Elektricno podno grijanje - iskustva, preporuke

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haft

#1 Elektricno podno grijanje - iskustva, preporuke

Post by Haft »

Pozdrav svima!

Nisam našao neki topic na ovu temu specifično, pa otvaram novi.

Postavljat ću laminati i renovirat WC, i razmišljam da usput postavim električno podno grijanje. Svjestan sam da je ugradnja sistema s vodom i toplotnom pumpom ili plinom isplativija na duže staze, ali trenutno nemam te mogućnosti, pa me zanimaju iskustva i preporuke vezane isključivo za električno podno grijanje.

Vidim da se sada nude i grijaće trake na 12 V, koje se hvale kao ekonomičnije i efikasnije u zagrijavanju prostora.
Zanima me da li neko ima konkretna iskustva s takvim sistemima, koliko troše, koliku površinu realno mogu zagrijati i da li su pouzdane na duže vrijeme?

Također me zanimaju i iskustva s drugim vrstama električnog podnog grijanja, njihova potrošnja, kao i troškovi instalacije istih.

Hvala unaprijed na svim savjetima i iskustvima!
Qler

#2 Re: Elektricno podno grijanje - iskustva, preporuke

Post by Qler »

Ja imam u plani da renoviram kupatilo, i definitivno stavljam i el. podno grijanje. Pored njega ce biti i radijator od centralnog (plin etažno). Ali to podno će služiti da isuši kupatilo, da se manje vlage stvara. Potrošnja, jebi ga, po m2 koji grije nije mala kad se poredi sa ostalim izvedbama, ali pošto ja planiram da radi povremeno, i da praktično dogrijava, mislim da će biti OK trošak...
problemnatravunu

#3 Re: Elektricno podno grijanje - iskustva, preporuke

Post by problemnatravunu »

Nemam neka velika lična iskustva ,
ali po teoriji, podno grijanje može biti efikasno i ugodno samo ako imaš besprijekorno izoliran stan,
pošto je to niskotemperaturno grijanje.
Uz , to meni izgleda nelogično staviti podno grijanje ispod laminata , jer sam laminat baš i ne provodi toplotu, nije fizički zalijepljen za podlogu ,a tu je još i ona spužvasta podloga koja isto djeluje izolirajuće ...
....ima tu još toga ...
Ali , staviti podno u kupatilu , pa preko toga lijepiti pločice , uz naravno i radijator , to mi je prilično ugodno rješenje , gdje nije problem i da sam pod bude nešto topliji nego što ide inače sa podnim , ali ta varijanta pretoplog poda u dnevnom boravku je neugodna.....
Qler

#4 Re: Elektricno podno grijanje - iskustva, preporuke

Post by Qler »

Mac temp prolaznog voda plodnog grijanja je 34 stepena. Znači ne grije se više.
VladaFBiH

#5 Re: Elektricno podno grijanje - iskustva, preporuke

Post by VladaFBiH »

Qler wrote: 08/11/2025 08:45 Mac temp prolaznog voda plodnog grijanja je 34 stepena. Znači ne grije se više.
Standardna i maksimalna temperatura vode za podno grijanje:
  • Za klasično podno grijanje sa toplovodnim sistemom: temperatura vode obično se održava između 35°C i 45°C. Maksimalno se rijetko ide iznad 50°C, jer više temperature mogu oštetiti podnu oblogu (posebno drvo, laminat ili vinil).
  • Za betonske i cementne podove: Najčešće se preporučuje maks. 50°C na izlazu iz kolektora. Temperatura poda ne bi trebala prelaziti 28–30°C za standardne stambene prostore.
  • Za drvene podove: Maksimalna temperatura vode obično se drži oko 40–45°C, a površina poda ne bi trebala prelaziti 27°C.
dulekrele

#6 Re: Elektricno podno grijanje - iskustva, preporuke

Post by dulekrele »

Stavio podno grijanje ispod laminata kao i plocica i odlicno grije. Samo mi nije jasno zasto koristiti el. podno grijanje ako imas vec centralno grijanje.
Post Reply