pojačalom lijepo zvuči za reći, ali ako oboje nisu kvalitetni, s dobrim pojačanjem i da ne nabrajam, malo od toga ima efekta...
- ClZMAS
#4995 Re: DVB-T u BiH
Posle dosta ispitivanja instalacije dosao sam do zakljucka da bi mux d meni radio moram imati najbolji panel adapter, nemoze obican nego od 4-5 kolko sam menjao onaj koji bije na svim kanalima najjaci signal. Drugim recima otezano je hvatanje d muxa.Uspeo sam to od 5.11 mi radi bez prekida.Kao i a mux.
Da li neko zna da li ce biti mozda jos neki kanal ubacen u d ili a mux, recimo nova s ili hrvatski neki kanali.
Da li neko zna da li ce biti mozda jos neki kanal ubacen u d ili a mux, recimo nova s ili hrvatski neki kanali.
- Mrvica 77
#4996 Re: DVB-T u BiH
Po kojoj logici će ubacivati hrvatske ili srpske kanale u BiH muxeveClZMAS wrote: ↑09/11/2025 13:17 Posle dosta ispitivanja instalacije dosao sam do zakljucka da bi mux d meni radio moram imati najbolji panel adapter, nemoze obican nego od 4-5 kolko sam menjao onaj koji bije na svim kanalima najjaci signal. Drugim recima otezano je hvatanje d muxa.Uspeo sam to od 5.11 mi radi bez prekida.Kao i a mux.
Svašta!
Uostalom zar ti ne hvataš Belje ili Borince?
Iz ovoga svega što si napisao, meni se sve čini da tvoja antenska instalacija vapi za temeljitom provjerom i obnovom, jer često pišeš kako s nečim imaš problema
A vrijeme je sve lošije
Dakle, dok još nije zahladilo imaš fore to napraviti...
Ja sam se nedavno penjao na tavan čistiti dimnjak, a pojačalo mi na 3 metra od njega
Pa sam preventivno skinuo poklopac, provjerio spojeve kablova i sve zatvorio, jer nije bilo potrebe za bilo čime, pošto po razini signala na tv vidim da mi svi hrvatski i bosanski muxevi rade izvrsno
Skinuo sam paučinu jedino s njega
Ako želiš, nađi na tv opciju ažuriranje kanala ili ručno ažuriraj sve kanale koje hvataš, ako ti nije uključena opcija automatskog dodavanja novih kanala
- genius 723
#4997 Re: DVB-T u BiH
Legendo moja pa Nove S nema ni Srb.mux-u koliko znam kako bi bila u Bh.?ClZMAS wrote: ↑09/11/2025 13:17 Posle dosta ispitivanja instalacije dosao sam do zakljucka da bi mux d meni radio moram imati najbolji panel adapter, nemoze obican nego od 4-5 kolko sam menjao onaj koji bije na svim kanalima najjaci signal. Drugim recima otezano je hvatanje d muxa.Uspeo sam to od 5.11 mi radi bez prekida.Kao i a mux.
A ja iskreno nebi ni volio vise dodavad kanala u mux D jer i onako je ocajna slika na kanalima mux D
Drugo je mux-A tu je slika Ftv i Bht1 izvrsna naravno ljudi podesili kako treba i to treba pozdravit.
- ClZMAS
#4998 Re: DVB-T u BiH
Svejedno.bitno je da radi dok nije proslo 3-4 dana da radi fino nebi ni javio.
Dodavanje bi svima godilo. Neka dodaju sta oce to je bitno,a pre toga je bitno da oba rade u sustinu ok.
Vise televizora vise opcija, negde je automatski negde polu automatski.Na jacim tunerima nema nikad nikakvog nestajanja ja upravo i ojacavam signale da imam signal na losijim tv t2 tunerima. Ne delim ja signal na 2-3 tv a vec 5 pa racunajte bit u kablu
Meni se uvek desi da mi najbolji tv uvek pokupi u listi kanale jer on je u jednoj sobi u kojoj se ne zivi.I ja kad ocu da vidim jel sta od svih zivih kanala ima malo nade jel sta novo niklo ja odem tamo i vidim.Dok drugi tv sto isto bije jak tuner on momentalno sve pokupi ili izbrise u zavisnosti signala tu vidim sta mi je aktuelno.A ova druga dva oni su sto se kaze JAK JE SIGNAL za reci jer ako je na kilavcima dva opstaje onda radi svuda.I 3. imam neki t2 box u kujni to ne pratim rednovno.
Ne,ne nehvatam ni belje ni djuro podboj ni borince, njihova t2 infrastruktura je sasvim drugcija jer je u formatu hevc.Ne znam kapiras li sta kazem i sam quam ako se razlikuje razlika je velika.E sad sve to bi trebalo udruziti i izravnati jacinu u odnosu na druge dve antene.Meni to slabo drzi vodu jer je moje pojacalo pravljeno da udruzuje (bilo koje ch) sa dve antene ne sa 3.Da sam ove godine uzeo pojacalo imao bi, ja kad sam uzimao nije bilo izaslo pojacalo za 3 antene vec makimalno za 2. Cena nije mala pa ima i jos vremena.A jesam uzeo ovako u razmatranje nije nista odbaceno.
Hvala svima za sugestije i razradu sta koji mux i to.. Nadamo se da ce i koji kanal i koji mux izaci.
Dodavanje bi svima godilo. Neka dodaju sta oce to je bitno,a pre toga je bitno da oba rade u sustinu ok.
Vise televizora vise opcija, negde je automatski negde polu automatski.Na jacim tunerima nema nikad nikakvog nestajanja ja upravo i ojacavam signale da imam signal na losijim tv t2 tunerima. Ne delim ja signal na 2-3 tv a vec 5 pa racunajte bit u kablu
Meni se uvek desi da mi najbolji tv uvek pokupi u listi kanale jer on je u jednoj sobi u kojoj se ne zivi.I ja kad ocu da vidim jel sta od svih zivih kanala ima malo nade jel sta novo niklo ja odem tamo i vidim.Dok drugi tv sto isto bije jak tuner on momentalno sve pokupi ili izbrise u zavisnosti signala tu vidim sta mi je aktuelno.A ova druga dva oni su sto se kaze JAK JE SIGNAL za reci jer ako je na kilavcima dva opstaje onda radi svuda.I 3. imam neki t2 box u kujni to ne pratim rednovno.
Ne,ne nehvatam ni belje ni djuro podboj ni borince, njihova t2 infrastruktura je sasvim drugcija jer je u formatu hevc.Ne znam kapiras li sta kazem i sam quam ako se razlikuje razlika je velika.E sad sve to bi trebalo udruziti i izravnati jacinu u odnosu na druge dve antene.Meni to slabo drzi vodu jer je moje pojacalo pravljeno da udruzuje (bilo koje ch) sa dve antene ne sa 3.Da sam ove godine uzeo pojacalo imao bi, ja kad sam uzimao nije bilo izaslo pojacalo za 3 antene vec makimalno za 2. Cena nije mala pa ima i jos vremena.A jesam uzeo ovako u razmatranje nije nista odbaceno.
Hvala svima za sugestije i razradu sta koji mux i to.. Nadamo se da ce i koji kanal i koji mux izaci.
- ClZMAS
#4999 Re: DVB-T u BiH
Pozdravljam naravno.genius 723 wrote: ↑09/11/2025 15:13Legendo moja pa Nove S nema ni Srb.mux-u koliko znam kako bi bila u Bh.?ClZMAS wrote: ↑09/11/2025 13:17 Posle dosta ispitivanja instalacije dosao sam do zakljucka da bi mux d meni radio moram imati najbolji panel adapter, nemoze obican nego od 4-5 kolko sam menjao onaj koji bije na svim kanalima najjaci signal. Drugim recima otezano je hvatanje d muxa.Uspeo sam to od 5.11 mi radi bez prekida.Kao i a mux.
A ja iskreno nebi ni volio vise dodavad kanala u mux D jer i onako je ocajna slika na kanalima mux D
Drugo je mux-A tu je slika Ftv i Bht1 izvrsna naravno ljudi podesili kako treba i to treba pozdravit.
Znas li oce sta dodavati jos u mux a,3 kanala ima tu jos prostora.
- ClZMAS
#5000 Re: DVB-T u BiH
Sve se slažem,bilo je dva dana kiše. Biće još više pa ako prođe sve još bolje ako ne opet sam na istom.Mrvica 77 wrote: ↑09/11/2025 14:53Po kojoj logici će ubacivati hrvatske ili srpske kanale u BiH muxeveClZMAS wrote: ↑09/11/2025 13:17 Posle dosta ispitivanja instalacije dosao sam do zakljucka da bi mux d meni radio moram imati najbolji panel adapter, nemoze obican nego od 4-5 kolko sam menjao onaj koji bije na svim kanalima najjaci signal. Drugim recima otezano je hvatanje d muxa.Uspeo sam to od 5.11 mi radi bez prekida.Kao i a mux.
Svašta!
Uostalom zar ti ne hvataš Belje ili Borince?
Iz ovoga svega što si napisao, meni se sve čini da tvoja antenska instalacija vapi za temeljitom provjerom i obnovom, jer često pišeš kako s nečim imaš problema
A vrijeme je sve lošije
Dakle, dok još nije zahladilo imaš fore to napraviti...
Ja sam se nedavno penjao na tavan čistiti dimnjak, a pojačalo mi na 3 metra od njega
Pa sam preventivno skinuo poklopac, provjerio spojeve kablova i sve zatvorio, jer nije bilo potrebe za bilo čime, pošto po razini signala na tv vidim da mi svi hrvatski i bosanski muxevi rade izvrsno
Skinuo sam paučinu jedino s njega![]()
Ako želiš, nađi na tv opciju ažuriranje kanala ili ručno ažuriraj sve kanale koje hvataš, ako ti nije uključena opcija automatskog dodavanja novih kanala
Batalio sam sandžačke kanale sa zlatibora.
Hvataš li ti čot ili novosadski odašiljač ti beše oko Brčkog tako nešto ako beše,nije previše daleko.
Inače kod nas smanjuju odašiljače jel štede struju.